בית פורומים עצור כאן חושבים

פסק-דין יד-השמונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/7/2015 12:45 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
מואדיב

רק עכשו ראיתי את תגובתך אחרי שעניתי.

וכרגיל, דברי פי חכם חן ובהומור הם נכתבים.

הביקורת שלך ראויה למחשבה. ודאי שקל יותר לא להקפיד על אפליה אם זה לא נוגע לי אישית או קהילתית.

אבל בדוגמא שלך, ולו יצוייר שלבית הקפה דנן יש הכשר מקובל עלי ועל אורחי, לא הייתי תובע על אפליה (אולי כן, אבל זה ענין אישי, לא ציבורי, של מידות או אינטרסים).

זה חוזר למה שכתבתי ליש. לדעתי חשוב להבדיל בין מידות רעות או דעות קדומות לבין התערבות של החוק בנושא. כאשר אדם מתעב אותי כי אני יהודי/דתי/חרדי/לא תומך בחד מיניות זו אולי טעות קוגניטיבית או מידות רעות, אבל לא נושא שצריך להגיע לבית המשפט או לזכות לטיפול בחוק. החוק אמור לאפשר חיים משותפים ועד כמה שאני מבין, לא לעסוק בחינוך בכפיה. כי זה בעצם מה שנעשה כאן. למה אתה חייב ללכת דווקא לבית קפה שבו לא סובלים אותך? או לגור בקהילה ששוטמת אותך? אסור להם לפגוע בך, אבל איך אפשר למנוע מבני אדם לנדות חברתית את מי שפסול בעיניהם? (דוגמא לא כל כך רחוקה: האם זה לא סביר להימנע משכירת פועלים ועובדים החשודים שהם שונאים אותנו ותומכים בטרור, ודי ברמיזה זו?)

השבע לא מבין את הרעב.

מיימוני, נסה לחשוב רגע כמיעוט, כמי שאין לו חלופות אחרות.

דמיין שכל, אבל כל בעלי האולמות בגוש דן, מסרבים לערוך חתונות אורתודוכסיות. הם מסבירים כי הם פמיניסטים, ומתנגדים לטקס בו הבעל קונה את האישה והיא הופכת לשפחתו, מרחצת רגליו ואורגת עבורו. הם מסבירים זאת בכל פינה, ומנמקים זאת באופן אידאולוגי רהוט וברור. 
כעת גם כל השאר נוהים אחריהם, מספקי הכלים החד-פעמיים ועד בעלי המסעדות.

ואתה... אתה בסך הכל רצית לחתן את בתך-בכורתך, שיודעת שאף אחד לא קונה או מוכר אותה, ורוצה של החברות שלה יוכלו לרקוד עימה, כפי שכל חברי החתן מהישיבה רוצים לשמח את הזוג.

ואף אולם לא מסכים.

גם אז זה ייראה לך לגיטימי? "תזרום עם זה" ?

ואם נלך הצידה, מעט רחוק אפילו:

כשמקום עבודה במפגיע לא מקבל לעבודה שומרי שבת, כי "אצלי עובדים במשמרות, גם בשבתות, ואין לי כוח לבלגן שלכם בסידור עבודה" - זה גם מקובל עליך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 12:51 לינק ישיר 

לכאורה יש כאן אפליה הפוכה, כי כאן עקרונות הדת שלי אוסרים עלי לסייע לעצם המעשה הנעשה כאן, וניקח דוגמא של יהודי משיחי המעוניין לעשות באולם שלי טקס הטבלה המוני לנצרות, או לחלופין, חרדי המעוניין לעשות באולם של היהודי המשיחי טקס שריפת פסלי ישו וצלבים. האם יש היגיון שאהיה מוכרח להעניק את האולם שלי למטרה הנוגדת את אמונותי?
זאת בשונה מאדם שיסרב לעשות ברית לתינוק של להט"בים, או חתונה לחרדים, ששם הוא מתנגד לאדם עצמו בשל חטאיו האחרים, וכאן זוהי אפליה ישירה. (ואם הדת שלי מצוה עלי להתרחק ד' אמות מכל להט"ב, יש לומר שכאן הדת שלי מצוה עלי להפלות את האדם עצמו ודו"ק)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 12:54 לינק ישיר 

מואדיב
אני לא בטוח שמקום העבודה הוא דוגמה טובה. זה באמת בסדר לא לקבל עובד בגלל שהרצונות שלו לא מסתדרים לי. אני לא חושב שמישהו בחו"ל יכפה על מקום עבודה עובד שרוצה לא לעבוד בשבת.
במדינת ישראל מצופה שתהיה הגנה על עובד כזה בגלל היותה מדינת היהודים.

אריאל
כבר קדמך מיימוני. השאלה היא כאמור האם זה בסדר לא לתת לך לקיים ברית בגלל שאני מתנגד מוסרית לטקס. והשאלה היא לא רק במצב שאין לך שום בעיה למצוא מקום אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 13:15 לינק ישיר 

למה לא? האולם הוא שלי. וכדי לחדד את הדברים תדמיין שאני מבקש ממך את האולם כדי להקריב ילד למולך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 14:06 לינק ישיר 

אריאל
אתה ממש לא מחדד את העניין. אם תרצה להקריב ילד למולך, אני אמנע את זה ממך גם אם לא תעשה את זה באולם שלי.
אני מבין שאתה מוכן גם לצד השני כמו שתואר על ידי מואדיב ועל ידי שבו אתה לא ממש יכול למצוא ואלם שייתן לך לעשות ברית. אם כך, אז עמדתך עקבית. אבל דומני שרוב האנשים יזדעזעו לשמעו על כך שאולם במדינת ישראל לא נותן לעשות ברית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 16:13 לינק ישיר 

לא יעזור כלום צריכים לחזור להתחכמות. בזמנו שאשכנזי חיפש עובד   מבני עדתו ומינו. -הרי אסור היה לפרסם מודעות עם ריח  של אפליה,- הפרסום היה: דרוש עובד בעל כישורים לעבודה.- בין דרישות התפקיד  ידיעה ושליטה ביידיש על בוריה הכרחית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 17:02 לינק ישיר 

יש ומואדיב,

אני די מזועזע מהבנתכם לקביעה הזו, ולא ברור לי מדוע הטיעון של הברית אמור לשכנע מישהו. הסיבה היחידה שסיפור כזה יעורר הדים בישראל הוא משום שלא רביםפ מכירים בכלל בשיפוט מוסרי השולל את הברית, אך אם דבר כזה יעלה לדיון תופתע לגלות שהיחס יהיה מאד לטובת בעל האולם. לא מזמן אישה (לא יהודיה) בארה"ב חטפה את בנה בניגוד לפסיקת שופט ובניגוד להסכמתה בעבר, כדי למנוע מבעלה לערוך לילד מילה. יש לזכור כי הליך המילה הוא מומלץ על ידי הגוף הרשמי האמון על המלצות מסוג זה. ועם זאת היה מסע יח"צ מדהים לטובת האישה, כי מי יודע איזה נזק הולכים לעשות לילד. 

זכויות ההורים או כבוד בית המשפט מתגמדים בדורנו מול כל טיעון הומני ולא משנה מה משקלו.

לעצם העניין, גישתכם די חמורה, וניתן לבחון אותה באמצעות הקצנות מאד עדינות. האם ניתן לחייב צלם לצלם באירוע כזה? (לצלם יש בהחלט חלק נפשי בעבודתו, אך אם יסרב הריהו מפלה.) האם ניתן לחייב בעל אולם להשכיר למסיבות רווקים? (אין שום הבדל מלבד אי טיעון לאפליה מגדרית) האם ניתן לחייב להשכיר לחתונה של רוצח ראה"מ ומעריצתו? (שוב אין הבדל מלבד שהאיש הזה נחשב למוקצה מחמת מיאוס באותה תקשורת שלא מקצה מחבל באותו מיאוס.)

החלק החמור ביותר הוא ההטרדה, ודבריו של יש מוציאים אותי משלוותי. הרי גם אם החוק מתיר לעשות מעשים מסויימים, הוא אינו יכול לקבוע שהם מוסריים וראויים. ומכאן, שגם אם החוק אוסר עלי לומר להומו את דעתי על מוסריות מעשיו, לא יעלה על הדעת שאם הוא יפנה אלי בשאלה 'האם מעשי מוסריים?' יהיה עלי לאשר וליישר כוחו כדי שלא יעלב. במקרה הזה הייתה הפניה מצד הלסביות שטרחו לברר ביסודיות מדוע מסרבים לתת להן שירות, נניח שאסור להפלות אך האם בעל האולם מחוייב לבטל את שיפוטו המוסרי כי אותן נשים פנו אליו?

כמובן שלאחר איסור ההפליה יש כאן גם ביוש שלא כדין, אך האם ניתן לטעון להטרדה כשזו באה בכוח על ידי המוטרד?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 17:29 לינק ישיר 

נחמד
זה יפה שאתה מזועזע ונסער, אבל הדיון כאן אמור להיות ענייני.
עד עכשיו המשתתפים האחרים פה טענו שבאמת אין להם בעיה עם אפליה בברית מילה. אמרתי להם שלרוב תהיה עם זה בעיה. והנה באת אתה. והנה, אפילו לא התייחסת לשאלה, למה זה בסדר וזה לא. על אריאל ומיימוני אפשר לומר שהם מנסים להיות ישרים עם עצמם (ואולי אף מצליחים), אך לא כן עליך. אתה רואה כנראה רק את עצמך.
בנוסף, אתה ממציא לנו שהיחס יהיה מאוד בעד בעל האולם. זו כמובן שטות גמורה, אז כדי להוכיח אותה אתה מביא מקרה לא קשור ממקום לא קשור. המקרה שם (לפי תיאורך הדל) לא אמר שאפשר להפלות מישהו שרוצה לערוך ברית, אלא היה צריך להכריע בין שני בני זוג בעלי רצונות שונים. כמובן שאתה בראייתך החד צדדית רואה זאת כפגיעה בזכות לערוך ברית מילה, למרות חוסר הקשר. העולם שלך מחולק לטובים ורעים, ואתה אפילו לא יכול לראות את הקוהרנטיות בפעולתם של הרעים.
לגבי צלם, הרי אתה עצמך כתבת מה ההבדל. לגבי אולם לרוצח, נראה לי ברור שאפשר לחייב. אמנם הדברים צריכים יישוב הדעת לראות אילו חילוקים יש. אפשר אולי גם להציע חילוק בין ברית לבין נישואי הומואים, אבל אתה לא עסוק במציאת חילוקים אלא בהזדעזעות. משום מה אתה חושב שאתה יכול להציע מקרי קיצון לאחרים והם צריכים לענות, ואילו אתה כלל לא צריך לענות על מקרה קיצון. זו שוב הראייה החד צדדית.
לגבי הטרדה, הביזוי הוא לא בזה שהם אמרו להם, אלא בזה שלא נתנו להם את האולם על רקע זה. אם חרדי ירצה לשכור אולם, ויסורב, ישאל למה וייענה בגלל שהוא חרדי, האם הוא אשם בהעלבה?! ואכן, פסק הדין אמר שהאפליה היא היא ההטרדה המינית (ולאו דווקא התשובה של בעלי האולם).

הירגע, שתה כוס מים, ואחר כך תוכל לנסות ולחשוב על העניינים. תוכל גם לנסות ולצייר מצב אידאלי וקוהרנטי לדעתך (בהנחה שאיסור חוקי על הומוסקסואליות לא נראה לך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 18:19 לינק ישיר 

יש

לצערי הרב כלל לא הבנת מה כתבתי. להיפך, אני טענתי שלא רק שזה הוגן שלא לאפשר לערוך ברית אם היא מנוגדת לערכי, אלא שגם דעת הקהל תהיה לטובת בעל האולם. הראיה מהמקרה בארה"ב היא, שהציבור התעלם משיקולים של זכות האב, כבוד ביהמ"ש (מדובר לאחר פסיקת שופט), וגם הזכות להסתמך על הסכמה בעבר. כל זה רק משום שהנושא הוא פגיעה בילד כביכול. לדעתי, זו ראיה די ברורה מה תהיה דעת הקהל, כאשר אדם יסרב לתת ידו לעריכת ברית.

לעניין ההקצנות, אתה שוכח שלאורך הדיון הסתמכת לא מעט על ההשוואה לברית, למרות שגם במקרה זה ניתן למצוא הבדלים.

המטרה בהקצנות היא, לבחון האם אתה עקבי עם הבנתך גם בסיטואציות שיש לך בהן אינטרס נגדי. כעת, אם אתה מסכים שצלם לא ניתן לחייב, מה ההבדל מבחינת הפגיעה בזכויות הלהטבי"ם שיתיר במקרה זה? ואם אין, אז מה ההבדל בפגיעה בזכויות הקניין של נותן השירות? אם משתי הבחינות אין הבדל, אנחנו למדים שרק דמיון הסתיר מעינינו את הפגיעה בזכויות בעל האולם.

אתה יכול לטעון שפגיעה בזכותו של הצלם על גופו, חמורה מפגיעה בזכותו של בעל האולם על רכושו. אך נראה לי שהבדל בחומרת הפגיעה אינו מצדיק פגיעה.

ביחס להטרדה, כפי שציינתי הבעיה העיקרית היא ששיפוטו המוסרי של בעל האולם נשלל. אם הוא יישפט על ההטרדה גם אם לא נאמרה מילה מצידו, ותחת ההנחה שהאפליה אכן אסורה, אין כאן בעיה. אני לא התרשמתי כך מפסק הדין.

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 18:38 לינק ישיר 

אם אתה מאלה שאומרים שזה בסדר להפלות גם על ברית, ניחא.
דעת הקהל תהיה בהחלט נגד מי שיפלה מישהו כי הוא מתנגד לברית.
אני הייתי מאוד לא מרוצה אם לא הייתי מוצא מקום לעשות ברית.
ההבדל הוא ברור מאוד, והוא לא בחומרת הפגיעה בזכות הקניין. אצל הצלם לא פוגעים בזכות הקניין אלא בזכותו האישית. אמנם גם בזכות זו אפשר לפגוע. כאן ההוה אמינא היא להכריח צלם להשתתף בטקס שאינו מעוניין בו, וזו כמובן פגיעה חמורה מאוד. לעומת זאת להכריח אותו שמשהו ייעשה בנכסיו זו פגיעה הרבה פחות חמורה.
בפסק הדין כתוב במפורש "כפי 10 שהיינו רואים בהפליה על בסיס גזע כהתייחסות מבזה ומשפילה יש לראות כך גם כאשר עסקינן בהפליה מחמת נטייה מינית", לאמר ההפליה היא הביזוי וההשפלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 19:14 לינק ישיר 

יש3 ומואדיב, לשאלתכם: יהודים בכל הדורות חיו בין גויים שלא ממש אהבו ברית-מילה.
במקומות רבים לא איפשרו ליהודים לקיים ברית-מילה בפומבי. אז הם עשו ברית-מילה בבית.
כך בדיוק הייתי נוהג אילו הייתי חי במדינה שבה רוב בעלי האולמות מתנגדים לברית-מילה.
(ובהקדם האפשרי הייתי משתדל לעלות למדינה שבה רוב הציבור תומך בברית-מילה כמוני).
אבל להכריח את בעל-האולם לתת לי את האולם שלו בניגוד לרצונו? זה ממש גזל גמור.
לא יעלה על הדעת. לא אז ולא היום.

יש3: כתבת כמה פעמים, שפסק-הדין שהבאתי מתאים לחוק הישראלי.
זו בדיוק הסיבה שהבאתי אותו.
רציתי להראות את המשמעות האמיתית של החוק הישראלי.
בניגוד אליך, 99% מהאנשים שאני מכיר ממש לא מבינים כך את משמעות החוק.

הם חושבים שהחוק בסה"כ נועד לתת חופש לחד-מיניים לחיות לפי השקפתם.
הם לא מבינים שהחוק נועד לאפשר לחד-מיניים לכפות על אחרים לשרת אותם.

אם אתה כבר הבנת את זה קודם, ולא חידשתי לך שום דבר - אשריך.
הדברים שלי מכוונים לאלה שעדיין לא מבינים.

תוקן על ידי אראלסגל ב- 05/07/2015 19:15:39

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/7/2015 20:40 לינק ישיר 

אראל
אם אני מבין נכון לפי מה שכתבת עכשיו, מה שאתה מתרעם עליו הוא החקיקה נגד אפליה במדינת ישראל, חקיקה שפוגעת בזכות הקניין של פריצקים למיניהם להשכיר אולם לחרדים; לא על החקיקה בנוגע לזכויות הומואים. העניין הוא שנראה מדבריך שאתה מתרעם דווקא על זכויות הומואים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 20:46 לינק ישיר 

אחדד את הדברים:

יש כפיה דתית, וכפיה חילונית.
כפיה דתית היא להכריח חילוני לקיים מצוות.
כפיה חילונית היא להכריח דתי לעבור עבירות.

היה אפשר לדמיין מדינה חופשית, שבה אין כפיה משום סוג שהוא.
מי שרוצה - מקיים מצוות, מי שלא רוצה - לא מקיים מצוות.
כל אחד נוהג לפי אמונתו והשקפת-עולמו ברשות היחיד שלו,
וכולם חיים יחד בשלוה והרמוניה.

מתברר שזה לא כל כך פשוט.

כפי שכתב יש3: "אם יש זכות לעשות משהו, הרי שאי אפשר להפלות על רקע זה. אם יש לי אולם, אני צריך לתת אותו לכל צורך חוקי שיבקשו ממני".
ברגע שמשהו מותר על-פי חוק, הוא עלול להפוך לחובה.

מכאן: אם אנחנו רוצה חופש מכפיה לסיוע בנישואין חד-מיניים -
אנחנו צריכים לדאוג שיהיה איסור על נישואין חד-מיניים.
אין דרך ביניים.

למה אני כותב את זה?
כדי לחזק את הנאבקים נגד נישואין חד-מיניים.
שיידעו שהם לא נלחמים רק על כבוד ה' וכבוד התורה, אלא גם על חופש הפרט שלהם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/7/2015 21:01 לינק ישיר 

אני חושב שאם לא תסכים להשכיר דירה למי שמחלל שבת, לא מקיים הלכות נידה, כשרות, או עושה כל עבירה אחרת בנכס שלך, זה יהיה לא חוקי.
אמור מעתה: אתה צריך לחוקק לא רק חוק שאוסר הומוסקסואליות אלא גם חוק שאוסר חילול שבת, אכילת טרפות, בעילת נידה וכל מה שכתוב במשנ"ב.
אבל נראה שאתה רוצה דבר אחר, והוא זכות קניין אבסולוטית. אז תחוקק את זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2015 21:25 לינק ישיר 

יש,

הדיון לא מתמצה באמירה שיש הבדל בין פגיעה בזכותו האישית של הצלם לבין זכות הקניין של בעל האולם. אני מסב את תשומת לבך לכך שלשון החוק אינה מבדילה בין הפעלת מקום ציבורי לבין נתינת שירות ציבורית. ועלינו לזכור כי כפי שהתפרש בפסק זה, ציבורי פי' כל שירות שניתן לציבור פרטים (כלומר לכל פונה), ולא רק שירות הניתן במסגרת הציבור. ניתן גם לבחון זאת באמצעות מקרה דומה בו צלם יסרב לתת שירות לאתיופים בשל סלידתו מצבע עורם. ברור שבמקרה כזה גם אני אתבע לקונסו.

ההגדרה הנכונה לדעתי היא לא עוצמת הפגיעה, אלא מקום בו אנו מצפים מנותן השירות להפעיל שיפוט מוסרי ולהימנע מפגיעה ממבקש שירות למרות סלידתו האישית. דבר שאינו נכון במקרה שלנו בו איננו מצפים מאדם לכבד את שיפוטם המוסרי של הלהטבי"ם, ולבטל את שיפוטו שלו.

יש לי עוד אריכות אבל אין עיתותי איתי, אולי יותר מאוחר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פסק-דין יד-השמונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.