|
|
| נשלח ב-9/2/2015 15:10 |
|
| |
| אריאל73 כתב: |  | החז"ל שהביא מקס מדבר למעשה על נבואה לרעה (וזה גם הנושא של נותן חרב לתוך מעיו) אם כי הוא לא מזכיר חילוק כזה. |
|
על נבואה לטובה יש את הכלל של חז"ל "שמה יגרום החטא" ולכן עקרונית אין שום ביטחון לשום נבואה לעתיד. וחשיבתית פילוסופית ויהודית תורנית, אין אפשרות לדעת את העתיד מעצם שמקום שיש בחירה אין ידיעה ובמקום שיש ידיעה אין בחירה.
יש אבן עזרא מאוד כעוס על השאלה למה יעקב פיחד אם האלוהים הבטיח לו שיחזור בשלום.
אבן עזרא בראשית פרק לב
ואם השם אמר לו והיה זרעך כעפר הארץ (ברא' כח, יד),(?!) לא ידע אם על אלה או על אחרים. (!!) כי הנה יוסף כאשר נמכר היה יעקב חי, והוא לא ידע, כי אין הנביא יודע הנסתרות, אם לא יגלה לו השם. ואלישע אמר וד' העלים ממני (מ"ב ד, כז). גם זאת תשובה לשואלים איך פחד יעקב והשם הבטיחו, והוא אומרו ואהיה עמך (ברא' לא, ג), גם זה פי' ואיטיבה עמך, שיתכן שימלט הוא לבדו. ועוד ידענו כי כל עון קטן וגדול כנגד העושה, ע"כ העון הקל לגדול יקרא גדול. ויעקב פחד שמא חטא או שגג במחשבתו, ובעבור זה לא יהיה השם עמו. ואל תתמה, כי הנה משה שאין למעלה ממנו, והוא שלחו להוציא את ישראל ממצרים, ובעבור שגגתו שלח מלאך להמיתו:
תוקן על ידי maxmen ב- 09/02/2015 15:11:40
|
|
|
|
| נשלח ב-9/2/2015 16:15 |
|
| |
אריאל
ציינת כמה דרכים לתרץ נבואות, אבל אני חושב שכולן צריכות להתאים קודם כל למבחן המציאות על פי ההקשרשבו נאמרה הנבואה ואליו התייחסה. פירוש הדבר, שאם למשל נביא מתנבא על עם, הרי שעלינו להבין קודם כל מה זה "עם" בתנ"ך, ומה אמור לקרות לו באופן נורמלי - שגרתי, ומה יכול לקרות לו באופן מיוחד וכיצד יודעים זאת, ומה מתוך כל הדברים האלו באה הנבואה לחדש. אני הולך להאריך כאן מאוד, ולכן אומר שדי לקרוא את הפיסקה הבאה ואת הפיסקה האחרונה כדי להבין את הדברים.
ניקח למשל את הנביא הראשון של עם ישראל - אברהם. הוא יוצא ממקומו בחרן, לאורה של נבואה "ואעשך לגוי גדול ואברכך וגו'" אדם שיוצא ממקומו, איננו מצפה לכ"כ הרבה טובות. ברגע שאדם יוצא ממקומו, הרי שהוא יודע שיש לזה מחיר כבד. ואמנם, גם על כך הוא מתנבא "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם ועבדום וענו אותם ארבע מאות שנה". אבל הוא מבין שאחרי הכל "ודור רביעי ישובו הנה... ביום ההוא כרת ה' את אברם ברית לאמר לזרעך נתתי את הארץ הזאת וגו'". וכל זאת הוא מבין גם בזמן שהוא מתלונן על נבואותיו "מה תתן לי ואנכי הולך ערירי". לכן, ההקשר חשוב מאוד. הנבואה היא תובנה גבוהה בעיני הנביא המתבונן במציאות. הוא רואה כמה פנים שלה, אבל יש לו יסודות "דתיים", שעל פי אמונתם הברורה והמוצקה הוא יודע שהנבואה היא אמת. וכאשר אני אומר "אמונתם הברורה והמוצקה", אין כוונתי כמובן לאמונה בבלתי אפשרי, אלא לאמונה ביסודות מוכרים ומוכחים - גם אם אחרים לא מסכימים איתם, אבל שהוכחו לכל הפחות לנביא (גם אם הנביא הוא, נניח, נביא לעבודה זרה) באופן בלתי מעורער, והפן ה"דתי" של היסודות האלה שעל פיהם מתנבאים - אינם אלא הצד המוגדר של אותם יסודות, כפי שהוגדר על ידי אנשי דת. כמובן, הדבר נכון גם לכל מדעי הטבע או מדעי הרוח.
אם למשל הנביא יחזקאל מתנבא על מצרים, הרי שקודם כל עלינו להבין שיש "עם" כזה שנקרא "מצרים", ושעליו יחזקאל מתנבא. "עם" הוא קבוצת אנשים המשתייכים לגזע אחד. ה"עם" מצרים, חי בארץ מסויימת. ה"עם" מצרים, מנהל יחסי פנים בינו לבין עצמו, ויחסי חוץ בינו לבין "עמים" אחרים. יחסי פנים ויחסי חוץ, יכולים לכלול יחסי שלטון (בתוך העם, בין מעמדות שונים, ומחוץ לעם - מצרים מהווה מלכות חזקה שמלכויות אחרות "עובדות" לה, כלומר נותנות לה מס.), או יחסי מסחר, לפעמים מלחמות (מלחמות יכולות להיות גם בתוך העם - מלחמות אחים), וכדומה.
עכשיו בא הנביא יחזקאל, ואומר שכל זה יופסק מה"עם" מצרים - כלומר מאותו גזע שניהל זאת. אחר כך העם יחזור למקומו, אבל יהיה ממלכה שפלה. צריך גם להבין מה פירוש שהוא "יחזור למקומו". גם על ישראל ניבא הנביא שיחזרו למקומם לאחר שבעים שנה, ולא כולם חזרו. אבל חזרו מספיק בכדי לנהל ממלכה, ואכן ניהלו ממלכה, אם כי בהתחלה הם לא היו ממלכה עצמאית. ומאידך, נשארו רבים מהעם בחוץ לארץ. וגם על זה יש נבואות רבות - למשל בפסוקים האחרונים של עמוס (מ"הלוא כבני כושיים אתם לי" והלאה), וכך משתמע מעוד מקומות, ומצירוף של נבואות אחרות זו לזו (אם תרצה אפרט), שעם ישראל יהיה בגלות זמן רב, ורק לאחר מכן יחזור לארץ. לכן ייתכן בהחלט, שגם מצרים לא אמורים לחזור מייד כעם שלם. כמובן שכאן אנו נכנסים לסוג התירוץ שכינית "טקסטואלי", אבל אם מנסים להסתכל בעיני הנביא באותו דור, הרי שאין כאן "תירוץ" אלא "פשט". זאת אומרת, מבחינתו "עם" פירושו "גזע", ו"גלות" ו"קיבוץ" הינם מושגים שחובה עלינו לראותם דרך נבואות אחרות כמו ובדיוק כמו מה שקרה עם נבואת "כי גר יהיה זרעך בארץ לא להם". ייתכן שהגזע שורד בגלות, ובאחרית הימים ישוב למקומו בעקבות אירועים מסויימים. זה נשמע הגיוני בעיני בן דורו הפרימיטיבי של יחזקאל. אני אומר "פרימיטיבי", אבל סוף סוף גם לאדם המודרני אין הוכחה שזה לא ייתכן. רק חסר ההסבר.
ייתכן גם תירוץ "טקסטואלי" אחר, לפיו כאשר הנביא מדבר על "עם" או גזע, הרי שמה שחשוב הוא מה שמסמל אותו גזע בעולם, בבחינת מ"ש שהתלמידים נקראים בנים, ועיקר תולדותיהם של צדיקים מעשים טובים. אבל שוב, אם ננסה להיכנס לנעליו של יחזקאל ההיסטורי, ייתכן שזה בדיוק היתה צורת מחשבתו שלו ושל כל האחרים ששמעו את דבריו. זאת אומרת, הרי גם הם היו בני אדם בעלי דעה, והדבר דומה לספרות הנפוצה היום של כתיבת סיפורים שכביכול התרחשו בעבר, תוך התאמת הסיפור לעובדות מוכרות. אף אחד לא חושב שזה מה שקרה, ייתכן שכן וייתכן שלא, אבל זה מבטא רעיונות, ואותם מביעים. זה, אגב, קרוה הרבה גם במדרשים, אלא שהיום חושבים על המדרשים כאילו נכתבו כדי לתאר מציאות, ואז או שאומרים: הם באמת מתארים מציאות, או שאומרים: זה "משל". אבל אם זה משל - אזי לדעתי זה משל מהבחינה שהסברתי כאן ולא משל במובן של היום.
לכן, המבחן לנביא, איננו למילים שכתב, אלא לרעיון המובע בדבריו. ובדיוק כמו מה שהסבירו כאן באשכול אחר, על "נבואת" הגר"א ביחס לכיבוש רוסיה את חצי האי קרים. הנבואה מנבאת רעיון מסויים בדרכים מסויימות. אם בידינו להבינו, הרי טוב. ואם ריק הוא - מכם. אבל, התורה שבעל פה, אומרת את דעתה על האמונה, ושלאור האמונה הזאת עלינו לקרוא את כל הנבואות. זה לא אומר שמייד נדע לפרש הכל. הרי זאת הייתה גם הבעיה של הנביאים עצמם - זו הסיבה שלא הקשיבו להם, שהרי מי אמר שהם המוסרים האמיתיים של דבר ה' החי בעולם=תושב"ע? גם בתחילת זמן גלות בבל אנו מוצאים שירמיה נאבק קשות בהטלת דופי בעיקרי התורה, כמו בספר ירמיה פרק י' וסוף פרקים ל"א ול"ג. וגם בתחילת בית שני אומר זכריה על מצב האומה השפל וכבוד הבית "הלוא כמוהו כאין בעיניכם". ושוב - אינני מכיר אדם היכול לקבוע מיהו נביא ה' באמת - אבל על כך באה נבואת ירמיה בפרק י"ד פס'וקים י"ג-ט"ז. ה' אומר לירמיה שהמקשיבים לנביאי השקר ימותו "ושפכתי עליהם את רעתם". נשאלת השאלה: היכן התשובה כאן? הרי זה בדיוק מה שירמיה שאל: מה הם אשמים שמתנבאים להם נבואות שקר? אלא שצריך להדגיש כאן את "ושפכתי עליהם את רעתם" - רעתם היא שהסיתה אותם להקשיב דווקא לנביאי השקר. ורעתנו היא שהביאה אותנו למצב שבו אי אפשר לדעת מי דובר אמת ומי לא. ואם אנו נשוב בתשובה, ונדרוש אך ורק דברי אמת, הרי שנגיע אליה. "כי לא דבר ריק הוא מכם, כי הוא חייכם".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2015 01:54 |
|
| |
אליקים, אנסה לסכם את דבריך בכמה שורות: 1) נבואות תלויות בהקשר בו היו אמורים להבינן השומעים/הנביא. 2) ההקשר כולל את הבנת הדור ההוא במונחים בהם השתמש הנביא ואת השתבצות הנבואה ביתר מכלול נבואותיו.(וזאת יכולה להיות בעיה כי אין לנו את כל הנבואות שלו) 3) כל זה הוא עצם פשט הנבואה ולא תירוץ טקסטואלי. 4) יתכן גם שהנביא בא להביע רעיון ולא מציאות. עם כל הנקודות הראשונות אני מסכים אתך - השאלה האם הן יעילות במקרים שלפנינו. כשנביא מדבר על מצרים ואומר שהיא תהיה חרבה בתוך ערים מחרבות, די ברור לנו מה זה אומר. נקודה 4) לדעתי היא לא רק תירוץ טקסטואלי אלא תירוץ טקסטואלי גרוע. גם אם הנביא בא להביע גם רעיון, הוא הלביש אותו במציאות מסויימת שתתרחש בעולם הפיזי שלנו בצורה הפיזית שאליה הוא התכוין.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2015 15:42 |
|
| |
אריאל
"עם כל הנקודות הראשונות אני מסכים אתך - השאלה האם הן יעילות במקרים שלפנינו. כשנביא מדבר על מצרים ואומר שהיא תהיה חרבה בתוך ערים מחרבות, די ברור לנו מה זה אומר. נקודה 4) לדעתי היא לא רק תירוץ טקסטואלי אלא תירוץ טקסטואלי גרוע. גם אם הנביא בא להביע גם רעיון, הוא הלביש אותו במציאות מסויימת שתתרחש בעולם הפיזי שלנו בצורה הפיזית שאליה הוא התכוין."
כוונתי לא הייתה שהנביא לא דיבר על מציאות. לא במקרה הראשון - של השאלה האם זה מתאים להקשר, ולמעשה גם לא במקרה השני של מה שכתבתי על רעיון שאיננו אלא סמלי. ואבהיר את דבריי: ראשית, כאשר מדברים על מקום חרב, מה הכוונה חרב? כאשר נדברים על מקום כבוש, מה הכוונה כבוש? (והאם כיבוש יכול להחשב גם לחורבן הנכבש?) כאשר נחרב בית במקדש השני, יהודים רבים המשיכו לחיות בארץ. האם הארץ נקראה "חרבה"? בימי רבי יהודה הנשיא, היה שלום בין היהודים לרומאים, שהתבטא בין השאר, בקשר הקרוב של מנהיגיהם. האם היה זה מצב של אנטי-חורבן? מדוע לא ביקש רבי מאנטונינוס לבנות את בית המקדש? כנראה שהמצב היה מורכב מדי מכדי לעשות זאת. גם אצל נמבוכדנאצר ודניאל, ואצל אחשוורוש ואסתר, אנו מוצאים שלמרות שהמלך הגוי אוהב את היהודי/ה, הוא לא יכול לפעול בניגוד לחוקי ממלכתו שלו. גם בסוף ימי בית ראשון, אנו מוצאים שמלך מצרים ומלך בבל ממליכים מלכים ביהודה, ולא "עם הארץ" =יהודי יהודה , עושים זאת. ירמיהו ויחזקאל כבר ניבאו בזמן זה את חורבן הבית, אבל היו *נביאים* רבים, שאנו היום מכנים אותם "נביאי שקר" - שניבאו שיהיה שלום. הסיבה לחוסר הברירות הוא כמובן מורכבות המצב. הנביא איננו מתנבא כאשר המצב ברור, כי אז אין לו מה לחדש. כל החידוש הוא שאפילו שיש גורמים רבים שמשמעותם א', הנביא מנבא ב'. גם לאחר גלות צדקיהו, נשארו אנשים בארץ "לכורמים וליוגבים". כלומר, לנבוכדנאצר היה אינטרס לקיים את השדות. גם הכותים וחבריהם נשארו, מן הסתם, בארץ. האם הארץ היתה "חרבה"? חז"ל גם מתארים את המצב של חורבן ביתר וכדומה, בצורה קשה. חרף זאת, יהודים המשיכו לחיות בארץ! האם היה שם "חורבן"? יותר מכל זה אגיד לך - גם התנ"ך עצמו איננו ברור בעניין. הרי הנביא כותב במגילת איכה "לא האמינו מלכי ארץ כל יושבי תבל כי יבוא צר ואויב בשערי ירושלים". האמנם? האם כל זמן בית ראשון, לא היו קשיים צבאיים לעם? הרי אפילו בימי אמציהו מלך יהודה אנו מוצאים שמלך ישראל המשיל אותו ל"חוח" בעלמא? (וגם בדבריי על "רעיון סמלי" שמביע הנביא, לא התכוונתי אלא לכעין זה, נניח שמצרים תהיה תחת שלטון זר, (מי אמר שאמסיס היה מצרי מקורי? - לכן הדגשתי שמעם הוא "גזע") והאם בימי רבי יהודה הנשיא - לא הית מתאר את התקופה כתקופת "פריחה" לישראל?) ובסופו של דבר, גם אתה (אריאל) מודה שמבחינה היסטורית ייתכן שמצרים נכבשה ו"קרה לה משהו" רק השאלה מה בדיוק. לכן אני מציע בעצם גם לצרף את כל סוגי התירוצים שלך - ההיסטורי, הטקסטואלי והתיאולוגי - כחלק מתשובת ה"הקשר" (הרי כולם חלק ממנו), ובסופו של דבר - לטענתך העיקרית - שאין משמעות לטקסט, והעיקר הוא אחוזים גבוהים של הצלחה - על כך אני טוען שהעיקר הוא ההבנה מקרוב, בצורה חיה, "ומי גוי גדול אשר לו אלוקים קרובים אליו כה' אלוקינו בכל קראנו אליו", אלא שהסיבה שהיום אנו בבעיה היא משום ה"הסתר פנים", וכמו שביארתי על פי המשתמע בספר ירמיה, שרעתנו הרחיקתנו מלהכיר באמת כפי שהיא מקרוב, ועל זאת אנו נדרשים להתאמץ ולהסיר את הערפל, ואחר בקשת המחילה, ומסירת המודעה שאיני אלא כתלמיד המבקש ליקרב אל האמת, אני חושב שדרך זו שהצעתי, וכמו שהבאתי דוגמאות להבנת "חורבן", היא דרך הלימוד, לחפש את כל האפשרויות, את המקרים השונים הדומה והשונה, ומתוך כך נוכל להגיע להבנות *יותר ברורות* לכל הפחות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2015 21:32 |
|
| |
לפי פשטות הכתובים בירמיה, אחרי רצח גדליה עזבו כל היהודים את הארץ. יחזקאל אומר לא תעבור בה רגל אדם, ולא תעבור בה רגל בהמה. עכשיו, נכון שהמציאות היא עמומה פעמים רבות, והשוואתה לטקסט היא קשה. אבל יש דברים שאי אפשר להכניס בראש ישר, אפשר להתפתל מכאן ומכאן ולנסות להעלים את הקושי אבל אם ככה מאבד הטקסט את משמעותו - לא משנה מה כתוב בו, משנה מה החלטנו שכתוב בו. למשל, נבואת משה על קיבוץ הגלויות (אני אוהב להביא את הדוגמה הזאת) לא התקיימה בימינו שהרי הוא אומר ושבת עד-יהוה אלוהיך, ושמעת בקולו, ככול אשר-אנוכי מצווך, היום: אתה ובניך, בכל-לבבך ובכל-נפשך. ג ושב יהוה אלוהיך את-שבותך, וריחמך; ושב, וקיבצך מכל-העמים, אשר הפיצך יהוה אלוהיך, שמה. ד אם-יהיה נידחך, בקצה השמיים-משם, יקבצך יהוה אלוהיך, ומשם, ייקחך. ה והביאך יהוה אלוהיך, אל-הארץ אשר-ירשו אבותיך-וירשתה; והיטיבך והרבך, מאבותיך. ו ומל יהוה אלוהיך את-לבבך, ואת-לבב זרעך: לאהבה את-יהוה אלוהיך, בכל-לבבך ובכל-נפשך-למען חייך...כי תשמע, בקול יהוה אלוהיך, לשמור מצוותיו וחוקותיו, הכתובה בספר התורה הזה: כי תשוב אל-יהוה אלוהיך, בכל-לבבך ובכל-נפשך. מפורש ששיבה אל ה' היא התנאי לשיבה לארץ. עכשיו נוכל להתעקם ולומר ששיבה לה' הכוונה להתחיל לחלל שבת או לעבוד אדמה או להקים את צה"ל, אבל בראש ישר ברור שזו לא הכוונה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2015 13:38 |
|
| |
אריאל
אף אני אוהב מאוד את הדוגמא הזאת, מכיוון שהיא באמת מוכיחה שאני צודק. בפרט בצירוף עם נבואת הושע דלהלן. הנבואה שציטטת התקיימה - רק כאשר העולם יצא מחשכת ימי הביניים (ושמא תאמר אם כן כל העולם נגאל? תשובה: א. הרי כבר נאמר "הנני נותשם מעל אדמתם ואת בית יהודה אתוש מתוכם, והיה אחרי נותשי אותם אשוב וריחמתים והשיבותים איש לנחלתו ואיש לארצו" ונאמר "ושבות שביתיך בתוכהנה" ב. הרי זה כלל ידוע במחשבת ישראל, כלל עתיק ביותר - ששמירת התורה בישראל היא שמירת העולם כולו), והאיר עליו אור התרבות החדשה, הפוסלת כעיקרון כל שלטון בכח ומחייבת כל לימוד, מה שמקרב אותנו למצב ש"לא ירעו ולא ישחיתו בכל הר קדשי" ולמצב בו תמלא הארץ דעה, ומתוך שתימלא הארץ דעה יש סיכוי שתימלא הארץ דעה את ה', שזוהי המעלה הגבוהה בהשגת דעה, אבל ללא הדרגה הנמוכה ודאי שלא נגיע לדרגה הגבוהה, ובפרט לפי הסברא שהתקבלה בחוגי החרדים לפיה התורה אמורה להיות צודקת גם בעניינים שלכאורה אינם שייכים לה, אם כן ודאי התקדמות אותם עניינים מקדמת גם את התורה. (ולא במקרה נקראו ימי הביניים בשם הזה, אלא משום שלפניהם היתה תרבות טובה יותר וגם אחריהם, אלא שהם "בין לבין" - ימי ה"ביניים". כך גם אנו מוצאים שבין דור אנוש לבין זמן משה היתה תקופת ביניים ששיאה בדור המבול, ולבסוף התפתחו התרבויות באופן יותר ראוי, ושוב ירדו בחטאי ע"ז, ועתה חוזרים הדברים למקומם).
וודאי שעיקר התורה היא הרעיון המונח בבסיסה, וכמו שמסביר הרמב"ם במו"נ שהכל נגד ע"ז, ובעד "ואהבת לרעך כמוך" (מה שמופיע בקיצור בגמרא), ובעד השכלה וכו'. וכל אלו בימינו קיבל תנופה אדירה. וכן כתוב בהושע פרק ג', ש"ימים רבים תשבי לי לא תזני ולא תהיי לאיש וגם אני אלייך. כי ימים רבים ישבו בני ישראל אין מלך ואין שר ואין זבח ואין מצבה ואין אפוד ותרפים אחר ישובו בני ישראל וביקשו את ה' אלוקיהם ואת דוד מלכם ופחדו אל ה' ואל טובו באחרית הימים". ואם כן, נשאלת השאלה: הרי מדינת ישראל - יש מלך ויש שר! אלא ע"כ נמצאת מודה, שזה כבר חלק מהגאולה, אלא שהכל נעשה בשלבים, וכל זמן שהתשובה לא שלמה, גם הגאולה לא שלמה,
ועוד הרי משה אומר על ארץ ישראל בזמן הגלות - "לא תיזרע ולא תצמיח ולא יעלה בה כל עשב כמהפכת סדום ועמורה אדמה וצבויים" - ואומר "ושממו עליה אויביכם היושבים בה" - ואם הנבואה של יחזקאל על מצרים היתה עם אותה כוונה שגם מצרים תהיה כך - הרי היה עליו לפרש זאת כשם שפירש משה. ומדשינה בלשונו, משמע שכוונתו למצב אחר, ולא אמר "ושממו עליה אויביהם (של צתרים)", משמע שרק מצרים יגלו ארבעים שנה, ולא אויביהם היושבים בה (האם המלך אמסיס היה מצרי מקורי? ומדוע שונה השם מפרעה לאמסיס? אלו נקודות המחייבות בדיקה. גם מצינו במלכים "ולא הוסיף עוד מלך מצרים לצאת מארצו כי לקח מלך בבל... כל אשר היתה למלך מצרים". וכמובן שגם מה שיודעים היום איננו בהכרח ידע מושלם, אבל גם אם זה נכון הרי כתבתי מה שיש להעיר על כך).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2015 15:32 |
|
| |
הויכוח שלכם על רלוונטיות פרשת השיבה לימינו הוא ההוכחה הטובה ביותר שסטיה מפשוטו של מקרא יכולה לעקר הכל
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2015 16:12 |
|
| |
אריאל
נקודה נוספת: אתה קורא בתנ"ך ומוצא נבואות על עובדות מסויימות, וקורא בספרי ההיסטוריה המודרניים ומוצא עובדות אחרות, ומקשה מזה על זה. ואתה מתרץ, שצריך לקרוא את הנבואות בתנ"ך על פי ההיסטוריה שנכתבת היום, בכל מיני דרכים. ואני אומר: מי אמר. אולי צריך לקרוא את ההיסטוריה שנכתבת היום על פי התנ"ך. הרי בדיוק כמו שאתה אומר שנביא "אמת" הוא מי שצודק ב70%, כך אני יכול להגיד שהיסטוריון "טוב" הוא מי שצודק ב70%! ואם יש סתירה בינו לתנ"ך, אז צריך לתקן את ההיסטוריון, וגם לזה אפשר למצוא כמה שיטות, בדיוק כמו לתירוצים על התנ"ך.
תלמיד
לא הבנתי לאיזה כיוון נושבת הרוח בדבריך? כלומר, אתה צודק, אבל השאלה לאיזה כיוון, הרי גם על זה אפשר להתווכח...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2015 20:25 |
|
| |
7241 איני יודע אם אני צודק, אבל לדעתי דבריך רחוקים מלהיות כוונת הכתוב. לו הכתוב התכוין לדבריך - או שהוא כתב חידה או שאינו יודע לכתוב
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2015 23:02 |
|
| |
תלמיד
האם האמונה באלוקים עצמה - ע"פ האדם הפרימיטיבי - איננה נראית לך - האדם המודרני - כחידה? אם כן, למה שלא תחיל זאת גם על "הפרטים הקטנים" של אמונות ומחשבות האדם הפרימיטיבי? זה בדיוק מה שאניח עשיתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2015 01:15 |
|
| |
אליקים, משה אמר כי תשמע, בקול יהוה אלוהיך, לשמור מצוותיו וחוקותיו, הכתובה בספר התורה הזה: 1) הוא דיבר רק על עם ישראל. שודאי לא התעלה בעקבות התחלנותו. 2) הוא דיבר על שמירת 613 המצוות והחוקות הכתובות בספר התורה הזה. לא פחות ולא יותר. לא על דמוקרטיה, לא על הומניזם ולא שום דבר דומה לזה. שמו האמיתי של אמסיס היה יעחמס (השני, הראשון הוא מגרש החיקסוס) שהוא שם מצרי מפואר. אמסיס הוא הגרסה המיוונת של השם שהגיעה אלינו דרך הרודוטוס, כשם שלחשארש - אחשוורוש הוא קרא קסרקסס. הרודוטוס מספר שהוא היה שר צבאו של פרעה חפרע (הנזכר בירמיהו) צבא חפרע מרד בו, הוא שלח אליהם את אמסיס לשכנע אותם לשוב אליו והם מינוהו למלך. אמסיס נהג ברחמים עם חפרע ולא הרגו. (מהזכרון) עכשיו, אפשר לפרש כרצונך שחורבן מצרים הוא חורבן חפרע ושממתה היא העובדה שהוא היה משועמם ('בתוך ערים נשמות' בתוך אנשים משועממים) ורגלי בהמות לא עברו בחוותו. השאלה היא כמה זה הגיוני לעקם את הטקסט עד שהוא יאבד כל משמעות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2015 01:23 |
|
| |
הספק על ההיסטוריונים הוא הטיעון ההיסטורי שהזכרתי. ואכן אפשר במקרה זה לדחות את הרודוטוס מפני ברוסוס, למרות שאין לי מושג מה גרם לו לטעות כך. אבל העניין הוא שיש כללים בבירור ההיסטוריה, וכדי להניח שהרודוטוס טעה אנו זקוקים למניע טוב דיו. המניע יכול להיות שבא לנו להאמין לנביא כי זה משחרר רגשות חיוביים בכיס המרה שלנו אבל זה לא מניע משכנע דיו. אז אם אתה מאמין במסורת מסיבה צדדית אחרת זה מניע טוב דיו, אם לא עליך להיזקק למניע שהצעתי, שהוא מניע הגיוני לוגית.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2015 07:21 |
|
| |
7241 למה חידה יותר מהיום? אולי להיפך? וגם אם כדבריך - לא נראה לי שיש ביסוס לדרשות האלו. איני מתכוין שהמחשבה מוטעית או לא - איני נכנס לזה. כוונתי להעמסתה בכתוב.
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 12/02/2015 07:23:06
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2015 16:42 |
|
| |
אריאל
"1) הוא דיבר רק על עם ישראל. שודאי לא התעלה בעקבות התחלנותו" א. לא אמרתי שהוא התעלה בעקבות התחלנותו, אלא התעלה באופן כללי. חוץ מזה הוא גם התחלן. האם מי שעשה דבר שלילי בהכרח לא עשה דברים חיוביים? ב. מי אמר שהוא לא התעלה בעקבות התחלנותו? (אין כוונתי בשאלה לטעון שהתחלנות היא מעלה, אלא שהיא עשויה לגרור איתה מעלות במצבים מסויימים. בדיוק כמו שבזמן החורבן היו כרובים מעורים זה בזה.) "2) הוא דיבר על שמירת 613 המצוות והחוקות הכתובות בספר התורה הזה. לא פחות ולא יותר. לא על דמוקרטיה, לא על הומניזם ולא שום דבר דומה לזה." א. בא חבקוק והעמידן על אחת. (וזה לא בריחה, אלא כוונתי שהחלוקה של המצוות ל613 כבר לא ברורה, והתורה איננה מחולקת ל613 פרקי לימוד. יש מצוות, אבל לא הם מגדירים את התורה אלא להפך. ועיין להלן בדבריי לך ולתלמיד. אני עונה קודם לו, בגלל שתשובתי לשאלתו הראשונה חשובה בשביל תשובתי לשאלה זו) ב. השאלה אם דמוקרטיה או הומניזם אינם יכולים לכלול ערכים תורניים ולהפך? אני לא חושב שמישהו התכוון שעלינו ללכת עם הראש בקיר ולאטום אזנינו למשמע מחשבות ושיטות מבחוץ, אלא שאנחנו צריכים לדעת להסתדר איתם בהתאם לתורה. בודאי לא כאשר אנו לא יודעים לפסוק מציאות על פי התורה - למשל אם אנו חושבים שכיס המרה תפקידו לווסת רגשות. מה שכתבת על מצרים - הרי שהיה חילופי שלטון, ואם כן, ייתכן שקרו בדרך דברים שלא הגיעו אלינו. אמנם אני מסכים שזה לא מספיק. אבל אם החלופה היא לומר ש70% נביא =100% התייחסות - אני מעדיף את ה70% שקרה משהו ועל פיו האמינו ועל פי נביא אמת פעלו, ולא אחוז אחד של התייחסות וכניעה למה שאיננו ידוע, גם אם זה משחרר רגשות חיוביים בכיס המרה.
תלמיד
שמי אינו 7241. האם אתה רוצה שאקרא לך 'טועה'? אם נורא תרצה אולי בסוף אני אסכים.
ולעניין:
א. האמונה היום היא אמנם חידה - אבל יש לך גישה לפתרונה, וחוץ מזה שהואיל וגם אתה כנראה אדם מאמין או לפחות מצהיר כך, הרי שהחידה כלל אינה חידה. בכל מקרה, האמונה היום ניתנת להסברים - החל מההוכחות של מיכי ועד לחלבונים במוח - האמונה של לפני שלושת אלפים שנה איננה מובנת לאף אחד, ודאי לא בצורת הופעתה (הרי זו של היום צורת הופעתה היא פשוט שריד היסטורי של זו של פעם. ואם כן חזרנו לאמונה של פעם).
ב. טענתך על העמסת פירושים בכתוב - אכן טענה ברורה היא. והואיל ואני מבין שזה גם מה שבעיקר מפריע לאריאל, על כן אענה לשניכם כאחד.
וזו אכן בעיה שצריך אי פעם לענות עליה.
ברור שבשפתינו היום, אם מישהו יגיד "לא תעבור בה רגל אדם ורגל בהמה לא תעבור בה" - הוא יתכוון לדברים כפשוטם. (ברור? גם לא. כי בשיעור ספרות ישאלו כמובן "למה התכוון המשורר", והתשובות יוכלו להתרחק מאוד מאוד ממה שאתם הייתם מפרשים. אבל נניח שזה ברור. ובכן:)
התנ"ך איננו כתוב בשפה המובנת לאדם בן דורנו. הנבואות שהתקיימו או לא התקיימו, אינם הדבר המרכזי שמפריע לבן דורנו להבין את התנ"ך - לכן אמרתי, שקודם צריך לפתור את חידת האמונה - איך "מעמיסים" על שם הוי"ה, ואדנו"ת, ואלוקים את כל מה שמעמיסים עליהם - ואחר כך איך "מעמיסים" על כל מיני פסוקים - את מה שמעמיסים עליהם. להוציא פסוק אחד מהתנ"ך או מיחזקאל ולהקשות עליו, זה נקרא בעברית מדוברת בת ימינו "להוציא דברים מהקשרם". אי אפשר להוציא חמש פסוקים על מצרים מתוך ארבע פרקים רצופים של נבואות על מצרים (זה מה שיש שם - ארבע פרקים שלמים), ולהקשות עליהם. ארבעת הפרקים הללו רצופים משלים וביטויי לשון אשר ברור שאינם כפשוטם ("והעליתיך מתוך יאוריך", "יען היותך משענת קנה", "הנה אשור ארז בלבנון" ועוד רבים.) ואפילו בתוך אותם פסוקים ספיציפיים ישנם כאלו (מה זה "חרבות חורב"? ומה זה "ועריה בתוך ערים"?)ועכשיו אתם מוצאים פסוק אחד שיכול היה להאמר גם בשפת ימינו ואומרים כך: הואיל והוא יכול להאמר גם בשפת ימינו, ודאי הוא התכוון להגיד את מה שאנו היינו אומרים במילים כאלו. ואם כן זה לא התקיים.
אבל זה מופרך מהיסוד, מכיוון שזה שיש דבר אחד שדומה לשפתינו, לא אומר שהוא בעל אותה משמעות. זה כמו לקחת את המילה "basis" באנגלית ולגזור ממנה את המילה "bsisi". זה כמובן מאוד מצחיק, אבל זה בדיוק מה שאתם עשיתם כאן.
להבנתי, כל פירושי חז"ל והראשונים, על כל דחוקיהם המוזרים והמשונים, ויש הרבה כאלה, כולם מבוססים על אותה הנחה שכתבתי כאן - שצריך לקחת בחשבון את הבדלי השפה והתרבות בינינו לבין התנ"ך. ואגב, שיטת הלימוד האישית שלי (להבדיל משיטת התירוצים שלי, שהיא מפותחת לא פחות...) נקייה לגמרי מדברים כאלה. אני לומד הכל בצמוד לטקסט, ומחפש פירושים ממקומות אחרים בתוך הטקסט - קרוב כמה שיותר לטקסט המפורשן. אבל כמו שכתבתי, יש לי גם שיטת תירוצים. וכמה שזה נשמע מוזר, פיתחתי אותה תוך כדי לימוד בשיטת הלימוד הנקייה מתירוצים - ואדרבה - מעלה הרבה יותר שאלות וקושיות ממה שאתם יכולים לדמיין. אבל אני משתדל לא לענות לעצמי תשובות לפני ש"חייתי" את הפסוק עד הסוף (ודוגמאות לתוצאות מכך תוכלו לראות באשכולי "מקרא ללא ביקורת המקרא"). ומה שאני כותב בפורום זה רק לפעמים אחרי בדיקות כאלה, ובדרך כלל זה "רק" דחיות אפשריות וגם סבירות. ואנ י מקפיד על כך שהם יהיו סבירות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/2/2015 20:24 |
|
| |
אליקים, שתי נקודות: 1) מה מניע אותך לפרש כמו הנביא ולא כמו הידוע לך מההיסטוריה? האם העובדה שיש לך מסורת בלבד? או אולי ראיות חיצוניות אחרות לאמיתות הנביאים? (או, כמובן, ידידנו כיס המרה) כי אני מנסה להביא ראיה פנימית, הוכחה מתוך דברי הנביאים שיש כאן משהו לא רגיל. 2) אשר לתוכן דברי הנביא, לא לגמרי הבנתי. אם אתה טוען שדברי הנביאים אינם מובנים לנו היום, מה הטעם בשיטת הלימוד הנקייה? הרי אין לנו יכולת להבין באמת למה הם התכוונו. יתכן שבהמה משמעה כדורגל, או חילופי שלטון. ועוד, מה בכלל הטעם ללמוד אותם אם לא יוצאת לך שום משמעות אמיתית מדבריהם? אם אתה טוען שהם מובנים לנו, מה ההיגיון בשיטת התירוצים? דעתי, דרך אגב, היא ש90 אחוז מדברי הנביאים מובנים פחות או יותר ומתוך ה10 אחוז הלא מובנים אין שום סיבה להסיק על היתר. הלא מובנים הם שדה פעולתם הטבעי של פרשני המקרא המעלים תיאוריות שונות כדי לפרשם.
|
|
|
|
|