|
|
| נשלח ב-4/6/2015 16:42 |
|
| |
ירוחם קצה החוט הוא עצם זה שאתה מאמין שהוא קיים. אם לא היה לך קצה חוט כלל - מהיכן לך הוודאות על קיומו? עדיין, אתה יכול לטעון שאין לך קצה חוט של הגדרת המהות שלו, אך הגדרת ההכרח שלך בקיימו, היא גם התחלה של הגדרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2015 18:26 |
|
| |
ירוחם
א. אינני טוען שצריך לנהוג בכל דבר בדיוק כמו פעם, אבל1. זה לא עבודה זרה, בדיוק כמו שאינך סבור שאהרן הכהן עבד ע"ז כשהקריב קרבנות במשכן. 2. רוב האנשים בימינו, לא ממציאים תפילות חדשות. והשאלה היא פשוט אם לאלו הישנות יש לגיטימיות.
ב. אם אנו מאמינים, וזה לא מקובל עליך - אז\ מה אתה מציע במקום? כיצד מאפשרים לאדם להתייחס לדברים כמו שהעליתי ("שהאבא שבתוכך יתאחד עם הרב שבתוכך"), בלא לצאת מהמערכת הדתית?
ב.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2015 18:50 |
|
| |
| שלישישי כתב: |  | זה שאצלו המפתחות לכל הסודות שמענינים אותנו
אז "גוגל" יכול למלא תפקיד של אל כזה...
אם האל שמעניין אותך הוא זה שיש לו את "המפתחות", אתה לא חושב שהאל של האוניברסיטה חזק יותר
מהאל של הישיבות?. |
|
אולי אותך מעניינים הסודות שבני אדם יודעים, אבל אני מדבר על הסודות שבני אדם לא יודעים: מה התכנית של העולם, לאן הוא הולך, ומה טוב לעשות בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2015 19:29 |
|
| |
כמדומני אחדש לך איני צריך כל קצה חוט בשביל להאמין. אין באמונתי כל ודאות בקיומו. אם היתה לי ודאות לא היתי צריך אמונה. אמונה וודאות הן שני דברים מנוגדים.
אליקים. אהרון הקריב קרבנות כי כך הוא צווה בתורה. בניו רצו להכניס אש זרה אשר לא כתובה בתורה, לא לפי הדין, חסידים מקיימים מצוות לפנים משורת הדין. התורה קוראת לזה אש זרה אשר לא צווה. בבפרשתנו כתוב -ויעש כן אהרון- רש"י עונה על שאלה מתבקשת- מה הרבותא של ויעש כן אהרון? מה סלקא דעתך שאהרון לא יעשה כן? ועונה רש"י- מלמד שלא שינה. מה פרוש לא שינה? הוא לא התנונע כמו לולב בהדלקה. הוא לא חגר גרטעל על האבנט. הוא לא אמר לשם יחוד, או כל מיני אמירות לא שייכות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2015 20:23 |
|
| |
ירוחם ...אז מבחינתך יכול להיות שבאמת אין אלוהים - אתה רק מאמין שיש?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/6/2015 23:03 |
|
| |
אני מאמין שיש.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2015 08:59 |
|
| |
ירוחם אני מתפלא עליך. אמונה וודאות הם שני דברים מנוגדים? אם אדם חקר והחליט שיש אלוהים, אז הוא רק 'יודע' ולא 'מאמין'? אם אדם 'מאמין' זה אומר שהוא לא חקר והחליט שיש אלוהים?
לא היא. ודאות נמצאת בעולם השכל, אמונה נמצאת בעולם הרגש. הם שני מושגים מקבילים שלעתים חיים זה לצד זה ולעתים חיים זה ללא זה.
אדגיש שוב שכשאני כותב את המילה 'רגש' אין כוונתי רגש שהוא דווקא אינו רציונלי. כוונתי עולם התחושות, שכנ"ל לפעמים הוא רציונלי ולפעמים לא.
אגב, אשמח אם מישהו יכתוב לי באישי איך מעלים ציטוט מהודעה אחרת (פלוני כתב: בתוך מסגרת)
תוקן על ידי כמדומני ב- 05/06/2015 09:07:24
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2015 12:38 |
|
| |
כמדמוני.
אמונה היא לא ודאות. ודאות אינה אמונה.. אתה לא יכול להאמין שאתה כותב במחשב! האמונה לא בא לאחר חקירה ודרישה. הכפירה כן. אתה רשא לערבב מושגים של רגש ושכל. הם לא לענין. בבקור כשהשמש זורחת והכל ברור ובהיר. אתה אומר אמת ויציב ונכון וקיים. אבל בלילה שהכל חשוך ולא ברור, אתה אומר ואמונה כל זאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2015 00:49 |
|
| |
במקבץ ההודעות האחרונות עברנו לדון על מהי 'אמונה'.
ירוחם הגדיר שאמונה לדעתו סותרת לידיעה, והיכן שמסתיימת הידיעה מתחילה האמונה. אני הגדרתי שאמונה וידיעה הם שני קווים מקבילים, זה בשכל וזה ברגשות, ביכולתם לחיות לבדם וביכולתם לדור בכפיפה אחת.
למעשה, יש שני חלקים בוויכוח:
1. פירוש מילולי, אותו ניתן לפתור בדרך פשוטה: להתחיל לקרוא לכל אחת מההגדרות במילה ייחודית, או לפחות להסביר בכל פעם לאיזו הגדרה כוונתנו.
2.מהי המשמעות היהודית של האמונה שהיא חלק בסיסי בדת. כאן אני עומד על שלי. נראה לי זר מאוד להציע אפשרות שלפי הדת היהודית, מי שסבור שהוא 'יודע' שהאלוהים קיים (כמו למשל הרמב"ם), - איננו מאמין.... ואף אם הכוונה שהוכחות בסגנון פילוסופי / התחברות עמוקה לפנימיות של האדם והעולם, אינן נחשבות ל'ידיעה', מה לגבי נביאי ישראל, או לפחות לגבי משה, שנאמר עליו שהתנבא ב'אספקלריה מאירה', וכי הם לא 'האמינו'?
שלישי תודה על הקישור
תוקן על ידי כמדומני ב- 07/06/2015 00:51:16
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2015 12:28 |
|
| |
| ישיבישעאר כתב: |  | זה שאצלו המפתחות לכל הסודות שמענינים אותנו
אז "גוגל" יכול למלא תפקיד של אל כזה...
אם האל שמעניין אותך הוא זה שיש לו את "המפתחות", אתה לא חושב שהאל של האוניברסיטה חזק יותר
מהאל של הישיבות?.
אולי אותך מעניינים הסודות שבני אדם יודעים, אבל אני מדבר על הסודות שבני אדם לא יודעים: מה התכנית של העולם, לאן הוא הולך, ומה טוב לעשות בו. |
|
כמעט את כל מה שאתה יודע קיבלת מבני אדם אחרים. אפילו את המלה "אלקים" קיבלת מבני אדם. (יתכן ויש מה שחקרת בעצמך וידעת לפני בני אדם אחרים).להניח מראש שיש סודות שבני אדם לא יודעים זה לא מתאים למי שרוצה לדעת. מי שרוצה לדעת צריך להשאיר את כל האפשרויות פתוחות ואפילו להניח שגוגל יכול לקחת אותו למקום שבו הוא ימצא תשובה. בגלל שאתה בן אדם אתה יכול לדעת מה שבני אדם יודעים. אם בני אדם יודעים היסטוריה אתה יכול לדעת היסטוריה. גמל יודע מה שגמלים יודעים. אם אתה רוצה לדעת מה שגמלים יודעים אתה צריך להיות גמל. אלקים יודע את מה שאלקים יודע. אתה רוצה לדעת את הסודות של אלקים?
כדי להגיע לאלקים אתה צריך לדעת מיהו אלקים. ועד שלא תענה על השאלה "מה אני יודע על אלקים ומדוע זה נכון" לא תצליח להתקדם.
לגבי מה ששאלת: מה התכנית של העולם, לאן הוא הולך, ומה טוב לעשות בו. קהלת כבר ידע מה אתה הולך לשאול והכין לך תשובה.
יא אֶת-הַכֹּל עָשָׂה, יָפֶה בְעִתּוֹ; גַּם אֶת-הָעֹלָם, נָתַן בְּלִבָּםמִבְּלִי אֲשֶׁר לֹא-יִמְצָא הָאָדָם אֶת-הַמַּעֲשֶׂה אֲשֶׁר-עָשָׂה הָאֱלֹהִים, מֵרֹאשׁ וְעַד-סוֹף.
יב יָדַעְתִּי, כִּי אֵין טוֹב בָּםכִּי אִם-לִשְׂמוֹחַ, וְלַעֲשׂוֹת טוֹב בְּחַיָּיו. יג וְגם כָּל-הָאָדָם שֶׁיֹּאכַל וְשָׁתָה, וְרָאָה טוֹב בְּכָל-עֲמָלוֹמַתַּת אֱלֹהִים, הִיא.
ידיָדַעְתִּי, כִּי כָּל-אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה הָאֱלֹהִים הוּא יִהְיֶה לְעוֹלָםעָלָיו אֵין לְהוֹסִיף, וּמִמֶּנּוּ אֵין לִגְרֹעַ; וְהָאֱלֹהִים עָשָׂה, שֶׁיִּרְאוּ מִלְּפָנָיו. התכנית של העולם - ''מִבְּלִי אֲשֶׁר לֹא-יִמְצָא הָאָדָם אֶת-הַמַּעֲשֶׂה אֲשֶׁר-עָשָׂה הָאֱלֹהִים, מֵרֹאשׁ וְעַד-סוֹף.'' אתה צריך לחכות לסוף כדי שתדע. אם לא היה סוף מתוכנן מראש הכל היה הבל הבלים. לאן הוא הולך - ''יָדַעְתִּי, כִּי כָּל-אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה הָאֱלֹהִים הוּא יִהְיֶה לְעוֹלָםעָלָיו אֵין לְהוֹסִיף, וּמִמֶּנּוּ אֵין לִגְרֹעַ;'' מכונת הכביסה של העולם לא הולכת לעצור. מה טוב לעשות בו - ''כִּי אִם-לִשְׂמוֹחַ, וְלַעֲשׂוֹת טוֹב בְּחַיָּיו.'' רוצה לומר, המציאות פשוטה, אל תסבך אותה ללא צורך.
תוקן על ידי שלישישי ב- 07/06/2015 12:49:25
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2015 14:44 |
|
| |
אולי כבר שכחת מה שאלת מתחילה. אתה שאלת אם יש אל שמעניין אותי. ואנכי השבתי שכן, זה שיש בידו מה שאין בני אדם יכולים לדעת.
-
כעת אין לי מושג מה זה קשור לאנשים שיודעים, או שלא יודעים, למה שקהלת חשב, וכו'. לא טענתי שאני כבר פגשתי אותו, אלא רק הסברתי מה מעניין את בני האדם או לכל הפחות חלקם באלהים שהם משערים שקיים, או טוענים שיודעים שקיים וכו'. "המציאות פשוטה", אני לא כך כך בטוח. מאי דפשיטא לי' למר (ואולי לקהלת) מיבעי להו לאחריני... ובודאי איני מבין את הלוגיקה של "להניח מראש שיש דברים שבני אדם לא יודעים לא מתאים למי שפתוח"??? האם להניח מראש שבני אדם יודעים את הכל זה כן מתאים??
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2015 12:03 |
|
| |
| ישיבישעאר כתב: |  | אולי כבר שכחת מה שאלת מתחילה.
אתה שאלת אם יש אל שמעניין אותי.
ואנכי השבתי שכן, זה שיש בידו מה שאין בני אדם יכולים לדעת.
|
|
...רק עכשיו הבנתי שמה שמעניין אותך זה אל שלא קיים. מצטער שלא הבנתי מקודם.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2015 13:37 |
|
| |
הנחת המבוקש היא אחלה נקודת פתיחה לדיון. אצלך, כנראה
|
|
|
|