|
|
| נשלח ב-29/5/2022 12:36 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ח אייר - פרק נ"א. כמו שעיקר גילוי הנשמה הוא במוח (שם הכוחות עדיין אינם נחלקים) ומשם מתפשטת הארה בלבד אל שאר האברים, כך על דרך משל, עיקר גילוי החיות האלוקית נמצא ב'מוחין' שלמעלה (בספירת חכמה של עולם האצילות), שזוהי ההתגלות הראשונה של אור אין סוף בעולמות. ומשם יורד לשאר הספירות עד לספירה התחתונה ביותר, ספירת המלכות שעל ידה נעשה המעבר לעולם הבא וכך הלאה עד להתלבשות בתורה ומצוות (שהם רצון ה'). ההתגלות של המשכה זו נקראת גם בשם 'שכינה' על שם שהיא 'שוכנת ומתלבשת' בעולמות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2022 10:53 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ט אייר. העולמות לא יכולים לקבל את אור השכינה עצמה, שהיא מקור כל החיות של העולמות, אלא רק ע"י לבוש המעלים ומסתיר את האור. זאת כדי שהעולמות והנבראים לא יתבטלו במציאות, כשם שאור השמש בטל במציאות בהיותו במקור שלו (בשמש עצמה). נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2022 08:21 |
|
| |
תקציר תניא : א' סיון. הלבוש המעלים ומסתיר על אור השכינה, הוא רצונו וחכמתו של הקב"ה בתורה ובמצוות, והוא מדריגה עליונה יותר מאשר השכינה (מקור חיות העולמות), לכן אין לבוש זה מתבטל בפני אור השכינה, בהיותו מדריגה שלמעלה מהאור. נשאלת השאלה, כיצד יכולים הנבראים לקבל לבוש זה, בשעה שהוא למעלה מאור השכינה? מפני שהתורה ירדה והתלבשה במצוות שהם דברים גשמיים. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2022 10:45 |
|
| |
תקציר תניא : | ב' סיון - פרק נ"ב. בכל העולמות ישנו את היכל 'קודש הקודשים', שם שורה השכינה שעניינה לגלות את האור האלוקי שלמעלה (על-דרך-משל כמו הדיבור המגלה את המחשבה). כדי שאור השכינה יוכל להאיר בעולמות הוא זקוק ל'לבוש', לבוש זה הוא חלק התורה שבכל עולם (המוחין שלמעלה), המסתיר על השכינה וממנו נמשכת השכינה לשאר העולם. לאחר שבחינת 'מוחין' של למעלה יורדת בבחינת מלכות של אותו עולם מתהווים הנבראים והעניינים של אותו עולם. כך ביחס לכול העולמות עד עולם העשיה הרוחני. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2022 12:20 |
|
| |
תקציר תניא : | ג' סיון - פרק נ"ב. אור השכינה מאיר גם בעולם הזה הגשמי. בזמן שבית המקדש היה קיים אור השכינה האיר בגלוי ב'קודש הקודשים' שבבית המקדש, בהתלבשותו בעשרת הדיברות שבלוחות הברית. האופן שבו האירה השכינה בקודש הקודשים היה נעלה יותר מבעולמות העליונים, זאת מפני שעשרת הדיברות הן כוללות את כל התורה כולה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2022 09:48 |
|
| |
תקציר תניא : | ד' סיון - פרק נ"ב. בבית שני לא היו לוחות הברית בקודש הקודשים, לכן מדרגת השכינה הייתה נמוכה יותר מזו שהיתה בבית ראשון. מאז שחרב בית המקדש, התורה והמצוות הן הלבוש לאור השכינה. רוב המצוות הן מעשיות וגם במצות תלמוד תורה, ברכות ותפילה יש ענין של מעשה ועשיה בכך שיהודי אינו יוצא ידי חובה בהרהור וחובה ששפתיו ינועו בשעת הדיבור, מה שנחשב למעשה. המשכת השכינה נעשית גם ע"י תורה שבעל-פה, מפני שהמעשה שהוא הרצון העליון, מתבטא במיוחד בתורה שבעל-פה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2022 22:53 |
|
| |
תקציר תניא : | תקציר תניא - ה' סיון - ו' סיון. פרק נ'"ב. אור השכינה המאיר על ראש היהודי זקוק "לשמן", להתלבש בחכמה, המלובשת בתורה, שהיא הלבוש והכלי לאור השכינה. כדי להמשיך את אור השכינה שיאיר בנפשו האלוקית של יהודי, צריכים לא רק לשמן (חכמה) הנהפך כולו לאור, אלא גם לפתילה שהיא פועלת שהאש תחזיק עצמה בנר. הפתילה בנפש האדם, היא הנפש הבהמית המחיה את הגוף וכמו שבפתילה גשמית חלקה העליון נשרף, כך ע"י קיום תורה ומצוות, 'נשרפים' הלבושים של מחשבה, דיבור ומעשה של הנפש הבהמית, באש של אור השכינה ונהפכים מחושך לאור ובכך נמשך אור השכינה על הנפש האלוקית שבמוח. -נשלם חלק ראשון בספר התניא- נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-5/6/2022 22:53 |
|
| |
תקציר תניא : | ו' סיון - ליקוטי אמרים חלק ב' שער הייחוד והאמונה הקדמה: היסודות של עבודת ה': יראת ה' - 'סור מרע' ואהבת ה' - 'עשה טוב' ישנם שני סוגי אהבת ה': - 'אהבה בתענוגים', הנמצאת בטבע הנפש האלוקית ויש לגלותה ע"י זיכוך הגוף, אהבה זו שייכת לצדיקים ואין ביכולת כל אדם להגיע אליה. - אהבה הבאה ע"י התבוננות איך שהקב"ה סובב וממלא את כל העולמות ושהכל נחשב לעומתו כמו כלום. איך הוא חייו האמיתיים של האדם, ואיך הוא אוהב אהבה גדולה את בני ישראל. בשונה מ'אהבה בתענוגים', על אהבה זו שייך לצוות, (אפילו שאהבה היא רגש הלב) זאת מפני שהיא באה ע"י התבוננות והציווי לאהוב את הקב"ה הוא על ההתבוננות הנ"ל. לאהבה זו יכול כל אדם להגיע וגם אדם במדרגת צדיק נזקק למדרגה זו של אהבת ה' (שבה התחנך והורגל מנעוריו עוד לפני שהגיע למדרגת צדיק) בזמן שאין הוא במדרגת 'אהבה בתענוגים' (במיוחד בזמן שעולה ממדרגה למדרגה). ראשית האהבה והיראה היא האמונה באחדות ה', - שכל הנבראים מאוחדים ובטלים לגמרי אל הקב"ה. כדי שהאמונה באחדות ה' תהיה טהורה היא צריכה להיות רק בענינים שלמעלה מהשכל, לכן יש להסביר את העניינים הניתנים להבנה באחדות ה'. נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2022 09:26 |
|
| |
תקציר תניא : | ז' סיון - שער היחוד והאמונה פרק א'. מדיבורו של הקב"ה נבראו כל הנבראים הכלליים בדוגמת רקיע השמים (וכל הרקיעים), דיבור זה מורכב מצירוף אותיות (מ'עשרה מאמרות') המצטרפות למילה 'רקיע', אשר עומדת תמיד בתוך רקיע השמים. ואם אותיות אלו היו חוזרות למקורן כל הרקיעים היו מתבטלים. כך גם אצל כל הברואים (גם בדומם) קיים תמיד הכוח האלוקי שברא אותם. בשונה מהנבראים הכללים (כמו רקיע, ארץ וכדומה), הנבראים הפרטיים אינם מקבלים חיותם ישירות מ'עשרה מאמרות', מפני שחיות זו גדולה ואין בכוחם לקבלה, לכן הם מקבלים את חיותם ע"י השתלשלות ממדרגה למדרגה נמוכה יותר, עד שיוכל להתהוות ולהפוך לנברא פרטי. השם שקוראים לנברא בלשון הקודש, הוא הכלי לאותה חיות מצומצמת. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/6/2022 08:42 |
|
| |
תקציר תניא : | ח' סיון - שער היחוד והאמונה, פרק א'. עד כאן הוסבר שהכוח האלוקי חייב להתקיים תמיד בנברא. רבנו הזקן מסביר, שטעותם של הכופרים בהשגחה הפרטית נובעת מכך שהם משווים את מעשה ה' למעשה אדם. לדוגמא: אומן שעשה כלי מחומר קיים, הכלי מתקיים מבלי להזדקק יותר לאומן. כך הכופרים סוברים שאחרי שהקב"ה ברא את השמים והארץ הם אינם נזקקים יותר לקב"ה ח"ו. אך האמת היא, שמעשה אדם הוא מדבר שכבר קיים ('יש' מ'יש') והאדם רק משנה את צורתו, אך בריאת השמים והארץ היא יצירת דבר חדש שלא היה קיים קודם כלל ('יש' מ'אין'). ומן ההכרח שהכוח שיצר יהווה תמיד את היצירה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2022 10:13 |
|
| |
תקציר תניא : | ט' סיון - שער היחוד והאמונה -פרק ב'. עד כאן הסביר רבינו הזקן, שהכוח האלוקי חייב להתקיים תמיד בנברא, לבוראו ולהחיותו מחדש. זו התשובה לכופרים בכך שהקב"ה משגיח בהשגחה פרטית על כל נברא ומכאן גם כופרים בניסים, מפני שהם משווים את מעשיו של הקב"ה למעשה בשר ודם. לדעתם, כמו שלאחר שאדם יוצר כלי, הכלי לא נזקק לאדם להמשך קיומו, כך אחרי שהקב"ה ברא את העולמות, הם אינם זקוקים לו יותר ח"ו. ומסביר רבינו הזקן, שהשוואה איננה נכונה, שכן מעשה אדם הוא מדבר שכבר קיים, 'יש' מ'יש', והוא רק משנה את צורתו, ואילו מעשיו של הקב"ה הם 'יש' מ'אין', שנברא דבר חדש שלא היה קיים כלל. התהוות 'יש' מ'אין' היא פלא גדול יותר מקריעת ים סוף, שהחידוש שנעשה בקריעת ים סוף, שהמים עמדו כחומה, היה שינוי רק בטבע המים, שניגרים בטבעם, ובריאת השמים והארץ היא חידוש גמור בעצם מציאות ה'יש'. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2022 11:16 |
|
| |
תקציר תניא : | י' סיון - שער היחוד והאמונה, פרק ג. כיוון שהכוח האלוקי מוכרח לברוא ולחיות תמיד את הנברא מ'אין' ל'יש', אפשר להבין שהכוח האלוקי הוא המציאות האמיתית של הנברא וממילא הנברא הוא כאין ואפס לגבי הכוח האלוקי המהווה אותו כל רגע. ואם היינו מסוגלים לראות את הכוח האלוקי (דבר ה'), גשמיות הנברא לא הייתה נראית לנו כלל, זאת מפני שרק החיות הרוחנית היא המציאות האמיתית. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2022 23:22 |
|
| |
תקציר תניא : | י"ב סיון - שער היחוד והאמונה, פרק ג'. כמו במשל (שהוסבר אתמול) על קרני השמש הנראים כ'יש' כשהם אינם במקורם, כך גם הנבראים נראים כמציאות וכ'יש' בעיני בשר. וכל מה שבעיני בשר נראים הנבראים כמציאות, זאת מפני שאנו לא רואים את מקור חיותם של הנבראים. רק שיש הבדל בין המשל לנמשל, בכך שהשמש עצמה לא נמצאת בחלל העולם בשעה שקרני השמש מאירים על הארץ. אך בנמשל, דבר ה' (מקור הנבראים) נמצא תמיד בתוך הנבראים ובורא אותם. ואם כך נשאלת השאלה: מדוע למעשה איננו בטלים במציאות? על שאלה זו יענה רבינו הזקן בהמשך. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2022 08:36 |
|
| |
תקציר תניא : | י"ג סיון - שער היחוד והאמונה, פרק ד'. כדי להבין איך הנבראים אינם בטלים למקורם, אם הנברא נמצא תמיד במקורו, מסביר רבנו הזקן: כמו שלשמש יש נרתיק המגן עלינו, כדי שנוכל לקלוט את אור השמש, כך שם 'אלוקים' משמש כמגן שהודות לו יוכלו הנבראים לקבל את האור המאיר משם 'הוי'ה' (שלמעלה משם אלוקים), שממנו (וממדת חסדו של הקב"ה) מתהווים כל הנבראים כל רגע ורגע 'מאין ליש', ואם היה אור זה מאיר ללא צמצום אכן היו הנבראים בטלים במציאות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-13/6/2022 08:50 |
|
| |
תקציר תניא : | י"ד סיון - שער היחוד והאמונה, פרק ד'. מידת החסד של הקב"ה לברוא 'יש' מ'אין' היא למעלה מהכוח (היכולת לברוא 'יש' מ'אין') ומהשכל (להבין מידה זו) של הנבראים. זאת מפני שהקב"ה ומידותיו הם דבר אחד ואי אפשר להשיג את הקב"ה. כך הדבר גם בנוגע למידת הגבורה והצמצום, המסתירה על הכוח האלוקי שלא יתגלה בנברא, זאת כדי שהנברא לא יתבטל במציאות. לכן הנברא נראה כדבר בפני עצמו למרות שלא כך הדבר. וענין זה, שכשם שיש לקב"ה את היכולת להאיר ולגלות את החיות כך יש לו את היכולת להסתיר את החיות, אין לשום נברא את היכולת להבין. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|