|
|
| נשלח ב-19/12/2014 10:22 |
|
| |
אני חוזר לנושא העיקרי: אם יש ביקורת על דרכו של צוהר ועל דרך "בית הלל", צריך לפרט ולהדגים מה דרך זו כוללת. ת"ט כתב בעיקר אלי:
1. פספסת את העיקר, הרב ק. מעניין אותי כקליפת השום. יתכן שהוא יהודי ירא שכשל, איני אחראי עליו והוא אינו ענייני [קרוב לוודאי שהוא אכל את עצמו בקרות האירוע ולא התעשת. זה יכול לקרות לכל אחד].
2. ענייני הוא הקו של ארגון צהר, שלדעתי הסתכם היטב בדברי הרב ש. (למדתי ממך). מעניין מדוע הרב ש. סיכם את הטעות בחילול הקודש, אימוץ תרבות ומשמעויות חברתיות ומוסריות (החפצת נשים, מן הסתם כל הכבוד). הוא שכח את ההלכה האוסרת על אישה להתהלך.
3. חשבתי שהמוניטין שלו נבנה כרב ואני רואה שהוא עבר לפילוסופיה בגרוש..
4. על הקו של הארגון שאלתי כמה שאלות ולא נעניתי בכלל.
5. תוספת למיימוני - מדבריך מובן כאילו רבני בית הלל נוקטים בדר"כ את הצד המיקל (כך לפחות נרמז). אני חייב למחות - ראה את חומרתו של הרב רונן נויבירט באתר כיפה כי יש להדר שהנשים והבנות תדלקנה נר חנוכה. 1. מסכים מאד. ודבר ברור הוא שהרב ק. ודאי מתחרט ומכה על חטא ומחפש לעשות תשובה, וזו שאלה לא קלה מה כלול בזה. וזה נושא מעניין לעצמו, מה צריך לעשות רב שיצאה מכשלה מתחת ידו, מחמת חוסר זהירות. או אולי גם מחמת חוסר יכולת לקבל החלטה לפעול ואיך בזמן אמת (כאשר ראה מה שראה).
איני רוצה להפחיד אבל "אחד שוגג ואחד מזיד בחילול השם". אבל אולי אין זה חילול השם, אלא רק חילול שמיוצר בידי YNET?
וסליחה שגררתי לנושא צדדי.
2. מהי ההלכה האוסרת על אשה "להתהלך"? סליחה על הבורות. כי לא הבנתי בדיוק.
3. הרבה ממה שהרב שרלו כותב, וגם אנו, או אני, יכול להחשב לפילוסופיה, אם כי אולי לא "בגרוש". הרב שרלו מוסיף שיקולים מוסריים וערכיים שגם הם צריכים להילקח בחשבון. והוא כותב בצורה פופולרית. פופולרי עלול לבוא על חשבון העמקה ודיוק. כמדומה שאצלו זה לא כך. אבל אתה מוזמן לצטט ונבחן.
לגבי מה שהזכיר בעיות התנהגות בבית כנסת, כבר כתבתי שטועים כל אלו שמזכירים זאת. הנידון אינו טעויות בבית כנסת של הקהילה אלא של הרב האחראי. ולכן טעה הרב שרלו בהזכירו זאת (הנה!).
4. לא שמתי לב לשאלות על האירגון. התסכים להעתיקן שוב בפני עצמן לעיון?
5. לתת לבנות להדליק, זוהי קולא. זה נגד המנהג הרווח. זה ראוי לאשכול בפני עצמו! אבל אין לי זמן לפתוח... אם אוכל אעשה זאת בל"נ (אם הבנתי את החלטתו של הרב רונן, אני מסכים לה לחלוטין).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 10:36 |
|
| |
בסוף פתחתי אשכול מקוצר על הדלקת נר בידי בנות.
מי מדליק נר חנוכה? גם בנות!
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 11:17 |
|
| |
נחמד
לצערי אני לא מצליח לראות בעינים שלך את הנושא של מכירה פומבית של עליות כקטע של "חיבוב מצווה". בעיני זו עשיית מסחרה מהקדוש ברוך הוא בצורה שפלה ובזויה, תוך הפרעה לתפילה. יש להניח שהחינוך הייקי שקיבלתי מקשה עלי לראות דברים מנקודת מבט אחרת, מה נעשה.
לגבי חזנות אופראית, נו. פעם טענתי שזה התחום היחיד שיכול להקרא באמת "תרבות יהודית חילונית", שכן אין ספק שהוא לא קיים מחוץ להקשר היהודי ומאידך אין לו שום ערך דתי...
לנחמד ולתלמיד טועה
לגבי הפסיכולוגיזציה שעשיתי כאן לחרדים שיש להם אינטרס למצוא את הרע בציבורים אחרים, אני משתדל להמנע מאמירות כאלו. אינני רוצה שאנשים יגידו לי למה אני חושב מה שאני חושב ובתמורה גם אני משתדל לא לעשות להם אנליזה ולהתיחס לטענות כפי שהן. הסיבה שכתבתי את מה שכתבתי היא התכתבויות שהיו לי לאחרונה עם כמה חרדים והכאב שגרמה לי ההתעקשות שלהם, לדוגמה, לתאר את הצבא כבית זונות כדי להצדיק את דרכם. נדמה לי שהדיסוננס הזה כל כך בולט שראוי להעיר עליו, לפחות פעם אחת, כדי לתת לאנשים חומר למחשבה, אבל אולי טעיתי בזה.
מעבר לכל הנ"ל, אני חושב שאתם מפספסים נקודה עיקרית בכל הסיפור. היה מעשה לא ראוי, היה בזיון, היה רע. דברים כאלו קורים גם "אצלנו" וגם "אצלכם", בכל מיני רמות ואצל כל מיני אנשים. מה שחשוב, מה שקובע אם מדובר בחברה מתוקנת, הוא סוג התגובה.
ובנושא הזה אפשר לראות יפה מאד מה בין בני לבן חמי. יהודים כמו הרב שרלו, ארגון כמו רבני צהר או בית הלל, לא משנה כרגע מה הם אומרים וכמה אני או מישהו אחר מסכים איתם, מקפידים כמעט תמיד לומר מילתא בטעמא ולהתייצב מאחורי מה שהם אמרו. ראיתם כעת את מה שכתב הרב שרלו, והוא לוקח אחריות על מה שהוא אומר גם אם זה ממיט עליו חרפות וצרות, וגם אם דבריו נותנים מקום לפרשנים שמוצאים בהם רמזים נגטיביים כפי שאתם עשיתם (בלי לשפוט אם אתם צודקים או לא).
לעומת זאת היהודים שמנהיגים את המחנה החרדי פועלים באופן בלעדי בשיטת הצעטלה והמשמש. אי אפשר לקבל מהם תשובה לשום שאלה ולא הסבר לשום דבר, ההכרעות שלהם נעשות בסתר ואין הצגת נימוקים, וכשהדברים משתבשים (לדוגמה, כאשר הרב לייב טרופר, יו"ר ארגון נצח משפחת ישראל, מבאי ביתם של כל גדולי הדור החרדים והאיש שניהל מאבק מר נגד המגיירים שאינם חרדים בנסיון להשליט סמכות חרדית בגיורים בארצות הברית, נתפס בסחיטת שירותי מין ממועמדות לגיור ונאלץ להתפטר) הרי שלא שומעים שום מלה, לא הסתייגות ולא חשבון הנפש, לא מחשבה על מי האנשים שמייצגים אותנו בזירה הציבורית ואיך הם פועלים או הסבר - כלום. כמובן שנתפסתי כאן לדוגמה שאפשר אולי להסביר אותה בק"ן טעמים, אבל אם תחשבו שנייה לדעתי תסכימו אתי שזו תופעה כללית.
ואם תחשבו על זה עוד קצת, לדעתי תבינו גם שגם אם יש באמת סכנה בשיטת הרב שרלו שעלולה להביא לנזקים כאלו ואחרים, הרי שניהול הציבור על ידי הודעות לא מנומקות של אנשים לא נגישים שלא ברור מה הם יודעים על המציאות ומה לא, ולפעמים גם לא ברור אם כחותיהם השכליים עדיין עמם או לא, גם אם בטווח המיידי הוא יוצר הומוגניות שיש בה תועלת, הוא מעלה בצורה ניכרת את הסיכון לתופעות שבתי צבי ודומותיהן. גם זה צד שצריך לקחת בחשבון. כל אחד יכול לקרוא את הרב שרלו ולהחליט, כמוכם, שהוא לא מסכים אתו. מתי נזכה לכבוד דומה - לקבל הסבר שיאפשר לנו להביע דעה - גם מצד ראשי המגזר החרדי?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 11:17 |
|
| |
מימוני - אלו השאלות ואני תמה- א. האם זה נכון וראוי כי בית הכנסת, טליתות ו"שלום עליכם" ישמש תפאורה לכל זה? האם זה מה שצריך להיות בבית כנסת? גם לו היה מדובר בחיג'אב/ניקאב/צ'אדור/בורקה (דרגות שונות של כסויים החל מרמה של נשות הטאליבן וכלה בעטיפת הישמעאלי כאשר אולי ניתן לראות את הסוליות. למעוניינים מן הסתם בגאולה כבר יש חנות המוכרת קולקציה כזו, הכניסה לנשים בלבד, לבש בורקה והכנס ללא חשש) חושבני שהדבר מוזיל את בית הכנסת, ומן הסתם אסור גם הלכתית (יש בכל זאת הלכות על המותר והאסור בבית כנסת). היות ובפועל איני חושב שרמת הצניעות שהיתה מוסכמת היא בקנה המידה המוסלמי המחמיר זה מוזיל את בית הכנסת יותר. מה שקרה בפועל – מזנה אותו.
ב. למה לך כל זה? בשביל מה להכנס לאירוע כזה? האם כך מנגישים את היהדות? היהדות היא זונה שכל מי שידו משגת לשכור עדר בחורות יקנה אותה? האם מישהו חושב שבצורה כזו מישהו יקנה ממנו דת? האם תפרסמו בנתיבי איילון את לוחות הברית מורדות ע"י אחת הדוגמניות הללו, בלבושן...? בצורה כזו אולי תקנו אנשים לומר, טוב תן להם, הם לא יפריעו לנו, אבל אפילו אוהדים אי אפשר לקנות כך, ק"ו שלא חסידים. האם זו המטרה של הארגון? חושבני שהגישה מורה שמשהו רקוב בממלכת דנמרק.
ג. קשה לי להאמין שהרב ינקוט צעדים משפטיים. גם אם כן - הוא אמור להישאל – ע"י בית המשפט, ואם לא ע"י כל אחד - מדוע לא פרצת למסלול והפסקת הת הקרקס הזה?
וזה מוביל אותי לטענה השלישית – נניח והכל לשם שמים והרב טבל ז"פ לפני האירוע ואמר לשם יחוד על אהבת וקירוב ישראל, נניח. האם בידי אנשים כה תמימים והזויים אפשר להפקיד עניינים חמורים שבדת? מי יערוב לנו שצוות הגיור והבדיקה לא יחטוף התקפים שונים ומשונים. להתהלך - 3/4 ערומה . נשמט במקור
נדב
הערותיך נכונות. ההנהגה החרדית בעייתית. מה זה קשור לאשכול? ראה השאלות והן קשות
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/12/2014 11:18:26
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 19/12/2014 11:20:36
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 12:12 |
|
| |
תלמיד.
לא מובן לי.
אתה פתחת אשכול שמטרתו התקפה על ארגון צהר, דרך בחינה של מעשה לא ראוי שנעשה על ידי אחד הרבנים המשויכים לארגון ודיון ביקורתי בתגובה שניפק אחד הרבנים המובילים של הגוף הזה. עד כאן אנחנו מסכימים?
כעת בוא נסכים לצורך הדיון שהוכחת שארגון צהר כולו זבל וראשיו הם רשעים המנסים להפוך את בתי הכנסת למאורות פריצות או לחילופין שוטים שאינם מסוגלים להבחין בין בית כנסת למאורת פריצות. נניח שוב לצורך העניין שהשתכנעתי שאתה צודק. אז מה אני אמור לעשות? לדאוג שלבית הכנסת שלי ייבחר רב שאינו משתייך לארגון?
משום מה היה נדמה לי שאתה מכווין כאן למסקנה טיפה יותר מרחיקת לכת: שעצם הדרך בה הולכים רבני צהר מכילה יותר מדי הסכמה או השלמה או כניעה לערכי העולם המערבי ולכן לא מדובר כאן במעידה נקודתית אלא בתופעה גורפת שמחייבת שיקול דעת שאינו קשור רק לאותם רבנים ספציפיים, ושמוליך למסקנה שהדרך החרדית (או וריאציות קטנות עליה) היא היחידה שאינה יכולה ללקות בהחלקות מהסוג הזה. האם קראתי אותך לא נכון?
אם קראתי אותך נכון, נדמה לי שעניתי לך עניינית.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 12:14 |
|
| |
נדב
כתבת
מעבר לכל הנ"ל, אני חושב שאתם מפספסים נקודה עיקרית בכל הסיפור. היה מעשה לא ראוי, היה בזיון, היה רע. דברים כאלו קורים גם "אצלנו" וגם "אצלכם", בכל מיני רמות ואצל כל מיני אנשים. מה שחשוב, מה שקובע אם מדובר בחברה מתוקנת, הוא סוג התגובה.
כל כל נכון! זר איקונים ירוקים!
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 12:33 |
|
| |
שאלותיו של ת"ט עם תשובות, מחולקות לסעיפים.
א.
1. האם זה נכון וראוי כי בית הכנסת, טליתות ו"שלום עליכם" ישמש תפאורה לכל זה?
- לא, זו היתה טעות של הרב ק. וכך סבורים בצוהר ובבית הלל.
האם זה מה שצריך להיות בבית כנסת? ... גם לו היה מדובר בחיג'אב/ניקאב/צ'אדור/בורקה ...חושבני שהדבר מוזיל את בית הכנסת, ומן הסתם אסור גם הלכתית (יש בכל זאת הלכות על המותר והאסור בבית כנסת).
- שוב, נכון מאד, ושוב, זו דעת צוהר ובית הלל (אם ניתן לדבר על קונצנזוס המגולם בדברי הרב שרלו).
מה שקרה בפועל – מזנה אותו.
לקמן תגובה.
ב. למה לך כל זה? בשביל מה להכנס לאירוע כזה? האם כך מנגישים את היהדות? היהדות היא זונה שכל מי שידו משגת לשכור עדר בחורות יקנה אותה? האם מישהו חושב שבצורה כזו מישהו יקנה ממנו דת?
הפעם זו היתה טעות. ואין לראות בכך דגם מייצג. לא שאני יכול לדבר בשמם, אבל כך אני מבין.
בצורה כזו אולי תקנו אנשים לומר, טוב תן להם, הם לא יפריעו לנו, אבל אפילו אוהדים אי אפשר לקנות כך, ק"ו שלא חסידים.
זו שאלה מעשית בכללי מכירות ומיסיונריות. לא שאלה הלכתית.
האם זו המטרה של הארגון? חושבני שהגישה מורה שמשהו רקוב בממלכת דנמרק.
הגישה הכללית, המיוצגת על ידי הרב ק. ומעטים כמוהו (כך מסר המקור שלי), היא לפעול "על קו התפר". זה אומר גם מקום, גם סוג בני אדם, וגם, וזו סכנה גדולה, עם נכונות ללכת לקראת באופן שעלול להיות מוגזם.
זה מאפיין מיעוט בלבד וגם אז אין מדובר בתצוגה שזו החלטה פרטנית ושגויה ואני משער שגם הרב ק. רואה זאת עכשו.
האם זה מעיד על "רקבון"? זו גישה אחרת. וצריך לבחון אותה ללא קשר למה שקרה הפעם אלא לפי הדגם הרגיל שלהם. מה הם מתירים? במה הם מקילים?
ג. קשה לי להאמין שהרב ינקוט צעדים משפטיים. גם אם כן - הוא אמור להישאל – ע"י בית המשפט, ואם לא ע"י כל אחד - מדוע לא פרצת למסלול והפסקת הת הקרקס הזה? וזה מוביל אותי לטענה השלישית – נניח והכל לשם שמים והרב טבל ז"פ לפני האירוע ואמר לשם יחוד על אהבת וקירוב ישראל, נניח.
זה דבר שעוד יותר קשה לשפוט. מה עושים כאשר קורה דבר כזה. איש מאיתנו לא היה רוצה להיות במעמד הזה. וגם אז, זו שאלה איך להגיב. האם למחות בקול או שזה יותר גרוע? האם לרוץ ולכסות את הדוגמניות באיזה בגד, נניח בחליפה שלו, אם יש? איני יודע. זו רק דוגמא. צריך היה משהו יוזמתי ופעלתני. אבל האם זו דרישה ממי שפועל במסגרות כאלו?
מה שחשוב הוא להבין ולהפנים שצריך להשאיר מקום בתיכנון לאירועים חריגים ובעיתיים. ועוד - לדעת אם עושים משהו חריג, מה יקרה אם זה יהיה עוד יותר גרוע? להתכונן ולהביא בחשבון.
* האם בידי אנשים כה תמימים והזויים אפשר להפקיד עניינים חמורים שבדת? מי יערוב לנו שצוות הגיור והבדיקה לא יחטוף התקפים שונים ומשונים.
הרב ק. אכן הצטייר כאדם תמים מדי. לא נראה לי שזה נכון לגבי כולם.
לגבי השאלה על התקפים בצוות הגיור - זה מופרך כמובן ובא רק לדוגמא קיצונית.
בקיצור, השאלות מצויינות, אבל הן צריכות להיבדק על סמך דברים אחרים, ולא על סמך האירוע הבודד הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 14:44 |
|
| |
נדב קבל אייקון ירוק
פרט לנקודת המסחרה, גדלתי ברקע קצת שונה וזה לא כ"כ מפריע לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 15:19 |
|
| |
לא באמת קשור לדיון אבל סתם הערה שנראית לי משעשעת
כשהרמ"ע מפאנו דאג, בשליחותו של הבית יוסף, להדפסת הספר "כסף משנה" במהדורתו הראשונה בויניציאה, ועל השער התנוססה דמות אשה ערומה וסביבה הכתובת "ויתאו המלך יפיך" (שלא תאשים את המדפיס הגוי...) - לא זכור לי שהתעוררה שערוריה כזו.
גם לא כששלמה המלך מילא את בית המקדש בצורות של "כמער איש ולוויות" - בדוק בתנ"ך ותמצא שזה לא רק בכרובים, היו צורות כאלו בכל מקום בביהמ"ק הראשון.
תוקן על ידי שנרב_נ ב- 19/12/2014 15:19:55
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2014 15:42 |
|
| |
נדב כמער איש וכו' אינו לפי פשוטו רק מדרש ביומא.
ושערי ספרים עם ציורים (ראה אשכול ישן על זה) הפקסלים של ה"תמונות" מאד גרוע .....
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2014 18:57 |
|
| |
בער,
א. אז אתה רואה שלא אכפת היה לחז"ל לדרוש את הפירוש הזה, את התנ"ך חז"ל הכירו היטב, וזאת אומרת שמילויו של בית המקדש בתמונות זימה לא נראה להם כזה מזעזע.
ב. במקרה הספציפי אליו התיחסתי לא זה המצב. זו לא תמונה קטנטנה בשוליו של שער מצועצע, אלא תמונה גדולה, בודדת וברורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2014 19:14 |
|
| |
נדב יש גם בתי כנסת עתיקים בישראל עם פסיפסים עם ציורים שונים ביניהם גם עירום
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2014 21:22 |
|
| |
נדב
הנושא הפסיכולוגי הוא לא טעות. לא סתם התייחסתי אליו, כי אכן אני מכיר בו. אך בדיוק זו ההזדמנות לעמוד על תחושתי.
כפי שציינת המקרה הזה הוא דוגמא להתייחסות של חברה מתוקנת, בה אדם שטועה 'מקבל על הראש', אך עם נימוקים עם טעם מתוך כבוד, כך שזו ביקורת הכי בונה שיכולה להיות. (לפחות ביחס לטעות, למרות שכפי שציינתי יתכן והיא לא בונה ביחס לדברים אחרים.) החברה שלנו באמת לא יכולה להגיב כך, וזה אחד הדברים שמצערים אותי בה. המקרה שציינת הוא דוגמא למקום שהייתה אמורה להיות עצירה לחשבון נפש, האם שיטת ה'אנשים הנאמנים' של גדולינו יכולה לעמוד בפני עצמה. וחבל מאד שלא הייתה כזו.
ועם זאת אני רואה במקרה הזה מדוע החברה שלי 'דתית' יותר, במובן זה שאירוע כזה לא רק שלא היה קורה, (אני מקוה) אלא התגובה הייתה יותר מהותית. ההתייחסות של רבני צהר המכובדים ובכללם הרב שרלו, וגם ההתייחסות שלך ומיימוני, פשוט מפתיעה אותי בעדינותה. אתה כותב 'לא לעניין אבל מאידך', יש כותב 'האירוע מאוד לא מוצא חן בעיני. גם הרעיון של הצגת בגדים בבי"כ אפי' צנועים לא נשמע לי משהו (אם כי לא לגמרי ברור לי למה - אשתי טוענת שאופנה [וגם אומנות האוכל] הן אומנויות שקשורות בהדוניזם ולכן פחות מתאימות. אני לא השתכנעתי).' וגם מיימוני תוהה ביחס לכוונותיו והמידע שהיה בידיו, גם כשציינתי שההשוואה לעבירות אחרות לא במקומה הוא הסכים, אך בגלל שמדובר בטעות של רב ומנהיג ולא בגלל החומרה.
דעתי האישית היא שמדובר ביותר מטעות, תצוגת אופנה, אפי' אם היא בהשראת בתי כנסת היא נועדה גם ל'דבר' אל הארוס, אינני חושב שיש מי שאדיש כלפי זה. והדבר הזה ביהדות שלנו (=בת דורנו) הוא אנטי דת, לפי תפיסתי אהבת אישה יכולה להיות מקודשת אך לא הארוס. חומרה נוספת היא קידוש החומר, ערב השקת ספר מתכוני גורמה הוא גם כזה, למרות שאותי אישית הוא היה פחות מזעזע, אולי כי אני חרדי. דבר כזה לא מביאים לבית הכנסת ולא על ידו מקרבים לדת. ויש כאן עוד נקודה, ישנם חטאים חמורים שהורגלנו בהם, זה עצוב אך צריך להיות מודעים לכך. אך חטאים שלא הורגלנו בהם, גם אם הם פחות חמורים מי שנכשל בהם ראוי יותר לגינוי. האם כאן היה לו איזה הרגל או טעות חשיבה שהביאה לטעות הזו?
זו הסיבה שאני חש שהחברה החרדית היא מקומי, למרות מה שכתבתי קודם. וזו כוונתי שאין עניין התסביך שאנו נעלים יותר, אני לא משוכנע שמי שכן רואה כאן איזה עניין קירוב הוא פחות נעלה, אך דתו שונה משלי ואינני מעוניין בה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2014 22:01 |
|
| |
נדב
בהודעה זו אני מבקש להתייחס לנושא השני שהעלית, היחס לערום בעבר.
את הציור חיפשתי, הוא כולל סמלים נוספים כמו נחשים וכתרים, כך שקשה לי להאמין שלא מדובר במדפיס הנוצרי, סביר שכמדפיס ספרי יהודים הייתה לו מספיק ידיעה כדי לציין פסוק.
הפסוק כפשוטו וודאי שאין כוונתו לזה כי ליות מופיע כמה פסוקים קודם בנפרד ומשמע שזה פיתוח כלשהו, וגם המילה איש כנראה מתייחסת לכל לוח, כפי שמופיע כמה פסוקים קודם. גם לדרשת חז"ל, אולי מדובר בצורה מופשטת שבאה רק כסמל. אך עצם הדרשה תמוהה מאד ואשמח אם מישהו יסביר אותה.
לשון הגמ' הצריכה לענייננו.
תלמוד בבלי מסכת יומא דף נד א
אמר רב קטינא: בשעה שהיו ישראל עולין לרגל מגללין להם את הפרוכת, ומראין להם את הכרובים שהיו מעורים זה בזה, ואומרים להן: ראו חבתכם לפני המקום כחבת זכר ונקבה. וכו' במאי עסקינן? אי נימא במקדש ראשון - מי הואי פרוכת? אלא במקדש שני - מי הוו כרובים? -וכו' רב אחא בר יעקב אמר: לעולם במקדש שני, וכרובים דצורתא הוו קיימי. דכתיב ואת כל קירות הבית מסב קלע... כרובים ותמרת ופטרי ציצים וצפה זהב מישר על המחקה וכתיב כמער איש וליות. מאי כמער איש וליות? אמר רבה בר רב שילא: [דף נד עמוד ב] כאיש המעורה בלוייה שלו.
השאלות,
א. הרי הגמ' מתקשה בגלילת הפרוכת, וכי לציורים על כל הקירות יש צורך בגלילת הפרוכת?
ב. מה בכלל יש להראות בציורים? הרי הכרובים בארון היו מוצקים ושינוי צורה בהם היה בו נס שמראה על חיבה או הפכה כדרשת חז"ל, אך בציורים מה יש להראות כך הם צוירו, ואם לא עדיין מי אומר שלא מחקו אתמול וציירו מחדש?
ג. הרי התירוץ יכול להסתמך בפשטות על הכרובים הנוספים שעשה שלמה, שגם אם את הארון לא ניתן לשכפל אותם אפשר, בדיוק כמו הציורים?
אשמח להסבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2014 22:04 |
|
| |
עוד משהו,
כמה פסוקים לפני כמער איש וליות כתוב
מלכים א פרק ז
וְאַרְבָּעָה אוֹפַנֵּי נְחֹשֶׁת לַמְּכוֹנָה הָאַחַת וְסַרְנֵי נְחֹשֶׁת וְאַרְבָּעָה פַעֲמֹתָיו כְּתֵפֹת לָהֶם מִתַּחַת לַכִּיֹּר הַכְּתֵפֹת יְצֻקוֹת מֵעֵבֶר אִישׁ לֹיוֹת:
אברם העברי?
|
|
|
|
|