|
|
| נשלח ב-26/10/2014 18:53 |
|
| |
האם הבעיה בעצם השעון
או בזה שהוא הפך לתכשיט של נשים ?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 18:58 |
|
| |
הבעיה שלא מבינים שחפץ יכול לשמש באופנים שונים ציבורים שונים. שעון יכול לשמש ככלי מלחמה, או ככלי לדעת מה השעה, או כתכשיט. האם מאחר ששעונים משמשים חיילים ככלי מלחמה נאסור על נשים ללבוש שעונים משום תכשיט? או האם מאחר שנשים לובשות שעונים כתכשיט נאסור על חיילים להשתמש בשעונים ככלי מלחמה? לא בכדי שעונים המיועדים לגברים ושעונים המיועדים לנשים נבדלים זה מזה בגודלם ובצורתם.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 19:56 |
|
| |
מ יש שעונים המשמשים גם כתכשיט לגברים. איך אפשר לומר על שעון גברי, שאישה לא תענוד לעולם (ומסתבר שאם כן היא תעבור על לא יהיה), הוא 'שמלת אישה?! בשביל לדעת מה המציאות אני לא צריך ללמוד פוסקים קודמים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 20:06 |
|
| |
יפה יש,
אלא שאם פאה נכרית משמשת לכתחלה לנוי ופוסקים המתירים לנשים ללבוש פאה נכרית מבדילים בין פאות נכריות צנועות לבין פאות נכריות מתיפיפות, אחת על כמה וכמה שאפשר לעשות הבדלה כזו אצל שעוני יד לגברים המשמשים לכתחלה להורות מה השעה. ואם לא רוצים לעשות הבדלה כזו, אזי מה שעון יד אסור לגברים, אחת על כמה וכמה פאה נכרית אסורה לנשים.
תוקן על ידי מם80 ב- 26/10/2014 20:06:59
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2014 21:44 |
|
| |
אני לגמרי איתך. ההדגשה שלי היא שבמשהו שנשים לובשות והוא מיוחד לנשים לא יכול להיות 'לא יהיה' (וכן להיפך 'לא ילבש'). אם גברים 'עושים גבות' אולי אפשר לטעון שזה 'לא ילבש' אפילו אם זה רבים; לעומת זאת כשגברים משתמשים עונדים שעון יד או נשים לובשות מכנסיים, אני לא רואה איך הטענה לאיסור יכולה להתחיל כי מדובר בשעון שמיוחד לגברים ומכנסיים שמיוחדות לנשים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 00:14 |
|
| |
אם המוני גברים יסתכלו במראה לצורך נוי ויופי
לא יהיה יותר איסור להסתכל במראה מצד לא ילבש ?
אז בעצם קבוצת גברים יכולה להחליט לבטל את כל האיסור הזה
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 00:58 |
|
| |
כל כך יפה לראות שאנשים כאן דנים בכובד ראש בסברות לכאן ולכאן, מבלי לחפש את שרשי הדברים בהלכה. אני עצמי איני מכיר את הסוגיה לעומקה, אבל אני מתפלא איך אנשים מנסים להגדיר הלכות על פי סברות "כרסיות" מבלי לדעת את מקורות הסוגיות והפוסקים. אני מניח שאנשים אמורים להבין כי ההלכה נקבעת על פי גדרי ההלכה הקבועים בה, ולא על פי נטיות לב והסברים אישיים בפסוקי התורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 01:36 |
|
| |
לפני שאתה מחפש מה שורשי ההלכה, עליך להגדיר מה זה שעון יד. אם סוברים ששעון יד הינו תכשיט אשה, אז שורשי ההלכה בספרי פרשת כי תצא סימן רכו: והאיש לא יתקשט בתכשיטי נשים. אם סוברים ששעון יד הינו כלי זיין, אז שורשי ההלכה: שלא תלבש אשה כלי זיין. אם סוברים ששעון יד נועד להורות את השעה ואיננו תכשיט, ואמנם בדורות קודמים נקרא מורה שעות, או שעיקר שימושו להורות את השעה ושימושו כתכשיט משני, אזי גדרי ההלכה האלה ממילא לא רלוונטים. ואפשר גם לעשות חילוקים בין סוגי שעונים שונים, אם רוצים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 08:12 |
|
| |
האם יש קדמונים שדנו לגבי שעון יד ?
לכאורה הפוסקים בני זמננו הם אלו שאמורים להתייחס לזה
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 16:04 |
|
| |
מוציא לאור
בירור הלכתי צריך לכלול:
א. הכרת המציאות. היכי דמי? מה העובדות?
בדוגמא דנן: מהו שעון יד? אילו סוגים יש? מי משתמש בהם? האם יש הבדל בין תרבות לתרבות, בין מקום למקום ובין זמן לזמן?
ב. מהו איסור "לא ילבש"?
וזה מתחיל מן המקורות. הפסוקים. מדרשי הלכה. משנה וגמרא אם יש.
ג. מה כתבו הפוסקים.
בנקודה אחרונה זו יש לי מחלוקת מתודולוגית עם המקובל. בעיני, דעה של אחרון (או פרשן כלשהו) אינה אלא אפשרות. ומי שמכריע בשאלה בסופו של דבר הוא אינו הפוסק המקובל אלא זה שלומד את הסוגיה כעת. ואם זה אני, אז עלי הדבר מוטל.
זאת כמובן בהנחה הטעונה הצדקה שאני או כל מי שאני מזמין לעיין באמת מסוגל לעשות זאת. אבל, מנסיוני, לימוד הלכה אינו כה קשה ומסובך, ובוודאי לא כפי שהוא נראה בשעה שמצטטים מהרבה מדי ספרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 16:06 |
|
| |
אייזין
עכשו ראיתי את שאלתך לעיל אודות מראה ולהסתכל בה.
עובדה שהיום גברים כן מסתכלים במראה.
אמנם מעבר להכרות לא גדולה זו עם "מנהג העולם" צריך לעיין במקורות. ואולי אם יספיק לי הזמן אעשה זאת.
אני חוזר על התיחום העקרוני:
באיזו מידה הלכות אלו - לא ילבש, להסתכל במראה, להשתמש בשעון יד, מכנסים לנשים, וכן הלכות צניעות וכיסוי הגוף - תלויות ותלויים במנהג העולם והתרבות, הזמן והמקום.
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 16:24 |
|
| |
ברישא של האשכול נכתב כי מקור האיסור הוא מחזו"א למעלה משישים שנה ויותר חלפו מזמנו של החזו"א והאיסור זה משמו לא היה ידוע וגם לא מצוי בין כתביו וכמו"כ ההנהגות שלו שפורסמו
והנה לפתע פתאום ראו זה חדש איסור שמקורו החזו"א
תמוה
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 17:26 |
|
| |
האם הסתכלות במראה שבבית של תפילין של ראש (כפי שנוהגים לעשות אנשים שכנראה אינם יודעים איפה הראש שלהם) יכולה להיות 'לא ילבש'?! זה לא רק בגלל שזה למצווה, אלא כי זו מראה שמיוחדת לגברים ואיך תאמר שזה מיוחד לנשים
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 17:59 |
|
| |
יש
ודאי שיש מראות כאלו ובעיני ראיתי שמשתמשים בהן. ואני לפעמים תופס עצמי כדי לא להשתמש בכזו מראה מחמת המתח שמא התפילין של ראש זזו ממקומן. (נניח שמישהו עבר לידי והזיז שלא מדעת. לא קורה כל יום אבל אם זה קורה, הרי תפילין שלא במקומן כאילו מונחות על המדף, לפי מה שנוהגים לומר).
אבל - האם יש כזה דבר "מראה לגברים"? או "מראה לתפילין"? והאם אז יהיה דין אחר.
נדמה לי שלנשים דווקא יש מראה קטנה לאיפור שהן יכולות לקחת לכל מקום. איני יודע אם זה מקובל בציבור שלנו, אבל כמדומה שאצל הנכריות בעולם זה כן. עכשו נניח שמישהו קונה כזו מראה עבור התפילין שלו. האם צריך להטביל אותה, סמיילי, כדי שתהיה מותרת? או לייחד אותה על כל פנים לשימוש החדש. ואם הוא שואל את המראה מאשתו, מאי? אתה רואה שאפשר לשאול שאלות רבות, ואין מטרתי לפלפול אלא להראות שהקו המפריד אינו ברור כפי שנראה מן המילים.
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2014 18:12 |
|
| |
הרי נפסק להלכה האיסור להשתמש במראה
ובאמת יש לדון במראה לצורך תפילין
ששם זה לא לשם נוי
|
|
|