בית פורומים עצור כאן חושבים

טורקמדה היהודי ותעלומת אבותינו (?) בני אדום -לשבת זכור

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/2/2015 12:46 לינק ישיר 
טורקמדה היהודי ותעלומת אבותינו (?) בני אדום -לשבת זכור

1. התעלומה

ויהי בימי המלך החשמונאי יוחנן הורקנוס בן שמעון בן מתתיהו החשמונאי, כבשה יהודה את אדום. (125 לפנה''ס) וכאן עשה יוחנן מעשה אכזרי ומרושע, לפי תפיסתנו. הוא העמיד בפני האדומים שתי ברירות: להתגייר או לעזוב את אדום. (מעשה זה, שקדם ב1,600 שנה לגירוש ספרד, בוצע גם בצפון הארץ, בקרב שבטי היטורים הערבים אבל אתמקד כאן באדומים.) האדומים האומללים נאלצו לנטוש את דתם העתיקה ולחיות כיהודים. התוצאה שאותה לא יכל לצפות יוחנן היתה הופעתו של אציל אדומי בשם הורדוס שזכה למעמד בכיר בחצר המלכות החשמונאית ובסופו של דבר רצח את כל החשמונאים והיה למלך בעצמו. (37 לפנה''ס)
באירוע זה התחבטו ההיסטוריונים רבות, בעיקר בשל הבעיה הגדולה הזאת: אין אפשרות הלכתית לגייר אדם בעל כרחו. למעשה, אפילו אדם שהתגייר מרצונו החפשי אבל לשם מניעים זרים - הרי הוא גוי גמור. וזו לשון הברייתא היו ר' יהודה ור' נחמיה אומרים: כל אותם שנתגיירו בימי מרדכי ואסתר אינם גרים, שנא' ורבים מעמי הארץ מתייהדים כי נפל פחד היהודים עליהם. וכל שאינו מתגייר לשם שמים אינו גר. (מס' גרים,א,ז)
תופעה מוזרה נוספת היא שחז''ל, הדנים בגרויות תקפות ושאינן כאלה, אינם טורחים בשום מקום להזכיר את הגיור הכפוי ההמוני הזה ולהבהיר שאינו תקף.
רי''א הלוי טען שאכן הגיור היה מנוגד להלכה ושלא כרצון חז''ל. היו מהחוקרים שהגיעו למסקנה קיצונית לפיה היה הגיור מרצון האדומים, דבר שמנוגד לחלוטין למקורות.
מה באמת קרה?

2. המקורות

יוסף בן מתתיהו מספר: הכריע (הורקנוס) את כל האדומים והרשה להם להישאר בארץ אם יימולו ויאותו לקבל את חוקי היהודים. והללו קיבלו עליהם מאהבת ארץ אבותם גם את המילה וגם להשוות את הליכות חייהם לאלה של היהודים. ומאותו זמן ואילך היו הללו יהודים. (קדמוניות,יג,257-258)
ושם הורקנוס המיר את החוקה שלהם במנהגים ובחוקים של היהודים. (טו,254)

פטולמאיוס מספר האדומים, לעומת זאת, לא היו במקורם יהודים אלא פיניקיים וסורים, אך מאחר שהוכנעו על ידם ונאלצו לקיים את המילה, באופן שנמנו עם העם וקיימו אותם המנהגים, הם נקראו יהודים.

וסטראבון מספר האדומים הם נבטים שגלו מארצם בגלל מרד ונתחברו אל היהודים ונשתתפו עמהם באותם החוקים עצמם.(גיאוגרפיקה,טז,2,34)
סטראבון הוא היחיד שלא מזכיר את הכפייה אבל עדותו משובשת.

שימו לב שכולם מדגישים את המילה.

3. הורדוס

האדומי הבולט ביותר הוא כמובן הורדוס. וכאן אנו זוכים לכמה רמזים. יוסף בן מתתיהו מספר שהורדוס היה הדיוט ואדומי, כלומר יהודי למחצה. (קדמוניות,יד,403) וגם כאן התחבטו החוקרים, מהו יהודי למחצה? אדם יכול להיות יהודי או גוי, לא כן? החליטו החוקרים שמדובר בגידוף פשוט שמבטא את שנאת היהודים להורדוס.

חז''ל מספרים הורדוס עבדא דבית חשמונאי היה...יומא חד שמע בת קלא: כל עבדא דמריד השתא מצלח. קם קטלינהו לכולהו מרוותיה.(ב''ב ג:) 
מכאן גם הסיקו חז''ל דין בהלכות יוחסין אמר שמואל: כל האומר מדבית חשמונאי קאתינא עבדא הוא.(קידושין ע: ע''ש) 
החוקרים התחבטו כם בזה, שהרי הורדוס היה ממשפחה אדומית נכבדת, מאצילי האדומים. החליטו החוקרים ש'האגדה מבטאת את היחס השלילי של המסורת הרבנית המאוחרת להורדוס' ולא שמו לב שמדובר גם בהלכה מעשית, לפיה המצהירים על עצמם כחשמונאים נידונים כעבדים לכל דבריהם.

4. הפתרון

וכאן נראה לומר שהפתרון הוא פשוט מאד: יוחנן הורקנוס לא הכריח את האדומים להתגייר שכן אין אפשרות כזאת. הוא כבש אותם לעבדיו. 
ע''פ ההלכה, עבד כנעני חייב במילה. ובמצוות כאשה.
ולכן הפכו כל האדומים לעבדים של בית חשמונאי וגם ליהודים למחצה.
והדברים גם מוכחים בהמשך: אגריפס המלך, נכדו של הורדוס, קרא את פרשת מקרב אחיך תשים עליך מלך וזלגו עיניו דמעות, אמרו לו אחינו אתה. (משנה סוטה,ז,ח) והגמ' שם, הן בבלי והן בירושלמי, דנה אותם ברותחין על שהחניפו לאגריפס. לפי דברי, אגריפס היה פשוט עבד.

5.עוד אדומיים?

יש עוד מקום אחד בו מוזכרים אולי הגרים האדומיים והוא המשנה בנדה כל הכתמים הבאים מרקם טהורים. ר' יהודה מטמא מפני שהן גרים וטועין. (נו:) בספרי מוזכרות שתי ערים בשם רקם, רקם דחגרא במזרח ורקם דגיאה בדרום, שתיהן כנראה בתחומי אדום ואולי אכתוב על זה עוד קצת בהמשך.

תוקן על ידי אריאל73 ב- 27/02/2015 13:31:47

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2015 13:14 לינק ישיר 

הגמרא עוסקת בגרים שהתגירו מתוך פחד- והם נקראים -גרי אריות- הגרים שהתגירו מפחד האריות בארץ השוממה, אין צורך לציין כל קבוצת גרות , יש כלל לגרים המתיהדים מפחד.
מהאדומם יצאו לעם ישראל כמה מגדולי ישראל, דואג האדומי- ראה יבמות, הנביא עובדיה היה אדומי. ועוד רבים אחרים וטובים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2015 13:45 לינק ישיר 

קודם כל בעניין שאלת המוסריות. כתבת שאם הם היו צריכים לעזוב את 'אדום'. היה נשמע כאילו מדובר באדום ההיסטורית בעבר הירדן המזרחי, אך מדובר על אידומיאה, שהיא בעצם דרום יהודה. בחורבן בית ראשון האדומים נהנו מאוד ממה שקרה ליהודים, ובאו לתפוס שטח חדש בדרום יהודה. אחרי שיבת ציון המשיכו היחסים העונים בין העמים. גירושם היה עניין לאומי ולא כל כך דומה לגירוש ספרד.
לגבי הגירות, לא ברור לי עניינה של השאלה האם הוא היה על דעת חז"ל. האנשים שאנו קוראים להם היום חז"ל לא חיו אז. אפשר לשאול האם הוא היה על דעת חכמי הפרושים דאז. לחשוב שמסורת הגמ' אמורה לשקף את מה שחשבו ראשוני הפרושים נראה בעיניי נאיבי. אם כוונתך היא לשאול מדוע חז"ל לא דנו באירוע היסטורי זה, הרי שאינני בטוח שהם הכירו את האירוע ההיסטורי.
מסתבר שגיור כפוי היה מקובל אז וגם בתקופות קודמות יותר. הרעיון שהם היו עבדים לא מוזר כי לא ברור מי בדיוק היה הבעלים שלהם, ואכן לא נראה שהיה בעלים כזה. נראה גם שמעמדם של גרים היה נחות באופן משמעותי שלא כמו אצל חז"ל. אמנם, טענתך כי חז"ל פירשו את הדי האירוע ('הדי' כי אני לא חושב שהיו להם מקורות היסטוריים טובים לגבי זה) כאילו היו עבדים מסתבר בעיניי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/2/2015 17:22 לינק ישיר 

לגבי המוסריות, יתכן באמת שיוחנן ראה את עצמו כגואל נחלת אבות (כדאיתא בס' מקבים בעניין אחר) השאלה היא אם זה עושה את זה מוסרי. גם הספרדים היו אדוני ספרד ובתפיסתם היהודים טימאו את מולדתם העתיקה. והאדומיים הללו חיו מאות שנים אחרי ההתנחלות בדרום יהודה (שדי הגיעה מכורח - הנבטים כבשו את אדום ההיסטורית)
לגבי העבדות, אנו חוזרים לויכוח בינינו אם ניתן לראות את חז"ל כמקור היסטורי. לדעתי במקרה שלנו יוספוס למעשה אומר את דברי חז"ל - הוא מסביר שאדומים הם יהודים למחצה, ויותר מזה, הוא מביא זאת כדי להסביר מדוע הורדוס לא היה ראוי למלוך, אלו בדיוק דברי חז"ל שמסבירים שהורדוס/אגריפס היו עבדים ולכן לא קרינן בהו מקרב אחיך.
השאלה האם עמדת הפרושים כלפי הגיור היתה זהה לעמדת חז"ל - צרייך לבדוק זאת, לכאורה במקרא נראה כחז"ל - רות ועזרא.
ולגבי הבעלים, בגמ' מפורשת זהות הבעלים 'עבדא דבית חשמונאי'

תוקן על ידי אריאל73 ב- 27/02/2015 17:23:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2015 19:38 לינק ישיר 

קישור
על ההתנחלות האדומית ביהודה ותפקידם בחורבן בית ראשון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2015 21:59 לינק ישיר 

אפשר לדון אם זה מוסרי, אבל אני לא חושב שאפשר להשוות לגירוש ספרד. כאן היה מדובר על השאלה מי שולט בדרום יהודה, כאשר עליה ניצים שני עמים עם שנאה הדדית של מאות שנים. נכון הוא שהרעיון של שליטה ללא כפייה דתית כבר היה קיים בעולם למשך מעט זמן, אבל התרבות המושרשת אמרה אחרת. מבחינתי הסיפור הזה שייך לימי התנ"ך. דוד כבר עשה דברים שהיום לא מאוד מקובלים. השיפוט של המעשים האלה לוקח בחשבון את התקופה.
אני לא רואה שחז"ל הכירו את סיפור האדומים, כי אני מניח שהוא היה מגיע אלינו באיזושהי צורה. אכן, הדים שלו הגיעו, ואני מסכים איתך שההתייחסות להורדוס כעבד קשורה לזה. אמנם, אני לא חושב שהאדומים היו עבדים כמו שזה מוגדר אצל חז"ל המאוחרים. הם לא משועבדים ברמה הפרטית (לבית חשמונאי היו עבדים, ואני לא חושב שמישהו ראה את מעמדם של כל האדומים כזהה למעמד של העבדים הרגילים - הם אולי היו משועבדים במס, אבל אני לא חושב שמישהו ראה אותם כרכוש שיכול להימכר), ואני לא חושב שפטרו אותם ממעשז"ג (במשנה נראה שאגריפס מביא ביכורים, אבל גם בלי זה לא נראה לי בכלל משהו כזה). נראה יותר שראו אותם כבעלי מעמד נחות - ברור שהמעמד האישי בימי בית ראשון לא היה תואם להל' המאוחרת, ואני מניח שגם אז עדיין היו הבדלים גדולים. מסתבר שהיחס לגרים בכלל היה מאוד לא שוויוני, אבל גר בודד היה יכול להטמע לאחר כמה דורות. לעומת זאת, כאן מדובר על התגיירות ציבורית של עם שלם, וברור שראו אותם כבעלי מעמד נפרד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 00:00 לינק ישיר 

אני חושב שהגדרתם כעבדים היתה פיקציה הלכתית של יוחנן כדי לאפשר את הגיור בכפיה שלהם (ואולי זה גם סייע למעמדו בקרבם בזמן שהוא התאמץ להרחיב את הגדרת תפקידו במסלול שבין נשיא למלך) הם אכן לא נחשבו כעבדים מעשית, ולכן גם יוסף לא מתאר אותם כעבדים כיון שבתפיסת קוראיו הרומיים (שאצלם עבד הוא עבד הוא עבד) זו לא ההגדרה הנכונה. ההגדרה הנכונה היא 'יהודים למחצה'.
אתה רוצה לטעון שהגדרתו של גר בימי החשמונאים היתה קרובה להגדרת עבד בספרות ההלכה החז"לית, אתה צריך מקור לזה.
איפה ראית במקרא שגרים היו במעמד כל כך גרוע? רות (המואביה!) זוכה למעמדזהה לזה של גר בספרות ההלכה.

ואני מסכים אתך שאין ראיה שחז"ל ידעו על מעשה גיור האדומים עצמו, מה שהיה להם הוא מסורות עתיקות שהתבססו על האירוע, למשל - הורדוס הוא עבד.
יש לתהות איך הם ראו את האדומים של תקופתם ומה באמת קרה להם אז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 01:47 לינק ישיר 

א ראשית ,השואת גירוש ספרד לנידון איננה נכונה ,
אכזריות גירוש ספרד התבטאה באינקויזיציה,

ב למה נתפסת דוקא לסיפור החשמונאי ,ע"ע כללי כיבוש הארץ בזמן יהושע ,

ג לא לקבל גרים עם אינטרס הוא דין לכתחילה ,בדיעבד מסיקה הגמרא וכן נפסק ברמבם ,כולם גרים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 09:08 לינק ישיר 

מהר מאד החשמונאים ירדו מגדולתם ולא היו יכולים לבצע כפייה דתית גם אם היו רוצים.

ובכלל בן לעם האדומי עלה לגדולה - הורדוס.

ואעפ"כ נשארו האדומיים בנאמנותם לעמ"י [כמובא בספר יב"מ על הגנם על ירושלים] כך שקשה מאד לדבר על אינקווזיציה יהודית, וכלל לא ברור מה היה שם.

יותר סביר להניח שהכיבוש - עבדות היה בכפייה ולא הגירות, וכדברי יב"מ שהביא אריאל73. 

תוקן על ידי אנונימי00 ב- 01/03/2015 09:09:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 11:11 לינק ישיר 

אריאל
תראה לאיזה אבסורד הגישה הזו מובילה. בילי כותבת לך מה מסקנת הגמ' ופסיקת הרמב"ם.
ממש לא כתבתי שמעמדם היה דומה לעבד, אלא שמבחינת ייחוס לא היו מתחתנים איתם כמו עם גוי. כתבתי גם הבדל בין דר בודד לעם שלם. ניכר שלרות המואביה קשה מאוד למצוא זיווג, ומעשה בעז נחשב לחסד גדול (אולי זה גם המצב היום אצל חלק משומרי המצוות). המעמד החברתי שלה הוא לגמרי בשוליים. ואשאל אותך שוב האם מישהו חשב שהאדומים פטורים ממעשז"ג?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 15:30 לינק ישיר 

עד כמה שאני הבנתי את הרמב"ם הכלל הוא כזה: אין מקבלים גר שנראה שבא מחמת דבר. נתגייר חוששים שמא הוא צדיק ואין דוחין אותו ולא מכניסים אותו. אפילו עבד ע"ז אין דוחין אותו שמא בשעת גירותו כיוון לש"ש והרי הוא ישראל מומר. התברר שהוא צדיק מכניסים אותו. (יג,יד-יח)
מכאן שלמעשה אין הגרות מחמת דבר אמורה לתפוס אלא שחוששין שמא הוא רוצה באמת להתייהד.

עכ"פ, ודאי שמעשה יוחנן מנוגד להלכות גיור.

יש, ביליצר הוא זכר. ולא הבנתי איך בורותי קשורה לגישה שלי.

מ"ע שהז"ג - הם היו פטורים, יתכן שבזמן אגריפס כבר היה להם דין עבד שרבו התייאש ממנו שיש אומרים שיצא לחירות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 15:32 לינק ישיר 

וזיווג אינו קשור למעמד הרשמי של הגר. משל הדיוט- היום אף אחד לא יגדיר גר כיהודי למחצה.
לגבי רות סביר שהפחד היה משום היותה מואביה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 16:04 לינק ישיר 

אריאל
אתה צודק ובאמת הפלוני אלמוני שמסרב לשאתה משתמש בארגומנט- פן אשחית את נחלתי- בגיורת רגילה אין שימוש  במילים אלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 16:19 לינק ישיר 

לא יודע מאיפה יצא לי הת' ב'כותבת' (בילי, עמךָ הסליחה).
אריאל, התכוונתי שהגישה שלך היא אנכרוניסטית בזה שהיא משתמשת בהלכה החז"לית המאוחרת כדי להסביר את מה שהיה בראשית ימי הפרושים. התגובה של בילי לדבריך היא טבעית, ואני חושב שהיא מראה את האבסורד שבדברים, כאילו פסיקת הגמ' או הרמב"ם אמורה לשקף את מה שהיה מאות שנים קודם.
אני רואה שאתה ממשיך בגישה הזו אפי' לגבי מעשז"ג, אז אני אאלץ להמשיך לא להסכים, אבל כבר איני רואה טעם להתווכח (שנינו רק נחזור על עצמנו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 18:08 לינק ישיר 

אני מסכים אתך שהיו שינויים בהלכה כל הזמן, השאלה היא עד כמה. לדעתי עדיין ניתן ללמוד מההלכה בטווח של מאתים שנה לפניה, עם הסתייגות שאין הדבר בטוח כי יתכן שהדין הזה השתנה.
אתה רוצה להסביר שגרים נחשבו בתקופה החשמונאית יהודים למחצה, אני חושב שדבר כזה צריך מקור מקראי או אחר, ועדיין לא הבאת לי כזה.

ואם לשוב לעניין המוסריות, אתה צודק שיש לראות זאת בראי התקופה, זה עדיין לא עושה את זה מוסרי אבל אפשר להבין אותו, דרך אגב, כפייה דתית לא היתה קיימת בתקופה ההיא פרט לסיפור אנטיוכוס באותה מאה, ואכן רי"א הלוי רואה בגיור הזה פעולה ברוח המתיוונים שגרסו שהמלך יכול לקבוע את דת המדינה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2015 18:23 לינק ישיר 

התורה מתיחסת לגרים כגוים גמורים, כך שלא צריך מקור לכך שהם לא כישראל לכל דבריהם.
נראה לי די ברור שהנשים העמוניות בתקופת שיבת ציון היו סוג של גיורות (בהתחשב ביחס לנשים וחולדות באותה תקופה), אבל נחמיה (אני מקווה שאני לא מפשל וזה עזרא, אבל אין לי כח לוודא) דרש את סילוקן.
חוץ מרות המואביה לא שמענו על אף גר שהצליח להתקבל לעם ישראל. לא ברור גם האם רות התקבלה ממש (באותה תקופה) או שרק החליטו שזרעו של בעז נשאר חלק מעם ישראל.
הכוונה שלי לגבי יהודים למחצה היא בעיקר לעניין ייחוס. אם א"א להתחתן עם גר (אפי' אם זה עניין שאף אחד לא רוצה), כאשר ישנו עם שלם שמתגייר ברור שאותו עם לא ייטמע באזרחים (במובן המקראי של המילה), אלא יישאר חיצוני. אם האדומים גם שילמו מס כחלק מהכיבוש שלהם ברור שכולם ראו אותם כבעלי ייחוס במדרגה נמוכה. אצל חז"ל זה היתרגם לעבד.

לגבי מוסר, אני חושב ששיפוט מוסרי צריך להתחשב גם בתקופה, אבל זה נושא לדיון אחר. אני בכלל לא בטוח שכפייה דתית לא היתה קיימת. זה נכון שההלניסטים לא הפעילו כפייה דתית, אבל לא בטוח שעמים אחרים, ככל שהיתה להם עצמאות, גם היו כך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > טורקמדה היהודי ותעלומת אבותינו (?) בני אדום -לשבת זכור
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext