בית פורומים עצור כאן חושבים

שכר ועונש - הכרח או אנכרוניזם?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/5/2015 11:45 לינק ישיר 

אריאל, גם אתה כמיימוני טוען שהצער הוא על ה"פרידה". זו טענה אפלוגטית בעיני שלא מנסה לנתח ביושר את רגשותיו של האבל. רגשות אלו (שלא תדע) מכילות המון צער ורחמים על המת גם אצל מאמינים אדוקים, ביחוד אם הנפטר צעיר ובוודאי שלא רק געגוגי פרידה אותם קל יותר להכיל ושלא רלוונטיים לגבי ה"מימד" אליו עבר הנפטר. 
לגבי המחקר שהבאת. הפחד ותפישת המוות כדבר נוראי וסופני נדמה לי שמתקיימים בתוכינו באופן טבעי ופרימיטיבי יותר מתפישת הקיום שלאחר המוות ומשפיעים על תפישת המציאות שלנו לא פחות. 

תוקן על ידי דון_קיחוט ב- 01/05/2015 11:47:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 14:47 לינק ישיר 

דון_קיחוט כתב:

1, תפישת הגמול מהווה בסיס מרכזי בתפישת הדת היהודית.

2, בתורה אנו קוראים זאת במקומות רבים. התיאור הוא תמיד גשמי עם דגש רב יותר על העונש מאשר השכר. הכותב אינו מסתפק בציות לאל ממניעים אנושיים, כגון הכרת טובה על יציאת מצריים ושמירת הזהות הייחודית לעם, אלא מנסה בנוסף לשכנע לשמוע בקול האל גם ממניעים תועלתניים. אריכות ימים הורשת העמים ואושר אל מול זוועות וצרות הצפויות לעם מהאל הזועם אם יבגוד בו.

3, בהמשך, התנ"ך שנכתב כתיאור היסטורי מביא גם הוא את הפרשנות לאירועים ההיסטוריים בראי השכר והעונש. הצרות באות לרוב כשהעם נוטש את האל ועובד אלוהים אחרים.

4, חז"ל מזכירים רבות את המושג "עולם הבא" אך הצדוקים (שהיו מעמד מבוסס יותר) כפרו בפירושו של המושג ונותרו עם שכר ועונש בעולם הזה.

5, הרמב"ם ובאופן אחר גם המקובלים (שבאו הרבה אחריו) ראו את מכניזם השכר והעונש כפועל יוצא מהתרחקות ממקור הטוב ולאו דווקא כנקמה מכוונת. 

6, גם בעת המודרנית האורתודוקסיה היהודית בישראל מעגנת את תפישת הגמול באופן הדוק ומוחצן. תינוקות של בית רבן יונקים מצעירותם את סיפורי גן עדן וגיהנום ולומדים על כפות מאזניים השוקלות מצוות ועבירות ביום כיפור
. תהיה צורת הגמול וסיבתו אשר תהיה נדמה כי לאורך ההיסטוריה נותרה תפישת הגמול כהכרחית להישרדותה של הדת בקרב הדתות המערביות. לעומתן ניצבו דתות מהמזרח (ההינדואיזם הקונפוציאניזם סיקיזם ועוד) שאינן נזקקות לאיום האנוכי והפרטני של השכר והעונש מדי גורם חיצוני אלא מנסות לשכנע  שדרכם תוביל את האדם לאושרו האישי ולתיקון העולם.

הנצרות המודרנית זה זמן רב נוטשת את הטרמינולוגיה על זוועות הגהינום והאושר לצדיקים ומתמקדת יותר בחמלה וצדק טבעיים כחלק מהתפישה המודרנית שלא מסוגלת להצדיק נקמה לא מידתית של האל וסיפורים על גן עדן אינסופי נתפשים כילדותיים בעולם שרובו משכיל. אמנם האיסלאם שברובו מנותק מהתרבות המערבית ממשיך לשגשג בסיפורים על גן עדן וגיהנום אך משיחות שאני מנהל לאחרונה נדמה שגם יהודים חרדים המעורים בסביבה נעים באי נוחות כשמנסים לברר את דעתם על ענייני הגיהנום ותחיית המתים. התיאולוגיה היהודית לעולם לא התקיימה בוואקום אלא הושפעה (וגם השפיעה) מהתפישות שסביבותיה והדבר מתרחש כל העת. ניתן לצפות שבעתיד תפישת השכר ועונש ביהדות תשתנה דרמתית ומעניין יהיה לראות את ההשפעה של זו על התפתחותה הכללית של היהדות .

אני יעבור שורה שורה כי כתבת הרבה דברים שלדעתי חייב דיוק יתר.

1, מה פירוש בסיס מרכזי ? מרכזי בחינוך ?! במרכזי בדעות ? (הרי מי שלא מבין את ההבדל בין חינוך ילדים לדעות יכול לטעות) 
הרבה מחז"ל (למשל תלמידי אנטיגנוס איש סוכו לא האמינו בזה) והרמב"ם בתחילת פרק חלק בסנהדרין ממש שולל את זה וטוען שזה לצורך חינוך הילדים.
מה גם שאצל חז"ל ובהיהדות הבסיס היא ששכר מצווה מצווה ושכר עבירה עבירה = רציונליות.

2, כאן אני חושב שיש סלט, בין שכר ועונש חברתית (של בית דין) בתורה לבין שכר ועונש של הטבע\האל\המציאות, וגם שכר ועונש חברתית של בין אדם לחברו כלומר שקבוצת אנשים\פרטים יהיו חברה\ישות\לאום, אתה צריך שהפרטים ירצו באמצעי הזה שנקרא "חברה"\לאום\ישות וכו'. ולכן יש כללי התנהגות שמטיב או ח"ו ההפך = שכר ועונש, כלומר פירוק החברה כאמצעי היא עונש, ותמידות ושרידות החברה היא השכר. שכר ועונש הם לא רק מול הטבע\האל וכו' רק בעיקר מול חבריך שאתה צורך את האמצעי שנקרא חברה\ישות\לאום וכו' לשם הדוגמא בעל חנות מכולת שלא ישרת נאמנה את הלקוחות אז הוא יקבל עונש טבעי שאף אחד לא יכנס לחנות שלו, וכן גם מלחמות בין קבוצות בחברה כמו חרדים חילונים וההפך, מביא את העונש לשניהם.

3, סיפור ההיסטורי היא ההוכחה המדעית (מופת) כביכול שבאמת ככה כושלים כל החברות בשרידותם. הרי איפה הם כל הישויות החברתיות של פעם ?

4, יש כמה פירושים למושג עולם הבא בחז"ל, על פי רוב מדובר על עולם העתיד הדור הבא וכדומה ולא על עולם של אחרי המוות. הרמב"ם מציין בחלק שאין דעות חז"ל אחידות בנושא. בקיצור זה לגמרי לא מדיוק. 

5, הרמב"ם ביד החזקה כן רואה את זה כנקמה וטוען שזה אחת משמות האל "אל נקמות השם"

6, אני לא יודע מזה בעת המודרנה, זה כאילו פעם היו טיפשים והיום אנו חכמים יותר.
לעולם השכר ועונש מיועדת לחינוך הילדים ככה שלחשוב שהיום במודרנה זה אחרת ? יש הבדל בין ילד בן שלוש בעת העתיקה לבין ילד בן שלוש בימינו ?

לסיום כמה מילים במושג שכר ועונש.

כל סוג שכר ועונש (מהטבע, או חברתית = בית דין, או חברתית טבעית לפרט או פירוק החברה והכחדתה וכו' או חינוך הילד) הומצאים על ידי הגדרת "מטרה\תכלית".
דוגמאות:
1, להורים יש מטרה בחינוך הילד והם רוצים שהוא יגיע למטרה שלהם (לטובתו או ח"ו לטובת ההורים או לטובת המולך כמו לשלוח אותו כרווק לצבא למען המולך) ולכן מאיימים עם שכר ועונש.
2, למדינה\מלך\משטר, אותו דבר, יש להם מטרה ומחוקקים חוקה וכולם חייבים להתנהג על פיה ולא ?! יש שוטר ומשטרה והעונשים. והשכר היא המטרה העליונה של המשטר למשל קיום המדינה ובטחונה. 
3, האדם כפרט יש לו מטרה בחיים, ולכן אם יעשה בתבונה להשיג את המטרה ? אז זה השכר שלו, ואם לא ילך בתבונה אז זה עצמו העונש על דרך שכר מצווה מצווה ושכר עבירה עבירה.

אבל אם אין מטרה, בוודאי שאין שכר ועונש. הרי מי שלא חפץ בחיים, אז איזה עונש או שכר רלוונטי לו ?
אותו דבר גם חברה ומשטר, אם אין לה מטרה (אין לה אפי' חוקה) אז איזה עונש או שכר רלוונטי לחברה ?
אבל שניהם (הפרט והחברה) מול הילדים שלהם הם פועלים על פי שכר ועונש. הרי שלטן נשאר שלטן, אם זה ההורה או המשטר.

כל זה דיברנו על חיים הזמניים (שבעים שנה) שהאדם המערבי הנורמלי רוצה.
אבל היהדות דנה בדבר אחר לגמרי והיא על חיים נצחיים על ידי צאצאיך האישיים שלך. כאן נכנסת סוג של שכר ועונש אחרת לגמרי, שהיא האם תשיג את שרידותך האישית שלך או ח"ו תכרת מעולמך האישית ואז כל עמלך - ועמל כל אבותיך זה אלפי שנים, הלכו לטמיון רח"ל. (הרי הם לא הולידו את הדור הבא לריק והנה בא המנוול הזה ומחפש לו רק חיים זמניים של שבעים שנה על חשבון כל ההישגים של עמל אבותיו זה אלפי שנים. הרי כל הטוב האנושי והחברתי והמוסר והערכים בקיצור הגן עדן שהוא רוצה לחיות בו את השבעים שנה, לא הגיע יש מאין רק מעמל אבותיו בכדי שגם המנוול הזה ימשיך אותה ויפתח אותה כמו אבותיו לפניו)
ולכן השכר והעונש הבסיסית של היהדות היא, האם אתה אישית שורד או לא ח"ו, ומכאן תבין את על שלשים ועל רביעים והעושה חסד לאלפים וכו' ועונש כרת. 
אתה כפרט שרוצה לשרוד אישית, צריך את האמצעי שנקרא "חברה" ואת האמצעי שנקרא "הטבע" = ארץ ישראל. ואז התורה בא לומר לך שאם חוקת התורה, יש לך את הטבע = ארץ ישראל, בלי התורה אין לך את הטבע (אין לך זכות לאגור מים ומי גשם על פי החוק, ואין לך זכות  לדרוך על האדמת הארץ בלי לשלם ארנונה) ואלוהים אחרים מביא מלחמות תרבויות בתוך האומה ואז גם החברה עצמה מתפרקת ואז פונה התורה לפרט (הרי במציאות יש רק פרטים כי החברה והלאום הם רק דמיון סוג של המצאה אנושית כאמצעי) ואומר לו, אתה תשרוד בגלות בזכות ברית המילה ושבת וכיפור אבל תסבול ורוב צאצאיך יכחדו = יתבוללו ואז אולי מין האנושי הדמיונית תשרוד אבל לא אתה אישית.

לסיכום:

המטרה ממציא את השכר ועונש. ולכן תלוי מי קובע את המטרה.
1,שההורים או המורים בבית ספר קובעים ?! אז השכר ועונש הם חינוכיים, הם יכולים להיות בצורה ענושים מעשיים או עם איומי גן עדן וגהינם.
2, שהשמטר קובע את המטרה, אז השכר ועונש הם לכולם.
3, שאדם הפרט קובע את המטרה על פי התורה אז התורה אומרת לו עובדתית היסטורית מהן השכר ועונש שלו. 
4, בגדול היהדות הולכת עם מטרה ברורה ועל פיה השכר ועונש הם רציונליות גרידה.
אבל כאן יש בעיה רצינית, והיות שליהדות אין משטר ושוטר וגננת, אז החינוך חייב להיות בצורה של שכנוע עצמי או על ידי שקרים קדושים של גן עדן וגהינם, או על ידי רציונליות בגיל היותר מתבגר.
המשטר והחילוני עושה חיים משוגעים, כי יש שוטר ברחוב ושופט ובית כלא ולכן בשביל מה לאיים עם גן עדן וגהינם ?! בקיצור כולם בגן ילדים גם ההורים וגם הילדים. (הרי ההורה העליון הוא המדינה וההורים רק קיבלו מהמדינה את הזכות לגדל אותם כי המדינה עושה עמם חסד כי היא מדינה טובה.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 15:05 לינק ישיר 

דון קישוט, רגשותיו הפרימטיביים של האדם אינם מהוים הוכחה לקיומו או אי קיומו של העולם הבא, כך שאינני חושב שיש כאן צורך באפולוגטיקה. הנידון הוא מעניין בפני עצמו ללא כל קשר להשלכה דתית שהיא.
תחושת אבל- ברוך ה' (או אם תרצה, ברוכה מפלצת הספגטי המעופפת) לא חויתי אבל ישיר יותר מסבים שנפטרו, אצלם תחושתי היתה תחושת פרידה כואבת ותו לא.
ואם חשים רחמים על המת - האם אינך אומר בזה שיש לו נפש שסובלת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 15:20 לינק ישיר 

מקסמן
מבלי לפגוע, יש בכתיבתך בעיות ניסוח וקשה לפעמים להבין את כוונתך. (בעיות ניסוח נובעות לפעמים מחוסר ידיעת השפה אך פעמים רבות מעיד הדבר על חוסר בהירות מחשבתית). 

1. מרכזי בתפישה התיאולוגית הנפוצה בין היהודים לאורך ההיסטוריה. הרמב"ם שולל תענוגות גופניים אבל בהחלט לא שולל את השכר לצדיקים בעולם הבא.
2. לא ברור 
3. לא ברור
4. מסכים שיש כמה פירושים - אז מה בעצם לא מדויק?
5. דרוש מקור מדויק יותר.
6. נדמה שאתה סבור ששכר ועונש ביהדות (רוחני או לא) הם אגדה לחינוך הילדים (שקרים קדושים). זכותך לחשוב כך, לצורך העניין אותי מעניין מה חושבים רוב היהודים הדתיים.
היתר. - לא הכל ברור וגם לא בדיוק רלוונטי לתפישת היהדות הנפוצה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 15:32 לינק ישיר 

אריאל - טיעונך נשמעים כהיתממות. וכי אתה לא סובר למשל שהשואה היתה טרגדיה עצומה ונוראה? מה הטרגדיה בדיוק לדבריך? הפרידה המוקדמת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 15:43 לינק ישיר 

דון_קיחוט כתב:
מקסמן
מבלי לפגוע, יש בכתיבתך בעיות ניסוח וקשה לפעמים להבין את כוונתך. (בעיות ניסוח נובעות לפעמים מחוסר ידיעת השפה אך פעמים רבות מעיד הדבר על חוסר בהירות מחשבתית). 

דמגוגיה בגרוש ועצלות להעמיק.

1. מרכזי בתפישה התיאולוגית הנפוצה בין היהודים לאורך ההיסטוריה. הרמב"ם שולל תענוגות גופניים אבל בהחלט לא שולל את השכר לצדיקים בעולם הבא.

אין מילה ביהדות שנקראת תיאולוגיה ככה שזה מראה עליך שאתה לא בהיר מחשבתית ??
הרמב"ם לא האמין בעולם הבא, וחוץ מיזה אמרתי כבר מה משמעות המילה עולם הבא בחז"ל. ככה בלי שתבין מהי עולם הבא אין לך בהירות מחשבתית.

2. לא ברור 

בוודאי מי שמתעצל לא ברור לו כלום.

3. לא ברור

כנ"ל 

4. מסכים שיש כמה פירושים - אז מה בעצם לא מדויק?

לא מקובל  לומר "חז"ל" בלי להבין שחז"ל זה תקופה של אלף שנות אלפי חכמים ומיליוני דעות הפוכים זה מיזה.

5. דרוש מקור מדויק יותר.

אני מתעצל להביא לך מקור, גם לי יש זכות להתעצל.

6. נדמה שאתה סבור ששכר ועונש ביהדות (רוחני או לא) הם אגדה לחינוך הילדים (שקרים קדושים). זכותך לחשוב כך,

איפה ראיתה ששכר ועונש זה אגדת ילדים ? שכר ועונש הם הרציונל כפי שהסברתי לעיל שכר מצווה מצווה ושכר עבירה עבירה. 
בשביל חינוך הילדים, אתה יכול להאיים עם אגדות, או עם סוכריות ודמיונות אחרות. אבל השכר ועונש הם מציאותיים לגמרי ותלויים במטרה שלך כמובן הרי בלי מטרה אין שכר ועונש.

לצורך העניין אותי מעניין מה חושבים רוב היהודים הדתיים.

גם מתמטיקה אתה שואל את הרוב ? כלומר אם הרוב יאמר ש1+1=7 אז זה נכון ? אני עונה לך (ובעיקר לגולשים) ומסביר לך מהי המושג שכר ועונש וממה זה נובע ואייך היהדות רואה את זה.
תרצה, תלמד. לא תרצה, אז לא תלמד ותישאר הומני כמו כל ילד ברחוב.

היתר. - לא הכל ברור וגם לא בדיוק רלוונטי לתפישת היהדות הנפוצה.

שוב אני לא יודע מהי אצלך יהדות נפוצה, אני אומר לך כחרדי מה נפוץ אצלינו, יש לך יהדות אחרת ?!  אז לך עם זה !!

תוקן על ידי maxmen ב- 01/05/2015 15:45:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 15:58 לינק ישיר 

תחושת הטרגדיה מגיעה מזה שאנשים הפסיקו לחיות, ובנפש האדם הרצון החזק ביותר הוא רצון החיים. למה האדם מעדיף לחיות במימד הזה ולא באחרים? אולי כי הוא אינו יכול לתפוס את תחושת החיים האחרים - מבלי לחוש שהוא יפסיק להתקיים טוטאלית.

למעשה אין סתירה בין ההוכחות שלי לתחושת הנצחיות וההוכחות שלך לתחושת הכיליון, יתכן שהנפש מרגישה גם תחושה כזו וגם כזו.
(ומקורן בהלם שתקף את קופי האדם כשראו את אבותיהם נטרפים ע"י נמרים. הם פיתחו מחשבה אחת שאמרה שאבותיהם כלו ומחשבה אחרת שהם עדיין קיימים, כל אחת עזרה להם לשרוד בצורה אחרת וכו' וכו')

מקס, הכינוי של צדוק ובייתוס כ'חז"ל' הוא הברקה מתוקה מדבש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 16:12 לינק ישיר 

אריאל73 כתב:

מקס, הכינוי של צדוק ובייתוס כ'חז"ל' הוא הברקה מתוקה מדבש.

המשנה הידוע באבות שמהעמידה את הכל על יראת שמים

משנה מסכת אבות פרק א 

אנטיגנוס איש סוכו קבל משמעון הצדיק הוא היה אומר אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב שלא על מנת לקבל פרס ויהי מורא שמים עליכם: 

הרמב"ם מביא בחלק את המשנה הזאת וטוען שהדרך הזה לא צלח עם הילדים. ולכן יש את הסוכריות והאגדות. אבל באמת שכר מצווה מצווה ושכר עבירה עבירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 16:38 לינק ישיר 

"אני אומר לך כחרדי מה נפוץ אצלינו"
אכן מקסמן מייצג את כל המקסמנים. אין אפילו מקסמן אחד שחושב אחרת.
השאלה היא רק למה הוא מתבלבל בין 'מקסמן' לבין 'חרדי', אבל זה כנראה בגלל הבעיות בעברית. אולי כדאי לנסות לתעתק לשפה אחרת.
מקס, בנימה אישית, אני לא חושב שדון קיחוט ביקש לקבל ממך איזו הרצאה. הוא העלה דיון. אם אתה רוצה לדון, תדון; אם אתה רוצה רק להרצות, תשתמש בגוגל פלוס שלך, ככה זה לא יבלבל בשכל לכל העולם. השבוע כיוון שהקפצת את האשכול השטותי שלך על עריות, החלטתי לקרוא את כולו. זה היה ממש מעניין - אליקים שואל אותך שאלות בנימה מכובת על הבלים חסרי כל היגיון שכתבת, ועם הזמן השאלות פוחתות כי אתה לא עונה, עד שמהתגובה האחרונה שלו אתה מתעלם. והקורא עומד ומשתומם - והרי הפורום נועד לדיונים, ומה עניינו של מישהו לבלב לכולם בשכל (ועוד 'לבקש' את תגובותיהם) אם אין לו שום עניין לענות להם. וכנ"ל כאן דון קיחוט פתח אשכול, כתבת בו, הוא ענה לך, ונראה שמבחינתך הרעיון שמישהו ידון איתך ולא יקבל את דעתך הוא ממש לא סביר (שהרי זו דעתך הנעלה). אם כך, התכבד וכתוב את רעיונותיך במקום שאינו מיועד לדיון, כך שכל מיני קפיטליסטיה מרושע נאצית שאינן מבין כלום בדת מקסמן והם סתם חסידות שותה של המשטר יעזו להגיב לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2015 17:05 לינק ישיר 

יש3 כתב:
"אני אומר לך כחרדי מה נפוץ אצלינו"
אכן מקסמן מייצג את כל המקסמנים. אין אפילו מקסמן אחד שחושב אחרת.
השאלה היא רק למה הוא מתבלבל בין 'מקסמן' לבין 'חרדי', אבל זה כנראה בגלל הבעיות בעברית. אולי כדאי לנסות לתעתק לשפה אחרת.
מקס, בנימה אישית, אני לא חושב שדון קיחוט ביקש לקבל ממך איזו הרצאה. הוא העלה דיון. אם אתה רוצה לדון, תדון; אם אתה רוצה רק להרצות, תשתמש בגוגל פלוס שלך, ככה זה לא יבלבל בשכל לכל העולם. השבוע כיוון שהקפצת את האשכול השטותי שלך על עריות, החלטתי לקרוא את כולו. זה היה ממש מעניין - אליקים שואל אותך שאלות בנימה מכובת על הבלים חסרי כל היגיון שכתבת, ועם הזמן השאלות פוחתות כי אתה לא עונה, עד שמהתגובה האחרונה שלו אתה מתעלם. והקורא עומד ומשתומם - והרי הפורום נועד לדיונים, ומה עניינו של מישהו לבלב לכולם בשכל (ועוד 'לבקש' את תגובותיהם) אם אין לו שום עניין לענות להם. וכנ"ל כאן דון קיחוט פתח אשכול, כתבת בו, הוא ענה לך, ונראה שמבחינתך הרעיון שמישהו ידון איתך ולא יקבל את דעתך הוא ממש לא סביר (שהרי זו דעתך הנעלה). אם כך, התכבד וכתוב את רעיונותיך במקום שאינו מיועד לדיון, כך שכל מיני קפיטליסטיה מרושע נאצית שאינן מבין כלום בדת מקסמן והם סתם חסידות שותה של המשטר יעזו להגיב לך.

מה עכשיו קרה הרב מיכי היקר ?? מה הרגיז אותך עכשיו ?
הבחור פתח אשכול עם מלא אי דיוקים וניסיתי להסביר לו. זה הכל. ואז במקום להעמיק הוא מאשים אותי בחוסר בהירות מחשבתית. ובכל זאת עניתי לו שוב.

באשכול הנ"ל באמת הפסקתי לדון איתו מסיבה אחרת לגמרי. אבל אם אתה רוצה לדון על נשוא האשכול שם, אתה מוזמן. אבל סתם להיות דמגוג ולעשות את צרכך עלי ?! אני לא הכתובת שלך, אני מצטער !!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2015 20:35 לינק ישיר 

הבחור פתח אשכול, אתה ניסית להסביר לו, הוא ניסה להסביר עליך, ואז נפתחה לך הצנרת וזרמו כל הקללות. הפורום הוא לדיון, כלומר ששני הצדדים מסבירים אחד לשני; הוא לא לתעמולה, כלומר שרק אתה מסביר ואם חולקים עליך אתה מתחיל לקלל.
איך אמורים לדיון כשכל פעם אתה נדחף, מלהג את תורותיך, ואח"כ מחריב את האשכול בקללות נגד כל מי שלא מסכים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2015 01:07 לינק ישיר 

ואקיים את מנהגי הקדוש לתמצת את עיקרי תורות היהדות האמיתית באמת כפי שהופיעו בתגטבת מקסמן:
.

דמגוגיה בגרוש ועצלות להעמיק....ככה שזה מראה עליך שאתה לא בהיר מחשבתית ??
בלי שתבין מהי עולם הבא אין לך בהירות מחשבתית.
בוודאי מי שמתעצל לא ברור לו כלום.
לא תרצה, אז לא תלמד ותישאר הומני כמו כל ילד ברחוב.
סתם להיות דמגוג ולעשות את צרכך עלי

יש לציין שכמות הגידופים הממוצעת לתגובה מקסמנית (כגמל"מ) ירדה משמעותית בתגובה זו, ועדיין אין סיבה להתיר לאדם להתנהג כמו פיל בחנות חרסינה רק כי אתמול הוא היה פיל גדול יותר, או כי הוא טיפוס מוזר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2015 01:20 לינק ישיר 

דון_קיחוט כתב:
מקסמן

אני חושב שהתגובה שלי על המילים שלו היית דיי צנוע.

אני כמובן משיב לגולשים ולא ליש ולחברו התאום שחוץ להיות טרולים קבועים בפורום הם לא תורמים כלום, מישהו שמע מהם משהו מקורי ?? משהו מעניין ?? איזה אשכול מעניין ?? נכון אתם צודקים, כלוםםםםםםםם !!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2015 01:40 לינק ישיר 

האמת שאתה די מחמיא לי כשאתה חושב שאני הרב מיכי (או שאולי רק יש הוא הרב מיכי ואני החצי של יש שאינו הרב מיכי?) בכל אופן אכן בתחום הזה אתה גובר עלי, על יש ועל כל גולשי הפורום גם יחד.
אין שום ספק, אתה המקורי ביותר בפורום.

נ.ב. סתם לידע כללי, האם יש בפורום עוד חרדים אמיתיים או שלכאן התנקזו רק חרדים מזוייפים וקפיטליסטים חזיריים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2015 10:56 לינק ישיר 

אריאל 
 1 למה להיגרר ל....(מקודם ימ"ש ועכשיו..)

2 יש עוד 

3 באשכול סמוך כתבת שהרמב"ם מחק את "שכר ועונש"

4 שכר ועונש כלליים יש בכל התורה ועל אדם פרטי אין במשנה תורה חוץ מ"אנכי אדרש מעמו" שהוא לא מפורט.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שכר ועונש - הכרח או אנכרוניזם?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.