בית פורומים עצור כאן חושבים

מי קבע מה כולל התנ''ך ולמה להאמין לו?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/6/2015 17:26 לינק ישיר 
מי קבע מה כולל התנ''ך ולמה להאמין לו?

באשכול הקודם מלכי פרס-חז''ל שיקרו, טעו או צדקו התפתח דיון בעניין חתימת התנ''ך ואני מעוניין להעביר אותו לכאן, נראה אם אצליח בהעתקה:

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 17:27 לינק ישיר 

יש 3

אגב, את הטענה של איפה ואיפה אפשר וכדאי להפעיל גם כלפי עצמנו. האם היינו מנסים להגן על היסטוריות של ספר כמו ספר דניאל שלא היה נמצא במקרא? מדוע על ספר יהודית איננו רואים צורך להגן כמו על מגילת אסתר? מדוע בכל הדיונים כאן נלקחו בחשבון עזרא ונחמיה, אבל לא עזרא החיצוני (המחקר נוהג לקרות בו ספר פחות אותנטי, אבל לא נראה לי שזו הסיבה שהוא כלל לא נלקח בחשבון באשכול הנוכחי)?

דומני שהתשובה היא די ברורה. כשמתסכלים על עזרא החיצוני זה לא מפריע לומר שהוא עשה פרשנויות לא נכונות למקורות. כשמסתכלים על יהודית קל לחשוב שזה ספרות שאין לה שום קשר להיסטוריוגרפיה. ולעומת זאת, כשאנו מסתכלים על הספרות שלנו, אנו מאוד רוצים להגן עליה. גם אני רוצה מאוד להגן על הספרות שלנו, אבל אני חושב שכשאנחנו באים לבחון שאלה, עלינו לנסות כמה שיותר להתנתק מהרצון הזה ולבחון את השאלה הזו כאילו אנחנו מתעסקים בספרים שקשורים לסינים.

אריאל73

יש, יש ספר 'האמנם גורשו הנשים הנכריות' הספר הזה לוקח את ספר עזרא ונחמיה ומקשה עליו כל מיני קושיות כמו 'עזרא קורא לגרש את הנשים ואחריו נחמיה קורא רק לא לקחת נשים חדשות'? ומסיק שהכל תערובת מסורות חסרת ביסוס שיצרה כל מיני מקורות סותרים וכדו'. (וזה מבטא את הסגנון הכללי של ביקורת המקרא) אם הייתי יושב על הרודוטוס הייתי יכול לעשות לו אותו דבר בדיוק, לעומת זאת המחקר דן בו בביקורתיות, אבל ביחס של כבוד. מניחים שכמה קטעים בודדים הם הוספה. יש טוענים שסיפוריו על מצרים אינם מאומתים אלא הם מכלי שני, אבל על בסיס הוכחות סבירות יותר ממגמות סותרות ולא מעבר לזה.

ברור שהסיבה שמתעללים בתנ"ך היא מעמדו הנכבד. המעמד הזה יצר את שיטת תורת התעודות שעדיין לא נגמלנו ממנה.

גם לנו יש יחס מפלה כלפי התנ"ך, אבל הוא מגיע דוקא בגלל שכבר הנחנו שהתנ"ך נכתב ברוח הקודש. אם יש לך שני מקורות, אחד מהימן למופת ואחד מפוקפק, ברור מה תעדיף.

ישיבישעאר                   

יש, אתה מוציא נתון אחד מהמשוואה. ההנחה (של חלק מאיתנו) שמקבלי הסמכויות / אכנה"ג ידוע מה שהם עושים והם מייצגים את מה שהיה ידוע ליודעי דבר בזמן בו יכלו לדעת הרבה יותר מאיתנו. ולכן גם אם אנו לא רואים את ההבדל בין יהודית לדניאל, אפשר להניח שהם ידעו שיש הבדל. לא כל מה שנראה אותו דבר באמת אותו דבר. לפעמים ספר בדיוני יכול להיראות מאד היסטורי, ולהיפך, מה שקובע זה מה שהיה.

כמובן אתה לא חייב להניח הנחה זאת, אבל אינך יכול לדון את אלו שמניחים אותה ולהתעלם מנושא זה ולשאול אותם רק מדוע הם מבדילים.

יש3                  

אריאל

אין לי שום עניין להגן על התפרעויות של מבקרי המקרא. יש לי עניין שיהיה מחקר נטול פניות.

ההנחה שלנו שהתנ"ך, כלומר כולו בלי יוצא מהכלל, נכתב ברוח הקודש, ושהספרים החיצוניים לא, זקוקה לביסוס. יש שפע של מקורות, גם יהודיים שלא בתנ"ך וגם נוכריים, ואנחנו צריכים להחליט איזה מהם נכתב ברוה"ק ואיזה לא. צריך בשביל זה איזשהו קריטריון אובייקטיבי, שאני לא ממש יודע מהו.

ישיביש

אני לוקח את זה בחשבון. אני רק אומר שחוקר צריך לבוא בלי הנחות קדומות. אם יש לו מקורות שהיו אנשי כנה"ג, שהם בחרו בהליך מודע מה נכנס לתנ"ך, שמה שעניין אותם הוא היסטוריה, ושבקיאותם בהיסטוריה הייתה טובה, אז זה בהחלט יגדיל את האמינות של התנ"ך. בדיוק כמו שאני קובע את מהימנותו של הרודוטוס.

אריאל73

יש לנו מקורות שהיו אכנה''ג, או לפחות קבוצה כלשהי שסידרה במודע את התנ''ך. אין לנו סיבה להניח שהיה להם ידע טוב בהיסטוריה אבל אני מניח שהיה להם ידע טוב ברוח הקודש והם ידעו איזה ספרים נכתבו בה.

יש3                  

יש לנו מקורות שהיו אנכה"ג - נכון אבל מעט ובכלל לא ברור מי היו, מתי ומה בדיוק עשו.

יש לנו מקורות שהיו.. קבוצה כלשהי שסידרה במודע את התנ"ך - ככל הידוע לי, יש לנו רק מקורות על ויכוחים האם לכלול חלקים מסוימים בתנ"ך - אסתר יחזקאל, קהלת ושיר השירים. המקורות על אסתר מדברים על ויכוח בזמנה, כלומר בתקופה הפרסית; המקורות על יחזקאל מדברים על זמן שאחרי מרד החשמונאים; והמקורות על קהלת ושה"ש הם מתקופת יבנה. אני לא רואה כיצד עולה מכאן מסקנה שבזמן מסוים קבוצה מסוימת סידרה את התנ"ך. אגב, שים לב שאין לנו מקורות על דיון על ספר שלא הוכלל בסופו של דבר. הדיון הוא רק על הוספה (אסתר) או גריעה (השאר) של ספרים מקנון שכבר מקובל.

היה להם ידע טוב ברוח הקודש - מנין לך? אתה הרי אפילו לא יודע מי היה שם (כאמור, אפי' לא יודע שהיה איזה דיון כזה). אם אני עומד מול תעודות אשוריות, ומולן יש דיווח סותר בספר מלכים, האם הטיעון שלך אמור לשכנע אותי להעדיף את מלכים?! הרי בתעודה בת התקופה יכולות להיות טעויות וחוסר הבנה, ואילו לגבי ספר מלכים אני יודע שהיה מישהו (מי? שהוא) שבטח הייתה לו הבנה ברוח הקודש והוא קבע שזה ברוה"ק ולכן זה הרבה יותר וודאי.

ישיבישעאר

יש, אתה מייצג כאן דעה מסויימת בענין אכנה"ג, אבל זה ממש לא הנושא.

מתחילה טענת שדיון היסטורי בתקופת פרס אינו יכול להניח פתוחה או סגורה את שאלת סמכות אכנה"ג וידיעתם, אלא להניח את (מה שאולי דעתך) הדעה שאין לסמכותם או לידיעתם ערך משמעותי.

כעת אתה מנסה לבסס דעה זו.

אבל מי שלא יסכים אתך באשכול שמיועד ל"סמכות וידיעת אכנה"ג בשאלות מה הם כתבי קודש, ומה היא ספרות מוסמכת" ו/או "קיומם של אכנה"ג מציאות או אגדה". אלא סובר כך, יש טעם שינהל דיון על מלכי פרס, לא באופן אובייקטיבי כביכול - שמתעלם מנושא אכנה"ג - אלא כאילו הכותרת היתה: "האם יש הוכחה מהנתונים החיצוניים למקרא, כנגד האמונה שאכנה"ג ידעו מה היא ספרות מוסמכת ונכונה (ברוח הקדש, או בידיעה היסטורית הקרובה לתקופתם, או בכל כלי אחר).

אני מתכוין להגיד, אין כאן איפה ואיפה, לא באים לומר לך ששחזור של הנתונים בהכרח יצא ככתוב בספרי אנשי כנסת הגדולה. אלא לדון אם יש סתירה לדברים. אם נגיע למסקנה שיש סתירה, הדבר יטיל ספק באמונה בערך סמכות אכנה"ג. אם נגיע למסקנה שאין סתירה, נוכל להיכנס שוב לאשכול על קיום / ערך / סמכות אכנה"ג ולדון שם באובייקטיביות, מבלי הוכחות נגד מן התקופה הפרסית.

בעיני זה הוא באמת סדר הדיון הנכון, כי אני לא מתרגש מהאפשרות שהשחזור אינו מוכרח, אבל אם באמת מוכרחים לשחזר כמקובל, זו טענת מחץ על הידע של אכנה"ג, הסמכות שלהם, וכל מה שהם עשו עם כתבי הקודש. בעיני זו שאלה חזקה על האמונה, ולא סתם איזו אגדת חז"ל שלא מתאימה למה שידוע לנו.

כמדומני                        

ברשותכם, אחדד דברים שכבר נכתבו כאן:

כל ידיעה על אנשים רציניים שישבו ודנו בדברים וסדרו אותם, יש לה ערך עצום כשאנחנו מדברים במרחק של 2000 שנים.

כמות האינדיקציות שיש לאדם שקרוב לתקופת המאורעות היא בלתי נתפסת בייחס אלינו. בין מבחינת המושגים בשפה המדוברת, בעולם הערכים, באישיים המדוברים וכולי.

מישהו (לא זוכר מי) כתב פעם דוגמא בסגנון כזה:

נניח שבעוד 2000 שנה יקראו סיפור שכתבו בתקופתנו, על הרב לכטנשטיין שפגש בר' גדליה נדל בשנת 1989 ושאל אותו על פערי ההתייחסות בין החזון איש לרב מבריסק בייחס לבן גוריון, ר' גדליה הגדיר לו את ההבדל בהתלהבות תוך הבאת דוגמא מקבלת הפנים שנעשתה לרב קוק בנוכחות החזון איש. (דמיוני כמובן).

עבורנו, בסיפור כזה יש לאישיים ולתקופות אין סוף משמעויות, לא פחות מלטקסטים שבו.

עד כמה דלה ההבנה של בן המאה ה40 בסיפור כזה....

זה לא מוכיח כלום על רוח הקודש, אבל זה יכול לתת לנו קצת רגשי ענווה כשאנו מדברים על ספרים שסדרו אותם אנשים שיש לנו לא מעט עדויות על התייחסותם הרצינית לחיים ועל גדלותם בעיני בני דורם

אריאל73

המקור הראשון לסידור כתבי הקודש הוא חשמונאים ב, ב, יד-טו: (יד) וכאשר דרש נחמיה אל ספרי דוד והמלכים והנביאים, ואת אשר כתבו בדבר הקורבנות ויאספם לאסיפה. (טו) כן עשה גם יהודה, כי אסוף אסף את הספרים אשר נפוצו והתפזרו בסערת המלחמה בארץ. (טז) והם למשמרת בידינו, ואם נכספתם להם, שלחו נא אלינו ושלחנום לכם.

בבן סירא אנו רואים שהוא כבר הכיר את התנ"ך המוכר לנו - הוא מזכיר למשל את 'שנים עשר הנביאים' ועוד. יש ערעורים על ספרים מסויימים בשולי הקאנון אם הכירם או לא, וכן אנו רואים בחז"ל שהיו ויכוחים על הוצאת ספרים מסויימים מהקאנון שכבר היה מקודש להם.

וכמובן, בקומראן היו כל ספרי התנ"ך נמצאים במערה מיוחדת, נפרדת מהאחרות.

עכ"פ, ישיבישער צודק לגבי מבנה הדיון ומיקומו.

יש3                  

נו, ואיפה יש לך ראיות שישבה קבוצה של אנשים להחליט? אגב, האם אפשר להקיש בין שני הדברים, בין אסיפת יהודה לאסיפת נחמיה?

אם באמת העניין הזה של קיומם של אנכה"ג, דיוקם של ספרי עזרא ונחמיה או ס"ע, ואפי' הדיוק ההיסטורי של ספר מלכים הם בעיניכם (אריאל וישיב) קריטיים לאמונה, אני אכן מבין את העניין. אני לא רואה איך השאלות הללו יכולות לפגוע באמונה בקיומו של הבורא או בנתינת תורה בהר סיני.

ישיבישעאר                   

לא בהכרח קריטי לאמונה, ואולי צריך להיות להיפך, לא שאדם מאמין בתורה, ואז קריטי לו להאמין גם באכנה"ג, אלא שאדם מאמין במנגנון של אכנה"ג, ולכן הוא מאמין ברצינות מסירת הטקסטים.

מואדיב             

יש3 כתב:         

יש לנו מקורות שהיו אנכה"ג - נכון אבל מעט ובכלל לא ברור מי היו, מתי ומה בדיוק עשו.

יש לנו מקורות שהיו.. קבוצה כלשהי שסידרה במודע את התנ"ך - ככל הידוע לי, יש לנו רק מקורות על ויכוחים האם לכלול חלקים מסוימים בתנ"ך - אסתר יחזקאל, קהלת ושיר השירים. המקורות על אסתר מדברים על ויכוח בזמנה, כלומר בתקופה הפרסית; המקורות על יחזקאל מדברים על זמן שאחרי מרד החשמונאים; והמקורות על קהלת ושה"ש הם מתקופת יבנה. אני לא רואה כיצד עולה מכאן מסקנה שבזמן מסוים קבוצה מסוימת סידרה את התנ"ך. אגב, שים לב שאין לנו מקורות על דיון על ספר שלא הוכלל בסופו של דבר. הדיון הוא רק על הוספה (אסתר) או גריעה (השאר) של ספרים מקנון שכבר מקובל.

היה להם ידע טוב ברוח הקודש - מנין לך? אתה הרי אפילו לא יודע מי היה שם (כאמור, אפי' לא יודע שהיה איזה דיון כזה). אם אני עומד מול תעודות אשוריות, ומולן יש דיווח סותר בספר מלכים, האם הטיעון שלך אמור לשכנע אותי להעדיף את מלכים?! הרי בתעודה בת התקופה יכולות להיות טעויות וחוסר הבנה, ואילו לגבי ספר מלכים אני יודע שהיה מישהו (מי? שהוא) שבטח הייתה לו הבנה ברוח הקודש והוא קבע שזה ברוה"ק ולכן זה הרבה יותר וודאי.

כמה הערות:

1. אנחנו אולי לא יודעים הכל על ההליך ועל מבצעיו, אבל התוצאה עומדת לפנינו. כלומר - ברור שמישהו קבע מה נכנס לתנ"ך ומה לא מעצם העובדה שיש לנו את התנ"ך כמות שהוא.

2. לגבי מקורות על ספר שלא נכלל - שוב, התוצאה לפנינו. לא למותר לציין כאן, כי אצל הנוצרים, ספרי "הברית הישנה" כוללים יותר מאשר מה שנכנס אצלנו, אלא גם כמה מהספרים החיצוניים. אם אתה רוצה - יש בכך עדות ברורה לויכוח שהיה קיים על מה ששייך ומה שאינו שייך ל'קאנון' - לספרי הקודש. הנוצרים משמרים, כבר שנים ארוכות, דעה אחרת - דעה שנדחתה. מישהו החליט אצלנו שספרי המקבים אינם חלק מהתנ"ך. הנה לך דוגמא, ואם לא תחפוץ בה - קח את ספר בן סירא. כמות האזכורים שלו במקורותינו מראה שידעו - אך הוחלט להותירו בחוץ.

3. גם אם לא תיזקק לשום רוח הקודש, ההנחה כי מישהו שחי תקופה קצרה יותר אחרי ארוע, יודע אודותיו יותר מאיתנו - היא הנחה מתבקשת. לפיכך, החלטות של אנשי כנסת הגדולה לגבי תיארוך - עדיפות בעיני על מחקרים מודרניים. לגבי ספר מלכים מול תעודה אשורית - דומני שגם כאן, אנשי כנסת הגדולה מנצחים לגמרי - מהבחינה המדעית. העובדה שעורכי התנ"ך הרשו לעצמם להותיר סתירות כרונולוגיות בין ספרי מלכים לדברי הימים, מעידה כאלף עדים על דיקנותם ואמינותם. היו לפניהם שני הספרים, ולמרות שראו סתירה, לא ישבו אותה או מחקו אותה - אלא הותירו אותה כמות שהיא. בעיני, אין עדות גדולה מכך - מהבחינה המדעית גרידא - שהם מקור עדיף על מקורות אחרים, עקיבים וסדורים להפליא - ואמינים לכאורה.

יש3     

1 ו-2 כמובן שיש בידינו תנ"ך חתום השאלה היא עד כמה היה תהליך מודע של בחינת כלל הספרות ובחירת הספרים ממנה. אני מניח שהיו ספרים שהתפשטו והתקבלו בציבור כספרי קודש, וכך התהווה לו קורפוס של ספרים קדושים, שלא ברור מתי הוא נחתם (שכן אנו שומעים על ויכוחים עדיין בדור יבנה, כלומר הם לא ראו את העניין כומחלט). כך למשל ייתכן שמגילת אסתר פשוט התקבלה לה בעם היהודי (במצרים ובא"י בזמנים שונים), וכעבור זמן קנתה לה מעמד, וממילא נכללה בספרים הקדושים. לגבי מכבים ובן סירא, ברור שהם לא הוכללו בגלל הזמן. לא ברור אם מישהו ישב והחליט על זה, אבל ספרים מאחרי תקופת שיבת ציון (אלא אם היו זיוף) לא הצליחו להיכנס. גם אם הייתה החלטה של גוף לגבי זה, זה לא מראה שהגוף הזה החליט מה טוב ומה לא, אלא רק שהוא החליט לגבי מסגרת זמן.

לגבי 3, לא הבנתי איך תיאור של ירמיהו (אם נראה בו את מחבר ספר מלכים) לגבי תקופת עוזיהו, גם אם מניחים שהגיע אלינו בדיוק כמו שיצא מתחת ידו, יכול להיות עדיף על תעודה אשורית שנכתבה בזמן המאורעות

מואדיב

יש3 כתב:         

1 ו-2 כמובן שיש בידינו תנ"ך חתום השאלה היא עד כמה היה תהליך מודע של בחינת כלל הספרות ובחירת הספרים ממנה. אני מניח שהיו ספרים שהתפשטו והתקבלו בציבור כספרי קודש, וכך התהווה לו קורפוס של ספרים קדושים, שלא ברור מתי הוא נחתם (שכן אנו שומעים על ויכוחים עדיין בדור יבנה, כלומר הם לא ראו את העניין כומחלט). כך למשל ייתכן שמגילת אסתר פשוט התקבלה לה בעם היהודי (במצרים ובא"י בזמנים שונים), וכעבור זמן קנתה לה מעמד, וממילא נכללה בספרים הקדושים. לגבי מכבים ובן סירא, ברור שהם לא הוכללו בגלל הזמן. לא ברור אם מישהו ישב והחליט על זה, אבל ספרים מאחרי תקופת שיבת ציון (אלא אם היו זיוף) לא הצליחו להיכנס. גם אם הייתה החלטה של גוף לגבי זה, זה לא מראה שהגוף הזה החליט מה טוב ומה לא, אלא רק שהוא החליט לגבי מסגרת זמן.

לגבי 3, לא הבנתי איך תיאור של ירמיהו (אם נראה בו את מחבר ספר מלכים) לגבי תקופת עוזיהו, גם אם מניחים שהגיע אלינו בדיוק כמו שיצא מתחת ידו, יכול להיות עדיף על תעודה אשורית שנכתבה בזמן המאורעות

1.

כשאני רואה שולחן, ההנחה הסבירה היא שמישהו טרח ובנה אותו. כשאני רואה תנ"ך חתום - מישהו חתם אותו. זו הנחה סבירה. האם אפשר לטעון שהיה כאן תהליך לא-מודע? לטעון אפשר הכל, בעיני זו לא טענה סבירה.

2.

אני לא יודע לגבי מצרים, או היכן התקבל ספר כלשהו, אבל נקודת החיתוך של מועד תרגום השבעים מלמדת אותנו שאז כבר היה קורפוס מעוצב - והוא זה שתורגם.

3.

לגבי מקבים ובן סירא, לך ברור שלא צורפו בגלל הזמן - ומכאן אני מבין שאתה מקבל תמונת זמן של חתימת התנ"ך לפני חיבורם של אלו. יתכן, בהחלט יתכן, אם כי זמנו של ספר בן סירא יכול להיות קדום - אין לנו ידיעה על מקורו.

4.

לגבי ירמיהו מול תעודה אשורית, אציין שלכותבי התעודות אינטרסים - ולפעמים יותר אינטרסים מאשר מידע. לא תמצא, למשל, תעודה של מלך המספרת על כשלונו, כידוע.

יש3

1. שולחן לא נוצר מאליו, צירוף של שולחנות בהחלט יכול להיעשות מאליו. עוד אלפיים שנה יספרו לי שמדפיסי התלמוד בחרו את הגרסה המשובחת ביותר שהרי היו בפניהם הרבה כת"י.

3. לא אמרתי שהחתימה היתה קודם, אלא שכתבים שמתארים את מה שקרה בזמן האחרון לא נחשבו כקדושים. ראשונים הם קודשים ואחרונים לא. כך זה תמיד.

4. לבעל תעודה יש אינטרס וצריך לבחון אותו. הרשימות של  הפקידים האשוריים שמהם אני לומד כמה זמן מלך כל מלך, או ששלמנאסר לקח לעצמו את השם פול, יותר אמינים מדיווח מאוחר לגבי זה.

5. ביסוס האמינות של המקרא על הסתירות בין מלכים לדה"י הוא לא מאוד חזק. קודם כול מדובר על עניין אחד. שנית, אם שני הספרים כבר היו קדושים בעיניו, ברור למה הוא לא שינה מהם. לעומת זאת, אם היה ספר שלא היה קדוש בעיניו, יכול להיות שהוא היה מתעלם ממנו. יכול להיות גם שהוא היה מחליט שצריך לערוך תיקונים ואז להכניס אותו לאוסף. אגב, דומני שמהקובל במחקר דה"י הוא שהוא הכיר את נביאים ראשונים והשתמש בהם כפי שרצה, וכשהוא רצה הוא שינה (חטאי דוד ושלמה נעלמו למשל). דבר כזה כמובן לא מעלה את האמינות שלו, כך שגם אם אני סומך על מי שאסף את הכתבים שלא שינה, אני לא יודע אם אני יכול לסמוך על הכותב של כל ספר וספר.

ישיבישעאר

אגב, להשמיט זה לא לשנות, אם כותב דה"י לא רצה לספר על חטא של דוד הוא לא חייב (להיפך, החידוש הוא ששמואל רצה לספר), אם כותב דה"י היה מספר שדוד לא חטא אלא קיים מצוה גדולה וכו', זה היה שינוי / שקר / חוסר אמינות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 17:55 לינק ישיר 

טוב, הצלחתי. ועכשיו, לדיון:
יש לנו כאן שתי שאלות (וכך כמעט בכל דיון בנושאים האלו): המדעית והתיאולוגית. אתחיל בשאלה התיאולוגית - מהי משמעות האמונה או הכפירה בקדושת הנ''ך? ובכן, היהדות מאמינה בקדושת הנ''ך כך שהכופר בהם הוציא עצמו במעט מזרם היהדות. אבל אפילו הרמב''ם, הדי פונדמנטליסט בנושא של עיקרי אמונה (וזה דוקא בגלל ההשפעה הפילוסופית ואכמ''ל) אינו רואה את הכופר בקדושת ספרי הנ''ך ככופר בעיקרי אמונה. כך שגם לשיטתו יהיה מותר לשתות מיינו של הכופר.
קיום המצוות לא ישתנה כהוא זה, כי ספרי הנ''ך אינם מתיימרים להעניק לנו ציוויים (שגם זה נושא בפני עצמו) וכן האמונה בתמ''ה או בבורא או בנבואה או בשכר ועונש או בביאת המשיח. (השיבה לארץ, בתורה) רק האמונה בתחיית המתים עלולה להיפגע.
מה כן ישתנה? היהדות בנויה על אמון במסורת, או תורה שבע''פ, וכפירה בקדושת הנ''ך תפגע אנושות באמונה זו, כי היא מבוססת על כפירה בקיום מוסד שהיה ראוי לסדר את חיי עם ישראל במעברם מתקופת הנבואה לתקופתנו, ועדיין, נוכל להאמין בחלקים מהתושבע''פ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 18:23 לינק ישיר 

היהדות מקדשת את הנ"ך, אבל השאלה היא האם לקדש זה אומר להאמין בהיסטוריות שלו. האם מי שאומר שאיוב לא היה ולא נברא דומה להלל שאמר שאכלו את המשיח בימי חזקיה? אני מניח שמוסכם שזה בסדר לומר שאיוב משל. אם כך, למה לא גם דניאל? ואולי אפילו מלכים? ואם מישהו מאמין בהיסטוריות של ספר ושהוא נאמר בנבואה, אבל חושב שיש למשל בספר ישעיהו טעויות בפיזיקה או ביולוגיה, אז זה בעיה בקדושה? ואם הוא חושב שיש בעיה היסטורית בספר מלכים, למשל בשמו של מלך אשור מסוים או בשנות המלוכה של אחד ממלכי יהודה?
לא ברור לי מדוע לקשר את הנ"ך עם תושב"ע. דווקא מהנ"ך נראה שבחיי הרוח של עם ישראל לא היו כל ההלכות והדיונים בתורת משה כפי שהם מוצגים בחז"ל. הסיפור על שכחת התורה בימי יאשיהו גם הוא לא מועיל לתושבע"פ, ואולי דווקא כפירה בו תוכל להועיל לאמונה בתושב"ע. אולי אתה מתכוון שהמסורת אומרת שהנ"ך ברובו הוא היסטורי וללא שום טעות, ולכן כפירה בהיסטוריות שלו היא בעיה במסורת, אבל זה נכון לכל מסורת שלא נקבל בלי קשר לנ"ך.

נ.ב. - יישר כוחך על פתיחת האשכול.

תוקן על ידי יש3 ב- 08/06/2015 18:23:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 18:26 לינק ישיר 

ועכשיו לשאלה המדעית. האם ולמה עלינו להאמין בקדושת הנ''ך. לעיל הצגתי את הטיעון הבא (או גרסה פרימטיבית יותר שלו):
קובעי הנ''ך היו קבוצת אנשים שאני מניח שהיה להם המידע המאפשר לברר אם הספרים אכן נכתבו ברוח הקודש. לי אין מידע כזה. לכן אין לי יכולת להתווכח איתם. כאן הוסיף כמדומני שטווח השנים העצום שבינינו מונע מאתנו להביע כל דעה לגבי החלטותיהם. נקודה זו לבדה עדיין אינה מאפשרת לנו להוכיח שהם צדקו אלא רק שאין לנו מושג לכאן או לכאן. אבל עצם ההנחה שלהם היה מידע המאפשר להם את הקביעה תגרום לנו לסמוך עליהם בנושא זה. הדבר דומה להסתמכותנו על מהנדסים או רופאים בנושאים בהם אין לנו מושג, העובדה שאין לנו יכולת להחליט בעצמנו מאלצת אותנו להסתמך על בעלי הידע.

בתגובה טען יש שאין לנו כל הוכחה שאכן היו אנשים שהחליטו במודע ליצור את התנ''ך, לטענתו, התגבש התנ''ך באופן ספונטני, כאשר כתבים נכבדים ביותר זכו להערצת העם ולבסוף לקנוניזציה.
נושא זה מצוי במחלוקת רבת שנים בין חוקרי המקרא ועוד נגיע לזה. עכ''פ, אני הבאתי ראיה מהכתוב בחש''ב, שם אנו רואים שסידור כתבי הקודש היה פעולה יזומה של נחמיה. אמנם, כפי שהעיר יש, אין כאן הוכחה שהיתה ברירה של הכתבים, יתכן שנחמיה אסף כל כתב קדוש שהגיע לידיו. אבל יש להוכיח מכך שהוא לא הכניס לקנון כתבים אחרים שהתקיימו אז, לא רק כתבים 'חילוניים' כמו ספר דברי הימים למלכי ישראל אלא גם כתבים נבואיים כמו ספר יהוא בן חנני, ספר עדו הרואה, ספר מדרש המלכים ושאר כתבים המוזכרים בדה''י שהיה בן תקופתו.

ההוכחה שהביא יש מהגמ' שבתקופת יבנה היה נידון על קדושת כמה ספרים היא למעשה הוכחה לטובתי. רואים כאן שהכנסתם של ספרים לכתבי הקודש היתה מעשה מכוון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 18:30 לינק ישיר 

הערות
א. זה לא דומה לרופאים כי שם אנחנו יודעים על מה הם מסתמכים ואנחנו יודעים שאפשר ללמוד ולבדוק. זה ההבדל בין מדע למיתוס.
ב. מהדיון ביבנה א"א להסיק שהיה דיון על הכנסה, אלא רק על הוצאה. עכשיו השאלה מי הכניס. אם כנה"ג הכניסו, הרי שביבנה לא היו מעלים על דעתם להוציא. דווקא אם מדובר בהיווצרות ספונטנית, אפשר להבין מדוע היו דיונים על הוצאה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 18:34 לינק ישיר 

אם נאמר שכל הנ''ך קדוש אבל כולו משל עדיין נחרוג מההשקפה היהודית המקובלת (לא כל כך הרבה בהתחשב בתפיסת ר' אייזיק שר שכל סיפורי התנ''ך היו למעשה פרקים במכתב מאליהו) אבל אני מניח שזאת לא תהיה חריגה משמעותית כי מידע היסטורי הוא פחות חשוב, אם נאמר שהנ''ך לא קדוש זו תהיה חריגה משמעותית בהרבה. השאלה כמה גרוע לחרוג מההשקפה המקובלת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 18:40 לינק ישיר 

השאלה כמובן מה זה קדוש. גם כשאני סוגר ספר של אחרונים אני נוהג לתת לו נשיקה מפאת קדושתו. ה'יהדות' שאתה מדבר עליה נוהגת לראות קדושה בכל הספרות התורנית, ולהאמין שכולה הוא דבר ה' באיזשהו אופן. כמובן יש דרגות, ואומרים שא' יותר קדוש מב', אבל אני לא יודע מה בדיוק תוכנה של האמירה הזו (הספר הזה בנבואה, זה ברוה"ק ממש, וזה ברוה"ק לא ממש), ואם יש לה איזה נפק"מ חוץ ממיקומו של הספר בערמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 18:45 לינק ישיר 

א. אנחנו לא באמת יודעים. השאלה כמה משמעות יש לעובדה שאם נרצה להשקיע את החיים שלנו בנושא נוכל לבדוק את הרופאים (אם כי אז נהפוך לרופאים בעצמנו) שים לב שאותו דבר קיים גם אצל אנשי כנסיה או מכשפים. אם תתישב ללמוד את המקצוע תוכל להכריע בו בעצמך.
ב. נראה שיבנה הכירו מסורת שאכנה''ג הכניסו אבל היו מסורות שונות מה הם הכניסו והתנהל ויכוח שכלי ע''מ להכריע בנושא. לגבי הכתובים הויכוח היה על המסורת עצמה.
יחזקאל היתה מסורת ברורה לגביו (והוא מופיע כמדומני בבן סירא) אבל הדברים הקשים הכתובים בו הביאו את חכמים לחשוב שראוי להוציא אותו, וכבר דייק סגל שהם ביקשו 'לגנוז' את הספר ולא לשרפו. כלומר, הניחו שיש בו קדושה אלא שחשבו שלא ראוי לקראו. כך גם מובן מעשהו של חנניה בן חזקיה שהתישב להציל את המסורת ודרש את הספר שלא כפשטו, מעשה שמתישב עם מסורת קדומה שהיה צורך להציל. (זאת בניגוד לכתובים)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 18:54 לינק ישיר 

א. אכן, הטענה שאם תעשה כישוף באופן מסוים הכתוב בספרים היא טענה מדעית (שגויה). זאת בניגוד לטענה שמשהו נכון כי יש מישהו שאין לנו שום יכולת להבין אמרת את זה.
ב. רק סיפרת לי כמה המסורת חשובה, ועכשיו אתה מספר לי שהמסורת לגבי הקנון לא הייתה ברורה?! כל כך מסובר להעביר מסורת כזו?! אם כך אולי ספר מלכים הוא בכלל לא חלק מהקנון, והוא הגיע רק כחלק מזה שהמסורת עברה באופן מאוד גרוע? די ברור שבדור יבנה שה"ש וקוהלת היו חלק מהקנון (והם תורגמו ליוונית בשבעים), אבל יצאו עליהם עוררין.
לגבי יחזקאל, הם הרי גם לא שרפו את בן סירא או מקבים. הגניזה של יחזקאל משמעותה הוצאתו מהקנון, והיא מלמדת שהם ראו דבר כזה כאפשרי. אם הם חשבו שאנכה"ג החליטו שיחזקאל הוא ספר שצריך להיות בקנון וצריך להילמד, היעלה על הדעת שהם היו מחליטים לגנוז ולהעלים אותו?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 21:02 לינק ישיר 

1  האבולוציה של __ בתחילה דיון אם חז"ל טעו אח"כ על אמינות כתבי הקדש והשלב הבא יהיה בהתאם על התורה שכבר דנו בה עד אין קץ 

2  ספרים שלכאורה בטעות נכנסו או שבשעת ההלטה כבר היו קדומים ומקובלים כקדושים. כגון פרק אחד בתהלים וזה הדיון על שיר השירים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 23:05 לינק ישיר 
ספר יהושע

מוזכר "הר ישראל והר יהודה"

הרבה ציטוטים ושימושים בלשונות מקרא (מכל חלקי התורה) כגון "ויאכלו מעבור הארץ ממחרת הפסח מצות וקלוי בעצם היום הזה" שאין לו טעם רק כדי לרמז על ולחם וקלי וכרמל לא תאכלו עד עצם היום הזה..." כלומר שכבר הכיר את ספר התורה לכאורה.

ציטוטים מפורשים מספר תורת משה רק מספר דברים (וכן בשאר הנ"ך עד עזרא ודברי הימים).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2015 23:33 לינק ישיר 

2 הערות:

1. הדיון כאן הוא על חתימת התנ"ך וההחלטות לגבי הספרים הנכללים בו והוא דיון ארוך ומפותל דיו, חבל לערב את הדיון על המקורות לתורת משה בתוך ספרי הנ"ך.

2. בין דפי התלמוד הבבלי מובאים פסוקים מבן סירא כאילו היו פסוקי תנ"ך.
מקוצר הזמן לא הבאתי מקורות לזה ומקורות נוספים, אשתדל בהמשך.

אריאל, תודה על האשכולות האחרונים המשובחים במיוחד.

תוקן על ידי כמדומני ב- 08/06/2015 23:37:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 07:25 לינק ישיר 

מואדיב
ההוכחה מהסתירה (בתאריכים) הינה סוג הוכחה שמשתמשים בו רבות (למשל על התורה עצמה המלאה סתירות), אבל תודה שהוכחה זו מעלה איזשהו קורטוב של אי נחת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 09:21 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:
מואדיבההוכחה מהסתירה (בתאריכים) הינה סוג הוכחה שמשתמשים בו רבות (למשל על התורה עצמה המלאה סתירות), אבל תודה שהוכחה זו מעלה איזשהו קורטוב של אי נחת

אני לא יודע קורטוב של אי נחת שיש לך, על מה הוא, ועל מה בא.

גם אינני טוען כי סתירות הן "הוכחה" - באופן גורף, בלי שאדע הוכחה של מה.

השימוש שלי היה לגבי דבר אחד בלבד, והוא היה דיון במישור המדעי.

נעשה כאן עירוב של מין בשאינו מינו מכמה כיוונים, ואני כלל לא נכנסתי לדיון ברוח הקודש, בנבואה או בכל דבר אחר.

הערתי הערה מתודולוגית, לגבי השיטה המדעית המודרנית למחקר של טקסט קדום.

בנושא המצומצם הזה, השארת סתירות היא טענה חזקה מאד.

הטענה היא כאמור:

בהיות טקסט כזה שעבר עריכה, ואולי אף "זיוף", הרי שסתירות פנימיות מעידות דוקא על אותנטיות. טיעון זה הולך לכמה וכמה כיוונים. העובדה שמישהו מותיר את ספר קהלת, על סתירותיו הפנימיות, מעידה שהספר היה מונח לפניו כמות שהוא, כולל סתירות אלו. לו אותו "עורך" היה מי ששולח ידו ומשכתב - אם לא מחבר בעצמו - לא היה מרשה לעצמו להשאיר סתירות פנימיות. אם, מנגד, הוא מכניס ספר שהיה קיים שלם בלי לנגוע בו - הרי מובן מדוע לא תיקן את הסתירות.

אם "העורך" מכיר את ספר מלכים ואת ספר דברי הימים כמות שהם, ואם הוא לא שולח בו ידו - או משום קדושת הטקסט או משום תפיסתו את תפקידו כעורך - הרי שהוא יותיר לנו את יהורם המלך כשהוא עולה לכס המלוכה עוד בטרם נולד. הסתירה הכרונולוגית הזו היא עד לא רע לכך שהעורך האמור לא שיכתב, לא חיבר, לא המציא.

אין בכך שום חוסר נוחות, משום שאני כרגע מדבר במישור המדעי-סטרילי של מי שמתבונן בטקסט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 11:18 לינק ישיר 

אני תוהה: נניח ויתברר כי התנ"ך אמיתי. במה תשתנה סדר היום אמוני שלך?
או להפך אם יתברר כי התנ"ך מזויף בחלקו או בכולו, האם אמונתך בה' תשתנה.?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי קבע מה כולל התנ''ך ולמה להאמין לו?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext