| נשלח ב-4/7/2015 23:40 |
|
| |
פסק-דין יד-השמונה
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 00:00 |
|
| |
מסקנות והרהורים אישיים לאחר קריאת פסק-הדין (אזהרה: הדברים יהיו מובנים רק למי שקרא את כל פסק הדין מתחילתו ועד סופו. מי שלא קרא, פשוט לא יאמין).
א. כשמדברים על "הכרה בזכויות של חד-מיניים", 99% מהאנשים בטוחים שזה אכן נוגע רק לחד-מיניים. אז הם מוחים בשפה רפה נגד העבירה על מצווה מהתורה, אבל בליבם הם אומרים: "מה אכפת לי, אנחנו הרי נגד כפיה דתית, אז שיעשו מה שהם רוצים". פסק-דין יד-השמונה, ופסקי-דין דומים שניתנו בארה"ב לאחרונה, מוכיחים שזה לא כך. החופש לחד-מיניים ניתן כבר לפני עשרות שנים, כשהכנסת ביטלה את החוק האוסר על משכב-זכר.
היום, הלהב"טים כבר לא נאבקים על החופש שלהם. הם נאבקים על "זכותם" לכפות את רצונותיהם על אחרים.
"הכרה בזכויות של חד-מיניים" לא נועדה לתת חופש לחד-מיניים לחיות לפי נטייתם. היא נועדה לכפות על כל שאר הציבור לשרת את החד-מיניים גם כשזה בניגוד לנטייתם.
ב. איך זה שאף אחד לא שם לב לפסק-הדין הזה? איך חברי-הכנסת הדתיים לא ניסו לשנות את החוק? איך זה שמאות אלפי חרדים לא יצאו לרחובות?
אולי בגלל שבעלי האולם הם יהודים-משיחיים. חצי יהודים, חצי נוצרים. אף אחד לא אוהב אותם, לאף אחד לא אכפת מהם. מה שלא מבינים זה, שהמשיחיים הם רק בלון-ניסוי. ברגע שזה הצליח, אפשר להמשיך הלאה. כל בעלי-האולמות החרדיים בבני-ברק ובירושלים הם עכשיו יעד לגיטימי לתביעה. על כל אחד ואחד מרחף איום בקנס של 75 אלף ש"ח, שוב ושוב, על כל זוג וזוג שיסרב לארח. כך גם כל המאפיות (בארה"ב נקנסה מאפיה על כך שסירבה לאפות עוגה לחתונה חד-מינית). כך גם כל משכירי-הדירות. כמעט כל ציבור שומרי-המצוות בסכנה.
ג. אחד הסעיפים המטרידים ביותר בפסק-הדין הוא סעיף 41. הסעיף מתייחס לעבירת "הטרדה מינית". שתי הלסביות, שהטרידו את בעלת האולם בטלפון בדרישה לקיים שם אירוע המנוגד לנטייתה, לא נאשמו בהטרדה מינית. בעלת האולם, שסירבה ואמרה "אנחנו לא עורכים אירועים מסוג זה", נאשמה בהטרדה מינית. מדוע? כי הסירוב גרם ללסביות תחושה של "בוז והשפלה". הייתי צריך לקרוא את הסעיף הזה חמש פעמים, כדי להאמין שהוא אכן נכתב.
מה השלב הבא?
גבר יפנה לגבר אחר ויבקש לשכב איתו. השני יסרב. לאחר חודש, השני יקבל בדואר תביעה מהראשון בעוון הטרדה מינית. התובע יטען ש"הסירוב שלך גרם לי בוז והשפלה"... והשופטת ה"נכבדת" תחייב את המסרב בקנס של 75 אלף ש"ח.
סדום ועמורה זה כאן.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 05/07/2015 00:08:59
תוקן על ידי אראלסגל ב- 05/07/2015 00:09:51
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 00:19 |
|
| |
לא הבנתי מה נושא הדיון. לא הבנתי גם מה החידוש. וגם לא לגמרי הבנתי על מה יצא הקצף. ברגע שאתה מסכים שיש זכות להיות הומואים ושאסור להפלות בין אנשים, הרי שאסור להפלות הומואים. אם הומו יהיה בעל אולם אירועים והוא לא ישכיר אותו לך בגלל שאתה דתי, האם לא תזדעק? כך גם כאשר דתי לא משכיר אולם לאדם בגלל שהוא הומו. אפשר לחלק כל מיני חילוקים, ואולי אף ראוי לחלק, אבל ברגע שהמדינה הכירה בזכותם, לא ברור לי מה העניין. לגבי הטרדה מינית, לא מדובר בפסיקה, אלא בחוק. החוק קובע כי התייחסות מבזה או משפילה לאדם בשל נטייתו המינית היא הטרדה מינית.
אני מבין שזה לא מוצא חן בעיניך, ולמען האמת גם לא בעיניי, אבל זה לא חדש (לא רק שפסק הדין שהבאת הוא ישן אלא גם אין בו חידוש).
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 00:22 |
|
| |
1 אמת שיש כאן הקצנה
אבל רעיון ש"הטרדה מינית" נחשבת גם כאשר היא הטרדה בשל מטרה אנטי מינית כבר נקבעה בנידון ה"פרוצה" (כלשון המטריד) מבית שמש....
2 פסק הדין יד השמונה הוא מלפני 3 שנים.
תוקן על ידי בערולאאדע ב- 05/07/2015 00:34:08
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 01:06 |
|
| |
יש3: אתה שואל מה החידוש? עד עכשיו היה אפשר לחשוב, שה"זכות" להיות הומואים היא זכות שלהם לעשות מה שהם רוצים ברשות היחיד שלהם, או אפילו ברשות הרבים. עכשיו מתברר שה"זכות" הזאת חודרת גם לרשות היחיד שלך. זו למעשה חובה שלך, כבעל-עסק, לשרת אותם. בעיניי זה חידוש גדול ורע.
כשהיינו ילדים, היה ויכוח על "חוק החזיר". החילונים טענו: "חיה ותן לחיות! אנחנו לא כופים עליכם לאכול חזיר, אתם אל תכפו עלינו לאכול כשר". פסק-דין יד-השמונה הוא בדיוק כפיה על דתיים לאכול חזיר. כופים עלינו לעשות דברים המנוגדים לתורה. זה מנוגד אפילו לערך המוצהר של "חיה ותן לחיות".
בעיניי זה חידוש גדול ורע.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 01:49 |
|
| |
שכחתי להסביר, למה נזכרתי דווקא עכשיו בפסק-דין מלפני שלוש שנים?
בגלל פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב. הם קבעו שכל המדינות בארה"ב חייבות להתיר נישואין חד-מיניים.
אני צופה שבקרוב מאד יתחיל מאבק בנושא גם בישראל. ואז, הלהב"טים המיתממים יציגו את עצמם כמסכנים נרדפים, שרק רוצים חופש לחיות לפי נטייתם. והחילונים התמימים, וגם כמה דתיים-לייטים, יביעו הזדהות ויגידו "חיה ותן לחיות!" "זכותו של כל אחד לחיות לפי נטייתו!". והדתיים יגמגמו בשפה רפה על "צביון יהודי למדינה". ובסוף ח"ו החוק עלול לעבור. ואז, פסק-דין יד-השמונה לא יהיה אירוע נדיר שקורה פעם בשלוש שנים בגלל איזו שופטת הזויה. יהיו פסקי-דין כאלה בכל יום.
אז אני רוצה להודיע מראש, שהויכוח הוא בכלל לא על חופש-מול-יהדות. בויכוח הזה, החופש והיהדות הם באותו צד. ללהב"טים כבר מזמן יש חופש לחיות לפי אמונתם. אולי הם לא מקבלים מהמדינה את כל הזכויות שהם רוצים, אבל גם אף אחד לא תובע אותם או גובה מהם קנס. המטרה שלהם עכשיו היא למנוע חופש מאחרים. להשיג חוק שיאפשר להם לתבוע אחרים ולגבות מהם קנסות. כדאי לדעת על מה נאבקים.
תוקן על ידי אראלסגל ב- 05/07/2015 01:49:45
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 07:31 |
|
| |
התנגשות דת ומדינה בלתי נמנעת מטיבעה. היא נדחית כל עוד קיים דור בו יש שרידי הערכה לדת או רגש דתי עמום וטבעי שבחלוף הדורות זה קורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 08:34 |
|
| |
אראל
ברוך השב!
קודם כל, סיכום המקור.
שתי נשים חד מיניות פנו לאולם אירועים וביקשו לערוך בו אירוע סביב טכס נישואין של שתיהן. האולם סירב. הן תבעו אותו על הפליה ולפי מה שנכתב כאן "פגיעה ברגשות" או "הטרדה מינית".
השופטת זיכתה אותן בפיצוי מפני שלבעל האולם היה אסור לסרב.
קריאת הפסק (לא קראתי הכל) יוצרת תחושה משונה, בין השאר בגלל ששני הצדדים מעוררים הסתייגות. הפונות מפני שהן חד מיניות, המשיבים מפני שהם "יהודים משיחיים" (נוצרים אם הבנתי נכון).
המוזר, כפי שכתב אראל, הוא שמכוח החוק שאוסר הפליה, ואולי יש גם חוק נגד סירוב לנתינת שירות, יכלו הפונות לטעון שנפגעו, והשופטת הרחיבה (בעיני שלי לפחות) את הרעיון של "הטרדה מינית", לדברי אראל, כדי למצוא בסיס לעבירה שנעשתה.
זה מעורר כמה שאלות. אחת מהן היא עד כמה ניתן לתבוע מאדם או מחברה לתת שירות. האם השויון אוסר עלי להעדיף את מי שחביב עלי או להרחיק את מי שיש בו מה שפסול בעיני. האם אין זו דרישה שמנוגדת לאופן שבו החברה האנושית מתפקדת, שהקרוב קרוב קודם וממילא הרחוק פחות ראוי. שאלה זו אינה קשורה דווקא לנושא של המשפט, לדעתי.
והאם כל דבר יכול להגיע אל בית המשפט. האם אין איזה סדר עדיפויות של השופטים.
כפי שאיבחן אראל, דומה שהחד מיניים עסוקים בתביעת הוכחות שהם לגיטימיים. ולכן הם, כמדומה, מחפשים הזדמנויות להעלות זאת בבתי המשפט.
שאלה נפרדת היא האם מדינת ישראל, כדמוקרטיה אבל גם מדינה יהודית, אמורה ללכת בעקבות נטיה שניכרת במדינות רבות, לרצות את החד מיניים ולא רק לבטל את כל האיסורים שהוטלו על חיים מסוג זה בעבר, אלא גם לתת להם יחס מעדיף.
אראל כתב:
מה השלב הבא?
גבר יפנה לגבר אחר ויבקש ל*** איתו. השני יסרב. לאחר חודש, השני יקבל בדואר תביעה מהראשון בעוון הטרדה מינית. התובע יטען ש"הסירוב שלך גרם לי בוז והשפלה"... והשופטת ה"נכבדת" תחייב את המסרב בקנס של 75 אלף ש"ח.
סדום ועמורה זה כאן.
עד כאן ציטוט.
אינטואיטיבית, דברי אראל נראים כדוגמה מוקצנת אבל אמיתית של המתרחש או העומד להתרחש. לא קל לפרק את הרכיבים המקוממים, לפחות מבחינת מי שנמצא בצד שלו, כמוני.
א. אישור לחיים חד מיניים. ב. כפיה של הפרט נגד רגשותיו הדתיים. ג. התערבות של בית המשפט במישור שהינו לא רק ברשות הרבים. ד. מדרון חלקלק. ה. פרשנות מרחיקת לכת של סעיפי חוק שנראית, על פניה, בעיני הדיוט בתחום המקצועי, כפרשנות יתר. ו. ניתן לחשוד במניעי השופטת שהם אינם שירות החוק והיושר.
אמנם יש גם צד שני.
אילו היינו מחליפים, בדוגמה מקוממת לדעתי, את הסיפור כך: הפונים הם זוג ספרדי בקהילה חרדית, או אתיופי בקהילה חילונית, ומתלוננים על סירוב שירות (אי נתינת מקום לחתונה, או אי קבלת תלמיד לבית ספר ממלכתי, או אי נתינת רשות להיכנס לפאב), האם היה זה מוצדק להתלונן, האם לא היינו מתייצבים לצד המורחקים?
אם המתלוננים שייכים לקבוצה שקיומה והנהגתה פסולים בעינינו - חד מיניים - מדוע זה אחרת?
אני סבור שיש הבדל בסיסי בין הקבוצות. שהפליה על רקע אתני כמו מראה או מוצא פסולה. ואילו שלילה על סמך התנהגות שנחשבת בקבוצות מסויימות לפסולה אינה כזו. האם אפשר היה לחייב בית ספר - ממלכתי אבל דתי או אפילו חרדי - לקבל ילדים של זוג חד מיני? אילו נניח שהזוג היה חי, מכל בחינה אחרת, לפי ההלכה? (ונניח שמדובר בנשים, שאיסורן פחות חמור)?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 10:53 |
|
| |
אני רואה שאף אחד לא ממש קורא את מה שכתבתי. אנסה שוב: א. אם יש זכות לעשות משהו, הרי שאי אפשר להפלות על רקע זה. אם יש לי אולם, אני צריך לתת לו לכל צורך חוקי שיבקשו ממני. לאחרונה בימ"ש חייב לעשות זאת לטקס הטבלה נוצרי. הוא יכריח גם בעל אולם שמתנגד לפציעת אבר המין של יחדים בני שבוע וגם למי שמתנגד לחתונה אורתודוקסית בגלל שנאתו לרה"ר או כל דבר. אם מישהו יסרב לתת לנו אולם לקיום ברית או חתונה כי הוא מתנגד לרעיון, אנחנו נתרגז, וכך גם מתרגזים הומואים שלא נותנים להם אולם. ברגע שהחוק מכיר בזכותם, הרי שאי אפשר להפלות אותם. מיימוני זה נכון גם כלפי החילוק שלך - האם אתה מסכים להפלייה על רקע התנהגות שאינה מוסרית בעיני מישהו - פציעת תינוק ללא יכולת התנגדות? ב. כאמור החוק קובע כי הטרדה מינית היא בין השאר ביזוי או השפלה של מישהו בשל נטייתו המינית. לא מדובר בפסיקה אלא בחוק. כמובן שאפשר לדון אם זה חוק טוב או לא, אבל זה ממש לא קשור לפסק הדין הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 11:08 |
|
| |
לא נותנים את הדעת על בעיית הצניעות אצלנו החרדים. מה יהיה במקווה? של הנשים והגברים . מה יהיה הדין בישיבה משותפת.בתחבורה הציבורית ובכלל בסעודות מצווה. בבתי כנסת בריקודי מצווה?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 11:17 |
|
| |
יש
תודה על ההבהרה.
לגבי סעיף א', לא אתנגד אם מישהו יסרב להשכיר אולם כדי למנוע טכס של "פציעת תינוק בן שמונה ימים". גם לא ארצה כל כך לערוך שם ברית מילה...
ולגבי הסיפא, כמשתמע מדבריך, לפי הקריאה שלי, היחס בין מערכת המשפט והחוקים שבהם לבין הצדק והיושר, הטוב והערך, הוא יחס נזיל מאד, במקרה הטוב ביותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 11:43 |
|
| |
אינני בא להגן על החוקים, אלא למקד את הנושא. הנושא איננו פסיקה שערורייתית, אלא שאלות עקרונית: א. מתי להתיר אפליה? אתה עונה שלא אכפת לך שיפלו אותך כשתרצה לערוך ברית, כך שאתה קוהרנטי. אני לא בטוח שגם אראל כך. בכל אופן, חשוב על כך מזווית ראייה אחרת, שבה לא בעל אולם אחד מאלפים לא מוכן לתת לך, שהרי כולם עושים ברית, אלא שאתה חלק ממיעוט קטן שעשה ברית, שיש חלק גדול מהאוכלוסיה ששונא אותך בגלל זה, ועכשיו אתה מחפש אולם בשביל לעשות ברית. האם לא היית רוצה שהחוק יגן עליך? ב. כיצד להגדיר הטרדה מינית? יותר נכון: עאיזו הטרדה אמור החוק למנוע ואיזו הוא אמור להשאיר ליחסים הנורמלים בין בני אדם? אני מבין שצריך להגן על נשים מפני הטרדה של גברים. פחות ברור לי למה הומואים צריכים הגנה מפני ביזוי והשפלה יותר מחרדים. על חרדים מותר לצעוק, לבזות ולעשות מה שרוצים, אבל הומואים זה נטייה מינית ולכן אסור. אני באמת לא מבין מדוע.
כמובן שעולים פה גם נושאים נוספים כמו היחס להומואים (או להט"בים או להטבא"קים או כל סטייה שתיווסף לראשי התבות) והיחסים בין רוב למיעוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 12:01 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | יש
תודה על ההבהרה.
לגבי סעיף א', לא אתנגד אם מישהו יסרב להשכיר אולם כדי למנוע טכס של "פציעת תינוק בן שמונה ימים". גם לא ארצה כל כך לערוך שם ברית מילה...
ולגבי הסיפא, כמשתמע מדבריך, לפי הקריאה שלי, היחס בין מערכת המשפט והחוקים שבהם לבין הצדק והיושר, הטוב והערך, הוא יחס נזיל מאד, במקרה הטוב ביותר.
מיימוני, בתוך עמך אתה יושב. אבל מה עם מי שלא?
כדי שהאנלוגיה תהיה קלה יותר, דמיין לך שאתה יהודי דתי שחי בסביבה לגמרי לא דתית. נניח שאתה חי בכפר שמריהו כבר שנים, וכעת אתה רוצה למול את בנך. נניח כי יש מסעדה עם אולם ארועים קטן בכפר, וזה המקום המתאים לך. אינך רוצה לטלטל את היולדת והתינוק, אתה מתכוון להביא אוכל מקייטרינג המשביע - אבל בעל המסעדה מסרב. הוא שונא דתיים, הוא לא רוצה שום עסק עם הפאגאנים האלו, ואין לך שום אפשרות אחרת במקום בו אתה גר.
גם כעת האפליה נראית לך סבבה?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 12:06 |
|
| |
יש
תודה על המיקוד. איקון ירוק.
אני סבור שהטרדה אסורה, וכל שכן הטרדה מינית. אני נגד אפליה. אמנם לא ברור לי אם בעל אולם יסרב להשכיר לי את המקום לאירוע כלשהו זה חייב להתפרש כאפליה.
אז השאלות שאני מציג, כהמשך למיקוד שלך, הן:
א. מה ההבדל בין סירוב לאפליה? האם סירוב מטעמים עקרוניים ולא מוצדקים ערכית הוא אפליה?
מתי סירוב הופך לאפליה בסדרה הבאה: אני מסרב להשכיר את האולם כי הוא תפוס; כי אני משכיר רק למטרות של אירועים מסוג מסויים (ברית ולא חתונה, או חתונה לפי ההלכה בלבד); כי אני משכיר רק למשפחתי; לקהילה שלי ; כי אתה חד מיני; כי אתה אתיופי?
ב. מה ההבדל בין הצעה לבין הטרדה?
מתי הצעה הופכת להטרדה בסדרה הבאה: האם מותר לדבר איתך; איך קוראים לך? ; את נחמדה; רוצה לבוא איתי למסעדה? ; רוצה ***? ואולי כולן שאלות לגיטימיות, או לפחות לא צריכות להיות אסורות לפי חוק?
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 12:12 |
|
| |
מואדיב
רק עכשו ראיתי את תגובתך אחרי שעניתי.
וכרגיל, דברי פי חכם חן ובהומור הם נכתבים.
הביקורת שלך ראויה למחשבה. ודאי שקל יותר לא להקפיד על אפליה אם זה לא נוגע לי אישית או קהילתית.
אבל בדוגמא שלך, ולו יצוייר שלבית הקפה דנן יש הכשר מקובל עלי ועל אורחי, לא הייתי תובע על אפליה (אולי כן, אבל זה ענין אישי, לא ציבורי, של מידות או אינטרסים).
זה חוזר למה שכתבתי ליש. לדעתי חשוב להבדיל בין מידות רעות או דעות קדומות לבין התערבות של החוק בנושא. כאשר אדם מתעב אותי כי אני יהודי/דתי/חרדי/לא תומך בחד מיניות זו אולי טעות קוגניטיבית או מידות רעות, אבל לא נושא שצריך להגיע לבית המשפט או לזכות לטיפול בחוק. החוק אמור לאפשר חיים משותפים ועד כמה שאני מבין, לא לעסוק בחינוך בכפיה. כי זה בעצם מה שנעשה כאן. למה אתה חייב ללכת דווקא לבית קפה שבו לא סובלים אותך? או לגור בקהילה ששוטמת אותך? אסור להם לפגוע בך, אבל איך אפשר למנוע מבני אדם לנדות חברתית את מי שפסול בעיניהם? (דוגמא לא כל כך רחוקה: האם זה לא סביר להימנע משכירת פועלים ועובדים החשודים שהם שונאים אותנו ותומכים בטרור, ודי ברמיזה זו?)
|
|
|
|
| נשלח ב-5/7/2015 12:18 |
|
| |
א. להבנתי ברגע שאדם משכיר משהו, הוא לא אמור להתעניין מה קורה בפנים. לא שמעתי על משכירי דירות שבודקים שבעלת הבית טובלת. השיקולים של בעל העסק אמורים להיות עסקיים כומ תפוס. המקומות הגבוליים הם איפה שלא ברור מה האינטרס. למשל אני יכול לטעון שמניסיוני הומואים או חרדים הורסים את האולם יותר מציבור אחר, ואז לא ברור אם זה אמיתי או סתם תירוץ לאפליה. השאלה היותר עקרונית היא האם באמת צריך לאסור אפליה. הרי יש דברים שהחוק אוסר וכמובן שהוא מפלה את מי שרוצה לעשות אותם (ביגמיה). השאלה היא האם זה רעיון טוב לומר שמשהו מותר אבל מותר להפלות אותו. ב. כל השאלות האלה מותרות על פי החוק. מובן מאליו שגברים ונשים מציעים זה לזה הצעות מיניות. החוק אוסר רק הצעות חוזרות לאדם שברור שאינו מעוניין. לפירוט:
|
|
|
|
|