|
|
| נשלח ב-3/8/2015 13:54 |
|
| |
עודד
"אבל הרוב, בעקבות האסכולה האפלטונית, רואה ברוחניות דבר המנוגד לגשמיות, ומחשיב את הראשונה כנעלה ואת השניה כנחותה. דרך אגב, נראה שאותו רוב חסר ידע והבנה של ממש בעניין, והוא מדקלם מלים ששמע. " ובכן אינני יודע אם אלו אכן הרוב, ואינני יודע אם הם בכלל מאמינים - הרי אתה עצמך מסכים שהם רק מדקלמים, אבל מה גורם להם לדקלם? העובדה שהם מכירים ברוחניות כלשהיא - לא זו שאתה מכנה אפלטונית. והם מחכים שיום אחד יתברר המוץ מהתבן. כך עכ"פ אני מאמין, באשר אני מאמין בערכה של רוחניות אמיתית שאיננה מנוגדת לגוף, וכן מאמין אני באמונה=אמיתות ואמינות - בלשון התנ"ך, של האדם.
האם כשאומרים סתם רוחניות הכוונה לרוחניות שאתה מכנה אפלטונית? אינני יודע. אם לא, הרי שעליך להבהיר על איזה סוג רוחניות אתה מדבר. הרי לא תרצה לאבד את ערך הרוחניות האמיתית יחד עם זו הכוזבת.
רב מחשבות
בעיני עולם הרצונות שלנו קשור לשני דברים: צרכים וערכים. מה שמאפיין את ה"ערך" זה עצם העובדה שהוא לא "צורך". יש צורך - אכילה שתייה שינה. יש גם צרכים פסיכולוגיים - חברות, יחסי אנוש. אבל מה לעשות שלא תמיד אפשר למלא את הצרכים מיידית? לכן הומצא הדבר הנקרא "ערך": אם תרחם על העני, אע"פ שאין זה "צורך" עבורך - מ"מ, שלח לחמך על פני המים - בסופו של דבר זה יחזור אליך. ואפילו לא יחזור - הרי על זה נאמר "ונתתי להם בביתי ובחומותי יד ושם טוב מבנים ומבנות שם עולם אתן לו אשר לא יכרת". ולכן נקרא ערך: כל ערכו הוא בהערכתו ובשומתו, שכן אין בו דבר עצמי. ואע"פ ערכו גדול מכסף - ואף הכסף כל ערכו הוא "ערך" ולא צורך (וכמובן שגם על כסף שמו גבולות - כמו שחכמים אמרו שאין מעות קונות, שמא יאמר נשרפו חיטיך בעלייה). כללו של דבר העולם האנושי מתבסס הרבה על ערכים, שכמובן אינם במציאות, אבל הם - כאמור - בבחינת "שלח לחמך על פני המים כי ברוב הימים תמצאנו".
אמשלום
א. "הגדרות משתנות במהלך ההיסטוריה," ובכן, כל עניינו של אשכול זה הוא להשוות בין רעיונות דומים מההווה ומהעבר. לכן, כאשר את טוענת שהרוחניות לא הייתה קיימת פעם, את אומרת שכוונתך שפעם לא השתמשו במילה "רוחניות", ואולי כלל לא הייתה להם מילה לזה. אבל זה לא אומר בשום אופן שלא הייתה להם תפיסה של זה. ואם הייתה להם תפיסה של זה, אזי מה הבעיה במה שהוצג כאן?
ב. ובכן, את סבורה שאין "אמת" מוחלטת. אני סבור שיש. נדמה לי שזה סוף הדיון.
ג.
"בנוסף הנחה זו פשוט לא מתאימה לדוגמאות רבות אחרות בספרות חז"ל, המתייחסות ל"נשמות" כאל משהו נוכח באופן פיזי (כלשהו) בעולם." טענה זו דומה לטענה שלאלוקים יש גוף שהרי כתוב על עיני ה' ואזני ה'. זו שאלה ידועה מדי, שעניינה כמובן לאשכול אחר, ובימים אלו ממש נפתח אשכול בנושא. תוכלי לטעון זאת שם.
"לגבי הפסוק שהבאת - אין לי מושג מה הקשר לדיון כאן, אבל אם כבר הבאת אותו אז הרשה לי לתהות על הליך הלימוד שלך ממנו: מה הקשר בין מסקנתך לבין הפסוק? מן הפסוק הזה, אפשר רק להסיק שא-להים אינו "מעשה ידי אדם" ואינו עשוי "עץ ואבן" (כי אלה עומדים בפסוק כמנוגדים "א-להים").]" עץ ואבן - הכוונה לא שום חומר. אחרת, מה מיוחד בעץ ואבן? איזה סברא יש לומר שהם לא עשויים עץ ואבן, אבל כן עשויים חול ונחושת?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2015 14:08 |
|
| |
אליקים,
דבריי נאמרו בתגובה לתלמיד טועה. דבריך רק חיזקו את דבריי. ברשותך אצטט אותך:
"לכן הומצא הדבר הנקרא "ערך"... העולם האנושי מתבסס הרבה על ערכים, שכמובן אינם במציאות".
מ.ש.ל. ותו לא מידי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2015 11:31 |
|
| |
רמח לא אכפת לי שתאמר שהדבר העליון בעיניך הוא האדם הערתי רק שלומר כך מתוך גיוס אלוקים, שהוא זה שנתן לו ערך, כאשר אינך מאמין באלוקים זה קצת מוזר
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2015 22:11 |
|
| |
רב מחשבות
אינך מבין, זה נכון שלערך אין מציאות כשלעצמו - אבל אם נקח לדוגמא את ההשקפה הגורסת כי הנפש אינה אלא חומרים במוח. הרי כשאתה נותן צדקה, אתה גורם לשינויים במוח - שלך, של העני, ושל כל המעורבים, באופן ישיר או עקיף, באופן רחב או מצומצם. כולם כולם משתתפים בשינוי המוחי. אם כן - בא נניח שגם האלוקים כך נראה - כמו הנפש היא חומרים במוחו של אדם יחיד, כך האלוקים כולל את כל השינויים במוחות של -כולם- על כל יחסי הגומלין שביניהם, בסקירה אחת וגם כל אחד לעצמו. הוא שאמר שלמה בחכמתו "גם במדעך מלך אל תקלל ובחדרי משכבך אל תקלל עשיר כי עוף השמים יוליך את הקול ובעל כנפיים יגד דבר". לכן לא כדאי לנסות להתחכם, "כי את כל מעשה האלוקים יביא במשפט על כל נעלם, אם טוב ואם רע".
אגב, כשכתבתי שהערכים "הומצאו" לא התכוונתי כפשוטו, אלא לשבר את האוזן. הערכים היו קיימים גם לולא בני האדם.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2015 19:27 |
|
| |
| אליקים7241 כתב: |  | אגב, כשכתבתי שהערכים "הומצאו" לא התכוונתי כפשוטו, אלא לשבר את האוזן. הערכים היו קיימים גם לולא בני האדם.
|
|
זה פשוט לך? אני התחבטתי בנושא. בהנחה שבעולם לא היה כלום מלבד אלוקים. האם היו ערכים ומושכלות? או שלא שייך לדבר עליהם ללא התחלה של יצירה?
נדמה לי שהזכירו כאן לאחרונה את החזון איש המצונזר מ'אמונה ובטחון' על מציאות השם. הוא כותב שם בייחס לשאלה הידועה: -מה ייתרון לומר שיש אלוקים, הרי עליו עצמו ייקשה מתי ראשיתו. תשובתו שאלוקים הוא כמו מושכל, 4=2+2 היה תמיד ואין לזה התחלה. כך גם אלוקים.
לי נדמה, ש- 4=2+2 לא היה לולא שאלוקים החליט לברוא משהו.
יש למישהו מקורות או ידיעות בעניין?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2015 21:25 |
|
| |
כמדומני
אכן כל כוונתי הייתה לומר שלא בני האדם המציאו את הערכים, אלא האלוקים. אבל אתה צודק שללא מציאות כלל אזי גם ערך אין לו את אותו ערך.
אבל שים לב שיש לשאול גם על דבריך: האם ההחלטה שלולא הבריאה לא היה 2+2=4, האם החלטה זו עצמה, כלומר ההחלטה לצמצם את תחולתו של הכלל המתמטי - האם החלטה זו הייתה קיימת לפני הבריאה? ואם לא - אז מה קדם למה: הכלל המתמטי הנ"ל (2+2=4), או ההחלטה הנ"ל לצמצם את תחולתו?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2015 22:04 |
|
| |
2+2=4 היא אמירה לוגית (כשמגדירים מתמטית 2, 4, + ן-=; אם המדובר על כך ששני תפוזים ועוד שני תפוזים הם ארבעה הרי שזו אמירה פיזיקלית וברור שאם הפיזיקה נבראה גם היא נבראה). עמדת הראשונים הידועים לי היא שהלוגיקה אינה תלויה באלוקים, ולכן הוא גם לא יכול לפעול נגדה. אני עצמי לא בטוח שזה נכון. אמנם, יש לשאול האם יש ערך בדיון כזה - אם אנו מעלים את האפשרות שהלוגיקה אינה הכרחית בכל מצב, הרי שכבר אין לנו שום בסיס לדיון, כיוון שכל הדיונים שלנו מבוססים עליה (כך למשל אם אנו אומרים שאלוקים ברא את הלוגיקה, הרי אנו יכולים גם לומר שהוא לא ברא את הלוגיקה - זה אמנם נגד חוק הסתירה אבל הרי כבר זנחנו אותו).
|
|
|
|
| נשלח ב-9/8/2015 22:39 |
|
| |
יש3
יש לי תחושה שעמדת הראשונים שאתה מדבר עליה, (שהלוגיקה אינה תלויה באלוקים), היא שלב במעבר בין אלוקים גשמי לאלוקים בסיסי מושלם שמכיל את הכול.
לגבי החישוב הלוגי שעשית. בעיניי, באמת קשה להסיק על אלוקים מתוך חישוב מתמטי (אם יש תפוז כזה יפה, כנראה מישהו ברא אותו, וכו'). אם כבר, מתוך תחושה הרבה יותר עמוקה ובסיסית שאמורה יותר להתקרב לתחושות הבסיסיות שלנו (אולי כהמשך מסוים לידיעה שאנחנו קיימים).
אליקים
אני חושב שהטענה שלך היא המחשה נאה לכך שאנחנו מנסים להשתמש בכלים שלנו לדיון על דבר שאינו שייך אליהם, כמו ההוא שמחפש את אבדתו מתחת לפנס. כמדומני שהתשובה לזה צריכה להיות בסגנון שכתבתי מקודם: התחושות הבסיסיות העמוקות שלנו ולא חישוב מתמטי.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/8/2015 09:57 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  |
(אולי כהמשך מסוים לידיעה שאנחנו קיימים).
|
|
שאלת הבהרה
האם אתה זוכר "זמן" שלא היית קיים?
האם אתה זוכר זמן שבו "התחלת" להיות קיים?
תוקן על ידי שלישישי ב- 10/08/2015 09:57:42
|
|
|
|
| נשלח ב-10/8/2015 14:55 |
|
| |
לא
|
|
|
|
| נשלח ב-11/8/2015 09:53 |
|
| |
כמדומני, הנקודה העיקרית שהבנתי מדבריך היא שבעבר בכל התקופות ההבנה הבסיסית ללא חולק הייתה שיש לאדם אחריות לגבי עצמו בדומה לאדם לחבירו בימינו אנו,
הבנה זו נבעה מדתות ופילוסופיות שונות ומשונות (ששמה הכולל, רוחניות, הוי אומר דבר חיצוני המחייב בן אדם שאינו החברה שמסביבו) וההבנה הזו יצרה זאנר שלם של מוסר אישי, והיא זו שנתנה את חותם האסור והמותר המוסרי והלא מוסרי וכו'
וברגע שהאידואלוגיה הזו הזו התפוגגה לה קמה לה לתחיה ה'מוסר החדש'.
האם אכן זו הייתה כוונתך?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/8/2015 11:31 |
|
| |
כפויגיגית
ראשית תודה על העיון בדברים.
לגבי התמצית שכתבת- זה חלק חשוב אחד. החלק השני הוא ניסיון להבין מדוע הרגישו שהרוחניות היא ערך (לא רק בגלל דתות. לפעמים להפך, זה היה המניע לדת). הסיבה לדעתי, שתפסו שהמעלה של האדם טמונה שם, ושהיא חלק מהמעלה הכוללת של המוסר, כמו בן אדם לחברו. כיון שתפסו את הגשמיות כמשהו נחות ששווה לבהמות, ואת הרוחניות כחלק ממערכת המוסר והרוממות.
מי צודק? אני באמת לא יודע.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/8/2015 13:15 |
|
| |
האם יש מוסר כלשהו שלא נתפס אצלך כרוחני?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/8/2015 13:35 |
|
| |
| כמדומני כתב: |  |
לא
|
|
מעניין !
אם אין לנו זכרון של "לא קיים"
וגם אין לנו זכרון של "התחלת קיום".
אז כנראה שיש לנו "קיום תמידי" = "נצחיות"
יתכן והנחש צדק?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/8/2015 14:09 |
|
| |
שלישי לא יודע, זו גם אפשרות.
כפויגיגית בן אדם לחברו, יכול להתפש כ'לא רוחני'. כמובן שזה גם תלוי בהגדרת המילה 'רוחני'. לגבי מוסר שאינו קשור לאחר, כרגע לא עולה בדעתי סוג של מוסר כזה, שאינו קשור להתעלות רוחנית, אולי מישהו יזכיר או יסביר לי.
|
|
|
|
|