|
|
| נשלח ב-22/6/2015 09:14 |
|
| |
1. ניכר ששמות מפסיקים מתישהו אם כי בלא מעט מקומות יש תהייה האם מוזכרים סבוראים. בכל אופן, ברור שרבינא הוא לא זה שכתב על עצמו בלשון 'אמר רבינא', וכ"ש על מר בריה דרבינא, אלא זה נכתב בתקופה מאוחרת יותר. מי בדיוק? אף אחד לא יודע. הרבה משמשו ומה שיצא, יצא. 2. עכשיו אתה טוען שכפילות מוכיחה עריכה?! עורך טוב מסיר כפילויות. כך גם באשר לסוגיות מוחלפות, כאשר רוב המו"מ זהה ובסוף יש הבדל. אחד למד כך ואחד למד כך ובכל מקום נקבע לפי מה שיצא. לפעמים גם מישהו הביא סוגיה דומה ממקום אחר (ולא פעם נפק מינה חורבה כי זה לא דומה). 3. אינני יודע איך אתה יודע אם הם מתמעטים או לא. בכל אופן, שינויים והוספות במשך דורות הם בדיוק ההיפך מעריכה. הם מראים על ספונטניות במסירת הטקסט. 4. אני תהיתי אם יש עליהם יותר מאשר על אחרים שלא במקומם, ואמרתי שאני מנחש שדווקא פחות. אתה מנחש ההיפך ממני ומצפה ממני לקבל את זה כעובדה?! 5. ראשית, מה הקשר בין אוטוריטה לבין עריכה? הוא אוטוריטה למרות אי העריכה. שנית, מי בדיוק היה קרוב לתקופת התלמוד. הרי אתה מסכים שהגאונים, לפחות הראשונים, ראו את עצמם כמי שמוסמכים לשנות בטקסט.
בקיצור, אפשר לראות שיש לנו טקסט שכולל דברי אמוראים בשמם והרבה דיונים ללא שמות. אפשר לראות שאין איזשהו אדם שהחליט מה לכלול ומה לא, באיזה סדר וכדומה, אלא שחכמים רבים במשך מאות שנים ריכזו חומר ושינו את החומר שהיה לפניהם. זה ממש לא עבודת עריכה אלא טקסט שנוצר באופן די מקרי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 10:05 |
|
| |
ברור שרבינא לא כתב "אמר רבינא", למה ברור? ורבי יהודה הנשיא לא כתב במשנה באינספור מקומות "רבי אומר"? כנ"ל מר בריה דרבינא, הוא לא נולד מרוח הקדש, הוא גם היה שם בישיבתו של רבינא, וכשהוא אמר משהו שהיה ראוי להירשם רשמו את זה. מסתבר שלא רבינא עצמו כתב, אלא הוא אמר את הדברים והסופר כתב אותם, אבל הוא היה אחראי על התוכן. - (אני מתכוין שאין ראיה להיפך, ולא שהייתי שם). זה לא אומר שלא הוסיפו אחר כך, רבינא ורב אשי לא חשבו שלא יקומו אחריהם עוד בתי דין בסדר גודל שלהם. לאט לאט נוספו עוד דברים, ובאיזה שהוא שלב מישהו אמר: חברה, כבר הרבה זמן שאין מישהו ברמה של רב אשי ורבינא, בא ניקח את זה כך, ולא להתווכח יותר. ולגבי אם היו עורכים, כבר מבואר הדבר באריכות בכמה וכמה מחקרים, שהיו גם היו "גמרים וסדרים" והיתה שקלא וטריא "מקובלת" שהיו אומרים אות, וגם שואלים ממנה שאלות "מדקארמינן", אבל כאמור לעיל, זה לא אומר שמישהו חשב שעריכתו סופית, אביי ורבא יצרו תלמוד מסויים, רב פפא ורב הונא יצרו עוד שכבת עריכה, רבינא ורב אשי יצרו עוד שכבה. באיזה שהוא שלב הוכר שזה מספיק.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 10:15 |
|
| |
אכן, רבינא אומר זה לא העניין (אם כי רבי אומר אני לא חושב שיש באינספור מקומות אלא דווקא במעט), אבל הדיונים בדעתו כן. לא הבנתי בדיוק מה רצית בסיפא נדמה לי שאתה מנסה לומר שיש עורכים בעוד מה שאתה אומר הוא בדיוק שאין עורכים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 10:33 |
|
| |
פעם עלה בדעתי הרעיון שאין לי כלים לאשש או להפריכו, שחכמי צרפת ואשכנז לא ראו את התלמוד כחתום, ולכן הם הרשו לעצמם להגיה, ולפסוק ע"פ המנהג דלא כתלמוד. ואולי זה מתאים לגירסת צרפת של איגרת רש"ג, שרבינא ורב אשי לא כתבו את התלמוד, אלא רק ערכו אותו. כתיבה היא עריכה סופית, מה שאין כן עריכה בע"פ שהיא רק יצירת השלד. וצריך עיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 11:39 |
|
| |
אז למה רק להגיה?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 12:19 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | אכן, רבינא אומר זה לא העניין (אם כי רבי אומר אני לא חושב שיש באינספור מקומות אלא דווקא במעט במשנה ותוספתא 46 ובריתות בגמרא רבות לאין מספר), אבל הדיונים בדעתו כן. כמה דיונים בדעתו של רבינא אתה מכיר?
לא הבנתי בדיוק מה רצית בסיפא נדמה לי שאתה מנסה לומר
שיש עורכים בעוד מה שאתה אומר הוא בדיוק שאין עורכים מה שטענתי הוא שהיו עורכים, גם אם הם לא הבינו שהם חותמים, וגם כשבאמת לא חתמו.
. |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 12:22 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | פעם עלה בדעתי הרעיון שאין לי כלים לאשש או להפריכו, שחכמי צרפת ואשכנז לא ראו את התלמוד כחתום, ולכן הם הרשו לעצמם להגיה, ולפסוק ע"פ המנהג דלא כתלמוד. ואולי זה מתאים לגירסת צרפת של איגרת רש"ג, שרבינא ורב אשי לא כתבו את התלמוד, אלא רק ערכו אותו. כתיבה היא עריכה סופית, מה שאין כן עריכה בע"פ שהיא רק יצירת השלד. וצריך עיון. |
|
אני מסכים בהחלט עם חצי דבריך, אין כלים לאששו. להפריכו דוקא יש רבים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 12:33 |
|
| |
ישיבי מה הקשר לתוספתא? אמרת שבמשנה שנערכה על ידי רבי מובאים דברים בשמו "באינספור מקומות". כעת אני מבין שזה פחות מ-46 (כנראה הרבה פחות אם טרחת לצרף את התוספתא), ואולי מדובר בהגהות (למשנה נוספו תוספות אחרי העריכה בידי ר' אבל הן כנראה מאוד מועטות כך שבהחלט אפשר לומר עליה שהיא ערוכה בידי ר'). העובדה שבברייתות הוא נזכר 'לאין מספר' ואילו במשנה שהוא ערך מספר זעום דווקא מראה שכנראה הוא לא הכניס את דעתו למשנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 13:05 |
|
| |
ישיבישעאר אנא פרט, אשמח לפירכה !
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 14:33 |
|
| |
| יש3 כתב: |  | ישיבי מה הקשר לתוספתא? אמרת שבמשנה שנערכה על ידי רבי מובאים דברים בשמו "באינספור מקומות". כעת אני מבין שזה פחות מ-46 (כנראה הרבה פחות אם טרחת לצרף את התוספתא), ואולי מדובר בהגהות (למשנה נוספו תוספות אחרי העריכה בידי ר' אבל הן כנראה מאוד מועטות כך שבהחלט אפשר לומר עליה שהיא ערוכה בידי ר'). העובדה שבברייתות הוא נזכר 'לאין מספר' ואילו במשנה שהוא ערך מספר זעום דווקא מראה שכנראה הוא לא הכניס את דעתו למשנה. |
|
אתה צודק, במשנה יש רק 23 (בדיוק חצי), אז בהחלט אפשר לספור, אבל בכל אופן זו תופעה. אבל לגבי הסיום שלך שלא הכניס את דעתו למשנה, כמדומני שלא נכון, אלא להיפך (וכך ראיתי מחקר פעם אולי מישהו מכיר אותו) שדברים שבתוספתא ובבריתות מובאים כ'רבי אומר' מובאים לפעמים במשנה בסתם. ויש גם מקרים להיפך, שהשמיט דעתו לגמרי במשנה (בתחילת סנהדרין אולי).
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 17:30 |
|
| |
יש טעם בקנוניזציה רק כאשר יש ירידת דורות המחייבת להנחיל את חכמתם של דורות קודמים כקנון לדורות הבאים. הקנוניזציה של התנ"ך נעשתה מפני שנסתלקה הנבואה מישראל קצת לאחר חורבן בית ראשון, של המשנה כי נתמעטו הלבבות ונסתמו מעיינות החכמה בסוף תקופת התנאים, ושל הגמרא כשחלש כח הזכרון עד שהיו מהירים לשכוח בסוף תקופת האמוראים. בגלל ירידת הדורות, למרות שנעשתה קנוניזציה, חלק מדברי הדורות הקודמים אינם מובנים לדורות הבאים, ועל-כן הקנוניזציה של התנ"ך נחתמה לגמרי במהלך בית שני, והאמוראים המשיכו להגיה את המשנה, והסבוראים והגאונים והתוספות המשיכו לפרש את הגמרא בסברות הקרובות להוראה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 20:16 |
|
| |
בעל, תוכל להראות לי מקרה שבו תוס' חולק במפורש על הגמ'? משהו בסגנון 'מאי דאמרינן בגמ'... אומר רבינו תם דאינו נכון'. לא תמצא דבר כזה. כל מה שיש הוא מקרים שבהם תוס' 'מסדר' את הגמ' עם המנהג, וזה מעיד בדיוק להיפך - שהגמ' היתה בעיניהם מקור שא"א לחלוק עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/6/2015 21:08 |
|
| |
רבי ראובן לוין (ראש לראובני, סימן כב): "חלילה לפרש דברי ראשון כדי להביא ראיה לסברה חדשה, ולעשות דברי ראשון שלא כפשטא דגמרא". ובאותו סימן: "אין דרך רש"י לעשות סברות מעצמו, ולעשות פירוש אחר בברייתא, דלא כפירוש הגמרא בברייתא".
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2015 15:21 |
|
| |
סיכום ביניים: חשמונאים מוסר שנחמיה הקים ספריה שכללה את כתבי הקודש. אין הוכחה שהוא ביצע סלקציה או התכוון בכלל ליצור את התנ"ך. בכתבי קודש אחרים בוצעה קנוניזציה מכוונת. הדוגמאות הן המשנה, האוונגליון, הקוראן והתלמוד (במדה פחותה) עכשיו אעבור לדעת חז"ל על היוצרות התנ"ך, המקורות שיש בידינו הם כמובן מאוחרים, אבל בהחלט יתכן שמקורם במסורות קדומות. למשל את הירושלמי במגילה שאביא לקמן מנפץ ח.ד. מנטל לרסיסי רסיסים ואז קובע שקטעים ממנו מקורם עוד בזמן אכנה"ג עצמם. (למרות שלדעתי הוא מדבר שטויות)
אבות דר' נתן א,ד הוו מתונין בדין כיצד, מלמד שיהא אדם ממתין בדין. שכל הממתין בדין מיושב בדין. שנאמר, (משלי כה) "גם אלה משלי שלמה אשר העתיקו אנשי חזקיה מלך יהודה". ולא שהעתיקו אלא שהמתינו. אבא שאול אומר לא שהמתינו אלא שפירשו: בראשונה היו אומרים משלי ושיר השירים וקהלת גנוזים היו, שהם היו אומרים משלות ואינן מן הכתובים, ועמדו וגנזו אותם. עד שבאו אנשי כנסת הגדולה ופירשו אותם. בראשית, היו 'כתובים' ספרים קדושים שאינם נביאים. מש"ק נחשבו לספרי חכמה ושירה חילוניים שאינם מקודשים. (ושמא בתחילה נחשבו קדושים, כמאמר התנא עמדו וגנזו אותם משמע שלפנ"כ לא היו גנוזים. ויש לדון) אכנה"ג ישבו לדון על הנושא. (יש כאן אי בהירות מסויימת, כי הפסוק הולך על אנשי חזקיה, ואין לדעת אם כוונת התנא שאכנה"ג הם אנשי חזקיה או שקהילת אנשי חזקיה התקיימה עד ימי אכנה"ג או שאינו מפרש את הכתוב כי אם דורשו לתפארת המליצה ואכנה"ג אינם אנשי חזקיה) ובזכות מתינותם בדין, העמיקו לחקור ופסקו שגם אלו כתבי קודש. בהמשך הברייתא מובאים הפסוקים שפירשו אכנה"ג. אני לא הצלחתי להבין מה רואים מהם. רואים כאן שהיו כתובים קדושים לפני אכנה"ג. אכנה"ג קיימו 'דין' על שאלת הוספתם של עוד אי אלו כתבים לכתבי הקודש, והחליטו להוסיפם.
מגילה ז. אמר רב שמואל בר יהודה: שלחה להם אסתר לחכמים קבעוני לדורות. שלחו לה קנאה את מעוררת עלינו לבין האומות. שלחה להם כבר כתובה אני על דברי הימים למלכי מדי ופרס. רב ורב חנינא ורבי יוחנן (ושם בגמ' י"ג ר' יונתן) ורב חביבא מתנו: שלחה להם אסתר לחכמים כתבוני לדורות שלחו לה (משלי כב, כ) הלא כתבתי לך שלישים שלישים ולא רבעים עד שמצאו לו מקרא כתוב בתורה כתב זאת זכרון בספר... כתנאי: כתב זאת מה שכתוב כאן זכרון מה שכתוב במשנה תורה בספר מה שכתוב בנביאים דברי רבי יהושע ר' אלעזר המודעי אומר כתב זאת מה שכתוב כאן ובמשנה תורה זכרון מה שכתוב בנביאים בספר מה שכתוב במגילה. בירושלמי מגילה א,ה ר' שמואל בר נחמן בשם ר' יונתן: שמונים וחמשה זקנים ומהם שלשים וכמה נביאים היו מצטערין על הדבר הזה. אמרו כתיב (ויקרא כז) אלה המצות אשר צוה ה' את משה אלו המצות שנצטוינו מפי משה וכך אמר לנו משה אין נביא אחר עתיד לחדש לכם דבר מעתה ומרדכי ואסתר מבקשים לחדש לנו דבר. לא זזו משם נושאים ונותנין בדבר עד שהאיר הקדוש ברוך הוא את עיניהם ומצאו אותה כתובה בתורה ובנביאים ובכתובים. הדא היא דכתיב (שמות יז) ויאמר ה' אל משה כתוב זאת זכרון בספר זאת תורה כמה דתימר (דברים ד) וזאת התורה אשר שם משה לפני בני ישראל זכרון אלו הנביאים (מלאכי ג) ויכתב ספר הזכרון לפניו ליראי ה' וגו' בספר אלו הכתובים (אסתר ט) ומאמר אסתר קיים את דברי הפורים האלה ונכתב בספר. אסתר בקשה לקבוע את המגילה 'לדורות' זה כלל את הכנסתה לתנ"ך ואת קביעת חובת הקריאה השנתית. שלושה ערעורים הוצגו על בקשתה: 1) סכנה. (שייך לגבי שתי תביעותיה) 2) הוספת מצוה שלא נאמרה בתורה. (שייך לגבי חובת הקריאה) 3) הדין לכתוב את מחיית עמלק רק שלוש פעמים. (שייך לגבי הקביעה בתנ"ך) כאן אנו מוצאים שהיה כבר קנון שנחשב כיצירה אחת, לכן שייך לדבר על מספר הפעמים שיש לכתוב בו, ושהוא היה מחולק לשלושת הסוגים של תורה, נביאים וכתובים. אנו מוצאים גם את השיקולים שהנחו את הקובעים מה להכניס לקנון, ותודו שלא הייתם מעלים אותם בדמיונכם הפרוע ביותר. ראוי לציין שגם השיקולים להכנסת כתבי שלמה אינם ממש מובנים לנו. בזאת מסתיים הידוע לנו על תקופת אכנה"ג. מכאן ואילך אין שום מקור המדבר על הוספת כתבים לתנ"ך, המקורות הבאים הם ויכוחים עובדתיים על קדושת כתבים, ללא נימוק, או דיונים על הוצאת כתבים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/6/2015 15:33 |
|
| |
החסרת מהסיכום "ביקשו לגנוז ספר יחזקאל ..." וכן קהלת (בשבת ל:)
באדר"נ שהבאת נראה שכבר לפני אכה"ג היה ה"תנ"ך" קיים ורצו לגנוז ספרים ממנו והם עמדו בפרץ (אולי הסיפור של הגמ' בשבת על קהלת הולך על אותו סיפור של האדר"נ).
|
|
|
|
|