|
|
| נשלח ב-26/6/2015 12:56 |
|
| |
בענין החקירה והחיפוש אחר האושר וכד'
גוי פנה ליהודי : אתם הרי מאד חכמים ומכירים את סודות האלכימיה. אולי בטובך אתה יכול ללמד אותי, איך לעשות זהב מעפר? הסכים היהודי תמורת סכום נכבד, והבטיח לו באחראיות שהנוסחה תצליח, אמר לו לגוי: קח 5 ק'ג עפר, שים בתוך סיר עמוק, תכסה אותו בהרבה מיים, הוסף פלפל שחור ופלפל אנגלי הל וכוסברה והרבה קורקום, תרתיח את זה על אש נמוכה, וכל הזמן תבחוש בעדינות ובהתמדה. לאחר זמן העפר יהפך לזהב. כשפנה הגוי לצאת אמר לו היהודי: כמעט שכחתי אסור לך בתכלית האיסור, לחשוב על פילים לבנים. הדבר פוסל את הכל.
בביתו שהגוי כשהתחיל לבשל את העפר, אמר וקילל מעולם בחיים שלי לא ידעתי כי קיימים פילים לבנים, ועשיו אני לא מפסיק לחשוב על פילים לבנים
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2015 17:19 |
|
| |
| שלישישי כתב: |  |
מיהו אלהים?
|
|
חוק, סיבה ראשונה. ***מה אלהים עושה ...?*** הא-ל הוא לא עושה כלום. עשייה היא תכונה לגשמי, ואילו הא-ל הוא בלתי גשמי. ***מהי רוח?*** על בלבול בקשר למושג "רוחני" ניסיתי להסביר באשכול "רוחני משמעו גשמי". בפסוק בקהלת לעיל, בהשאלה, נראה שמדובר על בלתי גשמי בעניין "רוח". ובלתי גשמי הוא רק חוק. על פי חוק קיים האדם. אחרי שגוף האדם הופך להיות חסר-חיים, חוק נשאר כמו שהיה, ואילו גוף הופך לעפר כמו שהיה. ***תינוקות באים לעולם עם "גוף חדש" אתה רוצה שיבואו לעולם עם "גוף ישן"?*** תינוקות באים, לא חוזרים, ולא "עם "גוף חדש"" כי לא היה ישן. גוף חדש יהיה לתינוקות אחרים, לא לאלה. אני יודע שאפשר להתפלפל בלי סוף, יש שיטה כזאת כאשר כל המטרה היא להכיש. ואילו ננסה להתקרב אל משהו יותר מעניין, אמתי. ***אז למה לאכול?*** למה לא, אם זה לא מזיק לבריאות. להשלות את עצמו כן הורס. הסברתי כבר לעיל, כי מטומטם הוא מי שמשלה את עצמו כי יהפוך לחכם ב"גוף חדש". ***יש לך אפשרות לבחור ולהיות שמח עכשיו, לא צריך לחכות לרגע האחרון...*** כן, יש, ולא צריך לחכות לרגע האחרון. אחרי לרגע האחרון, יהיה כבר עפר ושמחה לאחרים, לא למי שהפך לעפר. לכן שכר הוא שמחה, אבל שמחת אמת. תודה לך על התקדמות בדיון.
|
|
| נשלח ב-27/6/2015 22:43 |
|
| |
שלישישי, מודעות היא הכרה נפשית במצב מסויים. 'אני רעב', 'יורד גשם בחוץ' הם פסוקים המעידים על מודעות של האומר אותם. אני משער שלא לכך התכוונת בשאלתך.
תלמידטועה, אנחנו נתונים תמיד במצב ענינים מותנה. נכנסתי לדירה חדשה ומרווחת, דבר הגורם לי אושר. האושר נגרם מן הרווחה ונחת הרוח שהדירה גורמת. זה מצב ענינים טוב אבל מותנה. בעתיד הדירה עשויה שלא להתאים לצרכי, או אולי יווצרו מפגעים חיצוניים, ומצב הענינים הקשור לאותה דירה יעשה גרוע. אדם שואף למצב ענינים טוב הגורם לו אושר, והוא מנסה לשפר את מצבו כדי להתמיד באושרו. אושר זה מתקשר עם עובדת קיומו של האדם, כי מצב ענינים טוב הוא מצב קיומי טוב.
אדם עושה איזה מעשה מוסרי ובכך קונה לו שם טוב בציבור, מה שמרבה את כבודו וסיפוקו. המעשה מותנה ומשמש לאיזו מטרה. אם לא ידעו על מעשהו, לא יעריכו אותו ולא ירבה כבודו, ירגיש כי המעשה היה לשוא. זה מה שנקרא מעשה 'שלא לשמו'. אבל אם אותו אדם עושה מעשה מוסרי אך ורק מתוך הכרה כי זה המעשה הראוי לעשות, ומתוך רצון חופשי לעשותו, ואין שום שיקול אחר של איזה שכר ועונש מאיזה סוג שהוא, הרי שהדבר נעשה 'לשמו', מה שנותן אושר פנימי של שלמות, גם כאשר מצב הענינים הקיומי עלול להעשות פחות טוב מבחינתו.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2015 23:23 |
|
| |
עודד, מאיפה אתה יודע מה יהיה אחרי המוות? ככל שאני יודע, הסיכוי שתתפורר לעפר שווה לסיכוי שתפגוש ע"ב בתולות מהוללות וחמש מאות נערים משרתים, אא"כ תקבל את הפסוקים כמקור סמכות בנידון.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/6/2015 12:58 |
|
| |
| ינוח כתב: |  |
|
|
כמדומני שלא ענית על השאלה: מה קורה כאשר גוף האדם הופך להיות חסר-חיים?
רצוי מאד שתתן תשובה ברורה וחד-משמעית.
וגם רצוי מאד שתסביר איך אתה, אני, יודעים שאנחנו "קיימים".
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 15:21 |
|
| |
אריאל, די לי בידידה טובה אחת שם למעלה, אינני זקוק ל ע'ב, ובאמת השובניזם הזה שלהם מאוס.
מה שקורה לגוף אנחנו יודעים היטב מן הנסיון והמחקר במציאות. כל חומר הגוף מתחלף במשך החיים, ולאחר המוות הכל נרקב ומתפורר. עובדת הפיכתי בבא העת ל'עפר' היא ודאית לחלוטין, [אלא אם מישהו ירצה, מעשה של שטות, לשמר אותי בפורמלין]. הרעיון בדבר תחית המתים בגופם אינו אפשרי כלל מבחינה לוגית. אין 'ארץ מתים' תחת האדמה או במעלה השמים. איש לא נשרף בחבית זפת ואינו מקבל סעודת לוויתנים. תמונת העולם ההיא של העת העתיקה או של ימי הביניים, כפי שמצייר אותה למשל דנטה ב'קומדיה' שלו, אינה ממשית עוד.
כעת הערה רצינית בעניין קבלת הפסוקים כמקור של סמכות, וזה העיקר.
שלישישי מביא פסוק מקהלת: 'וישב העפר על הארץ כשהיה והרוח תשוב אל האלהים אשר נתנה' [יב 7], והוא מוסיף: 'תסביר בבקשה מהי רוח? מיהו אלהים? מה אלהים עושה עם הרוח?'. השאלות שלו ראויות מאד. האם הרוח הזו היא אויר הנשימה המחייה את הגוף? האם היא האש היוצרת, הפנוימה, המפלשת את הכל ומחיה אותו, האם היא הנפש? אולי השכל, הלוגוס, הדיבור האלהי? האם הרוח הזו היא חלק מן האלהים השב ומתאחד עמו, או משהו נבדל ממנו, שייך לאוסף רוחות יוצאות וחוזרות למאגר? האם הרוח הזו היא חומרית? האם היא פשוטה או מורכבת?
מי הוא המחבר של הספר הנפלא הזה? מתי חי? מה למד וקרא? עם מי הוא מתכתב? – השאלות של שלישישי מתפתחות לאוסף גדול והן ראויות מאד מאד. תשובות אין לנו.
אינני מקבל את הפסוקים כמקור סמכותי למישור הדיון בנושא כאן, כיוון שחכמנו לא התכוונו לכך. איש מהם לא כתב טקסט עיוני משלו המטפל בנושאים אלו. ואינני יודע מי מהם אכן קרא טקסטים כאלו משל זרים. ודאי שפילון האלכסנדרוני קרא וידע והתכתב עמם בחיבורים משלו. יתכן, לפי התוכן ואופיו, שגם בעל קהלת, ממנו יש לנו חיבור שלם, מתכתב עם הוגים זרים. אצל אחרים מחכמינו, והם הרוב, מופיעים פסוקים בודדים, אמירות מפוזרות שאינן מתגבשות לכלל חיבור. דבר זה ניכר יפה בספרו של אורבך 'חז'ל, אמונות ודעות'. מדובר בהרבה מאד דמויות הפועלות לאורך כמה מאות שנים, משמיעות הרבה מאד הרהורים, ואיש מהם אינו כותב ספר כגון 'על הנפש'. לכן המסקנה היא כי הפסוקים שבידינו משל חז'ל הם בעלי אופי ספרותי ולא מחקרי. זה כלל אינו מפחית מחשיבותם במישור שבו הם נאמרים, אבל טעות היא להעתיק אותם למישור אחר שאינם שייכים אליו. כאשר הידע של חברה מסויימת שאוב כולו מן הספרות הזו, הם מבצעים את הטעות מבלי להבין אותה. לכן השאלות של שלישישי הן ראויות ונחוצות, כיוון שהציבור מצטט פסוקים בלי לברר את משמעותם ומבלי שיהיו לו כלים לכך, ובאמת הוא ציבור שאינו יודע לקרא.
אינני תמים לחשוב כי כל דבר שאמר אריסטו הוא אמת בעלת תוקף, ודאי שלא, לא בימיו לא בימינו. אבל כביולוג שלמד מהפרקטיקה של אביו הרופא, איש מדע ופילוסוף, הוא עסק בתחומי מדע ומחשבה רבים, ובנה גוף מחשבתי מקיף ומעמיק מאד, המציב אותו בשורה הראשונה של אנשי המדע והפילוסופים מאז ועד היום. בין היתר הוא מאבות מדע הפסיכולוגיה, וספרו 'על הנפש', שהוא קובץ הערות הכנה לקורס שנתן בבית הספר שלו, הוא ספר מעמיק ומקיף בפילוסופיה של הנפש ובפסיכולוגיה, והוא חלק מן המחקר שלו בפסיכולוגיה ובביולוגיה.
כשאדם קורא בכתביו הוא מקבל תאור מאורגן ומוגדר היטב בענינים הרבים בהם עסק. זו הסיבה להשפעתם ולעוצמתם הרבה של הטקסטים שלו. אני מביא אותו כדוגמה להבדל שבין מובאות ספרותיות ובין עבודה מדעית שיטתית, הבחנה אשר חלק מן הקוראים חסר אותה.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 16:53 |
|
| |
| 932woland כתב: |  | אריאל, די לי בידידה טובה אחת שם למעלה, אינני זקוק ל ע'ב, ובאמת השובניזם הזה שלהם מאוס.
מה שקורה לגוף אנחנו יודעים היטב מן הנסיון והמחקר במציאות. כל חומר הגוף מתחלף במשך החיים, ולאחר המוות הכל נרקב ומתפורר. עובדת הפיכתי בבא העת ל'עפר' היא ודאית לחלוטין, [אלא אם מישהו ירצה, מעשה של שטות, לשמר אותי בפורמלין]. הרעיון בדבר תחית המתים בגופם אינו אפשרי כלל מבחינה לוגית. אין 'ארץ מתים' תחת האדמה או במעלה השמים. איש לא נשרף בחבית זפת ואינו מקבל סעודת לוויתנים. תמונת העולם ההיא של העת העתיקה או של ימי הביניים, כפי שמצייר אותה למשל דנטה ב'קומדיה' שלו, אינה ממשית . עודד |
|
מעולה. וכאן השאלה מאיפה אתה יודע בודאות גדולה כל כך את כל זה. שמא יש ארץ מתים מעל השמים?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 18:30 |
|
| |
אריאל אתה חושב שיש אפשרות שהגוף לא מתפורר?! הא קא חזינן. באיזה מובן אתה חושב שאפשרי שיש ארץ מתים מעל השמיים? שאי שם באיזה כוכב אחר חיים להם המתים בגופם? אני חשבתי לתומי שאתה שואל את עודד מנין לו שהנפש לא נשארת אחר המוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 18:51 |
|
| |
ברור שהגוף מתפורר. השאלה היא אם אחר כך אתה לא מקבל גוף חדש, או חצי גוף חדש, או גוף מבחינה לא גשמית, או נפש, או כל דבר אחר שאין לנו מושג לגביו. אני אפילו יכול להמציא לך תיאוריה שתסביר את תזת הגוף הלא גשמי: כיון שהאדם תופס את כל העולם דרך גופו, ואין לו תפיסה אחרת, לכן אחרי המוות הוא ימשיך לדמות לעצמו גוף, במהלך שוטטותו בעולמות האחרים. ואם תבקש אמציא לך תיאוריה על כל אחת מהאפשרויות דלעיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 19:01 |
|
| |
אם אתה רוצה להציע שהנשמה מקבלת גוף אחד ביקום אחר, אז סבבה לך. את שאר הדברים שכתבת לא ממש הבנתי (אם אתה מדמיין גוף, אז זה לא שיש לך גוף לא גשמי, אלא רק דמיון).
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 19:11 |
|
| |
יש3, לא כתבתי באותה פיסקה דבר על הנפש. אבל אחר כך, בעקבות שלישישי, רשמתי הרבה שאלות שצריך לברר בעניין הקשה הזה, מהיא הנפש. להן צריך להוסיף מה היא ההישארות שלה אם בכלל, ולמה בכלל ועוד. יש הרבה שאלות קשות בנושאים האלו, והרבה אסכולות.
על כוכבים אין נשמות. לוהט שם הרבה יותר מאשר בזפת הגהינם. אבל לא זה העיקר. המציאות הפיזיקאלית של העולם אינה נפסקת מעל העננים שלנו, או, כפי שתארו בעבר, מתחת לגלגל הירח. השאלה של אריאל מעידה שהוא עדיין בעל תמונת עולם ישנה שפג תוקפה זה כבר.
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 20:10 |
|
| |
עודד בהנחה שאנחנו מקבלים קונספט של נפש, יש הנפרד מהגוף וחי איתו באיזושהי צורה (ובלי להיכנס להגדרות מפורטות), הרי שייתכן שהיא נשארת לאחר המוות, ואין לנו מושג מה קורה איתה. אם אריאל רוצה לחשוב שהיא מתלבשת באיזה גוף במקום אחר, אני לא רואה כיצד נוכל להפריך את דבריו. ייתכן שבכוכב רחוק (המילה כוכב הוראתה במובן רחב גם כוכבי לכת, ואם יש להם אטמוספירה, הרי שיכולה להיות בהם טמפרטורה סבירה, וכיום נראה שיש עוד כוכבי לכת כאלה) יש חיים. לכאורה המגבלה על מהירות ההגעה שייכת רק לחומר, שכן איינשטיין לא התייחס לנפשות. המציאות הפיזיקלית אכן לא נפסקת בשמיים, אבל אם יש מציאות של נשמה שאיננה פיזיקלית אינני רואה סיבה פיזיקלית להפריע לפחדיו של אריאל מאש הגיהנום או לתקוותו לבתולות (אולי בעקבות פסיקת ביהמ"ש העליון של ארה"ב יסכימו להמיר אותן בבתולים).
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 20:53 |
|
| |
אני לא בא להגיד שאנחנו הולכים לקבל גופים חדשים, אני רק אומר שאין לנו שום מידע על המתרחש אחרי המוות. יתכן שנהיה נפשות, יתכן שנקבל גוף ויתכן שנהפוך לסנאים. אגב, באסלאם יש ויכוח אם המאמינים יקבלו בגן עדן גם נערים למשכב. "השיח' טנטאוי נתן ביודעין תשובה מעורפלת לשאלה כדי להימנע מסקנדל כמו זה שעורר לפני כמה שנים הסופר והעיתונאי המנוח, מחמד גלאל אל-כשכ, שכתב כי "הגברים בגן העדן מקיימים יחסי מין לא רק עם הנשים [המגיעות מן העולם הזה] ועם שחורות העין, אלא גם עם נערים-משרתים". אל-כשכ, משחזר כרום, אף קבע כי "בגן העדן, אבר מינו של המאמין זקוף תמיד". (המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון)
|
|
|
|
| נשלח ב-29/6/2015 21:56 |
|
| |
יתכן שכן יתכן שלא. מה שבטוח שזה אולי כן ואולי לא. וגם זה בספק. כמה גדול דמיונו של האדם. שלא מוכן להשלים עם המוות. וממציא חידושים לבקרים . המקור היחיד שיכול להית נאמן - זו התורה שאנחנו מאמין כי ה' נתן לנו אותה. וכמה מענין כי היא לא מזכירה את אחר המות.
|
|
|
|
|