|
|
| נשלח ב-22/7/2016 17:13 |
|
| |
תקציר תניא : | ט"ז תמוז - אגרת התשובה, פרק ג'. למרות שנאמר שבדורנו אין כוח לאדם לצער את עצמו ויש לתת צדקה במקום להתענות, על כל פנים ראוי שכל אדם ישלים את מספר הצומות לכל עוון מהעוונות שיש עליהם עונש של מיתה (לדוגמא - 84 צומות להוצאת זרע לבטלה) ולעוונות דומים להם כמו עבודה זרה, לשון הרע, כעס וכיו"ב, לפחות פעם אחת בחייו. ואם הוא חלש, יכול לחלק את הצומות למשך תקופה ארוכה ויכול לאכול 3 שעות לפני נץ החמה (אם התנה כך). וכדי לצאת ידי חובה דעת אלו הסוברים שיש לצום את מספר הצומות לכל פעם שחטא בנפרד, יצום עוד 4 פעמים כל פעם את מספר הצומות לכל חטא עד אחר חצות היום, ואז כל 2 חצאי ימים יחשבו לו ליום אחד של צום ובכך ישלים 3 פעמים את מספר הצומות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2016 21:12 |
|
| |
תקציר תניא : | י"ז תמוז - אגרת התשובה, פרק ג'. כדי לקיים את שיטת המחמירים, הסוברים שכאשר חטא פעמים רבות אותו חטא - יש לצום על כל חטא בנפרד, לכן את הצומות שנשארו (לאחר שצם פעם אחת את מספר הצומות ועוד 4 פעמים בחצאי ימים) - יפדה בצדקה. ערך הצדקה הוא, 18 מטבעות כסף בעד כל יום שהיה עליו לצום. נתינת הצדקה מחליפה את הצום גם על עבירות שאין בהן עונש מיתה ועל ביטול מצוות עשה. גם אם סכום הצדקה יתווסף לסכומים גדולים - לא יחשוש, מפני שעושה זאת לפדות את נפשו "וכל אשר לאיש יתן בעד נפשו". נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2016 16:01 |
|
| |
תקציר תניא : | י"ח תמוז - אגרת התשובה, פרק ג'. כל ענין הצומות (והצדקה) באים רק לאחר תשובה, כדי להיות חביב על ה' כמו שהיה לפני שחטא. ישנן 2 דרגות בתשובה, כנגד שתי אותיות ה' בשם י-ה-ו-ה: - תשובה תחתונה - תשובה עליונה נאמר בזוהר שעל הוצאת זרע לבטלה אין תשובה מועילה, רבנו הזקן מסביר שכוונת הזוהר היא, שתשובה 'תחתונה' אינה מועילה במקרה זה, אך תשובה עליונה כן מועילה. כדי להבין במקצת את הדברים הנ"ל מקדים, שבעונש על עבירה שיש עליה כרת היה האדם מת לפני גיל 50, ובעונש של מיתה בידי שמים, היה האדם מת לפני גיל 60. אם כך עולה שאלה, איך יתכן שישנם אנשים שחייבים בכרת ובמיתה ובפועל אנו רואים שהם מאריכים ימים בנעימים? התשובה בהמשך... נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2016 14:59 |
|
| |
תקציר תניא : | י"ט תמוז - אגרת התשובה, פרק ד'. בכל אחד מבני ישראל ישנה נשמה, שהקב"ה, כביכול, נפח בגופו. כמו שאצל האדם בשעה שנופח, הרי בשונה מדיבור, שההבל היוצא מדיבור הוא בחיצוניות, בנפיחה, ההבל הוא מפנימיותו ומלובשת בו חיות פנימית. כך גם אצל הקב"ה, שאת צבא השמים והמלאכים ברא רק בדיבור, כלומר, בחיות חיצונית המלובשת באותיות שבעשרה מאמרות. ואילו נשמת האדם, מקורה הוא בחיות הפנימית אלא שאחר כך נמשכה על ידי הדיבור "נעשה אדם" שבעשרה מאמרות, כדי שתתלבש בגוף ובעולם הזה. מסיבה זו המלאכים נקראו במקרא בשם 'אלוקים', על היותם שייכים לשמו החיצוני של הקב"ה, ואילו נשמת האדם נחשבת לחלק משם 'הוי', שמו הפנימי של הקב"ה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2016 11:12 |
|
| |
תקציר תניא : | כ' תמוז - אגרת התשובה, פרק ד'. בדרך משל ,ישנו הבדל עצום בין צבא השמים והמלאכים לבין נשמת האדם. צבא השמים והמלאכים מקבלים חיותם מחיצוניות החיות של הקב"ה, (כמו ההבל שבדיבור בדרך משל). ואילו נשמת האדם נמשכת תחילה מפנימיות החיות של הקב"ה, ( כמו ההבל שבנפיחה, בדרך משל). לכן המלאכים נקראים בשם 'אלוקים' שהוא בחינת חיצוניות לגבי שם הוי-ה ונשמת האדם היא חלק משם הוי-ה . נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2016 13:41 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"א תמוז - אגרת התשובה, פרק ד'. הקשר בין שם הוי"ה לבין הנשמה מתבטא בכך, שבשם הוי"ה נכללות עשר הספירות (האות י' מרמזת על חכמה, האות ה' מרמזת על בינה וכו') שבהן הקב"ה מנהיג את העולמות. כך הדבר בדרך משל בנשמה הנמשכת מפנימיות האלוקות והיא חלק משם הוי"ה, גם בה ישנם עשר כוחות שהם כמו עשר הספירות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-28/7/2016 16:58 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ב תמוז - אגרת התשובה, פרק ה'. בהמשך למה שהוסבר שפנימיות הנשמה באה מפנימיות האלוקות (שם הוי"ה), מסביר רבינו הזקן שגם חיצוניות הנשמה היא מפנימיות הדיבור. הקשר של הנשמה עם מקורה בדרך משל הוא כמו חבל שדרכו נמשכת ההמשכה משם הוי"ה לנשמה. אותו חבל מורכב מ-613 חבלים דקים, כאשר כל מצוה היא חבל דק, וכשהאדם עובר על אחת המצות נפסק החבל שכנגד אותה מצוה ואילו כרת זהו מצב שבו כל החבל נכרת. אך גם במי שחייב בכרת, לאחר 'כריתת' החבל, נשאר עדיין הרושם מנפשו האלוקית והוא יכול לחיות עד גיל 50, או עד גיל 60 בחייבי מיתה בידי שמים. כלומר שהוא מקבל את חיותו מבחינת 'מקיף' (ולא מהשפעה פנימיות). נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2016 15:13 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ג תמוז - אגרת התשובה, פרק ה'. בהמשך לשאלה כיצד החייבים בכרת ומיתה ממשיכים לחיות באריכות ימים ובנעימים? מסביר רבינו הזקן, שהחייב בכרת או מיתה היה מת בגשמיות ממש רק כאשר חיותם של בני ישראל הייתה רק מצד הקדושה (מהנפש האלוקית), כפי שהיה המצב בזמן שבית המקדש היה קיים. אולם בזמן הגלות, חיותם של בני ישראל נמשכת באמצעות קליפת נגה (הכלולה מטוב ורע), ולכן יכול גם מי שחייב כרת להמשיך לחיות ולקבל את חיותו - מה'סטרא אחרא' (הצד שמנגד לקדושה), אלא שלאדם ישנה את הבחירה אם לקבל השפעתו מצד הקדושה או מצד הקליפה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2016 23:04 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ד תמוז - אגרת התשובה, פרק ה'. כאשר אדם עובר עבירה, לא רק שהוא מקבל אז חיות מהסטרא אחרא , אלא הוא אף מקבל ממנה יותר השפעה. וזו תוצאה של המשכת האות ה' התחתונה של שם הוי'ה בקליפות (ע"י העבירה), מה שגורם להקב"ה להשפיע לקליפות יותר מאשר הוקצב להן מראש. אך כאשר האדם עושה תשובה, אזי מסתלקת ההשפעה שהשפיע לקליפות (כשעבר את העבירה) וחוזרת לצד הקדושה. וזו הכוונה 'תשובה תתאה' (תשובה תחתונה) תשוב-ה ,כלומר תשוב האות ה' התחתונה שירדה לקליפות ע"י העבירה, בחזרה למקומה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2016 14:23 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ה תמוז - אגרת התשובה, פרק ז'. כדי שהתשובה תהיה אמיתית, זקוקים לשתי הכנות: 1) יש לעורר רחמים ממקור הרחמים על נשמתו, בכך שיתבונן איך בזמן שחטא (במחשבה דיבור ומעשה) נפלה נשמתו ממדרגתה הגבוהה לבור עמוק, שהוא היכלות ה'סיטרא אחרא'. וגם יתבונן, שלא רק נשמתו יורדת לקליפות אלא גם ההשפעה של שם הוי'ה (שהוא מקור הנשמה) יורדת לקליפות וממשיכה בהן חיות. וכאשר יתבונן בגדולת ה' ירגיש את הרחמנות הגדולה על נשמתו ועל מקורה. הזמן המסוגל להתבוננות זו הוא בתיקון חצות. 2) הדבר השני הוא לשבור את הקליפה ע"י 'לב נשבר' (שע"י שהאדם מכניע את עצמו ומרגיש נבזה, נשברת גם נפשו הבהמית) נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2016 15:10 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ו תמוז - אגרת התשובה, פרק ז'. הדרך שעל-ידה מגיע החוטא ל'לב נשבר' היא עשיית חשבון נפש; ע"י שמתבונן בכך שכרת את נשמתו (ע"י חטאיו) מהקב"ה, עד כדי כך שנשמתו נעשתה למרכבה ל'סיטרא אחרא' (בטלה לקליפות) והיא מקבלת את חיותה מהקליפות. לכן הרשעים נקראים מתים בחייהם, זאת מפני שחיותם נמשכת ממקום המוות והטומאה ('סטרא אחרא') עד שהם אינם יכולים להלל את ה', זאת מפני הבלבול המגיע מהמחשבות הזרות. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2016 16:09 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ז תמוז - אגרת התשובה, פרק ז'. גם אדם שלא עבר עבירות חמורות יכול להגיע ל-'לב נשבר', ע"י שיתבונן שגם בעבירות שאין עליהן עונש 'כרת' (כמו העלמת עין מן הצדקה, לשון הרע, כעס ובמיוחד בביטול תלמוד תורה וכדומה), נוצר פגם בנשמה, ואם הוא עובר על עבירות אלו פעמים רבות הוא יכול להגיע לפגם כמו בכרת. לדוגמא: כאשר אדם עובר על עבירה קלה נוצרת כביכול מחיצה דקה בין הנשמה לקב"ה וכאשר עובר הרבה פעמים על עבירה קלה, זה כמו הרבה מחיצות דקות שהן כמו מחיצה אחת עבה (כמו הכרת). לכן על האדם לקבל על עצמו בקריאת שמע שעל המיטה את 4 מיתות בית דין (סקילה, שריפה, הרג וחנק) וזאת כדי לתקן את הפגם בנפשו. כך יגיע ל-'לב נשבר', המאפשר להגיע לתשובה תתאה (תחתונה). נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2016 14:14 |
|
| |
תקציר תניא : | כ"ח תמוז - אגרת התשובה, פרק ח'. לאחר חשבון הנפש שהאדם עורך מתוך רחמנות על נשמתו, כשמתבונן במה שגרם ע"י חטאיו, מעורר בכך רחמים עליונים הבאים מי"ג מדות הרחמים, שהם למעלה משם הוי'ה, ושיש בכוחם לנקות את הפגם שנוצר בשם הוי'ה כתוצאה מהעבירה, ובכך להפסיק את יניקת הקליפות מהאות ה' שבשם הוי'ה ולנקות את האדם מהטומאה המקיפה אותו בעקבות העבירה. זאת משמעות המילה 'תשוב-ה' שהאות ה' האחרונה של שם הוי'ה חוזרת ושבה למקומה. השלב הבא הוא: 'תשובה עילאה' (עליונה), היא יחוד מחדש של הנשמה עם הקב"ה (כמו שהיה לפני ירידתה לעולם), הבאה לאחר תשובה תחתונה, ומתבטאת בכך שהאדם שחוזר בתשובה עוסק בתורה מתוך יראה ואהבה אל הקב"ה. בעניין זה יש יתרון לבעלי התשובה על הצדיקים, שכן התקרבותם לקב"ה היא ברצון ובתוקף חזק יותר. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2016 14:54 |
|
| |
תקציר תניא : | א' מנחם אב - אגרת התשובה, פרק י'. ההתעלות שעל ידי לימוד תורה וגמילות חסדים באה מהכח שמעניקים לאדם מלמעלה. ואילו ב'תשובה עילאה' (עליונה) נדרשת גם עבודה מלמטה למעלה, שהאדם יתעלה ממדרגה למדרגה ע"י עבודתו. ענין זה מתבטא במיוחד בעבודת התפילה, כאשר האדם מתעלה ממדרגה למדרגה באהבת ה', ובפרט בקריאת שמע, בהתבוננות בגדולת הבורא, בשתי הברכות שלפניה. וע"י שהאדם יערוך התבוננות זו, היא תתבטא בכך שגם לימוד התורה וקיום המצוות שלו יהיה באופן של מלמטה למעלה. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2016 23:43 |
|
| |
תקציר תניא : | ב' מנחם אב - אגרת התשובה, פרק י'. כדי להגיע בתפילה ל'תשובה עילאה', יש להקדים לפניה עניין 'תשובה תתאה' (תחתונה), שעניינה הוא הכנעת הלב ('לב נשבר'), שהאדם מעורר על עצמו רחמים במה שגרם על ידי חטאיו וזאת כדי שהתפילה תעשה מתוך כובד ראש. ענין זה מצריך מעבר מהיר ממרירות לשמחה, ומכיוון שבדורנו לא כולם יכולים לעבור במהירות כזו ממצב של מרירות למצב של שמחה, העצה היא לעסוק בהכנה לתפילה, שהיא 'תשובה תתאה' (הכנעת הלב) כל יום בתיקון חצות (או בקריאת שמע) או לפחות פעם בשבוע בליל שישי, וכך יוכל להתפלל מתוך שמחה בימות החול ובמיוחד ביום שבת, שעינינו 'תשובה עילאה'. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|