| נשלח ב-6/11/2014 11:34 |
|
| |
הגראי"ל פוסק: האם מותר לגנוב מהממשלה?
התשובה הפ-עם -לעומת תשובות אחרות של רבנים אחרים-היא תשובה .
אבל ההו"א של שואלי השאלה?, הרי בכדי להגיע לרב לשאול שאלה צריכים להיות מבאי בית המדרש.
האם את הלאו של לא תגנוב- לא לומדים כבר בחיידר?
כמה שלומדים יותר- יודעים יותר .
כמה שיודעים יותר שוכחים יותר. ו
כמה ששוכחחים יותר יודעים פחות.
אם אלו התוצאות- למה ללמוד?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 11:38 |
|
| |
כנראה לא הבנת, 'אסור לגנוב' בעברית מצויה, פירושו אסור להיתפס. תראה איזה כעס יש על אולמרט שהעיז להיתפס, מי משוגע וילך להיתפס על גניבה? הנדון של הליטאים כאן היה לא אם אסור להיתפס, אלא ענין דתי של 'עבירה', שאומר, שאם קיבלת כסף בטעות, ואף אחד לא יודע, אתה הולך ומחזיר אותו. את זה שאסור להיתפס כולם כבר יודעים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 12:06 |
|
| |
לא תגנוב- מתרגמים ליידיש- זולסט נישט געפינען- אל תמצאה.
השאלה של האם מותר לגנוב מהממשלה- או מחילוני. כבר נשאלה בעבר והתשובה היתה חיובית. על גניבה מגוי כבר לא שואלים.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 06/11/2014 12:06:58
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 13:15 |
|
| |
ירוחם היקר. שלא תהיה לך טעות, כל העניין הוא אך ורק מצד האדם שלא ילמד לגנוב. כלומר הרב שטיינמן דואג לחינוכו של השואל ולא מאהבת המן.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 13:40 |
|
| |
אני פעם שמעתי בשם הרב אלישיב חילוק בין גניבה בעין מהממשלה (כגון להצהיר על תנאי מחיה שקריים כדי לקבל קיצבה מוגדלת) לבין העלמת הכנסות מהמדינה.
לא מדובשך ולא מעוקצך...
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 14:44 |
|
| |
האשכול לבירור דיני או לקנטר ?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 14:49 |
|
| |
מקס ידידי אין לי כל טעות. הבעיה שלי איך אדם מבוגר. הנכנס לשאול את הרב, עדיין לא התחנך ולא למד, כי לא תגנוב כתוב בתורה, בלי התניות. בין יהודי לגוי בין פרט וכלל. הגמרא מדברת על החומרה הגדולה של לגזול את הרבים. יותר מאשר את היחיד. הבעיה שלי חוסר ההבנה שלי איך בכלל יכולה שאלה כזו להשאל? פתיאמי גם אני שמעתי. איני מאמין שזה נכון, אצלו. אצל אחרים כן. בכל מקרה המלמד הבדלים כאלה. עובר.
ירמיהו פרק מח פסוק י
אָרוּר עֹשֶׂה מְלֶאכֶת יְקֹוָק רְמִיָּה
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 14:55 |
|
| |
ההוא אמינא של השאלה:
סמכות הממשלה היא מכוח העם. העם מסכים שהממשלה תגבה מיסים מהאזרחים.
מאידך יש מקור סמכות נוסף לממשלה (של יהודים בארץ ישראל), שהוא התנ"ך.
רבים רואים בסמכות זו סמכות עליונה, כלומר - אלוקית, מעל סמכות מכוח האזרחים.
נניח שאין זכות קיום לממשלה (כגון שאינה מתנהגת על פי ההלכה, או שהיא מתנהגת באופן בוטה להיפך מההלכה) - אם כן - גם העם אינו מוסמך ל'המליך' אותה עליהם.
ואז עולה השאלה אם מותר לגנוב מחבורת הגזלנים הזו.
(אין בהסבר זה כדי לשקף את דעתי האישית. אני כאזרח ישראלי רואה בממשלת ישראל סמכות - בדיוק כאזרח צרפתי את ממשלת צרפת)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 15:20 |
|
| |
פתיאמי זה בדיוק דברי ירמיהו אָרוּר עֹשֶׂה מְלֶאכֶת יְקֹוָק רְמִיָּה
יש בתורה דין מלך. הנביא שמואל מונה את כל הדברים השלילים כנגד ההלכה שהמלך עוש ויעשה שלמה אומר- מלך פורץ גדר ואין מוחים בידו, אליהו ואלישע הנבאים. נתנו כבוד ויקר למלכים גרועים יותר מראשי ממשלת ישראל. לא מצינו בכל הש"ס התרים מסוג כזה. איני רוצה כרגע לפתוח מראי מקומות של הראשונים והאחרונים על עיוות זה. אם תבקש יפה אביא אותם. אזכיר רק את הרמב"ם פרק ז הלכות גנייבה- הוא מסיים על גזל עכו"ם- והרי הוא אומר- כי תועבת ה' לוקיך כל עושה אלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 17:45 |
|
| |
ירוחם
מה היתה השאלה? מה היתה התשובה? איפה זה התפרסם?
קצת קשה להבין את השאלה מתוך התגובה שלך.
אולי לא מיותר להביא סיפור על נחמה לייבוביץ (מהספר עליה).
פעם בא אליה אינסטלטור (נדמה לי, אבל יכול היה להיות חשמלאי) לתיקון. לאחר העבודה שאלה כמה. הוא ענה לה בשני מחירים (ערך הכסף ירד מאד מאז אז זה לא רלוונטי כמה). אחד בלי קבלה, אחד עם קבלה.
היא נתנה לו על הראש.
יכול להיות שזה היה באיזור יום העצמאות או ליד אירוע כלשהו.
בכל אופן הוא קיבל ממנה. ככה נוהגים במדינה שלנו? היהודית? היהודים? מעלימים מס? גונבים? חלילה!
ועכשו, אל תענה לי אבל לעצמך כן: היית מדווח על כל הכנסה? גם, נניח, משיעורים פרטיים באופן זמני למישהו? או הכנסה כזאת?
כאשר המשרדים של הממשלה מבזבזים? כאשר העיריות וכל המשרדים מבזבזים?
ועוד רוצים את פרוטת הרש שלך?
איני כותב זאת הלכה למעשה. הלכה למעשה צריך לחשוב. אפילו איני מתחיל לפרט את הנמוקים. אני כן שואל ב"שב ואל תעשה" על מנהג מי שמחשיב את עצמו, בצדק, לאדם שמשתדל להיות ישר. האם צריך לדווח על כל הכנסה?
אם אגנוב משפט של מישהו אחר, צריך מצפון נקי כדי לזרוק את האבן הראשונה.
ושוב, הלכה למעשה יש לדון ולהרחיב בדבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 18:24 |
|
| |
מיימוני,
במקום בו אין אנשים השתדל להיות איש. זה היסוד לכל תיקון מידות. אחת על כמה וכמה במקום בו יש אנשים. משרדי הממשלה לא היו מעיזים לבזבז, אם רוב האנשים לא היו מבזבזים, ורוב העיריות לא היו מעיזות לבזבז אם משרדי הממשלה לא היו מבזבזים. לדאבוננו מאז ומעולם יושר איננה תכונה מוערכת כראוי.
תוקן על ידי מם80 ב- 06/11/2014 18:37:44
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 18:28 |
|
| |
מקס ר' חיים אמר שלשאלות יש תשובות, אבל לא לתירוצים.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 19:47 |
|
| |
הרב מימוני הציטוט מכותרת מהפלטפורמה של הפורום בחדרי חרדים.
אני ממש מופתע לשלילה מכך שגם אתה נדבקת במחלה של ההתר לגנוב מהגנב, להזכיר הגונב מהגנב- פטור רק מכפל.
מה הדיבורים הללו- הם מבזבזים- אז אני אגנוב מהם. נניח ואני מעלים הכנסות מהמדינה. האם זה יתיר למקס לגנוב ממני? נניח וכמה גבאיי צדקה ומקובלים אדמורים ובבות. עושקים וגונבים מהציבור. האם יהיה מותר לי לגנוב מהם? זה לא נושא האשכול לבחון ולבקר את התנהלותה של המדינה, השאלה היא האם יש לי התר לגנוב ממישהו שלדעתי הוא גונב, או מבזבז כספי ציבור. לדעתך. בבני ברק הקדושה אתה מתגורר, כמה גופים ואנשים אתה חושב, שלפי ההתר הזה מותר לגנוב מהם?
אחד מחברי הכנסת החרדיים המכובדים. שחרר הצהרה- לא כל מי שיש לו כיפה, הוא דתי ושומר תורה. כשאמר את זאת הוא כנראה הביט בראי.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 20:44 |
|
| |
לא יגעתי אבל מצאתי.
מרן הגראי"ל שטיינמן: 'לגנוב מהממשלה? זו פשוט גניבה"מרן הגאון רבי אהרון לייב שטיינמן נשאל האם מותר לגנוב מהממשלה, השיב שאסור ונימק בכך שהסברא לגנוב היא מדין הגונב מן הגנב, אבל גם הוא הרי עובר ב"לא תגנוב" (חרדים) ישראל כהן י"ג בחשוון תשעה 07:46 06.11.14 שאלות רבות בעניינים שונים, הן בהלכה ומנהג והן בענייני ציבור, מגיעים מדי יום אל שולחנו של מרן ראש הישיבה הגאון רבי אהרון לייב שטיינמן. החברותא הרב משה יהודה שניידר מצטט כמה מדברים אלו, מהם ניתן ללמוד את הכרעתו של מרן ראש הישיבה בעניינים השונים. על אלו שטוענים כאילו מותר לגנוב מהממשלה, היות והממשלה גובה מסים מאנשים שלא כדין מספר הרב שניידר כי אמר מרן הגראי"ל שאין זה היתר כלל, כי "זה רק סברא שיהא נחשב כגונב מן הגנב, והרי גם גונב מן הגנב עובר בלא תגנוב". וכשנשאל לגבי אחד שהיה אצלו ספק על כסף מסויים שקיבל מהממשלה, אם זה מגיע לו או לא, השיב מרן ראש הישיבה כי "ספיקא דאוריייתא לחומרא, וצריך להחזיר, וישלח חזרה, בלי שידעו מי השולח".
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 20:58 |
|
| |
ירוחם
העליתי שתי טענות, או, ליתר דיוק, התייחסתי לאחת ואת השניה דחיתי למועד אחר.
1. כתבתי שאני חושש שרבים מאיתנו אינם מדווחים על הכנסות שאולי חייבות במס. אוסיף: אם אתה יודע שנהג מונית או אינסטלטור נותן לך שירות בלי קבלה, האם תלשין עליו, או תתבע ממנו לדווח? ומה אם במקרה כזה יאמר שהוא רוצה ממך את המע"מ? מה תעשה? תשלם ביוקר כדי שהוא יוכל להעביר את המע"מ ותיקח קבלה?
יתכן שאלו עבירות שאדם דש בעקבו. זה לא אומר שהן לא עבירות. אבל זה נוגע לנושא השני.
2. אין לי תשובות ברורות אז אני מסתפק בציון השאלות. לא השאלה העובדתי מה יש אלא מה ראוי להיות.
מה המעמד המשפטי, ההלכתי והמוסרי של הדרישות לתשלום מס?
האם יש הבדל בין הדרישה לתשלום מס באמריקה, נניח, לבין הדרישה בארץ (זה קשור גם לשאלה אם דינא דמלכותא דינא ואם אומרים את הכלל הזה בשלטון הציוני בישראל).
האם יש הבדל בין מס למס.
ג. יש הלכה של "עביד איניש דינא לנפשיה". עושה אדם דין לעצמו. אם אדם יודע שמגיע לו כסף מהזולת, הוא רשאי לקצר את ההליך ולעכב לעצמו את הכסף המגיע לו. זו הלכה מהגמרא. בפועל, יש הרבה תנאים, ואולי בצדק, כי הרבה יתירו לעצמם לעכב לעצמם כסף בשם איזו תביעה שאולי אינה מוצדקת.
מה אומר הכלל הזה ביחס לממשלה? אם הממשלה גבתה ממני כסף שלא כדין, האם אני יכול להתקזז בלי להודיע? האם כל מוסדות הממשלה אחד הם?
ומתי זה נקרא "שלא כדין"? אם לקחו ממני מסים ונתנו למטרות שאינן קבילות בעיני, מה אז? אם לקחו כסף ונתנו למטרות באופן לא חוקי, מה אז?
אני משער שהתשובות הפשוטות והמתבקשות הן שאם יש מישהו שמעל בתוך הממשלה (או כל מוסד שהוא מטעמה) זה לא מוריד מרמת החיוב לכבד את החוק. חוק הוא חוק. ולעולם הווה מתפלל בשלומה של מלכות - ומשלם לה מסים.
אבל כתבתי כאן בכלליות ולרוב הסתפקתי בשאלות ולא הבאתי תשובות ובוודאי לא מהמקורות. צריך השלמות. אולי נישטאיך יוכל לסכם עם מקורות כדרכו בקודש.
*** שאלה נוספת היא מה באמת אמר הרב שטינמן ולמה.
אני נוטה לפקפק בפירסומים מהסוג הזה שהבאתי לכאן מהפורום שמותר להזכיר את שמו. גם בגלל שפירסום כזה לא היה כמדומה בשום מקום אחר. גם בגלל שהרב שטינמן לא חתום על זה. גם בגלל שהדברים נאמרו בהקשר וההקשר לא הובא כאן. וגם בגלל - אני משער - שיש תשובות שניתנות לשואל או למסגרת שבה נשאלה השאלה.
וכל עוד הפרטים חסרים, לדעתי אי אפשר להוציא מזה כלל.
ובכלל, האם שאלה מהסוג של "האם מותר לגנוב מהממשלה" זו שאלה? זה כל כך כללי, כל כך לא ברור, כל כך יכול להקיף מקרים שונים ומסובכים, איך אפשר להתייחס ברצינות לתשובה גורפת לשאלה גורפת שמכילה מטבעה מקרים סותרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/11/2014 21:25 |
|
| |
אני חושב שצריך לעשות סדר בעניינים.
מהי לא תגנוב ? מה פתאום לא לגנוב ? ממי אסור לגנוב ? והאם לא תגנוב וכל מוסר וערך עומדים מכוח עצמם ?
ובכן לא תגנוב, בא אך ורק אחרי המצאת הקניין, אין שום משמעות למשפט לא תגנוב בלי קניין. (חוץ גנבת אדם שזה לא גנבה במובן הרגיל הרי אי אפשר לגנוב את האדם מעצמו אפשר רק לשלוט בו בכוח)
עכשיו בא השאלה אייך יש למישהו קניין ? על פי הצוו הקטגורי של קאנט אין קניין אם יש מישהו ביקום שאין לו קניין. כלומר כלפיו לא חל שום קניין הזולת ולכן פשוט מותר לו לגנוב. כי כל היקום קנוי כבר למישהו ומה יעשה ? ימות ? כלומר לפני שדואגים לכל פרט ולכל נולד בכל רגע ביקום שתהיה לו קניינים מעצמו ?! אין קניין ואין שום בעיה לגנוב !! חייב כל אדם לומר שכל העולם נברא בשבילי. ואחריו אפשר להתחיל להגדיר מוסר וערך.
ולכן ירוחם. אין כאן שאלה מה כתוב בתורה, יש כאן שאלה האם הצוו לא תגנוב מתקיים מכוח עצמו או לא, ואם היא לא מתקיימת מכוח עצמו כלומר שאנשים רעבים הם הופכים להיות לקטים ויוצאים לצייד, אז כל אלה שסומכים על ערך קניין וערך לא תגנוב, הם הם דווקא הקרבנות, ראה את השואה כדוגמא. האם היה ערך לקניין היהודי באירופה ? האם הלקט שיצא לצייד ראה ערך בלא תגנוב ? לא ולא הם פשוט יצאו לציד והכניסו את כל בעלי הקניין לתאי הגזים.
תוקן על ידי maxmen ב- 06/11/2014 21:37:35
 |
|
|
|
|
|