ליום השלושים של שלמה להט (צ'יץ') ז"ל - עקיבא צימרמן
ביום ז תשרי הלך לעולמו שלמה להט.בדיוק באותו יום ז תשרי תרצז הלך לעולמו ראש העיריה הראשון ומייסד העיר מאיר דיזנגוף.את שלמה להט מגדירים כיקה היות ונולד בברלין אך מקור המשפחה הוא בגליציה בעיר ברוד.הסופר פרו' דב סדן מזכיר בספרו על ברוד את משפחת לינדנר ,זה היה שם המשפחה טרם ששלמה בחר בשם עברי להט.מבני משפחת לינדנר היו גם שר הדתות הד"ר יצחק רפאל והקונסול חיים זוהר.הם היו קרובים של להט מצד אמו. הקונסול חיים זהר סיפר לי כי בבית משפחת לינדנר היו תמיד תקליטי חזנות הן בברלין והן ברחובות.הוריו של שלמה להט התישבו ברחובות ועל אף שמצבם הכלכלי לא היה מזהיר קנה האב רדיו כדי שיוכל לשמוע את תכניות החזנות.שלמה להט סיפר כי מדי פעם היה אומר לאביו כי הוא צריך להסתפר וזאת משום שבמספרה של חביבי, ספר העיר, מבקר החזן דוד רזניק שהיה החזן הראשי ברחובות והיה שר פירקי תפילה.בשנת תשיד 1954 הגיע החזן משה קוסביצקי לביקורו הראשון במדינת ישראל שהיה ביקורו השלישי בארץ ישראל בה ביקרבשנים 1934 ו 1935.שר הבטחון באותה עת היה פנחס לבון שהיה רחוק מעינייני דת אך אהב חזנות וביקר בקונצרט של משה קוסביצקי באולם הבימה בתל אביב.בדירתו ברחוב גורדון בתל אביב אירגן קונצרט של משה קוסביצקי ואורחי הכבוד היו ראש הממשלה משה שרת,הרמטכל משה דיין וכן דוד בן גוריון שבא משדה בוקר.כמובן שזה היה לפני הפרשה הידועה.משה קוסביצקי ביקש מפנחס לבון כי יארגן עבורו סיור במחנות צה"ל .לפי המלצת הרב הראשי לצה"ל הרב שלמה גורן פנה לבון לסגן אלוף שלמה לינדנר והודיע כי משה קוסביצקי רוצה לבקר בצה"ל והוא מאשר לשלמה לינדנר להעמיד לרשותו ג'יפ צבאי ולאפשר לקוסוביצקי לבקר היכן שירצה.שלמה להט סיפר כי הביא את קוסביצקי ממש עד הגבול ובדרך שר לו משה קוסביצקי פירקי תפילה.כמוכן הופיע קוסביצקי בקונצרט שנתן בגדודו של להט.הוא קיבל סמל צהל מזהב כאות הוקרה.הסמל אבד לו ובידי העתק מברק ששלח משה קוסביצקי לסגן אלוף לינדנר ובו מודיע קוסביצקי כי איבד את הסמל והוא מבקש העתק וכמובן שישלם את ההוצאות.העתק המברק נמצא בידי וכאשר נבחר להט לראש עירית תל אביב פירסמתי את ההעתק בעתון הצופה.לא היכרתי אז אישית את להט אך שלחתי לו את העתון.להפתעתי קיבלתי ממנו מכתב ובו הוא מודה לי שהזכרתי אותו והוא זוכר את מסעו בצה"ל עם קוסביצקי.שלמה להט בא לבקרני בביתי עם עוזרו חנן בן יהודה וישב כשלש שעות והאזין לתקליטים .הוא שאל על מצב החזנות בת"א ואמר כי לדעתו בכל בית כנסת צריך להיות חזן.כמו כן שאל אם יש בתל אביב בית ספר לחזנות.אמרתי לו כי ישנו סמינר סלה של החזן שלמה רביץ המתקרב לגיל מאה וכן שיעורים של החזן פולק.להט אמר כי יש להקים בית ספר מרכזי לחזנות בתל אביב וכך בית הספר הקיים כיום בבית ברודט נוסד בעצם בביתי.כמו כן קישרתי בין להט והחזן דוד קוסביצקי שהסכים להופיע ללא תשלום בקונצרט ותפילה בתל אביב וכך במשך כמה שנים הופיע דוד קוסביצקי בקונצרט בהיכל התרבות ותפילה בבית הכנסת היכל מאיר.אני הייתי איש הקשר שיזם את הקשרים בין דוד קוסביצקי ושלמה להט ובידי מכתבי התודה הן של להט והן של קוסביצקי.דוד קוסביצקי היה אורח הכבוד של העיריה ודוד אמר כי הוא רואה לעצמו זכות גדולה לעבור לפני התיבה בתל אביב ןכל זאת שלא על מנת לקבל פרס. עקיבא צימרמן
 |
|
|