בתוספות במסכת מגילה מוסבר שההתחייבות של בני ישראל לקיים את התורה שבעל פה הושגה על ידי כפיה ("כפה עליהם הר כגיגית").
אולם כאשר ראו בני ישראל את גודל ההצלה בזמן אחשוורוש - אז קיימו וקיבלו עליהם מחדש באהבה את שמירת התורה שבעל פה.
והנה יש לעיין האם לא היתה קבלתם בטעות. כי אולי אם היו צופים בשואה - לא היו מקבלים עליהם כל כך ברצון. (כידוע היטלר הצליח להשמיד להרוג ולאבד כשליש מבני ישראל)
האם זה פוטר אותנו ממחויבות לתורה שבעל פה מדין "מקח טעות"? (או "מום במקח"?)
נשלח ב-3/3/2015 08:34
הדר קבלוה מאהבה מגודל חביבות הנס
נשלח ב-3/3/2015 10:14
פתיאמי - יפה דרשת !
נשלח ב-3/3/2015 10:29
זה היה כתוב מפורש בהסכם, ולא שייך טעהת מקח טעות על מה שמפורש בשטר
וגם אין טענת 'סבור הייתי שאני יכול לקבל' כמו בקוטרא, כי שבעים שנה קודם לכן בחורבן כבר ראו שכך זה עובד (שמה שכתוב בשטר מתקיים)
וכן גלות ישראל בימי סנחריב החריבה את רוב העם
נשלח ב-3/3/2015 12:28
הסכם צריך להתקבל על דעת הצדדים ללא כפיה.
וגם לכלול בתוכו סעיפים להתרתו.
נשלח ב-3/3/2015 12:55
מה כל הדיבורים האלו על "חוזה" בהסתמך על מימרא מדרשית שלא ברור בכלל שכוונתה יותר מאשר המלצת טוב. ה' מטיל עולו בכפיה וקורא לה ברית. ראו דוגמה בבריתו עם נח שלא נשאל לרצונו
נשלח ב-3/3/2015 13:21
ההבדל -אצל נח. נח אמנם לא נשאל אבל את הברית עשה ה' לטובתו של נח. במקרה שלנו ה' כלל וכלל אינו בתמונה, לא הוא בעל הברית ואין כל ברית. יש פסוק שהיה נכון לזמנו. עד היום אין ידיעה ברורה מי כתב ומתי נכתב הפסוק הזה.
נשלח ב-3/3/2015 14:34
מהי לא קיבלו את תורה של בעל פה ? הם לא קיבלו את סמכות החכמים מול הטקסט שבכתב !! בסיפור מרדכי ואסתר הם כן קיבלו את התענית שלהם מול דאורייתא (התענית היה בפסח, תחשוב שכל בני ישראל מבטלים את חג הפסח וצמים על גזירת הגיוס העכשווי שהיא יותר גרוע מגזירת המן) וכמובן קיבלו חג חדש לדורות שזה פורים ומצוותיה = קריאת המגילה ועוד ועוד.
אני מקווה שעכשיו ברור לך שלא מדובר שקיבלו את התלמוד שעוד לא היה בכלל אז ולא בזמן משה. השאלה אצל מי הסמכות, אצל הטקסט היבש או אצל חכמי כל דור ודור, בזמן משה רצו לשמוע את האליל, בזמן אסתר התחילו לשמוע לחכמים, הנה עובדה שאנו שומרים עד ימינו את החג ומצוותיה ואחר כך גם קיבלו את חג חנכה ומצוותיה. כלומר מאז סיפר המגילה, בני ישראל רואים בחכמים את הסמכות אפי' שהיא כביכול נגד התורה עצמה.
"ועתה אם שמוע תשמעו בקולי ושמרתם את בריתי והייתם לי סגולה מכל העמים כי לי כל הארץ" (פרשת יתרו) ומאחר ועם ישראל - לא תמיד שמר את המצוות. האם זה פוטר את הקב"ה מקיום ההבטחה? (ואגב, זה היה לטובת עם ישראל - אם כי ההקשר "אתם ראיתם אשר עשיתי למצרים ואשא אתכם על כנפי נשרים ואביא אתכם עלי - ועתה אם שמוע תשמעו בקולי וגו'" - הקשר זה נותן את התחושה של כפיית הר כגיגית.) ובכל זאת הקב"ה אמר לירמיה "כה אמר ה' נותן שמש לאור יומם חוקות ירח וכוכבים לאור לילה... אם ימושו החוקים האלה מלפניי נאום ה' גם זרע ישראל ישבתו מהיות גוי לפניי כל הימים" ועוד אמר: "כה אמר ה' אם ימדו שמים מלמעלה ויחקרו מוסדי ארץ למטה גם אני אמאס בכל זרע ישראל על כל אשר עשו נאום ה'"
ובקשר לשאלה הפותחת את האשכול - הרי נבואות הזעם (וגם הנחמה!) על אחרית הימים כבר נאמרו לפני "הדור קיבלוה"
נשלח ב-3/3/2015 14:51
אגב: כל דיון שהתפתח כאן על קיבלו (שאב יכול לקבל על חשבון בנו), זאת שטויות במיץ. אין שום מחוייבות לדור לקבל מה שהדור הקודם קיבל. כל דור וכל אדם מקבל את התורה כל יום מחדש ולכן כל מצוות הזיכרון וקריאת התורה בשבת ומצוות לימוד התורה. בכדי לקבל את התורה מחדש.
נשלח ב-3/3/2015 14:58
מקס תיקון קטן- במגילה לא כתוב שכל עם ישראל צם בחול המועד, אסתר ציוותה- אבל הבטיחה רק את צומה, אפילו לא את נערותיה. גם מרדכי לא התחייב על האחרים רק על עצמו.
אסתר פרק ד
(טז) לֵךְ כְּנוֹס אֶת כָּל הַיְּהוּדִים הַנִּמְצְאִים בְּשׁוּשָׁן וְצוּמוּ עָלַי וְאַל תֹּאכְלוּ וְאַל תִּשְׁתּוּ שְׁלֹשֶׁת יָמִים לַיְלָה וָיוֹם גַּם אֲנִי וְנַעֲרֹתַי אָצוּם כֵּן וּבְכֵן אָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר לֹא כַדָּת וְכַאֲשֶׁר אָבַדְתִּי אָבָדְתִּי: (יז) וַיַּעֲבֹר מָרְדֳּכָי וַיַּעַשׂ כְּכֹל אֲשֶׁר צִוְּתָה עָלָיו אֶסְתֵּר: ס כתוב אצום ולא נצום, מגילת אסתר הספר היחיד שלא נמצא במערות קומרן- כג ספרים כן.
נשלח ב-3/3/2015 14:59
מקס
אין שום מחוייבות לדור לקבל מה שהדור הקודם קיבל. כל דור וכל אדם מקבל את התורה כל יום מחדש
האם תאמר גם שאין מחוייבות לאדם לקיים את דבריו, כי כל יום אדם מתחיל את חייו מחדש? ואולי איננו מחויב לתת אסמכתאות לדברי התורה שלו שהרי "בכל יום יהיו בעיניך כחדשים"
נשלח ב-3/3/2015 15:01
אליקים7241 כתב:
מקס
אין שום מחוייבות לדור לקבל מה שהדור הקודם קיבל. כל דור וכל אדם מקבל את התורה כל יום מחדש
האם תאמר גם שאין מחוייבות לאדם לקיים את דבריו, כי כל יום אדם מתחיל את חייו מחדש? ואולי איננו מחויב לתת אסמכתאות לדברי התורה שלו שהרי "בכל יום יהיו בעיניך כחדשים"
כן. זה המושג מקח טעות. בכל אופן בוודאי שאף אחד לא מחוייב מה שהדור הקודם קיבל. יותר נכון לומר שאפי' מה שהדור היום מקבל הוא לא מחוייב אך ורק מבחינת פורש מהציבור שזה עניין של רציונליות ולא כמודה להתנהגותם.
תוקן על ידי maxmen ב- 03/03/2015 15:02:13
נשלח ב-3/3/2015 15:01
ועל סמך מה אתה מקבל את המושג מקח טעות? אבותיי קבילו אותו אני לא חייב לקבל אותו
נשלח ב-3/3/2015 15:04
ירוחםשמ כתב:
מגילת אסתר הספר היחיד שלא נמצא במערות קומרן- כג ספרים כן.
זאת ההוכחה הגדולה שהם היו כת ולא קיבלו את סמכות החכמים רק קידשו את תורה שבכתב כטקסט אלילי.
נשלח ב-3/3/2015 15:05
ולתוספת שהוספת בינתיים - הרי לשיטתך בכלל אין דבר כזה ציבור?