|
|
| נשלח ב-14/12/2022 14:10 |
|
| |
תקציר תניא : | כ' כסלו - הסכמת הרבנים, רבי דוב בער, רבי חיים אברהם ורבי משה, בניו של האדמור הזקן להדפיס את ספר התניא. הרבנים מציינים בהסכמותיהן שראו לנכון להדפיס את ליקוטי אמרים, אגרת התשובה וקונטרס אחרון יחד. ומטילים איסור להדפיס את הנ"ל בחמש שנים הבאות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2022 18:46 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"א כסלו - הקדמה. אף על פי שבחצי הראשון של ההקדמה אמר אדמו"ר הזקן שקשה ללמוד עצות פרטיות דרך ספר אך מכיוון שאת ספר התניא כתב לאלה המכירם, יש בכוחו לתת לכל אחד לפי דרגתו תשובות על שאלות רבות בעבודת ה'. האדמו"ר הזקן החליט לעלות את כל העצות בכתב באופן מבוקר, מפני שאין זמן להשיב לכל אחד באופן פרטי ומה גם שיכולים לשכוח את העצות הנאמרות בע"פ. מי שקשה לו להבין את הכתוב יבקש מאלו שמבינים שיסבירו לו, ומהם מבקש האדמו"ר הזקן שלא להתנהג בענוה של שקר ולומר שאינם יודעים מכיוון שע"י כך הם מונעים עניניים של תורה מהזולת. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2022 13:02 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ב כסלו - פרק א'. מובא במסכת נידה שלפני לידת היהודי משביעים אותו בשמים שיהיה צדיק ולא רשע ומאידך - בעיניו יהיה כרשע. ואילו במסכת אבות מובא, שאסור לאדם להחשיב את עצמו כרשע? גם אינו מובן: אם יחשיב את עצמו כרשע זה עלול להביא אותו לידי עצבות ויפגע בעבודת ה' שלו, שצריכה להיות מתוך שמחה. ואפילו אם לא תפריע לו העובדה שהוא רשע (כדי שיוכל לעבוד את ה' בשמחה), הוא יכול לבוא למצב של זלזול בחומרת עבירה באמת. כדי להבין זאת, יש להקדים ולהסביר מי הוא צדיק ומי הוא רשע. ישנם 5 דרגות: צדיק וטוב לו, צדיק ורע לו, רשע וטוב לו, רשע ורע לו ובינוני. - צדיק וטוב לו: יש בו רק טוב. - צדיק ורע לו: יש בו קצת רע אך הוא בטל לטוב. - בינוני: ברור שהוא אינו כמקובל לחשוב שיש לו חצי זכויות וחצי עונות, אחרת לא מובן איך רבה, שפיו לא פסק מללמוד תורה, העיד על עצמו שהוא 'בינוני'. והרי בשעה שעובר עבירה נקרא רשע גמור, אז מתי אדם נקרא בינוני? נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-17/12/2022 18:34 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ג כסלו - פרק א'. מה שקוראים לאדם שיש לו מחצית מצוות ומחצית עוונות 'בינוני' ולמי שיש לו רוב מצוות 'צדיק' - זה רק לענין השכר והעונש (שהאדם נדון ע"פ חשבון זה). אך כדי להבין את המשמעות האמיתית של 'צדיק' ו'בינוני', מקדים רבינו הזקן לבאר שישנם ביהודי שתי נפשות: נפש אחת היא מצד הקליפה והצד הנגדי לקדושה והיא מתלבשת בדם האדם. נפש זו היא מקליפה הנקראת 'קליפת נגה' שיש בה טוב ורע. המדות הרעות באות מהחלק הרע שבקליפת נגה , המורכב מ 4 יסודות, אש, רוח, מים ועפר. המידות: - כעס וגאווה מיסוד האש. - התאוה לתענוגות מיסוד המים. - הוללות וליצנות ודברים בטלים מיסוד הרוח. - עצלות ועצבות מיסוד העפר. ומהטוב שבנפש זו באות ביהודי המידות הטובות הטבעיות כמו הרחמנות וגמילות חסדים. בשונה מכך נפשות של אומות העולם הן מקליפה שאין בה טוב כלל, וכל הטוב שהם עושים הוא בעצם לטובת עצמם וכדי להגדיל את כבודם. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2022 14:55 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ד כסלו - ליקוטי אמרים, פרק ב'. הנפש השנית הנמצאת בכל יהודי, היא "חלק אלו-ה ממעל ממש". על נפש זו נאמר "ויפח באפיו נשמת חיים", שכמו שמי שנופח הוא משתמש בחיות הפנימית שבו, כך הנשמה באה מהפנימיות שבאלוקות. דבר נוסף: כמו שהבן נמשך ממוח האב, כך כביכול נשמתו של היהודי נמשכה מחכמתו של הקב"ה, והרי חכמתו של הקב"ה היא דבר אחד עם הקב"ה, מכאן שהנשמה באה מהקב"ה עצמו. למרות השוני בין הנשמות של היום לעומת הנשמות בדורות הקודמים וגם השוני שבנשמות שבכל דור, עדיין שורש כל הנשמות הוא בחכמה עליונה. כדי להבין כיצד מתהווים ההבדלים בין הנשמות מביא רבינו הזקן משל: כשם שגוף התינוק כולו נברא משורש אחד - מהטיפה שמקורה במוח האב וההבדלים בין האברים נוצרים בבטן האם, כך שגם האיבר הנחות ביותר, הציפורן, קשור בשורשו הראשון שהוא מוח האב. כך ביחס לנשמות - כולן באות משורש אחד (חכמה עליונה) וההבדלים נוצרים בתהליך ההשתלשלות וירידת הנשמה עד להתלבשותה בגוף, שתהליך זה משפיע באופן שונה על כל נשמה, אך בעצם כל הנשמות נשארות קשורות לשורשן . הנשמות הנחותות של עמי הארץ קשורות לשורשן ומקבלות את חיותם מהצדיקים והחכמים שבדור שהם בבחינת ראש. ממשיך להסביר שהמשכת לבוש נעלה לנשמה, כדי שהנשמה תוכל לקיים מצוות יותר בקלות, תלוי בכך שההורים יקדשו את עצמם. נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2022 13:30 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ה כסלו - פרק ג'. הנפש האלוקית כלולה משלוש בחינות - נפש, רוח ונשמה. כל אחת מהבחינות הללו מורכבת מעשרה כוחות שונים, הנובעים ומקבילים לעשר הספירות שלמעלה. עשרת הספירות נחלקות לשתי קבוצות: 1- חכמה, בינה ודעת (חב"ד) - שהן מקור למדות 2- חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד ומלכות. כך גם עשרת הכוחות שבנפש נחלקים לשתי קבוצות: 1- שכל 2- מדות השכל נחלק לשלוש חלקים: חכמה, בינה ודעת חכמה - הרעיון הראשוני בינה - הכח להתבונן ולהבין את הרעיון על כל פרטיו. ומהחכמה והבינה 'נולדות' אהבת ה' ויראת ה'. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2022 10:31 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ו כסלו - ליקוטי אמרים, פרק ג'. כאשר האדם מתבונן בשכלו בגדולת ה', איך הקב"ה ממלא את כל העולמות באור אלוקי ואיך שכל הנבראים בטלים לגביו, הוא מוליד את 2 המידות יראת ה' (גבורה) ואהבת ה' (חסד). ההתלהבות של אהבת ה' באה לידי ביטוי בלב, שהוא מקום הרגשות, עד שיכולה להביא את האדם למצב של 'כלות הנפש', אבל ע"י השכל, הקר והמחושב, ישנה ההבנה שרצון ה' הוא שהנשמה תהיה דווקא בגוף, ובכך מצטננת ההתלהבות שבלב והאדם אינו מגיע ל'כלות הנפש'. שאר המדות (נצח, הוד, יסוד ומלכות) הן תולדות של היראה ואהבה. כוח הדעת - הוא כוח ההתקשרות, כאשר האדם מתרכז באותו עניין ואינו מסיח דעתו ממנו. בלי כוח הדעת אין האדם יכול 'להוליד' בנפשו אהבה ויראה אמיתיות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2022 10:42 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ז כסלו - ליקוטי אמרים, פרק ד'. לנפש האלוקית יש שלושה לבושים: מחשבה, דיבור ומעשה המשמשים את האדם בלימוד התורה ובקיום המצוות. למרות שהם נקראים "לבושים" המסמלים מדרגה נמוכה יותר מהאדם הלובש אותם, למעשה הם במדרגה גבוהה יותר מהנפש עצמה, זאת מאחר שהתורה והמצוות מאוחדים עם הקב"ה, על ידי שהקב"ה צמצם את רצונו וחכמתו והורידם בעניינים גשמיים של תורה ומצוות, כדי שהשכל האנושי (לבוש המחשבה) יוכל להשיגם ובכך יתאחד עם הקב"ה, שלכן התורה נמשלה למים, שהמים עצמם יורדים ממקום גבוה למקום נמוך. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-22/12/2022 13:01 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ח כסלו- ליקוטי אמרים, פרק ד'. לנפש האלוקית יש שלושה לבושים: מחשבה, דיבור ומעשה המשמשים את האדם בלימוד התורה ובקיום המצוות. למרות שהם נקראים "לבושים" המסמלים מדרגה נמוכה יותר מהאדם הלובש אותם, למעשה הם במדרגה גבוהה יותר מהנפש עצמה, זאת מאחר שהתורה והמצוות מאוחדים עם הקב"ה, ע"י שהקב"ה צמצם את רצונו וחכמתו והורידם בעניינים גשמיים של תורה ומצוות, כדי שהשכל האנושי יוכל להשיגם ובכך יתאחד עם הקב"ה, שלכן התורה נמשלה למים, שהמים עצמם יורדים ממקום גבוה למקום נמוך. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-23/12/2022 13:28 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ט כסלו - עד עכשיו הוסבר איך האדם מתאחד עם הקב"ה ע"י הלבושים -מחשבה, דיבור ומעשה, של תורה ומצוות. מזה מובן מה שאמרו חז"ל- "יפה שעה אחת בתשובה ומעשים טובים בעולם הזה מכל חיי עולם הבא", שבעולם הבא הנשמות נהנות רק מהשגה והבנה מהארה מאור ה' ('זיו השכינה') אך הן אינן יכולות להשיג את הקב"ה בעצמו. אבל בעולם הזה ע"י קיום תורה ומצוות במחשבה דיבור ומעשה הנשמה "תופסת" ומתלבשת בקב"ה ממש, וזאת למרות שהתורה התלבשה בדברים גשמיים. שע"י לימודה היהודי מקיף ומחבק את הקב"ה, והקב"ה מקיף את היהודי. משל לדבר - כמו מלך בשר ודם המחבק אדם אחר, אין זה משנה לאדם אם המלך לבוש לבוש אחד או כמה לבושים. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2022 19:20 |
|
| |
תקציר תניא : | ל' כסלו, ר"ח טבת - פרק ה'. אין מחשבה שיכולה להבין את ה', אך על ידי לימוד תורה הדבר אפשרי. כאשר אדם לומד דבר חולין הוא מקיף בשכלו את אותו דבר, כך כאשר האדם לומד לעומק הלכה, באותה שעה שכלו מקיף ומוקף בהלכה, שהיא חוכמתו ורצונו של ה', ( גם אם ההלכה היא לא למעשה). זהו יחוד נפלא עם ה' שאין כערכו בענינים אחרים. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2022 17:21 |
|
| |
תקציר תניא : | א' טבת - עד כאן הוסבר על המעלה הגדולה שבלימוד תורה, שכאשר אדם מבין דבר בתורה שכלו של האדם מקיף את רצונו וחכמתו של הקב"ה ורצונו של הקב"ה מקיף את האדם . ממשיך להסביר, שמעלה גדולה זו קיימת רק בהבנת התורה ולא בשום מצוה אחרת, גם לא במצות דיבור בתורה. שהרי בקיום המצוות ישנו רק הענין שרצונו של הקב"ה מקיף את האדם המקיים את המצוה. ואילו בתורה ישנה בנוסף המעלה ששכלו של האדם מקיף את רצונו של הקב"ה ומוקף בתוכו, לכן אמרו רז"ל שתלמוד תורה שקול כנגד כל המצוות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-26/12/2022 17:22 |
|
| |
תקציר תניא : | ב' טבת - פרק ו'. בפרקים הקודמים למדנו על הנפש האלוקית המורכבת מעשרה כוחות ושלושה לבושים, בפרק שלפנינו מסביר רבינו הזקן את מהותה של הנפש הבהמית. הנפש הבהמית באה מקליפת נגה והיא הצד המנוגד לנפש האלוקית. גם היא כלולה מעשרה כוחות, אך של טומאה, המתחלקים ל'מוחין' – חכמה, בינה ודעת, ושבע מידות רעות. השכל מהווה מקור למדות. הראיה לכך, ששכל קטן מוליד מדות, כלומר רגשות, לדברים פחותי ערך, כילד ששכלו קטן, ולכן גם מתרגז מדברים קטנים. גם הנפש הבהמית מתלבשת בשלושה לבושים, מחשבה, דיבור ומעשה של דברים שאינם של תורה או עבודת ה', שהרי כל דבר שהוא לא בצד הקדושה נקרא 'סיטרא אחרא' (הצד האחר), כי צד הקדושה הוא כל דבר שבטל לקב"ה, ששורה עליו השכינה, ומה שאינו בטל לקדושה – שייך ל'סטרא אחרא' והקליפה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2022 12:01 |
|
| |
תקציר תניא : | ג' טבת - פרק ו'. כל דבר שאינו בטל לקב"ה מקבל את חיותו מחיצוניות הקדושה (הנקראת "בחינת אחוריים"). חיות זו יורדת לאחר צמצומים רבים עד שיכולה להתלבש גם בדבר שמרגיש את עצמו נפרד מהקב"ה. לכן העולם הזה נקרא עולם של קליפות וסיטרא אחרא, מכיון שמרגיש את עצמו כמציאות נפרדת מהקב"ה. אמנם ישנם שני סוגי קליפות: הסוג הראשון - שלושת הקליפות הטמאות, הן הקליפות שאין בהן טוב והן רעות לגמרי ומהן מקבלים חיות נפשות אומות העולם, כל הדברים הטמאים והאסורים וכל המעשה דיבור ומחשבה שהתורה אסרה לעשות (מצוות לא תעשה). והסוג השני – יתבאר בשיעור הבא. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2022 09:40 |
|
| |
תקציר תניא : | ד' טבת - פרק ז'. עד כאן הסביר רבינו הזקן סוג אחד של קליפות - שלושת הקליפות הטמאות. הסוג השני הוא 'קליפת נוגה', שהיא מעורבת מטוב ומרע וממנה נמשכת הנפש הבהמית שבאדם, כל הדברים המותרים; כל המחשבות, הדיבורים והמעשים שלא אסורים אלא רק שאינם לשם שמים. מהטוב שבנפש הבהמית (שמקליפת נוגה) נובעות המדות הטובות שבטבע בני ישראל, כרחמנות וגמילות חסדים. כאשר מנצלים את החיות מקליפת נוגה לטוב, למשל, כאשר אוכלים אוכל כשר לשם שמים, מעלים את הטוב שבחיות האוכל - לקדושה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|