בית פורומים עצור כאן חושבים

הזהות הדתית וזהויות נוספות - עימות או סינתזה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/4/2015 09:41 לינק ישיר 

אפרים
א. בדבריך רואים כמובן שאתה לא רואה את האידאולוגיה שלך כנעלה על אידאולוגיות אחרות, למשל על זו החרדית...
זו כמובן סתירה שלא תוכל לפתור, אבל מה שמדהים הוא שאתה בכלל לא מודע לה, וזאת על אף שהסבתי את תשומת ליבך.
ב. כתבת שהנאצים לא מפריכים את הטענה שדת גורמת לאכזריות. שוב אתה מראה חוסר הבנה בסיסי בענייני גרימה (וקורס שיטות מחקר במדעי החברה יוכל לעזור). אם אני מוצא שדתיים וחילוניים הם אכזריים באותה מידה, זה אומר שדת לא גורמת לאכזריות. אם אני מוצא שחילוניים יותר אכזריים, זה אולי אומר שחילוניות גורמת לאכזריות.
עכשיו, נניח שהאכזריות בשתי האוכלוסיות שווה (כאמור, אין לי מושג וגם לא לך, אבל נדמה לי שאתה מוכן לקבל זאת כהנחה). אתה ממשיך לטעון שהדת גורמת לאכזריות, והיא זו שמסבירה את האכזריות אצל הדתיים, ואילו אצל החילוניים יש הסבר אחר לאכזריות. כמובן שהטענה הזו שומטת את כל הבסיס לדיון מדעי, דיון שמנסה לעשות הכללות על בסיס תצפיות, ולא לתת הסברים.
אולי אתה רוצה לטעון טענה אחרת. כולם אכזריים, דתיים וחילוניים, חוץ ממי שאוחז באידאולוגיה הומניסטית. גם את הטענה הזו כדאי לבדוק, אבל היא לא קשורה לדתיים וחילוניים. כל אחד מהם יכול להחזיק באידאולוגיה כזו (ע"ע מקס שאוסר להחזיק בחרב, והוא ככל הנראה מוגדר דתי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2015 11:16 לינק ישיר 

יש, אני חושב שהמהפכה הצרפתית ונגררותיה היו דוגמה לרצח בשם הומניזם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2015 11:21 לינק ישיר 

אכן, ורובספייר הוא דוגמה לאכזריות. דומני שגם הקומוניזם בסה"כ רצה לעשות טוב לבני האדם, ובניגוד לנאציזם אין ביסודו עקרונות שליליים.
כתבתי לאפרים בסעיף ב', העוסק בפגמים המתודולוגיים של ההבחנות שלו, שהוא יכול לטעון טענה כזו, אבל כבר בסעיף א' עמדתי על הסתירה התמידית הטמונה ב'קדושת הסובלנות'. כל אידאולוגיה שאינה קוראת לאי הגנה עצמית יכולה להביא לאלימות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2015 12:36 לינק ישיר 

מה מביא להבדל בין שתי הגישות שתיארתי לעיל (עימות או סינתזה)?
נראה לי שזה תלוי ביחס של הדת כלפי האדם (או האדם כלפי הדת) ומה היא באה לעשות.
הגישה שסבורה שהזהות הדתית אמורה לשלוט על הזהויות האחרות, היא גישה פשטנית שטוענת שמכיון שהזהות הדתית מייצגת את רצון ה', אין מקום לערכים או זהויות אחרות להתעמת איתה. יש בזה מימד של היגיון בריא.
הגישה ההפוכה רואה את הדת כאופן שניתן בידי האדם כדי לעשות איתו תיקון של המציאות. מעין הסכם או ברית של אלוקים עם האדם. בברית יש שני צדדים, אלוקים ואדם, כאשר האדם הוא - קודם היכנסו לברית - בעל זהות משלו. הדת אמורה להביא לידי תיקון את כל המכלול של האדם ושל המציאות, ולא לבטל אותו.
משל למה הדבר דומה, אם אני מביא למישהו דלי צבע לבן ואומר לו "תעשה את הבית הזה לבן". הוא יכול להבין אותי בשתי צורות. אפשר להרוס את הבית, לפנות את ההריסות ואז לעשות במקום הבית משטח לבן. אפשר להבין שאני מתכוון שישאיר את הבית אבל יעשה אותו לבן, כלומר יסייד אותו.
הגישה של הסינתזה אומרת שהאדם והמציאות הם הבית והדת היא הצבע. הדת אמורה לצבוע את האישיות ולא למחוק אותה. היא אמורה לעשות אותי בעל נכון, אבא נכון, חבר נכון, שכן נכון וכו'. היא לא אמורה לבטל אותי - שאפסיק להיות בעל, אבא, חבר, שכן וכדו' -  ולהשאיר אותי עם זהות דתית בלבד.

תוקן על ידי חזקואמץ ב- 16/04/2015 12:37:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2015 22:32 לינק ישיר 

בער
למה אהבת ה היא ערך מוסבר יותר ממוסר או אהבת חכמה?
אם אין הבדל מנין הקביעה שרק הדת הינה ערך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/4/2015 22:48 לינק ישיר 

תלמיד
אם אין הבדל אין שום ערך ואין כלל מושגי טוב וצדק ואיש הישר בעיניו יעשה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2015 08:28 לינק ישיר 

בער
הזו תשובה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2015 12:44 לינק ישיר 

ההבדל המהותי שבין הדת החרדית לבין החילוניות הוא שהחילוניות לא מצווה על נתיניה להיות אכזריים. חילוני שבוחר להיות אכזרי זה בחירה אישית גרועה  שלו עצמו. החילוני בוחר להיות אכזרי לא בגלל שהוא מפחד מגיהנום אחרי המוות . לעומת זאת אותם ההורים מהדת החרדית המתנהגים באכזריות כלפי בניהם עושים זאת לא בגלל בחירה אישית אלא בגלל שהדת החרדית מצווה עליהם  להיות אכזריים כי אחרת אוי להם מיום הדין. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2015 13:17 לינק ישיר 

ויקרא רבה (מרגליות) פרשת מצורע פרשה יט

' ר' שמואל בר אמי דברי תורה צריכין השחרה, פרנסה מנ', מי יכין לערב צידו, כך אם אין אדם נעשה אכזרי על גופו ועל בניו ועל בני ביתו כעורב הזה אינו זוכה ללמוד תורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2015 22:16 לינק ישיר 

תלמיד 
לא כתבתי הוכחה אלא שממה נפשך הערכים הבלתי דתיים אינם חופפים למושגי צדק וטוב וכל השימוש בהם הוא דמגוגיה בלבד.

אפרים

ההבדל שאין "דת" חילונית כלומר "דת ששוללת את את המושג דת" אינה יכולה להיות דת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2015 00:03 לינק ישיר 

אפרים, עוד פעם: אידיאולוגיה מחייבת דברים. אם כדי להינצל מגיהינום, אם כדי להביא גאולה לפועלים המדוכאים, אם כדי לעשות נחת רוח לבורא, אם כדי להציל את ההומניות מאויביה.
חוסר אידיאולוגיה לא מחייב כלום. אם כוונתך בחילוני ל'אדם חסר אידיאולוגיה' הוא אכן לא יעשה שום דבר, רע או טוב, בגלל האידיאולוגיה הלא קיימת שלו.
בזמן שאתה מהרהר בזה, אשמח אם תספר לי איפה היהדות, או אפילו היהדות החרדית, מצוה על הורים לזרוק את ילדיהם החילונים לרחוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2015 10:57 לינק ישיר 

מוסר טבעי אינו אידאולוגיה.לא כל חילוני קם בבוקר ומנופף בדגל של אידאולוגיה שמחייבת אותו למשהו כי אם הוא לא יעשה כך וכך אחרי מותו הוא ישרף בגהינום. זה יחודי לדת. 

המוסר לעומת זאת הוא הסכמה תלוית תרבות. בתרבות המערבית שאנו חיים בה יש עקרונות מוסריים שמקובלים בחברה ולא אמנה אותם עכשו. הם נוצרו כדי לשמור על חברה מתוקנת. דרך ארץ קדמה לתורה. 

באשר לאכזריות הורים -לא דיברתי על היהדות אלא על הדת החרדית .וזה כמובן לא אותו הדבר.
ובאשר לציווי:
דוגמה :איפה מצאת ביהדות החרדית ציווי על חבישת שטריימל? אין ציווי כזה במקורותינו אבל מי שלא חובש שטריימל בחוגים מסוימים נחשב לסוטה מן הדרך. כך גם בדת החרדית-אין מצווה של זריקת ילדים לרחוב אבל זה מה שהורים רבים עושים כשהבן יוצא בשאלה. ולא אחזור שוב על הסיבות לצעד מעוות כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2015 13:01 לינק ישיר 

בערו
אתה עדיין צריך להסביר מדוע הערך הדתי שונה מערך אחר. לא די לומר שזה מדומיין וזה לא. לשם התחלה רק תסביר מה מחייב אדם לקיים את הערך הדתי (יראת העונש אינה ערך). אחרי שתסביר זאת אולי נוכל לראות במה הערך הזה שונה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2015 14:05 לינק ישיר 

זו ממש אכזריות דתית קלאסית, לדון עם אפרים-בן באופן לוגי ועניני, למה אתם עושים לו את זה??
תלמדו מהסובלנות וההכלה החילונית, איך למשל בידיעות ובהארץ ובהבימה מקבלים ומכילים את ביבי, נוהגים בו בכל כך הרבה הבנה ואובייקטיביות, אז מה אם יש לו אידיאולוגיה שונה? ובמיוחד בשרה נתניהו, אז מה אם היא התחתנה עם מישהו שיש לו אידיאולוגיה שונה? בשביל זה צריכים להשפיל אותה ולשפוך את דמה (כמו שעושים החרדים)??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2015 00:24 לינק ישיר 

תלמיד נידונך הוא אחר והוא איך הדת מחייבת (אם כך הוא) וזה ראוי לדון בו אבל אינו נוגע למה שנידון כאן שכתבתי שמושגים לא דתיים וודאי לא מחייבים

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הזהות הדתית וזהויות נוספות - עימות או סינתזה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.