| נשלח ב-24/10/2014 17:04 |
|
| |
הכרוכיות: בין גורל לייעוד
אחד הסיפורים שהרשימו אותי בתלמוד מספר על ויכוח אחד שהתנהל בין ר' יוחנן לריש לקיש.
אני מקוה שכולם מכירים את ההיסטוריה הסבוכה שהיתה ביניהם. ר' יוחנן, האמורא החכם, שהיה תלמיד גאוני מנעוריו ורבו חלק לו שבחים ("אין זה בן אדם") שהפך להיות ראש הישיבה והרב בעל המעמד הבכיר ביותר בתקופתו.
וריש לקיש, מראשוני בעלי התשובה בישראל, ליסטים שנפל בשבי יופיו וחכמתו של ר' יוחנן, שהפך לתלמיד חכם עצום עד שר' יוחנן עצמו חלק לו שבחים וקרא לו "אנוש כערכי" עד שאין הוא יכול לבטל את הוראותיו. וכמובן, ריש לקיש גם קיבל את אחותו של ר' יוחנן לאשתו, ור' יוחנן היה דוד ילדיו של ריש לקיש.
סופה העגום של הידידות המופלאה הזו לא ייזכר כאן. זה עצוב מדי.
אבל ברור שבמשך השנים המשותפות שלהם, היו ביניהם ויכוחים עצומים. ויכוחים אלו נראו כמלחמה של שנאה אבל ר' יוחנן יותר מכולם ידע להעריך את ריש לקיש וחכמתו, וראה בקושיותיו ובראיותיו הנגדיות תרומה לפיתוח מחשבתו שלו בתחום ההלכה. לאחר מותו האומלל של ריש לקיש הוא ביכה את חסרונו ואמר שדווקא אותן קושיות גרמו לו להגיע למחשבה שיטתית שבלעדיהן לא היה יכול להגיע לשם.
התיאור הבא מספר על יום אחד בבית המדרש של ר' יוחנן וריש לקיש.
הנידון: מחלוקת בין השנים לגבי דיני קידושין וגירושין. איני זוכר בדיוק מה השאלה וזה גם לא רלוונטי. בסופו של ויכוח, ריש לקיש הציע את ההוכחה האולטימטיבית (=אחרונה, מוחלטת) לדבריו. יש היקש בפסוקים בין קידושין לגירושין. הפסוקים מלמדים: "ויצאה מביתו והיתה לאיש אחר". הקישה תורה הויה (=קידושין) ליציאה (=גירושין) ויציאה להוויה.
ר' יוחנן לא קיבל את ההיקש הזה. (וזו הזדמנות לדון בשאלה מהו היקש ואם משיבים עליו ואיני מתכוון לעשות זאת).
הנה הסיפור.
תלמוד בבלי מסכת קידושין דף מד עמוד א
ר' אסי לא על לבי מדרשא = רבי אסי החסיר יום בבית המדרש. אשכחיה לרבי זירא = פגש את רבי זירא אמר ליה: מאי אמור האידנא בי מדרשא? = שאלו: מה אמרו עכשו בבית המדרש. אמר ליה: אף אנא לא עייל, ר' אבין הוא דעייל ואמר. = ענה לו: גם אני לא הגעתי. רבי אבין היה שם וסיפר.
הפסקה קצרה להסבר
תלמידי חכמים ניצלו כל הזדמנות להגיע לבית המדרש. אבל זה לא תמיד היה אפשרי. רבי אסי מחסיר יום לימודים, וממהר להשלים את החסר. יתכן שבאותו יום נאמר חידוש, התגלתה הוכחה, מישהו חזר בו מדבריו (והיו מעשים כאלו והחשש שמישהו היה באמירה הראשונה ולא בתיקון היה שיקול בהחלטותיהם ובפירסום החלטותיהם של חכמים, כמוכח ממעשים אחרים). וכמובן, זו לא רק היתה הזדמנות להתעדכן בהלכות האחרונות ובהכרעות האחרונות אלא גם התחברות למצוה הגדולה מכולן, תלמוד תורה. שיבחו את רבן גמליאל שגם אחרי שהודח ממשרתו לא החסיר יום בבית המדרש.
אז מה היה שם באותו יום? הנה המעשה, מפי השרשרת של המוסרים.
חברותא כולה כר' יוחנן = כל הלומדים קיבלו את דעתו של ר' יוחנן. וצווח ריש לקיש כי כרוכיא ויצאה... והיתה = ועמד ריש לקיש על דעתו והזכיר כל העת את הנימוק שלו מן ההיקש של "ויצאה... והיתה" וליכא דאשגח ביה = אבל אף אחד לא התייחס אליו.
יום שלם או קרוב לזה מתאמץ ריש לקיש לשמור על הויכוח ולהראות לר' יוחנן שהוא טועה בדין. ויום שלם לא רק שר' יוחנן עומד על דעתו אלא גם שכל התלמידים מצטרפים לעמדה שלו, של ר' יוחנן. (איני יודע אם זה בגלל שהנימוקים של ר' יוחנן היו טובים יותר, והם, למשל, אימצו את דעתו בשאלה של שיטות הדרש לגבי היקש, או שהם פשוט הסתמכו עליו כי הוא הרב הגדול ביותר, אפילו יותר מריש לקיש. גם זה קורה).
וריש לקיש ממשיך לדבוק בעמדתו ולהכריז עליה.
ההלכה נקבעה כר' יוחנן. אבל הסיפור נקבע בתלמוד שלנו.
לפעמים כל מה שתלמיד חכם יכול לעשות, כשהוא בטוח (ויודע? או מאמין שיודע?) שהוא צודק, זה לזעוק ככרוכיה.
מה זו כרוכיה?
לפי אבן שושן
ת (נ') [ארמית: כְּרוּכְיָא, גם כּוּרְכְּיָא, ראו להלן; ערבית: כֻּרְכִּיּ] עָגוּר. גם אם לא ברור לי מהו העוף הזה, ברור שהוא מסוגל להרים קול חזק מאד לאורך זמן.
וכך באמת נקלט הביטוי בעברית שלנו.
ת [על פי קידושין מד.] צָרַח בְּקוֹל רָם מְאוֹד, צָעַק בְּקוֹלֵי קוֹלוֹת
אז מה היה לנו?
יש לנו כאן תיאור של מי שדוגל בדעתו, באמת שלו, באמת האחת והיחידה - אין מי שמקשיב לו. אין מי שיסכים להעניק משקל לדבריו נגד הראיות המקובלות או נגד "גדול הדור".
אבל זה לא פוטר אותו מלהכריז על האמת שלו בתקוה שמישהו יקשיב.
משנה מסכת עדויות פרק א
משנה ה [*] ולמה מזכירין דברי היחיד בין המרובין הואיל ואין הלכה אלא כדברי המרובין שאם יראה בית דין את דברי היחיד ויסמוך עליו
עצתו של רבי אלעזר בן עזריה למי שעומד נבוך מול מגוון הדעות החולקות בבית המדרש הקיים לתמיד:
תלמוד בבלי מסכת חגיגה דף ג עמוד ב
אף אתה עשה אזניך כאפרכסת, וקנה לך לב מבין לשמוע את דברי מטמאים ואת דברי מטהרים, את דברי אוסרין ואת דברי מתירין, את דברי פוסלין ואת דברי מכשירין.
המדריך של רש"י למימוש עצתו של ראב"ע:
רש"י מסכת חגיגה דף ג עמוד ב
... וכשתדע להבחין אי זה יכשר - קבע הלכה כמותו
איני יודע כמה הועילו הכרוכיות של בית המדרש - או של כל חברה שהיא, כי זו תופעה כלל עולמית, וכנגד ירמיהו הנביא שלנו היה ליוונים את סוקרטס. אבל מה שלא נקלט באותו דור עשוי להניב זרעים בדור אחר. כאשר יתקיים בנו "איכשר דרא" (=השתפר הדור, התעלה הדור).
אבל בינתים יש תפקיד, למי שאכפת לו מהאמת.
לקרוא בקול.
והיום עומד לרשותו של הכרוכיה אמצעי מדיה חינמי. האינטרנט. ולמחפש את האמת בתורה יש את הפורום שלנו.
אז בבקשה לא להתייאש.
להמשיך לייצג את האמת.
במיוחד שיש כאלו שמטים אוזן כאפרכסת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2014 19:33 |
|
| |
עגור הינו עוף יבשה גדול החי בלהקות, צורת תעופתו דומה לזו של החסידה, וקריאותיו החזקות גור גור נשמעות למרחוק, לפיכך בלעז הוא נקרא GRUS GRUS, וכן פירש רש"י כרוכיא תרגום של עגור גרוא"ה בלעז (לא לבלבל עם עגור בלשון המקרא - סוג של סנונית). כשאדם צועק ככרוכיא, משמע שהוא אומר דבר לעניין אך לא מקשיבים לו, ולא נותר לו אלא לזעוק את דעתו. זו דרך אחת של התגלות האמת בעולם. דרך אחרת לחזור בנחת על הדברים פעמים רבות עד שהם מתקבלים על הדעת. במסכת אבות נאמר הוא היה אומר, משמע שחכמי ישראל לא אמרו את עיקרי דבריהם פעם אחת, אלא חזרו עליהם פעמים רבות, עד שתלמידיהם הצליחו להקשיב ולהפנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2014 21:07 |
|
| |
מיימוני,
דבריך הם כמים קרים על נפש עייפה!
"אז נדברו יראי ה' איש אל רעהו ויקשב ה' וישמע ויכתב בספר זכרון לפניו"
(אגב, עוד משמעות ל"כרוכיא", על דרך הרמז - כרוכיא - דבר הכורך כמה יחידים לכדי כריכה אחת - רשת)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2014 21:08 |
|
| |
@
ו...שכחתי, כמובן, ה"כרוכית"
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2014 21:30 |
|
| |
איביקוס והעגורים
איביקוס היה משורר שחי בסביבות 550 לפמי הספירה. הוא הותקף על ידי שודדים סמוך לעיר קורינתוס ומת מפצעיו. להקת עגורים חלפה מעליו שעה שגסס והוא קרא להם לנקום את נקמתו.
זמן קצר אחר כך, בעת שהוצג בקורינתוס מחזה בתאטרון פתוח, מלא מפה לפה, הופיעה להקת עגורים מעל התאטרון. לפתע נשמעה צעקת בהלה בקהל 'עגורי איביקוס הם, הנוקמים!', והקהל צעק אליו 'הרוצח, התמסר!'. הרוצח נתפס, גם יתר השודדים, והם הומתו.
[עדית המילטון - מתולוגיה]
עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 25/10/2014 21:31:56
|
|
|
|
| נשלח ב-25/10/2014 21:47 |
|
| |
1 הָלַךְ וְנָגַע בְּאִילָן וַהֲוָה הַאִילָן צוִֹוִחַ וְאֹמֵר (תהלים ל"ו) אַל תְּבוֹאֵנִי רֶגֶל גָאַוָה וְיָד רְשָׁעִים אַל תְּנִידֵנִי, (ספר הבהיר שהעתיק מפרקי רבי אליעזר שהעתיק מאבות דרבי נתן נוסח ב').
2 בפסחים קי:-קיא. צווח דיקלא
3 בירושלמי בכל מקום לשון צווח כמו "קרא"
תוקן על ידי בערולאאדע ב- 25/10/2014 21:48:04
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 10:33 |
|
| |
מיימוני כתב:
" והיום עומד לרשותו של הכרוכיה אמצעי מדיה חינמי. האינטרנט. ולמחפש את האמת בתורה יש את הפורום שלנו.
אז בבקשה לא להתייאש.
להמשיך לייצג את האמת.
במיוחד שיש כאלו שמטים אוזן כאפרכסת."
לייצג את האמת? מקסימום אתה יכול לומר שאתה מייצג את האמת שלך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 10:42 |
|
| |
ברור שהוא מייצג את האמת שלו. אלא איזה אמת? שלך? וכמובן שלדעתו, האמת שלו היא האמת. זו טאוטולוגיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 10:58 |
|
| |
אריאל,אתה טועה. אני לא מתיימר להציג אמת כלשהי. אני רק מציג את דעתי. וגם היא יכולה להשתנות מחר אם יתגלה לי משהו חדש שיתקבל על דעתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 11:06 |
|
| |
האם לדעתך דעתך אינה אמיתית?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 11:34 |
|
| |
אינך מבחין בין האמת בהא הידיעה לבין אמת לאותה שעה ולכן אין מה לשאול או לדבר על אמת.
מיימוני כתב שהוא מתיימר לייצג את האמת בהא הידיעה. האמת האמיתית היחידה.
לעומת זאת כשאני מציג את עמדתי אני מציג דעה פרטית שהיא אמיתית לשעתה. ולכן למילה אמת אין בכלל רלוונטיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 14:13 |
|
| |
האמת היא שאין לאף אחד מונופול על האמת וכל דעה יכולה להישמע ויש לקבלה או לדחותה ביושר אינטלקטואלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 14:37 |
|
| |
לי יש מונופול על האמת. מה שאני חושב שהוא האמת הוא האמת האמיתית. אוי, כמה שהרב מיכאל חסר כאן...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 22:23 |
|
| |
אפרים וכולם
כל מי שמחפש את האמת והוא בעל מודעות עצמית לחולשותיו ולחולשת היכולת האנושית ללמוד ולברר, גם בגלל שיש נושאים שהם בלתי ניתנים לידיעה במובן חמור (יתבאר לקמן) - יתבטא בזהירות. כפי שכתבת אתה, שיש לך אמת אבל אינך טוען שהיא מוחלטת.
ובאמת רוב הנושאים החשובים לנו אינם ידועים לנו במובן חמור. למשל, איך אני יודע שמחר תזרח השמש וחוקי הטבע ימשיכו לתפקד? מכוח האינדוקציה. אבל האינדוקציה (=מה שהיה הוא שיהיה) אינה מוצדקת באופן חמור. זו ציפיה שלנו שתמיד מתאמתת, שיש חוקים לטבע ואנו מצליחים לפענח אותם. אבל יש גם הפתעות ואנו חוזרים בנו. ועצם העובדה שיש חוקים שאינם משתנים היא אולי המפתיעה ביותר (אלברט איינשטיין) וכמעט יכולה להיות הוכחה למציאות בורא ומנהיג.
זו רק דוגמא אחת.
מצד שני יש נושאים שבהם כל אחד מאיתנו יכול להרשות לעצמו לחוש משוכנע ויודע, גם אם נסיון העבר מלמד אותו שלפעמים הוא טועה. יש שאלות או הוכחות שיש להן מנגנונים מקובלים של תשובה, והם מספקים אותנו. תמיד אפשר להיתקל בפילוסוף שישגע אותנו (או במשגיח כפי שיש מתבדחים במגזר שלנו): ומי אומר שזה באמת כך? אבל לא באמת אנו חוששים לכך. אינני חושש שאין עוד תודעות בעולם ורק אני כאן (טענת הסוליפסיזם).
אמנם רוב השאלות המעניינות אי אפשר להכריע בהן באופן מוחלט, וגם מי שמאמין שיש לו תשובה ייאלץ להודות שהוא מכיר בזה.
אולם יש תחומים שבהם יש ויכוחים סוערים, ועדיין אדם יכול לסבור שהוא הגיע לאמת. יש גם לזכור באיזה תחום מדובר בסיפור מן התלמוד. יש מערכת שכולם מודים בקיומה: מערכת מצוות ופרשנותה. ריש לקיש נוקט בדרך מסויימת ולדעתו מי שחולק עליו טועה גם בדין הפרטי וגם כנראה בשיטת הלימוד. יש לו מערכת עקבית (חפה מסתירה ובנויה באופן שיטתי עם הסקים) כדי להוכיח את דבריו. מדוע שלא יאמין בעצמו?
למעשה, אדם חכם שמנסה לברר את האמת ייתקל בפרדוקס בחלק מן השאלות החשובות שבחייו. מצד אחד, הוא יכול לסבור שהוא הגיע לאמת בשאלות אלו. שמחה רבה בלי ספק. מצד שני, ינקר בו ספק. אולי זה רק אני. אולי בכל זאת אני טועה. הרי יש עוד חכמים מלבדי והם חושבים אחרת, למרות שאני סבור שאני מבין במה הם טועים ולמה.
יש להוסיף לזה את הגישה המודרנית (שיש לה מקורות קדומים יותר) שגם אם יש לכל אחד מעלה ומצוה לחפש את האמת, אין לאדם אחד להתערב בחיפוש של חברו. הצגת דברים באופן ברור כדי ללמד - כן. כפיה ודרישה לקבל את האמת שלי - זה לא.
בהתחשב בכל אלו, אדם זהיר ומתחשב ימצא את עצמו מביע שתי טענות שיש ביניהן התנגשות מסויימת. מצד אחד הוא ירצה לומר: ראו, יש לי את האמת (לפחות בנקודה זו) ומצד שני הוא יהיה מודע לשתלטנות שבאמירה זו, ולכן ירצה לסגת ולומר: לפחות כך נראה לי.
כמדומה שזה מה שעומד מאחורי קריאתו של אפרים לזהירות. וזה גם מה שעומד מאחורי התיאור שלי והקריאה שלי להביע את האמת. אם יגעתי והגעתי לדעתי לאמת, מדוע שאשתוק? להפך, יש לי חובה לומר. אולי אהיה זהיר ואומר שזה מה שנראה לי, אבל "זה נראה לי" אינו חסרון למי שבדק את עצמו והגיע למסקנה שאכן יש לו, באופן מפתיע אולי, טיעון מוצלח מספיק.
ואדרבה, לשונו של אפרים בן מזכירה לנו את המחיר שמשלם הפלורליסט. הוא עלול להגיע לעמדה לפיה לא רק שאין מונופול על האמת, כי כל אחד מחפש בעצמו, אלא שבכלל אין אמת. הכל מתקבל. וזו כבר עמדה שסתירתה בתוכה. אפשר כמובן לדון בזה, כי פתחתי את האשכול למטרה מסויימת, להציג את הסיפור ואת מסקנתי, ועכשו אפשר להמשיך לכל כיוון רצוי שמשתלב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 06:00 |
|
| |
כדאי היה שבכל דיון ראוי היו מגדירים קריטריונים למהי "אמת".
למשל אצלי זה מוגדר כך:
כל טיעון שיש לו סבירות של מעל 51% - נחשב כאמת.
(וכדי להחליט שהוא לא אמת - צריך להפוך אותו לבלתי סביר, להוריד אותו מרף ה-50%, כדין "המוציא מחבירו עליו הראיה")
|
|
|
|
|