| נשלח ב-24/11/2014 09:01 |
|
| |
אריאל <אם כן מה שאתה מצהיר הוא: אני לא יודע באמת אם מותר לעלות להר הבית> אעתיק לך את שכתבתי: "כבודי גם לא חושב שהעליה להר הבית בזמנינו, של רבנים שלדעתם מותר לעלות להר הבית כאשר הם ממלאים תנאים מסויימים, היא שגרמה לפיגועים ורצח אנשים, יותר מהחילול השם שגרמה ישיבת פוניבז בעבר ובימים אלה". היכן ראית בדברי שכתבתי שאיני יודע אם מותר לעלות להר הבית?! ידעתי שישנם האומרים שאסור לעלות להר הבית בכל מצב, ידעתי שישנם האומרים שישנם דרכים ומצבים שבהם מותר לעלות להר הבית. http://eretzhemdah.org/content.asp?lang=he&pageid=419 http://www.zomet.org.il/Eng/?CategoryID=311&ArticleID=187 גם ידעתי שזו (מלא את החסר) לומר, שפלוני בן פלוני אשם ברצח מתפללים, מפני שדעתו אינה כשלי. <מה תענה למי שיודע בודאות דברים אחרים? או לא יודע בודאות דברים אחרים?> אענה לו אם רצונך לחפש אשמים ברצח תחפש אותם קרוב לבית. ויקרא רבה (וילנא) פרשת אחרי מות פרשה כב: "... אמר לו מצינו שויתר הקב"ה על ע"ז ולא וויתר על חילול השם, ומנין שוויתר הקב"ה על עבודת כוכבים, שנאמר (יחזקאל כ) ואתם בית ישראל כה אמר ה' אלהים איש גלוליו לכו עבודו, וכתיב את שם קדשי לא תחללו עוד, והיו ישראל נוהגין באיסור הבמה במדבר, והיו פורעניות באות עליהם, והאומות רואין ואומרין הם מקריבין לו והורגם, לפיכך אמר הקב"ה למשה, לך ואמור לישראל הזהרו שלא תהיו מקריבין לאיסור במה, לפיכך משה מזהיר לישראל ואומר להם, איש איש מבית ישראל אשר ישחט". ______________________ ישיבישער <אני נאלץ להסכים לדברי מלא כבודו, לא ברור מה הטעם באשכולותיך, הרב שטינמן חושב שמי שלא סובר כמוהו גורם אסונות, ואתה סובר שמי שלא חושב כמוך ראוי ללגלוג. לא ברור מה מצחיק> זה לא מצחיק אלא עצוב, כשילוד אשה אומר שהוא יודע למה אלוקים עשה זאת. מה שהפתיע אותי שעדיין לא היה מי שידע שהסיבה לעונש היא שאוכלים מהשגחת הרבנות, או שהגורים חובשים ספודיק ולא שטריימל.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 24/11/2014 09:27:10
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2014 13:03 |
|
| |
מיימוני
הרי כבר אמר הנביא עמוס - "הוי המתאוים את יום ה' למה זה לכם יום ה' הוא חושך ולא אור" - ראה עוד דוגמא ביחזקאל "ודבר חד את אחד איש את אחיו לאמר בואו נא ושמעו מה הדבר היוצא מאת ה'... והנך להם כשיר עגבים יפה קול ומטיב נגן ושמעו את דבריך ועושים אינם אותם" ויותר מוכר בישעיהו "ואותי יום יום ידרושון ודעת דרכי יחפצון כגוי אשר צדקה עשה ומשפט אלוקיו לא עזב ישאלוני משפטי צדק קרבת אלוקים יחפצון. למה צמנו ולא ראית וגו'" ועוד בישעיהו "הן לא קצרה יד ה' מהושיע ולא כבדה אוזנו משמוע כי אם עוונותיכם היו מבדילים וגו'" וגם חז"ל אמרו על יאשיהו שבטח על צדקתו ונפל ביד מלך מצרים - ואמרו חז"ל שהיה מפני שלא הצליח באמת להחזיר את העם בתשובה, שבסתר המשיכו לחטוא, ואכן הנביא אמר לו שלא ילחם במצרים ולא שמע לו. ולכאורה הרי הוא הלך לקיים את דבר התורה "וחרב לא תעבור בארצכם". אבל הנבואה - התורה הַחַיָה אמרה לו אחרת והוא לא שמע. ואמנם זה שהוא מת זה לא בגלל שהוא עבד ע"ז. אלא בגלל שהעם ע"ז. אבל מצד שני עוון העם הצליח לפגוע בו - מכיוון שהוא ויתר על כיפת הברזל של הנבואה החיה. שמכירה את המציאות יותר טוב. ואם כן אנו רואים שחטא יכול להסתתר. וגם אם לא החטא של האדם עצמו, מ"מ ברגע שאדם מוותר על מטריית ההגנה, אזי גם חטא של אחר יכול לפגוע בו. וגם אם זה אי אפשר להבין איך דין צדק ע"פ אמונת האנפע"ם (מה שכיניתי כך באשכול סמוך - אמונה במושלמות כל הפרטים מכל כיוון ורמה אפשרית) - מ"מ אפשר להבין שיש פה הגיון צודק ע"פ אמונות מרמות פשוטות יותר. וכמובן שהמקורות שהבאתי אינם מספיקים לתאר תופעות כאלו בהיקף הנותן ברירות. אבל זה מספיק כדי לתת פתח להביט על הנושא מנקודת מבט אחרת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/11/2014 15:21 |
|
| |
| נישטאיך כתב: |  | ישיבישער' כתבת: <אני נאלץ להסכים לדברי מלא כבודו, לא ברור מה הטעם באשכולותיך, הרב שטינמן חושב שמי שלא סובר כמוהו גורם אסונות, ואתה סובר שמי שלא חושב כמוך ראוי ללגלוג. לא ברור מה מצחיק> זה לא מצחיק אלא עצוב, כשילוד אשה אומר שהוא יודע למה אלוקים עשה זאת. מה שהפתיע אותי שעדיין לא היה מי שידע שהסיבה לעונש היא שאוכלים מהשגחת הרבנות, או שהגורים חובשים ספודיק ולא שטריימל.
|
|
במחילת כבודך, איך ילוד אשה קובע שילוד אשה אחר לא יכול לדעת למה אלהים עשה משהו? בפשט דברי התורה וחז"ל, רואים תמיד למה מגיעים אסונות, התורה והנביאים לימדו זאת לאנשים, כדי שיראו ויבינו ולא כדי שיעצמו את העינים ויגידו שזה מצחיק להסביר שאסון קרה בגלל חטא מסויים, וכמו שחז"ל שהיו ילודי אשה הסבירו תמיד מה קרה למה, למשל נפלה קורה מהגג על הראש של מישהו והוא מת, זה משום שביזה תלמיד חכם, ועוד כאלו לאלפים. וכך נהגו גם חכמים הראשונים והאחרונים. אם אתה חושב שעם ירידת הדורות כבר אי אפשר, מדוע אתה מלגלג על אחרים שלא חושבים כך? או שאולי סתם האמונה המסורתית של חז"ל מצחיקה אותך, רצוי שתציין במפורש. בכלל, אתה מתנשא כאילו ויכוח הלכתי האם היתר מכירה תקף או לא תקף, מקביל לשאלה איזה כובע ללבוש ספודיק או שטריימל, ובקיצור: שטויות, ברור שההיתר תקף והמתנגדים לו הם כמו מתנגדים לזנב שועל משום שהם מעוניינים בזנב חורפן. מה זה אם לא צמצום כיתתי לא פחות מצחיק ממה שאתה מייחס לאחרים?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 10:53 |
|
| |
ישיבישער <במחילת כבודך, איך ילוד אשה קובע שילוד אשה אחר לא יכול לדעת למה אלהים עשה משהו?< שילוד אשה אחר לא יכול לדעת למה אלהים עשה משהו, הבנתי גם מהשאלה וגם מהתשובה שבסיפור הבא: ''אמר רב יהודה אמר רב: בשעה שעלה משה למרום, מצאו להקב"ה שיושב וקושר כתרים לאותיות, אמר לפניו: רבש"ע, מי מעכב על ידך? אמר לו: אדם אחד יש שעתיד להיות בסוף כמה דורות ועקיבא בן יוסף שמו, שעתיד לדרוש על כל קוץ וקוץ תילין תילין של הלכות. אמר לפניו: רבש"ע, הראהו לי, אמר לו: חזור לאחורך. הלך וישב בסוף שמונה שורות, ולא היה יודע מה הן אומרים, תשש כחו; כיון שהגיע לדבר אחד, אמרו לו תלמידיו: רבי, מנין לך? אמר להן: הלכה למשה מסיני, נתיישבה דעתו. חזר ובא לפני הקב"ה, אמר לפניו: רבונו של עולם, יש לך אדם כזה ואתה נותן תורה ע"י? אמר לו: שתוק, כך עלה במחשבה לפני. אמר לפניו: רבונו של עולם, הראיתני תורתו, הראני שכרו, אמר לו: חזור [לאחורך]. חזר לאחוריו, ראה ששוקלין בשרו במקולין, אמר לפניו: רבש"ע, זו תורה וזו שכרה? א"ל: שתוק, כך עלה במחשבה לפני". (מנחות דף כט עמוד ב).
אני יודע שבדברי חז"ל אנו מוצאים מאמרים שונים ללמה מגיעים אסונות לציבור, אלא שלא מצאתי ביניהם מי שאמר או כתב, על עונש מיתה לאנשים שלא חטאו בחטא מסויים, בגלל מעשיהם של אחרים, שנהגו לפי פסיקתם של רבנים שפסקו לפי כללי הפסיקה. אתה כותב שחז"ל שהיו ילודי אשה הסבירו תמיד מה קרה למה, למשל נפלה קורה מהגג על הראש של מישהו והוא מת, זה משום שביזה תלמיד חכם, האם ידוע לך על קורות שנפלו על ראשם של תלמידי ישיבת פוניבז'? כתבת: "בכלל, אתה מתנשא כאילו ויכוח הלכתי האם היתר מכירה תקף או לא תקף, מקביל לשאלה איזה כובע ללבוש ספודיק או שטריימל". ההיתר מכירה תקיף או לא תקיף, הוא ויכוח הלכתי, לא פחות מאם מכירת החמץ או ההיתר עיסקא תקפים, והמאשים את הסומכים על הפוסקים שפסקו שהוא תקיף, דומה בעיני למי שמאשים ברצח את מי שחובש ה"ספודיק".
תוקן על ידי נישטאיך ב- 25/11/2014 10:55:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 13:44 |
|
| |
אתה מתחמק מהבעייתיות שבדבריך, בחוסר אלגנטיות. במקום להשיב אתה ממשיך להשתמש בבדיחות.
מדבריך השתמע שמגוחך לייחס צרה או אסון לחטא כל שהוא.
בכך אתה מתעלם מדברי הגמרא הברורים בהרבה מקומות, שכשיש צרה אדם צריך לפשפש במעשיו, ולהחליט מחמת מה באה הצרה, וכך רב הונא שהחמיצו לו חביות יין ידע שזה בגלל שלא נתן לאריסו הגנב חלק אלא שקיזז לו את גניבתו. וגם לגבי ציבור הרמב"ם אומר שצריכים לחשוב בשל איזו רעה קרה האסון או המגיפה או הבצורת. וכמובן אין הכוונה שיחפשו את העבירה אצל התינוק שמת במגפה, אלא אצל כלל הציבור, צדיקים נלכדים בעוון הדור, וכו' מאמרים רבים בנושא. זה בדיוק מה שעשה רב פלוני כשהסביר את האסונות האחרונים בחטאים כל שהם. זה לא רק כלל אלא גם הנהגה מתמשכת בכל הספרות התורנית החל מחז"ל ועד זמננו, שמיחסים צרות לחטאים שונים, פשוט מיותר להביא דוגמאות. אשמח אם תמצא דור בו לא חשבו כך, זו תהיה סנסציה.
ומה תגובתך, שיש דברים שאין לה הסבר, כדוגמת "כך עלתה במחשבה", האם זה אומר שכל הדברים אין לה הסבר? והרי חז"ל עצמם הסבירו הרבה דברים, והיו דברים שלא הצליחו להסביר, כגון זה. אגב, גם את מיתת רבי עקיבא הסבירו בדרכים שונות, חטא עשרת השבטים, וכו'. אבל ברור שלענינינו העובדה שיש דברים שאי אפשר להבין, כמו שכל אחד יודע, לא יכולה לחייב שאף פעם אסור להסביר שום דבר. זה סותר את כל הרעיון שחז"ל ניסו להשריש וללמד כפי שעולה מהתורה והנביאים, שאנשים שענשים באים על חטאים, היה קצף על ישראל מאיזו סיבה, וקרתה מגפה.
ומה נשאר לך לומר: שהיו אנשים שביזו תלמידי חכמים ולא נפלה עליהם קורה מן הגג, וכי זה חידוש? וכי מישהו טען שעונש בעולם הזה הוא מגיע תמיד? חז"ל לא טענו כך, אני לא ניסיתי לבסס דעה זו, ואתה תוקף איש קש.
בנוגע להיתר מכירה, הבנתי יפה את דעתך. מבלי להביע את דעתי, ברור כשמש שישנם נושאים שלגיטימי לטעון שלדעתי (דעת הטוען) הדעה השניה אינה לגיטימית אלא קשקוש והונאה. אני מניח שגם חלק מהרבנים התומכים בהיתר מכירה, סוברים שהיתרים 'הלכתיים' קונסרבטיביים לנישואי חד מיניים זכרים הם קשקוש והונאה.
לפיכך, במקרה ששני הצדדים מסכימים שהדעה היא הלכתית, אלא ששוללים זו את דעת זו, אין להגדירה כחטא, שכן כל אחד סומך על רבו. אבל במקרה שצד אחד טוען שהדעה השניה היא קשקוש והונאה, זכותו וחובתו להגדיר אותה כחטא.
אגב, זה מה שאתה עושה בקביעתך שהסוברים שהיתר מכירה אינו מועיל אפילו לחשש לחומרא והוא בטל ומבוטל ואין לו על מי לסמוך - הם סוברים קשקוש מקושקש.
מה הקשר בכלל לשטריימל וספודיק? איך הבדיחות שלך פותרים בעיות בנושאים הרציניים האלו?
מעניין מה היתה דעת רבני היתר מכירה, על דעה הלכתית שמצוה להחזיר את כל השטחים כדי להשיג שלום, נראה לי שהרב שך חשב כך, וכן הרב יוסי בילין, האם כשהרבנים שחושבים כך יקימו קואליציה ויחזירו את אריאל פדואל ומתושאל לערבים, הם יאמרו שכל הכבוד למי ששומע בקול רבותיו, או שהם יצעקו 'לא תחנם' ואסור, ו'זה לא יקרה', ו'זה כמו שטריימל וספודיק', ו'בגלל זה יש אסונות' .
מה שנראה שחוץ מלהתבדח על חשבון אחרים לא עשית כלום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 15:37 |
|
| |
ישיביש אם אני מבין נכון ניש טען 2 טענות: א. חז"ל לא מאשימים ציבור אחר במוות של מישהו. אף אחד לא אומר שדוד של ר' יהושע (סתם זרקתי; לא יודע אם יש לו דוד) מת בגלל שהצדוקים עשו משהו. ב. חז"ל תולים צרות בעברות ברורות ולא בפסיקה ע"פ צד מסוים.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 16:18 |
|
| |
הטענה הראשונה שגויה, חז"ל כותבים במפורש שצדיקים וציבור נלכדים בעוון של יחידים. וכך כתוב גם בנביאים במפורש. הטענה השניה מטעה, שכן 'פסיקה ע"פ צד מסויים' צריכה להיות הגדרה מוסכמת, אם פלוני חושב ש'צד מסויים' זה הוא חוכא ואטלולא, זו זכותו המלאה. וכמובן שגם חז"ל חשבו שב"ד של צדוקים הם לא 'צד מסויים' כפי שרב פלוני חושב שב"ד שמתיר היתר מכירה הוא כמו ב"ד
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 16:20 |
|
| |
של צדוקים
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 16:33 |
|
| |
לא השתכנעתי בשתי הנקודות: א. עוון של יחידים זה דבר אחר כי מדובר על יחידים ששייכים לציבור. א"א לתלות את הצרות בעוונוות של מי שלא שייך לציבור (בטח לאור דבריך שמי שמתיר היתר מכירה הוא כמו צדוקי הרי שאינו חלק מהציבור; ושוב לא מצאנו שהצדוקים מובאים כסיבה למשהו). דומני שיש כאן דבק עמוק יותר - חז"ל הפנו את האשמה כלפי עצמם או כלפי מי שהם רואים שבאחריותם, ולא כלפי מי שאינו שייך אליהם כלל. הסיבה לכך היא שהאשמת אחרים אינה תורמת מאומה. ב. גם כשאומרים שצד הוא חוכא ואטלולא הוא לא הופך להיות לא קיים. ניש הביא את הדוגמאות של מכירת חמץ והיתר עסקא (שקשה לי להאמין שיש מי שחושב שהשימוש המופרז בו היום הוא פחות חוכא ואטלולא מהיתר מכירה), ויש עוד דוגמאות. אם אני סובר שהיתר עסקא כלל אינו מועיל הרי שאני אומר שמי שמשתמש בו חייב מלקות (אם יש עדים והתראה), אך בכל זאת בד"כ לא נהוג במחלוקות בישראל לראות את מי ש'לדעתי' הוא חייב מלקות או מיתה או כרת כמי שאחראי לצרות הדור (נראה לי שיש דוגמאות שבהן יש מחלוקת הלכתית והצדדים מאשימים זה את זה בהאשמות קשות כאלה, אך זה דבר די נדיר).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 20:26 |
|
| |
א. אפשר להתפלפל על החילוקים שאתה מציע, וזה באמת נושא מעניין. אבל אם מיהו חושב אחרת, והוא במקרה גם תלמיד חכם גדול, זו סיבה לעשות ממנו בדיחה? אני באופן אישי חושב שחילוקך לא נכון, וחז"ל תלו עונשים גם בחטאים של אנשים 'מבחוץ', בודאי אם בעיניך דתיים לאומיים הם 'בחוץ' עבור חרדים. ב. איני מבין את ההגדרה 'לא קיים', יש להניח שהוא קיים. אבל ההנחה שכל דעה לגיטימית, תואמת לתרבות המערבית, ולא לתורת חז"ל. יש דעות שאינן לגיטימיות בעיני חז"ל, גם אם הן רק דעות וגם אם הן מובעות בנועם ובחיבובך. ויש דעות שנחשבות לחטא, גם בעיני חז"ל. בגדול, נישט הפך את הצד השני לבדיחה, ואתה בסך הכל מגן על עמדת נישט שאולי היא לא סותרת את דברי חז"ל. נו טוף.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2014 21:11 |
|
| |
נישט, הבה נניח שאיסור כרת לעלות להר הבית, האם הגיוניים דברי הרב שטיימן? ובכן, כך הוא חושב. אלא מה - עליו לכבד את דעת החולקים עליו - מי קבע? וכבר ביאר כן ישיבישער. אמנם בעניין הטלת האשמה על ציבורים אחרים דעתי כדעתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 09:56 |
|
| |
מעניין לראות איך היודעים מהן הסיבות לצרות, שכחו מברייתא זו: "תניא רבי יוסי בן אלישע אומר אם ראית דור שצרות רבות באות עליו צא ובדוק בדייני ישראל, שכל פורענות שבאה לעולם לא באה אלא בשביל דייני ישראל, שנאמר שמעו נא זאת ראשי בית יעקב וקציני בית ישראל המתעבים משפט ואת כל הישרה יעקשו וגו'...". (שבת קלט עמוד א).
___________________ תזכורת מהעבר: http://www.ranaz.co.il/articles/article719_19850626.aspen זוכרים?
תוקן על ידי נישטאיך ב- 26/11/2014 10:43:56
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 12:25 |
|
| |
אריאל "אלא מה - עליו לכבד את דעת החולקים עליו - מי קבע?" לא הבנתי את השאלה. האם לדעתך אדם לא צריך את חברו? ות"ח לא צריך לכבד את חבירו?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 12:28 |
|
| |
אליקים, הת"ח 'שלי' לא צריך לכבד את הת"ח 'שלך' כי הוא סתם כלומניק מרושע שבגללו רק נרצחים אנשים. לך כמובן אסור לזלזל בת"ח 'שלי' כי הוא הרי ת"ח עצום.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 13:01 |
|
| |
נישט, אתה ממשיך להיתמם כאילו כל מה שבאת לומר הוא שאתה זה שיודע בעצם את סיבת האסון, שהרי לפי חז"ל היא דוקא משום דייני ישראל.. ואיך הרב שטינמן או אחרים העיזו לתלות את הענין בעוון אחר.. וכמובן כולנו יודעים שיש הרבה מאמרים כאלו שמצביעים על כל מיני סוגים של עברות שגורמים כל מיני סוגים של פורעניות, ובניגוד למה שכתבו המסנגרים עליך, אין המאמרים מבדילים בין המפלגה שמצביע לה החוטא ובין המפלגה שמצביע לה הנענש.
ראה מדרש רבה נשא פרשה י': "דבר אל בני ישראל אלו הנודרים בנזיר, ואמרת אליהם להזהיר ב"ד על כך שלא יניחו לנזיר לעבור על נזירותו שאם יראו שירצה לבטל נזירותו יכופו אותו כדי לקיים דבריו ללמדך שהגדולים מוזהרין ע"י הקטנים והם נענשים על ידיהם אם לא יוכיחו אותם וכה"א וכשלו איש באחיו איש בעון אחיו מלמד שכל ישראל ערבים זה בזה". מעניין שלא חקרו מה היא מפלגתו של הנזיר.
הירושלמי ברכות פ"ט אומר זוועות באות לעולם בעוון משכב זכר, האם הכוונה רק כשהמשכב זכר בא מהמפלגה הנכונה? כנ"ל בירו' תענית ג' ג' בעוון עובדי ע"ז מגלי עריות ושופכי דמים הגשמים נעצרים, בהכרח שעובדי עבודה זרה מהחוג של אלו שסובלים מעצירת הגשמים?
ראה גם תנחומא בראשית יב: בעוון זימה אנדרלמוסיא באה לעולם והורגת הטובים והרעים, ופדר"א פל"ז בעוון מכירת יוסף בא רעב לארץ ישראל שבע שנים, מי סבל מהרעב? רק אלו שמכרו את יוסף?
וכידוע גשמים נעצרים בעוון חיטוטי שכבי, שגם זה מה שעושים דייני ישראל בעצמם..
מכל המאמרים האלו ועוד הרבה כמותם, יודע נשטאיך למצוא רק את פגמם של דייני ישראל, וזה מאד מצחיק אותו כשמישהו מצביע על פגם אחר, רק הוא יודע דעת עליון.
 |
|
|
|
|
|