מדי יום שלישי אומרים כולנו (מי שנשאר בבית הכנסת) את מזמור פ''ב בתהלים. כבר כשהייתי בחיידר הרגשתי שמשהו משונה במזמור אבל קריאת פירוש רש''י סתמה איכשהו את טענותי. אחר כך גדלתי ולא חשבתי מה אני אומר. אחר כך גדלתי עוד וקראתי את פירוש ביקורת המקרא. וכאן הזדעזעתי. להלן המזמור עם פירוש הכופרים הרשעים:א מִזְמוֹר, לְאָסָף: אֱלֹהִים, נִצָּב בַּעֲדַת-אֵל; בְּקֶרֶב אֱלֹהִים יִשְׁפֹּט. ב עַד-מָתַי תִּשְׁפְּטוּ-עָוֶל; וּפְנֵי רְשָׁעִים, תִּשְׂאוּ-סֶלָה. ג שִׁפְטוּ-דַל וְיָתוֹם; עָנִי וָרָשׁ הַצְדִּיקוּ. ד פַּלְּטוּ-דַל וְאֶבְיוֹן; מִיַּד רְשָׁעִים הַצִּילוּ. ה לֹא יָדְעוּ, וְלֹא יָבִינוּ בַּחֲשֵׁכָה יִתְהַלָּכוּ; יִמּוֹטוּ, כָּל-מוֹסְדֵי אָרֶץ. ו אֲנִי-אָמַרְתִּי, אֱלֹהִים אַתֶּם; וּבְנֵי עֶלְיוֹן כֻּלְּכֶם. ז אָכֵן, כְּאָדָם תְּמוּתוּן; וּכְאַחַד הַשָּׂרִים תִּפֹּלוּ. ח קוּמָה אֱלֹהִים, שָׁפְטָה הָאָרֶץ: כִּי-אַתָּה תִנְחַל, בְּכָל-הַגּוֹיִם.
(א) ה' נצב במועצת האלים ותוקף אותם: (ב) אתם מעוותים משפט! (ג-ד) הצילו את העניים והיתומים מהרשעים התקיפים! (ה) אבל האלים מתעלמים מה'. וה' מחריב את העולם: (ו) ה' מדיח את האלים ממעמדם ושולל מהם את האלמוות. (ז) ומאז ה' שופט לבדו את כל העמים. אם כן, במזמור זה השתמר מיתוס קדום שפירש איך הפך ה' לאל היחיד.
אבל אחר כך גדלתי עוד, עיינתי עוד במזמור וגליתי שאין כאן שום פוליתאיזם. שימו לב שה'אלוהים' במזמור הזה כפופים לחלוטין לה'. ה' מינה אותם לשפוט והוא שולל מהם את הזכות. ה' מינה אותם לאלוהים ( אני אמרתי אלוהים אתם.) וה' מדיח אותם ממעמדם. ה' גם מורה להם איך לשפוט. וה' שופט אותם. אם כן, האלוהים במזמור זה זהים בכל לאותם יצורים המופיעים בתנ''ך כולו ומכונים 'בני האלוהים' 'אלוהים' או מלאכים. יצורים אלו מנהלים את העולם כשליחי ה', מתייצבים בפניו (איוב א) לדווח על מעשיהם ומריעים לפניו עם הכוכבים. (איוב לח ז) הם כפופים לו לחלוטין. הם עלולים לחטוא (בראשית ו, א-ד) ומנהלים את ענייני העמים (דניאל י,יג) התיאור כאן מתאר איך מדיח ה' מלאכים חוטאים. כך מובן האזכור 'כאחד השרים תפולו' אותו שר לכאורה אינו אדם שהרי הוא מופיע בהקבלה לאדם. לפי דברינו מדובר באזכור לנפילים קודמים, שרים קודמים שהודחו ממעמדם. המשפט המסיים, לפי דברינו, מבהיר שה' שליט על כל שרי העמים.
כל זה לפי פירוש א', הפירוש ה'מיקרו מיתולוגי'. אבל ניתן להתקדם שלב נוסף ולייחס את ה'אלוהים' לדיינים, כדברי רש''י. זאת על בסיס הידיעה שבמקרא כונו הדיינים אלוהים (עד האלוהים יבוא דבר שניהם) ועל בסיס העובדה שהעוול היחיד המיוחס לאלוהי מזמור זה הוא עיוות הדין ואי מילוי תפקידי דיינים. לפי זה, מצהיר המשורר שדיינים חוטאים מאבדים את מעמדם האלוהי.
נשלח ב-24/12/2014 19:49
לפי הפשט עד האלהים הוא גורל אלהים או שופט שיושב בבית האלהים
נשלח ב-24/12/2014 19:53
אריאל
אלוהים במקרא = שופט מנהיג. שופטים ולא אלילים. במספר מקומות כמו הפעם. המזמור מדבר לא על אלים או כיב'
הדובר בפסוק הראשון הוא אסף, ולכאורה הפסוק האחרון שפונה לאלוקים הוא גם מפי אסף. אם כן סביר יותר להניח שכל המזמור נאמר על ידי אסף. ואין כאן הכרזה מפי ה' שהחליט להוריד את האלוהים יהיו מי שיהיו מגדולתם, אלא תאור מצב מפי המשורר.
אני תמיד הבנתי, ללא עיון במפרשים, שאלוהים הם הדיינים כי על זה הם נתבעים. ו'ימוטו כל מוסדי ארץ', לא חייב להיות קטטסטרופה שמימית, זה יכול להיות מהפכה ארצית מאוד, שהיא זו שהורידה את הדיינים המעוותים משפט, וכאדם מתו. ומכיון שלא קם שלטון נכון יותר במקומם פונה המשורר לאלוקים שיחליף אותם הוא עצמו.
נראה לי שכיון שאסף מקונן על החורבן בכמה פרקים, סביר ש'ימוטו מוסדי ארץ' זהו אחד מהכיבושים שחלפו על ארץ ישראל בתקופה זו, אם החורבן עצמו ואם לפניו.
נשלח ב-24/12/2014 23:13
לפי הפירוש הליצני גם האלהים הופתע ממה שגילה שהם ימותו כאדם ולא שהוא שלל מהם את אלוהותם.
נשלח ב-25/12/2014 14:56
ישיבישער, לכאורה דברים מפרש את הפסוק הזה כמתייחס לשופטים אנושיים.
אם המזמור מדבר על שופטים בעייתי הפסוק 'אני אמרתי אלוהים אתם...אכן כאדם תמותון. יתכן אולי לפרש אותו כתיאור אירוני המכוון למעמדם של הדיינים, החשים כאלוהים ללא כל הצדקה אבל בפועל כפופים למקרי הזמן כאדם פשוט. עדיין קשה המשך הפסוק 'וכאחד השרים תפולו'. 'ימוטו כל מוסדי ארץ' יכול להתייחס להתמוטטות סדרי החברה, וכפי שדרשו רז"ל בכמה מקומות שהעולם עומד על הדן דין אמת לאמיתו. ושדיין לא הגון מחריב את הארץ.
נשלח ב-25/12/2014 16:13
אריאל
אני רוצה להעיר בשנית על השימוש בכינוי "רשע" או "רשעים".
אתה מכנה כל "כופר" כ"רשע". בהתחלה חשבתי שאתה כותב את זה על דרך שחוק בעלמא, אבל מסתבר שלא. אני חושב ש: א. לא כל מי שמעלה דעות שאינם נכונות ביחס לעיקרי האמונה הוא כופר. ב. גם אם הוא כופר הוא לא בהכרח מזיד. ג. גם אם הוא מזיד (מבחינה טכנית) הוא לא בהכרח רשע, אדם יכול לעשות דבר כזה גם פעם יחידה, וגם לא מתוך כוונות רעות. ד. בודאי לא בהכרח שראוי ששמו ייזכר ככזה ללא הסתייגות או הבחנה, לכל הפחות הבחנה בין רע לשמים לרע לבריות. ה. גם כופר שהוא רשע, לא בהכרח שצריך להזכיר זאת כל פעם שדבריו מועלים. "מעשה ידי טובעים בים, ואתם אומרים שירה?""יתמו חטאים מי כתיב חוטאים חטאים כתיב"
נשלח ב-25/12/2014 16:17
יהויקים
חטאים בטית דגושה (כמו כאן) הוא כינוי על האדם שחוטא בקביעות כמו רשעים על האדם שמרשיע בקביעות בשונה מ"חוטאים" שכולל גם את מי שחטא במקרה.
אכן יתמו חטאים -ולא חוטאים- מן הארץ
נשלח ב-25/12/2014 16:38
בו"ל
תפסיק לקרוא לי יהויקים.
אני מבין שאתה כופר בתורה שבעל פה?
נשלח ב-25/12/2014 20:06
אליקים זה פירוש בגמ'
נשלח ב-26/12/2014 12:36
אליקים7241 כתב:
אריאל
אני רוצה להעיר בשנית על השימוש בכינוי "רשע" או "רשעים".
אתה מכנה כל "כופר" כ"רשע". בהתחלה חשבתי שאתה כותב את זה על דרך שחוק בעלמא, אבל מסתבר שלא. האמת שכתבתי את זה בהומור. אבל השאלה על היחס בין כופר לרשע היא מעניינת ואנסה להתמקד בה
אני חושב ש: א. לא כל מי שמעלה דעות שאינם נכונות ביחס לעיקרי האמונה הוא כופר. הבה נגדיר כופר. אני מניח שההגדרה היא: אדם הכופר בעיקרים בהם מאמינים אחרים - לדעת אותם מאמינים. לפי הגדרה זו גם אני כופר לדעת אנשים רבים מאד. השאלה אינה מהו כופר לדעתי, אלא מהו כופר לפי 'היהדות' קרי איזשהו אוסף של ספרים המקובלים על קבוצת אנשים מסויימת כמייצגי הדעה המקובלת בקרב חכמי הדת היהודית. בנושא זה עלינו לבדוק בגמרא סנהדרין תחילת פרק חלק וברמב''ם, סביר שהאנשים המכונים שם בשלל שמות כגון 'אפיקורס' 'מין' וכדו' וכן האנשים שנקבע כלפיהם יחס שלילי מסויים, הם אלו שנגדיר כופרים.
ב. גם אם הוא כופר הוא לא בהכרח מזיד.
כאן אתה נכנס לשאלה המפורסמת איך אפשר לחייב כופרים. בפועל אנחנו רואים שדעת 'היהדות' היא שיש להעניש אותם ומכאן שהם אחראים לדעותיהם.
ג. גם אם הוא מזיד (מבחינה טכנית) הוא לא בהכרח רשע, אדם יכול לעשות דבר כזה גם פעם יחידה, וגם לא מתוך כוונות רעות.
מהן כוונות רעות? האם כוונתך (הטובה:) לטענת השגגה שהעלית לעיל?
ד. בודאי לא בהכרח שראוי ששמו ייזכר ככזה ללא הסתייגות או הבחנה, לכל הפחות הבחנה בין רע לשמים לרע לבריות.
האם אתה בא לומר שרע לשמים פחות רע מאשר רע לבריות? אם כי יתכן שאין זו מילת השלילה המדויקת ויש להשתמש בטרמינולוגיה אחרת
ה. גם כופר שהוא רשע, לא בהכרח שצריך להזכיר זאת כל פעם שדבריו מועלים. "מעשה ידי טובעים בים, ואתם אומרים שירה?""יתמו חטאים מי כתיב חוטאים חטאים כתיב"
ואולי משנאיך ה' אשנא, תכלית שנאה שנאתים, לאויבים היו לי?
נשלח ב-26/12/2014 14:53
אל זה כמו אדון (ולכן אלהים=אדונים כמו "ואם אדונים אני איה מוראי..") ומשמעותה היא שליטה על מישהו אחר. ("יש לאל ידי לעשות עמכם רע").
זה אמנם אחד מהכינויים של הבורא אבל הוא לא נועד רק לישויות מטא-פיזיות כמו שרואים בפסוק "הוא יהיה לך לפה ואתה תהיה לו לאלהים" וכמו שהביא ירוחם...
איך אלוקים ישפוט בקרב אלוקים? כנראה שהראשון במשמעות הרגילה בימינו והשני במשמעות בית דין שופטים כמו שהזכירו לפני.
נשלח ב-27/12/2014 22:08
אריאל, אני לא חושב שכופרים 'מענישים', כופר הוא הגדרה של מי שאינו חלק מהחברה שלנו, והיחס בהתאם. חייב להיות גבול כזה, אחרת אין שום משמעות לתורה, יהדות, חוק, משפט, וכו'. לכל קבוצה ודעה יש גבולות, שמי שמחוץ להם אינו חלק מהקבוצה, כך זה בדמוקרטיה, אקדמיה, מאפיה, וכיו"ב. אם זה נקבע ע"י עיקרים, או ע"י מאסה כללית, לא ברור, ואולי שניהם או לא זה ולא זה. הרי גם עיקרים אפשר לרוקן מתוכן, ליבוביץ האמין בתחית המתים, אבל פירשה שהיא ביטוי ל'צדיקים במיתתם קרויים חיים', וכך הלאה.
נשלח ב-28/12/2014 13:51
אריאל
א. השאלה אינה מהו כופר לדעתי, אלא מהו כופר לפי 'היהדות' קרי איזשהו אוסף של ספרים המקובלים על קבוצת אנשים מסויימת כמייצגי הדעה המקובלת בקרב חכמי הדת היהודית.
חז"ל אמרו שמי שאומר אפילו על אות אחת בתורה שנכתבה ע"י משה מדעתו - הריהו כופר. אבל לפי הכתוב בתורה, הרי כל ספר דברים נכתב ע"י משה מדעתו? גם הכופר בתורה שבעל פה - אבל אפילו בהלכות למה שמסיני יש מחלוקות? יש מחלוקת גם האם האומר שלקב"ה יש גוף הוא כופר. גם יש שמונה פסוקים שבתורה, שאמנם נכתבו בנבואה - אבל לא ע"י משה. ומה אם מישהו מחליט שגם פסוקים כמו "והכנעני אז בארץ" - לא משה כתבם, ומסתמך על טענה של "סוד" האבן עזרא? (מבחינתי הוא טועה כי הוא מתעלם מהאפשרות שלראב"ע היתה כוונה אחרת, ובכל זאת). ומה אם הוא חושב כך על פסוק אחֵר שאין עליו אבן עזרא? כאן אתה נכנס לשאלה המפורסמת איך אפשר לחייב כופרים. בפועל אנחנו רואים שדעת 'היהדות' היא שיש להעניש אותם ומכאן שהם אחראים לדעותיהם. לא התכוונתי האם אדם אחראי לדעותיו, אלא האם הוא "יודע רבונו ומכוון וכו'" או שהוא אינו יודע את האמת, ולכן הוא כופר - מתוך אי ידיעה. למשל, אם הוא לא שמע מעולם על מעמד הר סיני. מהן כוונות רעות? האם כוונתך (הטובה:) לטענת השגגה שהעלית לעיל? כוונות לא רעות - למשל, אם אדם רוצה לסנגר על התורה - לפי דעתו, ולכן הוא מסביר שהיא "לא התכוונה באמת" למצוות מחיית עמלק או להקרבת קרבנות, או כל מיני דברים כאלה - הרי שאין הוא מזיד. האם אתה בא לומר שרע לשמים פחות רע מאשר רע לבריות? אם כי יתכן שאין זו מילת השלילה המדויקת ויש להשתמש בטרמינולוגיה אחרת התכוונתי שרע לשמים ולא רע לבריות, פחות רע מאשר רע לשמים וגם רע לבריות. בימינו הכינוי "רשע" קיבל משמעות של רע לבריות, ולכן מי שרע לשמים אך לא רע לבריות - איננו מתאים לכינוי הזה. ואולי משנאיך ה' אשנא, תכלית שנאה שנאתים, לאויבים היו לי? לכל "אולי" יש אולי גם לצד השני. ואם כן, צריך לחפש הכרע.
נשלח ב-28/12/2014 14:16
אליקים7241 כתב:
אריאל
א. השאלה אינה מהו כופר לדעתי, אלא מהו כופר לפי 'היהדות' קרי איזשהו אוסף של ספרים המקובלים על קבוצת אנשים מסויימת כמייצגי הדעה המקובלת בקרב חכמי הדת היהודית.
חז"ל אמרו שמי שאומר אפילו על אות אחת בתורה שנכתבה ע"י משה מדעתו - הריהו כופר. אבל לפי הכתוב בתורה, הרי כל ספר דברים נכתב ע"י משה מדעתו?
לא כתוב בתורה שום דבר על זה, משה אמר מדעתו, ולפי חז"ל כתב בספר על פי ה' גם הכופר בתורה שבעל פה - אבל אפילו בהלכות למה שמסיני יש מחלוקות?
הכופר בתורה שבעל פה הוא שלא מקבל שיש מסורת בעל פה, לא שמתווכח על פרט מסויים וסובר שדעתו תואמת לתושבע"פ. בכלל צריך לדעת שלרוב הפוסקים הכופר בתורה שבעל פה אינו אפיקורס ויינו אינו יין נסך, כפי שפוסק הרמב"ם על הקראים וכן עוד הרבה פוסקים.
יש מחלוקת גם האם האומר שלקב"ה יש גוף הוא כופר.
גם יש שמונה פסוקים שבתורה, שאמנם נכתבו בנבואה - אבל לא ע"י משה. ומה אם מישהו מחליט שגם פסוקים כמו "והכנעני אז בארץ" - לא משה כתבם, ומסתמך על טענה של "סוד" האבן עזרא? (מבחינתי הוא טועה כי הוא מתעלם מהאפשרות שלראב"ע היתה כוונה אחרת, ובכל זאת). ומה אם הוא חושב כך על פסוק אחֵר שאין עליו אבן עזרא?
זה נתון לדיון, כל עיקרון שלא ייקבע גבולותיו נתונים לדיון, אבל אי אפשר להוציא מזה שאין גבולות