|
|
| נשלח ב-25/2/2015 22:26 |
|
| |
חזק, העניין הוא שבשונה מאמונות מדעיות של חז"ל, שהגיוני שהיו מוטעות בתוקף הסתמכותם על מיטב המדענים של זמנם. כאן מדובר על ניסוי מדעי שלכאורה תוצאותיו היו שגויות.
אמשלום, ביאור 'טיעון השעון השבור' שלך הוא שדיוקים נדירים יכולים להיות מקריים. את צודקת אבל יש לבדוק את כלל הסיפורים ה'מדעיים' של חז"ל ואני חושב שאחוז גבוה מתוכם היו סבירים ומעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/2/2015 23:31 |
|
| |
| חזקואמץ כתב: |  | הדיון על אמינות הבדיקה נראה לי קצת מוזר.
מה זה משנה אם המדע המודרני מאשר בדיקה כזו או לא? מי שעשה את זה האמין שזה עובד. אולי הוא צדק ואולי לא. האם מה שחז"ל באים ללמד אותנו בסיפור כזה הוא שבדיקה כזו עובדת?
הם חשבו שזה עובד ומה אכפת לי אם הם טעו?
פעם האמינו בהרבה דברים שכיום המדע אומר שהם בבל"ת. חכמי ישראל אמורים לשמש עבורנו כמקור של ערכים והלכות (ואם נראה שהם לא מקור מוצלח לזה, זו בעיה), אבל הם לא אמורים לשמש עבורנו דוגמא של פיזיקאים או גניקולוגים. |
|
אתה מניח שהדיון הוא אמוני, ולכן שואל על עצמך
אבל אף אחד כאן לא טען שחכמי ישראל היו אנשי מדע או שלא ייתכן שטעו
חברי הפורום, כאנשי מדע מודרנים, מנסים לגבש דעה בנוגע לניסוי
היה מי שטען שזה בהכרח שטויות ודברים מגוחכים
והיה מי שטען שאולי לא
לא ח סרים דברים שעשו פעם ונראים מוזרים
אך התברר שיש בהם הסבר שלעתים לא היה ידוע גם לעושים עצמם
כך האכלת מי שנשכו כלב שוטה מחצר כבד שלו
היתה מחלה מסוייימת שהיו מאכילים את החולים בצואה של חולים יותר קשים, והתברר שיש בה נוגדנים
וכיו"ב
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 04:35 |
|
| |
חזקואמץ
<חכמי ישראל אמורים לשמש עבורנו כמקור של ערכים והלכות (ואם נראה שהם לא מקור מוצלח לזה, זו בעיה), אבל הם לא אמורים לשמש עבורנו דוגמא של פיזיקאים או גניקולוגים>
ראה י.א. הלוי בספרו, "דורות הראשונים", (פרק "אלכסנדר ינאי" חלק שני סוף עמ' 466 הערה לח): "רבותינו לא היתה מלאכתם חקירת דברי הימים".
גם ראה: "הוראת ההיסטוריה ואמונת חכמים"'
ד"ה מסקנה זו.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 26/02/2015 04:50:27
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 07:18 |
|
| |
"רבותינו" של הלוי שם זה רש"י ותוס'
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 10:07 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | אכן, שלישישי כתב לך בזלזול, אבל הוא לא כתב לך שטויות בנימה ידענית.
|
|
הבהרה
לא הייתה לי כוונה לזלזל בישיבישעאר. הריני מתנצל ומבקש את סליחתו של ישיבישעאר אם הוא חשב כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 10:21 |
|
| |
במקרה זה ד"ר ברויער הצליח להפוך את כוונת רי"א הלוי על פיה, רי"א הלוי שכל עסקו היה להראות שרבותינו (=חז"ל) צדקו בחקר דברי הימים הפך למי שאומר ש'לא היתה מלאכתם חקירת דה"י' . כפי שכתב ישיבשער, הוא כותב את זה על רש"י ותוס' כשהוא מפרש גמרות אחרת מהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 12:44 |
|
| |
אריאל, ואם התוצאות היו שגויות? אז נניח שהיו שגויות. האם "אמונת חכמים" כוללת את האמונה בכל מה שהם חשבו או חשבו שהוכיחו?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 14:28 |
|
| |
חזקי אמונת חכמים אינה להאמין שחכמים לא טועים, וגם לא להאמין שמישהו מסויים היה חכם. משמעות המונח אמונת חכמים היא להאמין בחכמה, שאם אתה יודע או חושב שמישהו חכם, אל תנהג בו כפי שאתה נוהג במי שאינו חכם. משפט שאם טיפש יאמר אותו יזכה בגיחוך, אם חכם יאמר אותו, יזכה לעיון מחודש ולצ'אנס. גם חכמינו הקדמונים, במדה ואתה חושב שהיו חכמים, זכאים לצ'אנס, במסגרת הצ'אנס יש להבדיל בין דברים שסביר שיטעו או שלא היתה להם דרך לדעת, ובין דברים מוחשיים פשוטים שענינם אינטואיציה וניתוח של מה שגלוי לעין. אם אתה חושב שלא היו חכמים (למשל שלא חשבו שריח של יין יכול לעלות עד האף והפה), אתה קוהרנטי לשיטתך, אבל אם אתה חושב שהיו חכמים, ולא רק בקיאים במשניות, ביכלתך לתת צ'אנס, ולנסות לבדוק עוד, ואפילו אם בבדיקה ראשונה זה עדיין לא נראה, "כל עוד זה לא סופי זה לא סופי" כפי שקבע בתבונה הרמטכ"ל שלנו. ומלבד הענין של חכמים, ישנו גם הענין של חכמת ההמון, שיש כאלו שירצו ל ראות רק את הצד השלילי של ההמוניות, ולהדגים כיצד ההמון מטומטם וכו', ויש שיראו גם איך הנסיון ההמוני ורב הדורות הדורות הוא בכל אופן בעל ערך כל שהוא. (כשאני שומע נהג מונית מנתח את יחסי אובמה נתניהו, ולאחר מכן את אמנון אברמוביץ, יש לי הרגשה שהראשון צודק. כנראה שיש גם טמטום המוני אליטתי).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 15:02 |
|
| |
אני עדיין לא מבין בשביל מה זה חשוב. נניח שהם חשבו, ואולי כך אמרו כל גדולי המדענים בתקופתם, שהריח עובר וכו'. אולי זה נכון, וגם אם לא - זה לא מפיל מאומה מגדולתם הערכית והרוחנית. והגדולה הזו היא שחשובה (אם היו גדולים או לא).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 15:24 |
|
| |
חזק אני גם משתדל להיות חזק, אל כשמתברר לי כי אם אדם מדבר מבסס את הלכה על הבלי הבלים, איך אני יכול לכנותו גדול ערכי ורוחני.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 16:13 |
|
| |
חזק, איפה ראית שמישהו חשב שזה פוגם בגדולתם? זה פשוט מעניין, לא פחות מכל הנושאים האחרים.. ירוחם, מבחינתך כיום זה הבלי הבלים, אבל מבחינתם זה היה הגיוני, בדיוק כמו שאתה מאמין לאנשי המדע של זמנך, ואינך יכול לבדוק את דבריהם, גם הם האמינו בתחומים מסויימים לאנשים שנחשבו בזמנם חכמים ובעלי נסיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 18:06 |
|
| |
חזק
במחילה, אני חושב שהעניין יותר עמוק:
א. ההתקפה נגד חז"ל איננה רק בשאלה הספיציפית, אלא בשאלה האם מוצדקת גישת החרדים והמחזירים בתשובה דהיום, שצריך להתרחק מהמדע וש"הכל נמצא בגמרא", ושעל פי חז"ל אפשר לפסוק הלכות התלויות בידע מדעי, או שנראה שתלויות בידע מדעי. ב. אם חז"ל טעו בגלל שלא היתה להם אפשרות לבדוק דברים עד הסוף, אזי ייתכן שגם בדברים ערכיים היתה להם פחות אפשרות לבדוק, ואז הפסיכולוגיה המודרנית צריכה להחליף את הפסיכולוגיה של התורה, ואפילו אם רק חלקית. ג. בנוסף, זה מעלה שאלה לגבי יכולת ההתנבאות של הנביאים או חז"ל, וזה נפק"מ למשל לגבי עקבתא דמשיחא או גוג ומגוג.
לכן השאלה פה מאוד בעייתית עבור כלל הדת. אני אישית נוטה לתמוך בדת מהסיבות שציינת - העיקר הוא הערכיות והמסרים המועברים. בנוסף, אני מצדד בעמדת ישיבשער שאין לפסול אפשרות של הצלחה בניסוי מדעי גם ללא הידע המדעי והגישה המדעית של היום. מאידך, אני מסכים שאסור להאמין בעיניים עצומות לכל דבר שמופיע, ובדיוק כמו שבסוגייא בבבא קמא אתה תחקור כל דבר לעומק, ותברר גם את ההגיון בדעת הראשונים, ואפילו בדעת האמוראים, וככל שתעשה זאת יותר כך הלימוד יותר טוב, וזה דבר המוסכם על כל מי שלמד בבית מדרש כראוי - כך גם בסוגיות שלנו פה - אסור להזניח סברות רק בגלל שלא קיבלנו אותם במסורת מחז"ל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 18:29 |
|
| |
אליקים, א. אכן, לדעתי לא מוצדקת גישת החרדים והמחזירים בתשובה שצריך להתרחק מהמדע ו"הכל נמצא בגמרא". לא הכל נמצא בגמרא, והתרחקות מהמדע היא התרחקות מההיגיון ומהחיים. ב. פסיכולוגיה היא לא עניין ערכי. היא תיאור של מבנה הנפש וכו' שיש לו השלכות ערכיות. אני לא פוסל את הטענה שחז"ל הבינו בפסיכולוגיה פחות מפסיכולוגים מודרנים. באופן אישי, אני מתרשם שההבנה של חז"ל (לפחות חלק מהם. בל נשכח שמדובר באלפי אנשים) בנפש האדם, מרשימה מאוד והקדימה בכמה וכמה תחומים את הפסיכולוגיה המודרנית. ג. לא רואה כאן שאלה. אין "יכולת התנבאות". יש "נבואה". מי שקיבל נבואה על העתיד, יודע את העתיד. מיש לא קיבל נבואה על העתיד, לא יודע את העתיד. כאשר חז"ל כותבים על העתיד ואין להם מקור בנבואה, זה באמת השערות, השערות של אנשים חשובים וחכמים שאני לוקח אותם ברצינות, אבל לא נבואה. כך שאני לא רואה עניין דתי בשאלה האם המדע שחז"ל האמינו בו מוכר כיום כתקף או לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/2/2015 19:25 |
|
| |
הצלחתי למצוא זמן לחזור לפורום, וגם השקעתי בקריאת האשכול הותיק והטוב שנישטאיך לינקק אליו.
סיכום שלו:
הגמרא על רבן גמליאל מעוררת כמה קושיות:
א. האם זה עובד? איך?
ב. מדוע להשפיל את השפחות? ובעצם, מדוע להשפיל את האשה?
לשאלה הראשונה הציע ד"ר הלפרין, באופן שקשה לתמצת בקיצור, הסבר שמתבסס על הנקודות הבאות:
1. רירית סופגת אדים או נוזלים כמו אלכוהול הרבה יותר מאשר העור. לכן החלק הפנימי שנפתח בשעה שאשה יושבת על חבית (עטופה מסביב בבגדיה) יוכל לספוג כמות שעשויה להגיע, דרך הרירית אל הריאות והקיבה ומשם אל הפה.
2. יש הבדל בין בתולה לבעולה, אבל סביר שאין הבדל בין בעולה של פעם אחת או פעמים בודדות.
לפי הגישה הזו, זה יכול לעבוד.
ב. הניסוי עם השפחות מעיד שרבן גמליאל היה מוכן לניסוי אמפירי. ודאי שהוא לא חשב בצורה זו ובמונחים המודרניים שלנו, אבל הוא היה אדם פתוח וחכם שהשתמש בידע שנחשב למדעי בתקופתו כדי לפתור שאלה קשה ולהתיר אשה לבעלה.
כלומר, עד שאנו תמהים על הסתמכות על שמועה מוזרה ועל ניסוי בלתי אפשרי בעינינו, אפשר שמוטב לזכור שחכמים וכל מי שיכול להיות מוגדר כמדען בזמן ההוא הסתמך על שמועות לא תמיד מבוססות, ואדרבה, אנו יכולים לראות ברבן גמליאל אדם נאור וחכם המשתמש במאגרי הידע העומדים לרשותו בצורה אופטימלית.
ועוד, הצעתי שם שהניסוי של השפחות נועד כדי לבדוק כמה זמן צריך להושיב את השפחות כדי שיהיה ריח אצל הבעולה ולא אצל הבתולה, אבל מואדיב, בהסתמך על העובדה שהאלכוהול נספג יותר במשך הזמן אבל גם מופרש מהגוף, דחה את דברי.
הסבר חליפי הוצע שם בידי אמשלום: ר"ג לא האמין שהבדיקה תעזור. אבל הוא כן סבר שחשוב להפיס את דעתו של המתלונן.
ניסיתי לחזק שם את דבריה על ידי בחינת רצף המעשים בגמרא שם שמראה שכולם עוסקים בהבאת שלום בין איש לאשתו ובין הגנה על האשה מפני האשמתה.
בהמשך האשכול הועלו טענות על הזלזול בשפחות. אלו טענות מוצדקות - מנקודת הראות שלנו. האם ר"ג לא השתתף די הצורך בצער השפחות ובושתן? האם החשבון שלו היה עדיף שתצטערנה השפחות ויינצלו חיי הנישואין של האשה ובעלה?
אני סבור שחז"ל היו מוסריים ביותר ויש לכך ראיות ממעשים רבים - מכל התלמוד. אמנם הם היו בני תקופתם ולכן נזקקו להתחשב בציבור. כנראה לצפות מחכמים שיראו במוסד העבדות דבר פסול, כפי שאנו מבינים היום, זו דרישה יתר על המידה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/2/2015 07:28 |
|
| |
ויש גם הסבר חילופי: הושיבוה על חבית של יין, הכוונה שהושיבו אותה ליד חבית, כדי שתסניף כוסיות (כמו "להתיישב על חבית בירה"), ו'ריחה נודף' הכוונה שמספרת את כל עלילותיה, ובין השאר עם איזה גברים היתה.. (אחד מחכמי הספרדים פירש כך).
|
|
|
|
|