זכרונותי מהחזן זלמן פולאק - מאת עקיבא צימרמן
אני אולי אחד האחרונים החי לאורך ימים ושנים ששמע את החזן זלמן פולק עובר לפני התיבה.הייתי אז כבן שש והחזן פולק הוזמן לעבור לפני התיבה בבית הכנסת בו גדלתי והקיים עד היום ברחוב בן יהודה 126 בתל אביב.אני זוכר את תפילתו.הוא היה חזן ידוע בסראייבו ובבית הכנסת ברחוב תבור בוינה במחוז השני.הוא ביקר בארץ מספר פעמים ועבר לפני התיבה בירושלים ובבית הכנסת הגדול בתל אביב.הוא התקבל כחזן בבית הכנסת ברחוב חברון בתל אביב וכאשר קולו נפגע היה מארגן בעצמו מנינים בחגים.הוא הקפיד מאד על תלמידיו ודרש מהם לבצע את יצירותיו בדיוק כפי שכתב והתרעם על כל שינוי קל שבקלים.מלבד השיעורים שנתן בירושלים היה בא פעם בשבוע לתל אביב ונותן שיעורים בבית הכנסת ברחוב דיזנגוף פנת ירמיהו בצפון העיר.בין תלמידיו היה גם דודו פישר שהשמיע לי קלטות נוסח שרכש אצל פולק.לבנימין אונגר היתה הקלטה של רזא דשבת שפולק כתב עבורו.בפונותיקה הלאומית באוניברסיטה העברית בירושלים נמצאות הקלטותיו כמעט לכל הסידור והמחזור.יחידות במינן הן הקלטות מפיו של פיוטי מערבית לפסח שבועות וסוכות והיוצרות לשלש רגלים.בהקלטות של תפילות הימים הנוראים גם הקלטות של פיוטי קדושת מוסף כגון רחם מצוקים,ואז יתרעם הגלגל ויתרעש הכסא,ועוד פיוטים נדירים.נוסחו של פולק הוא מעניין וחשוב אך יצירותיו ארוכות מדי ומרובה בהן חזרת המילים.
הערה שלי
את קלטות הנוסח של זלמן פולק ניתן לשמוע בארכיון הצליל הלאומי
מילות מפתח לחיפוש
פולאק זלמן
Y-07636
Y-07637
Y-07638
הסדרה הראשונה שבת,השניה ימים נוראים והשלישית שלש רגלים
|