בית פורומים עצור כאן חושבים

האם קיימת שיטה כלכלית "לפי התורה" ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/11/2014 19:34 לינק ישיר 

רוב רובם של האנשים לא יודעים מה זה כלכלה. אדרבא מעטים מגדולי החכמים שבכל הדורות הצליחו להגדיר את המושג היטב. 

החכם יודע מה שאומר, הכסיל אומר מה שיודע

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 19:43 לינק ישיר 

מ,
אני בכלל לא מבין את הבקשה שלך להגדרת כלכלה.
נניח שאני לא יודע מה זה כלכלה, וגם מואדיב לא.
הנקודה היא שאתה טענת טענות על 'כלכלת התורה'. מכאן אני מסיק: א. לדעתך יש דבר כזה 'כלכלת התורה'. ב. אתה מבין מה זה כלכלה ומוצא את זה בתורה. מכיוון שאתה מבין מה זה כלכלה, ובפרט מהי 'כלכלת התורה' רק ביקשנו שתסביר לנו מהי. במקום להסביר לנו, פתאום מתגלה שאתה כלל לא יודע מהי כלכלה, ורק אחרי שנסביר לך, אז תוכל לגלות לנו מהי כלכלת התורה. אני בטוח שיש כאן רבים שיוכלו להביא על כך משלים מבדחים רבים, אבל העיקרון מובן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 19:58 לינק ישיר 

מה ההבדל בין קאפיטלזים לסוציאליזם?
קאפיטלזים- כשאדם אחד מנצל את השני.
סוציאליזם- זה בדיוק ההפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 20:02 לינק ישיר 

יש,

אינני מבין היאך אתה רוצה להבין את הדרך הכלכלית של התורה, או כל דרך כלכלית, מבלי להתחיל בבירור המושג הבסיסי של כלכלה? זה שכתוב במילון מה פירוש המלה כלכלה, איננו אומר שההגדרה נכונה, ומכל מקום הרבה מספרי הכלכלה בדורות האחרונים מתחילים בלהגדיר מה זה כלכלה, כי לדבר בודאות על מושגים בלי לחשוב עליהם ולנסות להגדירם בצורה מדויקת נחשב לקלות-דעת במקומות רציניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 20:20 לינק ישיר 

ישיבישעאר כתב:
למה לא כל הקרקעות חוזרות ביובל? אותי למדו שכולן.
המכירה לעבד של התורה היא חינוכית, אבל אינה באמת עבדות, זו עבודה של כמה שנים.
וצדקה ומתנות עניים אלו לא רק חובות על היחיד, אלא מסה של הגבלות, זה שבכל שדה יש לקט שכחה ופאה, זו בעצם סוג של קצבה נצחית, וזה שאסור לקחת משכון וריבית ואסור להיות כנושה, וגם החובות נמחקים בסוף, אומר שהחלש חי במדה מסויימת על חשבון מי שיש לו. 

"...והמוכר שדהו לשישים שנה, אינה יוצאה ביובלשאין חוזר ביובל אלא דבר הנמכר סתם, או הנמכר לצמיתות"

"...אבל היורש את אשתואף על פי שירושת הבעל מדבריהםעשו חיזוק לדבריהם כשל תורה, ואינו מחזיר ביובל".

וכמובן, לא אמרנו עדיין מלה על מי שהקדיש שדהו. 

(הלכות שמיטה ויובל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 20:23 לינק ישיר 

עכשיו זה נשמע שאתה חושב שאתה יודע מה זה כלכלה ואנחנו לא. אז בבקשה, ספר לנו. אני מתחיל להתייאש ולחשוב שאתה ניק נוסף של מקס... אם יש לך מה להגיד, תגיד. ספר לנו מהי ההגדרה ה'נכונה' של כלכלה (הגדרה נכונה זה צירוף שזוקק הסבר משל עצמו, אבל אכ"מ), ומהי כלכלת התורה.
יש לך כאן מקום בשפע, ותוכל גם להגדיר קודם מהי התורה, ולני הכול להגדיר גם מהי הגדרה.
אם יש לך עניין לשתף אותנו ברעיונות שלך (או האמת שנודעה לך) אז זה יכול להיות דיון מעניין. אם המטרה היא ללהג ולהתחמק מלומר דברים, אז אין בזה שום עניין. אם אתה רואה את עצמך כסוקרטס שמנסה לגרום לנו להבין את הדברים בעצמנו על ידי שאלות, אז תגיד לנו - מי שזה מוצא חן בעיניו ישתתף ומי שלא לא (אני לא).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 20:25 לינק ישיר 

שלום,

שתי נקודות.

א. אין קשר בין הכרה או אי הכרה בזכויות יסוד לבין שיטה כלכלית, לכן העובדה שמוכרים אדם לעבד אין לה קשר לשאלת השיטה הכלכלית, אך העובדה שעבד יוצא ביובל בין אם מכר עצמו ובין אם נמכר בבית דין יכולה לנבוע משיטה כלכלית. עם זאת לענ"ד גם זה נובע מעקרון אחר, 'כי לי בני ישראל עבדים'.

ב. כפי שצוין חובות או יותר נכון מצוות היחיד אינן שיטה כלכלית. אך הטלה של מצווה על כלל היחידים יש לה משמעות וגם השפעה על הכלכלה, בהנחה ואלוקים מודע להשלכות אלה ניתן ללמוד על שיטה.

לאור זאת נראה לי שכלל המצוות שצוינו על ידי ישיבישער ואריאל גם אם אינן מכריעות, הן יכולות ללמד על גישה כלכלית שאינה קפיטליסטית לבד, כלומר לא רק שהתורה מאמינה בצדקה ובעזרה לזולת כאשר אין ביכולתו לדאוג לעצמו, אלא התורה גם אינה סומכת על האנשים שבתנאי שוק חופשיים יותירו את רוב החברה כחופשית ועצמאית מבחינה כלכלית.

מנגד התורה לא גילתה דעתה האם ניתן לסמוך על השוק החופשי לשמירת שער מחירים סביר, אך חז"ל כן גילו דעתם. עם זאת אני סבור שחז"ל לא שללו גישה אחרת אלא עסקו בתנאי שוק חקלאי בעיקרו, ובימינו שסביר שגישה קפיטליסטית תביא לפיתוח תהליכי ייצור חסכוניים יותר הם יסכימו לגישה זו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 20:27 לינק ישיר 

אחרי הגדרת בעל האשכול מהי בעניו כלכלה. אז כל מה שאמרתי תקף.
ההנחה שלו שהכלכלה מתחילה עם סמכות המשטר שזה אומר כוח כיבוש שנובע מכוח הציבור שהעמידו פסל = משטר.
ולכן התורה שוללת את הכלכלה הזו מהיסוד.
אפי' הכלכלה של מילטון פרידמן הנאו ליברל, שרואה במשטר רק אמצעי לפרט. הוא מקדש את הקניין הפרטי בדוגמטיות.
כך שגם כאן הותרה שוללת את החשיבה שלו בכל תוקף, ואמרת "לי" הארץ = הטבע שייכת לכולם.

עכשיו נשאר למשכיל לשאול: מה התורה רק שוללת ? מה עכשיו ? אז אני מציע לכם פשוט לחזור לחיידר ללמוד תורה. או על דרך השפה המדוברת "ללמוד ליבה" תורנית יהודית.

רציתי להוסיף שחוץ מחשיבת התורה יש את עונש התורה. כלומר זאת חבילה אחת. העונש משמים של התורה היא המביא את פרטי ההלכות בתורה וחשיבת התורה בכללותו. ולכן אין כאן שאלה מי צודק ולהתווכח על פרטים חלקים פה ושם בהלכה, או נתחיל לעשות ערמה כמו הפרוזבול ושאר ההבלים. יש כאן שאלה פשוטה האם אתה כפרט תזכה לשרדיות אישית לדורי דורות או ח"ו אתה נכרת בסוף הדרך כלומר עונש כרת.
ולכן יש לשאול בשביל מה כל עמלך שהם צאצאיך ???
אתה חייב להבין דבר פשוט. אייך שאתה מתנהג מול צאצאי אדם הראשון בהווה כך יתנהגו צאצאיך בינם לבין עצמם. פשוט תסתכל בחוץ ותראה שכל הרשע שקיים באנושות היום יהיה גם בצאצאיך.
זה כל התורה כולה על רגל אחת.

תוקן על ידי maxmen ב- 13/11/2014 20:34:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 21:52 לינק ישיר 

מם80 כתב:

החכם יודע מה שאומר, הכסיל אומר מה שיודע

והאוויל מצטט ומדקלם .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 22:58 לינק ישיר 

פותח האשכול סבור שכולם יודעים מה זה כלכלה ומי שאיננו יודע מה זה כלכלה יכול למצוא את ההגדרה במילון או בויקיפדיה או בספרות מקצועית, וחברו הסטודנט לכלכלה לכאורה מסתפק בהגדרה שבויקיפדיה כמקור ראשוני, ותמהני מדוע מבקשים שאסביר את הדרך הכלכלית של התורה, שהרי עושה רושם שהתורה מעניינת את הסטונדטים המתקדמים לכלכלה כמקור אחרון לחכמתם אם בכלל.

נ.ב. שאלו את מיימוני מאיזה מקור רבו היה מתחיל לברר מושגים וכמה זמן בירור המושגים היה נמשך.

תוקן על ידי מם80 ב- 13/11/2014 23:07:59

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 23:10 לינק ישיר 

מקס,

אתה כותב בבטחון שהטבע שייך לכולם, זו קביעה פילוסופית מוסרית, אני חושב שקביעה זו כשלעצמה אינה מוכרחת. אך גם אם נקבל אותה, עדיין יש מקום לקניין ובעלות, לא כדבר 'טבעי' אך כיצירה מלאכותית שבאה לענות על צורך כלשהו.
הכלכלות הקומוניסטיות, שמבוססות על הקביעה שלך כנקודת מוצא שבשמה לוקחים מהעשירים ומחלקים לפועלים, הוכיחו דבר אחד. ללא קניין אישי אף אחד לא מזיע, כי ממילא אין בזיעתו להביא לחם, ולכן אף אחד גם לא אוכל. לכן יש צורך בקניין ובאיסור לא תגזול שנאמר גם על טייקונים על מנת שרק זיעת אפיך תאכילך לחם.
מדברי יוצא שבגן עדן אין צורך בקניין ושם יתכן שבאופן מעשי תשרור גישתך כי אין קניין ואין בעלות, אך משום מה נראה לי שחז"ל ובעקבותיהם הוגים מהאחרונים מניחים שכל צדיק נכווה מחופתו של חברו, ואין האדם נהנה אלא מיגיע כפיו.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 23:17 לינק ישיר 

לא רוצה לא צריך. צר לי אבל אין לי עוד כוונה לדון עימך (הלוואי והיה דיון, אבל אני מנסה לעורר אותו ואתה רק מתחמק*.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2014 23:40 לינק ישיר 

יש,

עיין בראשית יח, יט; תהלים קיב, ה עם פירוש רש"י ומצודת דוד, חשוב מה הסיבות לסדר המצוות בפרשת קדושים ולסדר המסכתות בסדר זרעים, עיין האגדות בירושלמי פאה פרק שמיני הלכה ח, והאגדות בירושלמי בבא מציעא פרק שני הלכה ה. בהצלחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2014 00:08 לינק ישיר 

"עיין" "חשוב"
לא רוצה.
כשאני מבקש ממך לדון כאן אתה לא מסכים, כ"ש שלא אסכים ללכת לעשות בשבילך את העבודה. אם תרצה לדון, כתוב טענותיך. אם לא, בהצלחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/11/2014 00:22 לינק ישיר 

נחמדלמראה כתב:
מקס,

אתה כותב בבטחון שהטבע שייך לכולם, זו קביעה פילוסופית מוסרית, אני חושב שקביעה זו כשלעצמה אינה מוכרחת. אך גם אם נקבל אותה, עדיין יש מקום לקניין ובעלות, לא כדבר 'טבעי' אך כיצירה מלאכותית שבאה לענות על צורך כלשהו.
הכלכלות הקומוניסטיות, שמבוססות על הקביעה שלך כנקודת מוצא שבשמה לוקחים מהעשירים ומחלקים לפועלים, הוכיחו דבר אחד. ללא קניין אישי אף אחד לא מזיע, כי ממילא אין בזיעתו להביא לחם, ולכן אף אחד גם לא אוכל. לכן יש צורך בקניין ובאיסור לא תגזול שנאמר גם על טייקונים על מנת שרק זיעת אפיך תאכילך לחם.
מדברי יוצא שבגן עדן אין צורך בקניין ושם יתכן שבאופן מעשי תשרור גישתך כי אין קניין ואין בעלות, אך משום מה נראה לי שחז"ל ובעקבותיהם הוגים מהאחרונים מניחים שכל צדיק נכווה מחופתו של חברו, ואין האדם נהנה אלא מיגיע כפיו.

אני לא אומר בבטחון שהיא שייך לכולם אני אומר שהיא שייכת רק לי. "חייב כל אדם לומר בשבילי נברא העולם"
אם אתה רוצה שאני הכיר בך אז בא נעשה סדר. זה תוקף כל התורה כולה.
עכשיו, איזה סדר הכי מועיל לפרט (לא לישיות דמיונית ולא לרוב, רק ואך ורק לפרט) ? חלוקת קין והבל (הוא לוקח את האדמה והבל את המטלטלים, ולמחרת קין דורש מהבל שכר על הזכות לדרוך עם המטלטלים על אדמתו) שהביא לבסוף את הרצח ?
חז"ל כאן רוצים לתת לנו בינה פשוטה מה קורה שלשני אנשים יש את כל כדור הארץ אם הם ממציאים הסכמים טיפשיים שכאלה.

היוצא מכל התורה עד המבול היא שלא צריך בכלל תורה אם אין קניינים. כי אפשר בטבעיות להתנהג כמו בעלי החיים ליד המים. יש מספיק מים בשביל כולם. אותו דבר בכל תחום אחר.
אדם זרע מספיק לכולם או יותר נכון כולם הבינו לקחת עד גבול מסוים כמו מתנות עניים.
לבסוף זה לא עבד והגיע המבול.
אז אמרו אוקיי ממציאים את הקניין + הירושה שכל נולד ייוולד עם הטבע הרי אין הקניין חל כלפי הנולדים בכל רגע.
(תשים לב. לא שלא חל הקניין שרירותית פילוסופית. הוא פשוט לא ימות מרעב ולכן הוא יוצא לצייד ובצדק. הוא לא רשע ולא צדיק זה פשוט כך.) ולכן "לא יבוזו לגנב כי יגנוב למלא נפשו כי ירעב" (משלי)

תשים לב שנח התנכי עושה את זה עם בניו. האם לא היו עוד אנשים בכדור הארץ ? בוודאי שכן הרי בארץ ישראל לא היה המבול וכנראה גם לא ביבשת אמריקה כך שהתורה לא בא לומר לנו שכל כדור הארץ התחלק באמת.
נח ובניו כך כל אדם בהווה היום הוא באותו מצב של נח התנכי. והוא צריך לשאול את עצמו למה לו להוליד ולהקים משפחה ולעמול כל חייו בשבילם אם יש מבול מסביב ?!
התורה משכנע אותנו שרק בדרך הזה האדם בהווה ישרוד וממנו\מצאצאיו תצא השבעים אומות.

אחרי שאתה בהווה קיבלת נחלה ויש לך את הטבע + חוקי הירושה. כאן מתחיל המוסר של לא תגנוב.
התורה אומרת שאין באמת קניין אבסולוטית ולכן יש מתנות עניים.
כאן שוב נאמר האם מתנות עניים זה חסד ? לא זה צדק !! מה יקרה שאני יהיה דוגמטי לגבי קייני ולא אתן לעני להיכנס לשדה ? התשובה לא יקרה כלום רק תיקח בחשבון שהנכד שלך או אפי' אתה ימותו פעם מרעב כי כולם בסביבך חושבים כמוך (אתה רק משל בסיפור אוקיי ?).

כל זה לא קשור לקומוניזם.
קומוניזם זה הקמת ישות דמיונית = ע"ז שבשמה ולשמה פועלים כל הפרטים. זה נשמע טוב לאנשים שטחיים אבל זאת אלילות לשמה. וכמובן נשאלת השאלה מה יעשה הישות הזה מול שכניו כלומר האם ייצא לכבוש מה שלא שלו בשם הישות ? כלומר הקומוניזם באמת מקדשת את הישות ולא את הפרט ולכן היא לעומק לא מסכימה לחלוקת הארצות לפרטים רק להפך כל הפרטים הם פונקציה לישות.

הקפיטליזם אותו דבר כמו הקומוניזם.
הקפיטל חייב משטר. 1, לחינוך חובה בכפיה להיות רובוט מעוצב למשחק ההתחרות. 2, שלילת הטבע מכל נולד וביטול הירושה שאפי' מים אסור לו לאגור על פי החוק. 3, כיבוש. הרי אין משטר בלי כיבוש. 4, שוטר שישמור על קנייך.
מה שקורה במציאות היא שכל פרט הוא פונקציה לצמיחה של כולנו, אבל את הצמיחה עצמו לא מחלקים. רק להפך זה מתכנסת אצל יחידים.
לגבי ארץ ישראל זה ממש אבסורדי כי הקפיטל לא מכיר בלאומניות. ואם כך אייך נדרשים רווקים ורווקות להתגייס בכפיה למען הארץ שאין לו בארצו אפי' זכות לאגור מים. שהקפיטל החזיר יחפש לו צבא של שכירי חרב בתשלום.

מצד אחד זועק מילטון פרידמן שהמדינה היא רק אמצעי לפרט ומצד שני דורש מהמדינה לשלול מכל פרט את הטבע, לחנך בכפיה להיות רובוט לצמיחה והצמיחה לא מחולקת בכלל.

בקיצור, כל אלה שבאים אלינו עם הקומוניזם ?! כלומר כאילו כל דיבור נגד קפיטליזם מביא קומוניזם. אני אומר ששניהם טרף. אבל שאנו מדברים על ארץ ישראל ?! כאן דווקא הקומוניזם יותר מתקבלת על הדעת. כי לפחות אתה נלחם על הארץ שלך ולא נלחם שמשפחת תשובה תהיה הגנה על קנייניו, ולך אין זכות לאגור אפי' מים.
אין שום משמעות לארץ ישראל בחשיבה הקפיטליסטית. תהרוג אותי אני לא מצליח להבין את זה. אייך דווקא אנשי הימין הם אלה שהביאו ויביאו לבסוף לחורבן בית שלישי. 

אבל שמגיעים לתורה, הכל מובן.
אין קניין בלי שיש קניין לכל אחד (והסברתי לעיל שזה לא שאלה מוסרית ופילוסופית זה פשוט עובדה שלאדם אין אוכל אז הוא יגנוב.)
עכשיו כל אחד בקניינו יכול לעמול ולהתעשר. יש מספיק עצלנים או אנשים שרוצים לעסוק במדע ובתבונה ומהם אתה יכול לשכור את נחלתם ולהתעשר יותר. אתה יכול לייצא ולייבא.
אני ממש לא מבין מנין לקחתם את המושג הזה שאי אפשר להתעשר על פי התורה ? שבט זבולון עסקו במסחר בין לאומי.

אבל מה. אין ב"ה משטר, אין מיסים רק לעבדי החברה ישירות 10% (עבדי החברה כוללים כל תפקיד ציבורי כמו מלמד רב דיין ורופא ואנשי מחקר\מדע). וכמובן הכנסת אורחים.

תרצה שאדם יעבוד בשבילך ? אז תשלם לו כמו שצריך !! כלומר אתה לא מחזיק אף אדם בגרון עם איסור לאגור מים. כי יש לו נחלה משלו והוא לא צריך אותך באמת, רק אם תתן לו משהו שכדאי לו באמת אז הוא ברצונו יעבוד בשבילך.

אבל שאנו חוזרים לקפיטל הכל שם אבסורדי לגמרי.
אתה מנסה וכן כל הספרות מנסה לשכנע אותנו שזה טוב לכולם. אוקיי שמענו ואם נרצה אז נשחק איתך את המשחק, אבל על תחזיקו אותי בגרון.

לסיכום:
אפשר לקבל את כל הצמיחה בלי שלילת הטבע מהאדם.
מה שאין כן אם שוללים את הטבע מהאדם ? אז לעולם יהיה מלחמות בתוך החברות ובין החברות.

כל זה לפני שדיברנו על בעיית הכסף: 
הקפטיל ורוב הספרות האקדמית, לעולם לא עסקו בבעיה הבסיסית של הכסף, הכסף חייב להתכנס אצל יחידים ולכן התורה מצווה על ביטול הכסף כל שבע שנים. 
אי אפשר להמציא דבר על טבעי כמו הכסף. ואם כן עושים את זה אז היא חייבת להתכנס אצל יחידים. כמו אצל פרעה ויוסף במצרים. ואם ריבית זה קורה הרבה יותר מהר.
ולכן התורה לא מאפשרת לוותר על הטבע כלומר אי אפשר למכור את הנחלה לצמיתות. וכמובן שמיטת כספים ואיסור ריבית.

כל זה לא קשור למוסר ופילוסופיות. זה שאלה אייך אני עמל להוליד ילדים אם ממני תצא מה שיצא מאב הקדמון שכל צאצאיו הם "אדם לאדם זאב" 
אני צריך עכשיו בהווה לדעת להסתדר עם כולם ולא להיות אדם לאדם זאב, בכדי שאני הוליד ילדים ודורי דורות בביטחון גמור שהם ישרדו לדורי דורות.

סליחה שארכתי, זאת המחלה שלי. 

תוקן על ידי maxmen ב- 14/11/2014 00:32:00

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם קיימת שיטה כלכלית "לפי התורה" ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.