|
|
| נשלח ב-28/7/2015 15:23 |
|
| |
ממתי חז"ל מטפלים רק בשמונה פסוקים אחרונים ? חז"ל בהחלט מטפלים בהרבה בעיות (וכמובן הראשונים והאחרונים) למשל בבעיה של גרסאות השונות של עשרת הדיברות ואומרים במליצתם שזכור ושמור בדיבור אחד נאמרו.
אין הבדל בבעייתיות בין "וימת שם משה" (שמשה לא יכול לכתוב) לבין "בעבר הירדן" (דברים א' א' ) (שהכותב נמצא בצד המערבי של הירדן)
הבעיה השניה היא שלא רק הפסוקים הראשונים הם הקדמה לנאום משה, רק הנאום נגמר בפרק ד' פסוק מד וזאת, התורה, אשר-שם משה, לפני בני ישראל. ומיד מתחיל שוב הקדמה לנאום חדש (פרק ד' מה) מה אלה, העדות, והחוקים, והמשפטיםאשר דיבר משה אל-בני ישראל, בצאתם ממצריים. מו בעבר הירדן (ושוב אותו בעיה שהכותב נמצא בצד המערבי של הירדן) בגיא, מול בית פעור, בארץ סיחון מלך האמורי, אשר יושב בחשבוןאשר הכה משה ובני ישראל, בצאתם ממצריים. מז ויירשו את-ארצו ואת-ארץ עוג מלך-הבשן, שני מלכי האמורי, אשר, בעבר הירדןמזרח, שמש. מח מערוער אשר על-שפת-נחל ארנון, ועד-הר שיאוןהוא חרמון. מט וכל-הערבה עבר הירדן, מזרחה, ועד, ים הערבהתחת, אשדות הפסגה. (פרק ה') א ויקרא משה, אל-כל-ישראל, ויאמר אליהם שמע ישראל את-החוקים ואת-המשפטים, אשר אנוכי דובר באוזניכם היום; ולמדתם אותם, ושמרתם לעשותם. (וכאן מתחיל הנאום החדש) ב יהוה אלוהינו, כרת עימנו בריתבחורב. ג לא את-אבותינו, כרת יהוה את-הברית הזאת: כי איתנו, אנחנו אלה פה היום כולנו חיים. ד פנים בפנים, דיבר יהוה עימכם בהרמתוך האש. ה אנוכי עומד בין-יהוה וביניכם, בעת ההיא, להגיד לכם, את-דבר יהוה: כי יראתם מפני האש, ולא-עליתם בהר לאמור.
תשימו לב שאין תאריך בהקדמה הזו מה שאין כן בהקדמה הראשונה לנאום הראשון וכמובן אין שום טעם לומר מיקום (הרי שני ההקדמות מספרות על מיקום) לאנשים שעומדים באותו מקום במיוחד שברור שהכותב נמצא בצד השני של הירדן, אז אין לנו ראיה פשוטה מיזה שעזרא הסופר (או קודמיו) לא ניסה לבלף למישהו וכמובן תשימו לב שמשה לא מדייק בנאומו מה אמר האלוהים במעמד הר סיני (מעל עשרים הבדלים וחלק מהם קשים ביותר למשל למה שבת ?! באחת בגלל יציאת מצרים !! ובאחת בגלל מעשה בראשית !! מה השכר לכיבוד הורים, באחת אריכות ימים אישית ואחד רק אריכות החזקת הארץ ) אז יוצא שאפי' המגילות שקיבלנו לא הצליחו לשמר על המילים רק על המשמעויות כפי שהאבן עזרא מסביר שדרך חכמי הלשון לשמור את המשמעויות ולא על מילים.
כל אלה השאלות (ויש עוד הרבה מאוד ברמה של וימת שם משה) מסבירות למה הדעה בחז"ל שמגילות נתנו, היא היא הנכונה. וצריך כמובן להבין שגם המגילות עצמן לא דייקו ברובות הימים (הרי שני הגרסאות של דבר האלוהים בסיני תוכיח זאת מעל ומעבר) עד שעזרא (או קודמיו) חיבר את הספר שיש לנו היום.
בכל אופן ההוכחה הניצחת היא טענת האבן עזרא שהמצווה לכתוב את התורה על אבנים, מוכיח שלא כתבו ספרים בזמנם רק כתבו על אבנים בסיד (עד גלות בבל עוד כתבו בסיד) אפי' אייך כתבו בסיד (עברית או אשורית) אין לנו מסורת ברורה הרי ידוע המחלוקת בין הבבלי לירושלמי איזה אות עמד בלוחות בנס, וההבדל ביניהם היא האם כתב עברי היה על הלוחות או אשורית)
נשאר רק לשאול אייך חז"ל רוצים שנאמין שמשה כתב אותו בזמן שמפשוטו משמע שלא היה ולא נברא ? התשובה היא שרצו לשמור על הגירסה הסופית של עזרא כלומר שאסור לשנות ולתקן וכדומה, וכמובן על באמת הרי משה אמר את כל תוכן התורה (למעשה אבא שלי והמלמד שלי בחידר אמר לי ולא משה הרי משה מת לפני מיליון שנה).
אבל לחשוב שחז"ל באמת חשבו שמשה כתב את הנוסח שיש לנו היום וכמובן כתב אשורית וכו' וכו' ?! האדם הזה שחושב כך, מחלל את חז"ל והופך אותם לשקרים גרועים הרי כל ילד יראה מיד שזה לא נכון.
התשובה הדיבילית שהתנך רגיל לכתוב באופן כזה, לא עוזרת לנו בכלום כנ"ל. 1, אתה לא אומר בעבר הירדן בזמן שאתה בצד המזרחי, 2, אתה לא נותן נקודת ציון בזמן שאתה עומד שם, 3, אתה לא נותן שתי אקדמות (כמעט אותו דבר) על נאומים שונים אם אתה רוצה שזה יהיה נאום אחד. אתה גם לא אומר "ויקרא משה אל כל ישראל" בזמן שאתה באמצע הנאום. הנואם לא מדייק בהרבה דברים כמו בסיפור אדום(כו) וָאֶשְׁלַח מַלְאָכִים מִמִּדְבַּר קְדֵמוֹת אֶל סִיחוֹן מֶלֶךְ חֶשְׁבּוֹן דִּבְרֵי שָׁלוֹם לֵאמֹר: (כז) אֶעְבְּרָה בְאַרְצֶךָ בַּדֶּרֶךְ בַּדֶּרֶךְ אֵלֵךְ לֹא אָסוּר יָמִין וּשְׂמֹאול: (כח) אֹכֶל בַּכֶּסֶף תַּשְׁבִּרֵנִי וְאָכַלְתִּי וּמַיִם בַּכֶּסֶף תִּתֶּן לִי וְשָׁתִיתִי רַק אֶעְבְּרָה בְרַגְלָי: (כט) כַּאֲשֶׁר עָשׂוּ לִי בְּנֵי עֵשָׂו הַיֹּשְׁבִים בְּשֵׂעִיר וְהַמּוֹאָבִים הַיֹּשְׁבִים בְּעָר עַד אֲשֶׁר אֶעֱבֹר אֶת הַיַּרְדֵּן אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר יְקֹוָק אֱלֹהֵינוּ נֹתֵן לָנוּ:רק כותב מאוחר יכול לטעות בעתקת נאום משה ולספר "כאשר עשו לי בני עשו" הרי לא משה וכל הדור ההוא היו שוכחים שעשו לא נתן להם לעבור ולא נתן להם לקנות ממנו אוכל אפי', כמפורש בבמדבר "ויט ישראל מעליו" (ראה רשב"ם שמנסה לתרץ ) http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=3023679&forum_id=1364
בעניין ספר דברים יש לי (באותו אשכול בדף השני) תגובה ארוכה מאוד שמעלה חלק קטן ממה שאפשר לכתוב, הנה כאן
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=2&topic_id=3023679&forum_id=1364
לסיום:
חז"ל אומרים שמי שמלמד תלמיד לא הגון, התלמיד מוריד את עצמו ואת רבו לשאול, אבל שהרב מדבר כבר עם תלמידים לא הגונים שלמדו ממרצים לא הגונים, הוא חייב להסביר לו שלא היה ולא נברא שאף אחד מחכמי הדורות לא חשב לרגע שהתורה כמו שיש לנו היום נכתבה על ידי משה, התורה נכתבה על ידי סופר שחשב כמו משה וכתב את השקפתו הנבואית, במילא מה ההבדל בינו לבין משה חוץ מהעניין הקטנוני והמשיחי ?? הרי בתכלס אנו בהווה מקבלים את התורה מההורים והמלמדים ולא מהמתים. מה שאני קיבלתי בחידר ומהישיבה ומההורים היא, שתוכנו של התורה עומדת בפני עצמו ככה שלא צריך את התורה בכלל הרי ככה בדיוק מסביר הרמב"ן אייך נענשו דור המבול בלי תורה, כי התורה עומדת מכוח עצמו בלי שיכתב על ידי חיזר או בשם חיזר. ככה גם מסבירים חז"ל שאילולי התורה היינו לומדים את התורה מהטבע.
בברכה max
תוקן על ידי maxmen ב- 28/07/2015 15:37:57
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2015 11:16 |
|
| |
מקרא ברור שלפי רשב"י משה כתב את הדברים טרם התרחשותם. אבל גם לפי החולקים עליו דבר כזה יכול להיות. לא זה הנושא. רשב"י מוכיח [אינני מבין מדוע כאשר אתה כותב מילה זו אתה מסמן אותה במרכאות] מכך שכתוב 'ספר התורה', שספר התורה היה שלם כבר בזמנו של משה, והכיל את כל מה שאנו מוצאים בו. בערולאאדע לא זכיתי להבין את דבריך. נ.ב. להביא ראיה מהפסוק 'כאשר עשו לי בני עשו' (דברים ב כט) לכך שחלק מהתורה נכתב ע"י כותב מאוחר שבלבל את ההיסטוריה, מתאים למבקרי מקרא גרמניים הששים להטיל רפש במסורת ישראל. קורא שאינו חשוד על כך אמור להבין שאין זה מסתבר שאותו כותב, לא זו בלבד שלא ידע שאדום לא נתן לישראל עבור בגבולו, אלא אפילו כן 'ידע' שאדום דווקא הסכים לישראל לעבור בגבולו, ולכן אמור הקורא לחפש הסבר אחר לדברי הכתוב, כגון זה הנמצא ברש"י שם, או שאר מפרשים.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2015 12:29 |
|
| |
| עקביה כתב: |  | נ.ב. להביא ראיה מהפסוק 'כאשר עשו לי בני עשו' (דברים ב כט) לכך שחלק מהתורה נכתב ע"י כותב מאוחר שבלבל את ההיסטוריה, מתאים למבקרי מקרא גרמניים הששים להטיל רפש במסורת ישראל. קורא שאינו חשוד על כך אמור להבין שאין זה מסתבר שאותו כותב, לא זו בלבד שלא ידע שאדום לא נתן לישראל עבור בגבולו, אלא אפילו כן 'ידע' שאדום דווקא הסכים לישראל לעבור בגבולו, ולכן אמור הקורא לחפש הסבר אחר לדברי הכתוב, כגון זה הנמצא ברש"י שם, או שאר מפרשים.
|
|
אני לא יודע אם הגבתי לי, בכל זאת אני אשיב לך.
אתה מניח שהכותב רצה שנחשוב שהוא משה, ואני מוכיח מכאן שלא היה ולא נברא, הכותב כתומו קיבץ מגילות מהמסורת כמו שהיא אפי' שהם סותרים (כמו העשרת הדברים על הלוחות שאם רצה מאוד לדייק היה פשוט נכנס למשכן או בית המקדש ובודק, מכאן ראיה שאפי' את זה לא ניסה לעשות או שהלוחות כבר פשוט לא היו כבר, ככה שחייב היה להביא את שתי המסורות, אבל למה שהוא יעשה דבר כזה להביא שתי גרסאות של עשרת הדברים שלכאורה שם אתה חייב אמינות ברמת גבוה אחרת אתה עושה צחוק מכל מעמד הר סיני. התשובה הפשוטה היא שזה מה שהיה להם (זה טבע המסורת) שתי גרסאות ואת זה לתומו הוא הכניס בספר השלם)
מה שאני מנסה להוכיח היא שכפשוטו צודק הדעה שמגילות ניתנו ולכן יש הרבה סתירות במילים ואפי' במשפטים שלמים ואפי בתוכן ואפי' סותרות אחת לשני אפי' מצוות שהומצאו מאוחר יותר כמו חלוקת השלל במלחמות, נכתב בתוך התורה.
לסיום נאמר: למה שחז"ל יאמרו שאם משה לא היה כותב את התורה אז עזרא היה כותב אותו, כלומר למה שיאמרו דבר כזה על עזרא וגם על שמואל הנביא ? התשובה הפשוטה היא כי הם ידעו שכפשוטו כל לומד יחשוד בשמואל או בעזרא שהם חתמו את התורה ולא משה, ולכן חז"ל מרגיעים אותו אומרים נכון אפי' אם נכון הוא שעזרא כתב\חתם, אז מה הבעיה שלך ? הוא ראוי כמשה לכתוב את התורה.
תוקן על ידי maxmen ב- 29/07/2015 12:35:16
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2015 12:53 |
|
| |
מקסמן שלום רב אחרי הפסקה.
אני מגיב על דבריך באשכול אחר ציטטת מראב"ע שמתייחס ל"מסדר" התורה כבן אדם וכמי שניתן לחלוק עליו וכל זה בניגוד ל"מסורה" המקובלת אצל ההמון.
אבל למען הדיוק ראב"ע כתב זה רק לגבי חלוקת הפרשיות פוחות וסתומות וחיתוך הפסוקים ולא לגבי סדר התוכן.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2015 13:26 |
|
| |
הויכוח המתנהל כאן תלוי בשאלת יסוד אחת - האם כותב/מסדר התורה וקהל היעד שלו היו עדר מטומטמים או לא.
נ.ב. אותו מאן דאמר הסובר 'תורה מגילה מגילה ניתנה' (גיטין ס.) סובר גם שעד סוף ימיו של משה רבינו הכל כבר אוגד לספר אחד, כפי שמוכח מהמשך הגמרא שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2015 17:09 |
|
| |
נחמד
כמדומני שהרשב"ם מפרש כך.
ואם אני רשאי לומר, גם אני מפרש כך, לעניין ספיציפי זה של פירוש המילים "אחד עשר יום".
עכ"פ לדעתי כך ביאור הפסוקים:
"אלה הדברים אשר דבר משה אל כל ישראל"
היכן דיבר? כאן באים כמה סימינם למיקום. :
1. "במדבר" - מובן 2. "בערבה" - מובן גם כן 3. "מׂו ל סוף" - מוּ ל מקום צמחיית סוף, או אולי אזור שנקרא "סוף" - גם אז ייתכן שעל שם הצמחייה 4. מאחר ומחנה ישראל, של שישים רבוא +נשים וטף, תפס הרבה מקום, לכן, כנראה, המקום מתואר בכל גבוליו ומצריו כמו בתיאור גבולות הארץ. וכך הוא אומר: "בין פארן ובין תופל ולבן וחצרות ודי זהב", בין כל חמשת מקומות אלו נמצא מחנה ישראל, המקום בו דיבר משה. כל מקומות אלו סימנו את קו תיחום מחנה ישראל, כנראה בסיבוב גדול, כגודל המחנה. 5. מקום זה, היה במרחק הליכת "אחד עשר יום מחורב", אמנם יש יותר מדרך אחת להגיע מהר חורב למקום זה של מחנה ישראל, לכן מציין שכשהוא מציין שהדרך היא אחד עשר יום - מדובר על דרך שעוברת "דרך הר שעיר", ועוד נקודת ציון לדרך זו - שהיא מגיעה "עד קדש ברנע".
מקס 1. אתה כן אומר בעבר הירדן כאשר אתה מצפה שרוב קוראיך יקראו את דבריך כאשר הם בעבר השני. 2. כנ"ל - אתה נותן נקודת ציון כאשר אתה נמצא במקום ארעי, ועוד מעט כל קוראיך יקראו את דבריך וירצו לדעת היכן דיברת. 3. מי אמר שזה נאום אחד? זה באמת שני נאומים. עיין בדברי הגר"א.
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 29/07/2015 17:15:06
תוקן על ידי אליקים7241 ב- 29/07/2015 17:16:36
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2015 19:16 |
|
| |
אליקים פירושך בפסוק הוא כמובן פשוט והיחיד שאני מכיר (חוץ מ"דרשות" וכדו') ה"בעייה" שלו הוא שהמקום הידוע בשם (ים) סוף הוא רחוק משם.
ואם אברם ירשה אולי אפשר לגרוס בערבת מואב...
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 02:08 |
|
| |
גם מקרא וגם עקביה צודקים: ר"י מוכיח את שיטתו בטיעון 'אפשר משה מת וכתב וימת משה?' כלומר, לא יתכן שנבואה מתוארת כסיפור בלשון עבר. ר"ש שחולק עליו (מסיבה אחרת) חייב ללמוד שנבואה כן יכולה להיות מתוארת בלשון עבר. ר"ש מוכיח את שיטתו בטיעון 'אפשר ס"ת חסר אות אחת?' כלומר, מה שהתורה מכנה ספר תורה חייב להיות ס"ת שלם. אם כן מוכרח שכל הקטע משם הוא נבואה המתוארת בלשון עבר. ר"י שחולק עליו מוכרח ללמוד שס"ת לא חייב להיות שלם. (אגב, עומק דברי ר"ש הוא שס"ת חייב לכלול את כל החומר הידוע לנו כתורה, ולא את כל התורה הקיימת באותו זמן)
אליקים, הבעיה בפשט שלך שכמעט כל המקומות המוכרים לנו אינם נמצאים שם, פארן, למשל, נמצא ממערב להר שעיר, באזור קדש ברנע. חצרות נמצאת בסמוך לפארן, בשטח שבינו לחורב.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 08:26 |
|
| |
| בערולאאדע כתב: |  | אליקים פירושך בפסוק הוא כמובן פשוט והיחיד שאני מכיר (חוץ מ"דרשות" וכדו') ה"בעייה" שלו הוא שהמקום הידוע בשם (ים) סוף הוא רחוק משם.
ואם אברם ירשה אולי אפשר לגרוס בערבת מואב... |
|
גם פארן וחצרות הם רחוקים. אבל כמובן שייתכן שגם שם היו, אלא שאף אחד לא יודע עליהם כמו על שאר המקומות שבפסוק, אבל היה מאוד חשוב שנדע בדיוק איפה זה היה ולכן ציינו שמות של מקומות נידחים, והכול בשם הפשט.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 09:54 |
|
| |
| בערולאאדע כתב: |  | אליקים פירושך בפסוק הוא כמובן פשוט והיחיד שאני מכיר (חוץ מ"דרשות" וכדו') ה"בעייה" שלו הוא שהמקום הידוע בשם (ים) סוף הוא רחוק משם.
ואם אברם ירשה אולי אפשר לגרוס בערבת מואב... |
|
אברם לא מרשה!.... מה שכן, אברם מרשה – באופן חריג – לעיין בשני פירושים מסורתיים יחסית, האחד של ראב"ע והאחר של הרב (ד"ר!) ד"צ הופמן (ההדגשות שלי): ראב"ע והישר בעיני שפירושו 'אלה הדברים' שהם דברי המצות הכתובים בפרשת ראה אנכי ושופטים וכי תצא והיה כי תבא, כבר אמר אותם כאשר היו במדבר, ויהיה דבר משה מושך עצמו ואחר עמו. וכן הוא: דבר משה במדבר בערבה מול סוף מיום שנסעו מסיני. 'בין פארן ובין תופל ולבן וחצרות ודי זהב' – מקומות לא נזכרו בפרשה אלה מסעי, או נזכרו בשמות אחרים, כי הנה שניר יש לו ג' שמות ורבים כן. רד"צ הופמן נמצא לפי פירוש זה, שבפסוקים א-ב נזכרים שלשה מקומות, אשר בהם דבר ולמד משה רבינו את הדברים והמצוות הבאים אחרי כן. מובן מאליו שלא כל הנאומים נאמרו בכל שלשת המקומות. אבל מובן מאליו מאידך גיסא, כי אם גילה ה' למשה רבינו את החוקים והמשפטים בחורב וצוה עליו ללמדם לישראל, כדי שיקיימו אותם בבואם לארץ (ה,כח),הרי לא הסתיר אותם משה רבינו במשך כל ארבעים השנים הללו, מבלי ללמד אותם לבני ישראל. ובעברית בת ימינו: נאומי משה – או לפחות המצוות והחוקים – לא נאמרו על ידו רק עכשיו, בשנה הארבעים, אלא במהלך כל ארבעים השנה שהיו ישראל במדבר! והוא חידוש גדול, ושאשריכם שזיכיתנו לעמוד עליו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 10:10 |
|
| |
אברם הפירושים האלה לא כל כך מוצלחים וכנראה בגלל זה אף אחד לא הזכיר אותם כאן (לא שהפירוש הנזכר הוא כן מוצלח). הכותרת כאן היא לנאום המשתרע עד לכמעט סוף פרק ד'. נאום זה כמובן נאמר בערבות מואב כי הוא סוקר את האירועים ההיסטוריים עד אז. לנאום המצוות יש פתיחה משלו שקצת דומה לפתיחה שכאן, אבל דווקא שם הציון הגיאוגרפי הוא "בעבר הירדן בגיא מול בית פעור בארץ סיחון מלך האמורי", ולא מוזכרים מקומות מהעבר כמו סוף פארן וחצרות. גם הרעיון שנאום המצוות נאמר בזמנים שונים במדבר אינו נראה כלל, אבל זה אולי עוד אפשר להתווכח ואכמ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 10:15 |
|
| |
| עקביה כתב: |  | | מקרא ברור שלפי רשב"י משה כתב את הדברים טרם התרחשותם. אבל גם לפי החולקים עליו דבר כזה יכול להיות. לא זה הנושא. רשב"י מוכיח [אינני מבין מדוע כאשר אתה כותב מילה זו אתה מסמן אותה במרכאות] מכך שכתוב 'ספר התורה', שספר התורה היה שלם כבר בזמנו של משה, והכיל את כל מה שאנו מוצאים בו. |
|
כפי שכתב אריאל: ר"י מוכיח את שיטתו בטיעון 'אפשר משה מת וכתב וימת משה?' כלומר, לא יתכן שנבואה מתוארת כסיפור בלשון עבר. ר"ש שחולק עליו (מסיבה אחרת) חייב ללמוד שנבואה כן יכולה להיות מתוארת בלשון עבר. אם ר"י ס"ל שנבואה כן יכולה להכתב בל' עבר, אין בטענתו כלום.
הסיבה שכתבתי את המילה "מוכיח" במרכאות היא, שערבך ערבא צריך, שכן מי אמר ש"ספר התורה" מתייחס לכל התורה כולה מראשיתה ועד סופה, ואינו מתייחס ל"תורת משה" שבס' דברים (בדומה לדין מצוות הקהל).
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 11:31 |
|
| |
| בערולאאדע כתב: |  | מקסמן שלום רב אחרי הפסקה.
אני מגיב על דבריך באשכול אחר ציטטת מראב"ע שמתייחס ל"מסדר" התורה כבן אדם וכמי שניתן לחלוק עליו וכל זה בניגוד ל"מסורה" המקובלת אצל ההמון.
אבל למען הדיוק ראב"ע כתב זה רק לגבי חלוקת הפרשיות פוחות וסתומות וחיתוך הפסוקים ולא לגבי סדר התוכן.
|
|
שלום רב ידידי כמה שזכור לי האבן עזרא אומר עליו (על בעל מסדר הפרשיות) שדעתו רחבה ממנו. האבן עזרא טוען עקרונית (בלי קשר עליו) ש,,, "רוח אל עשתנו כלנו ומחומר קורצו הקדמוני' כמונו ואוזן מלים תבחן וכלנו נדע כי דניאל היה נביא ורב על כל חרטומי בבל וחכמיה והנה אמרו חכמים ז"ל טעה דניאל בחשבונו והחשבון הוא דבר קל"
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 11:55 |
|
| |
ר"י אינו סובר שנבואה אינה יכולה להיות כתובה בלשון עבר, ור"ש אינו סובר שפשוט כ"כ לומר שנבואה כתובה בלשון עבר. אילו כך היה, לא הייתה הגמ' (ב"ב טו.) מוכיחה שאלעזר ופנחס סיימו את ספר יהושע, ושגד החוזה ונתן הנביא סיימו את ספר שמואל, מכך שכתוב 'וימת יהושע' 'ושמואל מת', הלא לפי ר"ש נבואה יכולה להיות כתובה בלשון עבר, ויהושע ושמואל נביאים הם, ומה רע לומר שכתבו זאת בעצמם? העניין הוא שגם אם זה אפשרי, זה משונה שאדם יכתוב על עצמו שהוא מת, ולא מסתבר שכך היה, אלא אם כן יש לנו הכרח לומר שכך היה. ר"ש סובר שיש הכרח כזה ור"י כנראה חולק עליו. מקרא לגיטימי בהחלט שלא תבין את ראייתו של ר"ש, אבל ברור שר"ש סבר שזו ראייה. חס לנו מלזלזל בדברי תנאים רק בגלל שלא הבנו אותם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2015 12:23 |
|
| |
| עקביה כתב: |  | הויכוח המתנהל כאן תלוי בשאלת יסוד אחת - האם כותב/מסדר התורה וקהל היעד שלו היו עדר מטומטמים או לא.
אני לא מבין אותך, אתה מחפש ספר מקצועי וקהל יעד וכו' אבל מה לעשות שלא זה המצב עם ספר התורה מה גם שאומרים את לנו מראש כבר בחיידר, כל ילד בחידר יודע שאין מוקדם ומאוחר בתורה, רק מה, כילדים אנו מקבלים את זה כנתון ולא שואלים ומעמיקים למה זה באמת ככה, כלומר למה באמת אין מוקדם ומאוחר בתורה ? ואבל בכל כיתה או ת"ת יש את הילד ששואל למה באמת אין מוקדם ומאוחר בתורה והתשובה שמקבלים בדרך כלל היא: שתגדל תבין (לפחות ככה אמר לי אבי בזמנו)
שאלת השאלות למה היהדות מתנהל ככה בכל הדורות כלומר תרבותית היא חייבת כביכול להתנהל עם סוג של שקרים קדושים. התשובה הפשוטה היא ביסוד של קיומינו, והיות שאנו לא מאמינים במשטר ודיקטטורה של רוב או של מלך, אנו חייבים חוקה אישית, ועל החוקה האישית בטבעיות של בני חורין יפלו מחלוקת תמידיות, ככה שהמנהיגים וחכמי כל הדורות חייבים להיות פרגמטיים עם ההמונים.
הדרך השניה של האומות היא דיקטטורה ודוגמטיות בכל תחום ותחום. ואשרי חלקינו שזכינו להיות מהשבט היהודי (אמר איינשטיין) שכל פרט הוא בן חורין.
נ.ב. אותו מאן דאמר הסובר 'תורה מגילה מגילה ניתנה' (גיטין ס.) סובר גם שעד סוף ימיו של משה רבינו הכל כבר אוגד לספר אחד, כפי שמוכח מהמשך הגמרא שם.
אנו יודעים על המחלוקת בסוגיה רק משיח לפי תומו, כי בגיטין לא דנים בכלל בסוגיה רק בסוגיה אחרת לגמרי, אגב הסוגיה בגיטין נודע לנו שהיה כזו מחלוקת. בכל אופן זאת מחלוקת במציאות ככה שהמאן דאמר שחתומה ניתנה יכול להתעקש רק בגלל השקפה ולא לטעון שזאת המציאות (הרי בכל מחלוקת במציאות אין טעם להתעקש כי אין קבלה, ושרואים מה יש לנו, רואים שלא חתומה ניתנה אז למה שיתעקש ? התשובה היא שהוא מתעקש אך ורק בגלל ההשקפה כלומר הצורך לשמר את התורה כמו שהיא בלי שינוי, ולכן הוא תולה באילן גבוה כלומר טוען שככה קיבלנו את התורה ממשה, אחרת השוטים לא יקבלו את התורה)
|
|
 |
|
|
|
|
|