|
|
| נשלח ב-25/3/2015 14:20 |
|
| |
אני לא נכשלת להבין שום דבר. הפעם, בנושא הזה, אני מבינה היטב. (וזה בהחלט לא קורה בכל נושא אבל הפעם כן).
הגמ"ח הוא לא חלק ממערכת הבנקאות. הוא חלק ממערכת תזוזת הכספים במדינה, אולי, אך אין קשר בינו למערכת הבנקאית שמגדילה - את - כמות - הכסף - נקודה. הגמחים אינם מגדילים את כמות הכסף אלא רק מזיזים אותו מכאן לשם. מה שמקסמן רצה זה שגם לגמחים תהיה אפשרות להגדיל את כמות הכסף.
היחס שדיברתי עליו בקשר להלוואות, אינו בין המזומן לפקדונות, אלא בין הפקדונות להלוואות. לכן אם בגמח יש 100 פקדונות = 100 הלוואות = יחס של 1:1. ונכון כתבת שזו לא רזרבה בכלל. בדיוק הוא אשר אמרנו מקסמן ואני: הגמ"ח אינו מלווה ברזרבה.
תסכים איתי שאם אתה בעל גמ"ח, ואני בעלת בנק, ואצל שנינו בא ראובן והפקיד 100 ש"ח - אז אתה תוכל להלוות, ברגע זה, רק 100 ש"ח. ואילו אני אוכל להלוות, ברגע זה, 300 ש"ח.
אם אתה מסכים להיגד הזה, אז הסכמנו על הכל, בעצם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 15:09 |
|
| |
.
למינגית צודקת.
אין הבדל כאן, בין הגמ"ח המלווה לשמעון, לבין ראובן המלווה לשמעון.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 15:15 |
|
| |
זה יפה שהבנת שהבנקים מגדילים את כמות הכסף, ואת מדגישה את זה כל פעם. אף אחד לא חולק על זה. גם הגמ"ח מגדיל את כמות הכסף. כבר הסברתי לך את זה בדוגמאות וסרבת להבין. כאשר במקום שיהיה כסף רק לראובן, יש גם לראובן וגם לשמעון זו ההגדלה של כמות הכסף. כאשר אותו כסף שהולווה לשמעון חוזר בתור פיקדון ושוב ניתן כהלוואה זו שוב הגדלה של כמות הכסף. יחס רזרבה אינו יחס פקדונות הלוואות, אלא יחס מזומן פקדונות. בכל אופן הלוואות=מזומן+פקדונות, ולכן יחס פקדונות הלוואות נגזר מיחס מזומן פקדונות. בדוגמה שלך של הלוואה ל-3 אנשים היחס פקדונות הלוואות הוא לא 1:4 כמו שכתבת (זהו אכן יחס הרזרבה אבל את משום מה מתייחסת ליחס אחר), אלא 4:3. 400 ש"ח פיקדונות ו-300 ש"ח הלוואות. את מדברת על מקרה שבו הלווים מפקידים את הכסף בבנק, אבל שוכחת לספור את הכסף הזה בפיקדונות של הבנק. כלומר הבנק מלווה פחות כסף ממה שיש לו בפיקדונות. לעומת זאת הגמ"ח, כפי שאת מדמיינת אותו מלווה את כל הכסף שיש בפיקדונות, כך שהוא מייצר עוד יותר כסף. כפי שכבר הסברתי כמה פעמים, זה לא באמת מה שקורה בגמ"ח, אלא הוא שומר לעצמו רזרבה בדיוק כמו הבנק ולכן גם הוא מלווה פחות מאשר יש לו פיקדונות. גם הבנק וגם הגמ"ח יכולים להלוות 300 ש"ח, וגם יותר, אבל זאת אך ורק בתנאי שההלוואה תישאר כפיקדון אצל הבנק או הגמ"ח. אם את חושבת שאת מבינה היטב, ולכן לא כדאי לך ללמוד, אז תגידי ונפסיק. בכל אופן, אם אתה רוצה להבין היטב את צריכה להבין קודם כל חשבונות בסיסית של בנק. כמה עמודים בכל ספר בסיסי במקרו כלכלה יכולים להבהיר את העניין.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 15:24 |
|
| |
הדיון הסתיים, מבחינתי. אם מישהו אחר יצליח להסביר ליש3 למה הגמחים לא מגדילים את כמות הכסף אלא רק מזיזים אותו מכאן לשם - יבורך.
(נסיון אחרון: יש, נסה לתאר לי מה קורה בספרי הגמח הדמיוני שלנו. רשום פקודות חובה וזכות, והראה לי מאזן מסודר בסוף יום העבודה הראשון של הגמח, שקיבל 100 ש"ח כפקדון. אני כבר עשיתי את זה, לגבי הבנק, באחת ההודעות הקודמות. עכשו תעשה אתה את המאזן של הגמ"ח, ונשווה)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 15:50 |
|
| |
עשיתי כבר מספיק מאזנים, זה בסדר, ואפילו עשיתי אותם בלי טעויות. ההנחה שלך במאזן ההוא הייתה שההלוואות נשארות בבנק כפיקדון ולא יוצאות ממנו. ההנחה הזו כפי שהיא אינה נכונה. מה שמצדיק אותה הוא שהכסף מתגלגל בחוץ ובסוף חוזר לבנק. בטווח הבינוני לבנק מסויים יש אחוז מסוים משוק הפקדונות. ההצדקה הזו, שכסף ההלוואה מתגלגל בחוץ, ובסוף חוזר, נכונה כאמור גם לגמ"ח. זה כבר ממש מעייף.
רק הערה אחרונה על מקור הטעות: כשלומדים את הדברים באופן מסודר לומדים שהבנק הופך פיקדונות לכסף דרך הלוואה. כיוון שהקשר לפיקדונות התרופף עם הזמן ועם זה שיש לנו מערכת סליקה, יש מי שמעדיף לראות את הבנק לא כמי שיוצר את הכסף מפיקדונות, אלא כאילו הוא יוצר אותם מהאוויר בלי קשר לפיקדונות. בדרך שבה לומדים באופן מסודר הבנק מלווה חלק מהפיקדון, הוא מקבל את ההלוואה בחזרה כפיקדון, מלווה חלק מזה, וכך הלאה. כיוון שמחזור הבנק עצום זה לא ממש עובד ככה, ואפשר לראות את זה גם כאילו אחרי שמישהו מפקיד בבנק, הבנק יותר כסף פיקטיבי בחשבונות. זו הדרך שמקס אוהב. ההבדל הוא בעיקר סמנטי, ויש לו השלכות מוסריות. העניין הוא שכשלומדים את הבסיס צריך להכיר את הדרך הראשונה, כיוון שהיא אופן הפעולה הבסיסי של בנק. הלמידה בדרך השנייה מביאה בהכרח לטשטוש המושגים ואחרי זה לטעויות ביישום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 16:30 |
|
| |
אכן מעייף לגמרי. רק תגיד לי האם אינך מסכים עם האמירה שלי, ש'הבנק נותן יותר הלוואות מסכום הפקדונות שיש לו'? (כלומר, שאם הופקדו בבנק 100 ש"ח, הוא נותן הלוואות של 300 ש"ח) רק תענה על זה בכן/לא, ונפרוש כולנו לשנ"צ ערבה, במהלכה ננסה להתאושש מהדיון המייגע.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 16:52 |
|
| |
עוד קטע מההקדמה של סלרנו לספרו המאלף של רות'בארד:
"רות'בארד מתייחס להיסטוריה של ה-פד (פדרל ריזרב - הבנק המרכזי של ארה"ב) תוך מחלוקת יסודית עם מה שמצוי בספרי-לימוד סטנדרטים. באלה האחרונים, ההיסטוריה שטחית ואפיזודית. מובן מאליו, שה-פד, כמו כל הבנקים המרכזיים, תוכנן במקור כמוסד שמטרתו לקדם את האינטרס הציבורי באמצעות פעולות של "מלוה כמוצא אחרון", לספק "נזילות" לבנקים מתקשים בעתות פיננסיות מבולבלות כדי למנוע את קריסת המערכת הפיננסית. אח"כ ל-פד ניתן מנדט נוסף, "לשמור על יציבות רמת המחירים", מדיניות שנועדה לשחרר את הכלכלה ממחזורים עסקיים ולפיכך למנוע תקופות ארוכות של מיתון ואבטלה. כך זרוי בספר לימוד טיפוסי, בו נמצאים תיאורים איך ה-פד טיפל בד"כ, אולם לא תמיד, באופן נאור, ב"זעזועים" שונים של המערכת המוניטרית והפיננסית. אשמה לזעזועים האלה כמעט תמיד מיוחסת לנטיות חסרות-משמעת או לצפיות חסרות-הגיון של משקיעים, צרכנים, או שכירים. אפילו במקרים יוצאי דופן, כמו השפל הגדול (משבר כלכלי כלל עולמי שהתחיל בשנת 1929), שהמדיניות הגמלונית של ה-פד מגונה בעבור החרפת הבעיות, הטעויות של ה-פד מיוחסות לכך שטרם למדו איך להשתמש כראוי ב"כלי מדיניות מוניטרית", לשון נקיה בה משתמשים לתיאור טכניקות שונות בהן משתמש ה-פד לממש את המונופול החוקי שיש לו על זיוף כסף. כל משבר חדש, בכל זאת, מעורר את קובעי המדיניות חפצי טובת-הציבור של ה-פד באמצעות תהליך של ניסוי וטעיה להתכנס לבסוף למדיניות מוניטרית אופטימלית, אליה כביכול קלעו בנקודת השיא של ה-פד של גרינספן (יושב ראש ה-פד) בשנות ה-90.
רות'בארד כמובן דוחה תיאור שטחי ונאיבי כזה של מקורות ה-פד ותמיכתו בהתפתחות המערכת הבנקאית. במקום זאת, הוא משתמש במיומנות בתיאוריה מוניטרית יציבה להאיר אור חודר מבעד לערפל הסמיך של מיתוסים מתורבתים בקפדנות המקיפים את פעולת ה-פד. במקום לתאר את תשובת ה-פד למשברים נקודתיים, הוא מצרף תיאוריה כלכלית לתובנה היסטורית על מנת לחשוף את המניעים הכספיים והאידאולוגים של אנשים מסוימים ששיחקו תפקידי-מפתח בייסוד, עיצוב והפעלת ה-פד. אין צורך לומר, רות'בארד איננו מקבל בעליצות את הדעה הכמעט אוניברסלית שה-פד הינו תוצאה של תשובה מיטיבה לציבור לזעזועים וכשלונות שנגרמו ע"י כוחות שוק חסרי-משמעת. אלא הוא שואל, ואז משיב, את השאלה החדה, שלעולם מטרידה: "Cui Bono?" ("לטובת מי"?). כלומר, מי האנשים הספציפים והקבוצות שעמדו להרוויח מהיווצרות ה-פד וממדיניותו הספיציפית? בהשיבו על השאלה, רות'בארד ללא מורא קורא בשמות ומתעמק מהם המניעים הנסתרים והמטרות של אותם שמות.
זה מכונן עוד סיבה, אולי החשובה ביותר, מדוע התעלמו מהספר של רות'בארד: כי אסור אפילו לשאול את השאלה "מי מרוויח" ביחס ל-פד ולמונופול החוקי שיש לו על היצע הכסף, פן תושמץ ותהפוך לבעל ערך שולי כ-"תיאורטיקן קונספירטבי". באופן מוזר, כאשר שאלה דומה נשאלת באשר לאכיפת מכסים או רגולציות ממשלתיות מסוג כזה או אחר, אף אחד איננו ממצמץ, וכלכלני השוק-החפשי אפילו מתמוגגים וזוכים לתשואות בחושפם רודפי-בצע כאלה בפרסומיהם הפופולארים והאקדמאים. כך הכלכלנים של בתי הספר של שיקגו והבחירה הציבורית הסבירו את המקורות ואת המדיניות של סוכנויות פדרליות מסדירות כגון ICC, CAB, FDA, FTC, FCC, וכו', כמעוצבות בעוצמה על ידי אינטרסים של תעשיות אותן הסדירו. בכל זאת אותם כלכלנים מתפתלים בחוסר-נוחות ומחפשים פתח-מילוט מהיר כשמתעמתים עם השאלה מדוע הניתוח הזה איננו תקף ל-פד. אכן, רות'בארד איננו אלא מצייר את ה-פד כמכשיר מאגד המגביל את הגישה ומסדיר את התחרות בתוך התעשיה המשתלמת של בנקאות הרזרבה החלקית, נכון לחלצה, וכך מבטיח את רווחיה ומלאים את הפסדיה. רות'בארד אף מדגים שלא רק בנקאים, אלא גם פוליטיקאים נושאי-משרה וציבורי בוחרים החביבים עליהם וקבוצות ספיציפיות אינטרסנטיות מרוויחים מכוחו של ה-פד לייצר כסף כרצונו. הכח הזה משמש בשגרתיות בשירות פוליטיקאים שוחרי-קולות לגבות בחשאי מסים מבעלי-ממון כדי לקדם את האינטרסים של קבוצות שתרווחנה משערי-ריבית נמוכים באופן מלאכותי ומסובסודיות ממשלתיות. המוטבים האלה כוללים, בין השאר, את המוסדות הפיננסים של וול סטריט, חברות המייצרות מוצרי הון, את תעשיית הנשק, את תעשיות הבנין והמכוניות, וארגוני עובדים."
תוקן על ידי מם80 ב- 25/03/2015 17:02:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 16:57 |
|
| |
לא. תסתכלי שוב בעמוד הקודם כשטענת את זה. שם כתבת שראובן מפקיד 100, והבנק מלווה 100 לשמעון, ללוי, וליהודה, על ידי זה שהוא כותב להם בחשבון שיש להם 100. עכשיו, מה כמות הפיקדונות בבנק? ראובן - 100; שמעון - 100; לוי - 100; יהודה - 100; סה"כ -400. סך כל ההלוואות 300. מזומן 100. ויהא האי כללא (של חשבונאות בנקאית בסיסית) נקוט בידך - סך הלוואות + מזומן (=סך הרכוש) = סך הפיקדונות (=סך ההתחייבויות). כיוון שהמזומן הוא תמיד חיובי, הרי שתמיד סך ההלוואות<סך הפיקדונות.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 17:12 |
|
| |
בנתי, אתה קורא 'פקדונות' לכל החשבונות שביתרת זכות בבנק. אני התכוונתי ב'פקדונות', לסכום הכסף המזומן המופקד בקופת הבנק. וההלוואות שהבנק נותן - גדולות ממנו פי כמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 17:24 |
|
| |
הבנק לא רק רושם יתרת זכות, הוא יכול לתת לך גם את הכסף במזומן, ובמרבית ההלוואות באמת הכסף יוצא מהבנק. הבנק לא מלווה כשאין לו מזומן. אם הבנק רושם לי יתרת זכות ואני רוצה לשלם במכולת, אני הולך לבנק (יש לו כספומט זה באמת יותר משוכלל מקופרמן), ולוקח את הכסף במזומן. כעת בבנק כבר אין את המזומן הזה. אנשים חכמים המציאו גם עוד כמה רעיונות, שבהם אני לא משלם למכולת במזומן אלא משלם לו בכך שאני נותן לבנק שלי הוראה להוציא את הכסף מהחשבון שלי, ולתת אותו לבנק אחר שישים בחשבון של החנווני. גם במקרה הזה הבנק יצטרך להוציא את המזומן ולהעביר אותו לבנק השני (אא"כ במקרה גם הבנק השני קיבל הוראה מאחד המפקידים להעביר כסף לבנק הראשון - ואז הבנקים מתקזזים, ובסוף מעבירים רק את הסכום העודף, מה שקרוי סליקה).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 17:27 |
|
| |
גמ"ח בנוי על סכום כסף בסיסי או מתווסף המתקבל מתורמים, המשמש למתן הלוואות לנזקקים בתנאים נוחים. פעולת הגמ"ח מבוססת על כך שהלווים יחזירו את ההלוואות לגמ"ח, וכל סכום כסף שניתן כהלוואה לא יכול להינתן כהלוואה ללווה אחר ע"י הגמ"ח בטרם הלווה הראשון יחזיר את ההלוואה. לפיכך, כאשר נזקק מבקש הלוואה מהגמ"ח, היא ניתנת רק אם הסכום שמבקש קטן מסכום הכסף הממשי שנמצא בפועל בגמ"ח.
להבדיל, בבנקאות רזרבה חלקית, כשלקוח מבקש הלוואה, הבנק מייצר כסף בחשבונו יש מאין, כאשר בפועל הבנק נדרש להחזיק רק מעט כסף ממשי ביחס להלוואה שנתן. מאחר שהבנקים מגדילים את סך הפקדונות באמצעות הלוואות ומתעשרים מריבית על ההלוואות, רוב הכסף במערכת המוניטרית הינו כסף דמיוני ולא כסף אמתי.
תוקן על ידי מם80 ב- 25/03/2015 17:49:55
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 18:27 |
|
| |
מ אענה לך רק לגבי גמ"ח: גם אני חשבתי כך, שהגמ"ח מבוסס על כסף מתרומות, אבל זה לא המצב בגמ"חים שמקס מדבר עליהם כמו קופרמן. שם הכסף הוא לא מתרומות אלא מפיקדונות לגבי הבנקים, אני פשוט אציע לך לקרוא, למשל את הספר שהפנית אליו אתמול כדי להבין. בכל אופן לא רוב הכסף הוא דמיוני, אלא כולו, גם למטבעות ולשטרות אין ערך 'אמתי'.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 18:51 |
|
| |
למינגית,
יש לך שכל ישר. שימי-לב להבדלים בנקודות-מבט שונות בדוגמא שנתת:
ראובן: הבנק חייב לו 100 ש"ח. שמעון, לוי, יהודה: כל אחד מהם חייב לבנק 100 ש"ח. הבנק: יש לו פקדונות בסך 400 ש"ח, מתוכם 300 ש"ח בהלוואות שחייבים לו. בנק מרכזי: מאשר לבנקים לפעול ברזרבה חלקית. כלכלה מסורתית: לבנק יש חובות בסך 200- ש"ח כתוצאה מהלוואות כספים שאין לו והבנק המרכזי מגן על הבנקים במקום באמת לפעול לטובת הציבור.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 19:04 |
|
| |
יש,
הדעה המוטעה של רוב הציבור, שכל הכסף אמתי, ודעה השגויה של כלכלנים מודרנים, שכל הכסף דמיוני, נובעות מטשוש גבולות במשך כמה דורות בין כסף אמתי לכסף דמיוני, שהינו תולדה של מעבר של החברה המערבית מחברה המבוססת בעיקר על מלאכות יצירתיות לחברה בה כסף במקום להיות אמצעי היה למטרה עד שחלק ניכר ממנה עסוק בלייצר ממון.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/3/2015 19:52 |
|
| |
למינגית כתבת "אני התכוונתי ב'פקדונות', לסכום הכסף המזומן המופקד בקופת הבנק. וההלוואות שהבנק נותן - גדולות ממנו פי כמה". המשפט הזה נכון גם לגבי הגמ"ח. ההלוואות שהוא נותן גדולות פי כמה מהכסף המזומן שיש בקופה.
נ.ב. זה רק אני, או שההודעה האחרונה שלך הייתה פעם שונה, ולמרות זאת לא כתוב שערכת אותה? אני ממש זוכר שכשענייתי לך קודם היה כתוב משהו קצת אחר. במחשבה שנייה, זה כנראה רק אני. הפורום כבר עשה לי את זה אתמןל, כשהוא הציג לי הודעות בסדר שונה. משהו מוזר אצלי מאז שעברתי ספק.
|
|
|
|
|