בית פורומים עצור כאן חושבים

פסק-דין יד-השמונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/7/2015 08:43 לינק ישיר 

אידך גיסא

ברוך השב!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2015 08:56 לינק ישיר 

הנושא מורכב, ואני מעז להציע אבחנות שיקלו לעסוק בו.

א. האם יש זכויות "טבעיות". מה הן.

ב. האם יש סתירה בין הזכויות.

ג. האם החוק יכול לשקף זכויות. מטרותיו של החוק.

ד. האם הגנה על זכויות הפרט כגון קנין נגד מניעת אפליה לא תפגע ביהודים האורתודוכסים לא פחות מאשר בחד מיניים. האם ניתן להצביע על הבדל בין סוגי אוכלוסיה שיהיה אובייקטיבי וגם יעניק מעמד ראוי להגנה לקבוצות דתיות (יהודים אורתודוכסים) אבל לא למי שפסול בעינינו (חד מיניים, יהודים משיחיים נוצרים וכיו"ב).

התשובות בקצרה:

א. כפי שכתב יפה מאד עודד וולנד, אנו מכירים את הזכויות במחשבתנו, וזו התפתחות של התרבות האנושית. ושבח הוא לאדם שהתרבות מכירה בזכויות אלו והחברה והחוק מתייצבים למענן.

ב. המציאות מטילה מיגבלות שונות על חיינו, ואילו הזכויות שאנו מאמינים שמגיעות לכל אדם מובילות לתביעות סותרות. כמדומה שאין דרך אלא לחפש איזונים. (האם מותר להחרים בית שניצב על הגבול ולהרסו כדי לחסום מנהרות? האם זה משנה של מי הבית?)

לפיכך, כאשר יש התנגשות בין מה שנראה כתביעה לגיטימית מבוססת זכויות לבין תביעה נגדית להעדר כפיה, שום פתרון לא יניח את הדעת לגמרי.

לפיכך, אם אני רוצה לעשות ברית מילה באולם, ובעל האולם מסרב לתת לי שירות, האם זו זכותי לקבל שירות או שזכותו להימנע מלהשכיר את השירות שלו למי שפסול בעיניו. האם זה משנה: למה הוא מסרב ובשם מה, ואם יש כמה מניעים בו זמנית, ומה הוא מצהיר בתור הסיבה לסירוב.

אם ניקח נושא כמו תעסוקה שויונית או לא, האם מותר לאדם פרטי או לבעל חברה פרטית להעדיף מועסק/ת זה או אחר מפני שהוא קרוב לליבו או שהשני רחוק ממנו? עד כמה שהיהודים והאורתודוכסים עלולים להיפגע, דומה בעיני שיש הבדל בין חברה פרטית לציבורית וממלכתית. כאשר אני מחפש עובד לחברה שלי, האם אין זו זכותי לקחת את מי שמוצא חן בעיני ולשלול את מי שלא? כאשר מדובר במוסד ציבורי, כאן יש בהחלט מקום לתבוע העדר אפליה על בסיס שאינו רלוונטי לתעסוקה. אבל היכולת או המוכנות לעבוד בשבת כן צריכה להיות רלוונטית. לכן איני מבין איך אפשר לתבוע זכות תעסוקה שווה למי שלא יעבוד בשבת. לכן אני סבור שאין לי לצפות שמישהו שרוצה מחללי שבת יעסיק אותי בתפקיד שמחייב חילול שבת והמלין על כך תובע דבר ללא ביסוס.

ג. לעיל הצגתי את השאלה מהי תכלית החוק. ניתן לחשוב על כמה תשובות, וכולן נכונות. אם תכלית החוק היא להבטיח את הצדק, ואם הצדק הוא לתת לכל אחד מה שמגיע לו, ואם מה שמגיע לאחד סותר את מה שמגיע לאחר (זכות קנין מול שירות שויוני) אז החוק לעולם לא יוכל לספק את המבוקש.

מה עושים? התשובה היא כנראה מערכת איזונים. האם במערכת איזונים יש תשובה אחת נכונה לשאלה: מה עושים? הן בהחלטת המחוקק, הן בפסיקת בית המשפט? וכמובן, שופטים הם בני אדם, למרות שהם אמורים להיות מעל לזה.

ד. ברגע שקבוצה מגדירה את עצמה כקבוצה, נוצר מונח, נוצר מושג. האם יש מושגים  יותר אובייקטיביים מאשר אחרים. האם יש צורות נישואין יותר "טבעיות" ולכן מוצדקות יותר? דנו בנושא באשכול על חד מיניים. לא פשוט לדעתי להצדיק את ההסתייגות שלנו מאורח חיים שנפסל בידי התורה. כל זה כאשר הדברים נעשים בצנעת הפרט.

המסקנה הנובעת מכל מה שכתבתי, למרות שלא ניסחתי טיעון מסודר, היא שהחוק והשופטים עלולים להגיע למסקנות חד צדדיות, ואם השופטים כושלים, אז גם למסקנות אבסורדיות כפי שהביא אראל. כבר חז"ל תיארו את סדום כמדינה שבה יש שלטון חוק, אבל חוק של רשע. אולי יש אפשרות של סדומיות גם במדינה מודרנית שעמלה על זכויות. אולי זה תהליך שקשה מאד למנוע, כאשר דווקא בשם הערכים יוצרים סדומיות, כלומר כפיה והתערבות של בית המשפט תוך פגיעה בזכויות כמו זכות הקנין וחופש הדת והמצפון?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2015 09:28 לינק ישיר 

מיימוני,

במחילה, אתה מאריך לדון האם מטרות החוק הן להביא צדק, והאם קל להצדיק הסתייגות מאורח חיים שנפסל על ידי התורה. לענ"ד זה לא רלוונטי בכלל. אני לדוגמא מאמין שלא ניתן לשלול את זכות הנישואין במדינה המודרנית מחד מיניים. (גילוי נאות, אני לא ממש מאמין בנישואין במדינה מודרנית, אבל לא כאן המקום). מאידך אני חושב שבלי קשר לזכותם להינשא זכותנו להסתייג ולקבוע שלפי שיפוטנו המעשה פסול.

אמנם לא נוכל להביע את דעתנו באמצעות פניה אליהם או לסביבתם משום שלא הותר לנו לפגוע בהם בשל שיפוטנו המוסרי השונה משלהם. עם זאת בגופנו וברכושנו אנו זכאים שלא ייעשה בהם שימוש לצורך מעשים שאינם ראויים בעינינו.

מטרת החוק אינה ה'צדק', אלא זכותם השיוויונית של אותם אנשים לכבוד. וכפי שהבהרתי, כבוד האדם קודם לסלידה אישית או דעה קדומה. אך הוא אינו קודם לאורח חייו ומערכת אמונותיו של האחר, אשר זכאי גם הוא לכבוד. אין כאן עניין לאיזונים, כי במקרה כזה יש פגיעה רק באחד, ואילו ה'נפגע' זכאי להכיר בכך ששיפוטו אינו אבסולוטי.

במילים אחרות, איני רשאי לשפוט את האדם השונה ממני, אך אני בהחלט רשאי לשפוט את מעשיו.

ביחס לשאלה האם ניתן למנוע מקרים של גזענות המסתתרים מאחורי כסות של אורח חיים ואמונות אישיות, לא נראה לי שזה מענייננו, בכל מקרה אדם יכול להתחבא מאחורי מסך של 'אין מקום פנוי' וכדומה, וזה תפקידו של השופט לבחון את המקרה הפרטני המגיע לפניו.

נ.ב. הנושא היחיד שבאמת חורג מהגישה הזו הוא עניין אפליית שומרי השבת. אבל הוא באמת לא בא מדרישה לכבוד ושיוויון אלא מתוך חוקי העבודה. שממילא כוללים המון פגיעה (כלכלית) בזכויות הקניין, למטרות חברתיות שהחברה כיום מעריכה. נדמה לי, שאף אחד לא יטען נגד מדינה שלא מחייבת להעניק לעובדים ימי הבראה בתשלום, שהיא לא נאורה או פוגעת בזכויות אדם. מובן לכולם שניתן להעריך את הצורך החשוב הזה במידה שונה, והדבר גם תלוי תרבות. בחברה בה אנשים יצאו לנופש גם ללא תשלום, משום שישנה מסורת של יציאה, החשיבות בחיוב המעסיקים לשלם על זה קטנה בהרבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2015 14:43 לינק ישיר 

[איד"ג,

זעקותיך כנגד "המהפכה", דומות בעיניי לדמעות תנין של קוזק נגזל. במחילה, להזכיר בנשימה אחת עריפת ראש על רקע דתי עם ביקורת ציבורית (שלא שינתה את גזר הדין!) על שופטת שתקפה מילולית נפגעת, כאילו היו שני צדדים של אותו המטבע (האלים, הקיצוני, הפונדמנטליסטי)? אם זה לא היה מגוחך זה היה מפחיד. 
אכן, לא משנים המספרים (כפי שכתבת לעיל) וגם לא הסטטיסטיקה הנוגעת לתלונות על עבידות מין וליחס המגוחך בין כמות מבקשי התמיכה על רקע זה במרכזי הסיוע ובין כמות התלונות שמגיעות בסופו של דבר לבית המשפט (וכן - גם לכמות ההרשעות בסופו של דבר, שהרי מרבית מקרי ההטרדה ו/או האונס נעדים בחדרי חדרים וזולת "הוא אמר, היא אמרה" אין עדות או ראיה לכך שנעשה מעשה). מה שחשוב זה הרי לא המספרים המדברים על כמות זהה (ומעט פחותה) של תלונות שקריות על הטרדה/אונס ותלונות על גניבת רכב (הכוונה אינה לתלונות שאין עדות להוכיחן אלא לתלונות שברור שהן שקריות וסביר שנעשו מתוך מוטיבציה נקמנית וכו'). מה שחשוב זה ש"אנחנו" יודעים ומרגישים שאנחנו צודקים - ותמיד היינו צודקים - ופתאום הקרקע נשמטת מתחת לרגלינו בגלל כל ה"מהפכנים" האלה, שכאילו רוצים לתקן עולם במלכות שדי, אבל למעשה הם מנסים לפגוע בכל היקר "לנו". 
כתבתי "אנחנו" ו"לנו" במרכאות, כי - לשמחתי - אני באמת לא מכירה הרבה אנשים שיכולים להיכלל במילים אלה. אני לא מכירה הרבה אנשים (אם בכלל) שחושבים "פעם היה הרבה יותר טוב", כשיכולנו להגיד מה שאנחנו רוצים למי שאנחנו רוצים (כנראה בגלל ש"אנחנו" גברים לבנים עם כסף...), וכולם היו מרוצים (כולם?! אולי חוץ מנשים, שחורים וכל מי שהוא מיעוט חלש - אבל מה אכפת "לנו" מהם?). וב"ה שכך. 
אז לא, אני לא חושבת שהמטרה מצדיקה את האמצעים ואני חושבת שצריך בהחלט להיזהר ב"איך" גם כשה"למה" מוצדק. אני בהחלט בעד עידון ואיזון והתבוננות מורכבת. אבל לפעמים זה כ"כ קשה - במיוחד מול זעקות ה"כאב" של אלה שמבכים את העובדה שמשהו השתנה פה ויותר אסור להם לנהוג באחרים כאילו היו בעולם רק כדי לשרת את יצרם (יצר הכוח, בעיקר...).

(אריאל, עמך הסליחה - זה אכן לא לגמרי קשור לאשכול, אבל כך גם רוב דברי איד"ג עליהם הגבתי).]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2015 15:27 לינק ישיר 

אמשלום
מה את חושבת על העליהום התקשורתי על אותה שופטת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 11:35 לינק ישיר 

אמשלום,

אל נא באפך. לא השוויתי את שתי התופעות כשלעצמן. שתי התופעות – שפשוט הזדמנו לעמוד הבית של אותו עיתון אינטרנטי באותו היום – היו מבחינתי סימפטומים לשתי חברות, ששתיהן בעיניי בלתי שפויות. באיזו מהן הייתי מעדיף לחיות? התשובה מובנת מאליה. אין סימטריה כלל. (ואגב, אם מישהו יכתוב פעם שעיטוש הוא סימפטום לנזלת כמו שכאבי תופת הם סימפטום לסרטן אני ממליץ שלא תפרשי את דבריו כאילו הוא רואה נזלת וסרטן באותה מידה של חומרה).  

גם לא אמרתי שפעם היה טוב יותר. אולי זה נכון, אולי זה לא נכון, אבל זה באמת גולש מהעניין. רק אמרתי שהמהפכה – גם אם היא בסך הכל מביאה למציאות טובה יותר – הולכת ונעשית יותר ויותר דורסנית כלפי "הריאקציה השחורה", ושזה רק יילך ויחמיר, מתוך דינמיקה פנימית.

הטיעון שלך גלש מהר מאד למישור חצי-אישי, הנוגע בהיותי זכר-לבן-שבע. מייד אגיע גם לזה. אבל לפני כן, צריך לתת תשובה עקרונית: האם פגישה ברגשות ראויה או לא ראויה להגנה משפטית? שנים השיבו לנו הליברלים תשובה שלילית נחרצת. עניינו של המחוקק הוא בהגנה על זכויות ממשיות: חיים, גוף, חירות, קנין. פגעו ברגשותיך הדתיים/שמרניים/קבוצתיים/אישיים? – זה לא עניינו של המחוקק, או, אם לצטט מכר וותיק, "תתמודד!". פתאום עכשיו המונח "הטרדה מינית" החל לכלול גם פגיעה ברגשות (ועייני בבקשה בפסק הדין לפני שאת מתייחסת באוויר). אז אפשר למצוא כל מיני חילוקים ותירוצים, וכמובן גם לגלוש למימד האישי, שתמיד מסייע לבריחה מן המימד העקרוני, אבל אני מרשה לעצמי לדרוש תשובה עקרונית: פגיעה ברגשות – כן או לא ראויה להגנה משפטית? אחר כך ננהל את מערכת החילוקים המסועפת.

לגבי המימד האישי: אני רוצה להזכיר לך שלצד היותי זכר-לבן-שבע אני שייך לקבוצה אתנית/דתית שבמרבית ארצות העולם היא מהווה מיעוט, לעתים מיעוט שנוא, ושעד לפני כמה עשרות שנים נחשבה לדוגמא פרדיגמטית של אפליית מיעוטים ושנאתם. סביי וסבתותיי, משני הצדדים, עוד חיו במצב הזה, ואפילו אבא שלי עלה ארצה רק בגיל 15. ובכל זאת, ואף על פי כן, ולמרות הכל, אני רוצה להכריז בקול ברור  וצלול: אם במדינה לא-יהודית כלשהי ייצא חוק שיקבע כי בעל אולם שמחות חייב (!) להשכיר לי את האולם שלו ואסור לו להימנע מכך על רקע אנטישמי, שאם לא כן הוא ייענש בקנס – אני אטען בקול רם וצלול שמדובר בחוק הזוי. אם הוא שונא אותי, מה פתאום שישכיר לי?! אסור לו לשנוא אותי?!!

ושוב חזרנו לשאלת העקרון המופשט של פגיעה ברגשות. אם אסור לשנוא – יבוא נא המחוקק ויאסור על ביטויי שנאה כלשהם, כולל על מריבות שכנים וסכסוכי עמיתים (אפילו באקדמיה!!), עם סנקציה עונשית בצידם. מדוע זכו השנואים על רקע דת עדה גזע ומגדר להגנה שלא זכו לה שנואים אחרים?!! האם דמם סמוק יותר?? האם הם פחות מסוגלים "להתמודד"? ושוב, אני לא מתכוון להצדקות היסטוריות או פרגמטיות או אופנתיות ("זה הגל הנוכחי של המהפכה..."), אלא להצדקות פילוסופיות עקרוניות.

[בשולי הדברים, בתגובה לדברי מימוני וללא רצון לגלוש לכיוון זה, אני רוצה לציין שגם זכות הקניין איננה מקודשת בעיניי בקדושה חמורה, וככל שהשימוש בקניין הוא בעל אופי ציבורי יותר כך התערבות המחוקק בזכויות הנוגעות לו תהיה לגיטימית יותר בעיניי. ולכן אני כן נוטה לקבל – אם כי בהתלבטות קלה - את התערבות המחוקק בסלקציה בכניסה למועדונים – שם כרטיס הכניסה הוא כמעט בגדר "חוזה אחיד" במשמעותו המשפטית - יותר מאשר את התערבותו בחוזה להשכרת אולם, שהוא חוזה אישי וולונטרי לחלוטין ואין בו כל מימד ציבורי. לכן גם בענייני תעסוקה הייתי מחלק – שלא כעמדת המחוקק הישראלי - בין מפעל גדול, ובמיוחד כזה הנהנה מתמיכה ממשלתית, לבין, נגיד משרד עורכי דין קטן עם שני עובדים. אבל לא הייתי רוצה לגלוש לסוגיה זו כאן]. 

תוקן על ידי אידך_גיסא ב- 07/07/2015 12:12:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 11:39 לינק ישיר 

ועוד משהו, לגבי החלק האחרון של דברייך, שהוא שוב במישור האישי:

לא זכור לי שהפעלתי אי פעם כח או שליטה כלפי הומואים ולסביות (שהם, כזכור, נושא פסק הדין של יד השמונה) או שנהניתי ממעמד יתרוני כלשהו כלפיהם, כך שלא ברור לי על איזה יצר כח את מדברת. ועוד תזכורת: כבר למעלה ממאה שנה שהכח מצוי בידי "הנאורים", כך שאני נמצא בצד השני של המתרס. ועוד תזכורת: אלה שוזעקים כל הזמן ש"גנבו להם את המדינה" (הכח, כן הכח) נמצאים דווקא בצד-המתרס שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 12:04 לינק ישיר 

שתי שאלות שרק הן רלוונטיות :1האם לפי ההלכה זוג לסביות מטמאות את האולם לנצח נצחים?ושאלה שניה מה אומר החוק? כי אנחנו לא בשטעטל תודה לאל.(אם כל הגחמות של החרדים היו מתבצעות כבר היינו דעאש)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 12:13 לינק ישיר 

לסביות הן לא איסור מהתורה, בגמרא כמעט ואין דיון עליהן, להוציא כי היא פסולה לכהן גדול, כי היא לא בחזקת בתולה, טכנית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 12:16 לינק ישיר 

א"ג
אמשלום תוכל לענות לך שמגינים על להטבים בגלל אפליה מתקנת
המדינה נוהגצ להפלות כך מי שזקוק לעידוד בעיניה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 13:20 לינק ישיר 

ירוחם,

אם הרמב"ם פוסק שזה בכלל כמעשה ארץ מצרים, ע"פ התורת כהנים, לא נראה לי נכון לומר שאין איסור מהתורה, אלא שאיסורן איסור לא תעשה, ולא כזכור שהוא בסקילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 13:21 לינק ישיר 

[איד"ג,

כתבת הרבה ובד"כ לעניין (אמירותיך העקרוניות לגבי תפקיד החוק וכו'), אבל קשה לי לראות היכן דבריך מגיבים לדבריי (האמיתיים, לא המדומיינים - שמייצגים איזו סמולנית-ליברלית-תלאביבית-צפונית-טבעונית או משהו כזה).

א. טעות קלה בהבנת הנקרא: לא טענתי שאמרת שהביקורת על השופטת ועריפת הראש הן אותו הדבר. טענתי שאמרת (ואכן כך אמרת, וחזרת ואמרת גם עכשיו) שהן ייצוגים של "שני צדדים של אוו המטבע (האלים, הקיצוני, הפונדמנטליסטי)" סוף ציטוט. כלומר, יש ביניהם הקבלה כלשהי מבחינת האלימות והקיצוניות שלהם. ובכן, אני עדיין טוענת שזו שטות, ואפילו שטות מסוכנת. כי גם לי ברור היכן אני מעדיפה לחיות - וזה בכלל לא משנה אם עורפי הראשים או הערופים, אם השופטות או מתקיפיהם הם ב"צד שלי" או לא...

ב. כל ימי בפורום הזה (והם די ארוכים, כפי שאתה יודע), תמיד ייצגתי עמדה (אמיתית לחלוטין מבחינתי) של תשומת לב לשוליים - הארה של החלשים והמוחלשים, ביקורת כלפי בעלי הכוח וכו'. לכן, דבריך בעניין "צד המתרס" שלי כ"כ מגוחכים בעיניי. כל "אליטה" המבכה את אובדן זכויות היתר שלה ומאשימה בכך את ה"חלשים" שקיבלו סופסוף כוח מעוררת בי אי נחת (וזה, כאמור, לגמרי לא משנה האם אני שותפה באופן כלשהו לדעותיהם או לזהותם בעניינים אחרים). במובן עמוק זה, המתכיינים החדשים הם דווקא בצד המתרס שלך.

ג. יצר הכוח הוא זה שגורם לנו (בין היתר) להפלות ולדחוק לשוליים אחרים: אם הם "נמוכים" וחלשים ממני, זה עושה אותי חזקה וצודקת יותר... הפלייה נגד הומואים ולסביות עדיין קיימת, ולא פחות חשוב מכך - שנאה. העולם הוא ממש לא "מדינת תל אביב" המדומיינת (כי בינינו, גם תל אביב הריאלית היא לא "מדינת תל אביב"), והומואים ולסביות עדיין מותקפים (פיזית ומילולית), מוטרדים ומופלים בגלל זהותם (כמו קבוצות אחרות - למשל, נשים, חרדים, אתיופים וכו'). 
העובדה שפעם הייתי חלשה לא אומרת שאני כזאת עכשיו (יהודים במדינת ישראל הם דוגמא מצוינת, אם כי לא בהכרח טובה...); זו אחת הסכנות של מהפיכות מן הסוג שדיברת אליהם - המהפכנים מן השוליים הופכים למרכז, צוברים כוח והופכים לעוד אליטה ישנה-חדשה שיקומו כנגדה מהפכנים אחרים (ואני מקווה בכל ליבי, שתמיד אצליח לעמוד - או לפחות להבין - בצד של המהפכה ולא בצד של האליטה...). ואגב, גם "חלשים" תמיד ימצאו להם מישהו חלש יותר כדי להפעיל עליו את יצר הכוח (מישהו אמר "נשים"?).

ד. ורק לסיום, ובנימה לחלוטין בלתי אישית - טענותיי היו כלפי הדברים שכתבת בהודעתך, ולא כלפיך כאינדיבידואל. הודעתך אכן מייצגת עמדות שאני מתנגדת להן בתוקף, במיוחד בהקשר הנימה שלהן (אם לצטט את קרן מור: "זה נשמע לי כמו אוי אוי אוי...").]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 13:25 לינק ישיר 

נחמד
האיסור אינו אפילו  במלקות. לדעתי הרמב"ם הוא הרמב"ם, אבל לא התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 13:50 לינק ישיר 

שוד ושבר!!!

באירופה יש מקומות שלא מוכנים להשכיר אולמות לעסקים של יהודים כי זה מנוגד לאמונתם וגם מגעיל אותם.

אתה סתם הומופוב קטן ותו לאו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2015 14:28 לינק ישיר 

אלי,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פסק-דין יד-השמונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.