הראיון בצורה קריאה יותר
ירושלמי ותיק שיצא בשאלה: אני עוזב את העיר, אין לי מה לחפש כאן
כשמגרשים מהעיר את התרבות, החינוך והפנאי לא צריך להתפלא שתושבים עוזבים את העיר. תושב מתוסכל מסביר בטור אישי מדוע לחילונים טוב יותר לחיות בעיר אחרת
אבי פרסטר
פורסם: 21.04.16,
הדבר הכי טבעי עבור חרדים לשעבר שיצאו בשאלה הוא להישאר בירושלים המעורבת. הילדים שלי, שמונה במספר, לומדים במוסדות ממלכתיים מצטיינים בשכונת רמות. רק לפני עשר שנים למדו בבתי הספר הללו 3,000 תלמידים ותלמידות. כיום נותרו 200 בלבד.
העבודה שלי היא בירושלים, רוב הלקוחות שלי מהעיר, כאן הקשרים שלי ואני עובד עם הבנקים בעיר באופן יומיומי. בשבילי לעבור מהעיר זה חתיכת סיפור. אבל בתקופה האחרונה אין לי מה לחפש כאן. המצב הפך בלתי נסבל.
אנחנו גרים ברמות שנתיים, השקעתי בדירה חצי מיליון שקל ועזבתי שכונה חרדית כדי לגור בשכונה מעורבת שתתאים לי ולא תפריע לאף אחד. אני דוגל
בזכויות בלי להפריע לאחרים, אבל המצב הכריע ואנחנו נאלצים לעזוב משלוש סיבות עיקריות.
הראשונה היא מדד החינוך בירושלים, שלטעמי נמצא בשפל. הציון עומד השנה על 4.5 מתוך 10, כשרק לפני שש שנים המדד היה 8. לשם ההשוואה, בהרצליה, מודיעין וגבעתיים המדד הוא 8. כאבא לילדה מצטיינת ולילדה נוספת שמתמודדת בתחרויות ספורט עולמיות בהרמת משקולות, איך אני יכול להישאר ולתת לילדים שלי חינוך כזה?
אין לי מה לחפש פה (אילוסטרציה) (צילום: Shutterstock)
כשחיפשנו מוסדות חינוך ממלכתיים גילינו שאין מבחר ואין תחרות אמיתית - לא בגנים ולא בבתי הספר. בכיתה של בתי ברמות יש פחות מ־20 תלמידים. בבית הספר הממלכתי בהרצליה שאליו היא תעבור יש שבע כיתות בשכבה ובכל כיתה מינימום 34 תלמידים. בירושלים חסרה העצמה לנוער: לא כל בתי הספר יכולים לספק לכל תלמיד את מה שהוא צריך, יש הרבה השתתפות של משרד החינוך, והעירייה מצידה מפנה חלק גדול מהכסף לטובת חינוך שאינו ממלכתי.
הסיבה השנייה היא התרבות בירושלים, שמנקודת המבט שלי הולכת ומתמוטטת. הפלורליזם בא לידי ביטוי במטריות באמצע הקיץ - אין כמו לשים מטריות שלא מפריעות לחרדים ולא מפריעות לחילונים.
למה בסופי שבוע זמרים מופיעים בחינם בהרצליה, רמת השרון ותל אביב, ואילו בירושלים כדי לשמוע את שלומי שבת באמצע מבצע צוק איתן צריך לשלם מאות שקלים למשפחה, אחרי הנחת תושב ירושלמי? למה מסיבות סוף שבוע מסתיימות כל כך מוקדם? כדי לא להרגיז את החרדים?
מסיבת יום שישי בכיכר ציון מסתיימת שלוש שעות לפני כניסת השבת. ברקת עצמו סוגר מרכולים שמשרתים את הציבור החילוני בלי להפריע לאף אחד. מבחינת העירייה החילונים טובים לארנונה, ובסוף שבוע צא מהעיר ולך לבלות במרכז.
והגענו לסיבה האחרונה. העירייה מכשירה עשרות עבירות בנייה שלמוסדות חרדים שהשתכנו בשכונות מעורבות או חילוניות לגמרי. כשהייתי חרדי, השכונות החילוניות שגשגו וטדי קולק לא נתן לחרדים את מה שרצו. היום ברקת נותן להם כמעט הכל. למה ברמות, השכונה שבה אני גר, העירייה נותנת לבנות בתי כנסת וישיבות תחת כל עץ רענן?
ברמת אשכול היתה אמורה להיבנות קרית חינוך שהייתה אמור להיות סמל לחינוך הישראלי. הקצו כבר קרקע ודיברו על תשעה מוסדות חינוך, אבל ראש העירייה מסר אותה לידיים חרדיות. ואני שואל למה העירייה מגרשת בכוח את הציבור החילוני ואחר כך שואלת מה גורם לציבור הכללי לעזוב את העיר?
אני לא אומר שצריך לתת לרגל חילונית לדרוך בשכונות חרדיות בשבת. אני אפילו מבין שמתחמים ציבוריים יישארו סגורים בשבת, כי אין מה לעשות - הקואליציה העירונית מזוהה עם רוב חרדי, אבל למה לסגור שטחים פרטיים כמו הסינמה סיטי? כשמגרשים מהעיר את התרבות, החינוך והפנאי, לא צריך להתפלא שתושבים עוזבים את העיר.
הכותב הוא תושב העיר שיצא בשאלה
נשלח מהאנדרואיד שלי