בית פורומים עצור כאן חושבים

מי קבע מה כולל התנ''ך ולמה להאמין לו?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/6/2015 11:30 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
אני תוהה: נניח ויתברר כי התנ"ך אמיתי. במה תשתנה סדר היום אמוני שלך?
או להפך אם יתברר כי התנ"ך מזויף בחלקו או בכולו, האם אמונתך בה' תשתנה.?

אני לא יודע למי כוונה השאלה, אבל אקפוץ על ההזדמנות לענות לך, כפי שאתה יודע:

כלום.

ממילא הגורם הקובע בהתנהלותנו היומיומית זו ההלכה, לא קיומו או אי-קיומו של ישעיהו השני. 

אני מודה, בנוסף, שאינני לומד "שנים מקרא, ואחד וולהאוזן"...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 11:57 לינק ישיר 

מואדיב
גם התורה?

התכוונת לישעיהו השני או השלישי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 12:35 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
מואדיב
גם התורה?

התכוונת לישעיהו השני או השלישי?

לא הבנתי את השאלה. האם אתה שואל אותי מה אעשה אם תרד בת קול מהשמים ותטען כי התורה אינה מן השמים?

אינני משגיח בבת קול...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 15:03 לינק ישיר 

אני חושב, שמבחינה היסטורית צריך לבדוק את התנ"ך בכלים היסטוריים, בדיוק כשם שמבחינה דתית צריך לבדוק את ההיסטוריה בכלים דתיים. זאת אומרת, אם טוענים שה' ברא את העולם, אז גם אילו תהיה ראיה היסטורית שהעולם התפתח באבולוציה, צריך לבדוק כיצד הדת מתייחסת לאבולוציה, לפני שמחליטים שזה "שונה" ממה שכתוב בספרי הדת. ואותו דבר, אם ספרי הדת טוענים טענה על ההסיטוריה, צריך לבדוק את חוזקם של ראיות היסטוריות מסוג זה, לפני שמחליטים האם הדת "מתאימה" או "לא מתאימה" להיסטוריה. הדת לא אמורה להכריע בעניינים היסטוריים, מכיוון שהיא לא טענה טענות היסטוריות. אבל דבריה מהווים "משיח לפי תומו" בעניין זה. ומה שנשאר זה כמובן לבדוק - בכלים היסטוריים - את חוזק דבריה. 

כמובן שכל זה לא קשור לשאלה מהם הספרים הקדושים. מכיוון שהספרים הקדושים הם אלו אשר מבטאים יותר מכל את רוח הדת. גם אם נניח שמבחינה היסטורית הם פחות מדוייקים. כך לדעתי.

תוקן על ידי אליקים7241 ב- 09/06/2015 15:03:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 15:03 לינק ישיר 

מואדיב
צודק, אבל כאשר הבעייתיות (סתירות במקרה שלנו) עוברת מה"עורך" הנאמן לכותבים זה מעלה אי נחת. באשר לנביאים - יש צורך בהגדרה מצמצמת של רוה"ק שחלה (או לא ) עם הכתיבה ומאפשרת טעויות.  לגבי התורה הדברים יגעים יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 15:06 לינק ישיר 

ירוחם

"במה תשתנה סדר היום אמוני שלך?"
דווקא אני חושב שזה היה משפיע, אם לא הים אז מחר, אם לא מחר אז מחרתיים - אבל הבעיה שפשוט אף אחד לא מאמין שאפשר לברר דברים כאלה... וממילא באמת כלום לא ישתנה. אם זה נכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 17:32 לינק ישיר 

מואדיב כתב:
מואדיבגם התורה?התכוונת לישעיהו השני או השלישי?לא הבנתי את השאלה. האם אתה שואל אותי מה אעשה אם תרד בת קול מהשמים ותטען כי התורה אינה מן השמים?אינני משגיח בבת קול...

לא בבת קול, בסברה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 18:15 לינק ישיר 

יש3 כתב:
א. אכן, הטענה שאם תעשה כישוף באופן מסוים הכתוב בספרים היא טענה מדעית (שגויה). זאת בניגוד לטענה שמשהו נכון כי יש מישהו שאין לנו שום יכולת להבין אמרת את זה.
ב. רק סיפרת לי כמה המסורת חשובה, ועכשיו אתה מספר לי שהמסורת לגבי הקנון לא הייתה ברורה?! כל כך מסובר להעביר מסורת כזו?! אם כך אולי ספר מלכים הוא בכלל לא חלק מהקנון, והוא הגיע רק כחלק מזה שהמסורת עברה באופן מאוד גרוע? די ברור שבדור יבנה שה"ש וקוהלת היו חלק מהקנון (והם תורגמו ליוונית בשבעים), אבל יצאו עליהם עוררין.
לגבי יחזקאל, הם הרי גם לא שרפו את בן סירא או מקבים. הגניזה של יחזקאל משמעותה הוצאתו מהקנון, והיא מלמדת שהם ראו דבר כזה כאפשרי. אם הם חשבו שאנכה"ג החליטו שיחזקאל הוא ספר שצריך להיות בקנון וצריך להילמד, היעלה על הדעת שהם היו מחליטים לגנוז ולהעלים אותו?!

א. כנראה שא''א לכנות את ההוכחה הזאת מדעית  בהעדר מבחן ההפרכה, אבל לא זו הנקודה. הנקודה היא שאנו מסתמכים על אנשי מקצוע בכל תחום שאותו אין לנו יכולת לבדוק בעצמנו, גם אם הדרך היחידה לגלות את רמת מקצועיותם אינה בהישג ידנו (מדובר בחכמה אבודה של חרשי אטלנטיס, גילדת מיצרי הפעמונים מטילה ענשים כבדים על העוסק בחכמתם  ללא רישיון, יהודים לא מתקבלים לאוקספורד, או שאין לנו זמן ורצון ללמוד את החכמה הזו)
דבר זה כולל, כאמור, גם כמרים ושאמאנים. אלא שהסתמכות זו אינה זהה לאמונה במקצוע עצמו, כדוגמא, אני יכול להאמין שרופא יודע את מקצועו אבל שהרפואה הקונבנציונלית מכניסה לגוף רעלים הרסניים שחוסמים את האנרגיות החיוביות שלנו וגורמת לגוף להירקב מבפנים. או לחלופין שכומר בקי במקצוע גאולת הנשמה הנוצרי אבל מקצוע זה מוביל את כל הנוצרים לגיהינום.
מה גורם לנו להניח שאדם יודע את מקצועו? בימינו אנו מסתמכים על כך שחבריו למקצוע מעידים שהוא שולט בו. שזאת כמובן הסתמכות בעייתית למדי.
מקצוע זיהוי נביאי אמת אינו קיים בשוק החפשי ב2000 השנים האחרונות, אם אני יודע שבעבר התקיימו מזהים כאלו, ואני מניח גם שהיו נביאי אמת (את זה אני יכול להוכיח מהתורה ובמידה מסויימת מספרי הנביאים, ואכמ''ל) אין לי אלא להסתמך עליהם אם שבני תקופתם קיבלו אותם כמזהי נביאים יעילים. (שזה מקביל להוכחה בת ימינו מחברים למקצוע).

ב. המסורת חשובה לא כי היא הוכחה חזקה אלא כי היא היחידה שיש לי בנושא שבו אני חייב להכריע.
לגבי יחזקאל ברור שראו אותו כחלק מהקנון ולא רצו להוציא אותו, אלא ששכליאל (מונח עתיק בפורום) גבר עליהם והכריח אותם, הם ששו מאד כשיכלו להשאיר אותו.
לגבי קהלת, הלשון פחות מהוססת, בקשו חכמים לגנוז ספר קהלת מפני שמצאו בו דברים מטין לצד מינות...כיון שאמר ודע כי על כל אלה...אמרו יפה אמר שלמה. (קה''ר א,ג) כאן אי אפשר לדעת אם דובר בהוצאתו מהקנון או באי הכנסתו, אא''כ נתייחס להוכחה של פרופ' סגל מהמלה גניזה.
לגבי שה''ש המידע שלנו הוא מצומצם יותר וכל מה שידוע לנו הוא שהיה דיון והוא נסתיים כשא''ר עקיבא שכל הכתובים קודש, ושה''ש קודש קדשים (ידים ג,ה) 
מה שעוד ידוע לנו הוא שאסתר לא נמצאת בקומראן, ולא מוזכרת בבן סירא, ויתכן שהם לא הכלילו אותה בקאנון. ובגמ' מגילה יש דיון אם אסתר ברוה''ק נאמרה.
לגבי שתי המגילות הללו אין מידע לכאן או לכאן אבל אין כאן לשון של הוצאה מהקנון.

אם הם חשבו שהקאנון נוצר לבד, אין סיבה שהם היו מקדשים אותו וודאי פוחדים כל כך להוציא ממנו דברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/6/2015 18:40 לינק ישיר 

א. כאשר יש ידע פתוח, יש הרבה יותר מקום לסמוך. כאשר יש ידע שצריך למשל להישבע שלא תגלה אותו לפני שיגלו לך, ברור שיש פחות מקום לסמוך. אני סומך בערבון מוגבל על רופאים כי יש לי יסוד טוב להאמין שמדע הרפואה באופן כללי הוא נכון, ואני מניח שהרופא הזה בקי בו מתוך הכרת המערכת שמביאה אותי למסקנה שברוב גדול של המקרים לא תסמיך מישהו שלא יודע לרופא. אם המערכת הרפואית תגיד לי שיש לי סרטן שא"א להרפא ממנו, אני לא אלך לאורן זריף להתרפא בפסיכוקינזיס. ככל הידוע לי המומחה היחיד בתחום, ואני צריך לקבל לגביו החלטה. אם מישהו יקים מרפאה שבה הוא מרפא באמצעות רוה"ק, תבוא? למה לא? יש לך איזשהי יכולת להעריך אם יש לו רוה"ק או לא? הרי אתה לא מבין בזה.
ב. לא הבנתי מנין לך הברירות לגבי יחזקאל (שמא אני לא מבין בברירויות, ולכן עלי לקבל את דבריך בלי עוררין).
"אם הם חשבו שהקאנון נוצר לבד, אין סיבה שהם היו מקדשים אותו וודאי פוחדים כל כך להוציא ממנו דברים"
אם היו חושבים שנוסח דפוס וילנה הוא נוסח מקרי שהיה לפני המדפיס ושנפלו בו בדרך הרבה טעויות, הם לא היו חוששים לסטות ממנו, ואם הם היו חושבים שסידור הדפים בו הוא מקרי, הם לא היו מקפידים כל כך שלא לשנות מ'צורת הדף'. ואולי לא? אולי לדברים שנוצרים מאליהם במסגרת דתית נוצרת הילת קדושה במהלך השנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2015 09:24 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
מואדיבגם התורה?התכוונת לישעיהו השני או השלישי?לא הבנתי את השאלה. האם אתה שואל אותי מה אעשה אם תרד בת קול מהשמים ותטען כי התורה אינה מן השמים?אינני משגיח בבת קול...לא בבת קול, בסברה.

סברה?

הרשה לי לשאול את מטבע הלשון של רבנו אברהם אבן עזרא ולצטטו:  אם סברה - גם לי יש סברה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2015 10:17 לינק ישיר 

אריאל
מניין לך שהיו מבחני זיהוי לנביאי אמת, מתי הוכרה נבואתו של ירמיהו כנבואת אמת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2015 18:49 לינק ישיר 

א. בפסיכוקינזיס יש שתי בעיות: אני לא מאמין במקצוע ואני לא מאמין שזריף מומחה בתחום הזה. למעשה אני מאמין שהוא מזיז את הידים, מדמיין חזק חזק שקורה משהו ואז מתחיל תפקידו של המטופל, עכשיו הוא צריך לדמיין שקרה משהו.
הסיבה שאיני מאמין במומחיות זריף היא שאין לו את הקליקה המקצועית שתעיד שהוא טוב בתחומו, אם היתה קליקה מוסמכת כזאת הייתי מאמין במומחיותו, מה שעדיין לא היה משכנע אותי שהמקצוע הזה עושה משהו.
דוגמה לכך היא כמורה, שם אני לא מאמין במקצוע ואני כן מאמין שרוב הכמרים מומחים בתחומם. כלומר, לדעתי כבוד האפיפיור פרנציסקוס הראשון הוא מומחה גדול מאד בביצוע סקרמנטים מקודשים, זאת כי אני מניח שממסד מכובד כמו הכנסיה הקתולית לא יבחר אדם שאינו מומחה בתחומו, אבל אינני מאמין בכוחם של הסקרמנטים.

בנידון שלפנינו, ידוע לי שהיו כתבי קודש, ידוע לי שהיו אנשים שעסקו בזיהוי כתבי קודש, הם זכו לאמון של כלל העוסקים בתחום - ועכ''פ של מספיק אנשים כדי שדעתם תהיה זו שתתקבל בקרב העדה הפרושית, לכן אני מניח שהם צדקו. שוב, הייתי מעדיף לברר זאת בעצמי אבל אין לי את היכולת הזו, ולכן, כשם שלדעת אברם אני אמור להאמין בממסד המדעי בנושא מלכי פרס כי אין לי דרך להכריע בעצמי, כך אני מאמין בממסד הנבואי/רבני לגבי טיב התנ''ך.
ב. זכור אותו האיש לטוב וחנניה בן חזקיה שמו שאלמלא הוא נגנז ס' יחזקאל שהיו דבריו סותרין ד''ת. מה עשה? הביאו לו ג' מאות גרבי שמן וישב בעלייה ודרשן.(שבת יג:) ראשית, אנו רואים שהוא השקיע מאמץ עצום כדי לטהר את הספר, אנו רואים גם שמטרתו היתה טיהור הספר - בלי עיונו היה הספר נגנז והוא אזר כגבר חלציו והתישב לטהרו. שלישית, הוא דרש את המקראות שלא כפשטן, מה שאומר שהיתה לו מוטיבציה מיוחדת לעשות זאת, הרי אם היינו רוצים יכלנו לדרוש גם את המקראות הבעייתיים בס' בן סירא (שנאסר לקריאה בגלל בעיות קטנות בהרבה) ולומר מאי עבדקן זה שקנה חכמה וכדו'. מכל זה מוכח שהיתה לו מסורת שהספר היה קדוש ופשוט התעוררו עליה קושיות.

אנקדוטה מעניינת: חוקר אחד טוען שאכנה''ג מנו 37 נביאים בראשות עזרא ו83 חכמים בראשות נחמיה, כן, בדיוק. הנביאים עסקו בקנוניזציה וכדו' והחכמים בתקנות וכדו', הוא מוכיח את זה מכל מיני מקומות. 

בעל, אינני מדבר על נביאי אמת אלא על כתבי הקודש וכבר דיברנו לעיל שהיו מבחנים כאלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2015 19:09 לינק ישיר 

א. "ידוע לי שהיו אנשים שעסקו בזיהוי כתבי קודש". מנין לך? לא שמענו מעולם על דיון על ספר מסוים שסופו היה דחייה. לי נראה הרבה יותר סביר שהקאנוניזציה של כה"ק הייתה ספונטנית והתערבות החכמים הייתה רק בקצוות.
"
הם זכו לאמון של כלל העוסקים בתחום - ועכ''פ של מספיק אנשים כדי שדעתם תהיה זו שתתקבל בקרב העדה הפרושית". אתה מניח שכדי שדעה תתקבל היא צריכה להיות מקובלת על כלל העוסקים בתחום או לפחות מספיק אנשים. דומני שזה לא נכון, ולבטח שזה צריך חיזוק.
לא הבנתי מדוע אתה לא מאמין במדע הסקרמנטים ולעומת זאת כן מאמין במדע רוח הקודש. לטענתך יש אנשים שהבינו ברוח הקודש ולנו אין שום גישה לידע הזה, אבל אתה אמור לדעת שהמדע הזה הוא באמת ממשי ולא קשקוש כמו סקרמנטים.

ב. לא הבנתי מה אתה מוכיח מכאן. רואים מכאן שהיו ספר מקודש, ולא ברור איך נקבעה קדושתו, חכמים לא הייתה דעתם נוחה מכך (מכאן דווקא נראה יותר שהם לא קיבלו במסורת מקודמיהם שהספר קדוש) והם רצו לגנוז את הספר וכך להוציא אותו מהקנון, והיה חכם אחד שהתאמץ כדי לא לשנות. ספר בן סירא לא היה בקנון, וכנראה שלדעת רוב החכמים הוא היה ספר נחמד, אך היה חכם שחשב שאין לקרוא בו (חכם קיצוני שרצה שיקראו רק בספרי הקודש ולא ספרות כללית). כמובן שלאף אחד לא היה שום עניין לדרוש אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2015 21:06 לינק ישיר 

עוד אגיב כאן בל"נ כשיהיה לי זמן, בינתים, הנה סיכום נחמד של חלק מהמקורות היהודיים על כתיבת התנ"ך. קישורא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2015 00:12 לינק ישיר 

אריאל

ראשית, איני נמנה, ולא מוכן להימנות, על מקהלת הצווחים 'פרימיטיבים'! בכל פעם שמישהו מזכיר טיעונים בדבר מסורת התנ"ך.
יש העברה רצינית ומדהימה של החומרים, יש רצינות עמוקה, יש חומר איכותי מהמעלה הראשונה, מעל הכל - יש מערך שאף דת אחרת לא הצליחה להציג אפס קצהו, ואתה סיכמת -פה ושם- חלק גדול מהטיעונים בצורה מצוינת.

ועדין, אני חושב שאין די בכך כשאנחנו מדברים על מסירה של אלפי שנים, עשרות תרבויות, שפות ונידודים, וכשצריך להביא ראיה בסדר גודל שתשכנע שאלוקים ירד לדבר עם אנשים. (תחשוב, מה אתה היית דורש היום כדי להאמין לסיפור כזה).

נעבור לעניין עצמו:

1. אני מאמין בפסיכולוגיה. 
2. יש קליקה מספיק גדולה של פסיכולוגים שמעידים על מומחים גדולים בתחום שכותבים ספרים ועורכים מאמרים ומעבירים את הפסיכולוגיה ואת חידושיהם מדור לדור.
3. אין ספק שיש אי דיוקים גם בתיאוריות וגם במחקרים וגם בתיעודים.
4. אין ספק שיש פסיכולוגים שנחשבים כמומחים בתחומם ובאמת רק פרוטקציה ויח"צ טוב הביא אותם למקום הזה.
5. אין ספק שמתפתחות בפסיכולוגיה שיטות שהם יותר שטויות מאמת, והקצנות מטורפות שאין להם שחר.
וכן על זה הדרך...

תוקן על ידי כמדומני ב- 15/06/2015 00:12:55

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי קבע מה כולל התנ''ך ולמה להאמין לו?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.