בית פורומים עצור כאן חושבים

מדרון חלקלק או תהום רבה - ארגון צהר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/12/2014 20:04 לינק ישיר 
מדרון חלקלק או תהום רבה - ארגון צהר

דווח לאחרונה על תצוגת אופנה בבית כנסת.

תהליך הדווח כך היה, וכמו כל ספור טוב זו סידרה בהמשכים : 

ב 17.12.14 בשעה 12.36 דיוח אתר y נט כדלהלן: זעם: דוגמניות חשופות בבית הכנסת מול ארון הקודש עם מקהלת חזנים  בית הכנסת "בית אל" בתל אביב עלה לכותרות לפני כשבועיים בגלל "תג מחיר" שביצעו בו מתנגדי חוק הלאום – אבל כתובת הגרפיטי שרוססה אז על הקיר החיצוני מתגמדת אל מול חילול הקודש שהיה ימים ספורים קודם לכן, בהיכל התפילה עצמו. בית הכנסת, המזוהה כאורתודוכסי-ליברלי, אירח תצוגת אופנה, שבמסגרתה צעדו דוגמניות סביב במת הקריאה בתורה, בשעה שכמה חזנים עומדים עליה, כשהם קוראים ושרים קטעי תפילה. האירוע שבו הוצגה הקולקציה של המעצבת מילי דהן, נערך בסוף חודש נובמבר, וכעת, עם פרסומן של ביקורות אופנה על הפן המקצועי שלו - הוא מעורר סערה בתקשורת הדתית והחרדית וברשתות החברתיות. בעוד שמצד אנשי המקצוע בתחום האופנה נשמעות ביקורות מהללות על הלוקיישן המקורי והאווירה המיוחדת, בציבור הדתי יש רבים שהדבר פגע ברגשותיהם. אתרים חרדיים הכתירו את האירוע במילים חריפות: "הלם: דוגמניות בלבוש חושפני ביצעו תצוגת אופנה בתוך בית כנסת בתל אביב", נכתב ב"חרדים 10", ו"חצו את כל הגבולות". רב בית הכנסת, מצדו, טוען כי הדבר נעשה שלא בידיעתו, וכמובן מבלי לקבל את הסכמתו, והודיע כי הוא פועל משפטית נגד האחראים.

ארגון רבני "צהר", השותף בהפעלת המקום ושרב הקהילה אריאל קונסטנטין מכהן מטעמו, מסר בתגובה: "אנו מזועזעים מחילול הקודש ומבזיון בית הכנסת המנוגד להלכה. רב בית הכנסת טוען כי פעילות זו נעשתה ללא ידיעתו וללא הסכמתו, והוא נוקט באמצעיים משפטיים כדי למצות את הדין עם האחראיים למעשים הנוראיים הללו". • 

המעצבת מילי דהן אמרה ל-ynet כי השימוש בבית הכנסת היה באישור ובכפוף לתשלום, כאשר מנהלי המקום יודעים מה אופי האירוע ומסכימים לו. "הרי לא יעלה על הדעת שפלשנו כולנו למבנה ללא היתר, עם הפקה כזו גדולה. הכוונה – גם שלנו וגם שלהם – הייתה מאוד טובה, לחבר ולהפגיש בין העולמות, ולהראות שיש בגדים אופנתיים וגם צנועים ומכובדים שיכולים להיכנס לבית הכנסת. אני עצמי מבית מסורתי. השמלות בתצוגה לא היו חשופות אלא שמרניות. לאף אחד לא הייתה כוונה לפגוע". "הכוונה הייתה להאדיר, לעשות משהו טוב", היא מוסיפה. "גם בית הכנסת ראה בזה משהו יפה, ולא חלילה דבר שיכול לפגוע במישהו. אלה בגדים ברוח הדת.זה לא היה ממקום רע או לא מכבד. חבל שאנשים לוקחים את זה לשם" דהן טוענת כי הסרטון שהופץ מהאירוע, שבו נראות כמה דוגמניות בלבוש שאינו הולם את בית הכנסת, לא משקף את אופי התצוגה. לדבריה, הן היו צריכות לעלות למסלול עם בגד עליון נוסף, המכסה את גופן החשוף, אך התקף אפילפסיה שאחז באיש הפקה זרע פאניקה מאחורי הקלעים באותן דקות, ושיבש את התוכנית המקורית. אחד מאנשי ההלבשה הוזעק לטפל החולה ונמנע ממנו לבצע את תפקידו בתצוגה. עכ"ל 

אחרי שהתפרסמה בכתבה זו תגובת צהר הבנויה על טענת הרב התפרסם ההמשך המביך (אולי רק אותי...?) באותו יום בשעה 19.35, וז"ל: תיעוד: רב בית הכנסת צופה בתצוגת האופנה לאחר שטען כי תצוגת האופנה בבית הכנסת שלו נעשתה שלא בידיעתו והסכמתו,

ברשתות החברתיות ובאתרי אינטרנט חרדיים הזדעזעו מקיומה של תצוגת אופנה בבית הכנסת "בית אל" בתל אביב , אך כעת מתברר כי רב המקום נתן לכך את אישורו העקרוני - ואף נכח באירוע: לאחר שבצהריים (ד') טען הרב אריאל קונסטנטין כי הדבר נעשה שלא בידיעתו ובלא הסכמתו, מוכיח תיעוד הווידאו מהתצוגה כי הוא עמד בירכתי אולם התפילה (לכל הפחות במהלך חלק מהאירוע), כשפניו ומבטו אל עבר הדוגמניות הצועדות סביב בימת ספר התורה ומול ארון הקודש. בסביבת הרב אישרו הערב כי האירוע אכן התקיים בהסכמתו, אך הוא הוטעה לחשוב כי הדוגמניות יולבשו בצניעות ההולמת את בית הכנסת. כאשר גילה כי הן חשופות, אמרו, הוא מחה וניסה להפסיק את התצוגה - ללא הצלחה. כהוחכה לכך הם הציגו מסמך שבו הביע את הסכמתו לאירוח האירוע, ובו הוא מבהיר כי התנאי לכך הוא שההפקה תכבד את רוח המקום: "אנחנו שמחים לקדם תצוגת אופנה צנועה בשילוב תכנים יהודיים תוך שמירת קדושת המקום", נכתב במסמך. רב בית הכנסת עצמו סירב להתראיין בנושא, אך בארגון רבני "צהר", שהרב חבר בו, עדכנו בעקבות פרסום התמונות את התגובה שמסרו בשמו בבוקר: "לטענת הרב קונסטנטין תצוגת האופנה המבישה והלא צנועה הזו נעשתה ללא ידיעתו ובוודאי שלא בהסכמתו. כאשר הרב הגיע לבית הכנסת, לאחר שהחלה תצוגת האופנה הזו - הוא פעל בכל דרך שרק היה יכול כדי להפסיקה, ומכל מקום הדברים יתבררו בהליכים משפטיים". הרב לאו: אסור לעבור על זה בשקט פרסום קיומה של התצוגה עורר הדים רבים. הרב הראשי לישראל, דוד לאו, השוהה בביקור חיזוק לרגל חג החנוכה בקהילות היהודיות ברוסיה, אמר הערב כי הזדעזע לשמוע על הפגיעה הקשה שהתרחשה בהיכל בית הכנסת "בית אל" שבתל אביב. עכ"ל. 

הלינק http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4604971,00.html

למי שאינו מעוניין לצפות בוידיאו עם הדוגמניות אני אהיה גוי של שבת שלו - הסירטון פותח בגברים בטליתות השרים "שלום עליכם". לאחר כמה שניות, לצלילי מקהלת עוטי הטליתות [שהרי קול באשה ערווה... ביכ"נ אורתודוכסי!) ולידה מתחילות דוגמניות לעבור על המסלול (לאורך בית הכנסת.. ליד הבימה. המתכנן המסכן של בית הכנסת לא התכונן לאופציה כזו ואכן המסלול אינו מי יודע מה). בסירטון מופיעות 3 דוגמניות, כולן בלבוש שאינו הולם בית כנסת אורתודוכסי, גם אם סופר - ליברלי ייקרא. שתיים מהן בגילוי זרועות ובמחשופים המגלים חלקים "מכובדים" (תרתי משמע, במרכאות ושלא במרכאות) של גופן ברמה שאין צד הלכתי שהדבר מותר. מעבר לכך – ברמה שאף עובדת בכירה בגוף מסחרי מכובד תורשה להופיע במקום עבודתה. ברקע נראה רב בית הכנסת ופניו לאולם. אולי היתה אפילפסיה ואולי לא (אני אישית קצת חשדן, אבל זו בעיה אישית שלי), איני חושב שזה משנה הרבה.

מה הדווח הצהוב הזה נוגע לנו?

כפי שאני מבין מהכתבה הרב נמנה על ארגון צהר ומשתמע מתגובת ארגון צהר כי לדעתו ניתן לקבל עקרונית את האירוע בתנאי שהדוגמניות תבאנה בצניעות. לו היה כך היה נכון בעיני הארגון להנגיש את היהדות ע"י אירוע כה מכובד. ואני תמה-   א. האם זה נכון וראוי כי בית הכנסת, טליתות ו"שלום עליכם" ישמש תפאורה לכל זה? האם זה מה שצריך להיות בבית כנסת? גם לו היה מדובר בחיג'אב/ניקאב/צ'אדור/בורקה (דרגות שונות של כסויים החל מרמה של נשות הטאליבן וכלה בעטיפת הישמעאלי כאשר אולי ניתן לראות את הסוליות. למעוניינים מן הסתם בגאולה כבר יש חנות המוכרת קולקציה כזו, הכניסה לנשים בלבד, לבש בורקה והכנס ללא חשש) חושבני שהדבר מוזיל את בית הכנסת, ומן הסתם אסור גם הלכתית (יש בכל זאת הלכות על המותר והאסור בבית כנסת). היות ובפועל איני חושב שרמת הצניעות שהיתה מוסכמת היא בקנה המידה המוסלמי המחמיר זה מוזיל את בית הכנסת יותר. מה שקרה בפועל – מזנה אותו.  

ב. למה לך כל זה? בשביל מה להכנס לאירוע כזה? האם כך מנגישים את היהדות? היהדות היא זונה שכל מי שידו משגת לשכור עדר בחורות יקנה אותה? האם מישהו חושב שבצורה כזו מישהו יקנה ממנו דת? האם תפרסמו בנתיבי איילון את לוחות הברית מורדות ע"י אחת הדוגמניות הללו, בלבושן...? בצורה כזו אולי תקנו אנשים לומר, טוב תן להם, הם לא יפריעו לנו, אבל אפילו אוהדים אי אפשר לקנות כך, ק"ו שלא חסידים. האם זו המטרה של הארגון? חושבני שהגישה מורה שמשהו רקוב בממלכת דנמרק.

ג. קשה לי להאמין שהרב ינקוט צעדים משפטיים. גם אם כן - הוא אמור להישאל – ע"י בית המשפט, ואם לא ע"י כל אחד - מדוע לא פרצת למסלול והפסקת הת הקרקס הזה? 

וזה מוביל אותי לטענה השלישית – נניח והכל לשם שמים והרב טבל ז"פ לפני האירוע ואמר לשם יחוד על אהבת וקירוב ישראל, נניח. האם בידי אנשים כה תמימים והזויים אפשר להפקיד עניינים חמורים שבדת? מי יערוב לנו שצוות הגיור והבדיקה לא יחטוף התקפים שונים ומשונים.

מדברים רבות, כולל בפורום זה על החשדות החרדיים כנגד ארגון צהר. הארגון בסך הכל רוצה להנגיש את היהדות, להראות את הפנים השוחקות שלה (זהירות- פנים אלו נדירות!) ולכבוש את כל אחינו הת/טועים לחיק היהדות. הארגון רוצה ללכת עם ההלכה ולגייר גיור אוהב וחמים. אבל איך רוצים שמישהו שאצלו היהדות היא ציפור נפש יאמין לאנשים אלו או יסמוך עליהם?

לא הייתי מעלה את האשכול לולא שמותר לתקוף כאן כל רב. אם מותר לתקוף את הרבנים שטיינמן/קנייבסקי ועוד (וגם אני לפעמים "חוטא" בזה) – אז גם את הרב קוסטנטין וארגון צהר מותר. והערה להנהלה – כאשר נגעתי כאן בעבר בעופות שהם צפורי נפשה של ההנהלה התבקשתי לעדן כותרות. השתדלתי, אבל נא נהגו בכבוד הרב קוסטנטין באותן כפפות בהן אתם דנים את שחורי בני ברק.

ועוד הערה – נא להמנע מהערות שהחרדים לא יותר טובים וכו' וכו'. בואו נניח להם לצורך אשכול זה. הם נטחנו כאן מספיק.

ועתה מיימוני – בבקשה נטול אומנות ר' לוי יצחק בידך, קצת קשה אבל אין לי ספק שתצליח.

הערת מיימוני. ביקשתי לשנות את שם האשכול מפני שאירגון צוהר לא תמך במה שהתרחש. אבל בשעה שהסתכלתי שוב בהודעה הפותחת, כיון שחילקתי אותה לפסקאות, ראיתי שבציטוט מובא שאירגון צוהר כן הסכים, לפחות לפי YNET.

אני מציע לחכות. אם יתברר בשם צוהר שמכפישים אותו, ויתכן ששווה לתבוע על זה בבית משפט, אבל גם בלי להגיע לשם, אם צוהר יפרסמו הסתייגות שזה לא מייצג והם מתנגדים, יש לשנות את הכותרת. בינתים, בהתחשב בפירסום המצוטט, יש מקום לכותרת ויש מקום לענות עליה. ראו לקמן באשכול.

זוהי הודעת הנהלה (מטעם נציב קבילות הפורום כותב השורות).

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 18/12/2014 20:11:21

תוקן על ידי עצכח ב- 19/12/2014 07:32:36

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2014 22:06 לינק ישיר 

"לא הייתי מעלה את האשכול לולא שמותר לתקוף כאן כל רב. אם מותר לתקוף את הרבנים שטיינמן/קנייבסקי ועוד (וגם אני לפעמים "חוטא" בזה) – אז גם את הרב קוסטנטין וארגון צהר מותר."
אחלה סיבה לפתוח אשכול.
אגב, לא נראה לי שלמישהו יהיה אכפת שתתקוף את הרב הזה. מישהו שמע עליו פעם?

לעצם העניין:
א. כנראה שהרב חשב שפעילות של הצגת בגדים שעיצובם הוא בהשראת בי"כ היא חלק מתרבות יהודית מבורכת ורצויה בבי"כ, וכמו שהיה מתיר לעשות ערב השקה לספר של הרב סבתו. אין לזה שום קשר לזנות וכל הנאום הארוך. אדם חושב שאמנות לסוגיה (ולא רק ספרות וחזנות) צריכה להיות חלק מהיהדות, אף אתה כנראה חושב שאמנות כזו היא דבר נורא ואיום.
ב. לטענתו, ברגע שראה מה קורה ניסה לעצור את הדבר בכל מאודו. אני מבין שלדעתך הוא היה צריך להרים את הדוגמניות ולהוציא אותן כי בעבודתיה טריד אז אין בעיה, אבל הוא בטח לא חשב על הרעיון הזה.
ג. נראה שאכן מדובר באדם תמים יתר על המידה, אך קשה להסיק מתמימותו של אדם מסוים על כל האנשים המשתייכים לארגון אליו הוא משתייך (ודוק: לא מדובר באחד מהרבנים החשובים בארגון). 
ייתכן שתמימותו הרבה אף הופכת אותו לראוי למינוי כגודייל. אינני רואה הבדל בין תמימותם של הקנאים לתמימותם של הליברלים. רב שעוסק בצורכי ציבור, ולא רק בד"א של הלכה, צריך להבין איך העולם מתנהל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2014 22:10 לינק ישיר 

ת"ט

שמתי לב שהיו כותרות סביב הנושא של תצוגת אופנה בבית כנסת.

לא הצלחתי להבין איך ומה קרה.

תצוגת אופנה, עד כמה שידוע לי, זה מופע שבו עוברות נשים נאות - נאות ככל האפשר - בלבוש שנועד לשכנע הרבה מאד נשים אחרות שכדאי להן לרכוש את הבגדים האלו.

מה לזה ולבית כנסת? בית כנסת הוא מקום תפילה, לימוד, אפשר במובן רחב. אבל זה לא מועדון חברתי. ובוודאי לא תאטרון.

איך הסבירו רבני צוהר, או הרב קונסנטנטין עצמו, את ההחלטה לארח תצוגת אופנה בבית כנסת? ומדוע המציגים הסכימו להגיע לבית כנסת?

האם מדובר בבגדים לציבור דתי המקפיד על צניעות?

השאלה על המניעים של המציגים היא שאלה של עובדה, ולכן היא אמורה להיות חסרת חשיבות מבחינת הדיון. היא רק תאפשר לי להבין מה קרה שם. זה מאד מוזר שהוחלט לארח תצוגה כזו, ולא רק מצד הצניעות.

השאלה על ההצדקה של הרב היא יותר חשובה לנושא הדיון. שהרי יש כאן שני חלקים. מה קיוה הרב להשיג, ומה קרה בפועל, ואם זה היה על דעתו.

בתור ר' לוי יצחק מברדיצ'ב אני חושב שצריך לברר קודם כל מה היתה התוכנית שלו ואז לבדוק אם היישום היה זהה למקור ואם לא, אז האם כשל הרב ברשלנות כשלא בדק.

(אם צריך להזכיר זאת, אז יש איסור להשתמש בבית כנסת למטרות חול, אבל יתכן שבית הכנסת נבנה מלכתחילה עם תנאי שאינו מקבל קדושת בית כנסת וכך נוהגים).

אני משער, לפי המקורות שהבאת, שיתכן שהתצוגה נועדה למשוך לבית הכנסת אנשים שבלי זה לא היו מגיעים. עדיין אני תמה על ההחלטה הזו. תמה גם מבחינה זו שאני שואל: אם המטרה היא הבאת ציבור רחב, האם התוכנית הזו, לארח מופע אופנה, הוא יעיל? איזה רושם מקבלים המבקרים לגבי בית כנסת, לגבי התורה, לגבי הרב?

כל זה לפי הנתונים שנמצאים בדבריך ולפי הכותרות המביעות זעזוע.

אני מצטרך לזעזוע. בעיקר לזעזוע שמחמת חוסר הבנה מה קסבר הרב של בית הכנסת.

אולי יש מישהו שמכירו ויכול לברר. אולי הוא ירצה להגיב באשכול?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2014 22:15 לינק ישיר 

יש

כתבת

כנראה שהרב חשב שפעילות של הצגת בגדים שעיצובם הוא בהשראת בי"כ היא חלק מתרבות יהודית מבורכת ורצויה בבי"כ, וכמו שהיה מתיר לעשות ערב השקה לספר של הרב סבתו. אין לזה שום קשר לזנות וכל הנאום הארוך. אדם חושב שאמנות לסוגיה (ולא רק ספרות וחזנות) צריכה להיות חלק מהיהדות

עכשו אני מגלה שאיני מבין מה המציאות בשטח.

האם היה זה מופע של הצגת בגדים ברוח היהדות? עיצוב אמנותי?

או מופע אופנה שמטרתו למכור בגדים אופנתיים?

אני מניח שיכולים להיות אירועים ששני התיאורים הולמים אותם. ויש מארגנים ששני המניעים האלו, הצגת בגדים ברוח היהדות והאינטרס המסחרי, יהיו משולבים אצלם.

ומסתבר שכדאי לבדוק. מה היה כתוב במודעות? "תצוגת אופנה" או "הצגת עיצובי ביגוד ברוח היהדות"?

ועדיין אני סבור שאין זו הדרך להציג בגדים. באולם שכור כן. בבית כנסת לא. זה גם פוגע בדימוי של בית כנסת לדעתי. משהו מתנגש אצלי בין הדימוי של בית כנסת לבין הפעילות הזו. אני מניח שאפשר לתרגם את התחושה הזו למילים, להרבה מילים, ואולי לאחר מאמץ לקצת מילים. אני מקוה שגם אם לא אעשה זאת יהיה ברור למה אני מתכוון.

אני כן סבור שראוי למחות או לפחות להטיל ספק במחאה נגד אירגון צוהר. האם מעשה הרב קונסטנטין הוא על דעת כלל רבני צוהר? האם הם הסכימו למעשיו? אם כן, אם יש הסכמה של אירגון צוהר למופע כזה כפי שהיה, אז יש מקום למחאה. אך אם לא, מדוע זו אשמתם? כפי שכתב יש, אולי הרב היה תמים מדי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2014 22:44 לינק ישיר 

מיימוני
תצוגת אופנה בכלל איננה רק של בגדים שנמכרים. אני לא חושב שמישהו חשב למכור את הבגדים שהוצגו בתצוגה הנ"ל. בהחלט ייתכן שלתצוגה יש עניין לקדם את מעצב הבגדים.
המופע היה של בגדים בהשראת היהדות. אני לא הייתי קונה את זה כל כך מהר, אבל זה מה שהיה אמור להיות (ואני בטוח שהמעצבת בכלל לא חשבה שתהיה בעיה - מה הן לא עם בגדי ים?! - חילונים פעמים רבות הם די בורים באשר לרוח היהדות בעיני דתיים).
גם אצלי משהו מתנגש, וכבר כתב הרב קוק על כך שיש אצלנו משהו נגד האומנות הפלסטית, אבל הוא דווק אטען שצריך להתגבר על זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2014 22:50 לינק ישיר 

הדבר הכי מטריד בעיני הוא הטיוח של מעורבות הרב בהפקה.
הרב עומד שם ומביט בהפקה כששלושה דוגמניות עוברות שם. הוא לא נראה נסער או מופתע. ברור שהוא לא מנסה לעצור את האירוע.

התגובה של רבני צהר מופרכת.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2014 23:13 לינק ישיר 

אוה, הנה הגיע אדם הבקי בחוכמת הפרצוף!
אתה מבין שהרב היה שם הרבה הרבה לפני. הגיעו לשם המעצבת והדוגמניות, הפקה וצלמים. הרב אולי התווכח איתם, במשך זמן רב, ואז כל מה שנשאר לו לעשות זה לראות איך מבזים לו את ביה"כ. מה הוא אמור לעשות - לצאת לרח' ולצעוק מי לה' אלי ואז לטבוח את הרשעים? הוא בת"א אף אחד לא יבוא. ואז בא החרד לנפש אחרים, אך כנראה שלנפשו הוא לא חרד כי הוא שופט אחרים בלי שום ידע אלא על סמך כתבה עיתונאית, ואח"כ עוד כותב את שיפוטיו ברבים.

סתם לשם ההבהרה, האירוע מאוד לא מוצא חן בעיני. גם הרעיון של הצגת בגדים בבי"כ אפי' צנועים לא נשמע לי משהו (אם כי לא לגמרי ברור לי למה - אשתי טוענת שאופנה [וגם אומנות האוכל] הן אומנויות שקשורות בהדוניזם ולכן פחות מתאימות. אני לא השתכנעתי).
התגובה של רבני צוהר היא טיפשית כי בכך הם לקחו אחריות על העניין, כאילו כל רב שחבר בצוהר פועל ע"פ הוראות המועצת של גדולי צוהר. שיתנו לרב המקומי להתמודד לבד עם מה שהוא בישל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2014 23:25 לינק ישיר 

תלמיד, 

נתקלתי הערב בידיעה המוזרה הזו ובאמת תהיתי על פשר העניין. בלי לברר ובלי לבדוק, אפשר לנחש שהרב ניסה לעשות משהו לא קונבנציונלי מאיזו סיבה (נניח, חשב שזה ימשוך לביה"כ קהלים חדשים, התפתה לאיזו הצעה כספית שתאזן את תקציב המקום, סתם ניסה להיות חדשן ומעניין) וכשהאירוע קרה והתברר שאינו בנורמות הצניעות שהוא חשב עליהן לא היה לו האומץ או הכח למחות באופן הראוי. 

אני מסכים אתך שכל העניין, גם אילו היו הדוגמניות לבושות בבורקה וגם אילו היה מדובר לא בדוגמנות אלא במכירת רהיטים, נראה לא לעניין לעשותו בבית כנסת ובפרט לקולה של מקהלת חזנים מגוחכת. (מאידך, יש להודות שגם תפילה לקולה של מקהלת חזנים מהסוג הנ"ל נראית לי בטעם רע, ומכירה פומבית של עליות באמצע התפילה מזעזעת אותי כל פעם שאני נתקל בה). אז היהודי, כך נראה, נכשל בשטות מטופשת. מה בדיוק אתה רוצה להסיק מכך?

משהו מוזר שהתעוררתי אליו לאחרונה  - בעקבות כמה דוגמאות בודדות, לא מסקנה של מחקר מעמיק אלא התרשמות מקרית ואולי לא נכונה -  הוא שדוקא אצל חרדים שיש להם ביקורת על מה שנעשה בחברה החרדית פנימה, נוצר צורך נפשי גדול להשחיר עוד יותר את העולם שבחוץ, כך שייצא ש"אמנם יש לנו חסרונות אבל זה כאין וכאפס לעומת ...". במקרה הנוכחי נטפלת למעשה שהוא באמת מוזר ותמוה ולא לעניין בלשון המעטה, אבל זה מעשה של יחיד ויכול להיות, אולי אפילו סביר להניח, שאינו משקף גם אצל היחיד הזה יותר מאשר החלקה חד פעמית. גם אני לצערי עשיתי בחיי לא פעם שטויות מטומטמות, אז מה?  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 07:04 לינק ישיר 

שנרב

אני מסכים לכל מה שכתבת, פרט לנקודה אחת.

כל אחד עלול לטעות.

רב שנושא באחריות צריך להיזהר יותר.

בתגובה הבאה אביא דברים שקיבלתי ממי שמכיר את האירגונים שבהם מדובר ונראה כי גם חבריו התפלאו ואולי אף התרעמו על מעשיו.

לאור התגובות האלו דומני שיש לשנות את הכותרת.

יש

הצבעת על נקודה מעניינת שראוי להרחיב בה. האם יש בעיה עם מה שכינית "אמנות פלסטית"?

חרד לנפשו

ברוך הבא אל הפורום! (אם טרם ברכתיך).

לגבי תגובת הרבנים מצוהר ומבית הלל, ראו לקמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 07:11 לינק ישיר 

אני כותב את הדברים הבאים לפי מה שהבנתי. יש לקחת אותם בערבון מוגבל.

יש ארגון בשם "צוהר". של רבנים אורתודוכסים, חובשי כיפות סרוגות, מן המגזר הדתי לאומי. חלקם הם גם מה שנקרא חרד"לים, כלומר מהדרין ברמה חרדית בכל - חוץ מן היחס למדינה.

בתוך הארגון הזה קיימת קבוצת משנה בשם "בית הלל". מטרתו, בין השאר, היא להרבות בקירוב ולדון באפשרות למצוא צד להקל בהלכות שונות שנוהגים להחמיר בהן. זאת במסגרת ההלכה ולא מחוץ להלכה. עם זאת, נראה שהשאלות העולות הן קשות והתשובות עליהן הן מפתיעות. ולעתים משקפות צד אחד בלבד בתוך מנעד (=טווח). על פסיקת ההלכה כבחירה של תשובה אחת מתוך מנעד יש לדון באשכול נפרד. זה מעניין וחשוב אבל אי אפשר לדון בכל.

הרב קונסטנטין הוא חבר בית הלל ויושב במקום שחבריו מכנים "קו התפר". מול ציבור "מגוון".

ואני חוזר על האבחנה לעיל. יש לדון בהחלטה לארח מוצג אופנתי או אמנותי של נשים בבית הכנסת, ויש לדון בתגובתו לאחר שהתברר שהנשים מופיעות בלבוש לא צנוע.

הרב שרלו (גילוי נאות: אני מעריכו, כנראה שלא כמו ת"ט) התייחס למה שקרה בביקורת מרחיקת לכת יחסית לעדינותו (עד כמה שאני מכיר את תגובותיו).

אבל הוא מייצג את צוהר ולא את בית הלל ובוודאי לא את הרב קונסטנטין, שקיבל "על הראש" כפי שמסתבר שמתבקש להגיב על ההחלטה האומללה שלו. המילה "אומללה" היא קשה מאד אבל דומה שהיא מדוייקת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 07:13 לינק ישיר 

אלו דברי הרב שרלו שפורסמו בפייסבוק של הישיבה שלו. (אפשר בהחלט לדון, כאן או במקום אחר, על שימוש בפייסבוק לפירסום דברי תורה. איני מכיר את הפייסבוק ויש לו שם רע אבל מסתבר שזה כמו האינטרנט, תלוי בשימוש שעושים בו).

שימו לב שעם נסיונו להגן על הרב ק. ולמנוע התלהמות, הרב ק. סופג ביקורת קשה על החלטה מוטעית.

כמה מילים על פרשת הרב קונסטנסטין הי"ו שרשמתי כחשבון נפש לעצמי:

א.      הרב קונסטנטין הוא יהודי יקר, שלקח על עצמו משימה עצומה – לפעול על קו התפר שבין "מסע המחנות" בקשת הרחבה של ההגדרות (חרדי, דתי, מסורתי וכדו'), וליצור מקום בו בית הכנסת הוא אכן מקום התכנסות של כולם, לכולם יש מקום שם, והוא מתנהל על פי ההלכה. 

ב.      מי שעושה בכלל, וקל וחומר מי שפועל על קו תפר – עושה טעויות. אפילו טעויות שאסור לעשות. אני צריך להחליט האם בשל כך לא אעשה, או לא אפעל על קו תפר, או אפעל על קו התפר ביודעי כי תהיינה טעויות, וכאלה שאסור לעשות, ואף אשלם מחיר יקר על כך. בכל מקרה, אכבד את מי שיחליט אחת, והרב קונסטנטין החליט בדרך מסוימת.

ג.       ההסכמה לתצוגת אופנה בבית כנסת היא טעות חמורה. זו חצייה של קו התפר, ולא ראוי לעשותה – בכל מצב, בכל תנאי, ובכל הקשר הנראה לעין. יש לכך סיבות רבות – למן חילול הקודש, דרך אימוץ תרבות מסוימת, ועד למשמעויות החברתיות והמוסריות של תצוגות כאלה (לא חייבים להסכים לכל הסיבות). 

ד.      היה כאן אפוא שילוב של טעות ותמימות – מתוך מגמה טובה. צריך ללמוד לקח מכך שלעתים "הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות" (בהדגשה יתרה שהדבר האחרון שאני חושב על הרב קונסטנטין הוא שמשפט זה נאמר עליו). 

ה.      את התמימות והטעות החמורה ניצלו מארגני התצוגה הזו – כנראה גם הם מסיבות שונות, שנעות בין רשעות לבין הגדרות אחרות של המושג צניעות. בסופו של דבר, התרחש אירוע נורא בין במישור שבין אדם למקום וכבוד מקום בית כנסת, ובין במקום של בין אדם לחברו.

ו.        בד בבד, להיזכר תמיד, שבבתי הכנסת שהייתי בהם נעשו אירועים חמורים פי כמה וכמה וכמה ממה שאירע בתצוגת האופנה – בעיקר אירועים של ביזוי, הלבנת פנים, לשון הרע, כינוי שם לחברו, ודברים אחרים שמחללים את שם המקום. בילדותי שמעתי וורט מהמלמד שלי: כשיעקב אמר "ואנכי לא ידעתי" על בית אל, עולה השאלה כיצד הוא יודע עכשיו ? והתשובה החסידית האירונית: שמע אבנים רבות (עלי יניח צדיק את ראשי) וידע שהוא בבית כנסת. הדבר אינו מנחם כלל ועיקר, אולם צריך להכניס אותי גם לפרופורציות. 

ז.       בד בבד, להיזכר תמיד, כי גם כחושבים שאנחנו צדיקים – אפשר שהכל מניפולציה. לדוגמה: האתרים הדתיים שהתקיפו בצדק גמור את האירוע על חוסר צניעותו וכבוד בית הכנסת, ובד בבד לא מנעו עצמם מלפרסם תמונות לא צנועות ולא מכבדות את בית הכנסת. ללמוד מזה. 

ח.      לא אחת אני עצמי הייתי במצבים בהם התנהל משהו המנוגד לחלוטין למה שצריך להיות, ואף מהווה עבירה חמורה – והתלבטתי האם להתפרץ ולסגור את הכל, או להבליג. הדילמה קשה מאוד, והשיקולים קשים מאוד לצדדים השונים. צריך גם אומץ, גם תבונה, גם סייעתא דשמיא, וגם קריאה נכונה של המציאות. כמה פעמים התחרטתי על כך שכן התפרצתי; יותר פעמים התחרטתי על כך שלא התפרצתי. צריך להתפלל ולהתחזק, לקבל אומץ ולנתח בדיעבד כל מקרה ולבחון האם היה נכון לעשות כך או כך. ללמוד מאחרים. נראה לי שהרב קונסטנטין עמד בדיוק במצב הזה והחליט שהדבר הנכון לעשות הוא לא להתפרץ. אין לי מושג, ולאף אחד אין מושג, מה היה קורה אם הוא כן היה מתפרץ.

ט.      בסופו של דבר יצא חורבן גדול. לא רק האירוע עצמו. האירוע עצמו גם מנוצל – כל אחד לפי מטרתו- כדי להוכיח שמה שהוא חשב קודם נכון מאוד, והוא מקבל חיזוק לדעותיו הקדומות. למתנגדים, לתומכים, גם לי. יש הרבה מאוד צביעות בתגובות. יותר טוב לשאול מה אנחנו יכולים ללמוד להבא על כך.

י.        דבר שאני יודע כבר שנים רבות: אין טוב יותר מהאמת. הטוב ביותר, לאחר שקורה אירוע מעין זה, הוא לומר את האמת הכנה והישרה, הפשוטה והנוקבת, ו"ניכרים דברי אמת". זו עצה טובה שאני צריך ללמוד אותה – בין אם אני מהמתקיפים משהו ובין אם אני מהמגבים משהו. האמת היא גם מצווה גדולה – "מדבר שקר תרחק", אבל מנסיון החיים שלי למדתי כי היא גם היעילה ביותר הקיימת.

יא.    מה צריך לעשות עכשיו ? לחזק מאוד את הרב קונסטנטין להמשיך לפעול בקו התפר שהוא נמצא בו, מתוך החן המיוחד שלו ומתוך יראת השמיים שלו ומתוך משימתו ושליחותו, וללמוד את קו הגבול שבקו התפר; לבצר לעצמי שוב את הדברים שמי שפועל בקו התפר צריך לדעת שלא לחצות, גם אם מדובר ברצון טוב ובכוונה טובה; לזכור שיש תמיד אלה שינצלו את השגיאות כדי להרוס את הכל; ובעיקר – לפעול מתוך עולם התיקון ולא מתוך עולם ההריסה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 07:20 לינק ישיר 

אני מסכם מה שהבנתי:

א. אף רב, לא בבית הלל ובוודאי לא ב"צוהר", לא היה מסכים להחלטה של הרב ק. (כלומר הוא לא התייעץ לפני שהחליט, וממבט מבחוץ, זו היתה טעות בפני עצמה. מצד שני, רבנים אמורים להיות מסוגלים להחליט לבד).

ב.ממה שידוע על הרב קונסנטין, מדובר באדם שמבקש לקרב והוא יודע שהוא נמצא במקום שבו יהיו החלטות קשות בגלל הציבור שבו מדובר.

ג. כמדומה שהדעה המקובלת שהוא שגג, ואפילו שגג קשות. השגגה העיקרית היתה כנראה בהחלטה. מה שאפשר היה לעשות לאחר שהאירוע נוצל ונראה כפי שנראה, זו עוד בעיה, ובעיה קשה. אירוע כזה מחייב התמודדות שונה מזו שנדרשת עם השיקול אם לאשר כזה אירוע או לא. יתכן שכאן אפשר יותר להבין את הרב שאינו יודע מה עושים כאשר מביאים חורבן כזה לבית כנסת. לא ראיתי את ההסרטה של התנהגותו אבל יתכן שלא ידע איך להגיב. אילו אני במקומו, הייתי מתבלט בין הצורך להפסיק מייד מופע כזה לבין החשש של עימות שיפגע במארגנים, בציבור המוזמנים. מה גרוע יותר, לאפשר להמשיך את האירוע או להראות דוגמא כיצד רב מתפרץ ומפסיק מה שנראה כאירוע לגיטימי ואולי אפילו מתחשב מצד המארגנים בסוג המקום? שוב, איני יודע מה היה שם כי בוידיאו לא צפיתי (אני נמנע מצפיה ולא רק בגלל הנושא אלא מחמת חוסר זמן) אבל לאחר הסתייגות רבתי זו אני מציין שלדעתי על הרב היה לפעול מייד, וכפי שטען פעם לייבוביץ, הישארות במצב של ספק זו החלטה לא לעשות כלום. ובניגוד לדברי נדב שנרב, רב, כמו רופא, לא אמור לטעות בגדול כל כך.

ג. הנקודה המרכזית היא שאין לראות ברב ובהתנהגותו מייצגים, בוודאי לא של אירגון צוהר. ואולי אף לא של עצמו בדרך כלל.

על סמך סעיף ג. סבורני שיש לשנות את שם האשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 07:27 לינק ישיר 

אחת התגובות הפחות מוצלחות שראיתי עסקה בהשוואה בין הרב ק. וכשלונו לבין עבירה שעשה מישהו מיוחס בציבור החרדי.

וזה מכפיש - עבור הרב ק.

יש הבדל בין מי שעשה טעות מתוך מטרה לעשות מצוה. איני סבור שהוא פטור בלא כלום. ואני משער שהוא עצמו יודע זאת ואינו יודע איך לתקן ואיך להתנצל. אבל הוא לפחות יודע ששגה. פעמיים אולי. פעם בהסכמה לאירוע ופעם באי מציאת הדרך להגיב.

אם יש מקום להשוואה הרי זה להחלטות שגויות שהן בגדר פשיעה, במובן של הרמב"ן: היית צריך לבדוק יותר, לחשוב יותר, ואם אתה מייצג ציבור ומחליט עבור ציבור ומדבר בשם התורה וההלכה, אז אולי יש כאן "שגגת תלמוד עולה זדון" או משהו מאיים כזה.

אבל זדון להרע ודאי אין כאן.

במשנה נחלקו תנאים בשאלה של מי שחילל שבת שלא לצורך אבל במקום מצוה. יש מי שפוטר אותו מחטאת כי היה עסוק בדבר מצוה. מכאן שמענו, באופן של דימוי מרוחק, כי יש מעין התנצלות למי שטעה בדבר מצוה. ובמיוחד אם היה חפוז באותה שעה (כמו כהן שממהר להקריב קרבן בשבת ולא שם לב שהקרבן בעל מום).

אמנם לא נראה לי שהרב ק. יתנחם במחשבה שהוא מצטרף לרשימה של שוגגים כאלו שעשו אולי גרוע ממנו.

וכיון שהוא מייצג קו חדש של קירוב, הכשלון הזה עלול להיזקף לחובת הקו כולו. כפי שפותח האשכול טעה לדעתי בעובדות וראה בו מייצג של צוהר.

אולי כדאי שהרב ק. ידגיש שטעה בשיקול הדעת והוא מצטער, עד כמה שמילים יכולות לשנות, וכן שהחלטה זו אינה צריכה לשקף כלל את האירגונים שהוא משתייך אליהם.

(שאלה מעניינת וחצופה היא האם עליו להתפטר מהם בגלל מה שקרה, או מתפקידו בבית הכנסת. אולי עליו להתפטר ולקבל בקשה לחזור ולחזור? איני רוצה לקבוע עבורו והרי אין לי את העובדות, אבל לפי המתואר, אם היה מתפטר, היה בכך משום תיקון. מצד שלישי או רביעי, האם כל רופא ששגה מתפטר?).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 08:47 לינק ישיר 

יש
אמנות היא צורך אנושי ואין לה קשר לדת. בדיוק כמו מסחר בבורסה או תיקון מכונית או אוכל (יהודי... יהודי.. קישקע). היית מביא את אלו לבית הכנסת? שלא לדבר על מה שיצא מכך בפועל ואין לי מושג אם היה למורת רוח הנהלת בית הכנסת (אי אפשר היה להורות לליצנים עם הטליתות להפסיק ולרדת?). וראה להלן בפסקה שלפני אחרונה בהודעתי זו.

שנרב
מה שמטריד אותי הוא שיש לי חשש שהאירוע אינו תקלה אלא ציון (קיצוני אמנם) של קו שהולך וכובש השפעה בעולם הדתי ולטעמי ככל שייתעצם הדת תפסיד. באשר לאבחנתך הפסיכולוגית – יתכן ויש בה משהו. אבל האם באמת יש צורך בתמריץ פסיכולוגי כזה? ואל נא באפך על האשכול, היה לי התקף קטן. זה מותר לא רק לאנשי הפקה.

מיימוני
 פספסת את העיקר, הרב ק. מעניין אותי כקליפת השום. יתכן שהוא יהודי ירא שכשל, איני אחראי עליו והוא אינו ענייני [קרוב לוודאי שהוא אכל את עצמו בקרות האירוע ולא התעשת. זה יכול לקרות לכל אחד].
ענייני הוא הקו של ארגון צהר, שלדעתי הסתכם היטב בדברי הרב ש. (למדתי ממך). מעניין מדוע הרב ש. סיכם את הטעות בחילול הקודש, אימוץ תרבות ומשמעויות חברתיות ומוסריות (החפצת נשים, מן הסתם כל הכבוד). הוא שכח את ההלכה האוסרת על אישה להתהלך. חשבתי שהמוניטין שלו נבנה כרב ואני רואה שהוא עבר לפילוסופיה בגרוש.. על הקו של הארגון שאלתי כמה שאלות ולא נעניתי בכלל.

תוספת למיימוני - מדבריך מובן כאילו רבני בית הלל נוקטים בדר"כ את הצד המיקל (כך לפחות נרמז). אני חייב למחות - ראה את חומרתו של הרב רונן נויבירט  באתר כיפה כי יש להדר שהנשים והבנות תדלקנה נר חנוכה.

מאז שהרב סולובייצ'יק מבוסטון עשה מ"וכבשוה" ערך דתי חידושו קבל ממדים מפליאים. ב 17.12 בערב היתה אצלי בבית פגישה משפחתית מורחבת (ב"ה כמעט כולם יראים ושלמים, מצביעי הבית היהודי ושמאלה מבחינה דתית) והטענה המרכזית היתה שתצוגת אופנה היא בגדר "וכבשוה". חושבני שהקו המרחיב הזה בא מבית מדרשו של צהר.

אגב - האיפוק של המגיבים מדהים. מה שהיה בפועל הוא השכרת בית כנסת למופע שכל כולו (בפועל) אנטי הלכתי בצורה בוטה כאשר כהנת עטויית טלית משמשת את הפונדקית (ושמשות זו היתה מתוכננת, גם אם העירום הבוטה לא). אי אפשר לתפוס את זה אחרת. לא כך תשפיעו על הציבור החילוני. מי אידיוט ויצטרף למזלזלים באמונתם ובעצמם.

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/12/2014 08:49:38

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/12/2014 08:59:20

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/12/2014 09:15:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 09:56 לינק ישיר 

נדב

מפתיעה אותי תגובתך ממנה נשמע שהאירוע הזה נראה לך 'לא לעניין', בעוד שתפילה לצלילי מקהלה יש לה 'טעם רע', ואילו מכירת עליות גורמת לך ל'זעזוע'.
לתומי חשבתי שמכירת עליות שמשמעותה הוא חיבוב המצוות עד כדי תשלום, הוא דבר ראוי ולכל היותר 'לא לעניין', לתפילה כזאת שמנסה להביא את הרגש הדתי באמצעות מוזיקה אופראית יש טעם שונה (כי אני לא ממש מתרגש מאופרה), ולכל היותר 'טעם רע' , ואילו אירוע זה הוא ממש ממש מזעזע, לשונו של ת"ט בהודעתו האחרונה מבטאת מצויין את משמעותו.
מילא הרב שרלו שטרח לציין דברים חמורים ביותר כמו הלבנת פנים, יש בדבריו אמת. אך קשה לי שלא לחשוב שיש בהם משום צינון החבית. על הח"ח מסופר שהוא כתב בטיוטת ספרו שמיה"ל, כי איסור לשה"ר חמור לא פחות מאכילת חזיר. הגרי"ס המליץ לו למחוק דימוי זה כי אע"פ שכוונתו לטובה הוא עלול להביא לזלזול באיסור החזיר ולא ליראה מאיסור לשה"ר. בדבריו של הרב שרלו, נראה לי שהזלזול הזה הוא בכלל כוונתו.

נ.ב. כל הדברים הנ"ל נכתבו מתוך התסביך שציינת, זה מוריד משהו מאמיתותם?
האמת שאין עניין התסביך להרגיש נעלים מהעולם שבחוץ, אלא להסביר לעצמי מדוע אני מעדיף להשאר בחברה הזו שעם כל חולייה הרגש הדתי שלה חי יותר מהרגש האנין והעמוק שב'חוץ'.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2014 10:15 לינק ישיר 

ת"ט ביקש להדגיש שהאשכול נועד לעסוק ב"צוהר". בדרכם ובסכנה שיש בה.

אמנם, אני חוזר על מה שכתבתי לעיל:

יש צוהר.

יש בית הלל, שזו קבוצה חלקית (במובן המתמטי) של צוהר.

ויש את הרב קונסטנטין, שהוא ומעטים כמוהו מבית הלל נמצאים ב"קו התפר", ופועלים כדי לקרב את מי שנמצא רחוק.

לפיכך הסקת מסקנות מדרכו והחלטותיו של הרב ק. לגבי בית הלל וצוהר נראית שגויה.

בשעתו היה ומסתבר שקיים בית כנסת ברחוב שינקין בתל אביב - נדמה לי של הרב אוייבערך בנו של, שעוסק בקירוב של טיפוסים אמנותיים, אינטלקטואלים וכיו"ב.

יש לדון בטיבה ואופיה של היהדות המוצעת לרבים. אבל כמדומה שבית כנסת זה, שזכה להצלחה גדולה לפי מה ששמעתי, לא התפשר.

גילוי נאות: אני מניח שכל מי שקורא כאן יודע שאני נוטה מאד לקו שמתנגד לחומרות (זה לא אותו דבר כמו להקל באופן גורף, למרות שבגלל מבנה ההלכה המודרני הנוטה לחומרה זה נראה כך). אבל אני גם מכיר בכך שיש שמתנגדים לחומרות וגם עוסקים בקירוב. זה עובד וזה עובד (או שלא). נראה שמי שרוצה לעסוק בקירוב צריך להכיר לא רק את היהדות ולהחזיק בתפיסה מגובשת של "מהי היהדות" ו"מהי התורה", אלא גם לבדוק את היעילות של שיטת הפעולה שלו. לקרב זה לעסוק במיסיונריות או, לשון אחר, במכירות. לשם שמים, אבל עדיין. דומה שכל מי שעוסק בתחום (כולל, מסתבר, אני עצמי במה שאני כותב כאן, כי עיני וליבי נתונות למטרה זו גם כן, כפי שכתב הרמב"ם שיקר בעיניו ללמד דבר תורה ואמת יותר מכל) - ייטיב לעשות אם יעסוק במחקר השוואתי על שיטות פעולה.

מאד תמהתי על השוואה בין החלטתו של הרב ק. לבין מנהגים ונוהגים פסולים יותר ופחות בבית הכנסת, ואפילו עברות שכיחות בבית כנסת.

כאן מדובר בהחלטה של האדם האחראי, רב בית הכנסת. לא בכשלונות של הקהילה. או בטעויות שנקלטו לתוך המסורת (כמו החמרות, קבלה ועוד - לדעת כותב שורות אלו). אלו רמות שונות של דיון ומעשה - ואחריות!

לדמות אלו לאלו זו טעות מבחינות רבות, אך בעיקר זו החמצה של הנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מדרון חלקלק או תהום רבה - ארגון צהר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext