| נשלח ב-13/2/2015 08:33 |
|
| |
פוסט מענין שגליתי בדבר העגלה המלאה
היום אני עולה לקברו של החזון איש ז"ל אני רוצה לדבר איתו, להמשיך את השיחה שהיה לו עם דוד בן גוריון לפני שישים שנה, להמשיך את השיחה בדיוק במקום שבה נעצרה, אתמול הייתי במסיבה כלשהו בבני ברק, וחשבתי על השיחה ההוא, על העגלה המלאה שהציבור החרדי סוחב, ראיתי אנשים חסרי כיוון, הלכתי משולחן לשולחן להטות אוזן לשיחות הערות, וכל מה ששמעתי היה פוליטיקה מקומית מלוכלכת, מחבלים ושונאים, יתד והפלס, דרעי וישי, ודיבורים על כך שהבורקס קר, הלכתי לשולחן הכבוד שם יושבים מנווטי הספינה ובעלי העגלה המלאה, שם ישבו אנשים עבי כרס, עילגי שפה, ומכיון שלא מתאים להם לדבר על הפלס והיתד, אז הם סתם שופכים את חמתם על בורקס (קר) וקוגל ירושלמי, ומחכים לתורם להנות את הציבור עם וורטים חסרי פשר וטעם וריח, ומשלא מתכבדים הם תוקעים את המזלז באף ובחימה בעוד חתיכת קוגל... אז אני עולה לקברו של החזון איש ז"ל אני חש צורך עז לספר לו שהעגלה עליה דיבר התרוקנה מזמן, התכולה של העגלה שנשאה מטען כל כך עצום של תרבות ומורשת ויופי התרוקן במהלך השנים, הוא דלף דרך איזה חור שפערו ממשיכי דרכו, כל מה שנשאר בעגלה הוא ניחוחות, פירורים, והמון לכלוך... ותחשבו על זה ערב שבת שלום
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 08:50 |
|
| |
מעניין שאדם בן זמנו של החזו"א גם טען בזמנו את אותו דבר, ככה שאין לך מה לדבר עם החזו"א.
העניין הוא שאותו אדם כמוך, ראייתם מהרהורי לבכם הקודח. על פי האבן עזרא הידוע, אתה מגלה רק את מחשבותך הרי אין אדם יודע מחשבות האדם אז אייך אתה יודע לומר לנו מה חושבים העילגים במזרח ? טוען האבן עזרא שאתה פשוט מגלה את מחשבותך. מכאן נדע שאתה יושב במזרח, אתה חושב על כבוד ועל קוגעל.
אבל אם כבר בעגלה עסקינן, אולי תתן לנו משהו מהגעלה שלך ? ואז נדע של מי יותר מלאה. בנתיים אמרת רק דמגוגיה זולה.
תוקן על ידי maxmen ב- 13/02/2015 08:52:32
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 09:03 |
|
| |
אגב: רבי מורי אמר לי פעם שבשמחות (או בכל כינוס של רבים) שתלמיד חכם יושב עם המונים, אסור לו לדבר דברי תורה רק להיות מעורב בציבור ולדבר עמם על פי דרכם ועל נושאים שמעניין אותם. כך ראיתי אצל ר' שלמה זלמן ואצל ר' ישראל יעקב פישר והרב בלוי ועוד הרבה מאוד תלמידי חכמים ענקים. ככה שאם אתה רוצה שימוש תלמידי חכמים אתה פשוט צריך להתקרב אליו שהוא יכיר אותך טוב טוב, ואז אולי תצליח לזכות למשהו.
תוקן על ידי maxmen ב- 13/02/2015 09:04:17
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 09:25 |
|
| |
אם אתה בונה את עצמך על ריקנות, אמיתית או מדומה, של השני מדוע שתתאמץ להשאר עמוס וכבד?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 09:25 |
|
| |
קשה לי להבין מדוע אני מותקף הבאתי דברים בשם אומרם ואף כי הוא אנונימי.
זו דעתו ובמקום לתקוף אותי על לא עוול אולי כדאי להתייחס לגופם של דברים מתוך דרכם של חז"ל מתון מתון ארבע מאות זוז
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 09:37 |
|
| |
| חלמישצור כתב: |  | | קשה לי להבין מדוע אני מותקף הבאתי דברים בשם אומרם ואף כי הוא אנונימי.
זו דעתו ובמקום לתקוף אותי על לא עוול אולי כדאי להתייחס לגופם של דברים מתוך דרכם של חז"ל מתון מתון ארבע מאות זוז |
|
1, אם זה פוסט אז תביא את הלינק לכאן ונגיב עליו. בינתיים זה נשמע שאתה פשוט אומר בשם אומרם משום צניעות. בכל אופן סליחה ותמסור לו את תגובתי.
2, התייחסתי לגופן של עניין. הסברתי שהוא מדבר מהרהורי ליבו, כי הוא לא ביקר בירח, הוא ביקר איפה שכולנו מבקרים, כולנו מבקרים בשמחות וכולנו רואים הכל כמותו, אז למה הוא רואה מה שאני למשל לא רואה ? גם הסברתי דיי פשוט שכל תלמיד חכם שהוא בציבור הוא מתנהג בהתאם.
לגופו של העגלה המלאה: תשאל את בעל הפוסט הנ"ל במה העגלה שלו מלאה, ואז נוכל לראות של מי יותר מלאה. בינתיים אני מחפש כבר שנים עגלה להיתלות עליו ולא מוצא בשום מקום ככה שאני נשאר עם העגלה של החזו"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 10:02 |
|
| |
משום והייתם נקיים אני שב ומדגיש אלה לא דברי
חשבתי שיש בהם ממין הטענה ולכן העליתי לכאן
והשלום והאמת אהבו
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 10:05 |
|
| |
סתם שאלה מסקרנת: לו היה היום החזו"א והוא צריך להיפגש עם מישהו מהצד השני, האם קיים מישהו שם שהיה מבין בכלל מה החזו"א אומר ? לדעתי בן גוריון היה איש עם רמה שאין יותר, ככה שלדעתי התשובה היא שהחזו"א לא היה נפגש היום אם אף אחד. גם מצדו וגם מצד המופקרים של היום שלא רואים בכלל צורך לדון בכך הרי מבחינת הבריונים מה הבעיה להכניס את כל בני הישיבות לבית הכלא ??
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 10:26 |
|
| |
לא ראיתי שום טיעון בדבריו פרט לשני הטיעונים המבריקים הנ"ל: 1) לציבור החרדי יש פוליטיקה פנימית (והוא גם מדבר עליה!) 2) רבניו אוכלים קוגל. ובורקס. קר.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 11:30 |
|
| |
אריאל טענתו היא כי פעם הציבור החרדי עסק בלימוד תורה ויכול היה לטעון שהוא שונה מהחילונים שעניינם רק בכבוד ובתאוות; והיום הוא עוסק בעצמו בעיקר בכבוד (מריבות פנימיות) ובתאוות (האוכל קר), בדיוק כמו החילונים של אז (לפחות איך שהם תוארו). זה כנראה נכון. פעם היה מדובר בקבוצה קטנה, בני עלייה, של לומדי תורה; והיום בציבור ענק, שמטבעו לא יכול להיות בני עלייה (ואכפת לו מטמפ' האוכל), וצריך כל מיני מנגנונים ציבוריים (ובמקרה החרדי אפי' הרבה כי צריך לשמור על אנשים שלא יצאו החוצה), מה שמביא לפוליטיקה ומריבות (על כבוד).
[כיוון שהסברתי את דבריו של האנונימי, אני מקדים תרופה למכה ומודיע למקס שהאנונימי אינו ר' מיכי, ואף אלד מהם אינו אני]
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 12:02 |
|
| |
אם הייתי מבקר בשמחה בזמן החזו''א הייתי יכול לשמוע את אותם נושאי שיחה בדיוק: מריבות של לורנץ ופרוש (הסבא רבה), פא''י, עדה וכו'. וגם תלונות על זה שהקוגל קר. וגם חסרות בו ביצים. (הכל בגלל דב יוסף הזה, למי הוא מביא את כל הביצים? גנעב!) התיאורים האלה בדרך כלל הם אידיאליזציה של העבר, שאין לה הרבה על מה לסמוך.
האם הציבור החרדי היה באמת איכותי יותר? סביר להניח שהיו דברים שהיו יותר טובים אז, ויש דברים שיותר טובים היום. ציבור בני התורה, שלא היה זהה לציבור החרדי, באמת למד יותר, באחוזים, מהיום. במספרים, כמות הלומדים הרציניים היום גבוהה מאז. (חישוב פשוט - אם היו אז 1000 בחורי ישיבה והיום יש 50,000 אפילו אם 2% מתוכם לומדים ברצינות הם עוברים את הסך דאז) נ.ב. גם אני לא הרב מיכי, לא דינוזאורוס, לא ישיבישעאר ולא אמשלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 12:15 |
|
| |
לפני שמעלים טענות כבעל הפוסט יש לבדוק. א. האם באמת אלו נושאי השיחה? ב. כמה נפח זה משיחה ג. איך זה ביחס למגזרים אחרים. ג. האם אחוז בעלי הכרס גבוה יותר ממגזרים אחרים ומהן הסיבות לכך (העדר פעילות גופנית או מציצת דם עגלות ריקות) ד. האם הוורטים טעימים פחות מוורטים של הרב שג"ר או האדמו"ר ע. עוז. ה. האם תאוות הכבוד שכיחה יותר? יש לי הרגשה שבדיקה כזו נעשתה כשם שכןתבע השטירמר בדקו. בעב בתור טענה פולמוסית זה נחמד. האם היא גם משקפת מציאות?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 12:46 |
|
| |
נניח כעת לאותה מסיבה והקהל שישב בה, ונשוחח מעט על מה שיש בעגלות. האמת היא כי עגלה מלאה אינה מעידה שיש קופצים לסחורתה, והדבר נכון עבור בעלי העגלות ויושבי במסיבות מכל הצדדים.
אמירתו של החזון איש נאמרת בשעה של מצוקה גדולה שלאחר החורבן והשמד. הוא מדבר כסנגור הנלחם על חיי שולחו. זאת ועוד, הישוב ברובו היה חילוני, אנשים אשר הם, או למצער הןריהם, עזבו את בית אבותיהם, הן את הבית ממש והן את דרך האבות, ופנו לדרך חדשה. ועוד זאת כי הדרך החדשה הזו הצליחה ובתי האבות עלו באש. כדאי לשים לב גם למעמד. בן גוריון ראש הממשלה בא אל החזון איש לשיחה. הוא עצמו עזב את הבית הישן, והוא אדם יודע ספר ומשכיל, ובעיקר, - לכך יש לשים לב היטב, - עליו לכונן מדינה חדשה וחברה חדשה, הנתונות שתיהן לאיום קיומי. אתגר זה לא עמד בפני איש מעמנו מאז עזרא ונחמיה.
באשר לעגלות עצמן, צריך קודם לבדוק בדיקה מעשית. דבר כזה אינו קשה כלל. צריך לבקר בכמה ישיבות גדולות ולסקור את ארון הספרים שלהן, ולבקר בספריה של האוניברסיטה העברית ולסקור מה שיש בה. ודאי, הספריה להיסטוריה אינה כוללת ספרות רוסית ותרבות צרפתית, וספרית הישיבה אינה כוללת את שלושתם. כל ספריה כזו היא חלק מספריה כללית, שהיא היא העגלה. אבל כאשר החזון איש רואה בספריה שלו את העגלה כולה של עולמו, אין ברירה אלא להודות כי ביחס לעגלה האוניברסיטאית, - הכוללת גם את העגלה שלו כחלק ממנה, - העגלה שלו ריקה עד מאד. הריקנות מחריפה משום הסגירות של אותה ספרית ישיבה, כלומר האיסור על קוראי ולומדי אותה ספריה לבקר בספריות האחרות, או הראיה השלילית של מעשה כזה, או ההימנעות הכללית ממנה.
כל סגירות מביאה בהכרח לניוון.
הדבר נכון גם בעבור אותם ציבורים בחברה החילונית שאין להם עניין בספריה האוניברסיטאית העומדת לרשותם. ספריה זו משמשת כאן כסמל לכלל התרבות הנתונה על המדפים לשימוש החברה לצורך קריאה, לימוד, מחקר ויצירה חדשה.
צריך להעיר על המעשה יוצא דופן של בוני המדינה הזו שלנו. הם לקחו תכונת יסוד מבית אבא ובנו את המדינה הפוך, מן הגג כלפי מטה אל היסודות באדמה. התכונה שהביאו איתם היא ערך הלימוד. המעשה הראשון היה הקמת הגימנסיה העברית הראשונה קודם מלחמת העולם הראשונה, ותכנון הטכניון והאוניברסיטה העברית. הטכניון קם מיד אחרי המלחמה והאוניברסיטה כמה שנים מאוחר יותר. אחר כך קם מכון זיו, היום מכון ויצמן. התרחשות מקבילה היתה תחית השפה העברית שהחלה עוד במאה הקודמת, מפעל תרגומים לעברית, והופעת הוצאות ספרים טובות, עתונות עברית, תאטרון עברי. נוצרה אנומליה. התהוותה חברה הכפופה לשלטון זר, תורכיה תחילה, בריטניה לאחריה, המצויה בשלבי הקמה ראשוניים מאד של המשק הכלכלי, אבל היא חברה המתפתחת יפה במישור התרבותי. העגלה שלה הולכת ומתמלאת בכל טוב ויש דרישה עצומה למטען שלה.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 13:16 |
|
| |
תלמיד
אני מקווה שלא
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 13/02/2015 13:16:43
|
|
|
|
| נשלח ב-13/2/2015 14:06 |
|
| |
הויכוח בין החזון-איש ובן-גוריון היה על עול מצוות. באשר לספרים, לו בא"י היתה באמת אוירה כללית המכבדת לימוד, אזי הלימוד היה מצליח להתעלות ביחס ללימוד בגולה, והיו גם מתחברים ספרים באמת מקוריים.
תוקן על ידי מם80 ב- 13/02/2015 14:08:09
|
|
|
|
| נשלח ב-14/2/2015 18:48 |
|
| |
| 932woland כתב: |  | | |
|
שבוע טוב עודד. אז לא, לא מדובר על עגלה של ספרים. מדובר על עגלה של משמעות. בינתיים פילוסופי המערב עוד לא מצוא משמעות ולכן העגלה שלהם ריקה, ומזה ריקה, שבא לך להקיא. העגלה שלנו מלאה משמעות. הפלא היא רק אייך בן גוריון הבין את זה ? אז נכון שבא עםארץ ורואה שחוץ מהמשמעות יש לנו גם שיחת חולין וגם בורקס וקוגעל אז הוא פשוט מת מקנא, הרי גם משמעות וגם עולם הזה ? הרי הוא חושב שבכדי ליהנות מהעולם הזה אתה חייב לוותר על משמעות.
הפוסט הזה הוא קלסיקה של עםארצים בכל הדורות. זה מזכיר את חיים שאולזון וכמותו. כלפי אנשים כאלה אפשר לומר שאין חדש מתחת השמש.
לסיכום: ספרים בספריה לא אומרים כלום. ספרים בבית אומרת הרבה, ועכשיו בוא נעבור בית בית ונראה. ואם כל זה הספרים לא עושים את האדם, הלימוד עושה את האדם, ועכשיו נעבור תרבות ותרבות ונראה למי יש בכלל מצווה (ועוד המצוות הכי גדולה) ללמוד. הלימוד עצמו גם לא עושה את האדם, רק המעשה, ועכשיו נעבור אדם אדם ונראה מהן המעשים שלהם. וכאן הכשל הגדול של המערב. המערב חייב שוטר ומשטר והיהודי שיש לו עגלה מלאה לא צריך שוטר ומשטר. כלומר המערב לא סומך על העגלה שלו שנמצא רק בספריה, ולכן צריך שוטר ומשטר, היהודי סומך על העגלה שלו כי הוא נמצא בתוך נפשם של האנשים ולכן הוא לא צריך גננת ושוטר ומשטר.
אגב: לפני שהיה אוצר החכמה, הספריה הלאומית היה מלאה עם חרדים. גם היום אבל אז הרבה יותר.
תוקן על ידי maxmen ב- 14/02/2015 18:58:55
|
|
|
|
|