בית פורומים אגודה אחת

יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ - דמויות למופת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/4/2015 13:46 לינק ישיר 
יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ - דמויות למופת

כמי שעוסק שנים רבות בשילוב של חרדים בעולם העבודה, ובפרט בעקבות עבודתי החינוכית בשנים האחרונות, אני מודע לחשיבות הרבה בהעמדת דוגמאות מוחשיות לשילוב מוצלח של חיי תורה עם דרך ארץ, כשכוונתי לאדם המיישם באופן מובהק את המחויבות והחיבור ללימוד תורה בהתמדה וברמה גבוהה, עם הקפדה מליאה על שמירת תורה ומצוות באופן ברור, לצד הצטיינות בעולם המעשה. 

כבר כמה שנים עומדת מול עיניי דמותו של הרב יונה עמנואל ז"ל, שהיה בעל חנות אופטיקה ברחוב המלך ג'ורג בירושלים ובמקביל ערך את כתב העת התורני "המעיין" במשך כארבעים שנה, אני מקווה למצוא הזדמנות להרחיב אודותיו.

כעת אני מבקש לשתף את חברי הפורום במפגש שהיה לי אתמול עם הרב אהרן טברסקי - פרופסור למשפטים בניו יורק, אני מעתיק לכאן את הדברים שכתבתי במקום אחר.

אני נמצא בעת בניו יורק לטובת ישיבת "חכמי לב", ואני מבקש לשתף אתכם בחוויה מיוחדת שהייתה לי אמש.
בעצתו של חבר הגעתי לביתו של הרב אהרן טברסקי בבורו פארק, לשיחה אודות הקהילה החרדית בישראל. הבית כולו ספוג באווירה חסידית מוחשית, החל מהמראה היהודי השורשי של הרב והרבנית, וכלה בתמונות היפות של דמויות חסידיות שונות המעטרות את הקירות ובספריה תורנית מלאה. הרב טברסקי יהודי חסידי כבן 80 בעל מבטא אידישאי, מקיים את השיחה אתי בבליל של אידיש אנגלית ועברית, כשאני נעזר בחבר שהגיע יחד אתי ומתרגם את הדברים שלי ושל הרב בעת הצורך.
במהלך השיחה אני לומד שהרב טברסקי הינו בוגר ישיבת "נר ישראל" בבולטימור בשנות ה-50 בראשותו של הרב רודרמן זצ"ל, והוא פרופסור למשפטים בבית הספר למשפטים ברוקלין, ומאחוריו רקורד מרשים של כתיבת ספרים עבי כרס במשפטים ופרסום של למעלה מ-70 מאמרים בכתבי עת אקדמיים. הרב טברסקי רואה בישיבת "נר ישראל" דוגמה מופלאה ליכולת להצמיח תלמידי חכמים יראי שמיים, המשתלבים בכל תחומי החיים. הוא מיצר וכואב מאוד על המצב הנוכחי של הקהילה החרדית בישראל בהיבט הכלכלי והתעסוקתי, למרות שגם המצב בארצות הברית רחוק מלהשביע רצון. הוא שוחח בעניין עם האדמו"רים מבעלז ומצאנז, ונראה די מיואש משינוי המצב בעיקר בשל הרבנים הליטאיים. מניתוח המצב, הוא סבור שהבעיה הקשה ביותר לפתרון היא חובת הגיוס לצה"ל, שכן לא ניתן לשלוח צעיר בן 18 לצבא חילוני ומעורב, למרות שהוא רואה סימן טוב בכך שיש נוכחות ניכרת יותר כיום בצה"ל של דתיים-לאומיים חזקים מבחינה דתית.
היתרון הגדול שהוא מוצא באמריקה, הוא בכך שהכול בה "הפקר" וכל אחד יכול לעשות מה שליבו חפץ, למרות שכמובן הדבר כרוך בקרבנות רבים. הוא רואה בתרומות המועברות מארה"ב ל"כוללים" החייאה המאריכה באופן מלאכותי את חיי החולה הנוטה למות. הוא איננו מזהה רבנים גדולים בישראל, שיראו נכוחה את המצב הנוכחי ויעזו לעשות מעשה.
סיפרתי לו באופן כללי על צמיחתה של מנהיגות חרדית צעירה המחויבת לערכי העולם החרדי ומבקשת להוביל מהלכים ברוח הדברים שלו, והוא הביע את הסכמתו להיפגש ולדבר על האופן שבו הוא רואה את הדברים, כשהוא מגיע לחתונת נכדו בירושלים לאחר חג השבועות.
אני סבור שיהודים של צורה כמותו, צריכים לשמש דמות עבורנו ועבור בנינו ותלמידינו.
לעיונכם הדף של הרב טברסקי באתר בית הספר ברוקלין למשפטים www.brooklaw.edu/faculty/directory/facultymember/biography.aspx?id=aaron.twerski

אתם מוזמנים להעלות לכאן דמויות נוספות מסוג זה, זו נראית לי משימה חשובה מאוד.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/4/2015 21:37 לינק ישיר 

לפני מס' שנים השתתפתי בטקס מצטייני נשיא באוניברסיטה הפתוחה, ראיתי בטקס אברך חרדי צעיר בעל זקן ופאות, כובע וחליפה, שלולא ראיתיו בטקס הנ"ל, הייתי בטוח שמדובר ללא ספק באברך שאינו יוצא מפתח בית המדרש. מסתבר שאברך זה לומד מדעי החיים באו"פ, זאת במקביל ללימוד שעות רבות ביום בכוילל באחת בערים החרדיות, במהלך שיחתנו נוכחתי לדעת שמדובר באדם מיוחד מאוד וירא שמיים ומדקדק בהלכה.

במקרה נפגשנו שוב היום, מסתבר שהוא סיים את התואר הראשון באו"פ בהצטיינות יתרה, וכרגע לומד במסלול ישיר לדוקטורט במכון ויצמן, מדובר באחד המוסדות האקדמיים החשובים ביותר בישראל, אם לא החשוב שבהם, והינו בעל שם בינלאומי, נרשמים אליו תלמידים רבים שאינם תושבי ישראל, (סתם לדוגמא שפת הלימודים הרשמית בה מתנהלים כל הלימודים שם כולל ההרצאות, היא אנגלית...). כמובן שהוא החרדי היחיד שלומד שם.

עמדתי מופתע לראות כיצד ניתן מצד אחד להישאר אברך חרדי לכל דבר, ירא שמיים מופלא ומתמיד גדול בתורה, ויחד עם זאת להיות חלק ממוסד אקדמי כה חשוב הדורש רמה אקדמית גבוהה מאוד. כמובן שלדעתי אין בזה שום סתירה, אך זה לא פשוט בכלל לעשות תהליך שכזה ולמצוא את האיזונים הנכונים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2015 22:47 לינק ישיר 

הרעיון נכון מאוד, לפני כמה חודשים התחלתי לקדם מיזם בנושא, המטרה היא לספר "סיפורי צדיקים" מזוויות נוספות. ובעז"ה הסיפורים ישולבו בעלון המתוכנן לצאת בקרוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2015 15:26 לינק ישיר 

תוציא לאור בעברעת את making a godol על הרב קמינצקי במהדורה אינטרנטית. לא תפסיד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2015 16:30 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
תוציא לאור בעברית את making of a godol של הרב קמינצקי במהדורה אינטרנטית. לא תפסיד

כמדומני, שהמחבר ר' נתן קמינצקי נמנע מלתרגם את הספר לאחר המאבק כנגדו, אינני בטוח שהוא יסכים שאחרים יתרגמו את הספר.
למה אתה מתכוון במילים "לא תפסיד"? במובן הכלכלי או החינוכי?
אולי אתה יכול לשתף אותנו כאן בדברים מתוך הספר.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-7/5/2015 14:27 לינק ישיר 

פעם הראה לי אברך חשוב, מקבץ ספרי סיפורים עתיקים במהדורת לייבוביץ-קעסט, דומני שאחד מהם היה על ר' נחומקה מהורודנה. בספרים אלו ניסו המחברים, שהכירו את אותם רבנים באופן אישי, להכיר את הקו שמנחיל יהודים.
נדמה לי שאח"כ שמעתי שגם הסדרה 'האדמו"ר מקאצק ושישים גיבורים סביב לו' עוסקת בנושא זה [וכאן כמובן מדובר בתקדים כלשהו, כשהמחבר המסופרים משתייכים לתנועת החסידות!]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ - דמויות למופת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext