|
|
| נשלח ב-9/11/2014 22:32 |
|
| |
אדם שגורם לקרע ושסע בעדה החרדית כפי שעשה הרב שך אינו ראוי לתאר שהמחבלים ההכתירו אותו בו. וכל מעשיו ה רי הם כתובים בדברי ימי החרדים של ישראל. אין צורך לכתוב מה רעות הוא עשה מה שראוי אולי לשאול מה טוב וחיובי הוא עשה חוץ משנאת אחים פילוגים ודברי בלע
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2014 23:20 |
|
| |
זהירות: מדרון!
וכבר נפלנו בו.
אין הפורום נמנע מבדיקה של עובדות היסטוריות. אבל הרוצה לבקר מי שנחשב לרב (וכל שכן רב באמת. לא באתי לחלק ציונים לרב שך או למישהו אלא רק להבהיר את החוקה) צריך לכתוב באיפוק ככל האפשר ובדרך ארץ, ולגבות את טענותיו בנתונים.
אילולא כן, האשכול ייסגר.
זו הודעת הנהלה.
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 00:11 |
|
| |
ישיביש
אינני מבין למה אתה לא רואה קללה בזה שאדם בשם ר' מנחם מנדל או ר' שלמה גורן כתבו דברי תורה, והם לא מספיק מונגשים לפני אנשים שיתכן שייהנו מהם.
הנסיבות למחלוקות עם כל אחד, אין לי בעיה, השאלה היא לאיזה טונים מגיעות המחלוקות והרמה שהגיעו נראית חמורה עד חשדות שונים. וכפי שציינת, לא בהכרח אודות הרב שך עצמו, אבל נוצרו והם מלווים ציבור גדול של לומדים.
בדיוק היום אמר לי מישהו שנראה לו שהרב אלישיב סבל מבעיות נפשיות. אני נוטה לחשוב שזה נכון, אבל גם אם כן, דווקא הוא הדוגמה לאנשים שהעצימו אותן.
מיימוני
דבר ראשון, הבאתי את הכתוב בויקיפדיה אודות הפסיכופת, אבל דווקא אני חשדתי יותר בנרקסיסט ודומיו.
ולשאלתך למה פתיחתי נראת כפי שכתב מי שכתב 'פסיכואנליזה בגרוש', התשובה היא שדווקא בגלל שאני ורוב הלומדים אינם פסיכולוגים, פסיכיאטרים או תרפיסטים (במידה והרב יושב מולם והם יוצרים איתו חוויות שונות..), עלינו לשאול אם אין כל חשש, וכיצד מבררים זאת לדעתכם.
להזכירך, הספרות הרבנית מלאה בהאשמות ומחלוקות קיצוניות, וניתן לשאול אם הן לא פרצו/התעצמו בעיקבות בעיות כאלו. וכדעתי לגבי הרב אלישיב, אין ספק שאדם שבחר לקפח את פרנסתו ולהתעמק בתורה יכול להיות צדיק גדול ומסור ויכול להיות שבחר עקב רדיפה מוגזמת אחרי כבוד (נרקסיזם), שילטון (פסיכופתיה) או נירפות וחוסר חשיבה.
ואי אפשר להתעלם מהשאלה, בלי לנקוב בשמות רבים מאוד, של קרובי משפחה של רבנים גדולים - בד"כ בקרבה ראשונה - שסובלים ממחלות נפש מאובחנות... (לענ"ד זה תוצאה ישירה של נטיה כפייתית משפחתית, שיש מי שהשגע ממנה ויש מי שלא, אבל ראוי ונכון לשאול עד כמה לא...)
מקס
רעיון מיסטי יפה. אבל לא תמיד מדובר בספרים מוכרים וברבנים ידועים. רק בספרות הראשונים תמצא כמה וכמה שידוע עליהם מעט מאוד, וכמה 'שיטה לא נודע למי' וכדו'... וכמו"כ באחרונים!
ואכן, אינני מצטרף לגינויים ישירים לרב שך.
תוקן על ידי אחרחוק ב- 10/11/2014 00:13:56
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 00:54 |
|
| |
אח רחוק
הנימה המתונה תועיל, אני מקוה, להשיב את האשכול לפסים של דיון ולא של התקפות, לא רק נגד החיים אלא גם נגד אלו שהלכו לבית עולמם.
הרשה לי לשאול: אם אין לך ולנו רקע באיבחון פסיכולוגי, אז איזה ערך יש לדעתך לאפשרות שאולי יש מגדולי ישראל, או מפורסמי ישראל, שסבלו מבעיות פסיכולוגיות שונות?
אני מוסיף:
כמדומה שדבר ידוע הוא אצל העוסקים בתחום, ואולי גם אצל מי שבחוץ, כמוני, שהמושג "נורמלי" אינו תואר ששולל בעיות כלשהן, אלא רק אמור להבטיח שהאדם המדובר מסוגל לתפקד באופן שאינו מחייב התערבות. כלומר שהוא "מסתגל לחברה מסביב".
הרמב"ם הציב רף גבוה מאד בפני תואר הכבוד "בריא בנפשו" וזאת מפני שכל מי שמבזבז זמן על מה שאינו פילוסופיה א-לוהית הריהו "משתגע". וזה רוב האנושות.
כנ"ל מי שיש לו מידות לקויות. במידה שהן לקויות, האדם אינו בריא.
בתור מי שאינו איש מקצוע (אאוטינג?) אני מפקפק, על סמך ידע מסויים בפילוסופיה של המדע, עד כמה יש ערך - לא במובן התראפויטי אלא במובן של טענות משמעותיות אובייקטיביות - לזיהוי של סוגים של בעיות נפשיות. כמו למשל נרקיסיזם.
נניח שאדם נהנה מתשומת לב חיובית ומיכולתו לבאר ברורות ולסדר - ולכן גם ללמד אחרים. האם זה הופך אותו לפחות נורמלי? או שזה פוגם ביכולתו לנתח ולהסביר? (אני חושב על עצמי...).
נניח שאדם היה חלש וחולני מילדותו, וגדל על אמונה ומסירות לקב"ה לפי התפיסה היהודית המקובלת (השגחה פרטית, בחירת עם ישראל, מעלת התורה לקיום העולם). וכן כשהתבגר לא היה לו שום מקצוע ושום תחום עיסוק מלבד העיסוק בגמרא ובמפרשיה ובפוסקיה. וגם חיי הנישואין שלו היו מרים מאד אלא שלא רצה לפרק את ביתו מסיבות שונות, כגון הפחד שאשתו תתאבד. האם זה הופך אותו ללא נורמלי? האם זה הופך את כתביו לפחות למדניים? (חידה: מי זה? רמז: יש עליו כמה וכמה אשכולות בפורום...).
לגבי הרב שך, צריך קודם כל לבדוק את הביוגרפיה שלו ובמיוחד את הנקודות שיש כאלו שנתלים בהן כדי לייחס לו תכונות אופי רעות, או חולשה בלימוד, או אהבת ניצוח, או שתלטנות. מסתבר שאפשר לנסות לייחס לו גם בעיות נפשיות. מאי שנא? (=מה ההבדל? אם כבר אז כבר...).
אציין רק שהוא היה ידוע במאור פנים באופן יוצא מהכלל לתלמידים וכן העידו מקצת תלמידיו שהיו בפורום. לגבי למדנותו, הרי יש לציין לשבח את נכונותו לחשוב לבד ולצאת נגד מסורות פרשניות על סמך סברות (לפחות זה לשבח בעיני).
לפי עדויות אישיות ששמעתי היה אדם פתוח יותר מכפי שניתן לשער, אבל היה כפוף למה שהחשיב לחובתו כמי שהציבור שומעים לו להגן על חומות הגטו שהיהדות החרדית הסתגרה בו.
לפי המסופר אודותיו היה מסתפק במועט מבחינה גשמית.
המחלוקות הציבוריות (נגד חבד, החרמת הרב שטיינזלץ, התקפה על הרב גורן, הקמת מפלגה ומועצה רבנית ועיתון) נבעו כמדומה מתוך רצון להגן על היהדות כפי שנתפסה בעיניו ועל ציבור לומדי התורה כפי שחשב שהוא יכול להחזיק מעמד.
אני חושש לשאול היכן מצאת או מוצאים אותם אירועים שמהם ניתן ללמוד על בעיות נפשיות אלו ואחרות.
הנכונות להאבק גם במחיר של נזק חינוכי אכן היתה שם, כפי שאני זוכר בעצמי מהימים של הקמת מפלגת "דגל התורה" וההתפלגות מן הציבור החסידי. הנזק לדור הצעיר היה חמור בשעתו. אבל לכל מחלוקת יש שני צדדים וכנראה הוא סבר שהמחיר וההשתדלות מוצדקים לפי המצב דאז. איני בא לשאול מה היה אלא אם יש בכך בעיה נפשית. איני מזהה כזו על סמך הנתונים המועטים הידועים לי. כמובן, איני פסיכולוג מקצועי ואיני בקיא בהיסטוריה או אפילו בפרטים הקטנים שיוצרים תמונה גדולה.
אולי אפשר להציג שאלה בניסוח קנטיאני: היאך יהיה זה מן האפשר לזהות בעיה נפשית אצל מנהיג או רב או פוסק ואלו אירועים או אמירות או צורות התנהגות יצדיקו פרשנות כזו? זו אינה שאלה על מה שהיה אלא על מה שאנו אמורים למצוא כדי להצדיק את הפרוייקט שאתה מציע.
שים לב שבספר "השמאים" הסתפק המחבר בקוי אופי. וגם שם זה היה מרחיק לכת - אבל כמדומה שזה הצליח.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 01:46 |
|
| |
אין לי כוונה להיענות לאתגר המקורי של בעל האשכול. ואקדים מראש שיש לי כבוד רב הן כלפי הרב שך והן כלפי הרבי מחב"ד. שני האישים כמובן שונים מאוד זה מזה, אבל בשניהם יש מה להעריך ולהוקיר. בייחוד יש לציין את הרבי שהיה אדם מבריק וייחודי גם בקנה מידה חיצוני וכללי. אבל, וכאן מגיע אבל גדול, אני מוצא את עצמי חייב להודות, שבהתנגשות הזו אני מצדד ברב שך. כלומר, דווקא הרב שך, שהיה פחות מבריק ופחות כריזמאטי, הוא זה שהבין לאן דרכו של הרבי מובילה, ובשונה ממנהיגים אחרים בציבור החרדי שגם כן הבינו אך לא העזו, העז הרב שך (כמובן בזכות תכונותיו שאולי לא תמיד גרמו רק טוב ושלום) לצאת נגדו באופן ברור ומפורש ולעצור את הסחף וההשתלטות המאורגנת של תנועת חב"ד בראשות הרבי. הציניקנים יגידו את שלהם, אבל בסופו של דבר, בראייה היסטורית, היה זה מאבק הרואי וגורלי וצודק, שהועיל לעם ישראל ולציבור החרדי, ואולי אפילו לחב"ד עצמה. אם הרב שך לא היה עושה זאת, מסתבר שההיסטוריה היתה שונה, ולא לטובה. והדורות הבאים היו רואים כמחדל ובושה את הכניעה או אפילו רק השתיקה מול הקמפיין החב"די ולנוכח ההשתלטות על הציבור החרדי ועם ישראל כולו, יחד עם שטיפת המוח בתפיסות החב"דיות בכלל והטירוף המשיחי בפרט. ולענין תורותיו של הרבי, אינני חושב שהן חסרות לציבור ה"ליטאי" לפחות, ומצד שני הרי הן קיימות כיום בכל פינה ותחת כל עץ רענן ובמאגרים ממוחשבים שונים.
(התייחסותי מצומצמת אך ורק להתנגשות ספציפית זו, ולא לשאר מאבקי הרב שך ולאישיותו והשפעתו. כמו כן אצהיר ברורות: אינני חושב שתנועת חב"ד היא תנועה רעה ונכלולית. אלא מנקודת מבטה היא בוודאי מתכוונת בעיקר לטוב. והיא באמת עושה הרבה טוב.)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 07:19 |
|
| |
אח, אתה מתעלם העיקר, לא הראית שום התנהגות שיש בסיס לדון עליה אם יש בה איזו בעיה, אני מקוה שאתה מבין שמלחמה במישהו והעלמת דעותיו היא דבר מצוי ונורמלי (לא אמרתי רצוי), עד כמה ששאר רבני המזרחי כן נמצאים בציבור החרדי, לגורן יש שם עוד יותר גרוע, זה דבר טבעי במחלוקות, בן גוריון לא השתיק את בגין? הגורמים הרשמיים לא התעלמו מנעמי שמר? כל הרעיון שלך פשוט לא מתחיל. אא"כ נניח שבעיות נפשיות זה דבר מצוי אצל כולם וכולם רואים בזה דבר חיובי, לכן כל הציבור תמיד מעריץ מנהיגים מסוגים שונים. בכדי שיהיה דיון אתה צריך לתת דוגמא אחת, לפחות אחת, שיהיה אפשר להראות שהיא חריגה ונובעת מבעיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 07:40 |
|
| |
נכון להזכיר את סיפרו של שילון על מנחם בגין. הוא טורח לרמוז רמזים עבים כחבל כי לבגין היו בעיות נפשיות שהשפיעו על עיקרי דרכו (לא על החלטה ספציפית פלונית או אלמונית) מבלי להכנס לפוליטיקה אולי לפעמים קורה ובעיות נפשיות גורמות לאדם ללכת בדרך נכונה? ובכלל מי ערב לנו שכל מערכת אנושית חשופה לבחירת או עליית מנהיגים עם בעיות? חושבני שההסטוריה תוכיח שהיו לא מעט כאלו. זהו האדם
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 08:53 |
|
| |
בגין אכן נפל לדיכאון בסוף ימיו זה לא מתקשר בהכרח לאורך כל פעילותו מתערבבת כאן הביקורת המוסרית עם הפסבדו אבחון פסיכולוגי לא הועלה כאן שום נתון שמצדיק התחלת דיון על הרב שך כשונה ממנהיגים אחרים בין חילוניים כמו בן גוריון, פרס, אולמרט, נתניהו, ברק (כבר היו גאונים שאיבחנו אותו באוטיזם), בין חרדים כהגאון מוילנא, הבעש"ט, הרבי מחב"ד (מה, בגלל שהרב שך לחם בו, יש לו חסינות?), שלמה קרליבך, וכו', והרשימה ארוכב, בדיוק כאורך רשימת האישים שצויינו במשך הדורות. האמת שאחרחוק לא אשם, כבר פרויד התחיל באבחונים דביליים לאנשי שם, כמו ליאונרדו, משה, ישו, וכו' (הסדר לפי קבלת ההסכמות). לא כל מי שעושה משהו מונע ממחלת נפש דייקא.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 09:09 |
|
| |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 11:20 |
|
| |
לכבוד
ר' חיים שאולזון
ערב טוב
ראיתי את מכתבו של הכותב בעילום שם מפתח תקווה שטוען 2 טענות מרכזיות נגדי. 1. ספרו של הרב שך הוא לא ספר עם רמה בינונית של ר"מ בישיבה תיכונית והראיה "הגדולה" שיש לו שהרב שך הדפיס מכתב ברכה ממרן הגרי"ז בראש הספר 2. הרב שך אמנם טעה אבל לא עשה זאת בזדון.
והנני רוצה להשיב על ראשון ראשון ואחרון אחרון
1. התגובה שבגלל שיש מכתב הסכמה/ברכה ממרן הגרי"ז לספר זה מוכיח שהספר הוא למדני מצחיק אותי במיוחד. דבר ראשון ראיתי בעצמי מכתבי הסכמה וברכה של מרן הגרי"ז על ספרי חסידות שהודפסו בפולין עם שבחים לא פחות חשובים מהרב שך ואני אומר לכם בוודאות שהגרי"ז היה רחוק מאד מאותם ספרים והשקפתם. כידוע שמכתבי הגרי"ז אינם הסכמות אלא ברכה ועידוד וכך נהג כלפי הרב שך שרצה עידוד עקב מצבו הקשה באותם הזמנים שעבר להיות ר"מ בפוניבז' היישר מישיבת הדרום. ולדעתי הרב שך גם רצה את המכתב ליום פקודה. הטענה הזאת של מכתב מרן הגרי"ז אני שומע כבר עשרות שנים מנאמני הרב שך וזה מזכיר לי רמה של ילדים בגן. כמי שהסתכל בספרי הרב שך אבי עזרי, בגלל שאני חס על כבודו כתבתי שזה רמה של ר"מ בינוני של ישיבת תיכונית בכפר הרואה. כי האמת גרועה הרבה יותר ומצד כבוד ה' הסתר דבר לא הוספתי יותר מכך. אבל אם כבר העלית את הנושא של הרב מבריסק אני חייב לענות לך. אינני מתייחס כבר לרמה הממוצעת ומטה של הספר, הרי כל בר בי רב שיש לו רוחב ידיעות בש"ס וברמב"ם ובראשונים ובפוסקים, רואה כיצד האבי עזרי סותר את עצמו ואין לו ידיעה רחבה בש"ס והסברות כרס שנותן סותרים לגמרות מפורשות!!! ולירושלמי וכו'. עשרות רבות של פירכות שמוכיחים שמדובר בעם הארצות ממש. לעומת הספרים של מרן ראש הישיבה הגר"ד פוברסקי זצ"ל ובנו יבלט"א אין מה להשוות בכלל. בספריהם אתה רואה עמקות מדהימה גאונות מופלאה. אגב, הרב שך עצמו העיד שאין לו יד ורגל בהלכה, ואני יחדש לך חידוש מדהים שלרב שך לא היה גם יד ורגל בסוגיות הש"ס. הוא ידע היטב את הכמה מסכתות שלומדים בישיבות, ואם היית שומע את שיעורי הרב שך היית רואה איך הוא חוזר על השיעורים כמו תוכי כל פעם על אותו דף גמרא. שאכן מראה שלרב שך היה התמדה אבל אפס ידיעות בש"ס ובפוסקים. אולי "השקפה גדולה" הייתה לו ממה שינק מישיבת הדרום, אבל לא יותר מכך.
השיעורים כללים של הרב שך אכן היו סוערים במיוחד אבל חידושים גדולים לא היו. החברה אהבו להיכנס בגלל ה'אקשן' שהרב שך היה מכניס בשיעורים אבל לא יותר מכך.
הרב שך גם נלחם שלא ייכנסו לשיעורים של מרן ראש הישיבה זצ"ל ואני יודע על סיפור שלא ענה תשובה בלימוד לבחור מסויים רק בגלל שהיה נכנס לשיעורים של מרן ראש הישיבה זצ"ל. בשיטה טרוריסטית הצליח להשתלט על הישיבה, למרות הבושות שעשה בלימוד ובספריו.
2. הנך אומר שמלחמתו של הרב שך וחורבן הדור שגרם היה בשגגה ולא חלילה בזדון. הייתי מקבל את דבריך אילו היה מדובר בטעות חד פעמית או בהיטפלות רק לראש ישיבה אחד או שניים, אבל אצל הרב שך אתה רואה דפוס התנהגות לאורך כל הדרך בפגיעה בגדולי ראשי הישיבות בתלמידי מרן החזון איש, בבית בריסק, ראשי סלבודקה בראשי הישיבה בפוניבז'. ואני שואל אותך בכנות האם זה בטעות או בזדון? האם אין כאן דפוס פעולה של מגולומן מטורף חסר תקנה שכל מטרתו לשלוט ולהקים לעצמו מפלגות ועיתונים במטרה לשלוט ולגמד את כולם.
3. תראה למי התנכל הרב שך לכל גדולי הדור שהתגוררו מסביבו מרנן ורבנן הגאונים מרן הגר"נ קרליץ, מרן הגר"ח גריינמן, מרן הגרי"מ פיינשטין, מרן הגר"ד לנדו, מרן הגר"ד פוברסקי, מרן הגרב"ד פוברסקי וזה רק רשימה קטנה מאד מרשימת הנפגעים ממעשיו המטורפים והלא נשלטים, שכל מטרתם היה לכפות את מנהיגותו כאחרון הרודנים.
ישנה אימרה ממרן הגר"ח מבריסק שיש 3 דברים שאם אדם עושה הוא נחשב לשוטה הלן בבית הקברות הלן יחידי וכו' שואל הגר"ח למה צריך את שלשתם ביחד הרי כל אחד מהסיבות מספיק לעניין זה להוכיח שהוא שוטה. ומסביר שעל כל אחד בנפרד אפשר עדיין לתת תירוץ למה עשה זאת, אבל כשאדם עושה את כל שלשת הדברים יחד מוכח שהוא שוטה.
ובנוגע לענייננו, אילו הרב שך היה נלחם רק בראש ישיבה מסויים או אפילו בשניים הייתי מקבל את טענתך שזה בטעות ולא חלילה בזדון. אבל שרשימת הנפגעים מהרב שך כוללת מראשי ישיבת פוניבז' דרך סלבודקה המשך בבריסק, תלמידי מרן החזון איש, דרך ראשי ישיבות וגדולי הדור זה בזדון. ומה הפלא שהמלחמות הללו הרסו רבבות בני נוער, והישיבות נהפכו בהכוונת הרב שך למקומות של מחלוקות ופוליטיקה ועיתונים.
אני יודע מכלי ראשון שגם מרן פאר הדור הגראי"ל שליט"א הזהיר בזמנו את הרב שך ממעשיו ושזה יביא לחורבן הדור, וכיום רואים שאלו שמתיימרים לייצג את הרב שך וקוראים לעצמם "היורדים לשרשם של דברים" ועליהם הרב שך סמך הם גדולי המבזים את שר התורה מרן הגר"ח ומרן הגראי"ל וכל ראשי הישיבות. ובאותה שיטה שנהג הרב שך לבזות את גדולי הדור, הם נוהגים כיום במטרה מוצהרת וברורה להכתיר את ר' שמואל אוירבך ל"יחיד הדור" וגדול הדור.
ושים לב שמדובר בדיוק באותו דפוס פעולה שפעל הרב שך, לגמד את כולם ולהלחם בהם וכך להפוך את עצמו לגדול הדור תוך אלימות ובריונות. באותה שיטה בדיוק פועלים לבלרי הרב שך ו"היורד לשרשם של דברים" בקשר לר' שמואל אוירבך, תוך שימוש באינטרנט ובעיתונאים חילוניים להכפיש את גדולי הדור, ובאותם טענות שגדולי הדור משתפים פעולה עם הצבא ומסכנים את עולם הישיבות וכו' וכו' עפרא לפומיה, אותם שיטות שבהם האשים הרב שך את גדולי ראשי הישיבות ובכך עשה להם דה לגיטימציה והפחיד את האחרים שיקבלו את מרותו הבלעדית. האם זה נקרא טעות או זדון?
ונניח כשיטתך שזה היה בטעות, אבל זה לא משנה את התוצאה המרה. ואשרנו מה טוב חלקנו שגאון הדור מרן הגראי"ל שינה מהקצה אל הקצה את שיטות האלימות והבריונות האיומה ואותם מחבלים בכרמים יצאו מחוץ למחנה וזכינו שנתגלה קלונם ברבים. רק אז בזמן הרב שך פחדו לדבר והיה בידיהם את כל הכלים להזיק ולבזות ולחרף, ואילו היום כל עם ישראל רואה את שיטותיהם הנאלחות וכיצד נתי גרוסמן וכל הכת הזאת פועלת בכל המישורים לבזות את גדולי הדור ולהחריב את עולם התורה, ורק בגלל שלא הלך להם המזימה להכתיר את ר' שמואל אוירבך לגדול הדור ולהחזיק את כל ציבור היראים בני תורה בגרון ולהמשיך לשלוט ולדרוס את הציבור הם מוכנים להרוס כל חלקה טובה, באומרם תמות נפשי עם פלישתים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 11:25 |
|
| |
פותח האשכול העלה את השאלה בצורה מאוד חריפה. אני רוצה לשאול שאלה הרבה פחות חריפה. האם מי שמתרכז אך ורק בנושא אחד, שדורש את כל כוחות הנפש, ולא פעם עלול גם לזלזל בנושאים אחרים, לא עלול להפוך לחד צדדי?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 12:18 |
|
| |
בעלבעמיו,
התרכזות קיצונית בנושא אחד נקראת בלשון פסיכולוגית אובססיה. ואמנם פרויד במאמר "על מעשים אובססיבים ופרקטיקה דתית" טען שדת הינה נרבוזה אובססיבית אוניברסלית, כלומר הפרעה נפשית כפייתית עולמית. שים-לב שדתות שמקורן בעבודה זרה, או דתות שהידרדרו להתעסקות יתירה בטקסים או בחיצוניות, אכן עונות לטענה של פרויד. לדבריו יש להשיב שהיהדות איננה דת אלא תורה, כלומר הוראת דרך חייים, כזו האמורה להכיל את כל התחומים.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 19:00 |
|
| |
מיימוני לשמחתי אינני יודע איזו בוטות מצאת בדבריי, ובהזדמנות זו אודה לך שבמהלך הזמן למדתי ממך לא מעט על סגנון כתיבה אמפתי. אינני יודע על איזו רמה של איבחון מדובר בספרות שציינת (רמב"ם וחבריו). קצת קשה להגיש ספרות רחבה לפסיכולוג להביע דעה. הפסיכולוג אינו הסטוריון, מבקר ספרים או עורך ביוגרפיות. לגבי בדיקה ביוגרפית, לצערי רוב הביוגרפיות כדוגמת הרב שך, אבל גם צעירים ממנו, מלאות בספורי מחמאות וחיוביות בלבד, מהסיבה שאנשים לא אוהבים לכלך אחרי עשרות שנים ומעדיפים להשאר ב'החזונאיש במחיצתי' כשהאדם מצליח.
צעג אם לא היה עצוב היה מצחיק. הרב שך דיבר על כך מפורשות במכתב המופיע במכתבים ומאמרים הנושא את המילים "ההשקפה הטהורה קשה לקנותה ככלי זהב וקל לאבדה ככלי זכוכית". אבל קדם לו ר' אלחנן וסרמן בפתיחת ישיבת מועצגה"ת, באומרו: "יש כאלה שיש להם קצת דעת תורה ויש כאלה שיש להם יותר, והשאר היא דעת פרנסתו, אישתו ובניו וכיו"ב - אבל לי יש את הח"ח!". כמובן שאינני עוסק בפומבי כזה בשאלת המבט על אמירות כאלו, אבל מצחיק לראות שתלמידיו מהפורום הידוע לא יודעים שהם באמת מצטטים...
מכיון שהחבר'ה קצת נדבקו לרב שך, אפנה את המושא לחידת ההסטוריה מבחינתי (עם הרבה מאוד כבוד כמובן): רבי יעקב מעמדין לחם לחם לחם ולחם. במקביל היה גאון מדהים וחיבר ספרים נפלאים בתורה, שגם הם מטובלים במלחמות קשות. מה דעתכם? הייתם הולכים ללמוד אצלו?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 19:16 |
|
| |
במקרה של ר' יעקב עמדין, הוא חשף את עצמו באופן מאד גלוי בספרו האוטוביוגרפי וזה בהחלט מאפשר אבחון (ראה גם ספרו של ביק ע"ז)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2014 22:46 |
|
| |
אח רחוק
סליחה אם האשמתיך.
כל מה שרציתי הוא למנוע ויכוחים סביב אדם, שהצליח לקנות לו שונאים ויותר מכך משמיצים. כוונתי כמובן לרב שך.
כמדומה שהאמירה כי הוא רב עם רבים אינה מספקת בלי פירוט.
הדוגמא של ר' יעקב עמדין היא מעניינת מאד. לצערי איני מכיר את הביוגרפיה שלו. כמדומה שהוא נאבק בשבתאות. אפשר בהחלט לטעון שהוא נהנה לנהל מאבקים למען האמת. אבל אם באמת לחם למען האמת, ואם באמת הרחיק משקר וממינות, אז היה לו מניע פנימי נוסף, אז מה.
כבר אמרו רבותינו שיש בני אדם עם נטיה לדברים לא טובים, כגון להיות שופך דמים, ותיקונו של אדם כזה הוא להיות שוחט או תליין או מוהל. ואם מצא לעצמו תיקון ברדיפת מי שראוי לרדיפה, יש לכאורה לשבחו ולא לגנותו. כמובן בתנאי שהוא מקפיד לנהוג רק לפי האמת והיושר, כגון על פי בית דין בלבד.
|
|
|
|