מן המפורסמות שאינן צריכות ראיה שסכסוכי הירושה אצל התימנים מהווים כמעט חלק בלתי נפרד מ"תהליך השיקום" של המשפחה האבלה... (כידוע ליודעי ח"ן סכסוכי ירושה וסכסוכים של תימנים אלו התיקים הכי מסובכים בבתי המשפט עכשיו רק תנסו לשער בנפשכם מה קורה כשמדובר בסכסוך ירושה+תימנים...) והנה היום תופעה זו מקבלת גושפנקא במחקר מדעי שגם מנסה בזהירות מופלגת (מחשש לגזענות ח"ו) לרמוז על סיבות אפשריות לתופעה:
המשתנה התימני
הקר מציינת גם "משתנה קבוצתי" - השפעות דתיות, אתניות ותרבותיות. למעשה, היא מציגה את העניין בזהירות כדי שלא לעורר את השד העדתי מרבצו. "מבין סכסוכי הירושה הנדירים יחסית בין אחים ואחיות, היו כמה מקרים שבהם הצדדים היו בני ובנות יוצאי תימן. העדה התימנית אינה קבוצה גדולה בחברה הישראלית, ולכן ייצוגה הגבוה יחסית במדגם עורר תמיהה". תמיכה בנתון זה התקבלה גם מעורכי דין, שטענו בפניה "שידוע שבני ובנות העדה מעורבים תדיר בליטיגציה ביחס לחלוקת עיזבון ההורים בין האחים והאחיות".
ההסברים לכך רבים: שופט שרואיין למחקר טען כי זוהי דוגמה לתרבות שמעדיפה בנים על פני בנות ובכורים על פני שאר האחים. האב המוריש מאמין שבניו ידאגו לבנות, והבכור ידאג לשאר אחיו ואחיותיו, אבל המנושלים מבינים "שהתרבות הזאת לא עובדת יותר", ומסרבים לקבל את העדפות ההורשה של הוריהם. אחד מעורכי הדין טען כי התימנים "עקשנים" ביחס לירושה שלהם בגלל קשיים שחוו כעולים חדשים שהגיעו לארץ ממדינה ענייה. עו"ד אחר, נכתב במאמר, בעצמו ממוצא תימני, טען שנוצרים סכסוכים גם מכיוון שמדובר במשפחות מרובות ילדים, שנולדו לאמהות שונות, בגלל פוליגמיה שהיתה מקובלת בקהילה לפני העלייה לישראל או כתוצאה ממוות בטרם עת של האשה הראשונה. עוד סיבה שהוזכרה היא מנהג נפוץ של בניית בית כנסת בחלק מהבית, מה שמסבך מאוד את היכולת לרשת את הבית ולהשתמש בו.
גב' הקר וגזענותה המטופשת הובילו למסקנה אווילית במיוחד "עזבו אותכם מצוואה" לטעמי רצוי וחובה לכתוב צוואה, אלא שרצוי לעשות זאת בדעה צלולה עם יודעי דת ודין !!
מי שחושב שלבנותיו לא מגיע לרשת מאומה (זכותו וחובתו לחסוך מבניו את הבלאגן) מי שחושב שלבנותיו מגיע חלק מעזבונו יואיל לערוך צוואה כדת וכדין למען מתנתו תהיה שלמה.
הבעיות עם צוואות מתחילות כשהתוקף החוקי ואו ההילכתי שלהם לא ברור כשמש.
נשלח ב-29/7/2015 23:21
בזמן כתב:
הבעיות עם צוואות מתחילות כשהתוקף החוקי ואו ההילכתי שלהם לא ברור כשמש.
תתפלא! גם צוואות שהתוקף ההלכתי והחוקי שלהם ברור כשמש מגיעות לבית המשפט כל עוד יש אמוציות של קיפוח ואפליה. ומי לנו גדול ממרן זי"ע שכתב צוואה ברורה כשמש ועשה אפליה קיצונית בין ילדיו (אפליה שמותרת מצד הדין אבל בגמ' נאמר על המוריש אין רוח חכמים נוחה הימנו...) ולמרבה הבושה ילדיו הצדיקים גורמים לו כעת להתהפך בקברו מהבזיונות שנעשים כעת בבית המשפט בעניין קיום הצוואה...
וסוד גדול יש בדבר!
תוקן על ידי באבא_זוטא ב- 29/07/2015 23:43:58
נשלח ב-29/7/2015 23:33
מי יגלה עפר מעיניכם קניפל וסוחר_ממולח...
נשלח ב-30/7/2015 02:21
כפי שציינתי בשובו של בבא זוטא שהפורום לא יכול ללא הגזען התורני שלו, כמו שכל חצר מלך או חסידות לא יכולים ללא ליצן חצר.
נשלח ב-30/7/2015 10:26
קלעפער ברוך הבא!
לא חשבתי אפי' לרגע שתגובה שלי בנושא שקשור לעדה התימנית (שכידוע קרובה מאוד לליבך) תעבור מצידך בשתיקה ולא תזכה לתגובה אוטומטית שמאשימה אותי ב"גזענות"...
עובדה ידועה לכל שאני הק' מבקר בחריפות גם את הליטאים גם את החסידים וגם את הספרדים (משומדים/שוטים/נבערים. בהתאמה) במידה שווה ללא שום אפליה ח"ו, אז בבקשה אתה יכול להאשים אותי בהכל !!! אבל תפסיק לעשות מעצמך צחוק ולהאשים אותי ב"גזענות".
ולגופו של עניין, הייתי שמח אם לפחות הפעם תוכל להתעלות על האמוציות התימניות ולהסביר לנו בצורה עניינית את התופעה הידועה (שקיבלה גושפנקא של מחקר מדעי) של סכסוכי הירושה הרבים בעדה התימנית.
כדי שלא יהא הנייר חסר מצ"ב תמונה שהבאתי בעבר באשכול החגבים שהצליחה להוציא את כב' משיווי המשקל...
תוקן על ידי באבא_זוטא ב- 30/07/2015 10:30:44
נשלח ב-30/7/2015 11:11
באבא אני כלל לא בטוח שאין עוררין על צוואתו של מרן. סביר שהייתה השפעה (בלתי הוגנת ?) עליו בשנותיו האחרונות. בשונה מאדם שמעדיף בן אחד על שאר יורשיו (בניגוד לעצת חכמינו) אני דיברתי על העיקרון האם בנות אמורות לרשת או לא. מי שחושב כך או אחרת טוב יעשה אם יכתוב צוואה כדת וכדין, שאם לא כן ייתכן וצאצאיו יתקוטטו שנים ארוכות בפרט אם יש על מה לריב.
נשלח ב-30/7/2015 11:20
אם הגיעו לביהמ"ש פשיטא שיש עוררין אבל זה בדיוק מה שהתכוונתי לומר שגם אם הצוואה ברורה כשמש מבחינה הלכתית ומשפטית ברגע שיש אמוציות אישיות של קיפוח ואפליה כמעט מובטח שתצוץ הטענה של "השפעה בלתי הוגנת" (כפי שאכן נטען נגד הצוואה של מרן) אגב, צריך לשים לב שאותם בני משפחה שטוענים כעת שהמרן היה נתון באחרית ימיו להשפעה בלתי הוגנת בעצם מוציאים לעז על כל ההחלטות ההלכתיות (ע"ע פרשת גיורי צה"ל שחזר בו בגלל איומי הליטאים, היתר מכירה, ועוד) או הפוליטיות (כדוגמת חזרתו של המושחת דרעי , סילוקו של אמסלם וכו' ) שהמרן קיבל באותה עת, ואנה אנו באים!
נשלח ב-30/7/2015 11:30
באבא אני חושש שאינך יורד לסוף דעתי בציבור החרדי יש אנשים שחושבים שמן הראוי שדין תורה והוראת התורה תחול על נכסיהם לאחר שילכו לבית עולמם בשיבה טובה ואריכות ימים ובנותיהם לא יקבלו מאומה מן העיזבון. לעומת זאת יש אנשים שחושבים כי חלקם של הבנות צריך להיות שווה ולמה ניגרע מחלקם. משום כך מי שעורך צוואה ברורה כדת וכדין (מתנה מחיים) חוסך מיורשיו מריבות עד אין קץ. על פי רוב מי שכותב צוואה ברורה כדת וכדיו ובו הוא מביע את עמדתו בעניין זה, נניח מי שכותב שבנותיו יקבלו בשווה עם בניו, אין מי שיטען כי זה נעשה מחמת השפעה בלתי הוגנת וכיו"ב. טענות מעין אלו הם נכונות (על פי רוב) במקרה בו המוריש נותן לאחד מבניו (או על פי רוב לבת אחת..) את כל רכושו וקניינו מה שמעורר את החשש האמיתי להשפעה בלתי הוגנת.
ולכן המחקר המעמיק של אותה גב' הקר לוקה בחסר כי בציבור החילוני מי שכותב צוואה ברי כי כוונתו לשנות את סדרי הירושה ומשך סביר כי המקופח יהיה מעוניין לתקוף את הצוואה. זה כמעט כמו שמישהו יאמר שדיאטה זה משמין כי רובם של אלו שעושים דיאטה הם שמנים.. המסקנה שלה לעניין הציבור החרדי היא אידיוטית ואווילית ולא נכונה.
לטעמי בציבור החרדי הנושא האקוטי והחשוב הוא עמדת המוריש ללא כחל וסרק שתעמוד בתוקפה החוקי ובעיקר ההילכתי חשובה לאין ערוך.
נשלח ב-30/7/2015 11:53
בזמן אדרבא, דווקא אצל שומרי תומ"צ שמדינא הבת אינה יורשת יש הרבה יותר אמוציות (הדגש על אמוציות בלבד כולם יודעים את ההלכה) ויש הרבה ציפיות לנהוג עם הבנות במידת חסידות או במוסריות אנושית נעלה, וזה דווקא דבר שראוי להשאיר פתוח לשיקול דעת של הבנים היורשים אם הם רוצים בכך (וכידוע רובא דאינשי מסכימים לכך בחפץ לב למען השלום) ולשיטתך שהמוריש יכתוב לבנות צוואת מתנה מחיים ויטול מהבנים היורשים את זכות הבחירה בעניין הרי שוב אנו מגיעים שוב לנקודה של האמוציות... ופוק חזי כמה צוואות של אנ"ש נידונות בבתי הדין ובבתי המשפט.
תוקן על ידי באבא_זוטא ב- 30/07/2015 11:55:49
נשלח ב-30/7/2015 11:54
הדרך הפשוטה היא חלוקת הנכסים כמתנה בחיים (פוטר גם את הבעיה ההלכתית באשר לבכור ולבנות) עם תנאי שפירות הנכסים להורים כל עוד חיים.
וראוי למהר בעניין טרם יחולו מיסים על מתנות (דבר המתוכנן בהרבה מדינות לאחרונה).
נשלח ב-30/7/2015 13:47
באבא, יודע צדיק נפש בהמתו !! אתה מכיר טוב את כל הצדיקים ובהמתם, אני מעדיף שהאבא יכתוב את עמדתו בצוואה כדת וכדין. נדיר מאד שתמצא צוואה של אנ"ש בבתי משפט ובתי דין שבה האלמנט היחיד הוא ירשות הבנות כן או לא.
כל הצוואות (רובם המוחלט) עוסקות בהעדפה או נישול אחד היורשים. פוק חזי
נשלח ב-30/7/2015 16:54
כלומר הטענה שלך שאינך גזען כלפי התימנים כי אתה גם גזען נגד הליטאים, הספרדים והחסידים?...פלאי פלאים של טיעון!
נשלח ב-30/7/2015 17:36
מי שמבקר את כל החוגים ואת כל העדות אינו גזען. תמצא לו שם אחר, תואם יותר. אולי ביקורתי.
נשלח ב-30/7/2015 18:16
בבא אינו מבקר. בבא משפיל, מכליל ומשתמש ברטוריקה גזענית (הרי אשכול זה הוא פר-אקסלנס גזעני). מאשה נאורה כמוך הייתי מצפה להדיר רגליך מגזען כמוהו.
נשלח ב-30/7/2015 18:19
מרקה_פולה כתב:
מי שמבקר את כל החוגים ואת כל העדות אינו גזען. תמצא לו שם אחר, תואם יותר. אולי ביקורתי.
מי שמבקר את כל החוגים והעדות ביהדות, ויורד עליהם ומבזה אותם בריש גלי, ועוד מתגאה בזה השם הכי מתאים זה אנטישמי.