בית פורומים עצור כאן חושבים

דרכי התמודדות אמונית עם בעיות מוסריות בתורה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/2/2015 23:02 לינק ישיר 

חזק,
שמא שכחת מקרא מלא שדיבר הכתוב כי אנוכי יהו-ה אלוהיך, אל קנא פוקד עוון אבות על בנים ועל שילשים ועלריבעים, לשונאיי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2015 23:08 לינק ישיר 

דיון דומה אם כי לא זהה
אלוהים טוב או רע?
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=1&topic_id=2993942&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2015 23:21 לינק ישיר 

ייתכן

ברוך שובך!!
הבאת לנו שמונה עמודים לקריאה, תביא גם כוס קפה

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2015 23:47 לינק ישיר 

קראתי ברפרוף ואינני מוצא קשר לשאלתנו, לי אישית טענותיך שם כלפי אלוקים לא מפריעות, אבל מצוות 'רעות' כן מפריעות לי.

נ.ב. אם תשאל למה לא מפריעות אני לא ממש אענה, רק אומר שאינני מזדהה כלל עם אימרתו של סטיוארט מיל, טוב אמור להיות מונח נעלה מחיים יפים.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2015 23:47 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/2/2015 23:50 לינק ישיר 

כיוון שהגבת, אני מעתיק את ההודעה הפותחת המתייחסת, בין השאר לתגובתך.

באשכול סמוך, התפתח דיון משני בשאלה האם אלוהים הוא טוב או שהוא גם רע.

הסוגיה מעלה כמה שאלות.

א.      האם אלוהים צריך שיהיה טוב.

1.      אם התשובה שלילית, הדיון תם.

נותר רק, למי שמעוניין, לדון, האם בפועל הוא טוב. פרטים בהמשך.

2.      אם התשובה חיובית, עלינו להתבונן האם המציאות תואמת את האידיאה.

המציאות, כוונתי, למה שאנו רואים ומבינים. במופלא ממני אינני מתעניין.

גם אם הייתי מתעניין, אין שום טעם לומר שאלוהים טוב, רק אנו לא רואים נכון וכו'. באותה מידה ניתן לומר כי הוא רע, אך רוע הוא מצב אידיאלי, למי שבאמת רואה.

ב.      מהו טוב.

הדיון יכול להתקיים, רק כאשר יש הסכמה אודות מהו טוב ומהו רע.

אני מנסה להניח כאן את הכללים.

כמובן שניתן להתווכח עליהם, אך במסגרת דיון משנה.

ההנחה היא, כי כל נזק או צער בגוף ובממון הוא רע.

ג.       האם המציאות משקפת אלוהים טוב, או שאנו רואים גם סימני רוע במציאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 00:14 לינק ישיר 

תודה על הקפה:-)

ייתכן כתב:
כיוון שהגבת, אני מעתיק את ההודעה הפותחת המתייחסת, בין השאר לתגובתך.

ההנחה היא, כי כל נזק או צער בגוף ובממון הוא רע.

ג.       האם המציאות משקפת אלוהים טוב, או שאנו רואים גם סימני רוע במציאות.

אבל על זה בדיוק חלקתי, אולי אפרט דוגמא, התמודדות עם פרידה כמו פטירת אדם קרוב מולידה לפעמים כוחות נפש חדשים.
זה לא 'כל' הטענה שלי, אני מתכוון גם לעוה"ב, אבל באמת בוא לא נגלוש גם לשאלה הזו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 01:20 לינק ישיר 

חזקואמץ כתב:

אריאל,
1. ההנחה שאלוקים הוא טוב, היא אקסיומה. אין לי כל הוכחה לזה, אבל זו המשמעות בעיני של המילה "אלוקים".
2. הרלטיביזם של המוסר הוא נכון במידה רבה. זו הרי עובדה שמה שבעיני יכול להיראות מוסרי, בעיניך לא. אבל הוא לא נכון במאה אחוז, משתי סיבות.
א. הבסיס של המוסר מקובל - עד כמה שידוע לי - על האנושות כולה. גם קניבל מסכים שלהרוג אדם זה רע, אבל צריך לאכול... נכון שיש שינויים משמעותיים בפרטים, אבל העיקרון די מוסכם.
ב. אם נבודד את הטיעון המוסרי ונוציא את כל השיקולים האחרים כמו דת וכדומה, אני חושב שתהיה הסכמה כמעט מלאה מה מוסרי ומה לא. ההסכמה תהיה שכל פגיעה באדם היא לא מוסרית. מכיון שאני חושב שאלוקים הוא טוב, אני חושב שהשיקול המוסרי תופס אצלו מקום עליון אם לא בלעדי, ולכן אני יכול לשאול איך הוא מתיר פגיעה באדם. (לא נכנסתי לסוגיות של מוסר כלפי יצורים אחרים).

זאת בדיוק הנקודה. כולנו מסכימים שלפגוע באדם זה לא מוסרי, חוץ מ... למשל, רוב העולם המערבי מסכים שראוי להרוג את היטלר ולא כדי למזער פגיעות עתידיות באנשים. אם כן, נניח שה' רואה עובד עבודה זרה כהיטלרוש קטן. (למרות שאין לנו הסבר מדוע זה כך) ממילא ראוי להרוג אותו. כנ"ל, נוכל להניח שלה' יש ידיעה / הסתכלות על דברים שאינם נראים לנו כרעים - בצורה אחרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 07:53 לינק ישיר 

עודד
דבריך כי התורה מציבה  כוון מוסרי נסתרים מרבות ממצוותיה
\ואגב, מה משמעות לקביעתך כי התורה מציבה זאת גם לאלוקים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 09:31 לינק ישיר 

נחמדלמראה כתב:
ההנחה של יהושע ברמן שמטרת התורה היא חברה שוויונית ממש לא ברור לי, מעמד המלך הכהנים וההכרה בעבדות גם ביוזמת ביה"ד כמו בגניבה, מוכיחה לטעמי שהתורה האמינה בחברה מעמדית אך היא לא מקבלת את המעמדות כתולדה מוחלטת של המוצא אלא מאפשרת מעבר ממעמד אחד למשנהו, לטוב או למוטב.

בענין המעמדות, קל להיות סנגור של התורה (לא שמישהו משלם לי :) ולהראות שהיא מבאת באופן ברור חתירה לשוויון, אם לא שוויון מלא, לפחות בין יהודים.
הבאת שלוש דוגמאות: מלך, כהנים ועבדות.

המלך - מה שהתורה עושה למלך הוא מעשה בלתי נתפס. קודם כל, היא מכריזה שהוא דיעבד גמור, וחיקוי של מנהגי גויים. עצם מעמדו הוא ענין של דיעבד. כל ילד לומד בחיידר שאם היינו יותר טובים, המלך שמולך כיום היה כאחד האדם. המלמד מסביר לילדים בני שבע שאם נחזור בתשובה כנראה שלא נצטרך את המלך. שנית, התורה נוטלת ממנו את כל סמלי הסטטוס שלו. אסור לו להרבות נשים, סוסים ורכוש. תחשוב על מלך סעודיה שמוגבל במספר הרכבים, במספר הנשים ובצבירת הון. תגיד את הרעיון הזה למלך הסעודי הוא יחשוב שאתה משוגע. שלישית, תחשוב על העובדה שכל הדיוט יכול לתבוע את המלך לדין תורה (על איזה מוכס שנטל ממנו יותר מדי, או על איזה עבד של המלך שגנב לו תפוח). אם אתה מכיר את המושג "מלך" על משמעותו הרחבה כפי שהוא התקיים בכל העולם, אז קל לראות שהתורה מרוקנת את המושג הזה מרוב תוכנו ומשאירה את המלך בתפקיד של הנהגה, אבל במעמד אישי וציבורי כמעט שווה לכל אדם. לא לחינם היה כ"כ קשה למלכי יהודה וישראל לקיים את ההלכות האלו.

הכהנים - הנתון החשוב והקריטי ביותר הוא שאין להם אדמה וגם לא יכולה להיות. המשמעות של זה בחברה חקלאית בעת ההיא, היא שאין לך שום בטחון כלכלי, אתה שידוך גרוע, ואתה מלקט תרומה בבית הגרנות. אז נכון, הכהנים משרתים בבית המקדש שבוע או שבועיים בשנה, ושאר השנה הם אמורים ללמד תורה, אבל אם תשאל אותי - להיות כהן זה כמעט עונש.

העבדות - אי אפשר להימלט מזה שהתורה מאשרת את מוסד העבדות, וזו בהחלט בעיה. אבל גם אי אפשר שלא להבחין שהיא נלחמת בדרכים רבות כנגד המוסד הזה. היא אוסרת להסגיר עבד אל אדוניו, חוק שנחשב עוול גמור אצל כל אדם נורמלי שמבין מה זה עבד. היא מחייבת מיתה את מי שהורג עבד. אין דבר כזה בעולם, שמי שהורג חפץ חי חייב מיתה. לא זו בלבד אלא שאפילו האדון חייב מיתה אם הרג את עבדו (במקרה שהכה אותו מכה סבירה, רק אם העבד מת מיד; במקרה שהכהו מכה לא סבירה, גם אם העבד מת לאחר זמן רב). אם האדון מפיל לו שן או עין - העבד חופשי. וכל זה בעבד כנעני. בעבד עברי זה הרבה יותר. קודם כל, אי אפשר למכור אותו יותר משש שנים, שנית מצוות הענקה, שלישית אסור לאדון לעבוד בו בפרך. וכל זה בתורה שבכתב. התורה שבע"פ, כמעט בכל הפרטים, מיטיבה את מצב העבד עוד יותר (מלבד שני פרטים: האיסור לשחרר עבדים סתם, ופירוש איסור ההסגרה רק בסיטואציה מסוימת, בניגוד לתורה שבכתב).

על כל זה אי אפשר לומר שזו אפולוגטיקה. זו הצבעה על קטעים מפורשים בתורה. אי אפשר לבוא בטענה על פסוק אחד ולהתעלם מפסוק אחר שמיישב או מרכך את הטענה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 12:04 לינק ישיר 

לגבי מלך - ראה את משפט המלך בשמואל, ואני לא בטוח שהיית רוצה להיחשב מורד במלכות על קריקטורה של המלך.
כהנים - ראה סוף פ"ד בפסחים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 15:02 לינק ישיר 

חזק

יורשה לי לטעון שכל הדברים האלו לא משנים הרבה. אתה מציג רק את הפרטים שמגבילים את בני המעמד הגבוה, אבל מתעלם משעובדה שהם נותרים בני מעמד אחר. כך המלך, יכול להיות שיתבע ע"י אחרים, (אין דנין אותו לפי המשנה אבל כבר כתבו שאין זה מן הדין), אבל דיניו שונים כמפורש בשמואל וברמב"ם, וברור שהיה ביכולתו לקחת מס לעצמו גם לפי דיני התורה. הכהנים מוצגים על ידך כמסכנים, אבל זה לא היה כך בפועל, בכל מקרה הם היו אלו החיים על חשבון הציבור, לעומת המעמד הפשוט שמפרנס אותם. וביחס לעבדים ברור שהם עדיין בני מעמד פחות.
המסקנה מכל זה שהתורה רואה דבר חיובי במערכת מעמדות. ולא ניתן לשלול זאת משום שאנחנו מאמינים אחרת. זה גם משתלב עם גישה שהפרט מחוייב לחברה, ואם החברה נבנית על ידי שכבת מורים ומנהיגים יש לפרנס אותה. עבדות מאפשרת לאדם לוותר על ההתמודדות ולהסמך על כספם ויכולתם של אחרים.

ולגוף דבריך, מספר הערות.
מלך: אינני יודע מדוע אתה חושב שניתן לתבוע אותו על מעשי פקודיו, זה לא נכון גם היום ואין סיבה להניח שזה היה נכון אז. רק במקרה ינאי הדיון היה על גוף עבדו של ינאי וזה שייך לאדונו. האיסור שלו להרבות סוס ורכב הוא מצווה המוטלת עליו אך לא מזכה את אזרחיו במאום.

כהנים: אתה כותב שלא יכולה להיות להם נחלה. זה לא מדוייק, אף אחד לא מנע מהם לרכוש ככל דיני המכירה המצויים בתורה, והפסוק ונחלה לא תהיה ודומיו עוסקים בחלוקת הארץ הראשונה. מעבר לכך הם אמורים לצבור שטחים מחרמות ומקדישים שלא השיגה ידם לפדות.

עבדים: נראה מדבריך שאיסור הסגרת עבד על פי הפשט כולל כל עבד. פשוט שאין זה כך, עמך ישב בקרבך מתפרש לעבד שעד עתה לא דר בקרבך, כפירוש חז"ל. עבד מישראל וודאי שאדונו יכל לבוא ולשעבדו גם לשיטתך, ואיזו ישיבה יכולה להיות לו. כמו כן המצווה לעולם בהם תעבודו היא פשט הכתוב, גם אם לא כאיסור לכה"פ כרוח וכערך. דיני הריגה ושן ועין נותנים לו זכות אנושית כאדם, אך לא נותנים לו שוויון, וז"פ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 15:16 לינק ישיר 

כהמשך לדברי אריאל

אני חושב שהטענה שהתורה מוסרית - טענה זו במקורה התבססה על מחשבה שהמוסר המקסימלי - כפי שדומיין בעיני הטוענים - הופיע בתוך התורה בשלמותו. ניתן להבין זאת, שלמשל בעולם של פעם, שא"א לבסס משטרה מסודרת וארגונים שלמים כמו היום, אז אם אדם עובר עבירה חמורה - הרי שיש הצדקה להענישו בחומרה, מכיוון שזו הדרך היחידה להרתיע כשאין משטרה וחינוך מסודרים. זו גם הדרך היחידה למנוע מעוברי עבירה לגרום לאנדרלמוסיה. כך גם לגבי עבדות - בזמנם היה יותר קושי לעבוד, וגם מי שיש לו עבדים ומשרתים בדרך כלל יבלה זמן מסויים במאמץ פיזי, ומן הסתם ישקיע גם משארית זמנו, גם אם לא כולו בודאי חלקו - בחשיבה על שיפור העולם, וסביר שגם בחשיבה מוסרית ועיונית, ובכך יתרום לעולם, מה שהעבד אילו היה לו זמן פנוי - כנראה לא היה עושה - ולו בשביל קשייו בהשגת מחייתו. לכן חלוקת עבודה הוגנת היא, שהיכול ללמוד ילמד, ואחרים יעשו את העבודה הפיזית. ומכיוון שפעם גם לא היה ניתן לארגן זאת באופן ציבורי ממש, לכן הכח הזה ניתן בידי יחידים. (זהו גם הרעיון בעבודת הא-ל, כאשר עובדי הא-ל מקבלים שכר מאת העם). אני מניח שגם כאשר אמרו מי שאמרו שיש אנשים ש"נולדו" לנחיתות, זו היתה הכוונה. הם לא התכוונו לשלול עולם כמו היום, הם גם לא חשבו על אפשרות לנהל עולם כמו היום. 

לכן השאלה איננה האם התורה מוסרית, אלא האם המוסר המודרני מייתר את התורה. אני מאמין שהתשובה היא שלילית - צריך לסדר את המוסר בתוך תבניות, וגם אם תבניות התורה אינן רלוונטיות היום (ובכל מקרה, ודאי שתהיה זו טעות, ואפילו טעות חמורה, לחשוב שהתורה כפי שניתנה אמורה להתקיים היום.)- אז אולי צריך לנסחם מחדש, לפחות בלימוד תושבע"י, כלומר לחדש תושב"ע שתארגן לנו את התורה (כולל התושב"ע שבה) בתוך מסגרת מחשבתית מתאימה לימינו. אבל לוותר על עקרונות מוסריים - זה בתנאי שיש לך מערכת מאורגנת אחרת. אז ייתכן שלעתיד לבוא נצליח לעשות דבר כזה, ואז "מצוות בטילות לעתיד לבוא", אבל כל זמן שזה לא קרה - לא כדאי לוותר על התורה, בדיוק כמו שהחילונים לא מוותרים לגמרי על עקרונות הפילוסופיה והמוסר של אריסטו ואפלטון, אלא משדרגים אותם. אז לנו יש בעיה מכיוון שיש לנו מסורת על נצחיות התורה. אבל לדעתי זו בעיה פשוטה יותר ממה שנראה - צריך ללמוד לעומק לאורך ולרוחב את כל משמעויות דברי התורה, ואז יהיה אפשר לעמוד על שרשיה ולארגנם בהתאם לימינו. וגם אם התורה עצמה לא תשתנה, הרי שהיא תקבל צביון חדש בבחינת "ולא יאמר עוד חי ה' אשר העלה את בני ישראל מארץ מצרים כי אם חי ה' אשר העלה ואשר הביא את זרע בית ישראל מארץ צפונה ומכל הארצות אשר הדיחם שמה והשיבותים על אדמתם אשר נתתי לאבותם". וזה נכון לא רק מבחינה פיזית, אלא גם מבחינה רוחנית (גם גאולת מצרים היה בה מימד של גאולה רוחנית כידוע).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 15:34 לינק ישיר 

אליקים,
בפועל, אנשי התורה נשרכים מאחור אחר אומות העולם בתיקון המוסר ומה הועילה תורה בקלקולה?

חזק,
כפי שהעיר נחמד, אתה טוען שאי אפשר להאשימך באפולוגטיקה, אבל אתה משחק באופן די מניפולטיבי עם הנתונים, בין תורה שבכתב לזו שבעל פה, והגדלת עשות, עם ילדי החדר.
לפי התורה, מצוה גמורה למנות מלך.

אגב, אם לדבריך מעמד הכהנים נחות, מידי מעמדות לא יצאנו...

תוקן על ידי ייתכן ב- 17/02/2015 15:34:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/2/2015 15:52 לינק ישיר 

ייתכן

השאלה היא מי הם אנשי התורה? הנביא ירמיהו אומר "הכהנים לא אמרו איה ה' ותופשי התורה לא ידעוני והרועים פשעו בי והנביאים נבאו בבעל ואחרי לא יועילו הלכו". אם "תופשי התורה" יכולים להגיע למצב של "לא ידעוני", הרי שאנו רואים כאן את מה שאמרו חז"ל על אנשי בית שני שהיו עוסקים בתורה ובגמילות חסדים, ונפלו בעוון שנאת חינם. (אגב, יש כאן שאלה מעניינת. משמע שבבית ראשון לא היה שנאת חינם! והרי היה שפיכות דמים? משמע שיש שפיכות דמים שאין בה שנאת חינם. ובבית שני היו עוסקים בתורה ובגמילות חסדים - אז היכן השנאת חינם? משמע שאפשר לגמול חסד גם עם אדם שנוא. אם כן, אנו רואים שהעובדה שאדם נופל בצד מסויים של המוסר, לא אומרת שבצד אחר שלו הוא גם נופל או אפילו ברמה בינונית. אבל עזוב את זה.) בא וראה באיזה עוון התפשטה הנצרות ופגעה ביהדות. וכי צריך לחפש עוון? הרי זה חז"ל מפורש בעוון שנאת חינם! וההוכחה לכך פשוטה: הנצרות כולה בוססה על אהבת האחר. הנצרות נוסדה ממש בשנים האחרונות שלפני החורבן השני. עובדה נוספת: הנצרות נדחפה ע"י אנשים יהודים - ישו עצמו היה יהודי. כלומר, בזמן שבו ישראל חטאו בשנאת חינם, קם יהודי אחד - אותו האיש, והטיף לאהבת חינם. האם צריך יותר מזה כדי להבין שאילו היה בישראל שלום הרי שכל זה לא היה קורה? ובכן, אנו מבינים שגם מי שעוסק בתורה ובגמילות חסדים, יכול לשנוא שנאת חינם. התורה לבד איננה מספיקה, אלא צריך גם לשמור על רוח התורה. הלא היא התושב"ע=הנבואה =התורה החיה בקרב העם. לא מוסר הגויים, אלא מוסר התורה= רוח התורה החיה בקרב העם. מוסר הגויים עולה רק כאשר היהודים חוטאים לתורה או לרוחה. גם ללא הכרת ההסטוריה התנ"כית, הרי אומר ירמיהו "ההמיר גוי אלוהים והמה לא אלוהים ועמי המיר כבודו בלא יועיל"? אנו צריכים לחפש בקרבנו את החטאים, את מקור המידות הרעות, שלפעמים מתחפשות באופן ישיר או עקיף למצוות (כתבתי פה בעבר על "הטוב מדי" - מידות החסידות שמופיעות אצל אדם שלא השלים את חוקו בשורת הדין). ע"ע הפטרת חזון ישעיהו (ישעיהו פרק א' ותחילת פרק ב'). 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דרכי התמודדות אמונית עם בעיות מוסריות בתורה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.