בית פורומים אגודה אחת

עצמאות וזיכרון: למה אנחנו מתנכרים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/4/2015 16:52 לינק ישיר 
עצמאות וזיכרון: למה אנחנו מתנכרים?

שוב, כמידי שנה, אנו עומדים בין יום הזיכרון לשואה לבין יום הזיכרון לחללי צה"ל ויום העצמאות, ושוב אנו ניצבים בפני השאלות אודות יחסה של החברה החרדית בישראל לימים אלו ולמה שהם מייצגים. 

העומדים מחוץ לקהילה החרדית תוהים על אי עמידתם של החרדים בצפירות הזיכרון, ועל התעלמותם המופגנת מחגיגות העצמאות. האם כבוד נרצחי השואה איננו חשוב לחרדים? האם אינם מכירים בחשיבותם של חללי צה"ל אשר חירפו נפשם בעד עמם ומולדתם? האם אינם מכירים טובה לקב"ה על חייהם במדינת ישראל? שאלות אלו אינן נשאלות רק מבחוץ, אלא גם בתוך הבית פנימה. חרדים רבים חשים מבוכה גדולה וחוסר נחת סביב שאלות אלו, כשהתשובה לכך איננה ברורה גם להם עצמם. 

השאלות הנוקבות והפשוטות הללו, העסיקו רבות את כותבי הטורים בעיתונות החרדית אשר נדרשו לסוגיה זו כלפי פנים וכלפי חוץ, את אנשי החינוך במערכת החינוך החרדית אשר נשאלו על כך על ידי תלמידיהם ותלמידותיהם, ורבים מבני החברה החרדית אשר התבקשו להשיב על כך לעצמם לילדיהם ולמכריהם. 

רבות מן התשובות נגעו בבעייתיות שבאופן בו נקבעו מועדי הזיכרון וסממניהם במדינת ישראל, אם בשל המועד שבו הם נקבעו או בשל הצורה שבה הוחלט לציין את המועדים הללו, ותשובות אחרות עסקו באופנים האחרים שבהם מביעים החרדים את יחסם המכבד לנרצחי השואה או לחללי צה"ל. בנוגע להקמתה של מדינת ישראל, נכתב רבות על הדברים השליליים הכרוכים בכך בהיבטים שונים, מנקודת ראותו של האדם החרדי. ברור שכל אחד יכול למצוא טעם או חוסר טעם בנימוקים השונים שנכתבו לכך, אולם נראה שהנקודה המרכזית אשר עליה צריכים אנו לתת את הדעת היא העמדה הבסיסית של "הניכור", שבו בחרה החברה החרדית כאסטרטגיה לאורך שנים רבות. 

עמדת הניכור והזרות היא עמדה בסיסית של קהילה שהחליטה להוציא את עצמה מן הכלל על מנת לשמר את הערכים החשובים לה, התוצאה המחויבת של עמדה זו היא שהחלטות הכלל אין להם שום משמעות כלפי אותה קהילה. ימי הזיכרון והעצמאות הנם ימים רגילים לחלוטין בעיניו של החניך במערכת החינוך החרדי וממילא גם אצל הבוגר של אותה מערכת, לא מפני מרכיב כזה או אחר, אלא מפני שלקביעתם אין שום שייכות עם הקהילה שהוא חי בה. גם אם קביעת המועדים הללו ואופיים הייתה בעלת אופן תורני והלכתי מובהק ומוסכם, עבור קהילה שאיננה חלק מאותו כלל לא הייתה שום התייחסות לגביו. במידה מסוימת, העמדה של כלל הציבור החרדי ליום העצמאות, אמורה לקומם את יתר האוכלוסייה בישראל הרבה יותר מיחסם של אנשי העדה החרדית או של ערביי ישראל ליום זה, שכן לעומת אנשי העדה החרדית אשר קבעו יום זה ליום אבל וערביי ישראל אשר מציינים את ה"נכבה", ההתעלמות המוחלטת של כלל החרדים מיום זה מתריסה הרבה יותר. 

נמצא אפוא שהשאלות המרכזיות שצריכות להישאל הן: מהי הסיבה לאותה עמדת ניכור של הקהילה החרדית כלפי המדינה וכלל אזרחיה? האם הסיבות לעמדת הניכור הזו עדיין רלוונטיות? והאם ישנה סיטואציה שבה תשתנה עמדת הניכור המתוארת? 

בנוגע לסיבת הניכור, נראה שמקורה בחשש הגדול של הקהילה החרדית מהשפעה שלילית כלפי ערכיה ואמונותיה אם הייתה בוחרת להיות חלק אינטגרלי מכלל מדינת ישראל, בוודאי בעידן של מדיניות "כור ההיתוך" מבית מדרשו של בן גוריון. באשר לרלוונטיות של החששות הללו כיום, נראה שניתן למצוא דעות לכאן ולכאן. 

ביחס ליכולת לראות שינוי בנידון, נראה שניתן להבחין באופן ברור בין הפרט לכלל. האדם החרדי היחיד יכול בהחלט לחוש כיום שייכות גדולה יותר למדינה ולכלל אזרחיה, וככזה להשתתף ביגונם ובשמחתם בימי זיכרון ושמחה. לעומת זאת, הקהילה החרדית כציבור, איננה מסוגלת להבנתי להפוך את עצמה ולהיות חלק מכלל החברה הישראלית, שכן בכך היא תאבד את עצם הווייתה. 

כיצד ינהג האדם החש עצמו מחד חלק מכלל המדינה ואזרחיה ומאידך רואה את עצמו כבן לקהילה שנדרשת להעמיד את עצמה מחוץ לאותה מדינה? זוהי משימה מורכבת וקשה שרבים מאיתנו נדרשים להתמודד איתה.

פורסם באתר "בחדרי חרדים" http://www.bhol.co.il/article.aspx?id=82415&cat=1&scat=1

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/4/2015 13:54 לינק ישיר 

אני מוצא את עצמי, אחרי שהלהבתי ברעיון לפרסם ולפרסם, מנמיך מעט את הלהבות.
פרסם, מצויין; אבל כדאי לחשוב על הסגנון והעריכה רגע לפני הפרסום.

המאמר עולה על נקודה חשובה, שכדאי לקרוא לה בשמה ללא כחל וסרק: הציבור החרדי ראה הסטרטגיה בהתנכרות למדינה והחלטותיה. עד כאן חשוב ויפה, ראוי ונכון לפרסום. מכאן והילך לא הוספת, הזכרת שנולדו שאלות חדשות, הזכרת שכיום יש דעות מגוונות באשר לנושא. אך לא הבעת דעה בתתי הנושאים, ובכלל לא כתבת כלום על נושא ההסטרטגיה.
המאמר יפה, אבל מחייב המשך כל שהוא. כך לדעתי.

מכל מקום, בין אם כן ובין אם לא, אולי לפחות כאן נפתח את הנושא.
אני חושב שבצ"כ צודק, מדובר בהסטרסטגיה של התנכרות, גם שאר הקוראים חושבים כך?
מה דעתכם על ההסטרטגיה?
האם משהו השתנה עם הזמן, ובכלל, האם יתכן לשנות הסטרטגיה כזו או שעדיף בשעת הצורך, לפעול במישורים אחרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2015 21:52 לינק ישיר 

אחרחוק

אתה בהחלט צודק, אחרי שהצגתי את הטיעון המרכזי הצגתי שאלות פתוחות. מטרתו של טור כזה בעיניי, איננה להציג לכלל הציבור את עמדתי האישית בנושא, אלא לגרום לו לחשוב על השאלות המוצגות בפניו ולחפש עליהם תשובות.

אני אשמח אם כאן בפורום יתפתח דיון המשך, ברור שהסוגיה שהצגתי של אסטרטגיית ניכור של החברה החרדית מצריכה המשך והרחבה על הצדדים השונים לחיוב ולשלילה.

אינני רואה סיבה להימנע מפרסום בשל העובדה שהשאלות נותרות פתוחות.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/4/2015 23:02 לינק ישיר 

לפני שדנים בשאלה כיצד מתייחסת החברה החרדית ליום העצמאות וליום הזיכרון, ניתן לשאול כיצד מתייחסת החברה החילונית לימים אלו.

מתוך הכרות קרובה עם אנשים חילוניים (בעבודה, לימודים, איזור מגורים), נראה לי שיום העצמאות אינו "יום מקודש" בחברה הישראלית, רוב האנשים החילוניים שאני מכיר, אינם חוגגים את היום הזה מתוך משמעות של חגיגות שמחה על הקמת המדינה, בסה"כ מדובר ביום חופש שניתן לבלות בו קצת עם המשפחה, וזהו. כלומר גם אם בדורות הראשונים חגגו את היום הזה מתוך משמעות רבה, היום זה כבר נהיה "עוד חג"... (כנראה מלבד בציבור הדתי לאומי, אבל זה כבר נושא אחר..) לכן לא נראה לי שהיום "ניתן לבוא בטענות" לחרדים שאינם חוגגים יום זה, מכיוון שכם החילוניים לא חוגגים אותו מעבר למשהו שטחי ביותר וחסר משמעות אמיתית. אנו כחרדים פשוט לא חונכנו לחגוג את היום הזה וגם אם אנו מחוברים יותר למדינה כיום, איננו רואים צורך לחגוג את היום הזה. (זוהי אגב התשובה שאני עונה לשאלות מכריי מדוע איני חוגג את יום העצמאות).

לגבי יום הזיכרון, נראה לי שהעובדה נובעת ממציאות לא נעימה, שבה בעוד שכמעט לכל חילוני, יש במשפחתו הקרובה או בקרב חבריו אנשים שנהרגו או נפצעו במהלך שירותם בצבא, ישנם רבים שבעצמם לחמו במלחמות, נפצעו או איבדו חברים יקרים בקרב, כך שהדבר גורם להם לקרבה רגשית רבה לרעיון של יום הזיכרון ולחשיבות שבזיכרון החללים, לעומת זאת לרוב הציבור החרדי, חיילים שנהרגים או נפצעים בצבא, הדבר אינו יותר מאשר סיפור בעיתון או בספרי ההיסטוריה, כך שלמרות שבוודאי כולנו (או רובנו) מעריכים ומוקירים את האנשים שמסרו את נפשם למעננו, יש לנו מרחק רגשי גדול מכך. לכן דווקא את יום הזיכרון אותו מציינים החילוניים מתוך משמעות רבה ומתוך מעורבות רגשית (טקסים, אזכרות בבתי עלמין וכו'),  נתקשה כחרדים לציינו באותה מידה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2015 00:17 לינק ישיר 

בהמשך לדברי פסיכולוג,
וזו גם הסיבה שלא מפריע לנו שלא אומרים מי שברך לחיילי צה"ל.
הסיבה שלא אומרים היא האסטרטגיה של ההתבדלות, אבל הסיבה שזה לא מפריע לנו היא בגלל שזה רחוק מאתנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2015 17:52 לינק ישיר 

בעניין חגיגות יום העצמאות, יש שתי נושאים, האחד, עצם הנושא האם יש מקום לשמחה ולחגיגה, אני אישית חושב שכן,  הנושא השני, אם יש סיבה לשמחה, איך לחגוג אותו, האם לקבוע יום של חג לכך? ידוע שהחזו"א לא אהב שרצו לקבוע יום אבל לזכרון השואה[משהו כזה], ואם נניח שיש לקבוע יום מסויים כחג, האם אין טעם לפגם שיהיה זה היום שנקבע על ידי אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות, אולי בכלל לפי קריטריונים תורניים יש לקבוע מועד וזמן אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2015 09:04 לינק ישיר 

פסיכ_ולוג כתב:

לפני שדנים בשאלה כיצד מתייחסת החברה החרדית ליום העצמאות וליום הזיכרון, ניתן לשאול כיצד מתייחסת החברה החילונית לימים אלו.

מתוך הכרות קרובה עם אנשים חילוניים (בעבודה, לימודים, איזור מגורים), נראה לי שיום העצמאות אינו "יום מקודש" בחברה הישראלית, רוב האנשים החילוניים שאני מכיר, אינם חוגגים את היום הזה מתוך משמעות של חגיגות שמחה על הקמת המדינה, בסה"כ מדובר ביום חופש שניתן לבלות בו קצת עם המשפחה, וזהו. כלומר גם אם בדורות הראשונים חגגו את היום הזה מתוך משמעות רבה, היום זה כבר נהיה "עוד חג"... (כנראה מלבד בציבור הדתי לאומי, אבל זה כבר נושא אחר..) לכן לא נראה לי שהיום "ניתן לבוא בטענות" לחרדים שאינם חוגגים יום זה, מכיוון שכם החילוניים לא חוגגים אותו מעבר למשהו שטחי ביותר וחסר משמעות אמיתית. אנו כחרדים פשוט לא חונכנו לחגוג את היום הזה וגם אם אנו מחוברים יותר למדינה כיום, איננו רואים צורך לחגוג את היום הזה. (זוהי אגב התשובה שאני עונה לשאלות מכריי מדוע איני חוגג את יום העצמאות).

לגבי יום הזיכרון, נראה לי שהעובדה נובעת ממציאות לא נעימה, שבה בעוד שכמעט לכל חילוני, יש במשפחתו הקרובה או בקרב חבריו אנשים שנהרגו או נפצעו במהלך שירותם בצבא, ישנם רבים שבעצמם לחמו במלחמות, נפצעו או איבדו חברים יקרים בקרב, כך שהדבר גורם להם לקרבה רגשית רבה לרעיון של יום הזיכרון ולחשיבות שבזיכרון החללים, לעומת זאת לרוב הציבור החרדי, חיילים שנהרגים או נפצעים בצבא, הדבר אינו יותר מאשר סיפור בעיתון או בספרי ההיסטוריה, כך שלמרות שבוודאי כולנו (או רובנו) מעריכים ומוקירים את האנשים שמסרו את נפשם למעננו, יש לנו מרחק רגשי גדול מכך. לכן דווקא את יום הזיכרון אותו מציינים החילוניים מתוך משמעות רבה ומתוך מעורבות רגשית (טקסים, אזכרות בבתי עלמין וכו'),  נתקשה כחרדים לציינו באותה מידה.

במחילה, אני הק' חולק עליך מכל וכל.
הסיבה שהחילוניים לא רואים ביום העצמאות חג מיוחד, היא מפני שבכלל החילוניות חוסר מתן חשיבות ומעלה ליום או תופעה שאינן אקטואליים עכשיו (לא שהמדינה לא אקטואלית, אלא שהרגע הם לא ראו משהו מושך במיוחד, כדי שיתפעלו).
אלא שלהבנתי, השאלה של בצ"כ מדוע החרדים לא חגים - או כן חגים? והרי החילוניים כך וכך?! - אלא מדוע לא נעשתה חשיבה בנושא, והחרדים כאילו החליטו שלא להחליט. ובינתיים אינם מייחסים חשיבות ומשמעות לשום צד?
ע"ז בהכרח צריך לומר, שהחרדים לא ראו בזה שעם שלם עסוק בנושא חשוב, השלכה כל שהיא על חייהם. זוהי תרבות ההתנכרות כאסטרטגיה עליה דיבר. (ובמובן מסוים, כשאתה מתחיל להסביר למה לא חוגגים, ובפרט שאתה משתמש בנימוק מרשים אבל לא רציונאלי - כמו 'ומה אתה עושה?!?' - אין זו אלא הוכחה לבצ"כ)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2015 09:07 לינק ישיר 

קסת כתב:
 בעניין חגיגות יום העצמאות, יש שתי נושאים, האחד, עצם הנושא האם יש מקום לשמחה ולחגיגה, אני אישית חושב שכן,  הנושא השני, אם יש סיבה לשמחה, איך לחגוג אותו, האם לקבוע יום של חג לכך? ידוע שהחזו"א לא אהב שרצו לקבוע יום אבל לזכרון השואה[משהו כזה], ואם נניח שיש לקבוע יום מסויים כחג, האם אין טעם לפגם שיהיה זה היום שנקבע על ידי אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות, אולי בכלל לפי קריטריונים תורניים יש לקבוע מועד וזמן אחר.

יש איפשהו בתחומין מאמר של זרח ורהפטיג זצ"ל, בנושא התקנות של הרבנות הראשית וכדו'. בסוף המאמר הוא מביא את דעת החזו"א ומסביר, שלא מעט ממניעיו היו ההתנגדות לציונות בכלל. במובן מסויים זו חלק מההתנכרות, רק שלענ"ד החזו"א נקט בהתנכרות מסוימת בתקופה שזה היה סביר והגיוני, מאז המדינה הפכה לעובדה ולגדולה ומשמעותית יותר וצריך לחשוב שנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2015 09:34 לינק ישיר 

האם יש הנהגה ציבורית חרדית מובילה או מובלת? איזה החלטה אקטיבית קיבלה ההנהגה החרדית מלבד החזון איש שקבע כולם לישיבות? האם הקמת ישיבות ה"נושרים", נח"ל חרדי, מכללות חרדיות או כל שינוי אחר התקבלו בהחלטה מושכלת או שהציבור קבע עובדות וההנהגה השלימה איתם? ואם בדברים שבנפש או גוף הציבור לא נעשה מעשה בדברים שב"השקופה" על אחת כמה וכמה אין סיכוי !!!

תוקן על ידי פום_פאקערט ב- 21/04/2015 09:36:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2015 09:36 לינק ישיר 

בעקבות הדיון שהתפתח כאן, חשבתי על שאלה מעניינת. בהנחה שאכן על הציבור החרדי לחגוג את יום העצמאות, איזה אופי צריכים לשאת החגיגות הללו? האם הם צריכים לשאת אופי דתי, כפי שנהוג בציבור הדתי לאומי? תפילות חגיגיות בבתי הכנסת, קריאת הלל, סעודות מצווה וכו', או חגיגות שאינן נושאות פרספקטיבה דתית (משהו דומה לחגיגת יום הולדת או יום נישואין?).

גישתו של קסת שמחפש קריטריונים הלכתיים לקביעות התאריך המתאים, מבוססת על הגישה הראשונה לפיה יש לחגוג את החגיגות באופן דתי. לעומת זאת כאשר אני השוויתי את הנושא לחגיגות החילוניים, כנראה חשבתי על כך בגישה של חגיגות ללא אופי דתי. גם כל נושא אסטרטגיית הניכור של בצ"כ מתבסס על שאלה שאינה קשורה לציון היום בפרספקטיבה דתית, אלא בפרספקטיבה חברתית.

בכל מקרה, נראה לי ששתי האפשרויות הללו אינן מעשיות.

לגבי חגיגות בעלות אופי דתי, נראה לי שגם אם אנו רואים בהקמת המדינה ערך חשוב, איננו רואים זאת עין בעין כמו הציבור הדתי לאומי, לא נראה לי שיש חרדים רבים שמאמינים ברעיונות ה"אתחלתא דגאולה" ובכלל בכל המשמעות הדתית שניתנת למדינה, אותם אלו בציבור החרדי המרגישים מחוברים למדינה עושה זאת בהיבט חילוני (ואולי יותר מתאים לומר פרקטי) לגמרי. לכן קשה לי להאמין שמתאים לחגוג את יום העצמאות בצורה דתית.

לגבי חגיגות לא דתיות, אינני רואה כיצד ניתן בציבור החרדי לציין יום באופן קולקטיבי בצורה לא דתית, לא עולה לי שום דבר דומה או מקביל לכך הקיים בציבור החרדי. אולי למישהו יש רעיונות?

תוקן על ידי פסיכ_ולוג ב- 21/04/2015 09:37:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/4/2015 14:42 לינק ישיר 

פסיכו
בהנפד דגלים וכדומה. מה רע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2015 09:13 לינק ישיר 

יורשה לי שוב לחלוק על פסיכ.
אישית, ברור לי שבכל מקרה מדובר על חגיגה ברמה דתית מסוימת, כי במגזר החרדי גם ביום הולדת ויום ניואים יש מי משחיל סיום מסכת ודבר תורה כפי כוחו. בכל מקרה חגיגת יום נישואים חילונית, אולי כן קיימת בציבור החרדי, אבל רק בגלל שהיא אישית/משפחתית.
לגבי החגיגה הדתית, באמת אינני מבין למה צריך אתחלתא דגאולה כדי לחגוג דתית? א. הרי דתית, יכול להיות גם דבר תורה בשלחן עמוס מגדים. ב. ממתי חגיגה דתית חייבת להיות על תופעה דתית? וכי סוכות או פורים נחשבים תופעות דתית?
אדרבה, המציאות ש/כל פוסק חרדי (שלא לדבר על נטורי קרטא) טרח להוכיח שאין עושים כיום יום הודאה (ויצויין הגרע"י לשבח, שדן והכריע בנטרליות מיוחדת), משפילה את ההלכה לעומת ההשקפה וחברותיה.

פום, ע"ז נאמר פום פאקערט. לא הוספת כבוד למהות המגזר החרדי כציבור נפרד... (מכאן אפשר רק לדון אז מה, ואיך ולאיזה כיוון לשנות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2015 09:38 לינק ישיר 

אח יקר

נראה לי שמחלוקת בינינו היא האם להשקפתו של הציבור החרדי הקלאסי הקמת המדינה נחשבת אירוע חיובי? (בוא נתעלם לרגע מעמדותינו האישיות בנושא, שכנראה לא רחוקות בהרבה זו מזו, ונתמקד בשאלה המעניינת יותר מהי עמדת רוב הציבור).

אתה סבור שהציבור החרדי רואה את הקמת המדינה כאירוע חיובי, ולכן אתה משווה את הנושא לחגי סוכות ופורים ומדבר על הפוסקים החרדים שטרחו להוכיח שיש איזה עניין הלכתי שלא עושים יום הודאה (אגב, אשמח למקורות).

לתחושתי, ההשקפה החרדית המיינסטרימיאלית היא שהקמת המדינה הייתה אירוע שלילי (למרות שיש בו מאפיינים חיוביים מסוימים). זאת בשל העובדה שהמדינה הוקמה ע"י אנשים חילוניים ומתנהלת על ידם עד היום כמדינה חילונית, מה שלא מאפשר לחרדי (בניגוד לדתי הלאומי) לראות בהקמת המדינה תהליך טוב וחיובי. יחד עם זאת מכיוון שכבר יש כאן מדינה עלינו "להציל מידי הארי" כמה שיותר, (וכידוע משל הרוכלת בשוק שנפלו מידה התפוחים וכו'). נכון שיש כיום חרדים רבים המרגישים קשר חזק יותר למדינה מאשר מה שההשקפה הנ"ל מייצגת, אך שוב הכול כביכול ברמת "בדיעבד", אחרי שהמדינה כבר קיימת כפי שקיימת, אין לנו ברירה אלא להתחבר אליה ולא להסתגר. אני מסכים שישנם רבנים (כמו הרב עובדיה יוסף) שלא ראו כך את הדברים, אבל הקונסנזוס החרדי (לפחות האשכנזי) מייצג לעניות דעתי את העמדה שציינתי. ע"פ עמדה זו אין כמובן כל סיבה לחגוג את יום העצמאות, בוודאי שלא בסעודת מצווה...

זו גם כנראה עמדתו של פותח האשכול, שמדבר על כך שכחלק מהשתלבותנו בחברה הישראלית עלינו להראות פחות ניכור לאירועים החשובים לחברה, כלומר לא שעלינו לחשוב פתאום שהקמת המדינה הייתה תהליך חיובי, אלא לציין את הימים הללו כאנשים שהם חלק מהחברה. אז כמי שכן מעוניינים להשתלב בחברה, איך יש לציין את הימים האלו? לא בהכרח בחגיגות, יש גם דרכים אחרות, אפשר למשל ללמוד את הנושא במערכות החינוך, אין כמו ימים אלו לפתוח את הנושא ולאפשר לתלמידים להבין טוב יותר כיצד יש להתייחס בצורה נכונה למדינה. ברור שהתעלמות מופגנת מימים אלו רק מעצימה את הקונפליקט ואת חוסר הבהירות אודות הקשר המורכב בין הציבור החרדי למדינה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/4/2015 22:24 לינק ישיר 

לענ"ד בצ"כ מציג בעיקר תשובה לשאלות אלו. המגזר החרדי לא רואה את הקמת המדינה כשלילי או כחיובי; למעשה, נוח לו להציג את עצמו כמי שמבקר אותה. בכל שאלה מהותית בורחת המנהיגות להתנכרות והתעלמות (כפי שהיא רגילה לעשות שמונחתת עליה ביקורת קשה). בסיס ההנהגה המעניינת הזו, היא לכאורה פתרון לבעיית מתן תשובות רציניות בזמן אמת, משם היא ממשיכה לעבר הצלחה בשיווק להצטרפות - בעזרת תחושת העליונות והעוצמה לכאורה, המשודרות ממנה. הבעיה הגדולה היא כמובן שהציבור שבפנים די סובל מהכן-ולא הזה, וגם שבשלב מסויים הבעיות צפות. בעיקר כשהן לא מטופלות. וכאן נכנס נושא ההשלכות של התעלמות והתנכרות. עליו בהזדמנות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2015 09:51 לינק ישיר 

הקונסצנזוס החרדי מקפיד לא לפגוע בקנאים מימין, לדוגמא תקיפת החייל במאה שערים (כן אני יודע שבהמודיע כתבו משהו).
כשהרב בקשי לא קיבל את מרות רחוב חנן יצאו נגדו בחרב וחנית, אך לא שמענו שום גינוי כאשר הקנאים ובריסק תקפו את הרב אלישיב.

תוקן על ידי צעג ב- 26/04/2015 09:53:12

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2015 10:35 לינק ישיר 

מדשתקו רבנן?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > עצמאות וזיכרון: למה אנחנו מתנכרים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext