|
|
| נשלח ב-30/7/2015 01:58 |
|
| |
[בער,
(רק כדי להוסיף על דברי יש) גם אם ההנחה שלך נכונה, והעובדה שנשים וגברים רבים מאוד כיום מאמינים שלנשים יש זכות בסיסית שלא להסכים לקיים יחסי מין עם גבר (אפילו יש להן עימו יחסים קרובים כלשהם), מעמיסה על הנשים עול כבד של אשמה, בושה וכאב כאשר הן נאנסות לעשות זאת, אולי יותר מאשר בעולם בו אין הנחת יסוד שיש להן זכות לסרב לכך - אז מה? האם לחברה כחברה יש זכות שלא להכיר בזכות המוסרית הראשונה במעלה לסרב למגע גופני? האם לחברה כחברה, לאחר שהכירה בכך שיש משהו לא מוסרי במעשה כלשהו, יש זכות לעצום עיניים מהכרה זו ולהתיר חוסר מוסריות? ילדים הגדלים בבית אלים כלפיהם רואים באלימות נורמה. האם בשל כך יש להימנע מלהעניש את הוריהם על האלימות שהם מפגינים כלפי ילדיהם? אני חושבת שזה אבסורד (במקרה הטוב) ושיתוף פעולה עם הרע והבלתי מוסרי (במקרה הרע).]
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 02:09 |
|
| |
ירוחם אני מכיר את המקרה ואני מצטרף לדבריו של צא מן התיבה. אם הבנת שכוונתי לכזה סגנון של 'אנשים גדולים', כנראה שהסברתי את עצמי מאוד גרוע.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 07:21 |
|
| |
צא מן התיבה
ברוך הבא אל הפורום!
נפילתו של אדמו"ר היא נושא חדשותי שלא לומר רכילאי ולכן אין מן הראוי להביאנה כאן. אבל הגיע הזמן להביא סיפור מהגמרא שפלא בעיני שלא צוטט לעיל.
תלמוד בבלי מסכת קידושין דף פא עמוד א
הנך שבוייתא דאתאי לנהרדעא, אסקינהו לבי רב עמרם חסידא, אשקולו דרגא מקמייהו, בהדי דקא חלפה חדא מנייהו נפל נהורא באיפומא, שקליה רב עמרם לדרגא דלא הוו יכלין בי עשרה למדלייא, דלייא לחודיה. סליק ואזיל, כי מטא לפלגא דרגא איפשח, רמא קלא: נורא בי עמרם! אתו רבנן, אמרו ליה: כסיפתינן! אמר להו: מוטב תיכספו בי עמרם בעלמא הדין, ולא תיכספו מיניה לעלמא דאתי.
תרגום: אותן שבויות שהובאו לנהרדעא. העלון לבית רב עמרם החסיד (=תואר שבח גדול בימי האמוראים). הניחון בעלית הגג וסילקו את הסולם (=הדרך היחידה לעלות לשם). כשעברה אחת מהן ליד הפתח המפריד בין העליה לבית התמלא הבית אור (מיופיה, וכנראה לשון גוזמא או תיאור של התחושה הסובייקטיבית של העומד מלמטה הוא רב עמרם). נטל רב עמרם סולם שעשרה בני אדם לא יכלו להרימו וייצבו בכוחות עצמו. החל לעלות בו. כשהגיע לאמצע (? איני יודע מהו "איפשח". אולי עצר?) הרים קול: שריפה בבית עמרם! באו חכמים... אמרו לו : ביישתנו (איך יתכן שאצלך קרה כזה דבר שרצית והתחלת לעלות אל הנשים?) אמר להם: מוטב שתתביישו אצל עמרם בעולם הזה ולא לעולם הבא (=שאז האמת יוצאת לאור) .
יש המשך לסיפור ולדעתי אי אפשר להבינו, שוב, אלא כמשל.
אשבעיה דינפק מיניה, נפק מיניה כי עמודא דנורא, אמר ליה: חזי, דאת נורא ואנא בישרא, ואנא עדיפנא מינך. השביעו רב עמרם ליצר הרע. וראה שיוצא ממנו כעין עמוד אש. אמר לו (ליצר כלומר לעצמו): ראה, אתה כמו אש ואני רק בשר, אבל אני יותר חזק ממך!
יש כאן אמירה מעניינת מאד על האופן שבו האדם מגלה את רצונותיו הלא תמיד יפים. היצר חזק מן האדם לעתים כאש ששום דבר לא יכול למנוע ממנה לשרוף. אבל הבשר החלוש שאינו מסוגל לעמוד מולה, מסוגל עדיין לגבור עליה בדרך עוקפת - ולנצח. (בושה מרתיעה אונס או לפחות ניצול לרעה של סמכות).
הרי לפנינו שאפילו אחד מן הידועים לשבח כ"רב עמרם החסיד" (אף זכור לי שהיה אמור להיות קשיש בזמן הסיפור אבל לא ראיתי זאת כעת כאן) כמעט נפל.
אפשר היה להביא כאן את סיפורו של אחד האמוראים שהגיעה לבית דינו אשה יפה מאד וגרמה לו הרהור עבירה, ולא מצא פתרון אלא לחזור לביתו ולקיים יחסי אישות עם אשתו (הסיפור ממשיך שהיא התפלאה מה קרה ובסוף קמה וגירשה את היפהפיה מן העיר במקל... אבל לא זה הנושא). הנה לפנינו דוגמא נוספת של התמודדות של אחד האמוראים עם יצר שאינו מוצא לו פתרון אלא בהתגברות ולקיחתו למקום אחר בהיתר.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 07:25 |
|
| |
** אמשלום
העלית את השאלה אם טבע האדם השתנה. זו שאלה שקשה עקרונית להכריע בה. אבל דומה שאם אנו משוים את הנהגותינו להנהגות שמוכרות לנו מן ההיסטוריה (עד כמה שההיסטוריה נגישה לנו), האם המצב אינו משופר? יש לנו מן הסתם לא פחות הרהורי עבירה ומה שמכנים "תאוות" מאשר לרב עמרם ולרבא גיבור הסיפור השני. אבל יש לנו גם מערכת מורכבת ועדינה יותר של דרישות מן האדם וגם מן הגבר או בעל הסמכות ביחסים כאלו (אי ניצול סמכות ומרות).
דוגמאות:
שינוי כללים וציפיות בתחומים רבים, החל מאיסור עבדות במדינות רבות או כולן; איסור נישואין עד גיל בגרות מאוחר לגיל המקורי שנהג בעבר או הותר בעבר (איש לא היה מעלה בדעתו לארגן נישואין בגיל של רבקה אמנו, אפילו לפי הגרסה שהיתה בת 14); וכדבריך, איסור על אישות בעל כורחה של האשה.
כל זה אינו מונע נפילות ומקרים רעים. אבל באותו חלק של האדם שבו הוא רוכש ערכים וכללים, שם האם אין שיפור והתעלות?
האם הדוגמאות האלו, שלך ושל בער, האם הדיון בהן אינו מהווה סימן של התעלות כללית, המאפיינת לא רק את שניכם?
אוסיף עוד הערה חשובה מאד: לא כל התנהגות שמעוררת ביקורת מוצדקת צריכה להפוך לנושא המגיע לבתי המשפט. הפיכת כל נושא לעילה לפניה משפטית יוצרת עומס והרי לא כל דבר ניתן לענישה במסגרת כזו. לעתים די לנו בסנקציה חברתית. (אם אדם מסתכל על אשה במבט חומד, האם לא די לנזוף בו? הדוגמא יכולה כמובן להיות גם הפוכה).
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 08:40 |
|
| |
ברוך הנמצא חכם מימוני נעים כאן בחברתך מתנצל על הדיון בנושא אך היה חשוב לי להעמיד דברים על דיוקם, מדשתקי... בנוגע לשאלה שהעלה כמדומני והמדרש של נורא בי עמרם אני חושב שזו שאלה לא הוגנת אני מאמין שצורת העיסוק בנושא המיני בדורינו חורגת מכל פרופורציות. למה לגבי לשון הרע לא שמעתי כזו שאלה למה יותר קל להאמין שאדם גדול נכשל בלשון הרע יותר מאשר בעברה מינית. היחס למין ברוב המגזרים בדורינו הוא כאל עילת העילות הפרי האסור בכבודו ובעצמו מבחינתי היחס למין צריך להיות כמו שמשמע מדברי המימוני כאל אחד מהיצרים הטבעיים חלק מהחיים שיש לו שימושים לטובה ולרעה . לא פחות ולא יותר מתאוות הממון והרכילות . ואנשים גדולים כקטנים עלולים ליפול בזה ובזה נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 09:33 |
|
| |
צא
בחרת שני נושאים שאפשר למקם אותם על קשת.
הגמרא עצמה מחלקת את התאוות, כלומר הרצון המושך לעבירה, לסוגים. ויש שלושה, ששנים מהם הזכרת.
לשון הרע, שאין אדם ניצל מאבק לשון הרע כל היום.
ממון. שהיצר חזק במיוחד, אבל - רק בפניו. (אין לאדם יצר הרע לחלום על שוד של כספת יהלומים).
עריות - שהיצר חזק במיוחד, בין בפניו, בין שלא בפניו (יש לאדם יצר הרע לחלום על יפהפיה פלונית, ואנן סהדי= כולנו מכירים זאת מנסיוננו, אם יורשה לי לדבר בלשון רבים).
השערתי היא שלשון הרע נפוצה דווקא מפני שהיא נחוצה ותועלתית, ולאסור אותה זה לאסור דבר המותר והרבה פעמים המועיל. אבל זה נושא לאשכול אחר. לעומת זאת, לעריות יש משיכה אוטומטית. אנו בנויים להגיב על גירויים של אשה, כוונתי לגברים, כפי שמתבאר על פי עיקרי הפסיכולוגיה האבולוציונית. כלומר, איני מקבל בהכרח את הנחות היסוד שלה לגבי התפתחות האדם, אם כי אפשר ליישב בינה לבין תפיסת הבריאה היהודית שלנו, אבל אני בהחלט סבור שהתורה מציגה עמדה דומה לגבי היחס למין ויצר המין. אנו בנויים כשילוב של תכונות של חיים ולכן בעל חיים עם תודעה אנושית שמכנים "נשמה". אי אפשר לנו - לאדם נורמלי ובריא - לא להגיב על גירוי, ואנו יכולים רק לבחור איך להתייחס אליו מכאן ולהבא לאחר הופעתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 10:16 |
|
| |
צא מן התבה אכן נראה שבזמן חז"ל הגישה ליצרי המין הייתה מעט שונה מבתקופתנו, וייתכן שאף הגישה ל'מהו אדם גדול'. מסיבה זו ביקשתי לחפש במאות השנים האחרונות כפי שהסברתי לעיל.
הרב מיימוני בזה תתורץ גם קושייתך, מדוע לא הביאו את הסיפורים מן הגמרא. [אם כי לא לחלוטין, לגוף נושא האשכול הם כן קשורים. אם כבר, היה מקום להביא את הסיפור של האמורא שהלך אחר איש ואשה דרך ארוכה ואמר על עצמו שהוא במקום האיש לא היה עומד בניסיון. בסיפור זה - לא מדובר רק על מחשבה שנופלת, אלא על מעשה, מצד שני זה רק תאורטי. אבל לא מצאתי כעת את הסיפור במקורו].
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 13:14 |
|
| |
אמשלום כתבה
האם לחברה כחברה, לאחר שהכירה בכך שיש משהו לא מוסרי במעשה כלשהו, יש זכות לעצום עיניים מהכרה זו ולהתיר חוסר מוסריות? החברה אינה מכירה שיש בדבר מסוים משהו לא מוסרי החברה יוצרת אותו ויש לה זכות לקבוע מה שהיא רוצה (אם ניתן לדבר על חברה במושגי זכות).
ילדים הגדלים בבית אלים כלפיהם רואים באלימות נורמה. האם בשל כך יש להימנע מלהעניש את הוריהם על האלימות שהם מפגינים כלפי ילדיהם?
אפשר להסיט כל דיון לקיצוניות, הנושא הוא לא כמה גודל המקום הבית העיר או המדינה שבה התרבות שונה, לשם דוגמא לוחם עזתי שיורה טיל על אוטובוס של ילדים מבחינתו זה פעולה לגיטימית של מלחמה ולעומת זה אדם פרטי שקובע לו סולם ערכים משלו לא יוכל לבחור להישפט על פי סולמו האישי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 13:40 |
|
| |
כמדומני,
סוכה נב ע"א
"אמר אביי ובתלמידי חכמים יותר מכולם כי הא דאביי שמעיה לההוא גברא דקאמר לההיא אתתא נקדים וניזיל באורחא אמר איזיל אפרשינהו מאיסורא אזל בתרייהו תלתא פרסי באגמא כי הוו פרשי מהדדי שמעינהו דקא אמרי אורחין רחיקא וצוותין בסימא אמר אביי אי מאן דסני לי הוה לא הוה מצי לאוקומיה נפשיה אזל תלא נפשיה בעיבורא דדשא ומצטער אתא ההוא סבא תנא ליה כל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו"
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 14:05 |
|
| |
[בער,
אני מודה שאיני מבינה שאיני מבינה מה אתה רוצה לומר - דבריך אינם עקביים כלל. עכשיו אתה טוען בדיוק את מה שאני טענתי לפני כן ושאתה (למיטב הבנתי) התווכחת איתו קודם לכן... (קרי: החברה היא הקובעת כללים מוסריים, מעשי אדם צריכים להישפט ולהימדד לפי כללי המוסר של החברה, שמשתנים במהלך הדורות).
מיימוני,
כתבת - "יש לנו מן הסתם לא פחות הרהורי עבירה ומה שמכנים "תאוות" מאשר לרב עמרם ולרבא גיבור הסיפור השני. אבל יש לנו גם מערכת מורכבת ועדינה יותר של דרישות מן האדם וגם מן הגבר או בעל הסמכות ביחסים כאלו (אי ניצול סמכות ומרות)". הוא אשר אמרתי! (מימין - ציטוט משלך, משמאל - דבריי שלי בתגובות הקודמות) "יש לנו לא פחות הרהורי עבירה" = הטבע האנושי לא השתנה (או: ה"יצר" הוא אותו ה"יצר"). "יש לנו גם מערכת מורכבת ועדינה יותר של דרישות מן האדם" - הכללים המוסריים השתנו ובעבוקתיהם גם החוקים החברתיים והנורמות. אז איפה בדיוק המחלוקת שלך איתי?
(ובעניין הסיפור על רב עמרם: א אש איש אישה -
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 15:11 |
|
| |
אמשלום
אפשר להניח שלא קראתי כיאות את דבריך, או שהסתמכתי על מה שכתבו אחרים כדי לכתוב שלא כמוך, או שחזרתי על הדברים בלשוני שלי כפי שאני נוהג לעשות מתוך איזו הנחה - מוצדקת או לא - שיש טעם בניסוח שלי לדברים.
במילים אחרות: סליחה שלא שמתי לב. ואני שמח שזכיתי להסכמה.
ובקיצור נמרץ: איקון ירוק.
... אם כי הדברים אמורים להיות פשוטים ומובנים לכל, הנסיון מלמד שאנשים רגילים לחשוב אחרת ממני, להרגיש אחרת ממני (כנראה) ובוודאי להתנסח אחרת.
"כשם שפרצופיהם אינם שוים, דעותיהם אינן שוות" (התלמוד באיזה מקום).
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 15:37 |
|
| |
העתקה מן הלינק של אמשלום
נורא בי עמרם! נורא בי עמרם! – לפני שמגיע רב עמרם לממש את יצרו, הוא עוצר בעצמו. סביר שעצירה זו דורשת כוח נפשי רב, ורש"י מסביר שרב עמרם "הרחיב ופיסק רגליו לעמוד במקומו בחוזקה להתגבר על יצרו", כלומר נדרש לו גם כוח פיזי גדול כדי לבלום את עצמו מלבצע עבירה. ברגע האחרון מתגברת דעתו של רב עמרם על היצר. זעקתו של רב עמרם היא רב-משמעית: היא מרמזת על האש שהציתה השבויה בארובת הבית ועל אש היצר שניצתה בליבו (כך מפרש המהרש"א ב" חידושי אגדות"), וקוראת בדחיפות ליושבי הבית האחרים כדי שיעזרו לו לבלום את עצמו (כפי שמפרש רש"י). במעשהו חושף רב עמרם שתי נקודות תורפה בעולם החברתי הנורמטיבי בו הוא חי: עלייתו בסולם מציפה אל פני השטח את עוזו של יצר המין הגברי שאינו "עוצר באדום" ואפילו ה"דעת" הגברית (שאינה אמורה להיות קלה, כזכור, כמו זו של נשים) אינה מסוגלת לו; בעצירתו מבעוד מועד הוא מלמד שתמיד אפשר לעצור, ושיצר המין – למרות הכל – תמיד נתון לשליטה, גם אצל גברים. חשיפה זו נרמזת בדברי החכמים הבאים לקול קריאתו: "כסיפתינן" (ביישתנו) הם אומרים לו. ברמת הפשט מובן כי הם מתביישים למצוא את רב עמרם החסיד בדרכו לבצע עבירה, ואולם נדמה לי כי בושתם נובעת גם מן הדוגמה שהוא מציב בפניהם להתגברות על היצר ולבלימתו: האם יוכלו הם לעמוד בניסיון כזה? ויש שם עוד כמובן.
נקודה מעניינת מאד שחושפת הכותבת שם היא השאלה מדוע אמרו הרבנים שהינם גברים: ביישתנו? האם בגלל שהם מתביישים ברב עמרם שחשבו אותו לבעל מדרגה והנה הוא כאחד מחסרי החינוך - או בגלל שפתאום נחשפה עובדה עגומה מאד, שכל גבר באשר הוא ממין זכר מועד להיכשל? הכותבת מאמצת את דעת הרמב"ם, שאפשר תמיד להתגבר, אבל זה דווקא לא כתוב בסיפור כפי שאני קורא אותו. רב עמרם הצליח. מי יודע מה היה קורה עם אחרים? וצריך לזכור שלא לחינם הופקדו הנשים בעליית ביתו של רב עמרם ולא אצל הרבנים האחרים.
לי חשוב מאד להוסיף את הנקודה הבאה, שעד כמה שהבנתי כעת היא בהסכמה ביני, לבין אמשלום ואני מקוה שגם אחרים: להשתוקק בתחום זה עם אשה כלשהי זה דבר טבעי, אבל אסור, ויש דרכי התמודדות. אבל אין האדם נתבע או אמור להיתבע (כפי שאני מבין) על הזיק הראשון של תגובה שהינה ברמת בעל החיים אלא על הבחירה מה לעשות עם הזיק הזה, לטפחו ולחזקו או לעקוף אותו ולמצוא לו פתרון עוקף.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 15:38 |
|
| |
הנה הסיפור על רבא, אלמנת אביי חומא, ואשת רבא, בת רב חסדא. תלמוד בבלי מסכת כתובות דף סה עמוד א חומא דביתהו דאביי אתאי לקמיה דרבא, אמרה ליה: פסוק לי מזוני, פסק לה. פסוק לי חמרא, א"ל: ידענא ביה בנחמני דלא הוה שתי חמרא, אמרה ליה: חיי דמר, דהוי משקי ליה בשופרזי כי האי. בהדי דקא מחויא ליה איגלי דרעא, נפל נהורא בבי דינא. קם רבא על לביתיה, תבעה לבת רב חסדא. אמרה ליה בת רב חסדא: מאן הוי האידנא בבי דינא? אמר לה: חומא דביתהו דאביי. נפקא אבתרה, מחתא לה בקולפי דשידא עד דאפקה לה מכולי מחוזא, אמרה לה: קטלת ליך תלתא, ואתת למיקטל אחרינא?
חומא אשת אביי (כלומר אלמנתו) באה לפני רבא. אמרה לו: פסוק לי מזונות (כדין אלמנה). פסק לה. אמרה לו: פסוק לי יין. אמר לה: יודע אני שנחמני (אביי) לא היה שותה יין. אמרה לו: בחיי אדוני, היה משקה אותי בכמות גדולה כזו (איני יודע את הפירוש המילולי של הביטוי אבל הכוונה ברורה). בשעה שהחוותה לו (כנראה כדי להדגים כמה זה "כזו") נגלתה זרועה, ונפל אור בבית הדין. קם רב והלך לביתו. תבע את בת רב חסדא (לתשמיש). אמרה לו: מי היה היום בבית הדין. אמר לה: חומא אשת אביי... שתי הערות: "נפל אור בבית המדרש". האם לא ברור שזו מטאפורה. ולפי זה יש להבין ביטויים דומים, כגון על הביקור של רבי יוחנן שגם שם נחשפה זרועו ונפל אור. רבא, בניגוד לרב עמרם, לא ראה בהתפרצות היצר (אם כך נקרא לזה) עבירה או בעיה מביישת. אולי כן סבר שזה מבייש, אבל זה מה שיש, והתמודד באמצעות פניה לאשתו. (כאן יש מקום לשאול, אם כי הנושא עדין וקשה לי לכתוב עליו: האם לא היה חושש פן יהרהר בחומא ולא באשתו? ואולי לא היתה שום בעיה כי אהב כל כך את בת רב חסדא?) יש לשאול איך תבע רבא את בת רב חסדא והאם זה היה ביום (שמותר לתלמיד חכם להאפיל בטליתו) או שמא חכה ללילה. לפי הסיפור נראה שרבא קם ועזב את בית הדין באמצע היום. ומה סבר? שהיא תענה לו כי הוא זקוק להאבק ביצרו? ברור שהתביעה היתה חריגה, אולי בגלל השעה, או בגלל החיפזון, ולכן עוררה את תמיהתה של בת רב חסדא. לא נאמר במפורש אם בת רב חסדא יצאה מייד לגרש את חומא המסכנה. ואם כבר, האם חומא באמת היתה לא אשמה, או שהגביהה את ידה בכוונת מכוון?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 15:56 |
|
| |
המעניין הוא טענתא של בת ר''ח היא לא הגיע מקנאה אלא מחרדה לשלומו של בעלה שלא יפול ברשתה של אישה קטלנית נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 18:01 |
|
| |
צא מן התבה
אפשר לקרוא את הסיפור כמוך.
ואפשר לשער שבת רב חסדא נקטה נושא שבו אף אחד לא יתנגד לדבריה: אם חומא היתה נשואה פעמיים או שלוש, והאחרון היה אביי, והוא מת, הריהי קטלנית, כלומר אשה מסוכנת. אבל האם לא יתכן שמאחורי התגובה של בת רב חסדא מסתתר עוד משהו, כמו "הורידי את עיניך מבעלי. הוא שלי ולא שלך"?
אולי זו גישה מוסרניקית ונובהרדוקית, מהסוג שאני לא מחבב בעצמי, אבל מה אעשה וכך הצטייר לי הסיפור מהפעם הראשונה שקראתיו ולמדתיו?
|
|
|
|