|
|
| נשלח ב-6/5/2015 16:59 |
|
| |
כמדומני אכן לגבי הספירות אפשר לומר שהן רק מבחינתנו. לגבי אדם קונקרטי שהיה כאן אפשר לומר זאת רק אם נאמר שכל העולם לא קיים מבחינתו, דבר שהוא הגיוני מבחינה מסוימת, אבל אז לא ממש ברור מה השוני בין כל איש ובין אותו האיש.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/5/2015 20:26 |
|
| |
אשר לקונקרטיזציה של האל, לדעתי אמשלום לא צודקת. גם המקורות הטוענים שלא-ל יש גוף נשמרים מלזהות אותו עם גוף ספציפי. למעשה זהו איסור התורה 'פן תשחיתון ועשיתם לכם פסל תמונת כל סמל..תבנית כל רוחש באדמה, תבנית כל חיה אשר במים מתחת לארץ, ופן תשא עיניך השמימה וראית את השמש ואת הירח והכוכבים כל צבא השמים ונדחת והשתחוית להם'. אם אנחנו מדברים על פוליתאיזם ראוי להביא את יסודו הגדול של קויפמן הקובע שפוליתאיזם מאמין במערכת על אלוהית שאליה כפופים כל האלים. המערכת הזאת היא חוקיות מאגית עיורת והאלים פועלים בתוכה, לכן אין הבדל מהותי בין אל גדול וקטן, כולם רק שחקנים במגרש הגדול.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 00:16 |
|
| |
[כמדומני,
אני חושבת שההבדל שאתה מציין הוא כפוי ומלאכותי למדי, ובמידה מסוימת דוגמה לתופעה אותה ניסיתי להסביר (לא בהצלחה מרובה, לפי הערת יש, וראה הסבר למטה) - ניסיון לכפות "כללים" מסוימים שלא לגמרי מתאימים למושא, כדי לשמור על הבדלים מובחנים בין מה ש"נכון" (והוא כמובן "שלנו) לבין מה שלא (של "אחרים"). זה יוצר מפלצות לוגיות (שזה מעניין אותי פחות, לבד מההומור והאירוניה הטמונות בהם) אבל בעיקר רחוק מאוד מן המציאות, קרי: ממה שאנשים מאמינים בו בפועל. לגבי בודהיזם והינדואיזם - אני מתנצלת, אבל כיוון שהוא דיבר בתפוחים ואתה ענית לו באגסים חשבתי שפספסת משהו. בכל מקרה, בודהיזם, למיטב הבנתי, לא יכול להיחשב "פוליתיאיזם" כיוון שאין בו אלים כלל (ובמובן זה גם לא ברור אם מבחינה הלכתית הוא "עבודה זרה" בדיוק). לגבי הספירות - אני לא חושבת שאפשר לומר שהן "מבחינתנו" (אם להשתמש בהגדרה של יש לעיל), כיוון שלמיטב הבנתי המקובלים עצמם טענו שהן "ממש" אספקטים של א-להים, כלומר הן לגמרי "מבחינתו". שוב, גם כאן, יש סכנה של נפילה לבור של ההגדרה המוכנה מראש (וקראה הרחבה בתשובה לאריאל למטה).
יש,
אנסה שוב - בעולם היהודי שלך (ושלי) ברור שא-להים הוא יחידי לגמרי (פשוט אין מלבדו), שאין לו גוף ולא דמות הגוף וכו'. בעולם היהודי שלך (ושלי) ברור זה מה שנקרא מונותיאיזם (שהוא מונח זר ליהדות אבל "הולבש" עליה, כמו מונחים אחרים). אבל התובנות האלה לא עובדות במקרא ולא עובדות בחז"ל ולא עובדות בקבלה ובעוד "פינות" די מרכזיות בעולם היהודי. לכן, מי שחושב שהיהדות היא מונותיאיסטית (לפי ההגדרה לעיל) חייב לעשות אחת משתיים: לעקם ולפתל את היהדות (שלא לומר - יהדויות) הקיימת לפניו כך שתתאים למיטת הסדום של המונח, או "לסנן" אל מחוץ למה שהוא מגדיר כיהדות (של כל הדורות) את החלקים (הדי רחבים) שלא מתאימים למונח. אם תוסיף לתבשיל הזה גם את הערכיות שאנחנו מייחסים למונח "מונותיאיזם", קרי: שהוא טוב וראוי ונכון ומכובד ותרבותי יותר מפולית' (שוב, בהשפעה גדולה ביותר של ההשכלה האירופית והנוצרית שגרסה - בגדול - שמונות' הוא מפותח ונעלה יותר מפולית'), אתה נקלע בהכרח לסד של הגדרות לא מתאימות אבל נורא מחייבות...
אריאל,
זה ממש לא בהכרח האיסור בתורה. העובדה שאין זיהוי עם גוף ספציפי גם היא לא בהכרח שייכת כאן - לא כל האלים בעולם העתיק זוהו עם גוף "ספציפי" ופעמים רבות הם "רק" יוצגו באמצעות סמלים גופניים ספציפיים כדי שניתן יהיה "לזהות" אותם בציורי קיר וכד' (ומי שחושב "אהא! ביהדות אין את זה!" כנראה טועה, כי מן הממצאים הארכיאולוגים יש בהחלט אפשרות להסיק שגם ה' יוצג באמצעות סמלים כאלה). קויפמן הוא דוגמא מאלפת למי ש"כפה" כמעט בכוח הגדרות על מציאות (טקסטואלית) שאינה מתאימה להן. אמנם הוא עשה זאת פעמים רבות באלגנטיות ובחכמה אדירה, אבל בכ"ז, הרבה מטענותיו הבסיסיות כבר נסתרו מזמן. ההגדרה הזו, למשל (שוב, עד כמה שידיעתי מגעת - איני חוקרת דתות), אינה מדויקת כלל. בתקופות מסוימות במצרים הייתה "מערכת" של אלים אך רק אחד מהם היה האל החזק והשולט ונחשב במידה רבה לאל יחיד. אפילו המקרא במקומות מסוימים מדבר על א-להים כעל אחד - החזק ביותר או פשוט זה ששייך "לנו" - מבין קבוצה של אלים. שתי התופעות האלה אינן - במובן מסוים - פוליתיאיזם או מונותיאיזם, וזו בדיוק הטענה שלי: ההגדרות האלה הן מלאכותיות, אירופו-צנטריות ונוצריו-צנטריות, בעלות מטען ערכי (ודתי) מאוד מסוים, ואין שום סיבה להשתמש בהן כדי לבחון את היהדויות של הדורות ובטח שלא "לשפוט" אותן.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 08:45 |
|
| |
אמשלם אין לי עניין שיקראו לקבלה מונותאיזם או לי מונותאיסט. אני רק מנסה לראות הבדלים בין דברים שונים, כאשר נדמה לי שאת רוצה לטשטש כמה שיותר את ההבחנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 13:19 |
|
| |
1) מעולה. אז את ה' המקרא לא מזהה אף פעם עם חפץ מסויים בעולם. כן או לא? (ולא אכפת לי אם היו גם אלים אחרים שלא זוהו עם גוף מסויים) 2) קויפמן טוען שהאלים הפוליתאיסטיים כפופים לחוקי טבע. העובדה הזאת היא די מוחלטת. גם אתון המצרי היה כפוף לחוקי טבע. הוא היה צריך לישון ואז העולם היה שוקע בעלטה וכאוס, הוא נולד וילד. גם אהורה מאזדה, אל האור הפרסי, היה כפוף לחוקי טבע. הוא חיכה 9000 שנה להולדת נביאו זרתוסטרא שיוכל להכריע את המאבק בינו לאהרימן, כי הוא עצמו אינו יכול לעשות זאת, וגם אינו יכול להקדים את לידת זרתוסטרא, ועוד שלל דוגמאות הממלאות את כתבי קויפמן ח"א. נ.ב. שמעת על המקדש ממגידו? נמצאו שם גומחאות סגידה שכל אחת מוקדשת לאל מסויים. בכל גומחא היה ציור של האל המתאים, אשרה, בעל וכו'. גומחא אחת היתה ריקה במכוון. האם זו הוקדשה לאל שאסור לצייר את דמותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 15:43 |
|
| |
איך לומר זאת על המונותיאיזם והפוליתיאיזם, והדקויות הקלושות והמשמימות ביניהם? אלו ואלו דברי אלהים מתים.
תוקן על ידי בסדר_הבנו ב- 07/05/2015 15:48:57
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 19:46 |
|
| |
[יש,
ואני חושבת שאתה מנסה ליצור אבחנות באופן מלאכותי וכפוי :-)
אריאל,
א. לא בטוח שהמקרא לא מזהה את ה' עם דימוי פיזי מסוים (פסוקים שונים ניתן לקרוא בצורות שונות, ויש אומרים שאף ניתן להניח שהעריכה של המקרא מאוחרת מאוד וכבר מושפעת מאמונות מאוחרות ולכן גם שינתה ומחקה דברים שהיו שם קודם).
ב. אני לא חושבת שטענת קויפמן היא תורה מסיני (אם תסלח לי על הביטוי בהקשרו כאן). אני ממש לא חושבת שכל האלים הפולית' "כפופים לטבע", חלקם הם דווקא "אדוני" הטבע.... הבדל אחד ברור בין ה' המקראי ובין אלים אחרים שמוכרים לנו הוא שאין לו "מיתולוגיה" במובן זה שאין לו "משפחה" (הורים, ילדים וכו'), אבל גם זה בהחלט יכול - אם רוצים - להיות מיוחד לאג'נדה של עריכה מאוחרת (קרי: מאוחרת מזו של הסיפורים ה"מקבילים" על האלים המצריים והבבליים למשל).
נ.ב. שמעתי על כתובות וחותמות בהן נמצאת דמות נחש בעל כנפיים (שרף?) לצד דימויי חיות (או עצים) אחרים שמיועדים לייצג אלים כנעניים אחרים, וסביר ביותר (על בסיס עדויות טקסטואליות מן המקרא וכ על בסיס עדויות ארכיאולוגיות אחרות) שדימוי זה מייצג את ה' דווקא...
בסדר,
אז מה? נניח שאין א-להים - האם העובדה שהתרבות האנושית מתעסקת בו/ה/ם אלפי שנים, מנסה להבין את דמותו/ה/ם, לחפש בה משמעות, להגדיר על פיה אבחנות בין תרבויות/עמים/דתות וכו', אינה מעניינת או ראויה לדיון?! לענ"ד זו גישה משועממת ומשעממת, שיותר מהכל מעודדת חוסר סקרנות, שמוביל בהכרח לבורות.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 20:52 |
|
| |
זה אולי מעניין במובן של מחקר היסטורי או סוציולוגי על תרבויות. דא עקא שזה לחלוטין לא מה שקורה כאן. נקח לדוגמא את ענבל הנכלולי - הרי הנ"ל ידוע ביכולתו המופלאה לעבור ללא ליאות על טקסטים, ללקט בפינצטה את מה שמתאים לדעותיו, ולהוציא מהקשרם או להתעלם ממה שלא. האם קריאה בענבל תלמד אותך משהו על תחום האנתרופולוגיה? לא. זה ילמד אותך הרבה על ענבל. וזה, מה לעשות, לא כ"כ מעניין.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 21:06 |
|
| |
אמשלום,
נדמה לי שיש הבדל גס מאד בין פוליתיאיזם לצורותיו השונות לבין מונותאיזם, הפולית' לפי הידוע לי לא הופך את העולם לבעל מטרה ערכית מוסרית, עבודת האלים היא לצורך פיוס וקבלת ברכה. (וגם אם יש טובים ורעים, אין זה משום שהיות העולם הוא למטרה זו, אלא שכך ראוי.) כעוד שהמונות' המוכר לי, יהודי\נוצרי\מוסלמי טוען שהאל ברא לתכלית ידועה ולקיום מצוות ו\או התעלות מוסרית.
ובאמת בודהיזם אינו משתייך לפי זה לפולית'.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 21:25 |
|
| |
א. ידוע לך פסוק שההסבר הסביר בו יותר הוא שה' הוא חפץ מסויים כלשהו בעולם? דקדקי נא וראי שאיני מתכוין לשאלה האם לה' יש דמות מטושטשת כלשהי כמראה אדם אלא אם הוא זוהה עם חפץ מוגדר כגון שמש, ירח או ישו (אני לא בטוח שהדגשתי את זה מספיק). אינני דן על תנ"כים אבודים שאולי היו פוליתאיסטיים לשביעות רצון וולהויזן ואולי דוקא קבליים/חז"ליים או כל דבר אחר. אני דן על התנ"ך שלנו כפי שהוא לפנינו. ב. חלילה לחשוב שדברי קויפמן או כל אחד אחר הם תורה מסיני. השאלה היא אם יש לך מה להשיב לטענותיו שהצגתי לעיל. נ.ב. אז יש לנו שתי מסורות על ה': אחת מזהה אותו כשרף ואחת כחסר דמות (או כמי שאסור לצייר את דמותו) כנראה שאחת היא המקראית ואחת היא של פלג אחר בישראל העתיקה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/5/2015 22:20 |
|
| |
נחמד למראה אני מכיר פוליתאיזם כזה - זה שרשום בדיאלוג "טימאיוס" של אפלטון. לעומת זאת אני לא בטוח שעל פי התנ"ך כפי שהוא הגיע לידינו היום, יש עולם שנועד לצורך התעלות מוסרית וקיום מצוות. העקרון הבסיסי הוא שאם נקיים מצוות יהיה לנו טוב ואם לא נקיים מצוות אלוהים יכעס ויהיה לנו רע. מה גם שיש שאלה אם יש טעם לקיום בעולם (קהלת) ויש סתירה של עמדת השכר והעונש (איוב). איך זה שונה ממה שתיארת את עבודת האלים הפוליתאיסטית?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2015 00:02 |
|
| |
לארוצים א. תודה, אנסה לקרוא אם זה אכן כך. ב. כשכתבתי יהודי חשבתי על עולם המחשבה המוכר, שאגב כפי שכתבו כאן באשכולות בעניין, הרעיון כבר נמצא בצורה מסויימת בכתבי אפלטון. בתנ"ך כבר ציינה אמשלום שיש פסוקים שמשתמעים כפוליתאיזם, וגם זה שייך לאותו עניין. התנך נכתב בחברה בעלת תודעה פוליתאיסטית, ונכתב כדי לשבר את האוזן כדברי הרמב"ם. מלבד זאת, בקריאה פשוטה באמת בולט יותר הרעיון של חיים טובים כאן, אך ישנם גם הרבה פסוקים שעוסקים בראוי ובמצווה. כבר המבול מגיע בשל השחתה מוסרית, ואברהם ידעו ה' למען אשר יצווה לעשות צדקה ומשפט. וכן הלאה. משתמע מהפסוקים האלו שזו מטרת הבריאה, לעשות צדקה ומשפט. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2015 00:25 |
|
| |
נחמד אני לא מבין מה זה משנה אם העקרון הוא תעשה טוב או שזאוס יתעצבן עליך בגלל מעשה מסויים וארס בגלל אחר, או שיש אל אחד שמתעצבן עליך בגלל כולם. בשני המקרים אתה עושה משהו כדי לפייס את האל ומזהה את הדבר אותו אתה עושה כטוב. הטיעון שבפוליתאיזם המעשים הנכונים לא קשורים לתפיסה של טוב וראוי לא מתייחס לפוליתאיזם אמיתי אלא מדומיין.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2015 00:31 |
|
| |
זכור לי שקראתי את הטיעון הזה בהקדמה למהדורה מדעית כלשהי של האיליאדה. שם הם הסבירו איך המאמין היווני לא חש כל סתירה בקריאת ההתפארויות המיניות של זאוס שהיו אסורות בחוק היווני, או סיפורי הבגידות והשקרים של האלים זה בזה ובמאמיניהם. רוב קבוצות האלים המיתולוגיות בעולם העתיק לא התחלקו לאלי טוב ורע אלא אלי סדר וכאוס.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/5/2015 02:26 |
|
| |
הכפירה - הגשמתה הסופית של אמונת הייחוד ?
(כמעט...) כל אדם מאמין בסיבה לקיום / התנהגות העולם יש שהאמינו בהרבה ובאמונה זו נלחמה התורה להאמין שהסיבה (האל') היא אחת
כשבני האדם החלו לכפור בקיום האלקים הם עדיין מאמינים שהיתה "סיבה ראשונה" שגרם להתהוות המציאות (או : למפץ...) אלא שאינם מאמינים במשך התערבותו של אותו גורם חיצוני (כלומר: ההבדל לא כל כך מהותי, ?)
זה פסיעה נוספת קדימה של אמונת הייחוד ("דת השלילה").
האמנם ???
|
|
|
|
|