|
|
| נשלח ב-26/11/2014 13:09 |
|
| |
מקובלני מבית אבי אבא- אדם האומר שהוא מדבר עם אלוקים.נקרא -מתפלל. אדם האומר שאלוקים מדבר איתו. נקרא משוגע. מעניין מאיפה הידיעות על - למה עשה זאת אלוקים- האם אלוקים נתן לכל אחד סיבה אחרת?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 13:17 |
|
| |
יש, בדיוק כמו שחכ"ים יכולים לקבוע גבולות, איזו התנהגות היא כבר לא בגדר זכותו של חבר כנסת, ודינו לעוף מהכנסת. וכמו שבג"ץ יכול לקבוע שיש חוק שהוא נוגד זכויות יסוד. כך לתלמיד חכם יש זכות להביע דעה שאדם פלוני גם אם יש לו תואר רב אינו חלק מהמערכת, מותר להביע דעה ששוללת לגיטימציה, אתה לא חייב להסכים אתו, אבל זו טענה לגיטימית. לכל מערכת יש גבולות, גם להלכה, לא יתכן שנניח מראש שכל טיעון שמישהו יטען הוא בעל כרחנו חלק מהמערכת ההלכתית. ראה לעיל על טיעונים קונסרבטיביים וכדו'. יש זכות להלכה לקבוע את גבולותיה, כמו שיש לה זכות לקבוע איזו דעה היא לא רק טעות אלא גם אפיקורסות, כלומר שהאומרה הוא מחוץ למערכת.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 14:15 |
|
| |
אני מבקש: לסכם, להביא מקורות רלוונטיים, ולהציע הסבר לדברי נישטאיך שאולי יתקבל יותר ממה שכתב בעצמו.
נישטאיך העלה תמיהה מפני מה רבנים ודווקא מן המפורסמים והרציניים שבהם, ממליצים על תיקון בנושאים מסויימים (שבהם אכן אפשר לטעון שיש קלקול) ואף מזהירים כי צרות מפורסמות ארעו בגלל הקלקול הזה.
והתופעה הזו מתרחשת בצורה מוקצנת ולא מדוייקת. שהרי מצאנו בתורה חובה להתחזק בתשובה ולחפש מה לתקן. וכן בגמרא. וכן ברמב"ם.
אבל
כאשר אנו, בני הציבור החרדי, יכולים לראות בעיות גדולות וקטנות שטעונות תיקון
ויש בעיות ויש כאלו ששומעים להם (ה"גדולים") יודעים עליהן אבל אינם מתמודדים איתן, לפחות ברמה של מחאה
- דוגמא אחת בודדת: הגזענות באי קבלתם של ציבור זה ואחר לישיבות ולסמינרים
- אז מתעוררת תמיהה:
מדוע רק על זה צועקים.
האם אין בעיות גדולות יותר וחמורות יותר
האם אין זו יומרה יתרה לטעון שהמעשה שהותקף הוא איסור, כאשר יש רבנים המתירים.
שתים או שלוש דוגמאות:
א. עליה להר הבית. מצד הלכות טהרה וקדושת המקום, ברור שיש מקומות בהר הבית שאליהם מותר להיכנס כל עוד נזהרים להישאר באיזור החיצוני של המקום.
(זה לא אומר שזה פוליטית ובטחונית כדאי או ראוי. זה עוד נושא).
ב. הסתמכות על היתר מכירה. דומה שצריך לפתוח בנושא אשכול.
ג. הצגת חומרות שונות כתביעה שעליה יהיו עונשים.
ועוד, שהרי בגמרא מצאנו שאדם ואפילו קהילה שעושים לפי רבם, נגד שאר העולם, זה לזכותם (הנוהגים כרבי אליעזר לחלל שבת בהכנת סכין למילה לא היו מתים לפני יומם).
מדוע אם כן עוררו דברי נישטאיך שלנו ביקורת?
אני סבור: מפני שהוא נאחז בציטוט מעורר תמיהה, וכתב בציניות, במקום לבאר, כדרכו הרגילה, את ההקשר ואת הבעייתיות ואת המקורות השוללים את הגישה הזו.
ועתה אפשר שיבוא הכל על מכונו.
ואם יש לנו משהו ללמוד, הרי זה באמת שצריך לתקן. איש בחוגו. איש במעגל הפרטי של חייו ושל משפחתו.
ומי שיכול להגיע לרבים, אכן עליו לעשות זאת.
והנה יש את הפורום הזה, שמאפשר להביע דעה ביקורתית ולנמק אותה.
ורק יש לזכור שגם אם לעג מושחז עושה רושם ראשוני, הוא לעולם לא יגרום למישהו לחזור בתשובה, לחשוב שוב על התנהגותו, על הנחות היסוד שלו.
רק כתיבה מאופקת ומכבדת ומנומקת יכולה לגרום לשינוי כזה, אם בכלל.
ואולי עלינו ללמוד מחדש את דיני תשובה והחזרה בתשובה, כלומר תוכחה, לאור התובנה הזו. דומה שגם הנביאים וגם חז"ל לא השתמשו בדרך הזו שאני ממליץ עליה.
אולי כדאי לסקור את הדרכים להגיע אל לב הציבור כדי לעורר אותו לתשובה שהיו ושישנן, לבדוק את יעילותן.
אפשר שיתברר שהמוחים בשער אינם פונים כלל אל מי שלא ישמע, אלא רק למשוכנעים, כדי לגרום להם שהם לא יצטרפו למי שנוהג אחרת.
(שילכו עם שעון יד, שיעלו להר הבית לסיור שמאושר בידי רבנים וארכאולוגים, שיסמכו - איום ונורא כביכול - על היתר מכירה [גילוי נאות: כותב שורות אלו אינו משתמש בהיתר מכירה, אבל זה כנראה מסיבות של הרגל בלבד וחינוך הבית והתאמה לסביבה]).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 15:18 |
|
| |
| ישיבישעאר כתב: |  | יש, בדיוק כמו שחכ"ים יכולים לקבוע גבולות, איזו התנהגות היא כבר לא בגדר זכותו של חבר כנסת, ודינו לעוף מהכנסת. וכמו שבג"ץ יכול לקבוע שיש חוק שהוא נוגד זכויות יסוד. כך לתלמיד חכם יש זכות להביע דעה שאדם פלוני גם אם יש לו תואר רב אינו חלק מהמערכת, מותר להביע דעה ששוללת לגיטימציה, אתה לא חייב להסכים אתו, אבל זו טענה לגיטימית. לכל מערכת יש גבולות, גם להלכה, לא יתכן שנניח מראש שכל טיעון שמישהו יטען הוא בעל כרחנו חלק מהמערכת ההלכתית. ראה לעיל על טיעונים קונסרבטיביים וכדו'. יש זכות להלכה לקבוע את גבולותיה, כמו שיש לה זכות לקבוע איזו דעה היא לא רק טעות אלא גם אפיקורסות, כלומר שהאומרה הוא מחוץ למערכת. |
|
לזה אני מסכים, אבל באותה מידה זכותי לקבוע שהגרגמ"ל הוא מחוץ לתחום בגלל שהוא טוען שהגרXY"Z הוא אפיקורס. לכן אני לא מבין מה הטענה כלפי נישט - בכל הדורות החרימוב רב אלמוני בגלל שהוא מחרים רב פלוני. נישט אומר שמי שאומר שהסומך על הרב קוק ודעימיה הוא מחוץ לתחום, הרי שהוא עצמו מחוץ לתחום. אני לא מת על הסגנון האלים של מי ש'התחיל', אבל כדבריך זה אכן היה מקובל בכל הדורות, וגם המהלומה שמחזיר הצד התמים היא מקובלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 15:33 |
|
| |
הרבנית טברסקי :"אני אישה פשוטה אבל כשהדברים ברורים לא צריך חכמה בכלל. חז"ל אומרים שהקב"ה מעניש מידה כנגד מידה. זו כבר שנה שאש המחלוקת בוערת בציבור שלנו. מיום ליום המחלוקת נהיית נוראה יותר. מי ששומע לגדול אחר משלי, מי שמשתייך למחנה אחר ממני מצווה מצוה להתאכזר לו, מצווה להשפיל ולבזותו. מצווה להציק לאדם באכזריות נוראה. כאשר אנו מתנהגים באכזריות ךאחינו הקב"ה מתאכזר אלינו ולכן העונש של השם היה אכזרי השם ירחם, איך קדושת בית כנסת ותפילת שמונה עשרה לא הגנה עלינו איך?.
"בבתי כנסת ובתי מדרש השפילו מי שחושב אחרת, דעה אחרת. אולי בגלל זה פגעה בנו מידת הדין! אין חשבנו שהתפילות בראש השנה ויום הכיפורים יתקבלו ברצון במצב כזה של מחלוקת בתוך התפילה?.
"אני מתחננת אליכם מלב בוכה ושבור מעמקי הנפש", ביקשה הרבנית טברסקי, "נקבל על עצמנו לחיות באהבה עם כל יהודי החרד לדבר השם. יש חילוקי דעות בפרטים. אולי הקרבנות לא היו סתם ואם אנחנו נתנהג באהבה זו לזו השם יחזיר לנו באהבה ותסתלק מידת הדין".
הרבנית יודעת את הסיבה לטבח האכזרי בהר נוף. זה רק בגלל שלא אהבנו את כל החרדים לדבר ה'.היא לא מדברת על אהבה לכל אדם שנברא בצלם אלא רק את החרדים לדבר ה'. והיא בטוחה ויודעת שזה מה שה' רוצה .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 15:48 |
|
| |
מיימוני, במחילה אתה לא מסכם את הדברים נכונה. נישט לא בא בשאלה: מדוע מצביעים על חטא א', במקום על חטא ב' שלדעתו הוא הסיבה (מישהו דיבר כאן על סמינרים?).
אלא להיפך: בטענה שאין ילוד אשה יכול להסביר צרה בחטא כל שהוא, ושזה מגוחך ומצחיק. וכן בטענה נוספת שאין זכות לפוסק לשלול לגיטימיות של דעה אחרת בטענה שהיא מחוץ למערכת.
שתי הטענות האלו שגויות.
ועצם הסוגיא של איזה חטא גורם לאיזה עוון, אני הקטן לא מבין בזה, אבל אם נישטאיך נהפך לפתע לילוד אשה היודע דעת עליון, מי אני שאתערב.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/11/2014 15:58 |
|
| |
כבר עמדתי על כך שבפיגועי הטרור נהרגו אלפים גברים נשים וטף, העולם החרדי לא יצאה מגדרו כמו הפעם. בין העופות הטמאים אנחנו מוצאים את החסידה. ויקרא פרק יא (יט) וְאֵת הַחֲסִידָה הָאֲנָפָה לְמִינָהּ וְאֶת הַדּוּכִיפַת וְאֶת הָעֲטַלֵּף: רש"י [חסידה]. ולמה נקרא שמה חסידה, שעושה חסידות עם חברותיה במזונות:
ונשאלת השאלה, הרי לפי הראשונים,הרמב"ן ואחרים. איסור אכילת העופות והחיות הטמאות, היא בגלל אכזריותם. ולכן כשנאכל אותם, יתמזג אכזריותם בדמנו. אבל הרי לחסידה יש תכונות טובות, כפי שרש"י מסביר.
נדמה לי כי -השפת אמת -מסביר- הבעיה הגדולה של החסידה, שהיא עושה חסד רק עם חברותיה, ולכן היא טמאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 05:12 |
|
| |
ישיבישער <...אלא להיפך: בטענה שאין ילוד אשה יכול להסביר צרה בחטא כל שהוא, ושזה מגוחך ומצחיק. וכן בטענה נוספת שאין זכות לפוסק לשלול לגיטימיות של דעה אחרת בטענה שהיא מחוץ למערכת.שתי הטענות האלו שגויות.> רציתי לענות על הודעותיך, אך החלטתי שמוטב שלא לענות עליהם מלבד התייחסות קצרה להודעתך זו. קבעת ששתי הטענות האלו שגויות, מבלי להסביר את דבריך, וכי נהפכתי לפתע לילוד אשה היודע דעת עליון, בזמן שכתבתי שילוד אשה אינו יכול לדעת את הסיבות לעונשים מסויימים (ואף לא לעונשים שאינם מסויימים). אני ממשיך לטעון שנתינת סיבות לעונשים היא מסוכנת, מגוחכת, מצחיקה ואף הרסנית ופוגעת באנשים וגורמת לחילול השם. דוגמה לכך במכתב האחרון שבשו"ת "ישכיל עבדי", בה הוא מסביר את השואה, שניתן לראותה כאן: http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=1919&st=&pgnum=214&hilite אות ב, התשובה השניה יצאת להגן על הטוענים שהם יודעים למה היה העונש, האם גם תגן על מי שסיפר: "כששמע רבינו שרוצים לומר סברות שונות למה אירע הדבר, ולמה במקום זה דוקא, הגיב זיי געבן עצות פארן רבונו של עולם.. זיי ווייסן פאר וואס איז דאס גשעהן... איך ווייס נישט. (– הם נותנים עצות להקב"ה, והם יודעים לומר למה זה קרה... אני לא יודע)". מקור: http://www.bhol.co.il/article.aspx?id=76464
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 08:18 |
|
| |
נישטאיך
איקון ירוק על ההסבר.
אמנם אני סבור שלא כמוך, כי צריך אדם לשאול מה יש לו לתקן. אבל ודאי שצריך לעשות זאת בזהירות, ובוודאי שאין לו לומר בלשון ודאי. ובוודאי שלא על חומרות ושטויות. וכדרכך אתה מגלה דוגמאות לטעות המתודולוגית הזו ומזהיר מפניה. והלוואי וישמעו.
לקמן אנסה להעתיק מתוך היברובוקס כדי שיהיה כאן למעיינים.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 08:22 |
|
| |
אני מנסה להעתיק. יש לשים לב לשאלה ולתשובה.
מדוע נרצחים יהודים תמימים וישרים?
ובכן, או שזה חשבון מטפיזי שנקבע עם הבריאה. ולשם האיזון הקדוש של הבאת הגאולה יסבלו בני אדם חפים מפשע.
או שצריך להרוג ממזרים, וכדי שלא יתביישו המשפחות הורגים גם חפים מפשע שלא ייוודע הקלון.
המשותף לשתי התשובות הוא שהקב"ה מרשה להרוג חפים מפשע.
וזו עלילת דברים כלפי שמיא. וזה שהדברים נכתבים בשם הקבלה, רק מראה, לדעתי כמובן, כמה מסוכנת הגישה הזו.
ויש לשים לב שיהודי תלמיד חכם שהיה שקוד על התורה כל ימיו השתמש בהנמקה הזו. וזה מראה כיצד התורה מפתחת את כשרונותיו של האדם עד שהוא יודע למצוא במקום רחוק מה שנראה כהנמקה ותשובה לשאלה חשובה.
אבל בד בבד הוא מוותר על יכולת הביקורת של עצמו כדי להנמיך ראש ולקבל הנחות יסוד גרועות ובזויות ומבזות את הלומד ואת נותן התורה עצמו - לדעתי.
יש כאן משהו מהותי שלקוי אצלנו הלומדים, אם תשובות כאלו באות בחשבון.
והנראה לעניות דעתי ולפי המית לבי כתבתי.
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 08:23 |
|
| |
וההדבקה לא הצליחה. מנסה שוב.

|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 08:24 |
|
| |
(איקון מחויר, משנה פניו כצבעי הקשת, יוצא וטורק את הדלת על הדפדפן ועל בחח. מה שמראה כמה צריך להיות סבלני ולומר: הכל לטובה). החומר בכל מקרה בהיברובוקס וכדי (אבל מביא עוגמת נפש) לעיין שם.
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 10:58 |
|
| |
בקשר לדבריי לעיל -
חשבתי על זה בזמן שכתבתי, אבל נמנעתי מלכתוב מתוך מחשבה שזה "ברור". לכן כעת אני מסביר: יאשיהו היה צדיק, ולכן לא היה מגיע לו למות. והוא מת בעוון העם שעבדו ע"ז בסתר, והוא לא ידע, ולכן רצה ללכת נגד מלך מצרים מתוך ביטחון שלא יפגע. אבל הנביא אמר לו לא ללכת לקראת מלך מצרים. והוא הלך. ובעצם הנביא ידע שיינצל אם לא ילך. ולכאורה למה דווקא זו הדרך להצילו ולא להודיעו שהעם עובד ע"ז. אלא שביאשיהו כנראה עדיין קינן איזה קשר לע"ז של העם, משהו נסתר כעין ה'נגיעות' בשיטת המוסר. ונגיעה זו, שכאשר הוא מלך - מחייבת אותו אחריות על כל מעשי העם בסתר. אמנם הנבואה הרגישה את הבעיה הזאת, ולכן הזהירה אותו שלא ללכת. אבל הוא בחר ללכת למרות הנגיעה, ובבחינת 'כדאי היית לחוב בעצמך שעברת על דברי בית הלל'.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 11:35 |
|
| |
מיימוני,שאני אבין,האם אתה מאמין בהשגחה פרטית?נראה מדבריך שלא.
כי אתה כותב שהקב"ה לא הורג חפים מפשע. מיליון וחצי תינוקות וילדים שנרצחו באכזריות בשואה היו חפים מפשע או לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2014 12:31 |
|
| |
נישט, רק להבהרה: גם חז''ל היו מגוחכים, מצחיקים והרסניים?
|
|
|
|
|