|
|
| נשלח ב-11/6/2015 13:16 |
|
| |
חזקואמץ,
א. ציינתי כמה דוגמאות. בוא נתחיל עם היחס לגוי = היחס הראוי לפי היהדות ל99% אחוז של האנושות, ועם הריגה על תיאולוגיה טהורה [כזו שאין לה שום השפעה מעשית או שינוי המוסר הטבעי].
ב. במידה וזה אכן כדבריך [ושוב, הכוזרי סבור אחרת, שאין שום קשר ויחס בין מוסר אנושי למעשים אלהיים שאותם רק האל יודע], מדוע בכלל צריך להניח אל / התגלות של האל / אל נוכח בחיינו וכו'. די בלהיות מוסרי טבעי. האם אתה אומר שבעצם לא צריך התגלות ונלמד צניעות מחתול וזריזות מנמלה? האם אין צורך במתן תורה? האם גוי טוב שווה ערך ליהודי טוב? האם גוי טוב יהיה זהה במעשיו ליהודי טוב? חשבתי שלנו יש תרי"ג מצוות ולהם רק 7. אה, ואסור להם לשבות בשבת אבל אנחנו חייבים. [יש אפילו מקומות שלטענתנו אסור להם להיכנס בחיוב מיתה].
האם אין בהנחת האל כלום מעשי מעבר לתיאוריה על מנין נשתל בנו אותו אופי מוסרי בסיסי?
תוקן על ידי רב_מחשבות ב- 11/06/2015 13:26:58
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 13:18 |
|
| |
שלישישי,
צר לי, לא הבנתי מה ענית לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 13:39 |
|
| |
רב,
נתחיל מההתחלה.
אתה חושב שהתורה מאלהים?
אז מיהו אלהים?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 13:49 |
|
| |
לא יודע.
אשמח לשמוע את דעתך בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 14:17 |
|
| |
אני לא בטוח מה מקור התורה.
יש לנו מה שנקרא במסורת "אלהים" שנתן לנו תורה.
אם נניח שזה נכון, אז יתכן ומי שנתן לנו תורה "אלקים" קיים ונמצא גם עכשיו. אם נמצא אותו נוכל לדעת מה מקור התורה.
יש לך רעיון איך לחפש ולמצוא אותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 15:13 |
|
| |
מוסכם שיש מוסר טבעי ?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 17:00 |
|
| |
פסיכולוג
אמנם הקדימוני במה שרציתי לענות לך, אבל מכיוון שהדברים אינם מבוררים בדבריהם, וגם אינני מסכים עם כל מה שנכתב, אענה בנפרד.
"אשר חלק ה' אלוקיך אותם לכל העמים תחת כל השמים" "כי כל העמים ילכו איש בשם אלוהיו ואנחנו נלך בשם ה' אלוקינו לעולם ועד" פעמים רבות, אדם שגדל על דת מסויימת - היא המתאימה לו ביותר. ולו משום שגדל עליה. אבל אני מאמין שלא רק. אלא גם משום שאם ה' כיוון אותה אליו - הרי שיש לזה סיבה. ולו עצם העובדה שהוא או אבותיו פיתחו את הדת הזו - הרי שזה סימן שהיא המתאימה להם. אחרת למה הם פיתחו אותה? ולכן הכלל הוא "חנוך לנער על פי דרכו". (ולכן גם הבאתי את הדוגמא מדברי חז"ל על מי שנולד במזל מאדים). לא מאי? צריך לדעת לנתב אותה אל הכיוון הראוי גם בהתאם לשאר האנשים/עדות/אומות/דתות בעולם. הרי הוא לא לבד. והוא גם לא יכול להתקיים לבד. וזו הייתה כוונת היהדות בהציעה את הרעיון של הדת האוניברסלית. אבל לא למחוק את כל שאר הדתות. אמנם בתוך האומה הישראלית, כן היתה כוונה שתהיה דת אחת, אבל זה כבר מובן לכל אדם. וגם אז יש "הוראת שעה", וע"ע בביאור הגר"א למשלי ט"ז א-ד שרק בזמנינו שאין נבואה התורה היא בדפוס אחד לכולם. אלוקים הוא יותר גמיש ממה שנהוג לחשוב במחוזותינו.
ובא נגיד, שכאשר כל אחד מחזיק בדת אחרת, נניח, זה לא אומר שיהיה ביניהם ריב או ויכוח. איש איש יעבוד את אלוהיו במקומו ובדרכו. כך למשל קורה בהודו, למיטב ידיעתי. הבעיה מתחילה כאשר שניים אוחזין ב"טלית" של אותו אל, וכל אחד טוען "כולה שלי". זה כמובן לא קשור לשאלה כמה אלים יש, אלא לשאלה אם קבוצה אחת טוענת שקבוצה אחרת "גנבה" את אלוהיה. לכן הבעיה היא בויכוח לאיזה אדם "שייך" האל, ולא לאיזה אל "שייך" האדם.
רב מחשבות
ראה דבריי לפסיכו_לוג, שיש אמת בכל דת, למעשה, אני מניח שהרעיון של ר' אלחנן, גם אם לא בצורתו החרדית - נכון. כל אדם יש לו חוש להכיר את האמת והמוסר, והלימוד רק מפתח ומשכלל, אבל הבסיס של "חלק אלוק ממעל" קיים בכל אדם (וכמובן, שלדעתי - גם בגוי - לפחות בצורה מסויימת).ולכן אני מאמין שגם הנזיר הבודהיסטי, וגם המוסלמי, וגם הנוצרי, עושים באיזשהוא מקום את רצון האלוקים, וזה שאין סובלנות זו כמובן בעיה אחרת. אדרבה - בדה לך דת, ו"סובלנות" שמה, תציע אותה בפורום/לקהל הרחב/איפה שתבחר, ונראה מה אפשר לעשות! אם זה לא עובד, קח את הדת המתאימה ביותר, אם תרצה - דת "חילונית", בנה "מזבח", וקרא בשם אלוקיך! ואם הועלת לעולם - שמח בחלקך. "הצדיקים הטהורים אינם קובלים על הרשעה אלא מוסיפים צדק" (חלק מאמרה של הרב קוק). [האם אני טוען להתיר דתות אחרות? עיין להלן בהערתי האחרונה על 7 מצוות. עכ"פ ברור לכל מי שנמצא כאן שלעולם אף אחד לא יקרא בשם אלוקים על חשבון הקב"ה, בודאי לא בימינו ובמקומותינו (גם לא אצל החילונים) ולכן אין כאן "היתר", אלא "חשיבה מחדש" על הרעיון] *כל הדתות בעבר היו פחות סובלניות, והעובדה היא שכיום האווירה הדתית היא יותר סובלנית, גם אם היא משמרת במהלך הלימוד את המסורת. ואדרבה, בדרך כלל דווקא הדתיים מחזיקים בחינוך טוב יותר. אמנם יש חילוק בין החרדים לדת"ל, ואכמ"ל. *"פירושא הוא" - פירוש הוא תמיד דבר שתלוי בהקשר (וכמו בדוגמא הידועה על ר"א שמעולם לא אמר דבר שלא שמע מפי רבו, ואעפ"כ חידש - ומן הסתם על סמך פירוש), ולכן דווקא מתוך זה אפשר ללמוד - שאכן כל התורה כולה תלויה בעקרונות מוסריים, והפירוש יכול לסתור בהוראת שעה - ולקיים, וכמו שאמר לי מישהו - מה היתרון של רב על ספר - שרב יכול להגיד על ימין שהוא שמאל ועל שמאל שהוא ימין. *7 מצוות בני נח כוללות חלק גדול מהתורה, אלא שהם משאירות להם פתח לגירסה משלהם. למשל, חלק גדול מתרי"ג מצוות עוסקות בדיני שור מועד שור תם, גנב המשלם תשלומי כפל ותשלומי ארבעה וחמישה וכו' וכו'. כל זה קיים גם ב7 מצוות בני נח תחת שם אחד "דינים". וגם מצוות שבין אדם לחבירו נכללות תחת "דינים" ו/או "גזל" (אם תרצה אפשר לעשות ק"ו מגזל" של שוה פרוטה). כך גם בן נח יכול להקריב קרבנות (ואולי גם לבנות מזבח לעצמו? הרי אין לו איסור במות). וע"ז שכוללת גם כן כמה מצוות וכו'.
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 11/06/2015 17:04:11
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 17:04 |
|
| |
[האם אני טוען להתיר דתות אחרות? עיין להלן בהערתי האחרונה על 7 מצוות. עכ"פ ברור לכל מי שנמצא כאן שלעולם אף אחד לא יקרא בשם אלוקים על חשבון הקב"ה, בודאי לא בימינו ובמקומותינו (גם לא אצל החילונים) ולכן אין כאן "היתר", אלא "חשיבה מחדש" על הרעיון]
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2015 22:24 |
|
| |
פסיכולוג חזק ואמץ וכולם
חשוב לי לתקן נקודה שלא הובנה מדבריי כראוי
אין ספק שלפי הגישה של "מוסר אינדבידואלי" (שהיא באמת גישה חילונית), מוסלמי שהבין מדעתו וממצפונו שלהרוג יהודי זה דבר רע, ובכל זאת הורג - עושה דבר לא מוסרי (בלשון המעטה).
כל מה שכיוונתי לומר, שאם לפי מוגבלות שכלו, אין לו את האפשרות להבין את זה, אפשר להבין את האפשרות שהוא יקבל שכר גם על רצח. (והנרצח? אל תדאגו לו, אלוקים יפצה אותו....)
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2015 11:17 |
|
| |
פסיכולוג
אי אפשר לברוח מזה שלפי ההשקפה יהודית בל דרך שהיא, עובדי אלילים הם משוקצים, נדמה שאנחנו חייבים להכניס קורטוב של חילוניות כדי להאמין לגמרי ב"מוסר האינדבידואלי".
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2015 11:33 |
|
| |
רק עובדי אלילים הם משוקצים? מה עם הומוסקסואליים ("תועבה היא")? מה עם מחללי שבת (מחלליה מות יומת")? בועלי נידות ("ונכרתו שניהם מקרב עמם")? נראה שהיהדות באופן מאוד יסודי ובסיסי היא דת אבסולוטית, שלא מאינה באפשרות של דעות/ התנהגויות/ אמונות/ נטיות מיניות שאינן תואמות את הקו ה"נכון". צריך הרבה יותר מקורטוב חילוניות כדי להאמין במוסר אינדיבידואלי. ואני אומר את זה כאדם שמאוד מאמין במוסר אינדיבידואלי, מאוד מאמין שכל אדם צריך לעשות מה שטוב לו, ומה שטוב לאחד לא בהכרח טוב לשני. אבל זה מעמיד אותי בקונפליקט אדיר ולא פתיר (לפחות כרגע) עם אמונתי הדתית....
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2015 11:44 |
|
| |
פסיכולוג
1 למה אתה מניח שבלי הדת יש מוסר טבעי
2 ולמה אתה מניח שאם יש מוסר טבעי זה אמור להיות תואם את הדת
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2015 12:06 |
|
| |
לא יודע איפה ראית שאני מאמין במוסר טבעי. אני מניח, וזו הנחה די בסיסית בפסיכולוגיה, שאין כמעט דברים שניתן לומר עליהם נכון או לא נכון, טוב או לא טוב. השאלה היא לרוב, מה טוב, נכון ורצוי לאינדיבידואל. גם המושג מוסר הוא מאוד סובייקטיבי, מה שאדם אחד או תרבות אחת תופסים כמוסרי מאוד, אדם אחר או תרבות אחרת תופסים כהפך הגמור. האם קיימת אמת אבסולוטית? יכול להיות שלא. וגם אם כן, זה פחות מעניין וחשוב. זוהי תפיסתי. הדת לעומת זאת מאמינה באבסולוטיות, באמת, בתשובה אחת בלבד נכונה לכל שאלה (זו אגב גם עמדה חרדית קלאסית..). השאלה מה טוב לאדם, או שהיא פחות רלוונטית, או שהיא רלוונטית מאוד אבל אדם פשוט לא יודע מה טוב לו... בקיצור לדת יש גישה אחרת לגמרי. אולי לא הבנתי את שאלתך, אשמח אם תחדד.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2015 12:59 |
|
| |
| בערולאאדע כתב: |  |
מוסכם שיש מוסר טבעי ?
|
|
אין מוסר טבעי.
יש אהבה.
יש חמלה
יש רשעות
יש שנאה
יש3, 4, 5, 6,......
יש לך אפשרות לבחור.
ואם לא תבחר בעצמך אחרים יבחרו במקומך.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/6/2015 13:09 |
|
| |
יש מוסר טבעי. אפשר לראות זאת אצל ילדים בטרם החינוך. התורה מכנה את המוסר הטבעי- בצלם אלוקים ברא את האדם. ה' מציל על האדם.
|
|
|
|
|