בית פורומים עצור כאן חושבים

האמנם אין אובייקטיביות?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/7/2015 19:53 לינק ישיר 

מצד רביעי

אני יכול כמובן לענות רק בשם עצמי.

אבל יש בשאלתך דברים של תימה בעיני.

אני מצטט

איך אתם מסבירים את העובדה,

שאנשים חכמים [לכאורה פחות או יותר באותה מידה],

כמו - דקארט, קאנט, ועוד כמה אלילים, שמשום מה,

בא לכם להעריץ אותם,

[ ואתם משום מה מסיקים, שמזה שהם פילוסופים גדולים,

גם האישיות שלהם צריכה להיות ישרה כסרגל],

חושבים בנקודות מסוימות, הפוך לגמרי אחד מהשני,

וגם אם תפגיש אותם לוויכוח, למשך שעות, ימים, וכו',

עדיין יתבצרו כל אחד בעמדתו?????

לעניות דעתי- גם אם לא תקראו לזה בדיוק נגיעות,

אבל לכל אדם

יש איזה שהיא דרך מחשבה, ערכים, תפיסות עולם,

שמפתח לעצמו, כדי פשוט לחיות בעולם, ולנסות למצוא בו הגיון וסדר,

ועם כל הפילוסופיות, עדיין לכל אדם, תמיד תשאר נטייה לחשיבה מסוימת,

שגם אם כביכול יסתכל בעין ביקורתית, על דעותיו,

זה יהיה לא יותר, מנסיון פשוט להצדיק ולבסס את דעותיו ונטיותיו,

, או מקסימום לשכלל אותם.

האם יש לכם הסבר אחר????

עד כאן ציטוט.

אני מתייחס לדברים שכתבת:

אלילים - אני סבור שאני מסתייג מכל אלילות שהיא, בכל לבוש שהוא. אם מצאת אצלי הערצת אלילים, אנא ציין במה ואשתדל לתקן.

בא לכם  - לפי שימוש הלשון הרגיל, איני עושה מה ש"בא לי" אלא מה שאני חושב לנכון.

להעריץ -
איני מעריץ. אני עשוי לכבד. ואם כן, אז זה בגלל נימוקים שאוכל לפרט. למשל, אצל דקארט וקאנט, בזכות הבנתם הפילוסופית, תרומתם לתרבות האנושית וכו'.

מסיקים, שמזה שהם פילוסופים גדולים, גם האישיות שלהם צריכה להיות ישרה כסרגל - על סמך מה קבעת זאת? האם אני סבור שיש להם אישיות ישרה? היכן טענתי כזאת?

בוודאי שהיסק כזה לא יהיה תקף, כלומר המסקנה לגבי האישיות הישרה לא תנבע מן ההנחות.

לכל אדם יש דרך מחשבה, ערכים וכו' - נכון. הפילוסוף אמור להיות מסוגל להיות מודע להנחות היסוד שלו ולבדוק אותן. וכמובן, לפילוסופים יש הנחות יסוד שונות, גם לקאנט ולדקארט, ולכן הם נחלקו ביניהם. אבל במידה שהנחות יסוד אלו היו מודעות, הן לא היו "נגיעות" שעל פי הגדרה הן בלתי מודעות.

אז איני מבין את שאלתך, אלא שאני רק יכולתי להצביע על מה שהנחת שלא נכון לגבי לפי מה שאני מכיר את עצמי ואת המילים שבהן אני משתמש.

אפשר שמה שכתבתי נכון לגבי עודד וולאנד, ואני באמת סבור שהוא יסכים למה שכתבתי, אבל צריך לחכות לתשובתו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 21:02 לינק ישיר 

מצד רביעי העלה טיעון חשוב שה"נגיעות" אינם רק סיבות חיצוניות כגון מוסכמות קדומות של האדם או של אנשי מקומו אלא גם בהינתן נתונים שווים לשני אנשים שחפים מנגיעות חיצוניות - או שנגועים מהם באותה מידה - לא יגיעו למסקנה שווה 

זה מוכיח לכאורה שבאופיו (בדנ"א) של האדם כבר נקבעו צורות חשיבה שונות (מה שרואים הרבה פעמים צורות חשיבה שעוברות בתורשה גם בניטרול החינוך) ועל פיהם בתוספת מידע שיתווסף לו יבוא לתוצאות ידועות מראש.

וכמו כן נקבע מראש אם האדם יהיה מה"חושבים" שאינם מקבלים את המוסכמות כאמיתיות או שיהיה מהרוב 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 22:22 לינק ישיר 

האשכול הנוכחי נשא את הכותרת המסקרנת "האומנם אין אובייקטיביות?", כלומר האשכול פונה לאנשים שמפקפקים באפשרות של קיומה של "אובייקטיביות" ומטרתו להוכיח שכן קיימת חיה כזו. למה שנפקפק בקיומה של אובייקטיביות? הדבר הראשון שעלה לראש לכמה מהכותבים כאן, הוא "נגיעות", רעיון שמקורו כנראה בבעלי המוסר הגורס ש"אדם קרוב אצל עצמו", כלומר בדברים שלאדם יש בהם אינטרס, עלולות להתרחש הטיות שיפוט שהאדם אינו מודע אליהם. למעשה ניתן לפקפק בקיומה של אובייקטיביות לא רק במקרה של "נגיעות", גם במקרה שאין כל נגיעה, לא ברור האם האדם מסוגל לחשוב בצורה שהיא אמיתית לחלוטין? הלוא האדם מושפע מאין סוף השפעות שהוא אפילו אינו מודע להם...

בכל מקרה, כותב האשכול יוצא מתוך הנחה שכאשר אדם יחקור נושא "מתוך החלטה פנימית עמוקה ואבסולוטית שלא להתחשב כלל בדעותיו הקדומות" כלשונו, הרי שמדובר בחשיבה אובייקטיבית, העשויה להביאו למסקנות שונות מדעותיו הקודמות.

גם אם יש מקום להסכים שניתן לשנות את הדעה במצב של התנתקות מהעמדות הקדומות, לעניות דעתי יש מקום רב לערער על השאלה האם מדובר בחשיבה אובייקטיבית, או במילים אחרות האם ניתן לפתור בזה את הדיון בשאלה המרתקת שהופיעה בכותרת "האומנם אין אובייקטיביות?".

כמו שרמזו כאן לפניי, האדם מושפע מכ"כ הרבה מאוויים, רצונות, תשוקות, כעסים, תחושות אשמה, רצון לנקום בהורים וכו' וכו', העשויים להשפיע באופן לא מודע אך דרמטי ומשמעותי על עמדותיו. אין סוף מחקרים בתחום השיפוט גילו עד כמה החשיבה שלנו היא כה לא ראציונלית וכ"כ מושפעת מאין סוף חוויות שעברנו, עד כדי שהממצאים מעלים בספק את ההנחה שאנחנו בני האדם יצורים רציונליים. (ממליץ בחום לקרוא כמה מאמרים של פרופ' דניאל כהנמן בנושא השיפוט האינטואיטיבי...)

מה שאני מתכוון לומר שבסופו של דבר בעניי לפחות, אין הבדל מהותי בין אדם שעמדותיו מושפעות מהחברה בה הוא חי ומעמדות שטבועות בו מגיל צעיר, לבין אדם שמתוך חשיבה ""אובייקטיבית"" (???) החליט על עמדה הפוכה לחלוטין... אלו ואלו "אובייקטיביים" באותה מידה. ההבדל היחיד הוא בכך שזה חשב והגיע למסקנה, חושב שהוא יותר אובייקטיבי. זה הכול....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 22:53 לינק ישיר 

פסיכולוג,האם דרווין שינה את עמדותיו בגלל שקם בוקר אחד והחליט להיות אובייקטיבי ובגלל זה הוא זנח את כל מה שלימדו אותו בבית או בבית הספר?
האם תוכל לומר על דרווין שהוא שינה את עמדותיו בגלל שהיו לו נגיעות?

הוא חקר וקבל את עמדתו על סמך חקירות ממושכות.

גם אחרים ששינו את עמדתם עשו זאת לאחר קריאה ועיון כמו למשל שפינוזה ואחרים.
הרב וסרמן עשה לעצמו חיים קלים כשהוא דיבר על נגיעות.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 22:59 לינק ישיר 

אפרים, ואלו שנשארו בעמדתם עשו זאת ע"ס נגיעות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 23:02 לינק ישיר 

בערולאאדע, אכן לאופיו ואישיותו של אדם יש השפעה על אופן הסתכלותו על העולם, על העמדות שהוא מגבש. למקשיב לאותו אדם יש אפשרות לבחון את ראיתו ועמדותיו, גם לבחור אם הוא תומך, מאמץ או דוחה אותן. אבל הדבר החשוב הוא אם אותה ראיה ואותן עמדות יש בהן תוכן ומבנה בעל לכידות שאפשר להבין ולהתרשם מהן, שהן מוסיפות גם לנו מבט והבנה בני טעם.
מה שנתן ללמוד מכך הוא שהעולם והאדם הם דברים מורכבים, מסובכים, מגוונים, פתוחים ועשירים באפשרויות, קשים מאד לתפיסה ובמידה רבה אינם מובנים לנו. לכן הטענה של 'מצדרביעי', [כינוי המעיד על אותו רבוי אפשרויות], בדבר עמדות הפוכות, אינה טענה שכנגד אלא עדות לרבוי הצדדים.

נראה לי כי 'מצדרביעי' מערבב בין התנהגות מוסרית ראויה ובין יושר אינטלקטואלי. האחרון נדרש מכל הוגה דעות רציני, כראיה שהוא מסוגל לחשוב גם לחשב היטב את דרך מחשבתו, ומחייב את בעליו בכושר לביקורת נוקבת של עמדותיו ותפיסותיו, דבר שקשה מאד לעשותו. חשוב דרך משל על שחקן שחמט.לא די שהוא מתכנן מהלך. עליו לחשוב גם על האפשרויות שברשות הצד השני ולהשיב עליהן בבנית המהלך המתוכנן שלו.

אני מצטרף כמובן לדברי מיימוני. נראה ש'מצדרביעי' מגיב בזלזול ולעג על תחום שהוא זר לו ואולי גם חש התנגדות רגשית שמתוך אי ידיעה כלפיו.
אינני עובד אדם ולא מעריץ אדם, אבל יש בי הערכה וכבוד לאלו אשר עלה בידם להעשיר את התרבות האנושית, סללו בה דרכים ובנו בנינים, גם כאשר תוכן הדברים שלהם אינו מקובל עלי, או שהתיישן ואינו תקף עוד. אני משער שאם תתגבר על תחושת הרתיעה הנפשית ותקרא למשל דיאלוג של אפלטון, או את ההקדמות [הקלות לקריאה] של 'ביקורת התבונה הטהורה', ובעיקר תתאמץ מעט לחשוב על התוכן, תוכל לשוחח ולהתמודד עם הטקסטים האלו, להבין מדוע הם משפיעים מאות בשנים על המסכימים והמתנגדים כאחד, ומדוע הם זוכים להערכה.
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 23:18 לינק ישיר 

אריאל,אף אחד לא האשים את הנשארים שזה בגלל נגיעות כמו שעשה וסרמן כלפי היוצאים.
ולכן השאלה מיותרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 23:30 לינק ישיר 

יכול להיות שלא שמת לב, אבל הדיון כאן הוא לא 'האם השמיצו את החוזרים בשאלה/דתיים/ חילונים' אלא 'האם יתכן דיון בלתי משוחד בשאלות האמונה, בהתייחס לכל מסקנה אליה תגיע' כך שהשאלה רלוונטית למדי.
אגב, פרויד השמיץ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 23:30 לינק ישיר 

אה, וכמובן:

לו יצווה איש לכל בני אדם כי יבחרו להם מבין כל המנהגים את הטובים ביותר - היה כל אחד, אחרי בדיקה מדוקדקת, בוחר את מנהגי אבותיו (הרודוטוס, ג, 38)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 23:31 לינק ישיר 

אפרים, יש הבדל גדול בין שינוי העמדה על סמך תצפיות אמפיריות בה עסק דרווין, לבין שינוי עמדה על סמך חשיבה "אובייקטיבית". (אגב, דרווין ממש לא עומד בשום קנה מידה של תצפית אמפירית המקובלת היום. אם היה כותב היום דוקטורט בו היה מייסד את תיאוריית הברירה הטבעית על סמך תצפיותיו על המאובנים שגילה במהלך נסיעתו על האנייה Beagle, העבודה שלו הייתה נזרקת מכל המדרגות בטענה שאיננה מדעית, למשל איננה עומדת בקריטריון בסיסי של יכולת הפרכה, ויש עוד...)

גם שינוי עמדה על סמך קריאה ועיון בספרים לא נחשבת לדעתי אובייקטיבית, שכן האדם בוחר את מה לקבל ואת מה לא, מה משכנע אותו ומה לא. אנו נחשפים לכל כך הרבה תכנים כתובים, ובכל זאת על חלק אנו אומרים שמדובר בשטויות והבלים, ואפילו איננו מקדישים טיפת מחשבה שאולי בכל זאת יש בזה משהו, ולחלק אנו מתייחסים ברצינות. למה? אנחנו בוחרים את מה לקבל ואת מה לא בהתאם לניסיון חיינו ובתאם לדחפים ומאוויים בלתי מודעים, להם אנחנו מחפשים הצדקה כל הזמן.

מכיוון שקשה לי להאמין שיש יותר מידי אנשים שמשנים את עמדתם בדברים משמעותיים בעקבות תצפיות אמפיריות שערכו, אני עדיין חושב שאין כמעט עמדות או שינויי עמדות שהם אובייקטיביים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/7/2015 23:58 לינק ישיר 

"מוצא המינים, ובשמו המלא "על מוצא המינים בדרך הבירור הטבעי או השארת גזעים מחוננים במאבק החיים" (באנגלית: On The Origin of Species By Means of Natural ion or the Preservation of Favoured Races in the Struggle For Life), אשר פורסם ב-24 בנובמבר 1859, הינו ספר מדעי אשר עומד בבסיסה של תורת האבולוציה המודרנית. הספר נחשב לאחת מיצירות המופת של המדען הבריטי צ'ארלס דרווין ולאחד מספרי המדע החשובים ביותר שנכתבו."

דרווין שהיה אדם מאמין כתב שבכלל לא היה לו נוח להווכח  שמוצאנו מן הקוף כי הוא הורגל לחשוב שהאדם הוא נזר הבריאה. אבל העובדות טפחו על פניו והן היו חזקות מידי מכדי להתעלם מהם.(ואל תתחיל להביא לי הוכחות מאתר הדברות נגד האבולוציה. אנחנו כבר אחרי זה.)
כלומר דווקא לדרווין היתה  "נגיעה" חזקה (בלשון הזהב של הרב ווסרמן) להמשיך בחייו השלווים אבל ההוכחות שהיו לו אילצו אותו להשתחרר מהנגיעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2015 01:38 לינק ישיר 

בפתיחת האשכול לא התכוונתי לומר שהאדם יכול להגיע לחשיבה מזוקקת מכל הטיה שהיא. אפילו לאופי יש השפעה רבה על המסקנות שלנו, אנחנו לא מכונות חשיבה.
באתי רק לומר שאחוז גבוה מאוד מההטיות נובע מדעות קדומות (בין מהחינוך והחברה מגיל 0, ובין מהשפעות חיצוניות שונות), ואת רובן לדעתי אפשר לבטל באופן של החלטה מודעת חזקה ועמוקה מאוד.
הצעתי ניסוי שאולי ייתן אינדיקציה קלה.

[מצדרביעי
אם התכוונת גם אליי (כי הזכרתי את דקארט), אני מצטרף לרוב דבריו של הרב המיימוני.
כוונתי באשכול הייתה בדיוק הפוך ממה שכתבת; הסמכות של האנשים נגזרת מהאובייקטיביות שלהם, הרבה יותר מאשר מחכמתם. המבחנים האם אדם הוא אובייקטיבי והאם הוא חכם, שונים לחלוטין כמובן.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2015 07:06 לינק ישיר 

אפרים, אני לא מתווכח בכלל על תרומתו העצומה של דרווין למדע, הרבה דברים שכתב מהווים אבן יסוד למדע בכלל ולפסיכולוגיה בפרט. אגב מעולם לא נכנסתי לאתר הדברות, את כל הידע שלי על דרווין רכשתי במהלך לימודי הפסיכולוגיה בהם אין קורס אחד שדרווין לא מקבל בהם מקום של כבוד... אגב יש הרבה דברים שאפשר בהחלט לקבל אצל דרווין ועדיין להישאר מאמין.

יכול גם להיות שאתה לגמרי צודק שדרווין כתב את ספריו והגה את רעיונותיו באובייקטיביות מוחלטת, למרות שכפי שציינתי אף אדם לא חף משיקולים שונים המשפיעים על עמדותיו, וזה בסדר גמור. אגב זה שהוא היה אובייקטיבי לא אומר שהוא בהכרח צדק...

השאלה שלי היא, האם אדם שקורא את דרווין ו"משתכנע" לעזוב את אמונתו, האם הוא אובייקטיבי? האם באמת מדובר בתהליך של בחינת הדעות הקודמות באובייקטיביות והחלטה רציונאלית? קשה לי להאמין. נראה לי שאדם צריך סיבה לרוץ לקרוא על דרווין ולהשתכנע שצדק, והסיבה שגרמה לו לקרוא את דרווין היא זו שגורמת לו לעזוב את הדת ולא להיפך... יש אין סוף אנשים דתיים שלמדו את דרווין שלא במסגרת "החיפוש אחר האמת" אלא במסגרת לימודיהם האקדמיים ועדיין נשארו נוצרים/מוסלמים/יהודים דתיים...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2015 08:22 לינק ישיר 

פסיכ_ולוג כתב:

השאלה שלי היא, האם אדם שקורא את דרווין ו"משתכנע" לעזוב את אמונתו, האם הוא אובייקטיבי? האם באמת מדובר בתהליך של בחינת הדעות הקודמות באובייקטיביות והחלטה רציונאלית? קשה לי להאמין. נראה לי שאדם צריך סיבה לרוץ לקרוא על דרווין ולהשתכנע שצדק, והסיבה שגרמה לו לקרוא את דרווין היא זו שגורמת לו לעזוב את הדת ולא להיפך... יש אין סוף אנשים דתיים שלמדו את דרווין שלא במסגרת "החיפוש אחר האמת" אלא במסגרת לימודיהם האקדמיים ועדיין נשארו נוצרים/מוסלמים/יהודים דתיים...

כמדומה שאף אחד כאן לא אמר את זה, דיברו על כך שאולי יכולה להיות מציאות של חשיבה אובייקטיבית, על ידי החלטה חזקה מודעת, או באמצעים אחרים.
אני לא יודע איך זה הגיע למקום כאילו כל מי שהוא פחות תאיסט או פחות דתי, הוא יותר אובייקטיבי. (על דוקינס וידען יש אשכולות נפרדים....)

תוקן על ידי כמדומני ב- 16/07/2015 08:25:47

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האמנם אין אובייקטיביות?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.