בית פורומים עצור כאן חושבים

בית משפט אישר המתת חסד

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/12/2014 12:42 לינק ישיר 

נחמדלמראה כתב:
ירוחם,

אני מבין מדבריך שאם מישהו מתפלל למותו של אדם תעניש אותו כרוצח, ואולי בעדים והתראה אפשר להרוג אותו או שמספיק שנתפלל עליו?

אמשלום,
קשה להבין מה ברצונך, אינני רואה כאן השוואה בין אנשים אלא השוואה משפטית בין מעשים שבאה כמובן להחמיר.
לעניין מצדיק רשע שתועבת ה' הוא, אם מישהו מצדיק את האדם הרשע הריהו בכלל, לא כן אם הוא מצדיק מעשים מסויימים. וגם זאת אם הוא מתעלם מערכי המוסר במפורש פשוט שהוא רשע.
לו ירוחם ועודד היו מצדיקים תמיד את שאינם דתיים מחמת אהדה כלפיהם, כי אז היו בכלל מצדיק רשע ללא ספק לפי הגדרתם כדתיים. למיטב הבחנתי יש להם עניין נגד העמדה החרדית הדיכוטומית בעיניהם, ולא בעד הרשעים.

נ.ב. ברור לי שתגידי שלא דתיים אינם רשעים, אך למיטב הבנתי לא ניתן לטעון זאת אם הדתיות אינה רק השתייכות קהילתית. גם היותר ליברלים שבדתיים, שרואים את מעשיהם הטובים של החילונים ואת מעשיהם הלא טובים של הדתיים, אינם יכולים לטעון שהתעלמות מהחובה למלא את רצון ה' אינה רעה. ומכיון שזו דרך חיים, אין המעשים הטובים יכולים לחפות עליה, בניגוד למעשים הלא טובים של הדתיים.
ליתר בטחון אבהיר, שאינני רואה את הלא דתיים כ'רשעים' בקונוטציה החברתית והרגשית, אלא רק בהגדרה ההלכתית.

רק בהגדרה ההלכתית? מה פשר המילה רק בהקשר הזה? הרי בשביל אדם המחויב להלכה ההלכה היא שמתווה את דרכו ולכן עבור אדם כזה מדובר בוודאי בקונוטציה הרגשית שהאדם הוא רשע.

וראינו כבר לאיזה פשע הגיע אדם נורמלי מן הישוב כאשר רבותיו אמרו לו שלפי ההלכה פלוני אלמוני יש לו דין רודף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 12:57 לינק ישיר 

נחמד
רק עכשיו ראיתי -אצל אפריים- את תגובותך אלי.

חשבתי  לתומי כי אתה חזק בהבנת הנקרא. איפה ראייתי בדברי כזאת?

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 11/12/2014 12:57:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 14:24 לינק ישיר 

ירוחם,

ראשית תודה על המחמאה.
שנית, אתה כתבת בהודעתך הראשונה

[quote]
נישט
במחילה -טעות בכותרת- אין כאן המתת חסד. אין כאן המתה! יש כאן מקסימום אי טיפול להמשך החיים.

כתובות דף קד.

סליקא אמתיה דרבי לאיגרא, אמרה: עליוני' מבקשין את רבי והתחתוני' מבקשין את רבי, יהי רצון שיכופו תחתונים את העליונים. כיון דחזאי כמה זימני דעייל לבית הכסא, וחלץ תפילין ומנח להו וקמצטער, אמרה: יהי רצון שיכופו עליונים את התחתונים. ולא הוו שתקי רבנן מלמיבעי רחמי, שקלה כוזא שדייא מאיגרא [לארעא], אישתיקו מרחמי ונח נפשיה דרבי.

מי שהוא גינה את מעשיה ?

[/quote]

כלומר הבאת ראיה מכך שלא גינו את אמתו של רבי על שהפסיקה תפילה, שמניעת טיפול מותרת. מכיון שבמשתמע מובן שלדעתך פעולה בתפילה (=תפילת רבנן) שווה לפעולה טבעית/מעשית (=פעולת המכשירים), שאלתי אם אתה גם תעניש על תפילה למוות של אדם כעל פעולה טבעית. כרגע אני שם לב שאמתו של רבי עצמה ביקשה גם באופן אקטיבי, כך שברור שאין להביא ראיה משם להבחנה בין מעשה ישיר לאי טיפול.
כשאני מעיין שוב אני שם לב שאתה יכול להבדיל בין הפסקת תפילה שהשפיעה בפועל לבין תפילה שלא הועילה, אך לא נראה לי שאפשר לתת לחילוק כזה משקל הלכתי.

לעצם טענתך שלא מדובר בהמתה, צריך עיון אם הפסקת פעולת מכשירים דומה לשב ואל תעשה, שהרי ברור שעל המתה בגרמא גם אם אין הורגים בדיני אדם, נידונים בדיני שמים.

תוקן על ידי נחמדלמראה ב- 11/12/2014 14:26:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 14:34 לינק ישיר 

ירוחם 

<לדעה המקובלת יש גרימת מוות ישירה למוות אצל רבי יוחנן. על ידי תפילה, ויש הפסקת חיים בצורה עקיפה, בגרימה להפסקת התפילה, בהלכות רוצח  רמב"ם גרימה למוות אינה רצח> 

אם כוונתך לרמב"ם בהלכות רוצח ושמירת הנפש, ראש פרק ב, הרי ששם כתב הרמב"ם בהלכה ב: 

"אבל השוכר הורג להרוג את חבירו, או ששלח עבדיו והרגוהו, או שכפת חבירו והניחו לפני הארי וכיוצא בו והרגתו החיה, וכן ההורג את עצמו, כל אחד מאלו שופך דמים הוא ועון הריגה בידו וחייב מיתה לשמים ואין בהן מיתת בית דין". 

הרי שהרמב"ם לא כתב שאינו רוצח, שהרי סוכ"ס גרם במעשיו שהשני ירצח, אלא שלא ניתן להענישו ע"י בית דין כדין רוצח, (אף אם התרו בו, וההתראה היתה תוך כדי דיבור מההריגה), בגלל גזירת הכתוב, משא"כ כאשר הוא גורם למיתה ע"י תפילה, הוא אינו עושה כל מעשה, אלא הוא מתפלל שהקב"ה ימיתו, וההחלטה כולה היא בידי הקב"ה. 

ברור לי שתשאל מה בין השוכר הורג להרוג את חבירו, או ששלח עבדיו והרגוהו, או שכפת חבירו והניחו לפני הארי וכיוצא בו והרגתו החיה, שעליהם כותב הרמב"ם שעוון הריגה בידו וחייב מיתה לשמים, ומי שמתפלל על מיתת חבירו, אלא שההבדל ביניהם ובין תפילה הוא ברור. 

תוקן על ידי נישטאיך ב- 11/12/2014 14:45:06

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 14:37 לינק ישיר 

אפרים,

רק תסביר לי מה הבעיה, אם מישהו רשע בהגדרה ההלכתית לא חייבת להיות לזה קונוטציה רעה. אך גם בלי שום תחושה של שנאה, יש להרוג אדם רשע אם ההלכה מחייבת זאת. (למיטב ידיעתי דין רודף קיים גם היום שאין לנו ב"ד.)
וכל זה לא קשור לטיפש שהחליט שפעולה פוליטית שעשוייה לדעתו הרחבה להביא למות אנשים על ידי אנשים אחרים, (דבר שאגב נראה נכון בראיה שלאחר מעשה) מזכה את העושה אותה בתואר רודף, ושאי אפשר להציל בדרך אחרת.

ולעצם דברי, לא התכוונתי להתייחס לשאלה האם נלווית לדברי תחושה כזו או אחרת, אלא שאין לדברי קשר למה שאנשים מרגישים וחושבים על המילה רשע. הרבה פעמים כשקוראים למישהו רשע, כל מיני אנשים מתחילים לקשקש על אהבת ישראל ומי אתה שתשפוט וכל מיני טיעונים שאין להם קשר לשאלה ההלכתית, לכן ציינתי שאני לא עוסק במה שאנשים כאלו חושבים ומרגישים אלא בשאלה ההלכתית נטו ללא שיקולים אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 14:38 לינק ישיר 

נחמד
 הבת דברי- אני יוצא  מנקודת מבט לצורך העניין- כי תפילה מועילה, וכך גם מבינה הגמרא שהבאתי, כל זמן שרבנן התפללו- רבי המשיך לחיות, ברגע שהם הפסיקו את תפילתם- מת רבי.
רעיון זה מופיע בגמרא בשבת בהקשר למותו של דוד.
בכל מקרה  שפחתו של רבי גרמה להפסקת התפילה, שגרם למות.
בדיוק כפי שהפסקת צינורות החמצן לחולה יגרמו לאט לאט למותו של החולה.
נישט הביא מהגמרא בב"מ שרבנן גרמו למותו של ר"י בצורה ישירה. ויש עוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 15:01 לינק ישיר 

נישט
ומה יהיה הדין במקרה שלנו שבו החולה מבקש בעצמו ,
ראה סיפורו של רבי חנינה בן תרדיון במס' ע"ז בו הוא מבקש לקצר את חייו? שלא יסבול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 15:07 לינק ישיר 

ירוחם,

לא חשבתי שתפילה אינה מועילה, אך הן תפילה אקטיבית והן מניעת תפילה אינן מקבילות למעשים בידים. והרי העובדה שהיו תפילות מפורשות למוות רק מוכיחות את החילוק הזה.
ואני עדיין מצפה שתענה מדוע לדעתך הפסקת מכשירים שווה להמנעות מטיפול, כאשר ברור שגרמא לא פוטרת מדיני שמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 15:27 לינק ישיר 

נחמד
אין כל חיוב על אדם להחיות אדם אחר- מה עוד כשהאדם האחר אינו רוצה שיחיו אותו.
הפסקת המכשירים היא המנעות מטיפול. לצורך הויכוח המכשירים צריכים לשמש חולים אחרים שכן ברצונם לחיות, ויש להם סיכוי להמשיך לחיות.

בענין הרמב"ם הקובע כי אינו רוצח. ואין בית דין דנים אותו כרוצח, כפוסק לבני אדם הוא פסק נכון.  אבל מי הסמיך אותו לפסוק לשמיים -מה הפסק?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 16:09 לינק ישיר 

ירוחם,

כל כך ברורה לך ההשוואה בין הפסקת מכשירים להימנעות מטיפול, עד שאינך טורח להוכיח זאת. למיטב זכרוני ראיתי באגרות משה שהוא מתיר להמנע מלחבר אדם למכשירים במצבים מסויימים אך לא לנתק גם אם יש חולים הזקוקים למכונה ועשויים לחיות חיי עולם.

לעניין דיני שמים מקור הרמבם הוא

תלמוד בבלי מסכת קידושין דף מג עמוד א לעניין שולח להרוג
ואיבעית אימא: לעולם דריש, ומאי חייב? חייב בדיני שמים. מכלל דת"ק סבר: אפילו מדיני שמים נמי פטור? אלא דינא רבה ודינא זוטא איכא בינייהו.

אבל בינינו, אתה היית פוטר בדיני אדם רוצח בגרמא?? אז מה ההתממות הזו מי הסמיך את הרמב"ם. ברור שכל מעשה לא מוסרי נידון בדיני שמים, מה הפסק המדוייק? איננו יודעים ולכן איננו דנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 16:27 לינק ישיר 

נחמד
אני לא הייתי פוטר רוצח בגרמא! הייתי מטיל עליו מאסר עולם.
הפסקת מכשירים לפי בקשה מפורשת של החולה, אינה המתה ואינה רצח. ציינתי לנישט את הגמרא, והיות והבאת גמרא אביא גם אני.

עבודה זרה דף יח.

מוטב שיטלנה מי שנתנה ואל יחבל הוא בעצמו. אמר לו קלצטונירי: רבי, אם אני מרבה בשלהבת ונוטל ספוגין של צמר מעל לבך, אתה מביאני לחיי העולם הבא? אמר לו: הן. השבע לי! נשבע לו. מיד הרבה בשלהבת ונטל ספוגין של צמר מעל לבו, יצאה נשמתו

הכל בידי שמיים אבל לא האדם יקבע לשמיים מה ואיך עליו לנהוג. ההמשך שם בגמרא שאותו תלין רומי שזירז את מותו של רבי תרדיון- זכה לחיי העולם הבא.
כך השופט שפסק לנתק והרופאים והטכנאים שניתקו - זכו לחיי העולם הבא.

להבנתי -חייב בדיני שמיים- אדם הנברא בצלם- צלם האלוקים שבו -מצפונו- ייסרנו- אם הוא עשה עוולה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 16:54 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מיד הרבה בשלהבת ונטל ספוגין של צמר מעל לבו, יצאה נשמתו

מה הקשר ? מותר לאדם לבקש מהרוצח הסדיסט למהר את הרצח.
אף אחד לא מעלה על מחשבתו לשמוע לאדם שרוצה למות מכל סיבה שהיא. אם הוא רוצה שיתאבד לבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 18:24 לינק ישיר 

נישטאיך

קדמתני בפתיחת האשכול.

אני מבקש להוסיף רקע הכרחי. וכיון שהתחלתי לכתוב, כבר הוספתי עוד, ואף לקחתי לעצמי רשות להביע דעה מנומקת מדוע יש היתר במקרה זה בלבד. וכן מה השיקולים לאיסור או להיתר במקרים אחרים, דומים ושונים. אבל לגביהם, כל האחרים, אין כאן אלא איסוף ראשוני של מקורות ושל סברות שיכול לשמש לדיון אבל לא להיסק של מסקנות בשלב זה.

כאשר עוסקים בהפסקת חיים, זה יכול להתרחש במספר רמות. אנסה להציג אותן ברצף. יש נקודות שאינן ברורות ויש מקרי בינים. אבל עדיין יש תועלת במיספור.

א. רצח. הריגה. ראובן הורג את שמעון "בידים". במישרין.

ב. הריגה בעקיפין.

ג. הריגת "טריפה".

ד. זירוז מיתת גוסס.

ה. זירוז מיתת חולה סופני בידים.

ו. המתת חולה סופני על ידי ניתוק ממכשירים.

ז. המתת חולה סופני על ידי אי סיפוק צרכיו.

ח. הריגת חולה סופני בידים (הזרקת רעל).

ט. מעבר למצב אחר לגמרי: התאבדות.

י. התאבדות של חולה סופני.

יא. סיוע לחולה סופני להתאבד

יב. מעבר למצב אחר לגמרי: רצח מתוך רחמים. הריגתו של חולה סופני בלי שיבקש זאת. בין בגרמא או ניתוק ממכשירים או בידים.

מצד ההלכה, יש כאן כאן מצבים ודרגות ולכן כמה איסורים ורמות איסור ועונשים ורמות עונש.

הרוצח את האדם חייב מיתה. מי שגרם למותו אינו נקרא רוצח. לדוגמא, המפיל את חברו לתוך מים כשאינו יודע לשחות אינו נקרא רוצח אלא אם כן עמד ודחק את ראשו מתחת למים (דוגמא מהגמרא).

הטריפה הוא מי שחולה כך שלא יוכל להחזיק מעמד שנה. הזכרתי את הדוגמא הזו כי היא במקורות וההורגו אינו נקרא רוצח.

אסור לקרב מיתתו של גוסס (שולחן ערוך מפורש) אבל קל וחומר מטריפה שאין כאן רציחה. אבל איסור יש (אלא שאיני יודע מהו).

פוסקים בזמננו כתבו שמונע תרופות חיוניות מחולה סופני וכל שכן מזון או אויר נקרא "רוצח" או הורגו בידים. אני מבקש לחלוק.

יש לדון לגבי מנתק את החולה הסופני ממכונות המחזיקות אותו בחיים.

כל שאר הסעיפים מעוררים שאלות קשות. אני רק מזכיר אותם לשם המיון ולהבאת נקודות למידע ולעיון.

אמנם בדוגמא שפתחה את האשכול, לפי מה שאני זוכר, מדובר במקרה כזה:

חולה בניוון שרירים (ALS) שחי כרגע רק באמצעות מכונות, אך יודע שלפי דרכי הטבע הוא צפוי לאבד את הכרתו ומודעותו או לפחות את יכולתו לתקשר באמצעות העינים, שזה הקשר היחיד שלו אל העולם. הוא מבקש למות קודם. האם מותר לנתקו ממכונות, להניח לו למות על ידי גרמא באי אספקת מה שהוא זקוק לו? האם מותר לתת לו רעל שיבלע מרצונו וימות, או להזריק לו רעל כדי לקצר ייסוריו?

האם מותר להתאבד מחמת ייסורים? למרות שהפוסקים אסרו זאת במפורש, המקורות קובעים אחרת, ואב לכולם הוא מעשה שאול המלך ששלח יד בנפשו מפני הפחד מהפלשתים שיענוהו ויבזוהו. ואין לך עינוי גדול מן החולה הסופני שאינו מסוגל לתפקד ולתקשר ואין לו אלא סבל וכאבים עד לסיום הרשמי של חייו בגוף.

לדעתי אין שום מקום לאסור את הדבר. כלומר לתת לו לחולה ניוון שרירים הסופני לפני אבדן יכולת לתקשר, למות כפי משאלתו. ויש רק כמה נקודות ליתן עליהן את הדעת.

בנסיבות שבהן מדובר, סבל וכאב ללא שום אפשרות לתקשר עם הסביבה, ובקשה של החולה לשים קץ ליסוריו - אין למנוע זאת ויש לאפשר לו זאת על ידי הפעולות המתאימות וזאת מתוך התחשבות בדברים הבאים:

1. יש להשתדל שהדבר ייעשה כמה שפחות על ידי מעשה בידים. אין צריך שאדם ישא על מצפונו ונפשו את התחושה שהוא הרג את החולה. עדיף למנוע ממנו אותו טיפול שמקיים אותו בחיים.

2. יש לוודא שהחולה באמת אינו יכול לחיות במובן של חיים שיש בהם תוכן ומשמעות לעצמו. וזכותו לבחור לו את המוות אך יש לבדוק מה החלופות ושהוא אינו מוכן לאף אחת מהן. ואז רצונו ראוי לכבדו.

3. בעית המדרון החלקלק. אם מתירים סיוע לזירוז המוות - המתת חסד - במקרה כזה, לאן נמשיך? אני סבור שבגלל החשש ממדרון חלקלק אין להרשות לענות את החולה המבקש למות.

גם לאחר ההיתר שאני כותב כאן, יש להבהיר שיש דרגות דרגות של רצון למות והצדקות לרצון למות ואין לעבור מזו לזו. למרות שלכל אחת מהן ניתן להציע הצדקה או לטעון שאין למנוע מן האדם הרוצה למות לקיים את משאלתו.

אני חוזר למיספור לפי האותיות, אך אין זה קשור לחלוקת הסעיפים הקודמת.

א. חולה שכרגע הוא במודעות ומתקשר ומבקש למות וכל חיותו היא דרך מכשירים.

זכותו לקבל את מבוקשו ואני סבור שגם לפי ההלכה אין למנוע זאת ממנו. ויש לעשות זאת בדרך של גרמא לאחר שבודקים שזה מה שהוא רוצה. (למשל, לדון איתו במספר מפגשים בדרישה הזו).

אם מסר מודעה שהוא מבקש שינתקוהו ובינתים איבד את היכולת לתקשר אפשר לסמוך על זה למנוע ממנו טיפול ולתת לו למות (בניגוד להוראת הרב אלישיב ובמצב שהיה לרב אלישיב שהיה חי על מכשירים ללא מודעות ניכרת וכמובן ללא התקשרות לסביבה).

ב. המבקש למות מפני שהוא במצב סופני אבל יש לו עדיין אפשרות לחיות באמצעות תרופות ומכשירים אך סבלו רב, כאבו, בזיונו, וכיו"ב - יש לו זכות למות לדעתי לפי ההלכה. ואין למנוע זאת ממנו. אך יש להתיישב בדבר ואין זה היתר שאינו זקוק לשאלה. וצריך שתהיה ועדה מתאימה (רב ורופא, נניח, אבל אני רק מציע) כדי שתדון בדבר, תקבל את הנתונים, תפגש איתו, ותציע לו חלופות. ובכל מקרה אין לאשר מייד בלא בדיקות וחקירות.

ג. המבקש להתאבד - כגון לנצל שירות המוענק בשוויץ לפי הסיפור בתקשורת - האם יש למנוע זאת ממנו לפי ההלכה? כאן אנו אומרים שאסור לאדם להתאבד. אמנם עד כמה יש להשתדל למנוע זאת ממנו? אם הוא בר דעת ועושה זאת מתוך שפיות? והאם ניתן לומר שאדם שפוי ירצה להתאבד בלא סיבה טובה? זה נושא הטעון בירור ואיני יכול לכתוב בדבר זה כלום אלא רק להעלות את השאלה ולהבדיל בינה לבין קודמותיה. (ונראה שאסור לאדם לעשות זאת, וחובה עליו למצוא טעם בחייו גם אם הכל נראה שחור, ואין זה דומה לשני המקרים הקודמים).

נושא נוסף הוא איך יש לעשות זאת, לפי הכללים שכתבתי קודם. שיש לבצע זאת בגרמא על ידי מניעת טיפול אבל יש גם להתחשב בכך שתהא מיתתו קלה ככל האפשר וללא סבל.

זה מעביר אותנו לשאלה נוספת: אם יש אדם במצב של סבל סופני, אך לא ביקש מאיתנו למות, האם יש לכנות את זירוז מיתתו שלא בבקשתו "המתת חסד" או שזו רציחה? כיון שאין נושא זה דומה לקודמים כלל, אני רק מזכיר אותו. מסתבר שהדמיון בין המצבים והחשש שיהיה מי שיעתיק את ההיתר של אישור מיתתו של חולה ניוון השרירים בשאלה שהביא נישטאיך למצבים כאלו, הוא הוא החשש למדרון חלקלק שיש להיזהר ממנו ביותר.

אמנם נראה שאם אין דרך להצילו אלא לחיי שעה של סבל וכאב בלבד, אין חובה להצילו גם אם לא ביקש שיניחו לו למות. ואמנם אם הצלתו תעניק לו זמן של מודעות ויכולת לחשוב ולעשות תשובה יש להעניק לו לכל הפחות את הזמן הזה.

כל מה שכתבתי כאן הוא בדרך של עיון תיאורטי ולא מפני שאני קובע שכך ראוי לנהוג (איני מצפה שמישהו יסיק מסקנות  מעשיות ויסמוך על מה שכתבתי באשכול הזה, אבל בהתחשב בצד הרחוק שזה ייעשה, אני מבקש להבהיר שאין כאן אלא עיון תיאורטי. וכל ההיתר שכן כתבתי לדעתי הוא רק במקרה של פתיחת האשכול: החולה הסופני שעומד לאבד את היכולת לתקשר ולבקש זירוז מיתה וניתוק ממכשירים, שזה מותר ואף ראוי וכמובן באופן היותר בדרך גרמא).

אני חוזר ומדגיש: גם בשני המקרים שבהם כתבתי היתר לקרב מיתתו ברצונו מדובר בהיתר עקרוני אך לשם יישומו יש לערוך בדיקות וחקירות ולהעביר ועדה ראויה שגם תעמוד בקשר כמה פעמים עם החולה. אבל היתר תיאורטי יש כאן.

לגבי המקרים האחרים שיכולים לעלות לדיון, אין כאן אלא נקודות לעיון נוסף.

וה' הטוב יצילנו שלא ניכשל ולא נכשיל.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 19:16 לינק ישיר 

הרב מימוני
כתבת-***   כאשר עוסקים בהפסקת חיים, זה יכול להתרחש במספר רמות.

במקרה שלפנוו לא היתה הפסקת חיים.- היתה אי הארכתה. אם בכלל אפשר לכנות את מצבו של  הנידון כחיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/12/2014 19:43 לינק ישיר 

ירוחם

איני חולק עליך.

המילים שלנו אינן מדוייקות.

גם התופעות שעליהן אנו מדברים אינן מוכרות לנו די הצורך. כפי שכתבת בעצמך, האם האיש הזה היה בחיים לפני שנותק, או שינותק?

גם ההלכה מכירה בכך שאלו מצבי בינים, ולכן אם יש ענישה על נטילת חיים ברמות אלו, אין זו ענישה על רציחה.

אבל השאלה הקשה היא האם זה עדיין מותר או אסור, ראוי לא ראוי.

יש לנו טעמים ללכת להקל, כלומר לאפשר את קירוב מיתתו של המבקש. גם הלב כלומר הרגש תומך בכך, במידה שהרגש מסוגל לספק איזו תשובה במצב שבו אפשר רק לבכות ולצעוק לשמים. אבל חובה עלינו לנקוט עמדה. אי נקיטת עמדה פירושה בדרך כלל להשאיר את המצב כפי שהוא. להמשיך אומללות וסבל וכאב במקום שאפשר לקטוע אותם. לכן חייבים לתת תשובה.

וכבר הארכתי מעבר למה שכתבת. אלא שליבי נוקפני. כתבתי לפי הבנתי היתר למה שהחליט בית המשפט, לפי הפירסומים, בעוד בפורום הסמוך - וגם בעיתון החרדי שלנו, "יתד נאמן" - יצאו נגד ההחלטה כאילו זה רצח.

(סקרן אני לראות מה יגיב מואדיב שלנו המתרה מפני מדרונות חלקלקים. גם אני פוחד, אבל בגלל שאני פוחד אשנה ממה שמותר וחייבים להתיר למען אותו סובל?)

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בית משפט אישר המתת חסד
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.