|
|
| נשלח ב-24/3/2015 15:29 |
|
| |
למינגית א. עצם ההלוואה היא רזרבה חלקית (יותר נכון ללא רזרבה כלל). לאחר ההלווואה גם לראובן יש 100 ש"ח (בפקדון) וגם לשמעון יש. הבהרה: זה שונה מהלוואה שראובן נותן לשמעון - כשראובן נותן לשמעון כבר אין לו את הכסף, והוא יקבל אותו רק במועד הפרעון, וגם זה בסיכון. לעומת זאת מי שמפקיד אצל קופרמן (או בבנק) יכול לקבל את הכסף בכל עת שירצה (אולי אצל קופרמן הוא צריך לתת התראה של כמה ימים, אבל בעיקרון זה כסף זמין), וברמת ביטחון גבוהה. ב. אם זה משום מה לא היה משכנע, בואי תסתכלי על דוגמה אחרת. נמשיך את הדוגמה שלך, ובה שמעון לווה 100 ש"ח, ושילם אותם ליהודה. ויהודה הפקיד את הכסף בגמ"ח. שאלת מאיפה יש כסף להלוות ללוי? מהפיקדון של יהודה. כאן כבר הדוגמה בולטת יותר כי הגמ"ח הלווה את אותו שטר פעמיים. ג. חשוב להבין שכיוון שהגמ"ח מחויב להשיב את הכסף לכל מפקיד שדורש הוא לא מלווה את כל הכסף שהוא מקבל, ותמיד משאיר חלק במזומן. החלק הזה הוא הקרוי רזרבה, והיחס בין הרזרבה לסך הפקדונות הוא בדיוק מה שקרוי 'יחס רזרבה'. ד. הבנק נותן הלוואה בדיוק באותו אופן. אם תרצי הוא ייתן לך אותה במזומן, או ישים לך אותה בחשבון אחר. ההבדל הוא שכל הבנקים בישראל פועלים בשיתוף פעולה, כך שהם לא מעבירים כסף מזומן אחד לשני על כל פעולה, אלא מחשבים את כל ההעברות ביניהם (סליקה) כך שמה נשאר להעביר הוא מועט. שימי לב: המצב בבנק הוא יותר הדוק - אם אני פותח עכשיו בנק, בא ראובן ומפקיד 100 ש"ח, ואחריו בא שמעון ומבקש הלוואה, אני לא יכול לתת לו את כל ה-100 ש"ל כהלוואה כי אני מחויב ליחס רזרבה כלשהו. דומני שהבנק יוכל לתת לשמעון רק 94 ש"ח הלוואה. אם שמעון יקח את הכסף במזומן וילך, ואז יבוא לוי ויבקש הלוואה, הבנק שלי לא יוכל לתת לו אפילו אגורה. ד. העניין של התשלום במכולת הוא לא מדויק. הרבה עסקים לא מקבלים צ'קים והרבה לא מקבלים כרטיס אשראי, ואז אני יכול לשלם רק במזומן ולשם כך אני צריך למשוך את הכסף. למשוך כסף אני יכול אצל קופרמן בדיוק כמו בבנק (למעט עניינים של נוחות). ברגע שהכסף נזיל, וניתן למשיכה בכל עת, אני יכול לקנות איתו במכולת. זה נכון שהבנק נותן לי עוד שירותים כמו פנקס צ'קים וכרטיס חיוב, אבל לא זה מה שהופך את הפיקדון שלי לכסף.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 15:29 |
|
| |
| למינגית כתב: |  | יש3, התוכל להסביר לי איך הגמ"ח מתנהל ברזרבה חלקית? נניח שראובן הפקיד 100 ש"ח. אותם 100 ש"ח הולוו לשמעון. עכשו בא לוי ומבקש הלוואה - מאיפה בדיוק יתנו לו אותה?? זה לא כמו הבנק, שרק 'רושם' במחשב יתרת זכות ללקוח. (הפקודה החשבונית במחשבי הבנק היא ז' לקוח, ח' הלוואות) אם קופרמן רושם לך 'יתרת זכות' אצלו, אתה לא יכול לשלם במכולת עם היתרת זכות הזו. |
|
אני מתחיל לאהוב אותך (מותר לומר את זה על פי החוק ?)
אגב: מישהו יכול לעזור לי עם הדפדפת ? מה קרה לאתר הזה שאי אפשר לכתוב כבר אפי' עם דפדפת של גוגל כרום
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 15:42 |
|
| |
יש3 אתה מסתבך, תעצור ותעמיק ותבין כמה שטויות אתה כותב כאן. האניטואיציה הטבעית של למינגית היקרה
יותר בריאה משלך.
שכל המפקידים של קופרמן יבואו לגמח לפדות את כספם, אז הכסף נמצא או בכספת או אצל הלוואים. מה שאין כן בבנקים אין את הכסף\ההון\העמל העתידי שעוד לא נבראה.
לשם הדוגמא: יש לבנק את ערך הדירה שעוד לא קיים, ועל חשבון הערך הזה הוא כבר בהווה מדפיס את הכסף. ולכן אם כולם יבואו לבנק לפדות את כספת אז פשוט אין את הכסף. הכסף קיים בדמיון כל זמן שלא באים ביחד לבנק לא כך המקרה בגמחים שהכסף נמצא כל הזמן אצל הלוואים והערבים.
תוקן על ידי maxmen ב- 24/03/2015 15:43:11
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 15:51 |
|
| |
אם כל המפקידים יבוא לקופרמן הוא יגיד להם: יש לי רק קצת בכספת חכו שכל הלווים יחזירו את ההלוואות. בדיוק כך גם בבנק הכסף נמצא אצל הלווים או בכספת. השאלה אם הלווה קנה בכסף פלאפל או דירה (משכנתא) אין לה שום שייכות לענייננו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 15:57 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | אם כל המפקידים יבוא לקופרמן הוא יגיד להם: יש לי רק קצת בכספת חכו שכל הלווים יחזירו את ההלוואות. בדיוק כך גם בבנק הכסף נמצא אצל הלווים או בכספת. השאלה אם הלווה קנה בכסף פלאפל או דירה (משכנתא) אין לה שום שייכות לענייננו. |
|
לא נכון. לבנק יש ערך מול הכסף ולא את הכסף והערך עוד לא קיים כלל, כמו דירה שעוד לא נוצר או כמו כל עסק שעוד לא הצליח להרוויח.
בכל אופן אין טעם לדון בדבר שטחנו כבר עד דק באשכול "הדפסת הכסף" כאן אנו דנים על הגמחים למה שהם לא יתנו הלוואות ברזרבה חלקית.
אתה רוצה להשכיל בנושא, אפשר לעיין שם ומי שעצלן יוכל פשוט לראות את הסירטון הזה (שגם נצמא באשכול הנ"ל) שמסביר בקצרה את העניין ומה התפקיד הטכני (ורק טכני ותו לא) של בנק ישראל.
www.youtube.com/watch?v=JkLeG6v10KM
תוקן על ידי maxmen ב- 24/03/2015 16:02:55
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 16:09 |
|
| |
גם אם הבנק נותן משכנתא לא כחלק מיחס הרזרבה זה ממש לא משנה לענייננו. אם כל הלווים יחזירו לבנק את הכסף, הוא יוכל לשלם את כל הפקדונות. גם מי שלקח משכנתא הוא לווה והוא אמור להחזיר את הכסף. זה נכון שלבנק יש בטוחה בדמות שעבוד של נכס או זכויות, אבל זה לא משנה את העובדה הבסיסית שהלווה אמור להחזיר את הכסף. גם אם הבנק פועל בניגוד להוראות בנק ישראל ומלווה ביחס רזרבה של 0.000001%, הרי שאם יחזירו לו את כל ההלוואות, הוא יוכל להחזיר את כל הפיקדונות. זה חשבון פשוט מאוד, שאפילו אתה יכול להבין.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 16:40 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | גם אם הבנק נותן משכנתא לא כחלק מיחס הרזרבה זה ממש לא משנה לענייננו. אם כל הלווים יחזירו לבנק את הכסף, הוא יוכל לשלם את כל הפקדונות. גם מי שלקח משכנתא הוא לווה והוא אמור להחזיר את הכסף. זה נכון שלבנק יש בטוחה בדמות שעבוד של נכס או זכויות, אבל זה לא משנה את העובדה הבסיסית שהלווה אמור להחזיר את הכסף. גם אם הבנק פועל בניגוד להוראות בנק ישראל ומלווה ביחס רזרבה של 0.000001%, הרי שאם יחזירו לו את כל ההלוואות, הוא יוכל להחזיר את כל הפיקדונות. זה חשבון פשוט מאוד, שאפילו אתה יכול להבין. |
|
אתה שוב מסתבך, כל זמן שלא תבין לעומק מהי הדפסת כסף המודרנית לא תבין כלום על מה אנו שחים כאן. כל כסף שמודפס על חשבון הצמיחה העתידית , הכסף לא נמצא באמת בהווה ולכן אי אפשר להחזיר אותם כי הכסף\העמל מושקע כבר בכלי שאמור להצמיח לו את הכסף באמת = הדירה או התפוח והתפוז. לשם הדוגמא: לקחתי הלוואה לזרוע ולהצמיח תפוזים בעתיד, ולכן התפוז יגדל בעתיד אבל הכסף המדפס מהאוויר כבר מושקע באדמה והיא לא נמצאת. לא כך בגמחים שכל הכסף הם ברזרבה של 100% ולא מודפסת יש מאין על חשבון הצמיחה העתידית
תוקן על ידי maxmen ב- 24/03/2015 16:44:46
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 16:50 |
|
| |
מקס מה אתה רוצה לטעון בהודעה האחרונה? שהגמחים הם אחלה? קיבלת. עכשיו מה אתה רוצה שבנק ישראל והמדינה יעשו? ימשיכו לא לאכוף את האיסור לעסוק בפעילות בנקאית בלי רישיון? בינתיים אף אחד בכלל לא חושב על אכיפה. שלא יטילו פיקוח של בנק ישראל על הפעילות שלהם? בינתיים זה לא קורה למרות שכבר כמה שנים מדברים על זה. מה עוד אתה רוצה? פתחת אשכול שאומר שצריך לתת לגמ"חים לעשות משהו? אתה יכול אולי להסביר מה אתה רוצה שהם יעשו? וכמו שביקשתי עם דוגמה קונקרטית למה שהם לא יכולים לעשות ואתה רוצה שיוכלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 17:01 |
|
| |
נא להתעלם מההודעה האחרונה שלי - זה בגלל שהפורום עושה לי בעיות מוזרות וגם לא נותן לי לערוך.
בכל אופן, מקס, חשבתי שזה יהיה חישוב פשוט גם בשבילך, להבין שההלוואות מכסות את הפקדונות, אבל טעיתי. זה נכון שההיגיון בקיום מערכת בנקאית שמגדילה את כמות הכסף היא הצמיחה (זה ההיגיון של כל הלוואה עסקית), אבל זה ממש לא קשור לעובדה שאם כל הלווים יחזירו את ההלוואה יהיה כסף להחזיר למפקידים. אפילו אם הבנקים לא שומרים על יחס רזרבה, אלא 'מדפיסים כסף מהאוויר' כמו שאתה אומר בסגנונך הכסילי, אין לזה שום קשר. זה גם לא כל כך קשור להבנה לעומק כמו שאתה אומר זה פשוט חשבון פשוט שכל ילד בכיתה ה' יכול לעשות.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 19:56 |
|
| |
הסברים מיוחדים על מה זה כסף, על איך כסף מיוצר, על היסטוריה של הבנקאות, ועל מערכת הבנקאות המודרנית, בסרט "כסף כחוב":
www.youtube.com/watch?v=KffxeZtkXYs
תוקן על ידי מם80 ב- 24/03/2015 19:57:21
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 20:13 |
|
| |
עדיף לקרוא ספר מבוא למקרו כלכלה מאשר לראות סרט מאתר קונספירציות. זה ניצול יותר יעיל של הזמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 20:52 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | | עדיף לקרוא ספר מבוא למקרו כלכלה מאשר לראות סרט מאתר קונספירציות. זה ניצול יותר יעיל של הזמן. |
|
כן כן עדיף ללמוד מבוא למקרו כלכלה ובכלל כלכלה ולא להיות טיפש וחסיד שוטה של המערכת הבנקאות. תגיד מישהו משלם לך או אתה פשוט חסיד עיוור ?
אני לא ראיתי את הסרט של מ80 היקר הביא אבל מדפדוף קצר אני לא רואה שום קונספירציות רק להפך אני רואה כאן ניסיון להבין את המערכת ולשחרר את בני אנוש מעבדות לחירות בדיוק כמו משה בזמנו. עוד מעט חג החירות, וכדאי לדעת על מה חוגגים וכדאי לדעת מהי חירות ומהי עבדות. ולכן באמת כדאי ללמוד וללמוד בלי סוף ולא להיות כל פעם כטיפש קופץ בראש כל הזמן למען המערכת.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 21:00 |
|
| |
לגבי הגמחים: והיות שהכסף נדפס יש מאין על חשבון עמל עתידי ולכן אין מניע לתת הלוואות לאנשים יש מאין על חשבון עמל עתידי שלהם. רק מה, יש לבנק ישראל תפקיד טכני לשמור על כמות הכסף ולכן צריך שהדפסת הכסף תהיה תחת פיקוחם. לא רק הגמחים חרדים צריכים לפעול כך רק גם בכל חברה ובאומה צריך לפעול על פי הדרך הזה כל זמן שהבנקים עושים את זה לשם רווח, כלומר כל זמן שזה קיים אפשר לעשות את זה בלי
הבנקים באמצע. לסיכום: יצירת הכסף על חשבון עמל עתידי יכולה להתנהל על ידי החברה בלי הבנקים המנוולים, נכון שהם המציאו את השקר הזה, אבל אין שום סיבה לתת להם להמשיך בכך. נכון שזה לא שיטה נכונה, אבל כל זמן שהיא קיימת, אפשר לעשות את זה בלעדיהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/3/2015 21:05 |
|
| |
מקס לא ראיתי את הסרט, ואין לי מושג מה יש בו. ראיתי רק שהוא תורגם ע"י 'אמת אחרת', אתר שמאגד רעיונות מטומטמים שאפשר לצפות לשמוע אותם ממך למשל על כלכלה ורפואה, יחד עם קונספירציות שאפילו אתה לא יכול להעלות על דעתך על שליטת הבונים החופשיים בעולם (לפני כמה זמן יצא לי לבדוק אם יש תרגום לעברית של הפרוטוקולים של זקני ציון וגוגל הביא אותי לדיון הזוי באמיתות שלהם בפורום של האתר). האם תואיל בטובך להסביר מה אתה רוצה שיאפשרו לגמ"חים לעשות ולא מאפשרים להם? בסופו של דבר זה היה נושא האשכול, וכבר כמה הודעות שאני מבקש ממך הסבר, אבל כרגיל כששואלים אותך שאלה קונקרטית אתה נעלם. כשפתחת את האשכול חשבתי שאתה באמת רוצה לתקן את העולם ולכן טרחתי להגיב, אבל אני מתחיל להבין שגם באשכול הזה מטרתך היחידה היא הטרלה. מה שמזכיר לי שהבטחת שאתה נוטש אותנו לאנחות. אולי תוכל להוכיח שהפעם דווקא יש לך משהו ענייני להגיד, ותענה לי על השאלה הפשוטה.
|
|
|
|
|