| נשלח ב-12/7/2015 15:07 |
|
| |
אתרי יהדות לייט – תופעה
בשנים האחרונות קיימת זליגה הולכת וגוברת, שניתן להגדירה כבר עכשיו, או בעתיד, כתופעה: אתרי יהדות לייט. אם עד עתה הוגדרו הלייטים והחפיפניקים כאותם שאין להם כח להתפלל במנין / עד סוף התפילה, או הנשים שלא מכסות את הראש, שרות בפני גברים, וכדו'. ולא הרגישו צורך לספק הסברים. עכשיו הלייטים פתחו ז'נאר חדש: לייטים במחשבת ישראל. כמובן שתמיד היו גישות יותר מיסטיות / רציונליות / פתוחות / סובלניות / ליברליות וכו', אבל כולן היו תחת איזו מטריה, הסתמכו על רמב"ם ורלב"ג, או על הרב קוק / נדל / שרקי. הלייטים האלו בכלל לא מספרים לנו מה הם עושים (אם כי הם יכולים להעלות סקר יז' בתמוז האם צמת וכדו'), אבל הם פותחים אתרים של מחשבת ישראל, בהם הם מציעים ביקורת המקרא בקטנה, ביקורת ההלכה (לא הלכה מסויימת, ולא ביקורת עיונית), וחוזרים אל המקורות בעצמם, לא משתמשים בסמכות דתית כל שהיא, (למעט ציטוטי השתמש וזרוק מחז"ל / שפינוזה ועוד). ישנן שתי נקודות עיקריות: 1) ערעור האמונה בתורה מן השמים חלקית או לגמרי בנוסחאות מכובסות שונות או בלתי מכובסות, 2) קריאה לביטול ההסתמכות על חז"ל כמקור סמכות. יש איזה דמיון לקונסרבטיבים, ובהחלט יכולים להיתלות בתורתו של הרב א"י השל וכדו', אבל הנקודה היא שזה כבר לא מגיע מ"הקונסרבטיביים", זה ז'אנר חדש, מגיע מדת"ל, ומחרדים לשעבר. אחד הראשונים היה בעל "ברכת שמואל המבואר", (דיון אודותיו, כאן, אם כי בעצם כל התוכן הלייטי הוסר מהאתר, ולא ידוע מה עלה בגורל המחבר), אם לא ניתן את זכות הראשונים לידידינו דרום חוקר), אחד המפורסמים והמוצלחים בגרפיקה ממוחשבת הוא ידידינו היקר "אברם העברי", מפורסם פחות ממנו, ובפרט מוצלח פחות ממנו בגרפיקה הוא בעל ספר ההצלחה, והנה כוכב חדש: פאר ברזילי: חזרתי עם תשובה, מדוע אני מבדיל בין כל אלו ודומיהם לקונסרבטיביים: משום שהם מגלי ארצות יחידים, הקונסרבטיבים הם קבוצה ותיקה ומבוססת, שיש לה הוגי דעות מפורסמים, שגיבשו יחדיו איזו שהיא תורה. ומי שמשתייך לקבוצה, הוא פשוט משתייך, כמובן גם אם יש לו יחודיות ודעה עצמאית וכדו', הוא סוף סוף חלק מקבוצה. ואילו הכוכבים שלנו נותנים תורה משל עצמם, הם מחליטים מה עיקרי האמונה החשובים, איזה ספרים מהתנ"ך לגנוז ואיזה לקיים, את מי לנדות ביבנה, וכך הלאה. נראה שהלייטים ההשקפתיים רוצים להישאר איך שהוא דתיים, ועל כך ברצוני לעורר דיון, איזה סוג של דת יכולה לצמוח על רקע כזה? כי בדיוק כשם שהם שוללים את הדת הקלאסית שנשענת על הנחה שצריכים לקבל את קדושת ואמיתת הספרים המסויימים במדה ידועה (תמיד אפשר לדון על אחוזים קטנים), הם יוצרים דת שמקבלת קדושה ואמת במספר אחר של אחוזים, אבל בלי האחוזים האלו אין לדת שלהם קיום עדיין, מה שקורה הוא שהם יותר ליברליים לא רק בכמות האחוזים שצריך להאמין, אלא גם במיקום שלהם. נניח שאחד מקבל את האותנטיות של חצי ספר דברים ושליש ויקרא, ו10% מה שחז"ל אמרו (וואלה, זה המון!), ואחר בדיוק להיפך, מבחינתו כל הרשימה הנ"ל היא שטויות, והוא מקבל 25% מהתורה ודוקא את ה10% האחרים שחז"ל אמרו. (זה מקביל ליהדות הקלאסית, לא יהרגו אותך על סוד היב', או על איזה גמרא שלאו דוקא, בתנאי שזה יהיה אחוז קטנטן. ההבדל הוא באחוזים). או שמא אין להם שום תיאולוגיה, והמחלוקת ביניהם לפינקלשטיין או כל מישהו אחר שטוען שכל התנ"ך הוא יצירה פוליטית אנכרוניסטית חסרת הקשר למציאות ולאמת, הוא סתם הבדל בין חוקרים. מדובר בחילונים, שמשום מה מפתחים דיונים דתיים ומקבלים כאמת חלקים מן התנ"ך, שזו זכותם כמובן. אגב, התרשמות שלי שחלק גדול מהחומר הוא סתם טיעונים של מה בכך. אבל זה עוד נושא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:14 |
|
| |
דווקא נשמע מאד מענין. האם לך יש את המונופול, על היהדות ועל התורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:18 |
|
| |
איפה בדיוק הבנת מדברי שיש לי מונופול? תיארתי את התופעה, והתעניינתי איך היא תוכל להמשיך ולשרוד, אם יש לה תלות מובהקת בגחמות של כל בעל אתר, ולא שום הנחות יסוד שתהיינה מוסכמות על קבוצה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:19 |
|
| |
אני לא חושב שיכולה לקום דת על בסיס זה. הדת היא גם מסגרת פוליטית-סוציולוגית. אם כל אחד מאמין במה שהוא רוצה, אין שום בסיס משותף בין חברי הקבוצה ואין שום מסגרת, אלא פשוט אוסף של אנשים שעובדים כל אחד את אלוהיו. האנשים האלה לא עוזבים את החברה הדתית בדיוק מהסיבה הזו, אלא אומרים שצריך לעשות כך וכך וכך. הם גם לא מקיימים ביניהם דיאלוג, אלא הדיאלוג שלהם הוא עם הקבוצה הדתית של המיינסטרים (למשל אברם שהוא כופר בתורה מן השמיים בא לפה לדון עם מאמינים), בדיוק מאותה סיבה. לדעתי, לא היה מזיק לאנשים מהסוג הזה להתעסק קצת בהגותו של ליאו שטראוס, ובמיוחד לקרוא את 'רדיפה ואמנות הכתיבה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:31 |
|
| |
יש,אם קראת את ליאו שטראוס אז בבקשה תסביר את הרעיון שלו שרלוונטי לדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:43 |
|
| |
פרוגרמי עצם הגדרתך - יהדות לייט-, היא גילוי דעת, שהדעה הלא מקובלך עליך היא- לייט -חפיף. יש אנשים, בעצם כל יהודי ויהודי, חרדי ונטורי קרתא כולל סאטמר ומרעיהם, הבוחרים מה לקיים ומה לא, ואיך לקיים, אין לזה כל קשר לאמונה בה'. בפרקי אבות שהתחילו אתמול שוב ללמוד, אומרים - ועמך כולם צדיקים, לעולם ירשו ארץ. הלייט והכבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:47 |
|
| |
אפרים אתה מוזמן לקרוא גם. זה יהיה יותר טוב מסיכום שלי של שורה וחצי. שטראוס חשב שהדת הייתה הבסיס של המסגרת הפוליטית, שבימי הביניים היו אנשים שלא ממש האמינו בה, אבל הם הבינו את החשיבות הפוליטית שלה, ולכן העבירו את המחשבות שלהם רק לבודדים שיוכלו גם הם לדעת את האמת מחד ומאידך להשאיר את זה בסוד ולא לפגוע בקהילה. רבים (כולל אותי) חושבים שהוא חשב שזה צריך להיות גם המצב בימינו על אף שהוא עצמו לא קיים מצוות. כאמורף עדיף לקרוא בפנים. זה יצא בתרגום לעברית (אם כי אצל שטראוס למילים המדויקות יש חשיבות גדולה, אבל נראה לי שהתרגום טוב מאוד) בספר 'ירושלים ואתונה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:53 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | פרוגרמי עצם הגדרתך - יהדות לייט-, היא גילוי דעת, שהדעה הלא מקובלך עליך היא- לייט -חפיף. י |
|
ירוחם, לייט זה לא חפיף, זה פשוט יותר קל. מקלילים את "סבל הירושה" וכן, יש גם חפיף באופן יחסי, שלא לוקחים ברצינות את סמכות המקורות, וזה חפיף מבחירה לא טענתי למונופול, כבר מזמן לקחו לנו אותו (למרות שזכותי שדעה מסויימת תהיה לא מקובלת עלי) באתי רק לעורר מחשבה ודיון, האם בעלי הדעות לייט האלו יכולים להגדיר עצמם כמשתייכים לקבוצה כל שהיא שתישא מטען ערכי / אידיאולוגי / תיאולוגי, או שבעצם הם אומרים שאין להם ענין בזה, ואם הם עדיין שייכים למשהו זה מקרי / זמני. או שהם יטענו כמו הדעה שנרמזה לעיל שצריכים ליצור חברה מלאה שקרים קדושים / טמאים וזו מטרה ערכית נעלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 15:54 |
|
| |
פרוגרמי חלק גדול מה"לייטים" נראה שעוד לא השלימו עם עצמם מי הם
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 16:13 |
|
| |
מעניין אם בשלב מסויים תתפתח תנועה חדשה, כי בסופו של דבר במאות ה19 וה20 היו רבים שהחזיקו בדעות כאלו, אבל לא יצרו תנועה דתית, או שנשארו בתוך הקהילות עם הכפירה בלב וקצת בחוץ, או שעזבו ונטמעו בחברה הגויית. בהמשך היה ציונות וכדו', אבל לא היתה תנועה דתית מעבר לתנועות המפורסמות. בהמשך למה שכתב יש על מסגרת פוליטית סוציולוגית, קיימת כבר מזמן תופעה של חרדים שמרדו בדרך הסוציולוגית, וכן בציבור הדת"ל, זה נושא הרבה יותר קליל, ואפשר למצוא בלוגים למכביר, ואולי אפילו את נדב שנרב אפשר בעדינות לקשר לקבוצה זו, שלא רואה מקום יותר מדי לסמכות של רבנים, למעורבות שלהם בדעות והשקפות, שמצריכה חשיבה מחדש על כל הארגון הסוציולוגי של הדת. השאלה אם הם יוכלו להתאגד (ומי מאיתנו יצטרף).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 16:14 |
|
| |
הוא אשר אמרתי. אתה קובע מי לייט חפיף ומי רציני. מי מאמין בהבלים ומי מסנן , אפה קיבלת את הסמכות לקבוע מי לייט ומה זה לייט? למשל -לדעתי הסוגדים לאדמורים לגדולי הדור לרבנים מקובלים לבאבות וכל מיני רמאים, הם עובדי עבודה זרה. לא לייט. עובדי ע"ז כבדים. וכן המתפללים על הקברים ולקברים הם באותה קטגוריה. אני יכול להוכיח מהשולחן ערוך והגמרא, כי רוב הכבדים ולא הלייט לא מקיימים את הכתוב בה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 16:23 |
|
| |
איש חביב, אין לי מונח מה אתה רוצה, ומה הקשר של מה שכתבת לדברי או לנושא הדיון. אם זה חשוב לך אשנה את הכותרת, הגישה הישנה היא הלייט, והחדשה תהיה כבדה, רק בשבילך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 16:39 |
|
| |
הכותרת לא משנה אלא מה שכתוב בה למשל אתה כותב- וכן, יש גם חפיף באופן יחסי, שלא לוקחים ברצינות את סמכות המקורות, וזה חפיף מבחירה.
.הויכוח הוא -מי הן הסמכות המקורות? למה אתה חושב שאדם המאמין ומקיים את חוקי התורה כהבנתו. חייב להיות מאורגן בעדר? למה אתה חושב ש-נדב שנרב-, יותר לייט מיואליש קראוס מנטורי קרתא,? לדעתי ההפך.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 17:43 |
|
| |
אענה בשם עצמי (כיוון שאני עם חצי רגל בחופש ואין לי זמן, זה יהיה קצת ארוך :)
1. אני כותב את הבלוג משני מניעים: א) לחלוק ידע ותובנות. ב) "לנער" קצת את התפיסות הדתיות של עצמי ושל הקוראים. אתה שואל על ב), אז התשובה היא שכן, יש לי מעין אג'נדה צנועה שמטרתה לגשר בין דתיים לבין עצמם, בין דתיים לבין חילונים ובין דתיים לבין השכל הישר... והפרשיות האחרונות תוכחנה.
2. עם כל הכבוד שלי לעצמי, מידת השפעתי די ברורה לי (בניגוד אליך), קרי - קרוב לאפס... לבלוג יש קצת יותר מ 3000 כניסות בחודש, בערך כמו כמות הכניסות בדקה של כתבה נידחת בערוץ הסטייל ב ynet. אז אני מרשה לעצמי להתייחס לעצמי בחוסר רצינות מסוים...
3. אני לא קונסרבטיבי מבחינה סוציולוגית, אם כי ודאי שמבחינה תיאולוגית. דא עקא, (גם) בחברה שלנו אלעס איס סאציאלאגיע, כך שאני דתי לאומי למהדרין - והקריטריון הברור לכך הוא שאני גר בשטחים הכבושים (טוב, בערך -אלקנה) ומצביע בנט, כבוד!
4. אגב, הבלוג שלי הרבה פחות חתרני / בועט / מסוכן לסביבה מפורום עצכ"ח, הרומס כל קודש ברגל גסה... :)
בקיצור, לא להתרגש יותר מדי, הרוצה לקרוא יקרא ואולי גם יחכים, והרוב הדומם ימשיך לקרוא "עולם קטן" ולצקצק בהפתעה מדי צוץ עוד התבטאות דתית הזויה ו/או רב או מוסד שמתגלה בקלונו...
נ"ב
אני בחופש עד יום ה' כולל , עם גישה חלקית למייל ולמים זורמים.
במקרים דחופים ניתן לשים פתק בכותל.
נאם אברם העברי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 19:04 |
|
| |
אברם אתה לא בדיוק דתי לאומי למהדרין. דומני שאם הרב מ' יהודה שטרן, רב היישוב אלקנה, יתוודע לדברי הכפירה שאתה כותב, כבר לא יהיה לך מאוד נוח בקהילה. אתה אכן מעוניין להיות חלק מהציבור הדתי לאומי, אבל קשה לומר שאתה 'למהדרין'.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2015 19:25 |
|
| |
[יש,
מאין אתה יודע ש"אברם_העברי" הוא לא "הרב מ' יהודה שטרן"?
(גילוי נאות: איני יודעת מי הוא אברם_העברי וגם לא מי הוא הרב מ' יהודה שטרן)]
|
|
|
|
|