בית פורומים עצור כאן חושבים

למה שבת ביום שבת?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/5/2015 20:57 לינק ישיר 
למה שבת ביום שבת?

כלומר, אני מבין שביום השביעי צריך לשבות מכל מלאכה
אבל למה ומדוע היום הזה צריך להיות ביום שאחרי יום ו' ואי אפשר לקבוע שהוא יהיה, למשל, ביום שלישי?
(אני יכול לחשוב על טיעונים טובים בעד יום אחר, אבל לא משנה)

כתוב, למשל, "שמור את השבת", אבל מאחר והספירה היא בידינו, אפשר להחליט ששבת תחול ביום ג' ומכאן ואילך כל יום שביעי יהיה יום מנוחה: א' סיוון, 26/5 וכך הלאה.

תרצה לאמר "כי כך כתוב"? יש כל כך הרבה דברים שהוצאו מפשוטם שניתן למצוא צידוקים להזזת היום השביעי גם כאן. צריך טיעונים יותר טובים או מנומקים.

אשמח לביקורות או לתגובות למחשבה (בעד ונגד)

תודה

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2015 02:33 לינק ישיר 

למך כתב:

אבל למה ומדוע היום הזה צריך להיות ביום שאחרי יום ו' ואי אפשר לקבוע שהוא יהיה, למשל, ביום שלישי?

מי אמר לך שהשבת לא חלה ביום שלישי? ואם כבר מעלים את זה, אולי תנסח יום שלישי ממה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2015 06:10 לינק ישיר 

אתה צודק, הניסוח היה לא מוצלח (שלישי זו באמת ספירה)
עדין, אם נזיז את יום השבת מהיום הקרוי באנגליתSaturday
ליום הקרוי באנגליתTuesday
האם ישתנה משהו מהותי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2015 00:04 לינק ישיר 

תודה, אבל היית די מובן גם במקור.

ובכן, לא היה משתנה שום דבר מהותי, לפחות במובן זה שאין שום דבר מדיד השונה ביום שלו אנו קוראים "שבת".

כן היה משתנה משהו מהותי, במובן זה שהשרירותיות היתה נחשפת. ככל שהשרירותיות שבמצווה יותר בולטת, כך חשוב לא לוותר על אף אלמנט ממנה, מפני שזה ימוטט הכל. סימטריה היא אחת ההתחלות לחשיבה רציונאלית במובן של חשיבה על סגור של תכונות מדידות. זה לא ייגמר בטוב.

והראיה, במוצאי החג בודאי יצוץ איזה אוויל (אני מהמר על אסלתון) עם ה"יש לשמור שאבעס על פי התקנען" (כאילו שחרדים/דתיים מרגישים מחוייבים למשהו שלא בא להם), הגם שגם לו לא יהיה מושג איך בכלל מגדירים מהו "יום השביעי" (אולי למעט זה שזה בודאי לא כפי שהדבר נתפס בעיני אבותינו, שעוד האמינו בתורה כפשוטה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 02:25 לינק ישיר 

למך, צריך סיבה כדי להוציא דבר מפשוטו. יש לך כזאת?
נ.ב. העובדה שטרולים מפרים את התקנון ועוד מתגאים בזה אינה סיבה שגם אתה תצטרף אליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 07:38 לינק ישיר 

3 תשובות

ראשית, כל דבר טעון עיון ובדיקה, שום דבר לא חסין
שנית, יש מהלך מסויים שאני מנסה לבנות אבל עדיין לא רוצה לחשוף, לא לפני שאני גומר בדיקות מסויימות
אחרון חביב, אם נעביר את יום השבת ליום אחר, הדבר יהיה די נוח מבחינת "סינכרון" עם רוב העולם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 09:19 לינק ישיר 

ראשית יש לציין להלכה שהטועה במדבר ושכח חשבון הימים מונה שבעה ומשמר שבת. כך שאכן יש משמעות ליום השביעי מכל מניין.

שנית, ביחס לעובדה שאנו צמודים לשבת(אי) הנוכחית, אם נניח שהספירה שלנו רציפה מבריאת העולם, (ולא משנה מה אורכם של ששת הימים דאז כי אם ערבו של אותו יום שנקרא שבת) אז התשובה ברורה.
וגם אם נקבל את הטענה שלא היה כזה יום או שהספירה לא הייתה רצופה, ברור שבזמן שישראל נצטוו על השבת הייתה ליום השבת משמעות אחת, וכדי להחליף אותו גם בהנחה והספירה שרירותית (כדברי הרמב"ם בעניינים שונים), נזדקק לאישור מהמצווה על ההחלפה.

ואם אתה סבור שאין מצווה או שההחלטה על החלפה לא זקוקה לאישור ממנו, אתה מוזמן בהחלט להחליף. או בעצם אתה ממילא לא שומר, אז מה פשר ההתעניינות?

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 09:42 לינק ישיר 

למך כתב:

כלומר, אני מבין שביום השביעי צריך לשבות מכל מלאכה

לנוח ביום השביעי? זה מתאים רק לדתיים פרימיטבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 11:00 לינק ישיר 

למך

ברוך השב!

העלית שאלה מעניינת ולדעתי גם מקורית.

אם אחזור על מה שאני מבין מדבריך, בספירה השבועית שמתחילה מיום ראשון עד השביעי שהינו שבת, האם אפשר היה לנהוג אחרת?

מדוע למשל אנו סופרים ביחידות של שבוע? היחידה של חודש לקוחה ממחזור הירח. היחידה של שנת שמש לקוחה מתנועת כדור הארץ סביב השמש (או התנועה ההדדית כפי שיכלה להראות למי שלא היה מצוייד בטלסקופים ובתיאוריות של קופרניקוס ויורשיו). היחידה של 12 חודשים היא שנת הירח נובעת מתוך הרצון לאחד את שני המושגים של שנה. חלוקת היום והלילה אף היא טבעית לפי זריחת השמש ושקיעתה והופעת הכוכבים (והירח) ושקיעתם.

רק היחידה בת השבוע נראית מלאכותית.

אם בוחנים את צורות הספירה המוכרות לנו משבטים פרימיטיביים, הן מכירות במספרים קטנים מאד. אחת, שתים, שלוש אולי, ואחר כך כידוע "הרבה". בחירת שיטה עשרונית כפי שיש לנו עשויה לנבוע מכך שיש לנו עשר אצבעות להשתמש בהן (ואם מוסיפים את מספר אצבעות הרגלים, ניתן להגיע לעשרים, ואכן יש שפות שבהן הספירה משתמשת גם במונח מיוחד ל"עשרים" וכפולותיו).

מהיכן הגיע השבע?

ועוד: האם הספירה הזו משותפת לכל בני האדם? איך זה קרה? זה מחזק את הטענה שמוצא כולנו מיחידה אנושית אחת שהחלה לספור כך וכולנו אחריה. נדמה לי שכך טוען גם ריה"ל (אבל אם כן, איני זוכר היכן).

ומנין המשמעות המיוחדת, המאגית, שאנו בני האדם נוטים ליחס לשבע בתור "מספר מזל"?

האם זה נובע ממבנה  מוחי מסויים?

אם אנו מקבלים שה' ברא את העולם בששה ימים עם יום שביעי של מנוחה, אזי זה הבסיס שאנו מנציחים אותו בספירתנו. וכיון שאנו מתחילים ביום הבריאה הראשון, זה גם הסדר שלנו.

ספירת השבוע שלנו היא אם כן זכר למעשה בראשית.

מי שאינו מקבל את התזה התורנית הזו יצטרך לחפש הסברים אחרים. למשל שעם ישראל לקח לו את השביעיות מעמים אחרים (הטענה הועלתה בשעתו בפורום לפני שנים בידי ירון ידען אבל עד כמה שזכור לי, למרות שסביר להניח שהתורה נטלה נתונים תרבותיים ושיפצה אותם, עדיין תעלה השאלה מדוע תרבויות קדומות אלו נזקקו לספירת שבע).

אז לאחר ההקדמות הרבות האלו, השאלה המקורית כבר כמעט נשכחת. איזו שיטת ספירה אחרת היית מציע? בחירת יום אחר כבסיס, לא לפי הסדר מאז הבריאה ועד היום? בחירת שמות אחרים לימים? (השם האנגלי פירושו "יום השמש" וכנראה מקורו באמונות אליליות). מבחינה זו, מפתיע שעם ישראל בוחר לו שימוש לשוני שהוא אך ורק מספרי. שמו של יום השבת הוא מן הסתם צירוף של השורש של "שבע" עם המונח של "שביתה".

בכל אופן, איקון ירוק על הנושא המעניין!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 12:06 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

העלית שאלה מעניינת ולדעתי גם מקורית.

האם זה נובע ממבנה  מוחי מסויים?

בכל אופן, איקון ירוק על הנושא המעניין!

מיימוני,
תוכל אולי להסביר מדוע המים רטובים ולא יבשים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 14:59 לינק ישיר 

מיימוני כתב:

אז לאחר ההקדמות הרבות האלו, השאלה המקורית כבר כמעט נשכחת. איזו שיטת ספירה אחרת היית מציע? בחירת יום אחר כבסיס, לא לפי הסדר מאז הבריאה ועד היום? בחירת שמות אחרים לימים? (השם האנגלי פירושו "יום השמש" וכנראה מקורו באמונות אליליות). מבחינה זו, מפתיע שעם ישראל בוחר לו שימוש לשוני שהוא אך ורק מספרי. שמו של יום השבת הוא מן הסתם צירוף של השורש של "שבע" עם המונח של "שביתה".

במחילה, כפי שרמזתי בתגובתי השם האנגלי פירושי יום שבתאי (סטורן) ומשמעותו שמזל שבתאי שולט בו. וזו ככל הנראה גזירה מוטעית או חולקת על הגזירה העברית ליום השבת, שהיא ככל הנראה רק משביתה ולא משבע, שהרי גם יום כיפור נקרא שבת.

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 16:37 לינק ישיר 

מיימוני, העלית נקודה יפה שלא חשבתי עליה קודם- למה שבעה ימים? אני מניח שכמו "כולם" הייתי שבוי בקונספציה הכפולה (יהודית ועולמית) של מחזורים בני שבעה ימים.

אבל בוא נשאר עם מחזוריות של שבעה ימים על פני כדור הארץ (כשנגיע לכוכבים אחרים, נחשוב על זה שנית)

נניח שיקום מחר הגאון, איזשהו הלל הצעיר (הלל הזקן לא פוסק הלכות כבר בערך 2,000 שנים) שיגלה ויוכיח שאי- שם, לפני 1200 שנה חל שיבוש בספירה ובמחזור הימים ולכן, שבת לא היתה ב 23/5 אלא היתה באמת ב 21/5. אגב, יש לכך רמזים בתלמוד.

האם מישהו ישנה את מחזור הימים והספירות? אין הרבה סיכוי כי לנהגים ומסורות כח משל עצמם. אבל זה כבר נוגע לסוציולוגיה.

נמשיך: זה שהשבת נעשית ביום שהיא נעשית הופך להיות פחות ופחות נוח ככל שהעולם נהיה יותר גלובלי. נאמר שאותו הלל הצעיר (בדומה לזקן) מחליט לעשות מעשה וקובע שהשבת תקרה בימי ראשון. כי זה היום הראשון לבריאה, כי זה היום שבו התוהו הפך לסדר וכד'. קל לחשוב על נימוקים וטיעונים.

שוב- מבחינת החברה, הסיכוי הוא שאותו הלל צעיר יוקע אל עמוד הקלון (לא מקרה ראשון). אבל האם זה באמת כל- כך סותר את ההלכה? כל כך "לא יעלה על הדעת"? אינני משוכנע בכך.

נ.ב.
קיבלתי הערה בפרטי שלא נהוג לכתוב בפורום זה בשבת, אז אני מתנצל

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 16:47 לינק ישיר 

למך כתב:
 שבת לא היתה ב 23/5 אלא היתה באמת ב 21/5. אגב, יש לכך רמזים בתלמוד.

אשמח אם תגלה את אזנינו על רמזים אלו.

סתם כך, בעקבות שאלתך, מי אמר ששבת חייבת להיות ביום שביעי, כל הבעיה היא שכבר יש ספירה ויש שבת, ולכן אי אפשר לשנות. אבל במקרה שהספירה מתקלקלת, בעקבות אסון כלל עולמי, שינוי קוסמולוגי מהותי, שישבש את הספירה, או משום שאף אחד לא ידע, או משום שהמציאות לא תהיה ניתנת להגדרה של ימים. ואנחנו רוצים להמשיך ולשמור שבת, האם לא ברור שאנו סופרים שבעה ימים והשבת מכאן ואילך תהיה היום השביעי (אחרי שנחליט אם לספור את הימים שבין השבת האחרונה לאירוע, או את היום של האירוע עצמו וכו'). בתורה אין רמז לכך שהשבת של התורה קשורה לתחילת שבוע כזה או אחר, או שמישהו ספר אותה מבריאת העולם ואילך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 18:00 לינק ישיר 

ישיבישעאר כתב:
אשמח אם תגלה את אזנינו על רמזים אלו.

כוונתי היתה למחלוקת בין רבן גמליאל לרבי יהושע על היום שבו יוצא יום הכיפורים (מסכת ראש השנה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 18:55 לינק ישיר 

למך
המחלוקת היא לגבי התאריך העברי, תאריך שנקבע כל שנה מחדש.
הרעיון שהיה שיבוש בספירת שבעה ימים הוא די מתמיה. בימי בית ראשון ישראל היו על אדמתם ולא הייתה שום סיבה בעולם שיהיה בלבול. בלבול היה יכול לחול רק בגלות ומעולם לא שמענו על אי התאמה בין שבת במקום פלוני למקום אלמוני (עד לגילוי העולם החדש, שיצר בלבול במקומות שהגיעו אליהם משני הצדדים). הספירה גם מאוד מאוד לא מסובכת, וגם ילדים קטנים יכולים לעקוב אחריה, ובטח כשמדובר ברבים, כך שאם אחד טועה תמיד יהיה מי שיתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2015 20:37 לינק ישיר 

ישיבישער כתב

בתורה אין רמז לכך שהשבת של התורה קשורה לתחילת שבוע כזה או אחר, או שמישהו ספר אותה מבריאת העולם ואילך.

אני סבור שזו אבחנה מדהימה, לפחות עבורי.

כמובן יש להבין את המילה "ספר" בשני אופנים:

יש ספירה של שבועות מאז הבריאה כך שאפשר לדעת, על פי המסורת, מתי יום ראשון, שני, עד השביעי שהוא שבת.

ספירה במובן של שמירת מצוות. לזה כמובן אין זכר בתורה. אם כי חז"ל טענו שהאבות שמרו את כל התורה, ולפי גישה זו, אם מבינים אותה כפשוטה, אז הם גם כן ידעו מתי שבת ושמרו אותה באופן כלשהו (יש מי שאומר: אפילו עירובי תבשילין או תחומין, שהם ודאי תקנה מאוחרת).

על כל פנים, לפי מה שציין לנו ישיבישער, בהחלט ניתן לפרש כי כאשר ה' אמר למשה שימסור לבני ישראל לספור שבעה ימים ולשמור שבת, זה היה זכר למעשה בראשית, אבל לא בהכרח בהתאם לתיארוך ההיסטורי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > למה שבת ביום שבת?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext