|
|
| נשלח ב-10/11/2014 12:42 |
|
| |
השורה הראשונה מקובלת ומפורטת לפרטיו בפ במשפטים. השניה לא. לא הגיונית ולכן-לא מקובלת, הצד השווה כי יש איסור שלא לא תגנוב ממון שוה ממון.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2014 14:09 |
|
| |
למרות שאינני חובב במיוחד את הברגותיו של מקסמן [בפרט רעיונות שמכניסים בתורה תכנים הפוכים לחלוטין מדבריה המפורשים, רמזים כאלה שחיכו אלפי שנים ומיליוני תמימים עד שהגיע מקסמן לפענחם], הפעם הוא אמר דברים ברורים ונכוחים להיגיון. ובלי קשר להלכה שכבר דנו בה לרוב בענייני "דינא דמלכותא" ו"גזלנותא דמלכותא", ובהגדרת "מלכות" בעל סמכויות מוסריות. בואו נדבר רק על התחושה המוסרית האנושית הבסיסית החופפת לאיסור של "לא תגנוב": וכי מי ומה זו "ממשלה" אשר אמורה לההיפך לרשות קניינית? האם מלך עריץ שכובש את המדינה בכוח הזרוע הופך לבעל נכסים מוסרי שאסור לגנוב ממנו את שגנב? האם מיסים כבדים שהוא מטיל על הציבור כדי למלא את אוצרותיו ולקיים את חינגאותיו הופכים אוטומטית להיות דינא דמלכותא? האם רוסיה הקומוניסטית בכל גירסה שהיא יצרה חיוב מוסרי לאזרח לשלם את מיסיה? או אם ניגש לדמוקרטיה הקדושה: האם קבוצת גנבים ששולטת על מדינה, ועושה בכספיה כשלה (כאשר לכל ברור שהשולטים הם בעצמם גנבים ומושחתים שעושים בכספי הציבור כבשלהם, רק שהם משתדלים לעשות זאת על פי חוק או להסתיר זאת באופן שלא יבולע להם), ושודדת קבוצה קטנה של מיעוט, זכאית באמת להיחשב כרשות נאורה שחוקיה חוקים ומיסיה מחייבים את האזרח? הדמוקרטיה היא אכן הרע במיעוטו אבל האם היא יוצרת באמת חובות מוסריות? האם עריץ נבל שמחליט למשל ששומרי שבת יחוייבו בארנונה מלאה ללא התחשבות במצבם הסוציאלי - יכול לחייב את האנשים הללו לשלם את מלוא הארנונה מכח דינא דמלכותא? אני לא רואה בדמוקרטיה מוסריות מוחלטת. אני לא חושב שהרוב זכאי לקצץ בזכויותיו הטבעיות של המיעוט, והיה עצוב לי לשמוע את דברי הרב עובדיה יוסף זצ"ל, שהכריז ברבים כי אין לש"ס ברירה אלא להצטרך לממשלה כדי לקבל תקציבים למוסדות החינוך שלה. אוי לאותה מדינה שאיש לא נזעק להכריז שילדים אמורים לקבל תקציבי חינוך בלי קשר לשותפות מפלגותיהם בממשלה. הכל יודעים למה מפלגה נכנסת לממשלה. זה מוסר? אני אישית לא מרגיש נוח להעלים מיסים וארנוניות מהמדינה או העירייה, ולא עושה את זה, ובדרך אגב אספר שבאחת הפעמים שהיתה לי הזדמנות (באישור פקיד ממשלתי חילוני!) להשתמט מתשלום מס מסויים, שאלתי את פי הגראי"ל שליט"א ואמר לי "מדבר שקר תרחק", והפסדתי (או הרווחתי מוסרית) הון בגלל זה, אבל יחד עם זאת אין להתעלם מכך שהחובה "המוסרית" אינה מוחלטת כ"כ, וגם חילונים יודעים שבשביל זה בדיוק נועדו רשויות האכיפה. להערכתי לולא האכיפה, 90 אחוזים ויותר מהציבור הישראלי לא היו ממהרים לשלם מיסים, כמו שלא היו (ועדיין לא) שומרים על חוקי התנועה והחניה במקרים שלא נראים להם. אז יפה שיש כאן בפורום המרומם הזה כמה מושקל'ך שמכריזים בגרון ניחר על אהבתם לפריץ והתלהבותם לשלם את כל מיסיו ואפילו קצת יותר, ואולי גם נכונותם להפוך למוסרים ולהלשין על אחיהם הסוררים והמושחתים שאינם רוקדים מה יפית לפני כבוד השר הפריץ. זה בסדר. נקוה שלא תגיעו בעצמכם למצב שישכנע אתכם שקצת הגזמתם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 00:25 |
|
| |
מוציא לאור מעניין שלטעון שלמיעוט יש זכויות ושאחת הזכויות היא כסף, אתה יודע. וכי ה"זכויות" הללו מוקנות לו משמיים או על ידי המדינה? וכי במדינות אחרות מישהו מממן את החברה החרדית? הפריץ, זה שאתה יוצא בחריפות כנגדו הוא זה שמעניק לך את ה"זכויות" הללו. מצטער, אני לא מכיר זכות לכסף. יש מצוות צדקה, אין זכות לכסף.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 00:40 |
|
| |
| לארוצים כתב: |  | מוציא לאור וכי במדינות אחרות מישהו מממן את החברה החרדית? |
|
כן בוודאי, גם במובן הפרטי וגם במובן החברתית כמו ישיבות ומוסדות. בשום מקום אחר בעולם היהודי לא מרגיש זר ונרדף כמו שהוא מרגיש בארץ ישראל. המקום היחיד שיש פריץ זה אך ורק בארץ ישראל. כפרטים, מהגורל הזה סובלים כל היהודים ולאו דווקא החרדי, כל יהודי או קיבוץ יהודים חייבים לעשות הכל בכדי לשרוד כאן, ראה את הרוסים עכשיו, ואת הספרדים בזמנו, את המתנחלים ועוד. וזה לא יפסק כל זמן שאין לחברה חוקה והכל משחקי כוח.
בחברה שיש חוקה, כל כללי המשחק ברורים ושווים לכל, ולכן משחקים עם הכללים ואז באמת אפשר לומר שיש דינא דמלכותא. אבל לא כן בחברה שאין חוקה והכל הפקר, אז לא תתפלא שכולם יורדים לזנות =שחיתות באין ברירה בכדי לשרוד.
תוקן על ידי maxmen ב- 29/12/2014 00:42:10
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 05:18 |
|
| |
" לא כן בחברה שאין חוקה והכל הפקר".
התוכל להסביר מהו הקשר בין חברה שאין בה חוקה והכל הפקר?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 29/12/2014 05:22:47
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 10:39 |
|
| |
מקס אשמח לרשימת המדינות המממנות ישיבות כפי שנעשה במדינת ישראל. תודה מראש. מעניין שהמקום היחידי שיש פריץ הוא גם המקום היחידי בו המדינה מחלקת כסף לישיבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 10:47 |
|
| |
| מוציא_לאור כתב: |  | למרות שאינני חובב במיוחד את הברגותיו של מקסמן [בפרט רעיונות שמכניסים בתורה תכנים הפוכים לחלוטין מדבריה המפורשים, רמזים כאלה שחיכו אלפי שנים ומיליוני תמימים עד שהגיע מקסמן לפענחם], הפעם הוא אמר דברים ברורים ונכוחים להיגיון. ובלי קשר להלכה שכבר דנו בה לרוב בענייני "דינא דמלכותא" ו"גזלנותא דמלכותא", ובהגדרת "מלכות" בעל סמכויות מוסריות. בואו נדבר רק על התחושה המוסרית האנושית הבסיסית החופפת לאיסור של "לא תגנוב": וכי מי ומה זו "ממשלה" אשר אמורה לההיפך לרשות קניינית? האם מלך עריץ שכובש את המדינה בכוח הזרוע הופך לבעל נכסים מוסרי שאסור לגנוב ממנו את שגנב? האם מיסים כבדים שהוא מטיל על הציבור כדי למלא את אוצרותיו ולקיים את חינגאותיו הופכים אוטומטית להיות דינא דמלכותא? האם רוסיה הקומוניסטית בכל גירסה שהיא יצרה חיוב מוסרי לאזרח לשלם את מיסיה? או אם ניגש לדמוקרטיה הקדושה: האם קבוצת גנבים ששולטת על מדינה, ועושה בכספיה כשלה (כאשר לכל ברור שהשולטים הם בעצמם גנבים ומושחתים שעושים בכספי הציבור כבשלהם, רק שהם משתדלים לעשות זאת על פי חוק או להסתיר זאת באופן שלא יבולע להם), ושודדת קבוצה קטנה של מיעוט, זכאית באמת להיחשב כרשות נאורה שחוקיה חוקים ומיסיה מחייבים את האזרח? הדמוקרטיה היא אכן הרע במיעוטו אבל האם היא יוצרת באמת חובות מוסריות? האם עריץ נבל שמחליט למשל ששומרי שבת יחוייבו בארנונה מלאה ללא התחשבות במצבם הסוציאלי - יכול לחייב את האנשים הללו לשלם את מלוא הארנונה מכח דינא דמלכותא? אני לא רואה בדמוקרטיה מוסריות מוחלטת. אני לא חושב שהרוב זכאי לקצץ בזכויותיו הטבעיות של המיעוט, והיה עצוב לי לשמוע את דברי הרב עובדיה יוסף זצ"ל, שהכריז ברבים כי אין לש"ס ברירה אלא להצטרך לממשלה כדי לקבל תקציבים למוסדות החינוך שלה. אוי לאותה מדינה שאיש לא נזעק להכריז שילדים אמורים לקבל תקציבי חינוך בלי קשר לשותפות מפלגותיהם בממשלה. הכל יודעים למה מפלגה נכנסת לממשלה. זה מוסר? אני אישית לא מרגיש נוח להעלים מיסים וארנוניות מהמדינה או העירייה, ולא עושה את זה, ובדרך אגב אספר שבאחת הפעמים שהיתה לי הזדמנות (באישור פקיד ממשלתי חילוני!) להשתמט מתשלום מס מסויים, שאלתי את פי הגראי"ל שליט"א ואמר לי "מדבר שקר תרחק", והפסדתי (או הרווחתי מוסרית) הון בגלל זה, אבל יחד עם זאת אין להתעלם מכך שהחובה "המוסרית" אינה מוחלטת כ"כ, וגם חילונים יודעים שבשביל זה בדיוק נועדו רשויות האכיפה. להערכתי לולא האכיפה, 90 אחוזים ויותר מהציבור הישראלי לא היו ממהרים לשלם מיסים, כמו שלא היו (ועדיין לא) שומרים על חוקי התנועה והחניה במקרים שלא נראים להם. אז יפה שיש כאן בפורום המרומם הזה כמה מושקל'ך שמכריזים בגרון ניחר על אהבתם לפריץ והתלהבותם לשלם את כל מיסיו ואפילו קצת יותר, ואולי גם נכונותם להפוך למוסרים ולהלשין על אחיהם הסוררים והמושחתים שאינם רוקדים מה יפית לפני כבוד השר הפריץ. זה בסדר. נקוה שלא תגיעו בעצמכם למצב שישכנע אתכם שקצת הגזמתם. |
|
שאלת את פי הגראי"ל שליט"א והוא אמר לך את הכלל המוסרי הפשוט והאלמנטרי ביותר : מדבר שקר תרחק. כלומר הוא הציג בפניך אמת מידה שמתאימה לאדם החרד מפני עבירה. אבל אתה לא מרוצה. אתה ציפית שגדול הדור שלך יגיד לך שמותר לגנוב מהממשלה. אילו הוא היה אומר לך שזה מצווה לגנוב מהממשלה היית מרוצה.
התגובה שלך מוכיחה שוב היכן עומד החינוך החרדי הקלוקל. לא פלא שרוב אנשיו של דרעי הפכו לפושעים מורשעים ולא פלא שנעצרים חרדים על הברחות סמים וגניבות בהקפים של מיליונים.גם בחו"ל. כלומר מה שמותר לאולמרט ולפאינה מותר גם לחרדים לדבר ה'. מדבר שקר תרחק. פסוק חזק. אבל החרדים לדבר ה' לא מרוצים ממנו. עדיף לדקדק ולבדוק בזכוכית מגדלת את ההדס והאתרוג.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 11:00 |
|
| |
מי זה הפריץ? דימוי מענין. אבל נדמה לי כי המדמה מעולם לא פגש או ראה מה זה פריץ. פעם דיברו על הקוזק הנגזל. היום אפשר להגיד החרדי הנגזל.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 14:01 |
|
| |
מה שמרגיז באשכול זה, מעבר להידרדרות המוסרית שבעצם השאלה, הוא העדר של סולידריות עם שאר עם ישראל. בסך הכל כולנו כאן, כל היהודים, בספינה אחת מיטלטלת עם אויבים ושודדי ים מסביב, וכל אחד שגונב כסף מהמדינה או מעלים מס ממנה, בסך הכל קודח חור בחדרו בספינה. המדינה לוקחת, אבל המדינה נותנת בתמורה חינוך ביטחון וכדומה. לא אכפת לכם מהגירעון של המדינה? לא אכפת לכם אם לממשלה יהיה יותר כסף לכבישים חדשים שכולנו נהנה מהם? אני אמנם קפיטליסטית ובעד מינימום מס, אבל את המס הקיים צריך לשלם כדי שלכולנו יהיה טוב יותר, ובטח שלא לרמות ולגנוב כספים שמיועדים לעניים ונכים.
ומקסמן, הנרדפות שהזכרת אינה שלטונית אלא תקשורתית. בתקשורת אכן אנו נרדפים ומוצגים כדמון מפלצתי, אולם השלטון בדרך כלל מעניק הרבה כסף למקוואות וכוללים. שלטון הליכוד, וגם ממשלת קדימה, ישבו עם חרדים בקואליציה ותמיד נתנו למפלגה מה שצריך.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 14:45 |
|
| |
| נישטאיך כתב: |  | " לא כן בחברה שאין חוקה והכל הפקר".
התוכל להסביר מהו הקשר בין חברה שאין בה חוקה והכל הפקר?
|
|
אתה יכול להבין את זה ככה: שאין לוח שנה אין חקלאות. חברה בלי חוקה זה כמו חקלאות בלי לוח שנה. כמו שזה לא יכול להתקיים כך גם החברה לא יכולה להתקיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 15:19 |
|
| |
| לארוצים כתב: |  | מקס אשמח לרשימת המדינות המממנות ישיבות כפי שנעשה במדינת ישראל. תודה מראש. מעניין שהמקום היחידי שיש פריץ הוא גם המקום היחידי בו המדינה מחלקת כסף לישיבות.
|
|
אני לא יודע איפה אתה חיי, המדינה היחידה שלילדים בני שנתיים\שלוש לומדים בקרוונים, זה רק אצל הפריץ הישראלי החצוף.
ברוב המדינות יש מס כנסיה בארה"ב יש תקצוב לישיבות. אבל תעזוב בתי כנסת וישיבות שבתכלס זה לא מגיע להמונים הרי כל הורה משלם לישיבה כאלף שקל לחודש לבן. 1000 כפול 12 כפול שלוש\ארבע\חמש שנים = 36\48\60 אלף שח. ככה שהישיבה מקבלת מהמדינה עוד כמה שקלים על ראש לחודש, זה ממש לא מורגש להורים\אזרחים.
אני מדבר על משהו אחר לגמרי, אני מדבר על ההתנהלות היסודית של הפריץ ואייך מתנהלים הפרטים מולו. כל קיבוץ אנשים שצריכים משהו או חושבים שמגיע להם משהו אז הדרך היא למכור את קולותיהם למפלגת השלטון. כלומר כל מפלגה שרוצה לשלוט, חייבת לשלם לקיבוץ האנשים האלה בכדי לזכות בתמיכתם. עד המהפך ב77 זה עוד היה מתחת לשולחן, מאז בלי בושה פשוט קונים שלטון.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 15:24 |
|
| |
אפרים,
מה אתה עצבני כל כך. מרוב כעס נראה לי שפספסת את העיקר בתשובת הגראי"ל, והוא שבעצם מותר לגנוב מהמדינה ורק איסור שקר הוא העומד בפנינו. האמת, שאילו זו הייתה כוונתו היה קשה הן מפסיקתו נשואת אשכול זה, והן מכך שנודרין לאנסים. ויש ליישב. אבל האמת והעיקר שתשובותיו של מרן ועוד מרנים היא לשואל כפי פרצופו והצגת שאלתו ועוד כמה פרטים טכניים.
כרם, אני מצטרף לתחושתך, ועשרות פעמים ניסיתי לשכנע אנשים בזאת, אך בני אדם רואים רק מה שהם רוצים ולכן תקציבי התרבות (החילונית הארורה..) והספורט (שמקלקל את בחורינו הטובים בקיוסקים...) עומדים מול עיניהם, ולא משנה כמה תראה להם שהם מקבלים.
לכל הדנים מירוחם ועד מיימוני
משום מה תחושתי שאתם לא חיים בחברה החרדית. לפחות לגבי מיימוני זה אמור להיות לא נכון, אבל זו התחושה.
כי מי שחי כמוני וניסה להתווכח עשרות פעמים עם אנשים, יודע שאין טעם לשאול מדוע צריך לגשת לרב. (מיימוני, דרך אגב, אתה כנראה התלוצצת אם שאלת מדוע שואלים שאלה טפשית את הרב, ארון הספרים היום כולל לפחות עשרה ספרים של שאלות מטופשות מהגר"ח וככל שהן יותר מטופשות המכירות עולות. לצערנו) רוב האנשים חשים שזו עבירה שלא לקחת כל מה שאפשר.
בציבור החרדי, הדעה שאין כאן דמ"ד היא המקובלת וצריך הרבה אומץ להתווכח עמה. הרב סילמן הרב קרליץ ועוד כמה מחשובי הדיינים קובעים בבטחון שאין דמ"ד, ומוכיחים זאת לכל השיטות, שלא כפי שנכתב באשכול הישן כאילו זו רק שיטת הר"ן. יש לי טיעונים נגדם ואולי בהודעה נוספת אפרט, אך ברור שלא ניתן להציג כאילו פשוט לרוב הראשונים שיש דמ"ד. אגב, אפילו בבתי בדין הרבניים ישנם רבים שכשהם לא במסגרת התפקיד הם דנים כך.
לאחר שמניחים שהממשלה היא חבורת גזלנים, כמקובל בשם החזו"א, להסביר לבן אדם שצריך לראות גם מה המדינה נותנת לו זה קשה מאד. גם אם הוא היה נקי מדעות קדומות, דרך האדם לראות רק מה שנוח לו. וזו הסיבה שגם בציבור הכללי יש העלמות מס כולל זיוף מסמכים לרוב. נוסיף לזה את העובדה שחרדי מקופח בתקציבי החינוך התרבות, ואפילו המתנסי"ם, בצורה ברורה ומכוערת, להשאר עדיין עם היכולת לראות את הטוב במדינה זו כנראה דרגה מוסרית גבוהה.
לעניין השקר, כבר ציין הרב מיכי באשכול הישן שנודרין לאנסים.
התשובה שנותרה לי מול אנשים שלא ניתן לשכנע היא סיפור חביב על הגרי"ש אלישיב, (היה או לא היה) פעם שאלו אותו אם מותר לגנוב, אז הוא ענה שהוא לא יודע, אבל דבר אחד ברור אין על זה חיוב השתדלות.
נ.ב. למרות כל מה שכתבתי לעניין המדינה והסבר התפיסה החרדית המצויה. אי אפשר להתעלם מן העובדה המרה, שבציבור החרדי למכור סמים זה איסור חמור שמא יתפס, אבל המכירה לא כל כך מפריעה מוסרית. וזה מתבטא בעוד תופעות, שהמשותף להן הוא שמה שלא נאסר בתורה אסור לאסור כי זה לקבל ערכים מודרניים ח"ו. והסתכלות בריאה על ראוי ומזיק לא מקובלת במקומותינו, שוב ח"ו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 15:29 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | שאלת את פי הגראי"ל שליט"א והוא אמר לך את הכלל המוסרי הפשוט והאלמנטרי ביותר : מדבר שקר תרחק. כלומר הוא הציג בפניך אמת מידה שמתאימה לאדם החרד מפני עבירה. אבל אתה לא מרוצה. אתה ציפית שגדול הדור שלך יגיד לך שמותר לגנוב מהממשלה. אילו הוא היה אומר לך שזה מצווה לגנוב מהממשלה היית מרוצה.
התגובה שלך מוכיחה שוב היכן עומד החינוך החרדי הקלוקל. לא פלא שרוב אנשיו של דרעי הפכו לפושעים מורשעים ולא פלא שנעצרים חרדים על הברחות סמים וגניבות בהקפים של מיליונים.גם בחו"ל. כלומר מה שמותר לאולמרט ולפאינה מותר גם לחרדים לדבר ה'. מדבר שקר תרחק. פסוק חזק. אבל החרדים לדבר ה' לא מרוצים ממנו. עדיף לדקדק ולבדוק בזכוכית מגדלת את ההדס והאתרוג.
|
|
מדבר שקר תרחק אומרת, שתתרחק משקר, היא לא אומרת שאסור לשקר. האיסור המוחלט של לא לשקר היא רק בלאו של לא תשקרו איש בעמיתו. הסיבה היא דיי פשוטה, כי אי אפשר לאו מוחלט של לא תשקר. הרי אפי' הבגדים הם שקר ואז נצטרך ללכת ערום מחשש לעבור על שקר.
לגבי החינוך החרדי: תמשיך לשקר לעצמך במראה, אולי בסוף תשתכנע. בינתיים לא נראה לי שאתה מאמין במה שאמרת כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2014 15:34 |
|
| |
| נחמדלמראה כתב: |  | נ.ב. למרות כל מה שכתבתי לעניין המדינה והסבר התפיסה החרדית המצויה. אי אפשר להתעלם מן העובדה המרה, שבציבור החרדי למכור סמים זה איסור חמור שמא יתפס, אבל המכירה לא כל כך מפריעה מוסרית. וזה מתבטא בעוד תופעות, שהמשותף להן הוא שמה שלא נאסר בתורה אסור לאסור כי זה לקבל ערכים מודרניים ח"ו. והסתכלות בריאה על ראוי ומזיק לא מקובלת במקומותינו, שוב ח"ו. |
|
אני לא יודע מאיפה הבאתה את העלילת דם הזה.
|
|
|
|
|