| נשלח ב-21/7/2015 14:59 |
|
| |
השומר אחי אנוכי? (רציונליזציה של חטאים).
אני לא באמת יודע מה בדיוק היה בפרשת האדם ובניו ושות' בגן עדן, ומה בדיוק לא היה. אבל כל כך אהבתי את המשפט הזה, שזה מדהים! זה היה צריך להיות המשפט הראשון בתורה (ואכן הוא בין הראשונים, אחרי מעט רקע). איך שהאדם לא קולט את הטרגדיה שלו, אנחנו כל הזמן מכרכרים סביב מלים גבוהות, וקוד אתי, ורעיונות שאנחנו מאמינים, והקרבה, וכו'. אבל כשהאדם בוחר ברע, הוא יכול להיות כל כך מטומטם, שזו טרגדיה. אנחנו מכירים את זה מקרוב, כשהנשיא מטריד מינית, וראש הממשלה גונב מליונים, והמלמד בחידר מתעלל, והעסקן מנצל מצוקת אומללים, והמקובל עורך טיפולי פוריות אפקטיביים. באים התירוצים המפגרים: אני בדיוק הייתי צריך לשרותים והיא בדיוק התכופפה, אין לי מושג מה היה במעטפה ההיא, מה אני יודע כל דבר? הילד הזה? אני לא מכיר אותו, ייתכן שדיברנו פעם על משהו. לא יאומן איך שהאדם אותו אדם, האדם הראשון, כמה שהוא פרימיטיבי וערום, והחברים שלו הם נחשים וחיות השדה, לא מסוגל לציית לפקודה ואחרי זה טוען שהאשה אשמה, האדם השני מתנהג כמו אידיוט, הורג את אח שלו על רקע לא ברור, וכשאלהים בעצמו מגיע אליו הוא שואל "השומר אחי אנוכי???". זה כל כך ציני שזה נפלא לפתוח בו את התורה, החיים שלנו הם טרגדיה, כי אף אחד לא מגיע באמת לכנות, כל ההבדל מי מערים מגדלי צביעות גדולים יותר, ומכסה את האמת שלו ביותר שקרים וקודים אתיים שכשצריך מקנחים בהם וכשצריך זורקים. זה היסוד של התורה, אל תאמין בעצמך, וגם לא באף אחד אחר, דת האהבה והרחמים? אין דבר כזה, כי אין בני אדם כאלו. זה לא רק הנשיא וראש הממשלה, זה כולנו, כל אחד בנקודה שלו. כולנו חתיכת "השומר אחי אנוכי" אחד גדול. ועדיין, אנחנו המין המפותח ביקום. כואב הלב. לדעתי, גם הרב המקובל מהצפון, דמיין באמת שהוא עושה תיקונים, הוא לא אמר לעצמו: מתחשק לי, אז נלך על אשת איש, ועוד אחת, ועוד אחת, ייהרג ואל יעבור? כרת? לא מעניין אותי, אני לא מאמין בזה. בעולם של ימינו אדם יכול לארגן לעצמו תיקונים כאלו בלי להסתבך לא בהריסת הקריירה שלו, ולא בייהרג ואל יעבור, אני מניח שזה היה בתקציב של הרב, מה הוא צריך לטמא דוקא נשים נשואות? שלא רוצות בזה? ושבאו אליו במטרה טהורה של לתקן את נשמתן? זה הרי יותר גרוע מלערוף את ראשן כדעא"ש. אלא התשובה היא, אומר המשגיח, הרציונליזציה שלו עבדה דוקא דרך התיקונים והקבלה, הוא שכנע גם את עצמו שמותר לו, וזו הדרך שלו להירגע מהעבודה הקבלית הסיזיפית שלו, ושזה שכרו מכל עמלו, וכך גם אפשר לתקן רוחנית ולהידבק בזרעא דמשיח בן יוסף וכיו"ב (טוב, אני לא גאון כמוהו בקבלה). גם קין יכל להגיד: הבל שיגע אותי, לא יכלתי להתאפק, אבל הוא המשיך את המשחק שלו, ואותו דבר הרב המקובל עם העוצמות הגבוהות שלו, או כל אדם אחר בנקודות הקטנות שלו: השומר אחי אנוכי, דבריו (איבריו) של מרשי הוצאו מהקשרם, וכך הלאה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 15:19 |
|
| |
.
אתה מנסה למצוא רציונליזציה, ולי נראה שהתשובה לא נמצאת במישור הזה, אלא אצל פסיכיאטר מומחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 15:22 |
|
| |
הלואי שזה רק בעיה נפשית, ומה עם הנשיא וראש הממשלה ושר האוצר ושר הבטחון? גם הם חולי נפש שבמקרה נקלעו לעמדה?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 15:45 |
|
| |
כדבריך בשוני אדם הראשו מיד חטא. כי הוא היה אדם. הוא לא נענש לפי מה שהפחידו אותו- הוא לא מת מיד. העונש שהאדם קיבל מזמן מזמן נגמר, הוא לא אוכל בזעת אפיו, והאדמה כבר מזמן לא ארורה. ראה את הברכה בירקות ובפירות. מה שברצוני להגיד. שחטא האדם היתה תכנית אב לעולם ולאדם, המדרש אומר בא וניתן תודה ליצר הרע- שאלמלא היצר הרע אדם לא בונה בית ולא נושא אשה. וכ' הנשיא שלנו ? ונשיא ארצות הברית? ונשיא צרפת? אני יכול להמשיך. עם היתר גם. כולנו בני אדם, עם יצרים גדולים וקטנים וטוב שכך. הגמרא אומרת כי הגדול מחברו יצרו גדול יותר. כל פושע מין חייב להענש, כמו כל פושע אחר, אבל להפוך את המקרה העצוב של הרב מצפת-את שמו שמעתי לראשונה עם הסיפור- בעייני הוא לא פושע במובן המקובל של המילה, הוא שרלטן מוליך שולל בוגד במאמינים, וכ', הוא הרי לא אנס אף אחת. הנשים היו בגירות משכילות בוגרות בתי ספר ואולפנות. ניצול כח ההשפעה - לא כח המרות והסמכות בציווי. ואפילו כך העליהום הנעשה, מוגזם מאד בעייני, איני מקל ראש במעשיו. אבל פרופוציה בבקשה.
רק לתרגיל מחשבתי- סוכן מכירות ממולח משכנע אשה משכילה וחכמה- לקנות שואב אבק יקר מאד, שהיא אינה זקוקה לו. אפשר להאשים אותו באשמת שוד?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:08 |
|
| |
ירוחם, ההבדל הוא שבתליוה וזבין יש צד שהוא באמת "רוצה אני" כי קיבל משהו בעד, יש אנשים שקונים מרצונם שואב אבק יקר מאד. במקרה שלנו, אף אשה נשואה דתית לא היתה מסכימה לנאוף עם גבר אחר ולהיאסר לבעלה, בכל אופן במקרה שלנו מדובר בנשים שפנו לרב שיתקן את נשמתן, וניצול מרות ותמימות בטענה שלפי ההלכה הן צריכות לעשות זאת, הוא אונס ואף גרוע מאונס. בין מבחינת האונס, ובין מבחינת הנאנסת.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:20 |
|
| |
וניאוף הוקל בעיניכם? אצלנו ביהדות ובדאע"ש חונקים על זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:26 |
|
| |
ישיב חלילה חלילה איני מליץ יושר שלו. אבל לא מקבל את דעתך על מחשבות האשה, , דעתך על הנשים מאד מאד מזלזלת. אם אכן זו היתה הלך מחשבתן.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:29 |
|
| |
אריאל
"אצלנו ביהדות ובדאע"ש"
לאן הדרדרנו?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:31 |
|
| |
אתה שואל לאן הדרדרה היהדות, לאן הדרדר דאע"ש או לאן הדרדר יתר העולם?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:36 |
|
| |
אותי לימדו בישיבה שהנוסח של ד"ה (דיבור המתחיל), הוא הקובע את משמעות מה שנכתב אודותיו. גם כאן. ההערה היא לגבי עצם האזכור של "ביהדות" יחד עם "בדאע"ש".
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:37 |
|
| |
ועכשיו אני עוזב את המחשב כך שלא אוכל לראות את תגובתך בשעות הקרובות
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 16:56 |
|
| |
הרבה אנשים בימינו יחיו בשלום עם עונש מוות לאנסים ופדופילים. יתכן שיש להם התנגדות לעונש מוות בעצם, אבל אם יחילו אותו, הם ישמחו להעניק אותו לנ"ל. אין אנשים בעולם המערבי שחיים בשלום עם עונש מוות לנואפים. לדעתם סקילת נואפים המקובלת בעולם המוסלמי היא רצח. אני שואל: לאן הדרדרנו? איך זה שרק דאע"ש (המפלצתי בכל תחום אחר) נשאר עם הערכים שעליהם מחנכת אותנו התורה? ובבקשה אל תכניסו לפה את סנהדרין קטלנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 21:11 |
|
| |
ישיבישער
הרשה לי לחלוק עליך באחת מהנחות היסוד שלך.
התורה לא באה לספר לנו על רציונליזציה=מציאת תירוצים לעבירות. בוודאי שלא רק על זה.
אפשר למצוא בתורה סיפורים על מעשים רעים. אפשר גם למצוא ניסוחים מתחמקים. להיכשל זה אנושי. להמציא תירוצים זה לא פחות אנושי.
אבל אנושי זה גם לחשוב, לאהוב את האמת, להודות על האמת, לעשות חסדים. לשמור מצוות. להיות בעל ערכים ואידיאלים.
ויש הבדלים בין חברה לחברה ובין תרבות לתרבות.
אחד הסיפורים המזעזעים בתנ"ך הוא אודות כרם נבות. המלך אחאב חמד את כרמו של נבות. נבות סרב למכור את הכרם למלך. המלך התעצבן. איזבל אשת אחאב שכרה עדי שקר, הביאה למותו של נבות המורשע בשקר, ואז אחאב קיבל את הכרם שלו (המשך הסיפור, כולל התגובה המפורסמת "הרצחת וגם ירשת", במלכים א כא).
למה אני מביא זאת כאן? מפני שבממלכת ישראל, אחד המלכים האדירים בתולדותינו, שהקים אימפריה אדירה וניצח ברוב מלחמותיו, לא היה מסוגל לקחת באלימות כרם של יהודי אחר. היה צריך לארגן משפט סרק, והיה צריך את אשתו הגויה של אחאב כדי להגות את הרעיון.
אז יש תופעות נוראות, כפי שהיו וכפי שיש. אבל יש גם הרבה טוב.
למה כתבתי את כל זאת? מפני שכאשר קראתי את דברי פותח האשכול הראשונים חשתי שהתורה כביכול באה לספר לנו על רוע האדם. ואני סבור שלא, והתורה שניתנה למשה אף הצליחה לחנך את העם היהודי ולהעלות אותו, עד שהיום סיפור כמו אודות המקובל מצפת מעורר חמת זעם - דווקא בהיותו יוצא דופן.
כמובן, זה לא אומר שהכל טוב. והיה זה דווקא גוי שניסח את הכלל ש"הכוח משחית", אבל כבר הנביאים התלוננו על העומדים בצמרת שעושים רע ולא צדק.
הרשו לי לסיים בציטוט המיוחס לרב קוק:
הצדיקים האמיתיים אינם מתלוננים על הרע אלא מוסיפים טוב.
לדון ברע יכול להיות חשוב, אבל כדי ללמוד להיות טובים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 22:07 |
|
| |
לא כל כך הבנתי, התורה באה לספר בפרשת בראשית על הרוע והחטא של אדם הראשון ובנו קין, זו עובדה. אני לא ציינתי את הרוע, או שהוא הכרחי, אלא איך מתמודדים איתו. אתה בוחר לעשות משהו רע? תהיה אמיתי עם עצמך, אל תבלבל את המח בסגנון: השומר אחי אנוכי? וואלה לא יודע! אני אנסתי? מה פתאום? רק תיקונים קדושים, וכך הלאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/7/2015 23:23 |
|
| |
הרוע של העולם? אולי החטא הסקרנות האתגר המרדנות כביכול של האדם. אבל לא רוע.
העובדה הברורה והחותכת. שאדם חיי 930 שנה. וראה בנים לנכדיו
קין כשמו בנה את האנושות את התעשיה את התרבות. ואת העולם.
והבל . למרות שהוא זכה לחיבת של ה' הוא נשאר והפך להבל.
צריכים ללמוד את הסיפור לפעמים אחרת. בו הרמזים הדקים עבים יותר מהבד בבית הבד.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/7/2015 00:30 |
|
| |
דעא"ש
אליקים האיסלאם הוא שלוחה של היהדות (הנצרות השתנתה והתרחקה אבל הם נשארו).
אריאל והנ"ל מה יש לכם נגד דעא"ש (אפילו להרוג הם ממעטים במקום להרוג הרבה אנשים הורגים מעט מאד עם הרבה רעש תקשורתי).
|
|
|
|
|