חולדה הנביאה המיוחסת בת ירושלים ...... הופכת בדברי חז"ל לצאצאית של רחב הזונה {דרך אגב, ביחד עם ירמיהו ועוד כמה, אבל זה לא העיקר אלא ההמשך המפתיע -}
.....ומסורת אחרת מטילה ספק בעצם התנבאותה "וכי חולדה נביאה היא?" (פסחים ט).
תוקן על ידי אנונימי00 ב- 01/03/2015 08:36:23
נשלח ב-1/3/2015 12:02
טיפשי ברמות. אמנם יש לסייג כי זה אינו ציטוט אקדמי של חוקרת מחשבת ישראל, אלא ציטוט לא אקדמי של חוקרת מחשבת ישראל. הדברים לא התפרסמו בבמה אקדמית, אלא בבטאון של אתאיסטים.
נשלח ב-1/3/2015 13:58
טיפשי ברמות? רק לאלה שלא יודעים לקרוא בין השורות.
דבר ראשון הציטוט הזה נאמר בהקשר רחב הרבה יותר שעוסק ביחס של חז"ל לנשים . וגם אם נניח כאילו שהפירוש של רחל אליאור לשורה הזאת ממסכת פסחים מעידה על בורות הרי שאר הדברים שנאמרו שם אינם מעידים על בורות אלא להפך-על בורות של כל אלה שלא נחשפים לקו המחשבה של רחל אליאור.
ובאשר לשורה על חולדה הנביאה במסכת :הרי רבא במסכת פסחים יכל היה להתבטא בצורה אחרת כשהוא רצה לציין שהחולדה לא יודעת שהיום הוא י"ד בניסן. עצם ההתבטאות בצורה המוזרה הזאת וקישורה של חולדה דווקא לנבואה אומרת דרשני.ובהחלט ניתן לאמר שיש כאן קישור מזלזל לחולדה הנביאה בהתחשב בהקשר הרחב של המאמר של רחל אליאור.
תוקן על ידי אפריםבן ב- 01/03/2015 14:03:36
נשלח ב-1/3/2015 14:19
אפרים אתה ממש ר' לוי יצחק. אומרים על משהו שהוא טיפשי ברמות, אז אתה אומר שיש דברים אחרים לא טיפשיים. אח"כ אתה מוצא תירוץ דחוק גם לבורות. השאלה האם מישהו כותב שטויות לא תלויה בשאלה אם דעתו באופן כללי תואמת לדעתך. בכל אופן, ברור שרבא עשה כאן משחק לשוני, אבל אין שום בסיס לומר שהוא ניסה לפקפק בנביאותה של חולדה. נראה שהוא בסה"כ אומר שכאן מדובר על חולדה כפשוטו ולא על חולדה הנביאה. אם היא רצתה איכשהו להסיק מהניסוח היא הייתה צריכה לומר את זה. היא לא אמרה את זה ולא במקרה. הסנגוריה הכי טובה שיכולה להיות על הבורות שלה היא שהיא עשתה את זה בכוונה (אבל ממש לא מראה לי שזו הכוונה). היא כנראה עשתה חיפוש על חולדה ומצאה את זה. הטיה אידאולוגית עמוקה יכולה להביא לאמירת שטויות. זה לא הדבר המטומטם היחיד שתמצא באתרים של מחב"שים. הטמטום שלהם יכול להתחרות בהצלחה בזה של מחב"תים.
נשלח ב-1/3/2015 14:31
אם מעמיסים על מילים מסוגיה פירושים הזרים לסוגיה, בנקל אפשר שלא להבין את הנקרא כפשוטו :)
שו"ת תורה לשמה, סימן רנב:
חכמים דיינים היו יושבים בבית אחד ומעיינים בספר אחד שהמחבר שלו הוא אדם גדול ששמו רבינו זאב והיו יושבים ומפלפלים בדבריו ובאמצע הענין הביאו בתוך החדר זאב אחד וקמו בני הבית לראותו וגם החכמים הנז' תרי מיגו תלתא קמו גם הם ויצאו חוץ לפתח החדר ההוא לראות את הזאב ובשובם ענה החכם הנשאר וא"ל למה קמתם וכי רבינו זאב בא וקמתם להקביל פניו והוא כיוון לדבר עמהם בלשון מליצה על אשר היו לומדים בדברי רבינו זאב המחבר ופסקו באמצע דבריו לראות את הזאב והם השיבו לו כי חטא בדברים אלו שפגע בכבוד הרב המחבר רבי זאב שקרא לזה הזאב בשם רבינו על שם רבינו זאב המחבר והוא אמר כי לשון מליצה הוא זה ואין בזה זלזול ח"ו להרב. יורינו אם האמת בדבריו בזה או לאו ושכמ"ה.
תשובה איתא בגמרא דפסחים דף ט' ע"ב וכי חולדה נביאה היא דידעה דהאידנא ארביסר ע"ש נמצא גם חז"ל בתלמוד דברו בלשון צחות ומליצה כזאת דמאחר דהוה בעולם חולדה נביאה ע"ה נקטי תואר נביאה על החולדה בלשון מושאל לדבר בדרך צחות ומליצה וכן זה החכם לא פגע ח"ו בכבוד הרב רבי זאב בדברים אלו דנקט תואר רבינו על הזאב בלשון מושאל בדרך צחות ומליצה.
תוקן על ידי מם80 ב- 01/03/2015 14:31:56
נשלח ב-1/3/2015 14:40
יש,דבריך מוכיחים שכוונתי לא הובהרה דיה ולכן אבהיר אותם.
הכותרת של האשכול עסקה בבורות של הפרופסור רחל אליאור . ועל כך הגבתי שהבורות נמצאת דווקא אצל אלה שלא נחשפים לביקורת אקדמית אלא נחשפים רק לכיוון מחשבה אחד.
ובאשר לציטוט המדובר ממסכת פסחים.הרי הדגשתי את המילה כאילו . כלומר לדעתי ברור שלא היתה כאן בורות אלא להפך. היתה כאן קריאה מעמיקה.ברור מאליו שפרופסור ברמה שלה לא סתם גיגלה למסכת פסחים אלא היא קראה את ההקשר והבינה היטב את העוקץ בדבריו של רבא מה שאתה ושאר הלומדים התמימים והשטחיים לא הבינו.
נשלח ב-1/3/2015 15:00
הבן יקיר לי אפרים,
רק אתה ילד שעשועים וחכמים לא יכולים להיות שנונים?
נשלח ב-1/3/2015 15:03
אפרים, נפלת על האיש הלא נכון, יש הוא לא בדיוק הלומד הנעול בשיטת מחשבה אחת. ודוקא לגבי הטיעון שאתה מביא כאן יש לי חשש שהוא מבטא הינעלות בשיטת מחשבה אחת, היא קדושת דעת תורה של הפרופ' הדגולה שאין להרהר אחריה ומי יבוא אחר המלך. לגבי מחב"שים, עכשיו יצא לי לקרוא על עניין הגמל והחזיר מפריסי הפרסה. ירון ידען טוען בדעת אמת שגם הלאמות והגואנקו מפריסי פרסה, אמנם כל אלה הם גמליים אבל מזה עוד נתעלם. העניין הוא שאחר כך הוא נותן נאום ארוך וזועם על חיה בשם הבבירוסה שמפריסה פרסה. הוא כנראה לא חשב שקוראיו יוכלו להשתמש בגוגל ולגלות שהבבירוסה הוא סוג של חזיר.
נשלח ב-1/3/2015 15:06
[אולי כדאי לפתוח אשכול על ההבדל בין "בורות" ל"חוסר הסכמה", או בין "טיפש" ובין "מי שאינו מתבונן בעולם באופן שאני רגיל להתבונן בו". ואולי לא.]
נשלח ב-1/3/2015 15:09
אפריםבן כתב:
יש,דבריך מוכיחים שכוונתי לא הובהרה דיה ולכן אבהיר אותם.הכותרת של האשכול עסקה בבורות של הפרופסור רחל אליאור .ועל כך הגבתי שהבורות נמצאת דווקא אצל אלה שלא נחשפים לביקורת אקדמית אלא נחשפים רק לכיוון מחשבה אחד.ובאשר לציטוט המדובר ממסכת פסחים.הרי הדגשתי את המילה כאילו . כלומר לדעתי ברור שלא היתה כאן בורות אלא להפך. היתה כאן קריאה מעמיקה.ברור מאליו שפרופסור ברמה שלה לא סתם גיגלה למסכת פסחים אלא היא קראה את ההקשר והבינה היטב את העוקץ בדבריו של רבא מה שאתה ושאר הלומדים התמימים והשטחיים לא הבינו.
הוא אשר אמרתי.
כנראה אליאור שמעה על הקריאה הזו בגמ' מפרופסור חמוד אחר. אבל כנראה אליאור לא הבינה את דבריו מחוסר עיון מינימלי וחשבה כי הגמ' שם באה להטיל ספק בנבואתה של חולדה, מה ששום קריאה פוסט מודרנית לא יכולה להכניס בדברי הגמ', לכל היותר אפשר לראות שם איזה זלזול בכבודה של חולדה, ותו לא.
והרי לך בורות מוחלטת ממחזיקת קתדרה במחשבת ישראל.
תוקן על ידי אנונימי00 ב- 01/03/2015 15:12:12
נשלח ב-1/3/2015 15:18
אנונימי,אתה לא הבנת את השנינות של רבא . רחל אליאור דווקא הבינה. היא לא נזקקת לפרופסור חמוד כדי לגלות שנינות.
נשלח ב-1/3/2015 15:30
אפריםבן כתב:
אנונימי,אתה לא הבנת את השנינות של רבא . רחל אליאור דווקא הבינה. היא לא נזקקת לפרופסור חמוד כדי לגלות שנינות.
באמת לא הבנתי, אולם אולי אתה תגלה לי מהי השנינות?
כי איך שאני הבנתי את דברי הרבנית אליאור, רבא התכווין בתוך דבריו בסוגיית שמא גיררה חולדה [כאשר בא לחלוק על אביי הסובר שדרכה של חולדה בער"פ שונה משאר ימות השנה] להצפין מסר חתרני המכחיש או מטיל ספק בנבואתה של חולדה הנביאה. גאוני ועמוק, מתוחכם ומדעי.
ושוב אני חוזר, לכל היותר משחק המילים האלו 'וכי חולדה נביאה היא' יכול לבטא בקריאה מסוימת זלזול של רבא בחולדה, דבר שפמיניסטית פוסט מודרנית יכולה לשוש עליו כמוצאת שלל רב, בניסוח כמו 'ומסורת אחרת מזלזלת בעצם נבואתה' פלוס מינוס, זה הגיוני וסבר מאד בשיח הרגיל.
אבל הניסוח 'ומסורת אחרת מטילה ספק בעצם התנבאותה' מראה על חוסר הכירות עם הקשרו של המשפט - כלומר בורות מוחלטת!!!
נשלח ב-1/3/2015 15:33
שמא ישנם חוקרים, לדוגמא פסיכואנליטיקאים או פמיניסטיות, שמעודף פרשנות אינם מסוגלים להבין בדיחות אלא מעמיסים את התיאוריות שלהם על השפה בכל מקום ובכל שעה?
נשלח ב-1/3/2015 15:35
אמשלום,
אולי תבהירי את כוונתך?
(אם את מתכוונת שהמשפט וכי חולדה נביאה היא, אינו מעיד על בורות כי אז איננו רואים את העולם באותו אופן.)
אריאל
כמדומני שטענתך לגבי הבבירוסה שגויה. על פי ויקי יש מחלוקת אם לשייך סוג זה לחזיריים, הוא גם בעל קרניים על פי התמונה, שלא כמו חזיר הבר והבית למיטב ידיעתי. מה שמביא אותי להניח שמבחינת כותב התורה לא ברור שהוא היה רואה בהם מין אחד. ועל פי איזורי התפוצה לא היה למשה רבינו מושג על חיה זו.
מכיון שעיינתי במאמר, מצאתי לציין שגם אם אין בורות בשאר המאמר, כנראה שכותבתו אינה רואה את העולם עין בעין עם חז"ל ולכן הכוונות שהיא מייחסת להם נראות לי שרירותיות למדי.
נשלח ב-1/3/2015 15:44
קודם כל ההנחה שפרופ' אליאור היא בבחינת משוללת-הטעות היא מגוחכת, ומי שרוצה יעיין כאןוכאן למשל ויראה שהיא טעתה בדברים גדולים מאלה, כמו לא מעט חוקרים חשובים אחרים – וברור שבמקרה הזה היא לא דקה בסוגיית פסחים הנ"ל (שוב, כמו חוקרים חשובים אחרים שבקיאותם בש"ס נדמית כמתרכזת סביב תנורו של עכנאי ועוד כמה קטעים עסיסיים א-לה-בויארין).
אבל אי שפלת לסיפיה דקטע היית רואה שהיא הביאה עוד מאמר ידוע על חולדה (מגילה יד:) "אמר רב נחמן לא יאה יהירותא לנשי תרתי נשי יהירן הויין וסניין שמייהו חדא שמה זיבורתא (=דבורה) וחדא שמה כרכושתא (=חולדה)" – וכאן ברור שר"נ מזלזל בה במופגן. אז אם עושים 1+1 אפשר להבין שגם הבדיחה של רבא נבעה מתוך זלזול בנבואתה של חולדה – וכך בלי כוונה כיוונה אליאור לדעתם של גדולי האמוראים...
תוקן על ידי אברם_העברי ב- 01/03/2015 15:44:06
נשלח ב-1/3/2015 15:49
בבירוסה נראה כמו חזיר עם קרניים, מבחינת ההתנהגות, הרבייה שלו וכו' הוא מתנהג כמו המין שאנו מכנים חזיר, כך שאין שום סיבה שהתורה לא תראה אותו כחזיר אפילו אם החוקרים החליטו להפריד אותו ממשפחת החזיריים, מה שלפי ויקיפדיה לא קרה - רוב החוקרים רואים אותו כבן למשפ' חזיריים. אבל מה שהרתיח אותי היה שידען לא טורח לספר לנו שהוא מדבר על מין אחר של חזיר שהויכוח הוא עד כמה הוא זהה לחזיר. עם זאת עכשיו בדקתי וראיתי שהוא מזכיר שהבבירוסה הוא 'דמוי חזיר' אז זה מקטין את חטאו להתנהגות לא אתית בלבד.