|
|
| נשלח ב-31/8/2015 13:39 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | שלישי,אם ינוח אינו מתפלל לפי הנוסח הקבוע אז אין לי בכלל שאלה.
הנושא הוא האם יש כמיהה לחידוש הקרבנות כאן ועכשיו אצל אלה שמתפללים לפי הנוסח.
התשובה היא כן.(אחרת חז"ל היו מבטלים תפילה זו)
אם נניח שהיתה קיימת תפילה על החזרת עין תחת עין ועל החזרה במהרה בימינו של מות יומתו שניהם היית צודק בטיעונך.אבל הדיון הוא על המציאות הקיימת. |
|
כדי לדעת אם יש כמיהה לחידוש הקורבנות אצל מי שמתפללים צריך לשאול אותם.
נכון שחז"ל תיקנו להתפלל על השבת הקורבנות.
אבל, לא ראינו מעולם שהם ניסו או פעלו לאחר בית שני, להשיב את עבודת הקורבנות.
ומכאן אתה למד שהתפילה שחז"ל תיקנו בעניין הקורבנות, היא רק מס-שפתיים.
האם זה נכון, שכאשר אתה מתפלל על רפואה, אתה אינך יושב לאחר התפילה בחיבוק ידים ללא שום פעולה?
אתה מבקש על השבת הקורבנות ולא עושה פעולה בעניין? זה לא נראה שאתה באמת מתכוון לכך.
.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2015 14:05 |
|
| |
איזה פעולה ?אתה מתכוון למה שעושה מכון המקדש?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 10:36 |
|
| |
אינני יודע מה המניע של אנשי מכון המקדש. מבחוץ זה נראה שהם היחידים שמתייחסים לתפילה שלהם ברצינות.
ראה את הפסוקים הבאים:
"דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם וְעָשׂוּ לָהֶם צִיצִת עַל כַּנְפֵי בִגְדֵיהֶם לְדֹרֹתָם וְנָתְנוּ עַל צִיצִת הַכָּנָף פְּתִיל תְּכֵלֶת."
"וְעָשׂוּ לִי מִקְדָּשׁ וְשָׁכַנְתִּי בְּתוֹכָם."
לכל יהודי מאמין יש ציצית אפילו אם היא איננה מושלמת. (חסרה פתיל תכלת)
איך אתה מסביר שהמאמינים לא פועלים לבנית בית המקדש ואפילו בצורה חלקית?
(בית כנסת איננו תחליף לבית המקדש, ועשו לי מקדש - לא בית כנסת)
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 10:45 |
|
| |
שלישי ועשו לי מקדש- אינו בהכרח בית המקדש. המילה קדש בעברית מקראית פרושו נבדל. ועשו לי מקדש -מקום נבדל. בה יוכלו להתיחד איתי, המקום המובדל הזה קושט ועוטר לפי הזמן והמקום והנתונים האפשריים. מקדש הורדוס היה מפואר ביותר, הרבה יותר מאשר בית המקדש שהיה לפניו. האם הוא היה גם רוחני יותר?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 12:26 |
|
| |
שלישי,איך לדעתך הם יכולים לפעול להקמת בית המקדש כאשר הר הבית לא בידינו? ולגבי הערתך על אחוז המתפללים המתכוונים לכל מילה -כל אלה שמתאבלים ו/או צמים בתשעה באב שייכים לקבוצה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 12:31 |
|
| |
אפריים יש להבדיל בין דקלום לתפילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 12:53 |
|
| |
ירוחם
ללא שום קשר לרוחנויות, התורה מדברת על בית מקדש, קורבנות, קטורת, כהנים ולויים ממש. לא כאילו ולא בסתם. לכן מי שמאמין צריך לקחת את זה ברצינות. ולפעול ממש להגשמת האמונה שלו, ומי שחושב שלא יהיה לו נוח לנסוע ברכבת עם שני כבשים לביהמ"ק, שיהיה הגון ולומר שהוא איננו רוצה בבנין ביהמק"ש כי ככה נוח לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 13:06 |
|
| |
לקחת שני כבשים ברכבת (יותר נכון משאית אחת עמוסת כבשים לכל בניין בבני ברק ) זאת בעיה בשביל מאמינים? חוקים רבים ששרירים וקיימים עד היום קשים פי אלף.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 13:14 |
|
| |
התורה לא מדברת על בית מקדש. היא מדברת על משכן . משכן זמני ששימש את עם העבדים שיצא ממצרים. עם ללא כל השכלה. זה מה שהוא יכל להבין. וזה מה שרוחו יכלה לקלוט. עם ישראל המשיך בפיתוח הרעיון, נגד דעתם של הנביאים שמואל ירמיהו ישעיהו והאחרים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 13:36 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | שלישי,איך לדעתך הם יכולים לפעול להקמת בית המקדש כאשר הר הבית לא בידינו?
ולגבי הערתך על אחוז המתפללים המתכוונים לכל מילה -כל אלה שמתאבלים ו/או צמים בתשעה באב שייכים לקבוצה זו. |
|
נכון שהם עושים ציצית שהיא איננה מושלמת? אותו הדבר עם ביהמ"ק - לא חייבים בימקד"ש מושלם למן ההתחלה.
הר הבית לא בידנו? אתה מאמן צבא ומתכונן לשחרר אותו.
אין לך פרה אדומה? אתה אוסף מומחים לבע"ח-גנטיקה ולומד איך "לייצר" פרה אדומה.
צריך אבנים לבנין המקדש? אתה חוצב אבנים שיהיו לך מוכנות לבנין המקדש.
צריך כהנים שישחטו? אתה מלמד כהנים שחיטה.
וכך בכל עניין שקשור לביהמק"ש.
הכלל פשוט, ככל שאתה מתכונן יותר, אתה קרוב יותר להגשים את מטרתך.
לגבי תפילה, יש כאן שאלה האם תפילה משנה מציאות.
כדי לחזור לארץ ישראל עם ישראל היה צריך להתפלל כ-2000 שנים "והשיבנו לציון במהרה..." אבל זה כנראה
לא הספיק והיה צורך בעזרה קטנה מהציונים.
ומכך אתה מבין שהתפילה כפי שנעשת לגבי החזרת הקורבנות-מקדש, איננה מספיקה. ויש צורך גם בפעולה גשמית.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 14:51 |
|
| |
שלישי,שאני אבין,אתה טוען שהחרדים לא מתכוונים בתפילתם להחזרת עבודת המקדש אלא רק מדקלמים. ואתה טוען שההוכחה שלך לכך שהם רק מדקלמים היא שהם (בין השאר )לא מתגייסים כאיש אחד להתאמן צבאית ולהרוס את הר הבית? זאת הטענה שלך?או שלא הבנתי אותך.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 15:24 |
|
| |
אפרים
ראשית לא הזכרתי את המלה חרדים והם לא היחידים שמתפללים.
וגם לא כתבתי להרוס את הר הבית אלה לשחרר.
כוונתי שתפילה ללא פעולה הינה חסרת ערך.
חקלאי שמבקש על גשמים אבל לא חרש וזרע למה לו גשם? לא חבל שיירטבו לו הגרביים?
תוקן על ידי שלישישי ב- 01/09/2015 15:35:18
|
|
|
|
| נשלח ב-1/9/2015 16:42 |
|
| |
| אפריםבן כתב: |  | האם אינך מתפלל
|
|
אכן מתפלל, מצוות הקרבנות - נשארת על ידי תפילה: "וּנְשַׁלְּמָה פָרִים, שְׂפָתֵינוּ."
הכל טוב בעתו, המוסר משתנה מעת לעת. המוסר השתנה מאברהם עד משה, ממשה עד משה, מהרמב"ם עד הנה. בימי הרמב"ם ערפו ראשים, עכשיו זה דאעש ואולי חלומך הכרוך ביבנה המקדש, וכן, אולי במכון המקדש כבר הצטיידו בעופרת. באמת חפץ אתה להחזרת "החדרת עופרת רותחת לפי הנידון עד שיגיע לקרביים (בעודו בחיים)", כְּהִלְכָתָם כמובן?
אם במקרה ולא ממש הנך חפץ לתרחיש כזה, אז מה עם הלכה?
|
|
| נשלח ב-2/9/2015 00:58 |
|
| |
אפריםבן, לא מוחקים את הישן. הטקסט נשאר, המעשה משתנה העושה השתנה, דברים מתפתחים, משנים משמעות. אנחנו לא פונדמנטליסטים החיים על פי המילה שנכתבה לפני אלפי שנים. תורת חיים אינה נחרטת ומתאבנת בגוש אבן. התורה היא, איפא, מכלול הרעיונות והמעשים והתהליכים של כל הדורות, ולא המילה הכתובה על הקלף מזה אלפי שנים. יש היום הרוצים לחזור אל האבן ההיא, ואין ברצון הזה שום דבר לשם שמים.
אליקים, דברי על המשיחיות נוגעים לימינו, אולי ארחיב בהמשך.
הסיפור על עלי ושני בניו מעיד ששררה, שררת מלך, שררת כהן וכיוצא באלו, משחיתה את בעליה. התאור בדבר המלכים שכיבו את הפנס שבידי הכוהנים הוא, לדעתי, אגדה ספרותית מגמתית. אבל אפשר ללמוד כי למלכים היה תפקיד חברתי דומיננטי לעומת זה של הכהנים.
על כל פנים העניין הזה שולי לנושא שלנו.
באשר לעבודת האלהים וההתקרבות אליו נאמרו דברים מאד ברורים ו'פשוטים', אין צורך לא בפסיכולוגיה של אמונה ולא בפילוסופיה של האלהים. ירמיהו אומר: 'אל יתהלל חכם בחכמתו ואל יתהלל הגיבור בגבורתו ואל יתהלל עשיר בעשרו כי אם בזאת יתהלל המתהלל השכל וידוע אותי כי אני ה' עושה חסד משפט וצדקה בארץ כי באלה חפצתי' [ט, 22-23]. נניח כאן למובן של 'חסד משפט וצדקה' הנאמרים על האל. אנחנו מצווים לקיים אותם במובן האנושי של המושגים האלו. ישעיהו מקטרג על הזבחים ועל הנעשה בהר הבית. אל תבואו יותר ואל תביאו מנחת שוא [א 12-13]. דבריו קשים וחריפים מאד: 'איכה היתה לזונה קריה נאמנה, מלאתי משפט צדק ילין בה ועתה מרצחים, כספך היה לסיגים סבאך מהול במים. שריך סוררים וחברי גנביםכולו אוהב שוחד ודודף שלמונים. יתום לא ישפוטו וריב אלמנה לא יבא אליהם'. [א 21-23]. צו הוא 'לא תקום ולא תטר את בני עמך ואהבת לרעך כמוך אני ה'' [ויקרא יט 18]. רבי עקיבא רואה בצו הזה כלל גדול בתורה. הלל הזקן מלמד את התורה על רגל אחת, כלומר, תופס את תמציתה וליבה במשפט 'את השנוא עליך לא תעשה לחברך, זו היא כל התורה כולה, השאר הוא פרוש, לך גמור'.
מכל הדברים האלו אני לומד כי האדם המבקש לעבוד את האלהים ולהתקרב אליו, צריך 'ללכת בדרכיו', והמובן של זה הוא 'להיות איש', להיות 'בן אדם'.
ויש לישעיהו גם חזון. 'והלכו עמים רבים ואמרו לכו ונעלה אל הר ה' אל בית אלהי יעקב ויורנו מדרכיו ונלכה באורחותיו, כי מציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים, ושפט בין גויים והוכיח לעמים רבים וכתתו חרבותם לאתים וחניתותיהם למזמרות, לא ישא גוי אל גוי חרב ולא ילמדו עוד מלחמה' [ב 3-4]. לכאורה שוב עליה לרגל אל ההר. אבל אין לטעות בישעיהו. הר הבית הפיסי אינו בראש ההרים ואינו נישא מגבעות. הוא נמוך. אבל ההר הרוחני הוא מוקד העליה לרגל, ועליה זו גם היא עליה מחשבתית ולא הליכה פיסית. ענינה 'הליכה בדרכיו' שהיא קיום משפט צדק בין העמים, ושלום עולמי.
מנהג הקורבנות היה נפוץ בעולם העתיק כולו, והוא בטל מן העולם. לא היה במעשה אז, גם היום אין בו משום הליכה בדרכיו, ולכן אין לו עוד מקום. יש עוד מעשים שהיו מקובלים בעבר ונשארו עד היום. בעבר היו פסלים שהיו מסמלים את האל ומקצים לו מקום. פסלים עדיין נהוגים אצל הקתולים ונישאים אצלם בתהלוכות. אנשים זקוקים למתווכים ביניהם לבין הקודש, כשם שנחוצים להם מתווכים אל השלטון. והם עובדים קברים קדושים, אבנים קדושות, 'קדושים' חיים ובעלי 'ניצוצות'.
זה מביא אותנו אל ההבנה היפה שיש בדבריך. צריך להבדיל היטב בין אמונה ומה שנדרש ממנה, לבין פסיכולוגיה של המאמינים, לאמור מצבם הנפשי והצרכים שלהם. אלו שני דברים שונים. אם יש הבדל בין מצבו הנפשי של המאמין בעת העתיקה לבין זה של המאמין בן ימינו אינני יודע. זה נושא לחקירה. מה שאני עוסק בו הוא ענינה של האמונה, אבל אין לזלזל בענינם של המאמינים, גם לא להנמיך אותו, שלפעמים יש בו טעם ראוי מבחינה אנושית, לפעמים הוא בעל עוצמה רבה, ולא פעם עוצמה מסוכנת.
ראוי לעיון הוא הספר 'החוויה הדתית לסוגיה, מחקר בטבע האדם' מאת וויליאם ג'ימס.
רומנטיקה היא תפיסה חוויתית של המציאות. 'השכל וידוע אותי' כדרישת הנביא, הופך 'חווה אותי'. החוויה מתחזקת כאשר היא פונה אל המעשים שבעבר הרחוק, הנדמים קמאיים, אותנטיים, טהורים. היא מתקשרת בחוזקה גם לרומנטיקה הפוליטית. היינו בעבר עם כובש אשר השתלט על הארץ ובא במקום אלו ששכנו כאן קודם. כעת, לאחר אלפיים, אנחנו חוזרים על המעשה, ויש לעשותו כפי שנעשה בימים ההם. או אז ישוב האל ויכונן את מלכות בית דוד, כדם שפעל אז. אלא שמכל בחינה הימים ההם אינם אפשריים עוד כעת, וזו סכנתה של כל רומנטיקה במה שאינה מחוברת למציאות. כל אדם מאוהב עושה דברים 'מוזרים', מתוך 'שגעון האהבה', אבל לבסוף עליו לנחות בשתי רגליו נחיתה רכה על הקרקע, או שהוא מתרסק. בני המאה ה 20 חוו חוויות רומנטיות אדירות אשר התרסקו בעוצמה רבה לאחר נהרות של דם וחורבן. די בהערה זו כאן.
עודד
http://www.kotar.co.il/KotarApp/Viewer.aspx?nBookID=96901717#1.0.6.default
 |
|
|
|
|
|